فهرست مطالب

فصلنامه سیاست های راهبردی و کلان
پیاپی 23 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن دهمرده قلعه نو، حمید زارعی صفحات 346-375
    با توجه به ساختارهای نظری متفاوت ابعاد فرهنگ ملی در سراسر جهان و اثبات تاثیرگذاری فرهنگ بر نظام های قانونی و توسعه اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جوامع، در این پژوهش به تجزیه وتحلیل تاثیر ابعاد فرهنگ ملی بر شاخص های راهبردی بانک جهانی پرداخته می شود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی بوده و با روش میدانی در دسته نیمه تجربی با رویکرد همبستگی قرار دارد. جامعه هدف این پژوهش بین المللی تمام کشورهای جهان است و درنهایت با روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند، 74 کشور به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش از شش شاخص فرهنگ ملی پژوهش پر استناد هافستد و همکاران (2010) به عنوان متغیرهای توضیحی بهره گرفته شده است. مجموع شش شاخص راهبردی بانک جهانی نیز به عنوان متغیر وابسته از پژوهش پر استناد کوفمن و همکاران (2010) در بانک جهانی برگرفته شده است. نتایج پژوهش حاکی از تاثیر منفی شاخص فاصله قدرت بر جمع شاخص های راهبردی بانک جهانی و تاثیر مثبت شاخص های فردگرایی، افق دید بلندمدت و افراط گرایی بر این شاخص است.
    کلیدواژگان: ابعاد فرهنگ ملی هافستد، شاخص های راهبردی بانک جهانی، شاخص کوفمن
  • ابوالقاسم گل خندان صفحات 376-396
    برآورد کشش درآمدی مخارج سلامت در تعیین سیاست های اتخاذی در حوزه ی سلامت، از اهمیت خاصی برخوردار است. مطالعات گذشته در این زمینه با فرض اطمینان مدل انجام شده است؛ در حالی که، عدم توجه به مسئله نااطمینانی مدل، می تواند منجر به تورش و عدم کارایی در برآورد پارامترها شود که نتیجه آن پیش بینی های نامناسب و استنتاج آماری نادرست است. بنابراین، هدف اصلی این مطالعه برآورد کشش درآمدی مخارج سلامت در ایران تحت نااطمینانی مدل طی دوره ی زمانی 1392-1358 می باشد. به این منظور از رهیافت بیزی، به دلیل ویژگی های مناسب برای درنظرگرفتن فرض عدم اطمینان مدل، استفاده شده است. برآورد 40000 رگرسیون و میانگین گیری بیزی از ضرایب 24 متغیر موثر بر سرانه هزینه های بخش سلامت، نشان می دهد که درآمد سرانه مهم ترین تعیین کننده این هزینه ها است. کشش درآمدی مخارج سلامت حدود 7/0 برآورد شده که نشان دهنده آنست که سلامت در ایران یک کالای ضروری می باشد. بر این اساس پیشنهاد می شود که خدمات سلامت از طریق بودجه های عمومی و دولتی، تامین مالی شود و دخالت دولت در خدمات سلامت و ارائه آن، لازم می باشد. بر اساس سایر نتایج، اثر متغیرهای نرخ شهرنشینی، سرانه هزینه های بهداشت عمومی، بار تکفل، سرانه پزشک و نرخ بیکاری بر سرانه هزینه های بخش سلامت، در بلندمدت حتمی و قوی است.
