فهرست مطالب

سیاست های راهبردی و کلان - پیاپی 14 (تابستان 1395)

فصلنامه سیاست های راهبردی و کلان
پیاپی 14 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرضیه شفیعی*، میثم امینی، محمد ابویی اردکان صفحه 1
    موضوع اعتبارات تحقیقاتی و فرایند برنامه ریزی و بودجه ریزی این اعتبارات همواره از مهمترین چالش ها در مدیریت نظام های علم و فناوری بوده است؛ ترمیم و بهبود وضعیت اعتبارات تحقیقاتی با توجه به عملکرد سازمان ها از اهمیت خاصی برخوردار است. شاخص های مختلفی در ارتباط با بررسی عملکرد دانشگاه ها تاکنون طراحی و معرفی شده اند. با توجه به ویژگی ذاتی شاخص های ترکیبی، که نقص هایی را در بردارد در این تحقیق سعی شده است تا با در نظر گرفتن تجربیات موجود در سایر مدل های معتبر بین المللی، شاخص ترکیبی جدیدی در زمینه رتبه بندی دانشگاه ها معرفی شود تا بتواند به شکل بهتری عملکرد دانشگاه ها را مورد سنجش قرار دهد. همچنین سعی شده است تا با ارائه وزن های منطقی و به دور از قضاوت ذهنی که ناشی از بکارگیری روش تحلیل عاملی است، شاخصی کاربردی طراحی نمود. در این ارزیابی بدون در نظر گرفتن بودجه مصوب، دانشگاه تهران دارای بیشترین امتیاز و در صورت لحاظ بودجه سرانه مصوب، دانشگاه کرمانشاه، رتبه اول دانشگاه های کشور را به خود اختصاص می دهد. در این تحقیق از روش تحلیل عاملی با چرخش واریماکس و با استفاده از مدل مولفه های اصلی، برای دستیابی به یک چارچوب و مدل مناسب برای رتبه بندی دانشگاه ها استفاده شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد دانشگاه ها، بودجه ریزی دانشگاه، رتبه بندی دانشگاه ها، جزء یکم بند میم ماده224 برنامه پنجم توسعه
  • بهروز افخمی* صفحه 27
    در سال های اخیر تفکر جهانی در مورد میراث فرهنگی تغییرات قابل توجهی داشته است. بطوری که میراث فرهنگی و منابع میراث باستان شناختی را به عنوان یک منبع اقتصادی مهم به رسمیت شناخته اند. متاسفانه در کشور ما، با وجود غنا و ارزش های بی بدیل میراث فرهنگی؛ راهبرد مشخصی برای بهره بردای اقتصادی از میراث فرهنگی مشاهده نمی شود. هدف این مقاله انتقاد به وضعیت موجود مبنی بر عدم از استفاده از ظرفیت-های اقتصادی عظیم میراث فرهنگی کشور در قالب اقتصاد فرهنگی و مقاومتی است. در این مقاله؛ مدیریت میراث فرهنگی، حوزه ی شمول میراث فرهنگی و راهکارهای توسعه اقتصادی مبتنی بر میراث فرهنگی از دیدگاه صاحب نظران باستان شناسی ایران، مطالعه شده است. روش این تحقیق پیمایشی بوده که از پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. متخصصان باستان شناسی ایران موافق با رهیافت «اقتصادی کردن میراث فرهنگی» هستند. ارزیابی نظرات آنان نشان می دهد که آنها با تمامی مولفه های اقتصادی کردن میراث فرهنگی موافق بوده و داده های آماری بدست آمده قابل تعمیم به جامعه آماری متخصصان میراث فرهنگی کشور با سطح اطمینان 99 درصد می باشد. بهره برداری اقتصادی از میراث فرهنگی قطعا در راستای راهبرد های « اقتصاد مقاومتی» مقام معظم رهبری و مصداق رویکرد استفاده از تمامی ظرفیت ها برای توسعه اقتصادی کشور است .
