فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 27 (بهار 1397)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 27 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میرعلی سیدنقوی، داوود حسین پور، رضا ولدی آلاشتی صفحه 1
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش ابعاد جو اخلاقی بر ضابطه گریزی به نفع سازمان بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، جزء تحقیقات توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه علامه طباطبایی در سال 94 است (N= 633) که از این تعداد، با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی ساده، 242 نفر انتخاب شدند و مورد آزمون قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه جو اخلاقی ویکتور و کالن (1988) و پرسشنامه ضابطه گریزی به نفع سازمان داهلینگ و همکاران (2010) بود. روایی پرسشنامه ها با استفاده از نظر متخصصان دانشگاهی بررسی و مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که پایایی جو نوع دوست87/0، جو حقوقی 87/0، جو قانونی 81/0، جو ابزاری 82/0، جو مستقل 71/0 و ضابطه گریزی به نفع سازمان 93/0 به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از مدل یابی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزئی جهت آزمون فرضیات از نرم افزار Smart PLS برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که جو نوع دوست و جو مستقل تاثیر مثبت و معناداری و جو قانونی تاثیر منفی و معناداری بر ضابطه گریزی به نفع سازمان دارد. جو ابزاری و جو حقوقی و اصولی تاثیر معناداری بر ضابطه گریزی به نفع سازمان ندارد.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی، ضابطه گریزی به نفع سازمان، رفتار خیرخواهانه سازمانی، رفتار انحرافی سازنده
  • شهرام خلیل نژاد، عماد گل محمدی، سمیه نیستانی، محمدباقر رسوله وندی صفحه 27
    هدف تحقیق حاضر بررسی اثر اقدامات استراتژیک منابع انسانی بر عملکرد سازمانی با توجه به نقش میانجی یادگیری سازمانی است. جامعه آماری تحقیق مدیران و کارکنان سازمان های دولتی شهر بجنورد هستند که به روش تصادفی طبقه ای اقدام به نمونه گیری از میان آنها شده است، حجم نمونه به تعداد 142 نفر برآورد شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های معتبر اقدامات استراتژیک منابع انسانی، یادگیری سازمانی و عملکرد سازمانی است. روایی پرسشنامه با نظر اساتید و خبرگان و پایایی پرسشنامه با استفاده ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. یافته های حاصل از تحلیل مسیر نشان می دهد که اقدامات استراتژیک منابع انسانی بر عملکرد سازمانی و یادگیری سازمانی اثر مثبت و معناداری دارد، همچنین یافته ها نشان داد که یادگیری سازمانی نیز به عنوان متغیر میانجی بر رابطه اقدامات استراتژیک منابع انسانی و عملکرد سازمانی اثر مثبتی دارد.
    کلیدواژگان: اقدامات استراتژیک منابع انسانی، عملکرد سازمانی، یادگیری سازمانی
  • ترانه عنایتی، علیرضا عالی پور، سیده فاطمه بزرگ نیا حسینی صفحه 45
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و دسته بندی عوامل به وجود آورنده پدیده نوظهوری در سازمان های امروزی، به نام سکوت سازمانی انجام شده است. نیروهای قدرتمندی در سازمان ها وجود دارد که باعث عدم انتشار ایده ها و دانش در بین افراد و سازمان می شود؛ این نیروی قدرتمند سکوت سازمانی نام دارد. لذا تحقیق حاضر با هدف شناسایی علل سکوت سازمانی انجام شد. جامعه آماری تحقیق حاضر را کارکنان رده میانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران به تعداد، 340 نفر تشکیل می دهند؛ و از این جامعه 181 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش برای مشخص شدن عوامل سکوت در دانشگاه علوم پزشکی مازندران با استفاده از پرسشنامه برگرفته از تحقیق ژنگ (2008) استفاده شده است؛ روایی محتوایی مورد بررسی و تایید شده، و پایایی آن پس از اجرای مقدماتی، با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 87/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون تحلیل عاملی استفاده گردید. نتایج تحلیل عاملی نشان داد عوامل اصلی و مهمی که باعث خودداری کارکنان از بیان نظرات، ایده ها و دانش خود در جهت توسعه سازمان دانشگاه علوم پزشکی بوده و سکوت اختیار کنند شامل؛ عامل اول: عوامل فردی ایجاد کننده سکوت سازمانی (واریانس: 213/22)؛ عامل دوم: عوامل سازمانی ایجاد کننده سکوت سازمانی (واریانس: 602/19)؛ عامل سوم: عوامل اجتماعی ایجاد کننده سکوت سازمانی (واریانس: 623/14)؛ عامل چهارم: عوامل مدیریتی ایجاد کننده سکوت سازمانی (واریانس: 580/10).
