فهرست مطالب

پژوهش حقوق خصوصی - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1392)

فصلنامه پژوهش حقوق خصوصی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1392)

  • بهای روی جلد: 36,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/06/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خیرالله هرمزی* صفحات 9-33
    یکی از اموری که بهعنوان یک اصل در آیین دادرسی مدنی پذیرفته شده، اصل تغییرناپذیری عناصر دعوی میباشد. در ادبیات حقوق و قوانین ما به این اصل اشاره و بحثی نشده است. هدف از تحریر این مقاله تبیین عناصر دعوی و بررسی امکان تغییر آن در طول دادرسی یا همان قسمت اخیر ماده 98قانون آیین دادرسی مدنی میباشد که استادان آیین دادرسی مدنی در کتابها و مقاله های خود کمتر به آن پرداختهاند؛ از اینرو در این نوشتار سعی شده به استناد مادهی یادشده و سایر مواد قانون آیین دادرسی مدنی، عناصر دعوی تعریف و چگونگی تغییر آن بحث و مطالعه شود.
    کلیدواژگان: عناصر دعوی، اطراف دعوی، موضوع دع، وی، س، بب دع، وی، م، اده 98ق، انون آیین دادرسی مدنی
  • ابراهیم شعاریان*، یوسف مولایی صفحات 35-64
    یکی از قواعد مهم جبران خسارت، قاعدهی تقلیل خسارت بوده و به موجب آن زیاندیده وظیفه دارد به هنگام ورود ضرر، هرگونه اقدام متعارفی را که برای کاهش خسارت لازم است، انجام داده و از توسعهی زیان جلوگیری کند و در غیر این صورت، استحقاق مطالبه ی تمام خسارت وارده را نخواهد داشت. با آنکه در برخی مقررات ما و حقوق اسلام، نشانه هایی از این قاعده دیده میشود، اما راجع به شرایط و موانع این قاعده، بررسی مستقلی انجام نشده است. باید توجه داشت که تکلیف زیاندیده به کاستن از خسارت، بی حدوحصر نبوده و باید به شرایط احراز چنین تکلیفی توجه شود. همچنین امکان دارد موانعی در اجرای تکلیف یادشده وجود داشته باشد که وظیفهی تقلیل از سوی زیاندیده را منتفی کند. این مقاله میکوشد با مطالعه تطبیقی و نگاهی به اسناد بین المللی و حقوق انگلیس که خواستگاه اصلی قاعده ی مورد نظر است، شرایط و موانع اعمال قاعده را بحث و بررسی کند.
    کلیدواژگان: تقلیل خسارت، شرایط، موانع، حقوق تطبیقی، اسناد بین المللی
  • فرهاد پروین*، وحیده حسینی صفحات 65-94
    آنکه حاکمیت از آن خداوند متعال میباشد و اصل، عدم سلطهی انسانی بر انسان دیگر است، اما بهموجب آیهی 34سوره نساء و مادهی 1105قانون مدنی در رابطهی زوجیت، ریاست از آن شوهر میباشد؛ اما این امتیاز به معنای سلطه و حکمرانی بی حد و مرز شوهر بر همسر خود نیست، همانگونه که بسیاری از فقها بیان داشته اند:»مقصود از تعبیر)الرجال قوامون علی النساء(استبداد، اجحاف و تعدی نیست، بلکه منظور رهبری واحد و منظم با توجه به مسئولیتها و مشورتهای لازم است«. ضمن آنکه براساس اصول اولیهی اخلاقی و قواعد مسلم فقهی)قاعدهی لاضرر(میتوان گفت، ریاست و قوامیت مرد در وهلهی اول یک مسئولیت و وظیفه تلقی شده و در مرحلهی بعد به صورت یک موقعیت برتر و دارای امکانات و اختیارات ویژه بهمنظور فعلیت بخشیدن به وظایف ناشی از این مسئولیت، مورد توجه قرار میگیرد و ریاست شوهر هیچگاه مایهی کمال و فضیلت مرد و دستاویز اجحاف بر زن و کاستی ارزش و کرامت انسانی او نیست و مرد برای عهدهدار شدن این مسئولیت بایستی شرایط و اوصافی داشته باشد.
