فهرست مطالب

پژوهش نامه ی آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1393)

پژوهش نامه ی آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/12/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیررضا وکیلی فرد صفحه 1
  • سامان عبادی*، امیررضا وکیلی فرد، خسرو بهراملو صفحات 3-23
    بخشی از سرمایه ی زمانی فراگیران زبان فارسی به یادگیری واژگان فارسی اختصاص داده می شود. برای این که این سرمایه گذاری، بیشترین بازگشت سرمایه را در پی داشته باشد، لازم است محتوای آموزشی به گونه ای طراحی شود که مبتنی بر واژگان پرکاربرد موجود در قالب فهرست واژگان پایه باشد. برای تدوین فهرست واژگان پایه ی فارسی، ضروری است مفهوم «واژه» مطابق با انگاره ی ذهنی گویشوران عادی این زبان تعریف شود تا بتوان به کمک آن به بسامدشماری مصادیق یک واژه در پیکره پرداخت. از سوی دیگر، علاوه بر بسامد باید به «پوشش متنی» و «گستره ی واژگان پایه» در پیکره ی مبدا و پیکره های دیگر نیز توجه نمود. در این پژوهش، برداشت معتدلانه ای از «خانوار واژگانی» برای تعیین مصادیق یک واژه پیشنهاد شده است و بر اساس آن، پوشش متنی و گستره ی واژگان فرهنگ بسامدی بی جن خان و محسنی (1391) در یک پیکره ی 34000 کلمه ای مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان داد که شکل اصلاح شده ی فرهنگ بی جن خان و محسنی، 84 درصد از کلمات پیکره ی ما را پوشش می دهد و واژگانش از گستره ی مطلوبی برخوردارند. بنابراین، می توان با اصلاح این فرهنگ به تدوین فهرست واژگان پایه ی فارسی اقدام کرد. می توان از این فهرست در امر هدف گذاری برای آموزش زبان فارسی و سطح بندی فراگیران و محتوا استفاده نمود. این ابزار می تواند تهیه ی آزمون های دانش واژگانی و توانش فارسی را تسهیل نموده، در شناسایی واژگان علمی و تخصصی فارسی نیز به ما کمک کند.
    کلیدواژگان: سرواژگی، خانوار واژگانی، رویکرد تلفیقی، پوشش متنی، گستره ی واژگان
  • رجب اسفندیاری* صفحات 25-54
    در پژوهش حاضر با استفاده از «انگاره ی چند وجهی راش» به بررسی خطاهای مدرسان زبان فارسی در حین ارزیابی نوشته های فارسی آموزان غیرایرانی پرداخته شده است. به همین منظور، در زمستان 1393، دو مصحح/مدرس از دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) به ارزیابی 56 متن نوشته شده توسط 28 دانشجوی پسر و دختر غیرفارسی زبان غیرایرانی در سطح پیشرفته پرداختند. به این دانشجویان که از ملیت های مختلف بوده و در مرکز آموزش زبان فارسی، در دوره های تکمیلی علوم انسانی و فنی- مهندسی مشغول به تحصیل بودند، دو موضوع نگارش ارائه شد و از آنها خواسته شد که یک متن درباره ی آن دو موضوع بنویسند. سپس مصححان به ارزیابی نوشته ها پرداخته و با یک مقیاس رتبه ای (از یک تا پنج) به نوشته های دانشجویان نمره دادند. داده های گردآوری شده در این پژوهش با استفاده از نرم افزار «فاستس» تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که مصححان از پنج معیار ارزیابی مورد بحث، نسبت به «انسجام معنایی» سوگیری بیشتری نشان داده اند و علاوه بر این، نسبت به هر دو موضوع نگارش نیز سوگیری داشته اند. نتایج، حاکی از تفاوت های معنی دار بین سوگیری های این دو مصحح می باشد. از نتایج این تحقیق می توان در آموزش مصححان در زمینه ی ارزیابی متن های نوشته شده توسط زبان آموزان استفاده کرد تا میزان سوگیری در ارزیابی و امتیاز دهی به نوشته های آنان را کاهش داد.