    کلیدواژگان: سازمان دولتی، فضای سکوت، سکوت سازمانی
  • زهره یوسفی، امیرحسین محمدداودی صفحه 59
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین هوش معنوی با روحیه ی علمی دانشجویان پرستاری شهرستان ساوه صورت گرفت. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ اجرا توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل دانشجویان رشته پرستاری در شهرستان ساوه بود که تعداد آنان در حدود 900نفر تخمین زده شد که از میان آنان با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 269نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها از دو پرسشنامه استاندارد هوش معنوی کینگ و دسیکو (2009) و روحیه علمی ساعتچی و همکاران(1389) بهره گرفته شد. روایی محتوا پرسشنامه مورد تائید متخصصین قرار گرفت؛ هم چنین به منظور سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار این ضریب برای هر یک از پرسشنامه ها به ترتیب 95/0 و 96/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار SPSS21 در بخش استنباطی(آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه) انجام پذیرفت. یافته های پژوهش نشان داد که بین هوش معنوی و ابعاد آن (تفکر وجودی انتقادی، تولید معنای شخصی، آگاهی متعالی و بسط حالت هشیاری) با روحیه ی علمی دانشجویان پرستاری شهرستان ساوه رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، آگاهی متعالی، روحیه ی علمی، قابلیت های علمی، تفکر وجودی انتقادی
  • فرج الله رهنورد صفحه 79
    نظریه های سازمانی متداول، مبتنی بر دیدمان کارکردگرا هستند، دیدمانی که از نظر هستی شناسی بر عینی گرا و از نظر جامعه شناختی، نظم گراست. با توجه به انتقادهایی که بر این نظریه وارد شده است، گزینه های جایگزین از طرف طرفداران دیدمان های سه گانه دیگر (تفسیر گرایی، انسان گرای بنیادی، و ساختارگرای بنیادی) پیشنهاد شده و یا می شود.
    شکل گیری حکومت اسلامی در کشورهای اسلامی، نیاز به انتخاب نظریه سازمانی متناظر با مبانی اسلامی را مطرح ساخته است. این مقاله تلاشی است در این خصوص که چیستی نظریه سازمانی اسلامی را با امکان نظر به حکمت اسلامی مطرح کند. حکمت اسلامی، ناظر بر معرفت استوار و عاری از کذب، مصحلت اندیشی، جامع نگری، و اصابه حق از طریق علم و عقل است. بی شک، برمبنای چنین حکمتی، نظریه های سازمانی موجود قابل نقد هستند. از این رو، نظریه پردازی سازمانی مبتنی بر حکمت اسلامی نه یک گزینه، بلکه یک ضرورت استراتژیک است که در این مقاله مبانی اولیه آن ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دانش، حکمت، دیدمان، کارکردگرایی، تفسیرگرایی، ساختار گرای بنیادی، انسان گرای بنیادی
  • سعید جعفری نیا صفحه 105
    سازمان های دولتی عموما برای حفظ و افزایش اعتماد به سبکی از رهبری نیاز دارند که علایق و نیازهای افراد را در کانون توجه قرار دهد. از طرفی اعتمادسازی یکی از مهم ترین جنبه های ضروری رهبری خدمتگزار می باشد. لذا رهبری خدمتگزار می تواند راه حل مناسبی برای بی اعتمادی کارکنان در سازمان های دولتی محسوب گردد. