فهرست مطالب

پژوهش حقوق کیفری - پیاپی 23 (تابستان 1397)

فصلنامه پژوهش حقوق کیفری
پیاپی 23 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/02
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی حسین نجفی ابرند آبادی، حسین گلدوزیان * صفحات 9-46
    یکی از نظریه های جرم شناسی انتقادی که از دهه 1990 میلادی متولد شد و تبیینی نظام مند از پست مدرنیسم را وارد نوشتگان جرم شناسی کرد، جرم شناسی پست مدرن یا التقاطی است. بر خلاف گونه های شکاکانه پست مدرنیسم که به علوم انسانی و اجتماعی نفوذ کرده است، جرم شناسی پست مدرن یک رویکرد مثبت ارائه می کند و به رغم پذیرفتن انتقادات پست مدرنیسم بر مدرنیسم و بطور خاص تجربه گرایی تحققی (اثباتی) ، باوری به پوچ انگاری و ذهن گرایی ندارد. این نظریه، خوانش های تک ساحتی از جرم که در جرم شناسی های پیش از خود وجود داشته است را نمی پذیرد و با ترکیب نظریه های مختلف از رشته های علمی گوناگون و استفاده ازتمام رودهای فکری که به دریای پست مدرنیسم می ریزند، سعی در تحلیلی همه جانبه دارد. نگاه به جرم به عنوان یک واقعیت اجتماعی در این نظریه جایی ندارد و جرم شناسان پست مدرن بر این باورند که به علت پیچیده بودن روابط انسانی و اجتماعی، به نظریه های پیچیده علت شناختی مانند نظریه آشوب نیز نیاز است. در پست مدرنیسم علت جرم، خطی و قابل پیش بینی نیست بلکه حساس به شرایط اولیه و غیر قابل پیش بینی دقیق است. بدین سان به روش تحلیلی-توصیفی بر آنیم تا به واکاوی و تحلیل ابعاد نظری و فکری جرم شناسی پست مدرن در مورد جرم، اعم از مفهوم شناسی و علت شناسی، بپردازیم.
    کلیدواژگان: جرم شناسی پست، مدرن- نسبی گرایی، دینامیک غیر خطی، نظریه آشوب
  • اسماعیل شایگان *، محمد آشوری صفحات 47-79
    نظام حقوقی جبران خسارت ناشی از بازداشت متهمان بیگناه؛ پژوهشی در حقوق ایران و حقوق تطبیقی
    چکیده: در قانون جدید آیین دادرسی کیفری مسئولیت دولت نسبت به خسارات ناشی از بازداشت متهمان بیگناه، اعم از اینکه مبنای مسئولیت تقصیر یا خطای قاضی یا اشخاص دیگر باشد، پذیرفته شده است. قانون یاد شده، ضمن شناسایی «حق» زیان دیده در مطالبه خسارت ناشی از بازداشت موقت، آیین ویژه ای را نیز به منظور اجرای این حق پیش بینی کرده است. این اقدام قانونگذار را می توان گامی در جهت تحقق دادرسی منصفانه و احترام به اصل برائت (اصل 37 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران) تفسیر نمود. نظام حقوقی پیش بینی شده در قانون جدید آیین دادرسی کیفری دولت را همچون حایلی میان زیان دیده و قاضی خطاکار قرار داده است. بر این اساس، متهم بیگناه خسارات ناشی از بازداشت موقت را از دولت مطالبه می کند و دولت پس از جبران خسارت می تواند تحت شرایطی به مسئول اصلی مراجعه نماید.