    کلیدواژگان: معیار ارزیابی، انگاره ی چند وجهی راش، خطای مصحح، سوگیری
  • رضامراد صحرایی، معصومه استاجی، مرواید طالبی* صفحات 55-92
    یادگیری نقش های زبانی و نحوه ی اجرای آنها، از جمله اهداف مهم در تدریس زبان خارجی/دوم است. از آن جا که تاکنون پژوهش چندانی جهت شناسایی نقش ها و مفاهیم زبان فارسی صورت نگرفته است، ضرورت داشت که پس از شناسایی صورت های بی نشان پنج نقش پرکاربرد زبانی در موقعیت های مختلف، از آنها در تدریس زبان فارسی به غیرفارسی زبانان استفاده نماییم. از این رو، پس از جمع آوری داده های لازم از مکالمات صورت گرفته بین فارسی زبانان و اجرای یک آزمون اعتبارسنجی با شرکت 60 فارسی زبان (30 زن و 30 مرد)، صورت های بی نشان پنج نقش زبانی «احوال پرسی کردن»، «معرفی کردن»، «قبول کردن دعوت»، «مخالفت کردن» و «قول دادن» به دست آمد. از ترکیب موقعیت های مختلف، براساس سن، مرتبه ی اجتماعی و میزان صمیمیت افراد درگیر در صورت های زبانی به دست آمده، شش درس زبان فارسی در قالب مکالمه تولید گردید. سپس از دانشجویان زن غیرایرانی دانشگاه علامه طباطبائی جهت گذراندن درس های تهیه شده در این پژوهش استفاده گردید. پس از انجام پیش آزمون و کسب اطمینان از همگن بودن دو گروه کنترل و آزمایش، دروس تولید شده طی سه جلسه ی آموزشی، به گروه آزمایش تدریس شد. در پایان، به منظور آزمون فرضیه های تحقیق، از آزمون های خی دو و فریدمن، و تحلیل کوواریانس تک متغیری (آنکوا) استفاده شد که نتایج به دست آمده حاکی از تاثیر مثبت برنامه ی درسی مفهومی-نقشی در تدریس زبان فارسی به غیرفارسی زبانان است.
    کلیدواژگان: نقش ها و مفاهیم زبانی، صورت های بی نشان، رویکرد مفهومی، نقشی
  • ماندانا نوربخش، داود ملک لو* صفحات 93-116
    از آن جا که دین در جامعه ی ایران بهعنوان بخشی مهم از فرهنگ ایرانی به شمار می رود و تعداد زیادی از فارسی آموزان غیرایرانی نیز زبان فارسی را جهت ادامه ی تحصیل در رشته های دینی می آموزند، پژوهش حاضر به بررسی نحوه ی بازنمایی و ارائه ی عناصر دین به فارسی آموزان در چهار کتاب آموزش فارسی به غیرفارسی زبانان در سطح پیشرفته می پردازد. این کتاب ها عبارتند از جلد هفتم کتاب آموزش فارسی جامعه المصطفی، جلد ششم کتاب آموزش فارسی جامعه الزهرا، جلد چهارم کتاب آموزش زبان فارسی (آزفا) و جلد چهارم مجموعه ی آموزش فارسی (تاریخ فرهنگ و تمدن ایران) تالیف صفارمقدم. به منظور انجام پژوهش، گفتمان دینی در این کتاب ها در سه حوزه ی «اسلام»، «سایر ادیان» و «گفتمان دینی» بی نشان طبقه بندی شده است. سپس نحوه ی بازنمایی هر گفتمان از طریق فرایندهای «فرانقش اندیشگانی» (طرح شده از سوی هلیدی)، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج، حاکی از غالب بودن «گفتمان دینی اسلامی» در کتاب های جامعه المصطفی و جامعه الزهرا، «گفتمان دینی سایر ادیان» در کتاب آزفا و «برابری سه گفتمان دینی بی نشان، اسلامی و سایر ادیان» در کتاب صفارمقدم است. در کتاب های مورد بحث، گفتمان اسلامی بیشتر با «فرایند مادی» بازنمایی شده که نشانگر معرفی اسلام به عنوان بخشی عملی، واقعی و پویا از زندگی و فرهنگ مردم ایران است. در گفتمان دینی بی نشان و گفتمان سایر ادیان، فرایند غالب، «فرایند رابطه ای» است که حاکی از شناساندن سایر ادیان و شناساندن دین به فارسی آموزان است. کتاب های جامعه المصطفی و جامعه الزهرا با اهداف دینی تالیف شده اند و گفتمان دینی این دو به لحاظ بسامد، ترتیب و پراکندگی فرایندها به یکدیگر شباهت دارد. گفتمان دینی اسلامی در کتاب صفارمقدم و کتاب آزفا، حاکی از تاکید نویسندگان بر جایگاه ایرانیان در دین اسلام و تاثیر آنان بر شکوفایی اسلام است.
