فهرست مطالب

نشریه نامه معماری و شهرسازی
سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/09/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منوچهر طبیبیان، ایرج اسدی صفحه 5
    رشد پراکنده رویی شهری به ویژه در نواحی پیرامونی کلان شهرها یکی از مسائل بغرنج در سیاستگذاری توسعه فضایی مناطق کلان شهری است. هدف مقاله حاضر بررسی و تحلیل عوامل اقتصادی- اجتماعی و سیاسی موثر بر رشد این پدیده در قالب نظریه های مختلف رقیب است. به نظر می رسد تنها با آگاهی و درک از عوامل مولد این پدیده و شناخت اثرات زیست محیطی آن است که می توان ابزارهای کارآمد و مناسبی را برای سیاستگذاری توسعه فضایی و هدایت آگاهانه آن اتخاذ کرد. تحقیقات متعدد نشان می دهد عواملی چون ارزان بودن زمین در نواحی پیرامونی شهر ها، اعمال کنترل ضعیف بر توسعه در خارج از محدوده شهرداری ها، انتخاب و ارجحیت یافتن شیوه زندگی حومه ای به ویژه در اثر تنزل کیفی مراکز شهری و افزایش مالکیت اتومبیل و پیشرفت تسهیلات حمل و نقل، قصور بازار در برآورد ارزش کامل فضاهای باز و هزینه اجتماعی ازدحام در نواحی پیرامونی و به طور خاص وجود تفرق سیاسی و حکومتی تاثیر بزرگی بر شکل گیری و تشدید پراکنده رویی دارند.
    کلیدواژگان: پراکنده رویی، حومه نشینی، توسعه سرریز، تفرق سیاسی، کنترل رشد
  • فریبا قرایی صفحه 25
    محیط های امروز شهری را برنامه ریزان، طراحان شهری و معماران طراحی کرده و می سازند و گروه های مختلف جامعه، بدون هیچ گونه سهمی در تصمیمات طراحانه، ناچار به استفاده از این فضا ها هستند. اینکه فضاهای امروز شهرهای ما تا چه حد برای استفاده کنندگان آن مطلوب است و ادراک مردم از چنین فضا هایی چگونه است، می تواند طراحان محیط را یاری دهد که به خلق فضاهای مناسب تری اقدام نمایند. بسیاری از مطالعات انجام گرفته در زمینه روانشناسی محیط، حاکی از تفاوتهای معنادار میان گروه طراحان محیط و سایر گروه های اجتماعی از جهت ارزیابی شان در مورد بعضی از خصوصیات محیطی می باشد. با عنایت به اینکه اکثر مطالعات مذکور در کشورهای دیگر صورت گرفته است، نمی توان آن را به کشور ما تعمیم داد و تحقیقات در این زمینه لازم و مفید به نظر می رسد. مطالعه حاضر به مقایسه نظرات گروه طراحان محیط و سایر مردم می پردازد و موضوع مورد بحث آن دیدگاه این دو گروه در مورد هویت شهری و عناصر اصلی هویت بخش آن می باشد. این مطالعه در منطقه شمیران در شمال تهران انجام گرفته است. نظرات مردم از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است و دیدگاه متخصصان نیز به صورت مصاحبه بر مبنای سوالات مشخص مورد پرسش قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاضر، برخلاف نتایج اکثر پژوهش های انجام شده در کشورهای غربی، حاکی از وجود اتفاق نظر نسبی و شباهت میان نظرات دو گروه مورد بررسی می باشد.
