فهرست مطالب

Clinical Research in Paramedical Sciences - Volume:5 Issue: 4, 2017

Journal of Clinical Research in Paramedical Sciences
Volume:5 Issue: 4, 2017

  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقالات پژوهشی اصیل
  • علیرضا اکبرزاده باغبان، فرید زایری، سیدسعید هاشمی نظری، سارا جام برسنگ*، علی نیک فرجام، علی مرادی صفحات 293-301
    زمینه
    تاثیر درمان های ضدرتروویروس خیلی فعال بر افزایش بقای بیماران آلوده به ویروس HIV در مطالعات بسیاری به اثبات رسیده است. باقی ماندن طولانی مدت فرد آلوده در سطح پایینی از تعداد سلول های CD4 سبب می شود بیماری به سمت وضعیت ایدز یا ابتلا به عفونت های فرصت طلب پیشرفت کند. از این رو نگه داشتن بیماران در سطح بالایی از سیستم ایمنی اهمیت بسزایی دارد.
    روش ها
    103 بیمار آلوده به ویروسHIV که تحت درمان ضدرتروویروس خیلی فعال قرار گرفته اند، از فروردین ماه 1374 در یک مطالعه کوهورت پیگیری شدند. از یک مدل مارکوف ناهمگن زمان برای برآورد احتمال بازیابی تعداد سلول های CD4 در این افراد استفاده شد.
    یافته ها
    در طول مطالعه 18 بیمار فوت شدند. نسبت شانس بازیابی سطح سیستم ایمنی از وضعیت 2 به 1 بعد از 65 ماه از آغاز درمان 3 برابر (فاصله اطمینان95%(19/5و66/1)) قبل از این زمان است. این پارامتر برای افراد با وضعیت 3 سیستم ایمنی بعد از 65 ماه از آغاز درمان کمتر از قبل از آن است، نسبت شانس 3/0 (فاصله اطمینان 95% (73/0و11/0)). اگر فردی بیش از 5/5 سال در وضعیت 2 سیستم ایمنی باشد با احتمال بیشتر از 55درصد در طی یک سال به وضعیت 1 بازخواهد گشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد درمان ضدرتروویروس خیلی فعال نقش به سزایی در بازیابی سطح ایمنی بدن در بیمارانی که سطح بالای ایمنی در آن ها برای مدت طولانی تری باقی بماند، دارد. آغاز زود هنگام درمان منجر به جلوگیری از کاهش تعداد سلول های CD4 می شود، این نتیجه همراستا با توصیه سازمان بهداشت جهانی برای آغاز درمان از سطوح بالای تعداد سلول های CD4 در بیماران است.
    کلیدواژگان: ویروس نقص سیستم ایمنی، تعداد سلول های CD4، درمان ضدرتروویروس خیلی فعال، مدل مارکوف ناهمگن زمان
  • لیلا دهقان، سیدعلی حسینی، مهدی رصافیانی، اصغر دالوندی، حمید دالوند* صفحات 302-315
    زمینه
    مادران دارای کودکان فلج مغزی با توجه به سطح ناتوانی کودکانشان نقش مهمی را در برآورده کردن نیازهای زندگی روزمره آنها ایفا می کنند. در همین راستا سلامتی مادران می تواند تاثیر شگرفی بر سلامت کودک و خانواده بگذارد. لذا این مطالعه، با هدف تبیین عوامل تسهیل گر و بازدارنده سلامتی مادران کودکان فلج مغزی انجام گردید.
    روش ها
    این تحقیق کیفی به روش تحلیل محتوای عرفی در شهر تهران انجام گرفت. مشارکت کنندگان 25 نفر و شامل؛ 15 مادر مراقب، 3 کاردرمانگر، 1 مدیر توانبخشی، 1 فیزیوتراپیست، 1 فوق تخصص مغز و اعصاب اطفال و 1 مددکار اجتماعی، 1 پدر کودک فلج مغزی، 1 خاله کودک فلج مغزی و 1 کودک فلج مغزی بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. منبع اصلی جمع آوری داده ها، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند بود . داده ها با استفاده از مقایسه مداوم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل داده ها سه طبقه اصلی، «ویژگی های مادر- کودک»؛ « سایر افراد تاثیرگذار در حفظ سلامتی» و «منابع و محیط زندگی اجتماعی» را آشکار نمود.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این تحقیق، وضعیت سلامتی مادر و کودک، افرادی که در تماس مستقیم با او هستند و منابع و محیط زندگی از عواملی کلیدی حفظ سلامتی مادران کودکان فلج مغزی می باشند و توجه به این عوامل در برنامه ریزی های مربوط به حفظ سلامتی مادران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کودک فلج مغزی، سلامتی، مادران، مطالعه کیفی