    کلیدواژگان: بازنمایی دین، گفتمان دینی، دستور نظام مند نقش گرای هلیدی، فرانقش اندیشگانی، بند، فرایندها
  • والی رضایی*، آمنه کوراوند صفحات 117-141
    تحقیق حاضر به ارزیابی دستور آموزشی دوره ی مقدماتی در چهار کتاب در زمینه ی آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان می پردازد. این بررسی براساس رویکرد ارتباطی و به ویژه چارچوب دستور آموزشی چندشرما (2002) انجام شده است. در این ارزیابی، بازبینه (=چک لیست) های متعددی در مورد ارزیابی محتوای آموزشی بررسی شد و در نهایت، با توجه به شاخص های ارزیابی محتوایی، زبانی، روش شناختی و ساختاری دستور آموزشی و ملاک های رویکرد ارتباطی، بازبینه ای تلفیقی با 20 پرسش تهیه گردید. با بررسی بخش دستور آموزشی کتاب های مزبور دریافتیم که استفاده از رویکردهای صورت گرا و سادگی ساختاری، که هر دو از ویژگی های دستور آموزشی هستند، از نقاط قوت این کتاب ها محسوب می شود. همچنین، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که «آموزش هم زمان گونه های نوشتاری و گفتاری در دوره های مقدماتی»، «استفاده نکردن از راهبردهای ارتباطی»، «تکلیف محور نبودن آموزش دستور»، «واقعی و معنادار نبودن تمرین ها»، «مکانیکی و غیر قابل انعطاف بودن ارائه ی دستور» و «عدم تناسب منطقی بین حجم اطلاعات اصلی و جانبی با در نظر گرفتن ماهیت گزینشی دستور آموزشی»، از نقاط ضعف این کتاب ها محسوب می شود. در پایان، با توجه به نتایج این بررسی، راهکارهایی برای رفع نارسایی های کتاب های مذکور در زمینه ی دستور آموزشی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دستور آموزشی، شاخص های ارزیابی، رویکرد ارتباطی
  • زری سعیدی، شهره سادات سجادی* صفحات 143-170
    امروزه، به کارگیری فناوری در حوزه ی آموزش زبان برای آموزش و یادگیری زبان دوم/خارجی بسیار متداول شده است. در همین راستا، هدف این پژوهش بررسی میزان بهره گیری فارسی آموزان غیرایرانی از فناوری های جدید و نرم افزار های آموزشی برای یادگیری زبان فارسی و همچنین، بررسی علل موفقیت یا عدم موفقیت این نرم افزارها و فناوری ها در آموزش و یادگیری این زبان است. این پژوهش با استفاده از روش پرسش نامه ای، مشکلات موجود در این زمینه را مورد بررسی قرار داده است. رویکرد این پژوهش، مقایسه ای است و به این منظور، وضعیت کنونی فارسی آموزان «موسسه ی دهخدا» و «مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)» تحت سه عنوان اصلی «میزان علاقه/ انگیزه»، «آشنایی» و «امکانات» از طریق پرسش نامه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که به طور کلی، بیشتر زبان آموزان به یادگیری از طریق ابزارهای فناوری و رایانه ای علاقه مند هستند، اما عواملی که می توانند باعث عدم علاقه ی آنها به یادگیری از این طریق باشد، عدم آشنایی آنها با ابزارهای فناوری، کمبود امکانات در موسسه یا مرکز آموزش زبان، و عدم آشنایی و تسلط مدرسان به آموزش از این طریق می باشد. در نهایت، برای پیشبرد و ارتقای کیفیت به کارگیری فناوری به منظور آموزش زبان فارسی، راهکارهایی برای رفع موانع موجود در این زمینه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری زبان فارسی، فناوری، علاقه، انگیزه، آشنایی، امکانات
|
  • Saman Ebadi*, Amirreza Vakilifard, Khosro Bahramlu Pages 3-23
    Persian language learners invest a proportion of their time on acquiring Persian vocabulary. To afford a high investment return to these learners, the curriculum should include high frequency words drawn from a Persian general service wordlist. To develop a general service wordlist for Persian, we need to adopt a definition for the term "word" in accord with the mental lexicon of average Persian speaker. This definition will help us in identifying different tokens of a word type. We also need to consider the text coverage and the range of the basic vocabulary in the source corpus and other corpora. In this study, we adopted a modified version of the word family concept to identify different tokens of word types and utilized it in estimating the test coverage and the range of the words of