فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 22 (زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 22 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • وجه الله قربانی زاده، سعید زرندی، شیرین ساسانیان اصل صفحه 1
    همگی به این حقیقت واقفیم که عصر حاضر، عصر دانش است نه کالا. بنابراین، سازمان هایی می توانند به حیات خود ادامه دهند که به دانش و مدیریت اثربخش آن، به عنوان یک منبع سازمانی، توجه نمایند؛ چرا که مدیریت صحیح دانش باعث کسب مزیت رقابتی برای سازمان ها و در نهایت پیروز شدن بر رقبا خواهد شد. از این رو، این پژوهش در صدد آسیب شناسی مدیریت دانش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان البرز است تا نقاط ضعف و قوت آن را مورد بررسی قرار دهد. جامعه آماری این پژوهش تمامی کارشناسان، مدیران میانی و مدیران عالی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان البرز می باشند که بر اساس روش نمونه گیری هدفمند، تنها 20نفر نمونه پژوهش را تشکیل دادند. داده های پژوهش نیز از طریق مصاحبه های باز و نیمه ساخت یافته در گروه های کانونی به دست آمدند. آسیب شناسی مدیریت دانش در این پژوهش با بهره مندی از مدل سیستم های پایا مورد بازشکافی قرار گرفت و راهکارهای مطلوب و اثربخشی ارائه شد که نه تنها از لحاظ منطقی دارای مطلوبیت بودند بلکه از لحاظ فرهنگی نیز قابلیت پیاده سازی در سازمان را داشتند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، آسیب شناسی، مدل سیستم های پایا
  • پیمان متقی، شعبان مرادی آیدیشه صفحه 29
    در عصر پر آشوب امروز سازمان های دانش آفرین شانس بیشتری برای بقا در اکوسیستم سازمانی دارند. دانش به منبع اصلی برتری رقابتی سازمان ها تبدیل شده و مدیریت دانش وظیفه حیاتی آنها محسوب می گردد. رهبری علاوه بر فناوری، فرهنگ و اندازه گیری یکی از چهار توانمندساز مدیریت اثربخش دانش است. در میان سبک های مختلف رهبری، سبک رهبری تحول آفرین مورد مطالعه گسترده ای قرار گرفته و بررسی نتایج حکایت از تاثیر مثبت و اثربخش رفتارهای ناشی از این سبک در موفقیت سازمان های امروزی دارد. است. این پژوهش به بررسی رابطه میان سبک رهبری تحول آفرین با مدیریت دانش پرداخته است. فرضیات این پژوهش در نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بررسی شد. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه صورت گرفته و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج نشان می دهند بین تمام مولفه های رهبری تحول آفرین و مدیریت دانش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. با توجه به یافته های پژوهش پیشنهادهایی نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، مدیریت دانش، توانمندساز مدیریت دانش
  • محمود رضا اسماعیلی، زهره محمدیاری، کیوان موسوی چشمه کبودی صفحه 45
    در تحقیقات امروزه تایید شده است که هوش و فراموشی سازمانی متغیرهایی هستند که در عملکرد کارکنان و سازمان تاثیر گذاری قابل توجهی دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر هوش سازمانی بر فراموشی سازمانی هدفمند در سازمان های دولتی شهر ایلام انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارکنان شرکت پتروشیمی ایلام می باشد که تعداد آنها 400 نفر هستند. با استفاده از جدول مورگان تعداد 196 نفر برای نمونه انتخاب شدند. همچنین برای جمع آوری داده ها دو پرسشنامه استاندارد هوش سازمانی و فراموشی سازمانی هدفمند بین 196 نفر توزیع گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار لیزرل و اس پی اس اس تجزیه و تحلیل شد. براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که هوش سازمانی و ابعاد آن یعنی (بینش استراتژیک، سرنوشت مشترک، روحیه، بکارگیری دانش، فشار عملکردی، اتحاد، تمایل به تغییر) بر فراموشی سازمانی هدفمند در سازمان های دولتی شهر ایلام دارای تاثیر معناداری هستند.