    کلیدواژگان: مخارج سلامت، درآمد، رهيافت بيزي، نااطميناني مدل، ايران
  • منصوره علیقلی صفحات 398-413
    در این پژوهش از نرخ تورم، حجم نقدینگی، نرخ سود بانکی و نرخ ارز (جایگزینی برای دلار) به عنوان متغیرهای اقتصادی نام برده شده و تاثیر آنها بر ساختار سرمایه که همان نسبت بدهی در شرکت ها می باشد، مورد بررسی قرار گرفته است. روش و ماهیت تحقیق حاضر از نوع تحقیقات همبستگی بوده و جهت تجزیه وتحلیل داده های تحقیق و برآورد مدل ها، از رویکرد داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج به دست آمده در این پژوهش حاکی از آن است که سه متغیر نرخ تورم، نرخ ارز و حجم نقدینگی بر ساختار سرمایه تاثیر معناداری دارند ولی نرخ بهره بر ساختار سرمایه تاثیر معناداری ندارد. و این چنین از نتایج برداشت می شود که تغییر در نرخ بهره، تغییری در نسبت بدهی ایجاد نمی کند و از سه متغیر تاثیرگذار بر ساختار سرمایه، دو متغیر نرخ تورم و حجم نقدینگی بر ساختار سرمایه، تاثیر منفی دارند. از این رو مدیران مالی در تصمیم های مالی و ترکیب منابع مالی وجوه نقد مورد نیاز، به اثرات تغییرات نرخ تورم بر ساختار سرمایه و اثرات مثبت نرخ ارز توجه ویژه ای نشان دهند و روند تغییرات ایجادشده در این متغیرها را بررسی نمایند.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، نرخ تورم، نرخ سود بانکی، داده های ترکیبی
  • اعظم محمدزاده صفحات 414-432
    بررسی عوامل اثرگذار بر پس انداز از موضوعاتی است که همواره در مطالعات اخیر برای کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به آن توجه شده است. هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه بین شوک های تجاری و پس انداز خصوصی سرانه در کشور ایران در فاصله سال های 1341 تا 1393 است. بدین منظور با استفاده از دو روش GMM و OLS مدل های مربوطه برآورد شده است. به منظور وارد کردن شوک های تجاری در مدل از فیلتر هودریک پرسکات استفاده شده است، با استفاده از این فیلتر شوک های تجاری (رابطه مبادله) به شوک های دائمی و زودگذر تفکیک شده و اثرات آنها بر پسانداز سرانه بخش خصوصی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از تخمین مدل ها نشان می دهد که پس انداز دوره قبل و شوک های تجاری بر پس انداز اثر معناداری دارند بطوریکه 78 درصد تغییرات پس انداز توسط این متغیرها قابل توضیح است. نتایج تخمین حاکی از این است که شوک های تجاری اثر مثبت و نوسانات شرایط مبادله اثر منفی بر پس انداز دارند بطوریکه جزء زودگذر شرایط مبادله اثر بیشتری بر پس انداز دارد تا جزء دائمی.
    کلیدواژگان: پس انداز خصوصي سرانه، شوک هاي تجاري، رابطه مبادله، روش GMM
  • حسین امیری ، محبوبه پیرداده بیرانوند، فریبا نوروزی، شیوا علیزاده صفحات 434-455
    هدف اساسی این مقاله ارائه روشی به منظور تحلیل و اندازه گیری شاخص آسیب پذیری و تاب آوری در اقتصاد ایران است. تاب آوری اقتصادی، توانایی پرورش یافته یک اقتصاد برای بهبود یا تعدیل اثرات شوک های منفی در برابر آنچه که ممکن است ذاتا در یک اقتصاد نمایان شود. مقاله حاضر چهار جنبه ثبات اقتصاد کلان، کارایی بازار اقتصاد خرد، حکومت و توسعه اجتماعی را پوشش می دهد و به بررسی شاخص تاب آوری و آسیب پذیری اقتصادی ایران در دوره 1395-1375 می پردازد. شاخص های برآورد شده در این پژوهش براساس متغیرهای منتخب الگوی برجیلیو و همکاران است. نتایج این بررسی نشان می دهد که طی سال های 1375 تا سال 1383 و نیز 1385 تا 1393 و 1395 خالص تاب-آوری منفی بوده اما در سال 1384 و 1394 این شاخص مثبت می شود. مهم ترین دلیل مثبت بودن این شاخص طی این سال وجود حکمرانی خوب و توسعه انسانی بوده است. همچنین طی سال های 1385 تا 1393 خالص تاب آوری منفی شده و طی چند سال اخیر هر دو شاخص آسیب پذیری و تاب آوری افزایش یافته است اما شاخص آسیب پذیری بیشتر از شاخص تاب آوری بوده که این نشان دهنده افزایش درجه آسیب پذیری در اقتصاد ایران است.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، تاب آوری، اقتصاد مقاومتی، اقتصاد ایران، توسعه انسانی
  • یوشف محنت فر، اصغر اسپهان، علی فلاحتی * صفحات 456-477

    میزان و نحوه دخالت دولت ها در اقتصاد از جمله موضوعات مهم اقتصادی هر کشور بشمار رفته و در هر زمان با توجه به شرایط خاص جوامع، دولت ها به انحاء مختلف در اقتصاد دخالت می کنند. بنا به اهمیت موضوع، مقاله حاضر به بررسی ارتباط میان افزایش هزینه های عمرانی دولت، سرمایه گذاری بخش خصوصی و رشد اقتصادی طی دوره 1392-1368 می پردازد. برای بررسی روابط بلند مدت و کوتاه مدت متغیرهای مدل از روش خود توضیحی برداری با وقفه های گسترده (ARDL) و رابطه علیت گرنجری استاندارد استفاده شده است.