    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، مسئولیت مدنی دولت، بازداشت موقت، تقصیر و خطای قاضی، دعوای رجوعی
  • محمدباقر مقدسی *، ابراهیم رضا قلی زاده صفحات 81-111

    حق بازداشت یکی از مهم ترین اختیاراتی است که در راستای مبارزه موثر با جرم به مقام های نظام عدالت کیفری اعطا شده است. هرچند تلاش شده از طریق الزام ماموران به رعایت ضوابطی مانند وجود ادله متقن پیش از بازداشت، از بازداشت افراد بی گناه پیشگیری شود، ولی در برخی موارد با وجود رعایت موازین قانونی در زمان شروع و ادامه بازداشت، در نهایت رای بر بی گناهی متهم بازداشت شده صادر می-شود. در این مورد این سوال اساسی مطرح می شود که آیا فرد بازداشت شده می تواند بابت مدت بازداشت و خساراتی که در طول آن متحمل شده، غرامت درخواست کند؟ هرچند دیدگاه های موافق و مخالفی مطرح شده است، ولی استدلال موافقان از پشتوانه قوی تری برخوردار است. در همین راستا در دهه های اخیر در نظام های مختلف کیفری از جمله فرانسه (از سال 1970 میلادی) و ایران (از سال 1392 شمسی) این حق به رسمیت شناخته و جبران خسارت متهمان بازداشت شده بی گناه وارد قوانین آیین دادرسی این دو کشور شد. این مقاله تلاش دارد با رویکردی تطبیقی، به بررسی این نهاد در نظام عدالت کیفری ایران و فرانسه بپردازد.

    کلیدواژگان: جبران خسارت، بازداشت، متهمان بی گناه، اصل برائت، کمیسیون جبران خسارت
  • عباس شیری ورنامخواستی * صفحات 113-141
    حقوق تحقیقات جنایی با تمرکز بر قوانین و مقررات به بحث درباره کشف جرم، شناسایی متهم، اثبات بزهکاری، شناسایی بزهدیده و تعیین میزان آسیبهای مادی و معنوی بر وی میپردازد. فرآیندهای تحقیقات جنایی با شکایت بزهدیده، اعلام مقامات رسمی و غیررسمی، اطلاع رسانی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی، حامیان بزهدیده یا کشف جرم توسط پلیس، آغاز میگردد.
    چالش اصلی در این مرحله، عدم شکایت و اعلام بزهدیدگی به پلیس و نهادهای عدالت کیفری است. معاینه محل بزهدیدگی و بررسی صحنه جرم محورهای اصلی حقوق تحقیقات جنایی را تشکیل میدهد. استماع شهادت شهود، اظهارات مطلعان و گزارشات کارشناسی در کشف حقیقت و اثبات بزهکاری موثر است که همواره بخشی از مباحث حقوق تحقیقات جنایی را تشکیل میدهد. در گذشته حقوق تحقیقات جنایی بر بزهکار تمرکز داشته است، تحولات بزهدیده شناسی موجب گردید که حقوق تحقیقات جنایی به نقش و جایگاه بزهدیده نیز توجه نماید. این مقاله بر اساس رویکرد حمایتی از بزهدیدگان و بررسی موضوع در قلمروی بزهدیده شناسی نگارش یافته است. اهم عناوین مورد بحث شامل؛ شروع تحقیقات جنایی و چالش های آن، نقش بزهدیده در معاینه محل و تحقیقی محلی و نقش بزهدیده در بررسی صحنه جرم میباشد
    کلیدواژگان: تحقیقات جنایی، بزهدیده، شکایت، اعلام، گزارشدهی
  • ازاده صادقی* ، محمد فرجیها صفحات 143-170
    در برنامه های پلیسی ناظر بر کنترل بازار مواد مخدر برای افزایش خطرهای ارتکاب جرم، بر بازداشت فروشندگان و توقیف مواد تاکید شده تا از طریق آن فروشندگان از ورود به بازار بی میل شده و یا این که بازداشت شوند. از این منظر، واکنش بازار مواد مخدر در برابر این برنامه ها می تواند میزان دست یابی به اهداف مذکور را مشخص سازد. پرسش اصلی این است که بازارهای مواد مخدر در برابر سیاست های کنترل پلیسی چه واکنشی از خود نشان می دهند؟آیا این سیاست ها منجر به کاهش فروش مواد مخدر می شود یا بخش عمده ای از این بازارها از جهت مکانی، تاکتیکی و…جابجا می شوند؟ برای پاسخ گویی به این پرسش از روش های الف) مصاحبه عمیق با 27 فروشنده مواد ب)مشاهده غیرمشارکتی عملکرد فروشنده ها در بازارهای مواد و پ) تحلیل گفتمان مقامات رسمی استفاده گردید. یافته های پژوهش بیان گر آن است که فروشندگان به مدیریت خطر با اتکا بر راهبردهای گوناگون می پردازند. تغییر زمان فروش مواد، استفاده از شگردهای مختلف مانند جاساز، فروش در قالب بازارهای بسته و… از جمله راهبردهایی است که برای کاهش خطر استفاده می شود. افزون بر این، ورود عرضه کنندگان جدید به بازار مواد مخدر در پی بازداشت برخی دیگر، تغییر در نوع مواد مخدر یا افزودن ناخالصی موجب مقاومت بازار در برابر برنامه های پلیسی می شود.