    کلیدواژگان: اتحاد، بکارگیری دانش، بینش راهبردی، روحیه، سرنوشت مشترک، فراموشی سازمانی هدفمند، فشار عملکردی، میل به تغییر، هوش سازمانی
  • محمد حکاک، علی شریعت نژاد، عبدالله ساعدی صفحه 71
    امروزه اداره کردن سازمان های بزرگ، پیچیده و پیشرفته امری است بسیار دشوار که دستیابی به این مهم مرهون زحمات رهبرانی است که بتوانند به مدد ویژگی های شخصی و جاذبه استثنایی به همراه نفوذ بالا و چشم انداز وسیع، تعهد و شور و حرارت لازم را در زیردستان برای تحریک افکار، اندیشه ها و الهام بخشیدن به آنان به منظور ایجاد رفتارهای نوآورانه و کارآفرینانه نهادینه سازند. هدف پژوهش حاضر تبیین تاثیر رهبری تحول گرا در رفتار نوآورانه و توسعه کارآفرینی به منظور ایجاد شایستگی های سازمانی پایدار است. این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان سازمان تامین اجتماعی در شهرستان خرم آباد به تعداد230 نفر می باشد که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نمونه ای به حجم 144نفر انتخاب گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه بوده که روایی آن از روش اعتبار محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید شده است. در این پژوهش برای بررسی و آزمون فرضیه ها از رویکرد معادلات ساختاری و نرم افزار Amos استفاده گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در سطح خطای 05/0 رهبری تحول گرا تاثیر مثبت و معنی داری بر رفتار نوآورانه، توسعه کارآفرینی و شایستگی های سازمانی پایدار دارد. به علاوه می توان عنوان نمود که در سطح خطای 05/0 رفتار نوآورانه و توسعه کارآفرینی نقش متغیر میانجی در تاثیر رهبری تحول گرا بر شایستگی های سازمانی پایدار دارند. لذا به عنوان نتیجه کلی می توان گفت که سازمان می تواند با بهره گیری از سبک رهبری تحول گرا زمینه رفتارهای نوآورانه و کارآفرینانه را به منظور نیل به شایستگی های سازمانی پایدار فراهم سازد.
    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، رفتار نوآورانه، توسعه کارآفرینی، شایستگی های سازمانی پایدار
  • رقیه فرخی، علی ملکی، رضا کرمی صفحه 95
    هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر بازارگرایی بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی می باشد. تحقیق حاضر ازلحاظ هدف کاربردی،‏ لحاظ ماهیت و روش در دسته تحقیقات علی و از حیث اجرا میدانی هست. جامعه آماری مورد مطالعه کارگران و کارمندان شرکت نورایستا خراسان می باشند که با توجه به تعداد کم( 69 نفر) و در دسترس بودن تمامی نفرات، از روش سرشماری استفاده شده و پرسشنامه میان تمامی کارکنان توزیع گردید که از این میان 63 پرسشنامه دریافت شد. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شده که پس از تایید روایی و پایایی آن (ضریب آلفای کرونباخ 81 درصد) بین نمونه توزیع گردید. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آمار استنباطی (آزمون مدل یابی معادلات ساختاری ) و نرم افزارهای اس‏پی‏اس‏اس و لیزرل استفاده شده است. در مدل مورد بررسی مقدار شاخص های برازش (80/0=GFIو031/0=RMSEA)نشان دهنده مناسب بودن مدل می باشد.نتایج بدست آمده از آزمون فرضیات پژوهش نشان می دهد که تمامی فرضیات پژوهش مورد تایید قرارگرفته است و بازارگرایی بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین تاثیر مثبت و معنادار رضایت شغلی بر تعهد سازمانی نیز تایید گردید و در نهایت تاثیر بازارگرایی بر تعهد سازمانی با نقش میانجی رضایت شغلی نیز مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: بازارگرایی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، نورایستاخراسان
  • میر علی سیدنقوی، محبوبه عرب صفحه 117
    امروزه قراردادها ی استخدامی به عنوان مدلهای ذهنی یا الگوهای روابط استخدام کسب و کار در نظر گرفته می شوند. جنبه هایی از روابط شامل توافقات نوشته شده ،قوانین موسسه و اسناد رسمی هستند که اغلب قراردادهای اقتصادی نامیده می شوند. جنبه های دیگری که در ورای کلمات نوشته شده پنهان شده اند به عنوان قراردادهای روانشناختی شناخته شده اند. از سوی دیگر ، حمایت سازمانی درک شده نشان دهنده عقیده کارکنان درباره سطح تعهد سازمان به آنها است. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر تحقق قرارداد روانشناختی توسط کارفرمایان بر حمایت سازمانی درک شده کارکنان حرفه ای می باشد.جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان حرفه ای ادارات مرکزی بانک های ملی، کشاورزی، و توسعه صادرات ایران در حوزه های مالی و فناوری اطلاعات به تعداد 687 نفر می باشد. در مجموع تعداد 317 نفر به عنوان نمونه تحقیق تعیین،و اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید.