    کلیدواژگان: قوامیت، ریاست زوج، زوجه، تمکین، تادیب
  • سعید بیگدلی*، ابوذر صحرانورد صفحات 95-123
    در نظام حقوقی ایران قانونگذار از راه های مختلف محجوران را حمایت میکند. بخشی از این حمایت ها به صورت بطلان یا عدم نفوذ اعمال حقوقی محجور می باشد. همچنین، مصلحت محجوران ایجاب میکند تا اشخاصی موظف به ادارهی امور آنان و مامور انجام دادن اعمال حقوقی به نمایندگی از آنها باشند. به این منظور، قانونگذار نهادهایی را برای حمایت از محجوران پیشبینی کرده است. این نهادها در حقوق ایران شامل ولایت قهری، وصایت و قیمومت میباشد. اما قانونگذار ایران، دادستان را مکلف کرده است تا با توجه به سه نهاد یادشده، نظارتها و اقدامهایی را در راستای حمایت از محجوران انجام دهد. تاسیس سازمان های حمایتی غیرقضایی مانند سازمان بهزیستی، کمیته ی امداد و بنیاد شهید باعث شد تا بسیاری از وظایف دادستان که بیشتر هم جنبهی حمایتی داشت، توسط این سازمانها انجام شود و این امر باعث ایجاد تعارض در شیوه های حمایت از محجوران شد که این امر ضرورت بررسی تعارض وظایف این سازمانها با دادستان در حمایت از محجوران را ایجاب میکند.
    کلیدواژگان: محجور، دادستان، قیمومت، سازمان بهزیستی، کمیته امداد، بنیاد شهید
  • مهدی زاهدی*، محمدحسین عرفان منش صفحات 125-149
    ابداع رژیم های دوز همانند سایر اختراعات می بایستی شرایط لازم برای ثبت به عنوان اختراع را کسب کنند. در میان این شرایط، دو چالش اساسی پیشروی قابلیت ثبت رژیمهای دوز دارویی وجود دارد. اولین چالش این است که آیا کشف رژیم دوز جدید برای داروها جزو روش های معالجه بیماری ها قلمداد میشوند که صریحا از محدوده ی اختراعات قابل ثبت استثنا شده اند؟ دومین سوال اساسی، این است که با توجه به اینکه مواد و ترکیبات استفاده شده در این اختراعات شناخته شده هستند، آیا تغییر در شیوه ی استعمال دارو برای اعطای وصف جدید بودن به اختراع کافی میباشد؟ پاسخ به این دو سوال، چالش برانگیز بوده و موضوع آرای متعددی در مراجع و محاکم اروپایی ثبت اختراع بوده است. این مقاله به بررسی واکنش اداره اروپایی ثبت اختراع نسبت به تحولات اخیر در صنعت داروسازی در مورد ابداع رژیم های دوز می پردازد.
    کلیدواژگان: کنوانسیون اروپایی ثبت اختراع، رژی، مه، ای دوز، روشه، ای معالج، ه بیم، اری، جدید بودن
  • محمود جلالی*، معصومه شکوری صفحات 151-177
    دولت ها به منظور حمایت از قراردادها و از میان برداشتن موانع تجاری بین المللی و همچنین وضع قواعد برای موضوعات جدید، همواره می کوشند تا اختلاف های ناشی از تفاوت قوانین خود را به حداقل برسانند و امنیت حقوقی لازم، برای فعالیت های اقتصادی را تامین کنند. قوانین متحدالشکل، با این هدف طراحی و برای اعمال در قراردادهای تجاری پیشنهاد میشود. قوانین متحدالشکل، از جمله قوانین فراملی محسوب شده و میتوانند به دو صورت الزام آور یا اختیاری، راهکار مساله ی حقوقی را پیشنهاد کنند. دو نوع قوانین یادشده، میتوانند تنها راهکاری برای حل تعارض قوانین تلقی شوند و یا فراتر از آن، قاعدهی ماهوی وضع کنند. در حال حاضر سازمان های متعدد دولتی، نیمه دولتی و خصوصی، فعالان اصلی در طراحی قواعد متحدالشکل بوده و در قالب اسنادی مانند کنوانسیون ها با الزام آوری بیشتر و یا اسنادی مانند اصول و راهنماهای حقوقی)تنها به روش اقناع وجدانی دولت ها(، تصویب و اجرای قوانین متحدالشکل را سرعت داده اند. سازمان های یادشده در مواردی با تطبیق و تقریب نظام های حقوقی و گاه با وضع قوانینی جدید به استناد عرف بازرگانی فراملی، به این مهم دست یافتهاند. آنچه در نهایت اهمیت دارد، توجه به محدودیت های متحدالشکل سازی در حقوق قراردادها میباشد تا با درنظر گرفتن مواردی مانند نفع مشترک دولتها و حذف مسائل غیر ضروری مشکلات تصویب و اجرای قوانین جدید، به حداقل برسد.