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر رهبری خدمتگزار و ابعاد آن بر اعتماد سازمانی کارکنان است. محقق به مطالعه تحقیقات انجام شده در این زمینه پرداخته و مدل مفهومی تحقیق ارائه می گردد. سپس فرضیه ها بر اساس مدل پیشنهاد و آزمون شده است. جامعه آماری اداره امور مالیاتی استان خوزستان است که با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 186 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی نظیرآزمون t، آزمون KS، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی ساده و تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر برای آزمون فرضیه های تحقیق و بیان اثرات همزمان متغیرهای تحقیق با استفاده از نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج حاکی از تایید تمام فرضیه های تحقیق بود. یافته های جانبی تحقیق نیز نشان داد که میانگین اعتماد سازمانی و رهبری خدمتگزار میان کارکنان زن و مرد با میزان تحصیلات و سابقه کاری متفاوت، یکسان است. اما میانگین اعتماد سازمانی و رهبری خدمتگزار میان کارکنان با سنین مختلف، یکسان نیست.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری خدمتگزار، اعتماد سازمانی، خدمت، فروتنی، مهرورزی
  • صدیقه طوطیان اصفهانی، فرانک خدایاری، علی مداح صفحه 133
    جهان معاصر با سرعتی شگفت انگیز در حال تحول است. اگرچه این تحول در تمام دوران وجود داشته است؛ لیکن امروز این تحول چه به لحاظ محتوا و چه به لحاظ سرعت بی سابقه است. در نظام کنونی، ارزشیابی عملکرد فردی و سازمانی یکی از اهداف عمده هر سازمان زنده و فعال محسوب می گردد. بنابراین هدف این تحقیق، شناسایی و اولویت بندی علل ناکارآمدی نظام ارزشیابی عملکرد کارکنان سازمان تامین اجتماعی با ارایه مدل به روش AHP فازی است. این تحقیق از حیث نوع و ماهیت، تحقیقی توصیفی- تحلیلی ،از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و بر اساس جمع آوری دادها ،پیمایشی است.روش نمونه تصادفی ساده و حجم نمونه 291 نفرمی باشد. در این تحقیق برای تعیین اوزان معیارها و زیر معیارها از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که ناکار امدی منابع انسانی حائز رتبه اول و سایر عوامل از جمله ناکار امدی فرایندهای سازمانی، ناکار امدی پیاده سازی، ناکار امدی شاخص های عملکردی، به ترتیب در سایر رتبه ها جا می گیرند. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار Expert Choice و S.P.S.S انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: ناکار امدی منابع انسانی، ناکارامدی پیاده سازی، نظام ارزشیابی عملکرد کارکنان
  • مهدی هادیان، آروین رحمانزاده صفحه 157
    تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر تقویت نشاط کارکنان کتابخانه ملی ایران انجام گردیده است. تحقیق به لحاظ تکنیک انجام از نوع کمی بوده و به لحاظ کارکرد نیز در زمره تحقیقات کاربردی می باشد. جامعه آماری تحقیق مشتمل بر 793 نفر، حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 246 نفر و از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. برای جمع آوری اطلاعات از مطالعه منابع و تحقیقات پیشین، انجام مصاحبه با صاحب نظران جهت تعیین عوامل اهم؛ از بین عوامل موجود و نیز پرسش نامه ای محقق ساخته استفاده گردید. سه عامل جمعیت شناختی، فردی و سازمانی به عنوان متغیرهای اصلی از طریق ابزارهای پیش گفته مورد کنکاش و سنجش قرار گرفت و منتج به نتایج مقابل گردید: شدت ضریب همبستگی (ضریب توافقی) بین عوامل جمعیت شناختی و تقویت میزان نشاط کارکنان سازمان با رقم 45/45% موید تاثیرگذاری عوامل جمعیت شناختی بر تقویت میزان نشاط کارکنان می باشد؛ در بررسی رابطه عوامل فردی و تقویت میزان نشاط کارکنان با زیرمولفه های باورها و اعتقادات، مثبت اندیشی و سلامت روان و کانون کنترل، آمار ناشی از تجزیه و تحلیل پرسش نامه ها نیز ضریب همبستگی را با شدت 94/54% مورد تایید قرار داد؛ بعلاوه در رابطه با عوامل سازمانی نیز نتایج آمار پرسش نامه با شدت همبستگی 66/54% بر این نتیجه صحه می گذارد.
