فهرست مطالب

پژوهش حقوق کیفری - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1392)

فصلنامه پژوهش حقوق کیفری
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالعلی توجهی*، علی دهقانی صفحات 7-34
    تامین امنیت خواسته ی نخستین دولت ها- خواه نامردم سالار (غیر دمکراتیک) و خواه مردم سالار و آزادی خواه (دمکراتیک)- بوده است. با این وجود، پایداری و ثبات امنیت و احساس آرامش شهروندان، در گرو قانون مندی توام با رعایت حقوق بنیادین(اساسی) شهروندان، از یک سو و نگاه همه جانبه به موضوع امنیت و پرهیز از یک سویه نگری و برداشت حاکمیتی از مفهوم امنیت، از دیگر سو است. در نبودن چنین نگرشی، امنیت، به مفهوم امنیت حاکمیت، فروکاسته می شود و با هدف برقراری نظم و تامین امنیت، هر کنش و اقدامی روا داشته می شود؛ از جمله این اقدامات نادیده انگاشتن اصول، موازین و معیارهای دادرسی منصفانه است. در این مقاله، تلاش خواهد شد تا تقابل دیدگاه امنیت گرا با اصول شناخته شده آیین دادرسی کیفری، در پرتو نقد و بررسی رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری در خصوص دستورالعمل طرح ارتقای امنیت اجتماعی، مورد کنکاش و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اجتماعی، طرح ارتقای امنیت اجتماعی، دادرسی منصفانه، دیوان عدالت اداری
  • فیروز محمودی جانکی، مهرانگیز روستایی* صفحات 35-66
    یکی ازمهم ترین موضوعات فلسفه ی کیفری«توجیه مداخله ی کیفری»دولت در حقوق و آزادی های فردی است. این اصطلاح به کرات از سوی منتقدان و تحلیل گران این نوع مداخله مورد استفاده قرار می گیرد، بدون این که به طور صریح و شفاف تعریف شود. در بررسی مداخلات کیفری از هر دومنظر فلسفه ی اخلاق و فلسفه ی سیاسی، به طور کلی محورهایی چون مشروعیت اعمال زور، درستی یا نادرستی آن و حق دولت بر مداخله ذیل «توجیه» جای می گیرند. «توجیه اخلاقی» که مبتنی بر ارزش های نقض شده توسط رفتار مجرمانه است، مهم ترین توجیه مداخله ی کیفری است. در طول آن، «توجیه اجتماعی» به بازخورد و میزان پذیرش مداخله ی کیفری از سوی جامعه می پردازد و در«توجیه اداری- نهادی» چگونگی سازمان دهی نهادهای سیاسی و نقش هایی که باید در درون این نهادها ایجاد شود و قدرتی که باید به آنها اعطا شود بررسی می شود. اگرچه حتی در لیبرال ترین نظام های عدالت کیفری، مداخله ی قهری نه بر اساس یک توجیه واحد بلکه بر پایه ی توجی هات مختلف و گاهی مغایر انجام می شود، اما قدرت داخلی دولت که در نظام عدالت کیفری تجسم یافته است، به دلیل قابلیت فراوان آن در روا داشتن بی عدالتی، نباید در فقدان یک توجیه معرفتی اعمال شود.
    کلیدواژگان: مداخله، اعمال زور، مشروعیت بخشی، توجیی
  • بهزاد رضوی فرد*، مرضیه دیرباز صفحات 67-98
    دیوان کیفری بین المللی، با صلاحیت رسیدگی به خطیرترین جنایت های مورد اهتمام جامعه ی بین المللی و برای پایان بخشیدن به بی کیفر مانی مرتکبان این جنایت ها، تاسیس شده است. مقررات دیوان حمایت های حقوقی گوناگونی را برای بزه دیدگان در نظر گرفته اند. اساسنامه ی رم، آیین دادرسی و ادله، آیین نامه های دیوان، آیین نامه های کارکنان و موافقت نامه مربوط به مزایا و مصونیت های دیوان، اسنادی هستند که حقوق بزه دیدگان را در فرایند دادرسی مشخص می کنند. حقوقی نظیر مشارکت در دادرسی ها، بهره مندی از معاضدت نمایندگان قانونی، آگاهی از نظام عدالت کیفری و امنیت، در قلمرو حمایت های حقوقی قرار دارند. این پژوهش- در پرتو مقررات دیوان و با درنظر گرفتن رویه ی قضایی موجود- به تبیین و بررسی حقوق بزه دیدگان در مراحل دادرسی دیوان کیفری بین المللی می پردازد.