    نتایج تحقیق بیانگر رابطه مستقیم مثبت و معنادار میان تحقق قرارداد روانشناختی و حمایت سازمانی بوده و ضریب استاندارد شده و معناداری برای این مسیر برابر با (82/0) و (51/13) است. لذا، با 99 درصد اطمینان می توان چنین اظهار داشت که تلاش سازمان ها برای جامه عمل پوشاندن به وعده های خود، بر شکل گیری ادراک حمایت سازمانی تاثیر مثبتی می گذارد.
    کلیدواژگان: قرارداد روانشناختی، حمایت سازمانی درک شده، بانک
  • اسفندیار دشمن زیاری صفحه 133
    در ایران، افراد یا گروه هایی بوده اند که نعمت آموزش و پرورش را درک کرده و از مال و جان خویش در راه آن دریغ نکرده اند. در همین راستا، هر گاه حاکمان به طور نسبی نگاهی به نظر این افراد کرده اند، جامعه رو به جلو گام بر داشته و بر عکس، عدم توجه موجب انزوا و انباشت مطالبات مردم شده است. از این رو، باید اذعان کرد؛ در صورت کم توجهی به سرمایه انسانی، ممکن است شکاف غیرقابل جبرانی بین جامعه ما و جهان پیشرفته ایجاد شود. نگارنده با توجه به نکات پیش گفته و این اعتقاد که گذشته چراغ راه آینده می باشد؛ کوشش کرده است تا ضمن نگاهی به مبانی سیاستگذاری و بیان خدمات برخی از دلسوزان آموزش و پروش در گذر تاریخ میهن، نقش آن ها را در سیاست گذاری های آموزشی روشن نماید. لذا، در آغاز برای آگاهی از مبانی سیاست گذاری، بحث کوتاهی در این باب آورده می شود؛ سپس به نقش دلسوزان و روش های مشارکت در سیاست گذاری اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش - سیاستگذاری، تاریخ
  • داود غفوری، سعید پاکدل، سروش سیاری صفحه 153
    تحقیق حاضر به «بررسی رابطه تعهد سازمانی و جهت گیری مذهبی با رهبری تحول آفرین»، می پردازد. این تحقیق، با توجه به مبانی نظری و عملی، از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر نوع روش، از انواع تحقیقات توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است. ابزار تحقیق، پرسشنامه های استاندارد رهبری تحول آفرین باس و اولیو (1997)، سنجش نگرش مذهبی کلارک و استارک (1994) و تعهد سازمانی میر و آلن (2007) می باشد. جامعه آماری تحقیق، شامل 110 نفر از کارکنان شاغل در مرکز علمی نظامی مورد نظر در پژوهش بود. تجزیه و تحلیل داده ها، به کمک نرم افزار آماری SPSS و روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون، انجام شد. از دیدگاه پاسخگویان، بین تعهد سازمانی و جهت گیری مذهبی با رهبری تحول آفرین، رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. همچنین، بین ابعاد رهبری تحول آفرین با تعهد سازمانی و بین ابعاد رهبری تحول آفرین با جهت گیری مذهبی نیز، رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. در نهایت، نتایج به دست آمده نشان داد که مولفه رفتارهای آرمانی نسبت به دیگر مولفه های رهبری تحول آفرین، پیش بینی کننده قوی تری برای تعهد سازمانی و مولفه انگیزش الهام بخش نسبت به دیگر مولفه های رهبری تحول آفرین، پیش بینی کننده قوی تری برای جهت گیری مذهبی می باشد. شایان ذکر است که به دلیل مسائل امنیتی، محقق از ذکر نام محل مورد مطالعه معذور است.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، جهت گیری مذهبی، رهبری، رهبری تحول آفرین
  • مهدی هادیان، محمدرضا مروی نام صفحه 187
    شناخت توانمندی و قابلیت های منابع انسانی ازجمله مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر راهبردهای سازمان می باشند. خلاقیت به عنوان یکی از عوامل مهم پیشرفت بشریت محسوب گردیده و منابع انسانی خلاق، تیزهوش و صاحبان اندیشه های بدیع، باعث تغییر، تحول و پویایی سازمان می گردند. تاثیرگذاری مولفه های گوناگون از قبیل موفقیت آموزشی، رشد و توسعه، شغل و رفاه در خلاقیت موردپژوهش محققان بوده است. بر این اساس، مقاله حاضر با توجه به مطالعه مبانی نظری خلاقیت، نخبگی، آموزش و نظریه های موجود در این حوزه، به بررسی میزان تاثیرپذیری متقابل خلاقیت و ارزیابی های آموزشی در بین دانشجویان دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری پرداخته است. تحقیق از نوع کاربردی- توسعه ای و با روش توصیفی- تحلیلی بوده و تجزیه وتحلیل نتایج و داده ها با بهره گیری از بسته نرم افزار آماری SPSS صورت گرفته است. جامعه آماری را 87 دانشجوی در سال های تحصیلی مختلف و 21 نفر از اساتید دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری، تشکیل داده اند. پرسش نامه مورداستفاده در این تحقیق از آزمون تفکر خلاق تورنس (آزمون CT) بهره برده شده است. نتایج مقاله حاکی از این است که بین میزان خلاقیت و ارزیابی آموزشی جامعه آماری تحقیق رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، آموزش - ارزیابی، نوآوری
|
  • Vjhallh Ghorbanzadeh. Saeid Zarandy. Shirin Sassanian Asl Page 1