    بر اساس رابطه علیت گرنجری در بلندمدت و کوتاه مدت، یک رابطه علیت یک طرفه از رشد اقتصادی به سرمایه گذاری بخش دولتی و یک رابطه علیت یک طرفه از هزینه های مصرفی دولت به سرمایه گذاری بخش دولتی وجود دارد. همچنین یافته های تحقیق نشان می دهد که هم در بلند مدت و هم در کوتاه مدت یک رابطه علیتی گرنجری منفی دو طرفه میان هزینه های مصرفی بخش خصوصی و سرمایه گذاری بخش دولتی وجود دارد و بالاخره آنکه هیچ رابطه علیتی میان سرمایه گذاری بخش دولتی و سرمایه گذاری بخش خصوصی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، سرمایه گذاری دولتی، سرمایه گذاری خصوصی، روش خود توضیحی برداری با وقفه های گسترده (ARDL)
  • رحمت بهرامی صفحات 478-497
    هدف توسعه کاهش نابرابری فضایی و رفع دوگانگی اقتصادی و اجتماعی است. نابرابری های توسعه می تواند شکاف های سیاسی؛ اقتصادی؛ اجتماعی و فرهنگی کشورها را عمیق تر و امنیت ملی را به چالش بکشاند. پژوهش با اعتقاد به اینکه توسعه متوازن می تواند همگرایی و وحدت فرهنگی را در جامعه چند قومیتی؛ تحکیم ببخشد؛ به دنبال تبیین رابطه توسعه یافتگی و همگرایی ملی در فضای جغرافیایی ایران براساس برنامه های اجرایی توسعه اقتصادی- اجتماعی کشور طی چند سال اخیر؛ می پردازد. نتایج نشان می دهد چتر توسعه؛ فضای کل کشور را یکسان پوشش نداده است و استان های پیرامونی از توسعه بازمانده و مراکز کانونی برخوردار شده اند. نتایج نشان داد تداوم توسعه نیافتگی مناطق پیرامونی با توجه به پراکندگی اقوام؛ بالقوه تهدیدی برای امنیت ملی بشماره آمده و با عنایت به بحران های قومی و مذهبی در منطقه خاورمیانه؛ مشارکت اقوام در مدیریت کشور امری اجتناب ناپذیر بوده و برنامه ها باید به گونه ای طراحی گردند که همگرایی ملی را تحکیم ببخشند.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، اقوام، همگرایی، ایران
  • هدایت حسین زاده صفحات 498-516
    وضعیت فضای کسب و کار از جمله موضوعات تاثیرگذار بر رشد و توسعه اقتصادی کشورها می باشد. این موضوع از عوامل مهمی تاثیر می پذیرد و بر زمینه های گوناگونی اثر می گذارد. با توجه به اهمیت موضوع مراجع نظارتی کشورها و سازمان های بین المللی همواره این موضوع را مورد بررسی و پایش قرار داده و راهکارهای عملیاتی مورد نیاز را به آنها به منظور بهبود آن ارائه می نمایند. با توجه به اهمیت شاخص فضای کسب و کار، این تحقیق به تحلیل اثر شاخص فضای کسب و کار بر رشد اقتصادی 12 کشور منتخب از کشورهای منطقه منا با استفاده از روش گشتاور تعمیم یافته در بازه زمانی 2005 تا 2013 می پردازد. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان می دهد که متغیرهای فضای کسب وکار دارای تاثیر مثبت و معنی داری بر رشد اقتصادی بوده و باعث افزایش رشد اقتصادی کشورها می باشد. فقط متغیر قوانین و مقررات دارای تاثیر منفی و معنی داری بر رشد اقتصادی بوده و نشان می دهد وجود قوانین و مقررات دست و پاگیر باعث کاهش رشد اقتصادی کشورهای مورد نظر می شود
    کلیدواژگان: کلیدواژه: رشد اقتصادی، مدل های رشد، فضای کسب وکار، گشتاور تعمیم یافته
|
  • Mohsen Dahmarde Ghaleno, Hamid Zarei Pages 346-375
    Given the various theories of national culture around the world and the impact of culture on legal systems, social norms, economic development and political communities, the impact of national culture dimensions on worldwide governance indicators is discussed in the paper. This study is Practical and classified as semi-experimental with regression approach. The society of this international study is all nations worldwide, thus 74 countries are selected as sample using non-random sampling method. The paper utilized six national culture dimensions of Hofstede et al. (2010) as explanatory variables. The institutions composite of six worldwide governance indicators from Kaufmann et al. (2010) in the World Bank is taken into account as a responsive variable of the paper. It is worth knowing that both studies are highly cited papers. The followings results have been achieved: Power distance has a significant and reverse relationship with institutions composite. Indeed, Individualism, long-term orientation and indulgence are significantly and positively related to the institutions composite. These findings are discussed subsequently.
    Keywords: Hofstede National Culture Dimensions, World Bank Governance Indicators, Kaufmann dimensions
  • Abolghasem Golkhandan Pages 376-396