    کلیدواژگان: مقررات دیوان کیفری بین المللی، حمایت حقوقی، مشارکت، نماینده ی قانونی، آگاهی از نظام عدالت کیفری، امنیت
  • رجب گلدوست جویباری، مهدی غلامپور*، حسین ناظریان صفحات 99-117
    شکایت کیفری تحت شمایل قانونی خود حق مسلم هر شخص است. از طرفی سوء استفاده از حق شکایت و بازی با آبروی اشخاص جامعه مورد نهی قانونگذار است. در این بین ممکن است کسی بدون سوء نیت و در حالی که خود را محق در دعوا می داند دست به طرح شکایت کیفری بزند و از این طریق ناخواسته هزینه های مالی و معنوی سنگینی به طرف شکایت بار نماید. احتیاط در طرح شکایت و نسبت دادن عمل مجرمانه به دیگری در حقوق جزای ایران و در آثار بزرگان آیین دادرسی کیفری به تصریح و تلویح بیان شده است. لزوم توجه به این مساله نه تنها بایستی در جامعه نهادینه شود و اشخاص خود را مکلف به رعایت آن بدانند بلکه نیازمند توجه خاص قانونگذار می باشد تا با اعمال تدابیر مناسب مانع طرح شکایات بی اساس شود.
    کلیدواژگان: حق شکایت، تحدید حق شکایت، جبران خسارت ناشی از شکایت قانونی
  • ابوالفتح خالقی*، حجت الله رشنوادی صفحات 119-141
    حیات انسان و ماندگاری او در کره زمین، به بهره برداری از منابع مختلف از جمله آب وابسته است. استفاده نادرست از منابع محیط زیست، آلایندگی و تخریب آنها را در پی خواهد داشت. آب به عنوان یکی از حوزه های بسیار حساس محیط زیست که حیات بشر به آن وابسته است، در معرض انواع آلاینده های زیست محیطی قرار دارد. حراست و صیانت از سلامت منابع آب ضرورت مداخله و استفاده از راهکارهای حقوقی و کیفری در به سامان کردن استفاده از آنها را ایجاد کرده است. سیاست کیفری داخلی در حوزه تقنین با الهام از احکام شرعی همزمان با ملاحظات بومی و ملی برای پاسداشت منابع آب، به صورت مستقیم و غیرمستقیم از الزامات ناشی از الحاق به اسناد بین المللی تاثیر گرفته و مقرراتی در صیانت از منابع آبی بزرگ و کوچک مصوب کرده است.
    کلیدواژگان: آب، محیط زیست، آلاینده، کنوانسیون، سیاست تقنینی
  • علیرضا جمشیدی*، علیرضا نوریان صفحات 143-161
    متناسب بودن تعقیب به این معناست که دادستان می تواند تعقیب دعوای کیفری را متوقف سازد. به بیان دیگر دادستان در صورتی که معتقد باشد تعقیب به نفع عدالت نیست، اختیار خواهد داشت از انجام تحقیق خودداری کند. در حقوق انگلستان، به این اصل به عنوان یکی از اصول مهم حاکم بر تعقیب توجه شده است که تعلیق تعقیب، ترک تعقیب و پذیرش بزهکاری از جمله جلوه های آن محسوب می شود. این اصل در قانون آیین دادرسی کیفری ایران مصوب 1378 به طور صریح پیش بینی نشده است، ولی برخی از مقررات این قانون از جمله اختیار ترک تعقیب برای دادستان یا بازپرس، بر این موضوع دلالت دارد. لایحه آیین دادرسی کیفری، که هم اکنون مراحل نهایی تدوین را می گذراند، بر این اساس پایه ریزی شده است، هرچند اشکالاتی در آن وجود دارد. از جمله، پیش بینی رسیدگی مستقیم جرایم تعزیری درجه شش تا هشت در دادگاه است در حالی که برای دادستان یا سایر مقامات تعقیب، صدور قرارهای ترک تعقیب، تعلیق تعقیب و غیره در قبال این نوع جرایم تجویز شده است. مطالعه ی تطبیقی در حقوق انگلستان این نکته را آشکار می سازد که پیش بینی اختیاراتی برای مقامات تعقیب در متوقف ساختن یک تعقیب باید به شکلی دقیق و مبسوط در قوانین مورد اشاره قرار گیرد، امری که بنحوی فراگیر در لایحه آیین دادرسی کیفری مدنظر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: متناسب بودن تعقیب، بی طرفی قضایی، حقوق بزه دیده و متهم، حمایت از بزه دیده، تحقیقات مقدماتی
  • جمشید غلاملو* صفحات 163-185