    کلیدواژگان: مدیریت میراث، توسعه اقتصادی، اقتصاد فرهنگی، متخصصان باستان شناسی
  • یوسف محنت فر*، سیده ندا رحیمی صفحه 49
    در مقاله حاضر رابطه ی تجربی بین اندازه ی دولت و رشد اقتصادی در23 کشور منطقه چشم انداز در دوره ی زمانی 2003-2013 با استفاده از الگوی داده های تابلویی بررسی شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد از آنجایی که تعدادی از این کشورها از درامدهای سرشار نفتی بهره مندند ،اندازه ی دولت اثر منفی و معنی داری بر سرمایه گداری بخش خصوصی و تولید ناخالص داخلی دارد. از سوی دیگر نرخ رشد نیروی کار،نرخ رشد سرمایه و نرخ رشد صادرات اثر مثبت بر رشد اقتصادی دارند.بنابر این کشور های مورد بررسی باید در اندازه تصدی در اقتصاد خود تجدید نظر نموده تا از طریق کاهش هزینه های خود به رشد اقتصادی کمک نمایند . این کشور ها برای تسهیل در رشد اقتصادی باید در تخصیص بهینه ی منابع و افزایش کارایی اقتصادی ایفای نقش نمایند.دولت باید در راستای دستیابی به اهداف برنامه توسعه و سند چشم انداز گام های جدی برای کاهش میزان تصدی در اقتصاد را بردارد .
    کلیدواژگان: اندازه دولت، رشد اقتصادی، الگوی داده های تابلویی، منطقه چشم انداز
  • وحید شقاقی شهری*، شیرین واحد رسولی، مریم طیاری صفحه 67
    سرمایه گذاری مستقیم خارجی نقش مهمی در رشد و توسعه کشورهای درحال توسعه داشته است. از اینرو مقاله حاضر با مروری بر مطالعات تجربی و نظری مرتبط، تلاش دارد در قالب تصریح الگوی تابع عرضه سرمایه گذاری مستقیم خارجی با لحاظ فساد مالی و با استفاده از دادهای پانل دیتا برای دوره زمانی 2014-2001 و 38 کشور منتخب عضو کنفرانس اسلامی به بررسی نقش و میزان تاثیر فساد مالی بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی بپردازد. نتایج نشان می دهد ارتباط قوی و معنی دار بین جریان ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی با فساد مالی کشورهای منتخب اسلامی وجود دارد، بطوریکه کاهش یک درصدی فساد مالی در کشورهای مزبور به افزایش 33/0 درصدی سرمایه های مستقیم خارجی می انجامد. تایج کاربردی مقاله نشان می دهد چنانچه هدف کشورها جذب بیشتر سرمایه گذاری مستقیم خارجی باشد، می بایست سیاستهای عمومی کشورها بر کاهش سطح فساد متمرکز شود.
    درضمن کشش براوردی بین سرمایه گذاری خارجی با اندازه بازار و بازبودن تجاری مثبت و با بدهی های خارجی و تورم منفی و معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، فساد مالی، پانل دیتا، کشورهای عضو کنفرانس اسلامی
  • کامران محمودپور *، میلاد سلیمانی، یاسر سیستانی بدویی صفحه 91
    اهمیت بهبود کارایی انرژی مصرفی در صنعت و زیر بخش های آن به این دلیل است که باعث کاهش هزینه تولید در سطح کلان، پرداخت میزان کمتر یارانه و کاهش قیمت تمام شده محصولات صنعتی شده و از این طریق باعث ارتقای سطح ارزش افزوده این بخش ها، افزایش توان رقابتی، افزایش کیفیت تولید و در نهایت، باعث کاهش واردات برخی کالاهای مورد لزوم و افزایش صادرات مصنوعات ساخته شده می شود. پژوهش حاضر به بررسی اثر حذف یارانه انرژی، بر میزان شدت انرژی در صنعت ایران با استفاده از رویکرد داده های سری های زمانی- فصلی در بازده زمانی 1392-1385 با استفاده از تابع هزینه کاب- داگلاس، مورد ارزیابی قرار گرفته است که رابطه منفی و معنی داری بین شدت انرژی و قیمت انرژی مورد تایید قرار گرفته است همچنین نتایج نشان می دهد که با پیشرفت فناوری در طول زمان، شدت انرژی کاهش می یابد. سپس طرح سیاستی آزادسازی قیمت انرژی، با فرض افزایش یکنواخت قیمت اسمی در دوره زمانی 1392-1389 مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که پس از آزادسازی قیمت انرژی، شدت انرژی کاهش می یابد به طوری که بیشترین میزان کاهش در سال اول اجرای سیاست آزادسازی بوده و در سال های بعد از میزان کاهش شدت انرژی کاسته شده است.