    کلیدواژگان: نشاط کارکنان، عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل جمعیت شناختی، کتابخانه ملی
|
  • Mirali Seyednaghavi, Davood Hoseynpour, Reza Valadi Alashti Page 1
    The purpose of present study is to investigate the role of ethical climate dimensions in pro-social rule breaking. The study is an applied survey. The population includes all the employees of Allame Tabatabai University in 2015 from which according to random sampling method 242 cases were selected and tested.The research tools includes Victor and Cullen(1988) ethical climate questionnaire and PSRB questionnaire of Dahling et al. (2010). The validity of questionnaires was investigated and approved by experts and the reliability was computed by means of Cronbachs alpha which caring climate, laws and codes climate, rules climate, instrumental climate, independence climate and PSRB were computed 0.87,0.87, 0.81, 0.82, 0.71, 0.93 respectively. SEM method by Smart PLS software was used in order to analyze the data and GOF of the conceptual model. The results showed that caring climate, and independence climate have a positive and significant impact on PSRB and rules climate has a negative and significant impact on PSRB. The impact of Instrumental climate and law and codes climate was not significant.
    Keywords: ethical climate, pro-social rule breaking, prosocial organizational behavior, positive deviance
  • Shahram Khalil Nezhad, Emad Golmohammadi, Somayeh Neyestani, Mohammad Bagher Rasolevandi Page 27
    The aim of the present study is to investigate the effect of strategic human resource practices on organizational performance with regard to the mediator role of organizational learning. The population of the study is managers and employees of government agencies of Bojnoord chosen through stratified random sampling; the sample size was calculated as142. Data gathering tool is valid questionnaires of strategic human resource practices, organizational learning and organizational performance. Validity of the questionnaire was proven using teachers and expert's ideas, and the reliability was confirmed through Cronbach's alpha coefficient. The results of the path analysis show that strategic human resource practices have a significant positive effect on organizational performance and organizational learning, Results also showed that organizational learning as a mediator variable has a positive effect on the relationship of strategic human resources and organizational performance.
    Keywords: Strategic human resource practices, organizational performance, organizational learning
  • Tarane Enayati, Alireza Alipour, Seyede Fateme Bozorgnia Hoseyni Page 45
    This study aims to identify and classify the factors causing the phenomenon of organizational silence. There are powerful forces in many organizations that cause widespread withholding of idea and knowledge between employees and organization. This powerful forces named as organizational silence.The population of the middle class workers of Mazandaran University of Medical Sciences. Data analysis were used by factor analysis. The main factors that led to the organizations to refuse to be silent about such a profound silence for lack of the work of silence to the Want to know the unique knowledge and ideas, self , to keep quiet location , due to the complications of frightened silence , because silence is not allowed to participate in the decision making silent because no impact on existing offers silence because of the lack of organizational problems , silent because no change decision by executives , managers remain silent for fear of silence to prevent the breach with friends.
    Keywords: government organization, Silence climate, Organizational Silence
  • Zohreh Yousefi, Amirhosein Mohammaddavodi Page 59
    The present study was conducted with the aim of determining the relationship between spiritual intelligence and scientific spirit of nursing students in Saveh. The research was practical in terms of objectives and correlational-descriptive in terms of data collection. The population consisted of 900 of the high school teachers in Saveh among whom 269 individuals were chosen as a sample size using Morgan table and simple random sampling method. The data related spiritual intelligence was collected by using King and Disco (2009) questionnaire and the data related to scientific spirit was collected by using and Saatchi et al. (2010) questionnaire Content validity of the questionnaire was approved by the relevant experts and scholars. Moreover, in order to investigate the reliability of the questionnaire, the Cronbach's alpha coefficient was used, which the coefficients were 0.95 and 0.96 for the questionnaires, respectively .Analysis of the obtained data was carried out through SPSS21 software in inferential (Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation and multiple regression).The findings demonstrated that there was a significant and positive relationship between spiritual intelligence and its dimensions (critical thinking, creation of personal meaning, transcendental consciousness and development of consciousness mode) with scientific spirit of nursing students in Saveh.