    کلیدواژگان: متحدالشکل سازی، هماهنگسازی، حقوق قراردادها، تجارت فراملی
  • زهره نیک فرجام* صفحات 179-198
    عامل فعل زیانبار در صورت اثبات شرایط و ارکان مسئولیت ملزم به جبران خسارت وارده میباشد. البته عامل ایجاد خسارت همیشه فقط عامل فعل زیانبار نیست، بلکه عوامل و اسباب دیگری هم در ایجاد خسارت سهیم بوده و اثر گذارند. احراز سبب خارجی گاه مانع انتساب تقصیر به خوانده می شود و گاه رابطهی سببیت میان تقصیر خوانده با خسارت را قطع میکند. بارزترین مصداق سبب خارجی، قوهی قاهره میباشد. در برخی قوانین کشورمان به صراحت یا به اشاره، اصطلاح قوهی قاهره استفاده شده است. قوهی قاهره شاید به دو صورت در وقوع خسارت نقش داشته باشد: -1علت منحصر وقوع حادثهی زیانبار باشد -2یکی از اسباب ورود خسارت باشد. در هر یک از این دو حالت قوهی قاهره تاثیر ویژه بر رفع مسئولیت مدنی دارد. به عنوان مبانی فقهی قوهی قاهره میتوان از قاعدهی لاضرر، نفیعسروحرج و استیمان یاد کرد. این مقاله دربارهی تاثیر قوهی قاهره بر رفع مسئولیت کارفرما در صورت ورود ضرر و زیان ناشی از عملکرد کارگران وی در حین انجام وظیفه به اشخاص ثالث است.
    کلیدواژگان: ق، وهی ق، اهره، غیرقاب، ل پ، یشبین، ی، غیرقاب، ل دف، ع، مس، ئولیت م، دنی، کارفرم، ا، کارگر، اشخاص ثالث
|
  • Kheyrollah Hormozi* Pages 9-33
    None-interchangeability of lawsuit elements is known to have been accepted as a principle in Iran’s procedural law. However, in practice the principle seems unattended in legal terminology and discussions pertaining to procedural law, hence leaving it not satisfactorily entertained. This article is aimed at defining the elements of lawsuits and their interchangeability over the course of a proceeding, subject to late part of Article 98 of Iran’s Procedural Law; a subject hardly invoked in domestic legal doctrine. Besides Article 98, by making reference to various Articles of Iran’s procedural law, this essay shall strive to define Lawsuits Elements and their Interchangeability approach.
    Keywords: Lawsuits Elements, Parties to Dispute, Subject of Dispute, Causes of Dispute, Article 98 of Iran's Procedural Law
  • Ebrahim Shoarian*, Yousef Molayi Pages 35-64
    The rule of “Mitigation of Damages” is among the pivotal principles prevailing the reparation process, based on which the injured party bears an obligation to take any reasonable course of action to minimize damages being incurred and to avoid their expansions; otherwise, he may not be found entitled to a full compensation. Even though, the principle is only moderately addressed, besides Islamic jurisprudence by some local laws and regulations, no independent research has yet been conducted on the subject. The article shall note that such duty of the injured party is not strictly unlimited, meaning that for it to arise, certain conditions must genuinely exist. Further, there may be objective obstacles which may negate the injured party’s obligation to mitigate damages being incurred. In a comparative approach and by making reference to various International instruments including in particular the laws of England as the main origin of the mitigation rule, this article shall discuss the conditions and impediments in line with effectuation of the said principle.
    Keywords: Mitigation Rule, Conditions, impediments, Comparative Law, International Instruments
  • Farhad Parvin*, Vahideh Hosseini Pages 65-94
    According to Holy Quran sovereignty is for God (Verse 40, Yousef Surah) and in principle no human enjoys dominance over the other. Nonetheless, according to Verse 34-Alnesa Surah of Quran and similarly Article 1105 of Iran’s Civil Law, directorship is for the husband in domestic relations. However, this does not purport to unconditional predominance of husband over his wife and according to many Islamic jurists, the implication of the Quran reading “Husband shall superintend the wife” may not betranslated as men's despotism, cruel it your injustice. Instead, the purpose is prescription of a unified regulated leadership with respect to [household] responsibilities and subject to consultation [with wife]» (Shirazi, Makaremand others, 2006, vol. 4, 471). Furthermore, under moral principles and as per the concrete rules of Islamic jurisprudence namely the rule of “Prohibition of Harm” stipulated in principle 40 of Iran’s constitution, “No individual may excersise his/her rights as a mean of damaging others”, all of which imply that directorship and superintendence of a husband accounts primarily and in essence as a “duty” and not merely a sole priviledge. It is only then we may consider such privilege for the husband to enjoy authorities required to carry out duties arising out of his position. Directorship of husband does not account for devaluation of wive’s human dignity or husband's primacy or superiority over his wife. For taking up such position husband shall need to have competence based on which he finds a restricted capacity to perform meaning that his authorities are bound to limits.