    کلیدواژگان: هویت شهری، دیدگاه مردم، دیدگاه متخصصان، روانشناسی محیط
  • مجتبی رفیعیان، راضیه رضازاده، مهسا سیفایی، یزدان احمدوند صفحه 37
    فضاهای عمومی شهری امروزه، جایگاه با اهمیتی در برنامه های توسعه شهری یافته اند. این امر ناشی از تاثیر این فضاها در تقویت وجهه فرهنگی- اجتماعی شهر و در نتیجه تولید سرمایه های اجتماعی است. از آنجا که ساکنان شهرها در استفاده از این فضاها حقوق برابر دارند، لذا ایجاد فضاهایی مناسب و مطلوب برای تمامی گروه های سنی و جنسی و به ویژه گروه های آسیب پذیر نظیر کودکان، زنان، سالخوردگان و ناتوانان جسمی، بخشی از وظایف برنامه های توسعه شهری قلمداد می شود. مطالعات گسترده جهانی نشان می دهد ایجاد چنین فضاهایی در شهر جدای از ایجاد کنش اجتماعی، از حاشیه نشین شدن گروه های خاص در استفاده از فضاهای عمومی شهر کاسته و زمینه را جهت تعامل اجتماعی و بازتولید فرهنگ اجتماعی شهر فراهم خواهد کرد. در این مقاله با تاکید بر ضرورت حضور موثر گروه های اجتماعی خاص، تلاش شده است با بررسی یک فضای عمومی شهری (میدان نبوت) میزان مطلوبیت این فضای شهری، جهت حضور زنان مورد بررسی قرار گیرد. روش بررسی بر طراحی پرسشنامه، مصاحبه عمیق برای تدوین پرسشنامه ها و در نهایت تحلیل آماری داده ها استوار بوده است. سنجش تاثیرگذاری فضاهای عمومی شهری بر میزان اجتماعی شدن و تقویت مشارکت اجتماعی زنان از جمله موارد مورد بررسی در این مقاله است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که از نظر زنان اجتماع پذیربودن فضا و نظارت اجتماعی در آن بیشترین ارتباط را با میزان مطلوبیت فضای عمومی شهری دارد.
    کلیدواژگان: مطلوبیت سنجی، فضاهای عمومی شهری، گروه های خاص اجتماعی، زنان، تهران
  • راضیه رضازاده، مریم محمدی صفحه 55
    فضاهای عمومی، مکانی برای ظهور و بروز زندگی شهری و فضاهایی برای انواع فعالیتها هستند. یکی از اهداف مهم طراحی فضاهای شهری، بهبود کیفیت استفاده از فضاها برای استفادهکنندگان از طریق تجهیز محیطهای شهری است که فضایی مناسبی برای تمام گروه های سنی، شغلی و گروه های جنسیتی فراهم میآورد. این مطالعه بر عدالت جنسیتی در حضور و استفاده از فضاها تحت عنوان رویکرد مشمولیت در استفاده از فضاهای شهری تاکید دارد. این تحقیق همچنین بر تئوری «اصل اخلاقی مراقبتی» مبتنی است که تجارب استفاده زنان در فضاهای عمومی را مورد بررسی قرار میدهد. هدف این مقاله، بیان اهمیت و لزوم حضور زنان در فضاهای شهری به واسطه تعریف فعالیت ها و عملکرد های حمایتی در فضاهای عمومی است. از آنجا که فضای فعالیت زنان به لحاظ تاریخی در خانه یا در فضای نزدیک خانه بوده است، به نظر میرسد فضاهای باز محلهای، به خصوص در فرهنگ ایرانی، با زندگی روزانه و نیازهای زنان پیوند بسیار نزدیکی دارند. در انتهای مقاله فاکتورهای موثر بر استفاده از فضاهای کالبدی مشخص شده، و توصیه هایی به عنوان ملاحظات طراحی بهمنظور افزایش حضور زنان در فضاهای باز محلهای ارائه می شود؛ تا بدین ترتیب دستیابی به رویکرد عدالت جنسیتی در استفاده از فضا با توجه به رویکرد اصول اخلاقی مراقبتی، که مورد توجه زنان است، ممکن گردد.