    Estimation the income elasticity of health costs is important in determining the policies adopted in health domain. Previous studies in this area has been done with assumption the certainty of model; While the lack of attention to the problem of model uncertainty can lead to bias and lack of performance in estimation of parameters that result is inappropriate forecasts and incorrect statistical inference. So, the main objective of this study is the estimated income elasticity of health costs in Iran under uncertainty of model during the period of 1979-2013. For this purpose is used the Bayesian approach due to favorable characteristics for the assumption of model uncertainty. Estimation of 40000 regression and Bayesian averaging from the coefficients of the 24 effective variables on per capita costs of the health sector shows that per capita income is the most important determinant of these costs. The income elasticity of health costs is estimated approximately 0.7, that Show health is an essential commodity in Iran. Accordingly, it is proposed that health services be financed through public and government budget and government involvement is necessary in health services and providing it. Based on other results, the effects of urbanization rate, per capita public health costs, dependency ratio, physician per capita and the unemployment rate on per capita health sector costs in the long run are sure and strong.
    Keywords: Health Costs, income, Bayesian Approach, Model Uncertainty, Iran
  • Mansoureh Aligholi Pages 398-413
    In this research, the inflation rate, liquidity, bank interest rate and exchange rate (the replacement for the dollar) are referred to as economic variables and their impact on the structure of capital, which is the ratio of debt in companies, is has been investigated . The method and nature of the present research is a type of correlation study research and a combination of data approach has been used for analyzing research data and estimating models, a combination of data approach has been used. The results of this study indicate that three variables of inflation rate, exchange rate and liquidity volume have a significant effect on capital structure, but interest rate does not have a significant effect on capital structure. It is concluded that changes in interest rates do not change the debt ratio and the two variables, inflation rate and the volume of liquidity have a negative effect on the structure of capital. Hence, financial managers will pay special attention to the effects of changes in the inflation rate on the capital structure and the positive effects of the exchange rate when deciding the financials and combining the required cash resources, and study the change process made in these variables.
    Keywords: Capital structure, inflation rate, interest rates, combination of data
  • azam mohammadzadeh Pages 414-432
    Investigation factors affecting the savings is one of the issues that has been noted in developed and the developing countries in recent studies. The main Purpose of this paper is to examine the relationship between trade shocks and private savings per capita in the Iran’s country between the years 1963 to 2015. Therefore, the models have been estimated using the GMM and OLS method. In order to enter trade shocks in the model was used standard Hodrick–Prescott (HP) filter. With this filter separated trade shocks (terms of trade) permanent and temporary shocks and is analyzed their effects on per capita private savings. The results of the model estimation show that savings previous period and trade shocks have a significant effect on savings so that these variables explained 78 percent of variance in savings. The estimation results suggest that the trade shocks have positive effect on savings and fluctuations in the terms of trade have a negative effect on savings. Temporary shocks have a greater effect on the savings to permanent component.