Bijankhan and Mohseni's (1391) Persian word frequency list. The corpus included 34000 words. The results demonstrated that a modified version of Bijankhan and Mohseni’s (1391) word frequency list affords 84 percent coverage of our corpus and its words enjoy satisfactory range. It was concluded that by implementing some modifications to Bijankhan and Mohseni’s (1391) list, a Persian general service wordlist could be developed. This general service wordlist could be used in setting curricular goals and in defining learner mastery levels and language difficulty levels. This instrument could facilitate the development of Persian vocabulary tests and proficiency tests. It will also be of help in identifying Persian academic and technical vocabulary.
    Keywords: Lemmatization, Word family, Integrated approach, Text coverage, Range
  • Rajab Esfandiari Pages 25-54
    The present study examined the errors of Persian native speakers in rating the essays of Persian language learners in the framework of a many-facet Rasch measurement model. To do so, Persian native speakers were requested to rate 56 writings of 28 male and female Persian language learners in advanced level. The applicants, studying in Humanities and Engineering fields, were learning Persian as a second language in Persian Language Center at Imam Khomeini International University in winter 2014. The raters rated the learners’ writings using a researcher-made based on 5-point analytic rating scale. The collected data were analyzed using Facets software. The results of Facets analyses indicated that raters showed more bias toward both topics in writings. The results also, revealed that raters were more biased toward coherence. Findings represented significant differences in raters’ bias towards learners’ writings. The findings would shed light on raters training to reduce the errors they may commit.
    Keywords: Assessment criterion, Many, facet Rasch measurement model (MFRM), Rater error, Bias
  • Rezamorad Sahraei, Masume Estaji, Morvarid Talebi* Pages 55-92
    Learning language functions and the way they are implemented are the most significant objectives in foreign/second language teaching. Since few studies have been conducted to identify and recognize the Persian language functions and notions, the present study aims to identify the unmarked language forms, which are used in various situations of the five most common Persian language functions, and utilize them in teaching Persian to non-Iranian language learners. Accordingly, after collecting the required data from the conversations of Persian speakers and running a reliability test on 60 Persian speakers (30 female and 30 male), the unmarked forms of the five language functions (greeting, introducing people, accepting the invitation, disagreeing, and promising) were obtained. Merging the different situations based on the age, social status, and intimacy of the participants involved in the designed conversations, six Persian lessons were developed in the form of dialogues to be taught in a course. The participants of the course were all female and non-Persian students of Allame Tabatabaei university in Tehran. After taking a pre-test and ensuring the homogeneity of the participants in the experimental and the control group, the experimental group received the designed lessons during three sessions. At the end, to analyze the data, chi-square tests, Friedman tests, and analysis of covariance (ANCOVA) were employed. Results showed the positive effect of functional-notional syllabus on teaching Persian to non-Iranian language learners.