    قتل سریالی در حقوق کیفری عنوان مجزایی ندارد. در ایران در ذیل کتاب قصاص و در صورت عدم اجرای آن ذیل کتاب دیات و تعزیرات قابل بررسی می باشد. در مرحله واکنش کیفری، نظام های مختلف حسب مورد مجازات قتل عمد درجه نخست، قتل عمد مشدد و یا تعدد جرم را اعمال می کنند. قاتل سریالی از نظر روانی نه مجرمی سالم و نه فاقد مسئولیت است. بیماری های روانی قاتل سریالی به طور عمده از دسته ی روان رنجوری (نوروز) می باشد، به نحوی که فرد ارتباط کاملی با واقعیت های بیرونی داشته و ادراک و اراده ی وی در وضعیتی می باشد که از نظر روان پزشکی و حقوق کیفری مسئول اعمال خود محسوب می شود. با این حال، چنانچه بیماری وی به حد روان پریشی (سایکوز) برسد و فرد از دنیای واقعیات گسسته شود، دفاع جنون قابل استناد خواهد بود. در حقوق کیفری ایران هیچ گاه قاتل سریالی موفق به استفاده از دفاع جنون و یا بیماری روانی خود نشده و به حداکثر مجازات قانونی محکوم شده است. همین رویه- جز در موارد نادر- در سایر کشورها نیز جاری بوده است. با تصویب ماده 286 قانون مجازات اسلامی 1392، بعید نیست که قاتلان سریالی در مواردی در قالب جرم حدی افساد فی الارض محکوم به اعدام شوند.
    کلیدواژگان: قتل سریالی، بیماری روانی، روان پریشی، روان رنجوری، مسئولیت کیفری، سیاست کیفری
|
  • Abdoulali Tavajohi*, Ali Dehghani Pages 7-34
    Providing security has been the first aim of the governments— either authoritarian or democratic. Nevertheless, security is such an interpretable word that it sometimes results in different kinds of misinterpretations. Securing this vital element in society needs to be dealt with as a whole and keep the government approach away. In the absence of this view, the meaning of security will be assumed as a state security and every action such as ignoring the fair trial and criminal procedure rules would be justified. In this essay, the encounter of the "security-approach" and the well-known rules of criminal procedure and fair trial will be studied in the light of over viewing one verdict of administrative justice tribunal.
    Keywords: Security, Social Security, Fair Trial, Promotion Plan for Social Security
  • Firouz Mahmoudi Janaki, Mehrangiz Roustaie* Pages 35-66
    One of the most prominent issues in criminal philosophy is “Justification of Criminal Intervention” which is done by the State, in the individual rights and autonomy. This phrase is often used by scholars and critics without any clear-cut definition. In studying of criminal intervention from two points of view: moral and political philosophy, the prominent matters such as criminal intervention legitimacy, being wrong or right, State’s right to intervene and so on are considered as the justification. Alongside the moral justification– which is based on violated values by wrongdoer– “social justification” addresses its reflection and the rate of social acceptance. In Institutional Bureaucracy justification, the quality of political institutes organization, roles which must be embedded in and power that must conferred to these institutes are examined. Although even in the most liberal criminal justice systems, criminal intervention is done on the base of the different and occasionally contrary justifications, internal power of State – which is incarnated in system of criminal justice– must not be used in lack of a cognitive justification just thanks to its ability in imposing the injustice.