    کلیدواژگان: برنامه های پلیسی، جابجایی، اثربخشی، فروشندگان مواد مخدر
  • مهدی فضلی* ، ابوالفتح خالقی صفحات 171-211
    معاملات دولتی یکی از عمده روش های هزینه کرد بودجه عمومی هستند و به همین دلیل یکی از ابزارهای قانونی جهت ارتکاب مفاسد اقتصادی نیز به شمار می آیند؛ از این رو لازم است که سازوکار قانونی مشخصی بر آنها حکمفرما باشد؛ قوانین کنونی داخلی در زمینه مبارزه با فساد در معاملات دولتی روزآمد و کارا نیستند و از کاستی هایی برخوردارند که امکان تحقق فساد در آنها را میسر می سازند. سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) طی سالها بررسی قوانین داخلی کشورهای عضو رهنمودهایی را جهت اصلاح قوانین آنان در حوزه ی معاملات دولتی داخلی ارائه داده است که می تواند در راستای اصلاحات تقنینی در کشورمان نیز مفیدفایده باشد. بنابراین این مقاله با استفاده از روش تحقیق توصیفی و تحلیلی، عمده کاستی های تقنینی مزبور را در مراحل پنجگانه قراردادهای دولتی شامل مرحله تشخیص نیازمندی ها، پیش فراخوان و فراخوان، انعقاد قرارداد، اجرای قرارداد و حسابرسی نهایی در پرتو رهنمودهای سازمان مزبور مورد شناسایی قرار داده و تدوین یک قانون جامع کیفری در این حوزه و نیز اصلاح قوانین و مقررات کنونی در مورد مناقصات و مزایده ها را جهت پیشگیری از فساد پیشنهاد داده است.
    کلیدواژگان: معاملات دولتی، مناقصه، مزایده، پیشگیری، فساد
  • پونه طبیب زاده، رضا اسلامی * صفحات 213-247
    عدالت ترمیمی یکی از راه های پاسخگویی به درخواست مردمی است که پس از پایان یک دوره کشمکش یا حکومت دیکتاتوری، در جوامع انتقالی منتظر اجرای عدالت می باشد. در این نوع عدالت بر ساخت روابط میان افراد و جوامع تاکید می شود و نتیجه حاصله، التیام قربانیان و خاموش ساختن حس انتقام برای باز پس گیری حقوق پایمال شده از طریق ترمیم خسارات وارده است. در این فرآیند مشارکت طرفین جرایم حقوق بشری اعم از بزه دیدگان، مرتکبین و نیز جامعه تحت تاثیر جرایم، برای حل و فصل اختلافات می تواند زمینه های جدی را جهت تحقق اهداف کلان عدالت انتقالی فراهم نماید. این اهداف را می توان در سه مقوله، سازش و ختم خصومت، حکومت قانون و صلح پایدار خلاصه نمود. پرسش اصلی این مقاله بررسی تاثیرات اجرای عدالت ترمیمی بر روی ترمیم و اصلاح جامعه انتقالی است که منجر به تحقق اهداف کلان عدالت انتقالی می شود. یافته های این نوشتار گویای این است که عدالت ترمیمی با ماهیت نرم و قابل انعطاف خود نقش به سزایی در وصول به اهداف کلان عدالت انتقالی دارد.