    کلیدواژگان: شدت انرژی، آزادسازی قیمت، سری زمانی، تابع هزینه کاب داگلاس، صنعت
  • یونس نادمی، هدی زبیری* صفحه 125
    با توجه به وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی و اهمیت شایان توجهی که توسعه صنعتی می تواند بر توسعه اقتصادی کشور داشته باشد، این تحقیق به بررسی و ارزیابی اثر درآمدهای نفتی بر ارزش افزوده 8 زیر بخش صنعت طی سال های 1353 تا 1391 با استفاده از روش سری زمانی ساختاری و الگوی فضا –حالت می پردازد. نتایج برآورد مدلهای تحقیق نشان می دهد که درآمدهای نفتی تاثیر مثبت و معنی داری بر ارزش افزوده صنایع مواد غذایی، آشامیدنی ها و دخانیات، صنایع کاغذ، مقوا، چاپ و صحافی، صنایع شیمیایی و صنایع ماشین آلات و تجهیزات داشته است. در حالی که این متغیر بر ارزش افزوده صنایع چوب و محصولات چوبی تاثیر منفی و معنی داری داشته است و بر سایر صنایع تاثیر معنی داری نداشته است. هم چنین، نتایج برآورد نشان می دهد تکنولوژی اثر معنی دار و قابل توجهی بر ارزش افزوده صنعت داشته است. نتایج این پژوهش، همسو با سیاستهای اقتصاد مقاومتی بیان گر ضرورت مدیریت بهینه درآمدهای نفتی جهت توسه بخش صنعت در کشور است.
    کلیدواژگان: درآمدهای نفتی، ارزش افزوده زیربخش های صنعت، اقتصاد ایران، سری زمانی ساختاری، الگوی فضا، حالت
  • مهدی ادیب پور *، آزاده محمدی ویایی صفحه 153
    یکی از مهمترین اهداف مورد نظر دولت ها و سیاستگزاران نظام اقتصادی تلاش در جهت توزیع مطلوب درآمد و کاهش نابرابری درآمدی است .
    مقاله حاضر به بررسی اثر فساد اقتصادی بر ضریب جینی به عنوان شاخص نشان دهنده توزیع درآمد در دو گروه از کشورهای با درآمد بالا شامل آلمان، فرانسه، ایتالیا، کانادا، ژاپن و با درآمد متوسط شامل ایران، ترکیه، هند، مالزی وچین، در دوره زمانی(2012-2000) می پردازد.
    نتایج حاصل از برآورد الگوی داده های تلفیقی نشان می دهد که فساد تاثیر مثبت و معناداری بر ضریب جینی دارد. بدین معنا که با افزایش فساد اقتصادی در هر دو گروه از کشورها نابرابری اقتصادی افزایش خواهد یافت. افزون بر این اثر رشد اقتصادی بر نابرابری درآمد در کشورهای با درآمد بالا منفی و برای کشورهای با درآمد متوسط مثبت است. مالیات نیز تاثیر منفی بر نابرابری درآمدی بر جای گذاشته در حالی که بیکاری موجب افزایش نابرابری درآمدی می شود.
    کلیدواژگان: فساد، توزیع درآمد، نابرابری
  • امید شیرزاد* صفحه 169
    وجود سیاستهای کلی نظام درطیف هنجارهای حقوقی ، چهره ای خاص به نظام حقوقی ایران بخشیده است . ازآنجا که قانونگذاران ، توجه ویژه ای به سلسله مراتب میان هنجارهای حقوقی دارند و سعی می کنند با تمهید ساز وکارهای مناسب نظارتی ، تبعیت هنجارهای مادون از مافوق را تضمین کنند ، قانونگذار اساسی ایران نیزبرضرورت نظارت برحسن اجرای سیاستهای کلی نظام تصریح نموده است . مسئله ی نوشتارحاضراین است که آیا مقررات دولتی به عنوان هنجار مادون ، می باید منطبق برسیاستهای کلی نظام باشند و دادرس اداری دراین بین ، صلاحیت استناد به سیاستهای کلی را درابطال تصمیمات اداری داراست؟ رهیافت حاصل درپرتو تحلیل ماهیت سیاستهای کلی و مقررات نظارت برحسن اجرای سیاستهای کلی نظام مصوب مجمع تشخیص مصلحت ، موید آن است که دادرس اداری درمقام نظارت قضایی ، در استناد به سیاستهای کلی ناصالح است و تشخیص مغایرت های موردی تصمیمات اداری با سیاستهای کلی نظام ، با مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده و دادرس اداری مکلف به تبعیت از تشخیص مجمع است .