    Keywords: spiritual intelligence, transcendental consciousness, scientific spirit, scientific capabilities, critical thinking
  • Farajollah Rahnavard Page 79
    The conventional organizational theories are based on the functionalist view, a vision that is ontological, ontological and sociologically orderly. Given the criticisms that have been made on this theory, alternative alternatives have been proposed or proposed by the advocates of other trivial views (interpretiveism, fundamentalist humanism, and fundamentalist structuralism). The formation of the Islamic state in Islamic countries has called for the choice of organizational theory corresponding to Islamic principles. This article is an attempt to raise the meaning of Islamic organizational theory with a view to Islamic wisdom. Islamic wisdom is based on the knowledge of the falsehood, the meditation of thought, the comprehensiveness, and the virtue of the right through science and reason. On the basis of such a decree, based on existing beliefs, existing organizational theories can be criticized. Therefore, organizational theorem based on Islamic wisdom is not an option, but a strategic necessity, which is presented in this paper.
    Keywords: knowledge, wisdom, vision, functionalism, interpretiveism, fundamentalist structuralism, fundamental humanism
  • Saeed Jafarinia Page 105
    Public organizations in order to maintain and increase organizational trust generally need kinds of leadership style that focus on peoples’ need and interest. On the other hand, trust building is the most important aspect of servant leadership. So, servant leadership can be right solution for employees mistrust in public organizations. This paper aims to study the impact of servant leadership on employees’ organizational trust. Conceptual model of this research is based on literature review. Respondents of this study are selected by simple random sampling method that includes 186 employee's data analysis done through descriptive and inferential statistics like T test, K-S test, Pearson correlation, simple regression, confirmatory factor analysis and path analysis via LISREL Software. The results of this study supported all hypotheses. Results showed average levels of organizational trust and servant leadership is equal among males and females. But the average levels of organizational trust and servant leadership shown among employees in this study differ with age.
    Keywords: Leadership, Servant Leadership, Organizational Trust, Service, Humility, Agapao love
  • Sedigheh Tootian Isfahani, Farank Khodayari, Ali Maddah Page 133
    We all recognize that the world is changing at a tremendous speed. Although this is by no means a new phenomenon, within recent years, such changes, both with reference to content and speed, have reached an unprecedented level. Therefore, it seems clear that a systematic analysis of employee performance evaluation systems together with an analysis of the possible reasons for their ineffectiveness can greatly help managers enhance both employees’ and the organizations’ performance. Drawing on a fuzzy Analytic Hierarchy Process (AHP) approach to develop a model, the present research aims to identify and prioritize causes of ineffectiveness within employee performance evaluation systems of an Iranian social security organization .The present study could be categorized as descriptive-analytic research .A questionnaire, as the survey instrument, was employed to collect the data. Moreover, an AHP technique based on fuzzy scales was used to determine the weights of the evaluation criteria and sub-criteria. The results indicated that “inadequacy of human resources” was the factor with the highest B/C ratio followed by other factors, including “inadequacy of organizational procedures”, “deficiencies in implementation”, and “impairment of functional indexes” respectively,
    Keywords: inadequacy of organizational procedures, deficiencies in implementation, impairment of functional indexes, employee performance evaluation system
  • Mehdi Hadian, Arvin Rahmanzadeh Page 157
    Review: The purpose of this study was to investigate the factors affecting the strength of Nashat staff of the National Library of Iran. In terms of the technique, the research is quantitative and in terms of its function, it is also an applied research. The statistical population of the study consisted of 397 people, the sample size was 642 by Cochran formula and by sampling method Straight randomized. To collect information from a study of resources and previous research, conduct interviews with The experts used to determine the factors of importance; among existing factors and a researcher-made questionnaire. Three demographic, individual and organizational factors are discussed as the main variables through the above tools And measured and resulted in opposite
    Results
    intensity of correlation coefficient (coefficient of agreement) between factors 44% confirm the impact of demographic / demographic factors and increase the visibility of employees of the organization by 44 On increasing the vitality of the staff; in examining the relationship between individual factors and increasing the vitality of the staff Sub-components of beliefs and beliefs, positive thinking and mental health and control center, statistics from analysis 44%; in addition, in relation to organizational factors / questionnaires, the correlation coefficient was 94 44% confirm this result. / Also the results of the questionnaire with correlation intensity 22.
    Keywords: Neshat, staff, individual factors, organizational factors, demographic factors, national library