    کلیدواژگان: عدالت ترمیمی، جامعه انتقالی، اهداف عدالت انتقالی( سازش، حکومت قانون و صلح پایدار)
  • محمدحسین شاکر*، حمید صدیق آخا صفحات 249-280
    دیه صدمات مربوط به استخوان های بدن در قالب قواعد یا نظریه هایی به صورت نسبتی از دیه عضو دربردارنده استخوان بیان شده است. برخی از استخوان ها با توجه به عدم در برگرفته شدن توسط عضوی از اعضای بدن و بالتبع خروج از این قواعد و نظریه ها نیازمند بررسی جداگانه برای تعیین جبران خسارات وارده بر آنها می باشند که ستون فقرات از جمله آنهاست. هر چند برخی از فقها به بیان جداگانه دیه صدمات این استخوان پرداخته اند لکن آن را در دسته بندی منسجمی ارائه ننموده اند. بررسی و کشف انواع صدمات به همراه آسیب های وارده را می توان از نقایص بیانی مقنن در قانون مجازات دانست. همراهی صدمات وارده بر ستون فقرات با آسیب های دیگر مانند شل شدن پا، خمیدگی پشت و… که بعضا شایع نیز بوده، ستون فقرات را از دیگر استخوان ها متمایز می کند. این نوشتار به بررسی دیه صدمات وارده بر استخوان از منظر فقه و قانون و نیز کشف مشکلات اجرایی و ارائه راه حل آن با توجه به منابع روایی و فقهی پرداخته و در تمامی مراحل مباحث قانونی را از نظر دور نداشته است.
    کلیدواژگان: صدمات ستون فقرات، دیه ستون فقرات، عوارض صدمات، تداخل دیات، تعدد جنایات
  • اعظم مهدوی پور* ، نجمه شهرانی کرانی، شهین دارابی پناه صفحات 281-317
    در راستای انتقادهای فراوانی که بر کیفر حبس وارد کرده اند و کاهش آسیب های ناشی از این نوع مجازات، مجازات های جایگزین حبس در دوران های مختلف و تحت تاثیر اندیشه های مکاتب مختلف به وجود آمد و توسعه پیدا کرد. در مقاله ی حاضر به بحث و بررسی در مورد جایگزین های حبس پرداخته شده است. اگرچه قانونگذار ایران در مواد 64 تا 87 قانون مجازات اسلامی جدید مصوب 1392 مجازات های جایگزین را پیش بینی کرده است، ولی با بحث و بررسی به ویژه استفاده از نظر زندانیان در این زمینه اهمیت این موضوع و لزوم گسترش آن بیش از پیش روشن خواهد شد و از سوی دیگر استفاده از جایگزین های حبس را بایستی به جای استفاده از زندان در جهت کنترل متهمین نیز تسری داد.
    مقاله ی حاضر به صورت توصیفی و میدانی طراحی شده است و نظر زندانیان در مورد استفاده از جایگزین-های حبس در قالب پرسش نامه استفاده شده است. جامعه ی آماری مورد نظر برای این تحقیق، زندانیان زن سه استان زنجان، قم و مرکزی می باشند که تعداد آنها 130 نفر می باشد، این افراد یا محکوم بودند و یا متهمینی که حکم آنها محرز بود. از آنجا که جامعه ی آماری محدود بود از همه ی زندانیان پرسش نامه تهیه شده است.
    کلیدواژگان: حبس، جایگزینهای حبس، جمعیت کیفری، هزینه های اقتصادی زندان
|
  • ali hossein najafi abrandabadi, hossein goldouzian * Pages 9-46
    Postmodern or constitutive criminology is one of the theories of critical criminology that was born in 90s and introduced a systematic description of postmodernism into the writings on criminology. Despite the skeptical versions of postmodernism that have influenced humanities and social sciences, postmodern criminology provides an affirmative approach and despite accepting the criticisms of postmodernism on modernism and in particular positivist empiricism, it does not believe in nihilism and subjectivism. This theory does not accept the one-dimensional readings of crime which pre-existed in criminology and combines different theories from various scientific disciplines and uses all flows of thought in the realm of postmodernism to provide a compressive analysis. Seeing criminology as a social fact has no place in this theory and postmodern criminologists believe that due to complexity of social engagements and personal relationships, complicated causation theories like choatic theory are needed. in postmodernism cause of crime is not predictable and linear rather is sensitive to initial conditions and unpredictable . Therefore, in this descriptive-analytic study we attempted to investigate and analyze the theoretical and intellectual dimensions of postmodern criminology on crime, both in terms of concept and causation
    Keywords: Postmodern criminology, Relativism, Non linear dynamic, Chaos theory
  • ESMAEIL SHAYEGAN *, MOHAMMAD ASHOURI Pages 47-79
    The legal system of compensation for damage caused by the arrest of the accused innocent; Research in comparative law and Iranian law.