    کلیدواژگان: عدالت جنسیتی، زنان، فضای شهری، اصول اخلاقی مراقبتی، طراحی شهری
  • مصطفی عباس زادگان، شراره قناویزچیان صفحه 73
    سلسله مراتب قلمروهای اجتماعی در کالبد شهر و عناصر معماری تجلی می یابد. در فرآیند طراحی معماری و طراحی شهری شناسائی، ارزیابی و الگوپردازی از این قلمروها در ایجاد محیط پایدار اجتماعی اهمیت دارد. در این مقاله سلسله مراتب قلمرویی و تفاوت ارزش فضایی آن در ساختار محلات و معماری واحدهای مسکونی سنتی ایران مطالعه شد. در این مطالعه دو محله فهادان و تل در بافت تاریخی یزد و پنج خانه سنتی جهت مطالعه انتخاب شد. و از دو روش پدیدارشناسی و چیدمان فضا استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که الگوهای هندسی و موضع شناسی فضا در شناسایی سلسله مراتب قلمرویی موثر است. همچنین چگونگی تاثیر فضای عمومی و خصوصی بر همگرایی و یا واگرایی افراد در فضاهای شهری و خانه شناسایی شد. اهمیت آستانه ها به عنوان عناصر موثر عبور از یک قلمرو به قلمروی دیگر نیز مشخص گردید. مطالعه چیدمان فضائی، سلسله مراتب قلمروها را با دقت زیادی بصورت گرافیکی و ریاضی تحلیل نمود و ترتیب ارتباط فضاها با یکدیگر که بر منطق اجتماعی منطبق است، نیز با این روش شناسایی گردید. در این مقاله استنتاج شده که به منظور حفظ و خلق سلسله مراتب قلمرویی مطالعه ریخت شناسی استخوانبندی شهرها و محلات و عناصر معماری در فرآیند طراحی شهری و معماری الزامی است.
    کلیدواژگان: قلمرو، پدیدار شناسی، چیدمان فضا، خانه سنتی و طراحی شهری
  • حسین استیری صفحه 93
    امروزه تحقق توسعه در طرحهای توسعه شهری ایران، یکی از مهم ترین مسائل مورد توجه است. عدم جمعیت پذیری شهرهای جدید مطابق با طرح پیش بینی شده می تواند بر ناسازگاری میان گرایش های استفاده کنندگان از فضا و برنامه ریزی های صورت گرفته برای این شهرها دلالت کند. در این مطالعه، تحقق توسعه به عنوان محصول فرایند برنامه ریزی و طراحی مورد توجه قرار گرفته و با تکیه بر نگرش جدیدی به نام بازاریابی توسعه، سعی شده جنبه های نوینی در تحقق طرح های توسعه معرفی گردد. معیارهای مورد نظر در بازاریابی توسعه، در جهت انطباق هرچه بیشتر گرایش های بازار توسعه با اهداف و شاخص های پایداری ارائه شده اند. با انتخاب شهر جدید هشتگرد به عنوان نمونه موردی، که اخیرا در جذب سرمایه گذار خارجی نیز موفق بوده است، معیارها و شاخص های بازاریابی توسعه در آن مورد آزمون قرار گرفت و مشخص شد که فعالیت های انجام شده در جذب سرمایه خارجی برای این شهر بر اساس برنامه ریزی ای آگاهانه و در قالب طرح توسعه شهر جدید، صورت نگرفته است.
    کلیدواژگان: بازاریابی توسعه، تحقق توسعه، شهر جدید هشتگرد، بازاریابی مکان
  • امیر علی نجومیان صفحه 111
    خانه های تاریخی کاشان مجموعه بی نظیری از معماری تاریخی این مرز و بوم است که از جهت معماری، خصوصیات منحصربه فردی دارد. هدف این مقاله تحلیل نشانه شناختی (ساختگرا، فرهنگی و پساساختگرا) این خانه ها (عامری ها، طباطبائی ها، بروجردی ها، و عباسیان) با توجه به نشانه های فرهنگی آنها است. تمرکز اصلی این تحقیق بر باز نمود عناصر فرهنگی مانند محرمیت، امنیت، قدرت، شان و احترام اجتماعی در نظام نشانه ای خانه ها خواهد بود. به ویژه تحلیل این نشانه ها در پرتو تعبیر معماری «درونگرا» و «حجاب» در معماری خانه های تاریخی کاشان اهمیت ویژه ای پیدا می کند. در بخش بعدی به فرضیه ای درباره دو تقابل اصلی در این خانه ها اختصاص دارد: تقابل بیرون و درون و تقابل فرهنگ و طبیعت که هر دو از تقابل های مهم نشانه شناسی است. فرضیه ای که برای هر یک از این تقابل ها طرح خواهد شد شاید با نمونه های دیگری که تاکنون دیده ایم، تفاوت های اساسی داشته باشد. مولف در این بخش به چند خوانش واساز (پساساختگرا) از این خانه ها خواهد پرداخت. تصویرهای مورد استفاده در این تحقیق را نگارنده گرفته است.