    کلیدواژگان: سیاستهای کلی نظام، دیوان عدالت اداری، نظارت قضایی
|
  • M. Safiei*, M. Amini, M. Aboeiarkani Page 1
    Research funding and the process of planning and budgeting of these funds have always been the biggest challenges in the management of science and technology; the revision and improvement of research funds on the basis of organizational performance are of special importance. So far, various indicators of evaluating academic performance are designed and presented. Due to the inherent characteristics of the composite index which is in its defects, in this study we have tried to present a new composite index of ranking universities by considering the experiences of other international models to better evaluate the universities performances. It also attempts to design applicable indices by providing reasonable weights and without subjective judgment. In this study, 7 indicators out of 18 indicators of the first paragraph of Article 224 of the report on the “Fifth Development Plan” were selected based on a specific process. In the following, based on factor analysis, the 7 indicators of science production rank were placed in three dimensions to get the composite index of evaluating science production and ranking the universities of the subject matter was examined. In this assessment, regardless of approved budget, Tehran University top rated and in terms of allocating approved per capita budget, Kermanshah University was awarded the first place between Iran universities. To do the study, factor analysis method with Varimax rotation and principal component model were used to achieve an appropriate framework and model to rank the universities.
    Keywords: Evaluating the performance of universities, Budgeting university, ranking universities, The first paragraph of Article 224 of the Fifth Development Plan
  • B. Afkhami * Page 27
    Recent years have seen significant changes in global thinking about cultural heritage. So that cultural heritage and archaeological heritage resources has been recognized as an economic resource. Unfortunately, not seen specific strategy in our country with have unmatched richness and value of cultural heritage. The purpose of this article is a critique of the Cultural Heritage Status in my country. Unfortunately doesn’t be Exploitation of cultural heritage in the form of resistive and cultural economy.
    This paper reviews the theoretical foundations of the economy and cultural heritage, the need for the development of entrepreneurship in the field of cultural heritage and to analysis the opinions of archeology experts in this field. The research method is the survey and a questionnaire was used to collect data. Iranian archaeological experts agree with "the economic approach in the cultural heritage" and surveys shows that experts agree with all the questions on the economic components in the cultural heritage and the obtained statistical data can be generalized to the target population of postgraduate in the archeology with confidence level of 99 percent.
    Certainly, the economic exploitation of cultural heritage is the in terms of “resistive economy” strategy supreme leader of Iran and witness from the country's capacity for economic development
    Keywords: Heritage management, Development, Cultural economy, Entrepreneurship, Archaeological Experts
  • Yousef Mehnatfar *, S. Neda Rahimi Page 49
    the present study has examined the practical relations between the size of government and the growth of economic outlook in 23 regional countries over a period of 10 years(20032013)by using the model of Panel data. The result has shown that, inasmuch as some of countries enjoy high level of oil income, the size of a government has a negative and also a meaningful impact on the investment of private sector and gross domestic product. On the other hand, the rate of labor force, the rate of capital growth as well as the rate of exports have a positive effect on the growth of economy. The studied countries ,therefore, have to revise the size of charging on their economy to assist the growth of economy by decreasing of their expenses. For the ease of economic growth ,these countries have to function a prominent role in allocating the best possible resources and enhancing the efficient economy.
    Keywords: Word: the size of government, Economic Growth, Model of Panel data, outlook regional
  • Shirin Vahed Rasuli, Maryam Tayyari, Vahid Shaghayeghishahri * Page 67
    According to Foreign Direct Investment is as important factor for growth and development of countries, especially developing countries, hence in this article by review of the literature studies, an attempt is made to look into the mechanism of and the relationship between FDI and corruption by using a Panel Data Model for thirty eight countries and the period 2001-2014.