    In the new Criminal Procedure Act government's responsibility is accepted for damage caused by the arrest of the accused innocent, whether the judge or other person is responsible for the fault or error. By law In addition to identifying the "right" injured, in a claim for damages suffered due to temporary detention, Special procedure has predicted in order to implement this right. This legislative measures can be interpreted a step towards the realization of a fair trial and respect for the presumption of innocence (Article 37 of the constitution of the Islamic Republic of Iran).This Anticipated legal system in the new Criminal Procedure put government as a barrier between the injured party and the offender judge. Accordingly, innocent accused demands the damage caused by the temporary detention from government and the government can refer to the blamable judge after the compensation under the circumstances.
    Keywords: civil liability, civil liability of the administration, Detention, Judge fault, error, fights reference
  • Mohamadbagher Moghadasi * Pages 81-111

    The Right of arrest is one of the foremost authorities that has been awarded to authorities of criminal justice system in order to fight against crime effectively. Although attempts has been done to prevent from detention of innocent persons by requiring officers to use criteria such as reasonable suspicion before detention, but in some cases with according to the law at the beginning and continued detention, finally the verdict on the innocence of arrested defendants was issued. In this case the fundamental question arises as to whether the detainee can claim compensation for detention and losses during which incurred? Although the pros and cons raised, but arguments of proponents is stronger than opponents. In this regard, in recent decades under various criminal justice system including France (since 1970) and Iran (since 2014) the right of compensation from innocent arrested defendants have been accepted. This article tries to study this institution in Iran and France criminal justice system with a comparative approach.

    Keywords: Compensation, Arrest, Innocent Defendants, Presumption of Innocence, Commission of Compensation
  • abbas shiri varnamkhasti * Pages 113-141
    Criminal Investigation Rights focuses on laws and regulations to discuss crime detection, identification of the accused, proof of delinquency, identification of the victim and determination of material and moral damage to him. Criminal investigation processes begin with a victim's complaint, the announcement of official and informal officials, information by legal and natural persons, victim supporters, or the detection of a crime by the police.
    The main challenge at this stage is the lack of complaints and the reporting of victim to the police and criminal justice institutions. Victimization examination and crime scene investigation are the main axis of the criminal investigation law. The testimony of intuition, testimonials, and expert reports are effective in discovering the truth and proving criminal misconduct, which is always part of the topic of criminal investigation rights. In the past, the law of criminal investigations focused on delinquent, victim studies have caused criminal investigations to pay attention to the role of the victim.
    Keywords: criminal investigation, victim, complaint, declaration
  • azade sadeghi*, mohammad farajiha Pages 143-170
    Increasing costs and risks of crimes is emphasized in the police controls of drug markets. So that, dealers will be reluctant to work in the market or arrested. From this viewpoint, reactions of drug markets and dealers against these programs determine their effectiveness. So, the main question is how drug markets respond to the police programs? Whether these policies decrease supplying of drugs or induce temporal, tactical, and geographical displacements in drug markets?In this study, three methods were used: a) in depth interview with 27 drug dealers b) non-participant observation of drug dealers activities in the drug market, and c) discourse analysis of formal official. The Findings suggest that dealers manage the risks in drug markets by different strategies: Changing times of selling drugs, using different techniques such as carrying small amount of drugs, changing market place, selling drugs to friends and etc. From this point of view, staying in the drug market and selling drugs challenges the effectiveness of police intervention in drug markets. Moreover, the entry of new dealers, change in type of drugs and adding impurities in the drugs make police interventions ineffective.