    Keywords: Superintendence, Husband directorship, Domestic Relations, Submission, Wife Human Integrity, Family Discipline
  • Saeid Bigdeli*, Abuzar Sahranavard Pages 95-123
    Under Iran’s legal system incompetents are protected through various channels namely in part by nullyfiying or ruling ineffective the legal actions taken by the same. Further, to gurantee and safeguard their interests, particular agents are to be delegated to administer on their behalf their legal affairs. Thus, Iran’s law has provided for certain establishments as to serve the purpose including custodianship, administration [of will] and guardianship. Save the above, to guarantee the interest of incompetents are further protected, the law has designated the Prosecuting Attorney with the duty to oversee the actions taken by the above three delegates, as the case may be, taking necessary measures where required. The founding of nonejudicial protective service organizations such as State Welfare Organization [Sazman Behzisti], Protective Service Committee [Komite Emdad] and Martyre Foundation [Bonyad Shahid] has led to most of the protective duties originally entrusted with the Prosecuting Attorney be practically carried out by the said organizations, thereby giving rise to the need addressed by this article to study and discuss the interference of such duties and the conflict between their functionality.
    Keywords: Incompetents, Protective Measures, Prosecuting Attorney, Custodianship, Guardianship, Protective Service Organizations
  • Mahdi Zahedi*, Mohammad Hosein Erfanmanesh Pages 125-149
    Akin to other inventions, new methods need to be devised allowing for registration of pharmaceutical dosage regimens in much the same way as other patents. In doing so, there are two main challenges ahead. First, whether these dosage regimens, excluded expressly from the list of patentable products in Europe, may in fact be considered as a novel therapy method? And second, given that ingredients and composition of such patents are no longer an innovative secret, whether sole variation in their usage dosage may possibly fall within the scope of novel inventions? The answer to the above controversial questions have been the notion of challenge addressed by several European patent forums. This article will review the approaches adopted by European Patent Administration in dealing with recent trends introduced on the topic of new customized dosage regimens.
    Keywords: European Patent Convention, Dosage Regimens, Methods for treatment by therapy, Novelty, Patentability, Pharmaceutical Products
  • Mahmood Jalali*, Masumeh Shakoori Pages 151-177
    To protect contracts, eliminate International trade barriers and regulate new forms of trade relations, states have long strived to minimize differences in their legal systems as to provide more desirable legal protection for international economic activities. Despite the fact that these unified codes are transnational and are thus considered non-binding in nature, contracting parties may agree to give them a binding force if so desired. Transnational codes mainly come in to force after national constitutional ratification requirements including those of Iran are satisfied otherwise their enforceability may only be assumed to the extent where they have no contradiction with internal laws (subject to Articles 10,975 and 986 of the Iran’s Civil Code). Optional set of rules may bear different legal results and provide a range of options for states to choose from. Governmental and nongovernmental organizations are both active players in formulation of unified codes in form of international conventions or alternatively model principles and legal guides which have helped expediting their ratification process. In formulating the same, with inspiration from International trade customs, either they have merged rules from various legal regimes or have taken initiatives to work out totally new model codes. This article will review joint interests of states in minimizing obstacles in ratification and execution of such set of rules.
    Keywords: Unification of Rules, Contracts Law, Harmonization, International Trade, Model Legal Guide, Codes
  • Zohreh Nikfarjam* Pages 179-198
    Where required elements of liability are established, the agent for the injurious action shall be held liable. Nonetheless, the injurious agent may not always be the wrongdoer; in other words there may be other causes which may contribute in infliction of damages. Proof of an external force may sever the chain of causation and thereby free the defendant from attribution of any fault. The foremost example of external force is the “Force Majeure”, prescribed either expressly or otherwise in some Laws of Iran. Force Majeure may contribute in damages in two ways: It is either the sole cause of the damage or one among several others. Either way, its existence shall considerably affect the liability regime. The grounds on which Force Majeure is based in Islamic jurisprudence are principles such as “Prohibition of damages” [La Zarar], “Prohibition of hardship”[Osr va Haraj] and “Limited-liability of trustees”[Estiman].
    Keywords: Force Majeure, Unforeseeable Events, Unavoidable Events, Tort, Employer's Liability, Workers Liability, Third Parties