    The results point to a positive relationship between control of corruption and FDI, so has an affect with positive and significant coefficient. The implications of the results of this paper are the public policies should aim to reduce corruption levels because it has a negative effect on FDI.
    Moreover, a significant relationship and positive exists between the FDI with market size and openness index for the period under study. Also the elasticity between FDI with inflation and foreign debt is negative and significant.
    Keywords: Corruption, Foreign Direct Investment, Organization of the Islamic Conference (OIC)), Panel Data
  • Kamran Mahmoodpur*, Milad Soleymani, Yaser Sistani Page 91
    The importance of improving energy efficiency in the industry and its sub-sections is that reduce the cost of production at the macro level, Pay less subsidies and reduce the cost of industrial products. In this way, enhanced the value added of these sectors and increase competitiveness, enhance product quality, and ultimately, reduce imports some of important goods and increase exports of some products that made. This study examines the effect of eliminating energy subsidies on the energy intensity in iran industry using the approach of seasonal time series data in during 1385-1392 with Cobb-Douglas cost function that negative correlation between energy intensity and energy prices approved. Also results show that over time with advances in technology, energy intensity is decreased. Then energy price liberalization scenario, assuming a steady rise in nominal prices for the period 1392-1389 is studied. The results show that after the liberation of energy prices, energy intensity is decreased so that the highest reduction in the first year of liberalization and in the years following the reduction of energy intensity has decreased.
    Keywords: Energy intensity, the liberalization of prices, Time series, Cobb, Douglas cost function, the industry
  • Yones Nademi, Hoda Zabiri * Page 125
    Given the Iran’s economy dependence on oil revenues and the considerable importance of manufacturing development on the economic development of the country, this paper this paper have investigated the effect of oil revenue on 8 subsectors of manufactory during 1353-1391. The State-Space Model have used in this paper. The results show that oil revenues has significant positive impact on the value added of "Food , beverages and tobacco" , "paper, cardboard, printing and binding", "Chemical " and "industrial machinery and equipment". Whereas oil revenue has a significant negative impact on value-added of " wood and wood products" manufactories, and has no effects on other subsectors. Also, the estimation results show that the technology has a significant remarkable effect on the value added of subsectors of Iran’s Manufactory. The results, in line with the policies of economic resistance show the need for optimal management of oil revenues to develop the subsectors of the manufactory in the country.
    Keywords: oil revenues, subsectors of manufactory, Iran's economy, structural time series, state, space model
  • Mehdi Adibpur*, Azade Mohamadi Page 153
    One of main objectives of the governments and policy makers is to improve income distribution.
    The aim of this paper is to study the effects of corruption on the gini coefficient as an indicator of income distribution. for this purpose two groups of contries were considered including five high income countries ( Germany, France, Italy, Canada, Japan ) and five middle income countries ( Iran, Turkey, India, Malaysia and china ).
    By adopting a panel data model over the period of 2000- 2012, the results indicate that corruption significantly affect gini coefficient positively as income distribution index in both groups of countries and with increasing of corruption, income inequality will increase. In adition economic growth has negative effect on income distribution in high income countries and positive effect in middle income countries. Tax revenues have positive effects on income distribution and unemployment increases income inequality in both groups of countries.
    Keywords: Corruption, Distribution income, Inequality
  • Omid Shirzad* Page 169
    Existence of general policies of state in the range of other legal norms have given special situation to Iran’s legal system. Since the legislators have great attention to hierarchy between legal norms and prepare appropriate review tools for subordination below norms from superior norms, Iran’s constitutional legislator, has affirmed the necessity of review on correct implementation of general policies. The question of this paper is that regulations as the sub-norms should be coincident with general policies of state and is administrative judge authorized by referencing to general policies in annulment regulations? with analyzing the nature of general policies of state and checking the review of correct implementation of general policies Act, I perceived that administrative judge in applying judicial review has no jurisdiction and recognition of conflict between regulation and general policy have been entrusted to Assembly for recognition Interest of State and administrative judge should follow Assembly’s verdict .
    Keywords: general policies of state, Administrative justice court, judicial review