    Keywords: Intervention, Coercion, Legitimizing, Justification
  • Behzad Rzavifard*, Marzyeh Dirbaz Pages 67-98
    The International Criminal Court (ICC), having the jurisdiction over the most serious crimes of concern to the international community, is established to end the impunity for the perpetrators of these crimes. ICC provisions have taken different supports for victims into account. The Rome Statute, the rules of procedure and evidence, the regulations of the court, the staff regulations &the agreement on the privileges and the immunities of the international criminal court are the documents that make clear the rights of victims in the justice process. Rights such as participation in proceedings, benefit from legal representatives’ assistance, notification of criminal justice system, and security are considered as legal protections. Victims’ rights, in ICC proceedings, will be explained& examined– in the light of ICC provisions and with regard to available judicial procedure- in this study.
    Keywords: International Criminal Court Provisions, Legal Protection, Participation, Legal Representative, Notification of Criminal Justice System
  • Rajab Goldoost, Mahdi Gholampour*, Hossein Nazerian Pages 99-117
    By law, every person has the alienable right to a criminal complaint. However, in order to be right, it is also with holding. The abuse of the right to complain and ruin the reputation of people is prohibited by legislators; one may, without ill will, make a criminal complaint against people and by doing so bring them some financial and emotional costs. According to Iran’s Criminal Law and the works of criminal justice experts, one has to be cautious about making a complaint against people and attributing criminal acts to them. Not only does it have to be institutionalized and people feel obliged to comply with it, but it also has to be in the focal point of the legislators in order to prevent unsubstantial complaint.
    Keywords: Right of Complaint, Determining Right of Complaint, Compensation due to Legal Complaint
  • Abolfath Khaleghi*, Hojatollah Rashnavadi Pages 119-141
    Human life and his survival on the earth are dependent on the utilization of the different sources like water resources. Misusing of the environmental resources can result in pollution and destruction. Water, as a very sensitive environmental resource on which human life depends, will be exposed to all kinds of environmental pollutions. The necessity of preservation of the water resources has been engaged in legal and criminal strategies which are passed in order to save and protect these resources. Internal criminal policy in the field of legislation with regard to religious order and the national and local considerations has focused on respecting water resources. This policy has directly and indirectly been influenced by the application of the requirements of joining to international instrument regulations, and has passed laws to preserve different bodies of water resources
    Keywords: Water, Environment, Pollutants, Convention, Legislative Policy
  • Alireza Jamshidi*, Alireza Noorian Pages 143-161
    The appropriateness of criminal prosecution means that the prosecutor is able to stop the process of prosecution. Namely, the prosecutor does not have the authority to initiate a prosecution if he believes that investigation would not serve the interests of justice. In England’s Legal System, the above- mentioned principle has been considered as one of the main principles applying on the process of prosecution. This principle has not been mentioned expressly in Iran's Criminal Procedure Code, but some of the provisions of this Code— for example, the fact that the prosecutor can stop the process of prosecution— have confirmed this issue. The draft of Iran ‘s Criminal Procedure Code, which nowadays is passing its final stages of being approved in the Islamic Consultative Assembly, attempted to base some provisions of this Code on this principle, although it has some problems.
    Keywords: The Appropriateness of Criminal Prosecution, Judicial Impartiality, Victim, Accused Rights, Protection of Victim, Preliminary Investigations
  • Jamshid Gholamloo* Pages 163-185
    Serial murder is definitely a crime in the criminal law. According to Iran’s Penal Code, it is considered as a multiple murder under a retaliation, blood money and discretionary punishments. In criminal responses against it, the criminal justice systems have different sanctions while dealing with it. Serial killers are not psychologically healthy while bearing criminal responsibility. However, the extent of their mental disease (psychosis) will invoke insanity defense. In Iran, serial killers never manage to use the insanity defense; therefore, they have always been sentenced to the maximum penalty of the law. The same procedure – except in rare cases –occurs in other countries. In fact, in serial murder, due to the type and the severity of the offenses committed and caused by the widespread fear and death in the community, a stricter criminal policy has always been adopted toward a serial killer.
    Keywords: Serial Murder, Mental Disorder, Psychosis, Neurosis, Criminal Responsibility, Criminal Policy