    Keywords: private savings per capita, trade shocks, terms of trade, GMM Method
  • hossein amiri, Mahboubeh pirdadeh beyranvand, Fariba norouzi, Shiva alizadeh Pages 434-455
    The main objective of this paper is to provide a method for analyzing and measuring the vulnerability and resilience index in Iran's economy. Economic resilience, is the ability of a developed economy to improve or mitigate the effects of negative shocks against what might intrinsically appear in an economy. The paper covers four aspects of macroeconomic stability, microeconomic market efficiency, government and social development, and examines Iran's economic viability and vulnerability index during the period of 1996-2015. The estimated indicators in this study are based on the selected variables of the model of Bjerjalo et al (2008). The results of this study indicate that during the period from 1996 to 2006, the net is a positive resilience, but this index is negative from 2006 to 2011. The most important reason for this indicator to be positive over the years is the existence of good governance and human development. Also, both indicators of vulnerability and volatility have increased over the past few years, but the index of resilience is more than the vulnerability index, which indicates an increase in the degree of economic resistance in the Iranian economy.
    Keywords: Resilience, vulnerability, resistance economics, Iran Economy, Human capital
  • ali falahatii, asghar sepahban Pages 456-477

    The Form and the extent of government intervention in the economy are important issues in each country. Because of the importance of the subject, the present article examines the relationship between government investment expenditures, private sector investment and other related macroeconomic variables with economic growth using 1989- 2013 time series. For examining the long run and short run relationships between model variables the auto regression approach with distributed lag (ARDL) and the standard Granger causality relationship has been used.
    Based on long run and short run Granger causality relationship, there exists a one side causality relationship from economic growth to government sector investment expenditures and a one side causality relationship from the government sector consumption expenditures to government sector investment expenditures. Also, research findings shows that there is both in long run and short run a two side negative Granger causality relationship between private sector consumption expenditures and government sector investment expenditures. Finally, there is no causality relationship between government sector investment expenditures and private sector investment expenditures

    Keywords: Economic Growth, Government Sector Investment, Private Sector Investment, Auto Regression Approach with Distributed Lag (ARDL)
  • rahmat bahrami Pages 478-497
    The goal of development is the reduction of spatial inequality and the elimination of economic and social dichotomy. Development inequalities can be deeper and more challenging to bring national security politically and securely. Research in the belief that balanced development can consolidate national convergence and national unity in a multiethnic society; the article seeks to explain the relationship between national development and national integration in the geographic space of Iran based on the implementation plans of the country's socio-economic development in the last few years. The results indicate that the development umbrella does not cover the entire country, and the peripheral provinces that have survived development and focal points have been. The results showed that the continuity of the underdevelopment of peripheral areas with regard to ethnic dispersion; the potential threat to national security and the ethnic and religious crisis in the Middle East; the participation of peoples is inevitable in the country's management and programs should be Designed to consolidate national convergence.
    Keywords: Development, relatives, Convergence, Iran
  • Hedayat Hosseinzadeh Pages 498-516
    Business environment is one of the important factors effecting the economic growth and development. This issue depends on some other factors, and affects various contexts. Concerning the importance of the issue, regulatory authorities of countries and international organizations always evaluate its effects and propose operational guidelines to improve it. According to the significance of the business environment index, this paper investigate the effects of business environment on economic growth of 12 chosen countries of MENA Zone, using Generalized Method of Moments, during the period of 2005-2013. The results indicate that business environment variables have positive and significant effects on economic growth, so they increase the economic growth of the countries. The only variable which has negative and significant effect on economic growth is regulations. This show that cumbersome regulations cause a decrease in economic growth.This show that cumbersome regulations cause a decrease in economic growth.
    Keywords: economic growth, growth models, business environment, Generalized Method of Moments