    This research with the title " A study of Organization Knowledge Management Pathology Using Viable System Model (VSM)" has been done in Alborz Province Industry, Mine and Trade organization in 1393. The main objective of this study is identifying the effective damages on knowledge and management of it in the organization of the study to provide desirable and possible solutions.
    Pathology is the process of using methods and concept models of the behavioral sciences to assess the current situation of the organization and to find solutions for solving the special problems by increasing the efficiency of the organization. In this study it's tried using this process to show that each of the five systems suffers from what kind of damages in the field of knowledge management. This is an applicable study and is considered of focal groups. It's statistical society includes all the managers and assistants, experienced experts and new coming employees of Alborz Province Industry, Mine and Trade organization. But, due to time limitation, a group of only 20 members that included 3 managers and assistants, 8 experienced experts and 9 new coming employees to selected to be interviewd and to attend in the focal groups sessions. After identifying the damages of each one of the five systems in Viable Systems Model, some solutions provided to effective management of knowledge in the organization. These solutions are desirable logically implementable culturally.
    Keywords: Knowledge Management, Pathology, Viable Systems Model
  • Peiman Mottaghi, Shaban Moradi Aidishe Page 29
    Transformational leadership as one of the styles of Organizational leadership widely used mode of study, and The results suggest a positive effect and effectiveness of this type of behavior in the success of today's organizations facing with a dynamic and complex environment. On the other hand, knowledge becomes the main source of competitive advantage for organizations and their vital task of knowledge management and Knowledge Creation Organization will be successful organization. Therefore, this study examined the relationship between transformational leadership and knowledge management. The study population consisted Islamic Republic of Iran Air Force officers. Data collection was conducted through a questionnaire and to analyze the data Pearson correlation coefficient was used to help social science statistical software. The results show a significant positive relationship between transformational leadership and management knowledge. Also, all components of transformational leadership have a significant relationship with knowledge management. According to these findings, recommendations are also provided.
    Keywords: Transformational leadership, knowledge management, Idealized Influence, Inspirational Motivation, Intellectual Stimulation, Individual Consideration
  • Mahmodreza Esmaeli, Zohre Mohammadyari, Keyvan Mosavi Cheshme Kabodi Page 45
    Nowadays, investigation confirmed that intelligence and organizational forgetting are variables that have significant influence on employee performance and organization. The present research aims to study the influence of intelligence organizational on the goal_ oriented organizational forgetfulness in the governmental organizations of Ilam city. statistical population include official employees of Ilam's governmental organizations, and their educational degrees were bachelor's degree and higher. By using Kochran's formula sample size was determined as 380 persons. For data collection, two standardized questionnaires "organizational intelligence questionnaire" and "goal_ oriented organizational forgetfulness questionnaire" were distributed among 380 employees. The collected data was analyzed by using software LISREL and SPSS. According to the research's findings, it could be concluded that the organizational intelligence (strategic conception, common fate, morale, knowledge usage, performance pressure, unity, and willingness to change) has the significant influence on the organizational forgetfulness in Ilam's governmental organizations.