    Keywords: Language notions, functions, Unmarked forms, Functional, Notional approach
  • Mandana Nurbakhsh, Davud Maleklu* Pages 93-116
    Taking into account the importance of religion as an important part of the Iranian culture as well as Persian learners’ tendency towards religious studies, the present research aims to examine the extent to which religion is represented in selected textbooks of teaching Persian language to other languages speakers. Those textbooks included "Teaching Persian" in Al-Mustafa university (Vol. 7), "Teaching Persin" in Al-Zahra university (vol. 6), AZFA (Vol. 4), and the "History of Iranian Culture and Civilization" written by Saffar Moghaddam (Vol. 4). The religious discourses of selected samples were classified in three semantic fields of "Islamic" "other religions" and "neutral" discourses. Subsequently, the representation of each discourse was examined based on Halliday’s Systemic Functional Grammar (SFG). The findings showed that Islamic religious discourse was dominant in Al-Mustafa and Al-Zahra books, while the other religions discourse was dominant in AZFA; however, the equality of three semantic fields in Saffar Moghaddam’s book was reported. The representation of Islamic discourse through material process indicated that Islam has been portrayed as a practical part of the Iranian lifestyle. The relational process was dominant in the neutral and other religions discourses which indicate attempts to introduce other religions to Persian language learners. The Islamic discourse in Al-Mustafa and Al-Zahra books was identical in terms of the frequency, order, and distribution of processes. The Islamic discourse in AZFA and Saffar Moghaddam textbooks shows the Iranians position in Islam and the crucial role they played in Islam’s progress.
    Keywords: Religion representation, Religious discourse, Haliday's systemic functional grammar, Ideational meta, function, Clause, Processes
  • Vali Rezei*, Amene Kuravand Pages 117-141
    This paper evaluates pedagogical grammar in the coursebooks of teaching Persian non-Iranian language learners. The study is based on communicative approach and pedagogical grammar. To evaluate the contents of those books, several checklists and grading scales were investigated and finally, an integrated checklist consisted of 20 questions was provided to be used in this study. In providing this checklist, evaluating indexes of content, language, method, structure of pedagogical grammar were considered. The results of investigating the pedagogical part of the books showed that applying the formalistic approaches and structural simplicity, which is both the features of pedagogical grammar, is their merit. Also, findings revealed that there are some weaknesses in these books: Teaching the spoken and written language simultaneously in elementary levels, lack of communicative strategies, lack of task-based grammar teaching, lack of real and meaningful language in exercises, mechanical and non-flexible way for teaching grammar, and not considering the selective nature of pedagogical grammar. Ultimately, with regard to the results of this survey, some recommendations to reform such textbooks in the field of pedagogical grammar are presented.
    Keywords: Pedagogical grammar, Evaluating indexes, Communicative approach
  • Zari Saeidi, Shohre Sadat Sajjadi* Pages 143-170
    Today, teaching language through the use of technology has become considerably widespread in many countries. The present research aims to investigate the extent to which computer software and new technologies are employed in teaching Persian language. In addition, it studies the reasons for success or failure of these tools. The study, which was conducted in a comparative framework, used a researcher-made questionnaire to collect the data. Investigating the current status of Persian language learners of Imam Khomeini International university and Dehkhoda institute under three main fields of interest/motivation, knowledge (familiarity), and facilities, the results revealed that most students are interested in learning Persian language through technology and computer, but lack of facilities as well as non-mastered teachers in using computers were reported as the destructive factors in learners’ motivation in both pre-mentioned Persian language teaching centers. Finally, some suggestions were given for enhancing the application of technology tools in Persian language centers for teaching this language.
    Keywords: Persian language teaching, learning, Technology, Interest, motivation, Familiarity, Facilities