    کلیدواژگان: خانه های کاشان، نشانه شناسی ساختگرا، نشانه شناسی فرهنگی، نشانه شناسی پساساختگرا
  • حمیدرضا شایان صفحه 129
    چندجهانی شدن، به شرایطی اطلاق می شود که در آن شیوه های مختلف مواجهه با موضوع جهانی شدن، در قالب نگرش منطقه گرایی و رویکرد جهانی- بومی شدن به رسمیت شناخته می شود. در چنین موقعیتی، موضوع شیوه تعامل معماری و فرهنگ، به عنوان یکی از جنبه های رابطه انسان و محیط مصنوع و با هدف ارتقاء کیفیت آن، چالشی قلمداد می گردد که بر حوزه اندیشه و به تبع آن عمل معماری سایه افکنده است. برای مواجهه کارساز با چالش مذکور، بازتعریف دو واژه فرهنگ و معماری و تبیین ساختار تعاملی آن ها در عرصه تفکرات جهانی ضروری است. پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از روش تحلیل محتوای معنایی و روش تحلیل منطقی، برخی از بسترهای موثر برتعاملات میان فرهنگی را با نگاهی ژرفانگر، تحلیل نماید. فرض بر این است که اگر گفتمان معمارانه، در عرصه تعاملات جهانی بر اساس فرهنگ های منطقه ای و بر اساس تبیین چهار واژه «فرهنگ»، «فناوری»، «هویت» و «مکان» گسترش یابد، روابط میان فرهنگی در سایر حوزه های علمی و هنری، با بالندگی بیشتر و مبتنی بر اهداف دست یافتنی تر، گسترش خواهند یافت.
    کلیدواژگان: چند جهانی شدن، تعاملات، فرهنگ، معماری، هویت، مکان، فناوری
|
  • Manoochehr Tabibian, Iraj Asadi Page 5
    Growth of sprawl particularly in metropolitan fringes has become as on of the complicated problems facing policy-making about spatial development in metropolitan regions. The present paper is aiming at examining and analyzing different socio-economic and political factors which impact on increasing sprawl in the framework of rival theories. It seems that obtaining an effective policy instrument for spatial development and its control, is not possible without recognition of sprawl factors, its mechanisms and impacts. Various research indicate that those factors such as existence of cheap land in urban fringes, weak control enforcement in outer areas of municipalities borders on land development, priority of suburban lifestyle particularly resulting from degradation of quality of life in core city, increase in private car ownership and development of public transit facilities, market failure of assessing total value of spaces, social costs of crowding into these areas, and specially political fragmentation have great influences on formation and fortification of sprawl in metropolitan regions.