    Keywords: unity, knowledge usage, strategic conception, morale, common fate, goal- oriented organizational forgetfulness, performance pressure, willingness to change, organizational intelligence
  • Mohammad Hakak, Ali Shariatnezhad, Abdollah Saedi Page 71
    The aim of this article was the Impact analysis of transformational leadership in innovative behavior and entrepreneurship expansion in order to achieve sustainable organizational competencies. The research objective was applied and the research type was analytical survey. The statistical population was made up of over 230 staff members of tamin ejtemaei organization. The sample size was 141 cases which were obtained using Cochran's formula and random sampling - stratification.. The validity of questionnaire was proved using content validity method and their reliability using Cronbach's alpha. In this article to test hypothesis and conceptual model structural equation approach and Amos 18 software were used. The result show the transformational leadership has effect on innovative behavior and Entrepreneurship Expansion and sustainable organizational competencies. Also the results show the innovative behavior and Entrepreneurship Expansion have the middle role in the Impact analysis of transformational leadership in sustainable organizational competencies.
    Keywords: Transformational Leadership, innovative behavior, Entrepreneurship Expansion, sustainable organizational competencies
  • Roghie Farokhi, Ali Maleki, Reza Karami Page 95
    Purpose of this research is studying the effect market orientationon organizational commitment by the mediating role of job satisfaction in Noor Ista Khorasan Co. Research Method is Applied and descriptiveAll employees’ and workers were involved in the sample under study and 69 questionnaire were distributed.The data gathering tool was questionnaire and it’s cronbach is 0.81 and validity of questionnaire was approved by Factor analysis. In this study in data analysis descriptive statistics was used to analyse demographic features and Structural Equation,SPSS and Lisrel were used for analyzing hypothesizes and relationship between research variables. In this model value of model fit indices(RMSEA= 0.031 and GFI= 0.80) indicate appropriate model fit.
    Accoring to Results of study all hypothesizes of research were approved and Market orientation has effect on organizational commitment by the mediating role of job satisfaction.
    Keywords: Market Orientation, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Noor Ista Khorasan
  • Mir Ali Seyyed Naghavi, Mahboobeh Arab Page 117
    The contracts of employment as mental models or patterns of employment relationships in business are considered. Aspects of relations, including written agreements, laws and official documents are often called economic agreements. Other aspects that are hidden behind the written words are known as psychological contracts. On the other hand, perceived organizational support reflects opinion about the level of commitment to their employees. The aim of the present study was to investigate the effects of psychological contract fulfillment by employers on perceived organizational support.The study includes 687 professional staff in headquarters of the National Bank, agriculture Bank, and export development Bank in the areas of finance and information technology , and data were collected through questionnaire. The results indicate a direct relationship between positive psychological contract fulfillment and organizational support has been standardized and significant coefficient for the path is equal to (0/82) and (13/51), respectively. Therefore, it can be stated with 99% confidence that the organizations that trying to cover their promises into action, makes a positive impact on the formation of perceived organizational support.
    Keywords: Psychological contract, perceived organizational support, bank
  • Mahdi Hadian, Mohammadreza Marvinam Page 187
    The aim of this study is to evaluate the effectiveness of human resource systems in municipality (4 area). The main functions of this study, the process of recruitment, planning, recruitment and selection, job design, training and human resources development, performance evaluation, compensation and bonuses, safety, discipline and retirement syste. the research methodogy Is mix metod (quantitaive- qualitative). The research population are staff of four area municipality. Morgan table is used to determine the sample size. to test hypotheses, Data were collected through questionnaire. The data needed to identify the human resource functions and explanation of hypotheses test results were collected through interviews with experts. The results show that from employee's perspective, apart from the education system, other functions of human resource management are not efficient. also, the findings from the interviews confirm The results. Based on these findings, the most important challenge in this area is centralizad planning in the field of human resources management.
    Keywords: human resources management, functions, four area municipality