    Keywords: Police Programs, Displacement, Effectiveness, drug dealers
  • Mehdi Fazli *, Abolfath Khaleghi Pages 171-211
    Public transactions are one of main ways of spending public budget and hence are one of legal means for committing economic corruption; accordingly governing a legal mechanism on them is necessary. Current laws in curbing corruption in public transactions are not up-to-date and efficient yet and are facing with flaws which cause the possibility of committing corruption through them. Organization of Economic Cooperation and Development (OECD) in years of studying its members laws on domestic public transactions has provided recommendations for amendment of their laws which also could be useful for legal amendments in Iran. Using a descriptive-analytical method, this article has recognized such flaws in quintuple steps of public transactions (including assessment of necessities, pre-bidding and bidding, conclusion of contracts, implementation of contracts and final audit) in the light of OECD recommendations and has recommended enactment of an exhaustive criminal Act in this field and amendment of current laws on tenders and auctions for curbing corruption.
    Keywords: Public Transactions, Bid, Auction, Prevention, Corruption
  • Pooneh Tabibzadeh, Reza Eslami * Pages 213-247
    The transitional justice basically follows three major goals in post-conflict societies, namely, reconciliation, rule of law, and sustainable peace. This article examines the role and the impact of restorative justice in realization of those goals. This article argues that the restorative justice helps achieve the goals transitional justice since it corresponds properly to the post-conflict situation in transitional societies. This article proposes that the restorative justice emphasizes the “individual-community” relation that aims at victims’ redress in human rights violations by involving victims, offenders, and the society in the process of transitional justice. This article proposes that the restorative justice emphasizes the “individual-community” relation that aims at victims’ redress in human rights violations by involving victims, offenders, and the society in the process of transitional justice. This article proposes that the restorative justice emphasizes the “individual-community” relation that aims at victims’ redress in human rights violations by involving victims, offenders, and the society in the process of transitional justice.
    Keywords: Transitional justice, restorative justice, Reconciliation, Rule of law, Sustainable peace
  • Muhamad Hussein Shaker *, Hamid Sedigh Akha Pages 249-280
    The compensation for bone injuries are defined in a set of rules and theories in relation to the limb including that bone. Considering the fact that some  types of bones, including the spine, do not belong to any limbs and  consequently are out of the set of rules, they need separate examination in  order to determine the damages. The spine consists of a set of bones which  like other bones might experience injuries like bruising, fracture, and  dislocation. Altho ugh the religious jurists have separately specified the  compensation for the vertebral column, the categorization has never been  organized enough. The study and discovery of various injuries along with  the damages can be pointed out as expressive insuffici ency of legislator in  criminal law. The spine injuries are accompanied with other relatively  common physical harms like foot numbness, scoliosis etc., and this  distinguishes the spine from other types of bones in the body. In case of  natural or unnatural c omplications to the spine, the use of the term "not  recovery" is one of the ambiguous issues, which in spite of its potential to  derive  a theory from juridical texts, has not been attended to by the  legislator. The present papers tries to study the compensation to the bone  from juridical and law viewpoints, and also to discover administration  difficulties and to propose solutions to it all according to narrative and  juridical sources, while legal referencing is followed in every topic.
    Keywords: Spine Injuries, Spine Compensation, Complications of Injuries, Interference of Compensations, Abundance of Crimes
  • Najmeh Shahrani karani, Azam Mahdavi poor * Pages 281-317
    In line with much criticism that the punishment of imprisonment and reduce damages from this form of punishment, alternatives if imprisonment in different ages and under influence of ideas of different schools came into being and developed. In this article, it is discussed about alternatives to imprisonment The sample for this study, female prisoners three provinces of Zanjan, Qom and Markazi provinces in which a total of 130 people have shown, these people were either convicted or accused the verdict was known. Because the sample was limited to prisoners of Hmh Y questionnaire has been prepared. Then, using the F-test, correlation analysis and surveys variables affecting the use of alternatives to detention is discussed.
    The results show that 60 percent of prisoners use of alternatives to incarceration highly effective in reducing the harmful effects of proportions cite imprisonment, while N Kh between the use of alternatives to the kind of mass incarceration of prisoners, and the gap Sabqh Dary to return there again. While there is no relationship between these variables with level of education.
    Keywords: imprisonment, alternative to imprisonment, criminal population, economic expenses of imprisonment