    Keywords: Sprawl, Suburban Lifestyle, Spillover, Political Fragmentation, Growth Control
  • Fariba Gharai Page 25
    Urban planners and designers as well as architects are the main designers and decision makers of the urban environment today, whilst the public are the main users of those spaces without having any share in this regard. Having knowledge about the appropriateness of the urban spaces from the people’s point of view and knowing the preferences of the users can be helpful in designing a better environment. A large number of studies carried out in the field of environmental psychology indicate a considerable difference between the attitudes of environmental designers and that of other groups of people regarding the evaluation of specific characteristics of the specified environment. Since most of these pieces of research have been carried out in other countries, it is not reasonable to generalize their results to our country, thus the investigation in Iranian context is necessary. This study is a comparison between environmental designers and the public’s views on urban identity and the main environmental elements which enhance such identity. The study is concentrating on Shemiran area located in the north of Tehran. The people’s viewpoints were gathered through a questionnaire and those of experts were asked through face to face interviews on the basis of a series of structured questions. The results indicate that, in contrast to the findings of similar studies conducted in the western countries, there is consensus and similarities between different groups of the people and experts’ respondents on their evaluation of the environment.
    Keywords: Urban Identity, Environmental Psychology, People's View, Expert's View
  • Mojtaba Rafieian, Razieh Rezazadeh, Mahsa Seifaee, Yazdan Ahmadvand Page 37
    Today, attention to the urban public spaces as an essential issue in urban planning shows the very important role of these places in the socio-cultural dimensions of cities. Literature review shows that many books and papers have been published in Iran on this topic in order to create suitable public spaces for special social groups such as disables, the elderly and children but not for women. Since all citizens have equal rights to access and to be able to use public urban spaces, therefore, creating comfortable spaces for different gender and age groups is very important, specially in countries like Iran where certain Islamic laws are implemented. In this paper, we define the meaning of public space in such context and then examine women’s perceptions and experiences of urban public spaces in Iran. Using this definition and considering the importance of these spaces in cities combined with the indicators used for indexing successful urban spaces in the world, we examined the utility and usability of urban spaces for women in Iran (Nabbovat Sq. in Tehran). Data was collected through a questionnaire and deep interview and analyzed using various statistical methods. This paper presents the key results of this research. Findings show that level of women’s utility and usability of urban public spaces is independent from some variables such as: age, education, marriage status, distance to the urban space, and so on, but has significant correlation with other variables like: social interaction, safety and security, space accessibility, design, space identity, social supervision, willingness to participate, comfort and image, sociable space, activities. Among defined variables, sociability and social supervision are of the greatest importance.
    Keywords: Urban Public Spaces, Special Social Groups, Female, Tehran
  • Razieh Rezazadeh, Maryam Mohammadi Page 55
    Public spaces are the places in which public daily life occurs and they change over time based on socio-economic and cultural changes of the society. Public spaces are the spaces for a variety of activities and considering the socio-cultural characteristics of societies provide activity space for different demographic groups based on age, gender, and other characteristics. One of the major aims of urban design is improving the user’s quality of life through equipping urban environment, with appropriate open spaces to accommodate all age and occupations as well gender groups. Good design and provision of necessary facilities would accommodate the variety of functions and users and would create a more attractive, meaningful and livable urban living environment. This study is based on the belief in women’s equal rights of presence and use of public urban open spaces and acknowledges their presence in such spaces. It also believes in gender equity regarding access to space as an inclusionary approach in use of them. This research is also focuses on the theory of “Ethics of Care”. This theory studies women’s experience in public space and is based on an inclusionary approach. The goal of this paper is defining the importance of women’s presence in urban spaces through specifying supportive activities and functions in urban open spaces. Since women’s place of presence (activity space) has historically been in or near home, it seems that neighborhood open spaces are in close relation with their daily life; especially in Iranian culture, neighborhood spaces have been in deep relation with women’s needs. Finally the factors that effect women’s use of physical places are determined and recommended for consideration in design to promote presence of women in neighborhood open spaces to provide gender equity in use of space while maintaining ethics of care considered by women.
    Keywords: Gender Equity, Public Urban Space, Women, Ethics of Care, Urban design
  • Mostafa Abbaszadegan, Sharareh Ganavizchiyan Page 73
    The hierarchy of social domains which is the product of historical experiences and socio-psychological conditions manifest itself in the urban fabric and architectural elements. Particularly, the physical dimension of the built environment is marked by physical landmarks which indicate the hierarchy of territories. In the process of architecture and urban design, recognition, evaluation and modeling of these domains is very important in creating a socially sustainable environment. In this article which is the product of a research study, the hierarchy of territories and the differences in the spatial values of these domains in neighborhood structure and architecture of traditional Iranian housing units is studied. For recognition of all physical dimensions of the territorial hierarchy, first the two old neighborhoods of Fahadan and Tal in the historic fabric of Yazd and five traditional houses are selected as case studies. In this study both phenomenology and space syntax is employed. The results of this research show that the geometric patterns and the contextual location of spaces are important in recognition of the territorial hierarchy. Also the impact of layers of private and public spaces on concentration or distraction of people in urban spaces and houses are revealed. The importance of thresholds as effective elements of passage from one domain to the other is clarified. A study of spaces utilizing space syntax technique clarified the hierarchy of domains in a precise graphical and mathematical form. The impact of architectural and urban elements and spaces on the hierarchy of domains is acknowledged. Then the mutual relationship of spaces according to the social logic is also clarified. At the end, the article concludes that morphological studies of city, neighborhood skeleton and architectural elements in the process of architectural and urban design are necessary to preserve and create hierarchical domains.
    Keywords: Territory Hierarchy, Phenomenology, Space Syntax, Traditional House, Urban design
  • Hossein Estiri Page 93
    These days, the realization of development in Iran’s urban development plans, is one of the most considerd matters. Failure to gain the foreseen population in new towns can indicate a conflict between the users’ tendencies and the designated development plans in these towns. In this study, realization of development has been considered as the product of planning and design process and on the basis of a new approach called “marketing development”, new aspects of this development has been introduced. Corresponding criteria in marketing for development are presented in order to converging market development tendencies with sustainable development goals. Hashtgerd new town which has recently been successful in attracting foreign investment, is selected as case study, and the criteria and indexes of theoretical framework of “marketing development”, have been tested. The results illuminate that recent activities in this town to attract foreign investment is not rising from an intelligent planning discipline, within the development plan of the town.
    Keywords: marketing for development, development realization, Hashtgerd New Town, Place Marketing
  • Amir Ali Nojoumian Page 111
    Kashan Historical Houses are unique complexes of Iranian historical architecture. The aim of this essay is to study these houses (Ameris, Tabatabaees, Borujerdees, and Abasis) from a semiotic (structuralist, cultural and poststructuralist) approach. The representation of cultural aspects (such as privacy, security, power, status, and respect) in the light of “introverted” and “veiled” architecture is the focus of this study. In the second part of the essay, I will pay attention to two major binary oppositions in semiotics: inside and outside, and culture and nature. The theses proposed for both binary oppositions could be considered as new in many respects and will result in some poststructuralist or deconstructive readings of these historical houses and some observations on the concept of “home”. All the pictures used for this research are taken by the researcher.
    Keywords: Kashan Houses, Structuralist Semiotics, Cultural Semiotics, Poststructuralist Semiotics
  • Hamid Reza Shayan Page 129
    Nowadays, globalization pays more attention to regional cultures than before. In addition to dogmatic approaches which interpret globalization as a product of western Imperialism, there are other viewpoints which accept cultural diversity and consider particular regional way of confronting globalization, as “Many Globalization”. Among all cultural issues, architecture as the symbol of culture plays an important role in a cultural perspective to globalization. The interaction between Architecture and culture, defined in human and built-environment relationships, challenges both theoretical and practical field of architecture. To confront this challenge effictively, it is more important to re-identifying both sides of this interaction, namely culture and architecture. Cultural context is represented by architecture. There are movements in the world that support cultural-based theory instead of modern standardized ones to revival sustainable cultural identity. This study, considers to have a deep look at human’s interactions theory, based on content analyzing research method. The suggestion is that if architectural discourse extends on global interaction, cross cultural relationships in science and art fields will be more accessable. The result is drawing a theoretical framework which organizes culture-architecture interaction to represent a new definition of identity and cultural–regional characteristics.
    Keywords: Many Globalization, Interactions, Culture, Architecture, Identity, Place, Technology