  • سیاوش امیری*، مجید موحدمجد صفحات 316-325
    زمینه
    هدف این مقاله بررسی تجربه زیسته بیماران مبتلا به ایدز شهر کرمانشاه از مضمون ناآگاهی یا فقدان اطلاعات در سال 1394 بوده است. مبانی مفهومی این مطالعه ملهم از اندیشه های آلفرد چاتمن در خصوص فقر اطلاعاتی بوده است.
    روش ها
    این مطالعه با رویکرد پدیدارشناسی تفسیری انجام گرفته است. در این مطالعه با 44 بیمار مبتلا به ایدز شامل 20 مرد و 24 زن مصاحبه شده است. نمونه گیری استفاده شده در این مطالعه بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف بوده است. در این مطالعه برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه عمیق استفاده شده است. روایی و پایایی پژوهش از طریق 1- تصدیق پذیری 2- مقبولیت مطالعه 3- اعتمادپذیری 4- انتقال پذیری انجام گرفته است. محقق 6 ماه با بیماران مبتلا به ایدز مصاحبه عمیق انجام داده است. تحلیل داده های این پژوهش بر اساس روش دیکلمن انجام گرفته است.
    یافته ها
    نتایج یافته های این مطالعه نشان داده است مضمون ناآگاهی که از مضمون های فرعی 1- انتخاب ویرانگر 2-کم اطلاعی 3-تجربه رفتار پرخطر 4-احساس قربانی بودن تشکیل شده است در میان بیماران مبتلا به ایدز شهر کرمانشاه شیوع بالایی دارد.
    نتیجه گیری
    یگانه سلاحی که می تواند جامعه ما را در مبارزه با اپیدمی ایدز یاری رساند حرکت به سمت آموزش و آگاهی رسانی اقشار مختلف جامعه می باشد.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، ناآگاهی، تجربه زیسته، ایدز
  • علی خورسند، مهدی یوسفی، سمیه فضائلی*، محسن شکوهی زاده، سیدمسعود ساداتی، عبدالله بهرامی صفحات 326-339
    زمینه
    مزایای اجتناب ناپذیر سیستم های اطلاعات بیمارستانی (HIS) باعث وابستگی شدید فرآیندهای بیمارستانی به آن شده است. لذا، با نظر به اهمیت ارزیابی این سیستم ها هدف مطالعه حاضر شناسایی و اولویت بندی اصلاحات مورد نیاز در سیستم اطلاعات بیمارستانی از دیدگاه کاربران: HIS در بیمارستان امام رضا(ع) شهر مشهد می باشد.
    روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی- مقطعی هست. در مرحله اول پژوهش، با استفاده از بررسی متون مرتبط و برگزاری جلسات بحث گروهی متمرکز، لیست قابلیت های عملکردی برای ارزیابی HIS بیمارستان به دست آمد. در مرحله دوم قابلیت های شناسایی شده از دو بعد وجود یا عدم وجود قابلیت مذکور و میزان اهمیت هر قابلیت، بررسی و امتیازدهی شدند. سپس قابلیت های HIS در شش دسته کلی از اولویت یک (عدم وجود ویژگی مورد نظر و دارای اهمیت بالا) تا شش ( ویژگی های موجود به نحو مطلوب و دارای اهمیت پایین) تعیین شد . بدین ترتیب زیرسیستم هایی که بیشترین نیاز به ارتقاء داشتند شناسایی گردیدند.
    یافته ها
    در مرحله اول مطالعه لیستی شامل 651 قابلیت تعیین گردید. از بین این قابلیت ها در مراحل بعد حدود 48% شاخص ها در اولویت اول برای ایجاد و ارتقاء سیستم قرار گرفتند. این قابلیت ها در HIS فعلی بیمارستان امام رضا (ع) وجود نداشتند. حدود 30 % از قابلیت های بررسی شده در وضعیت مطلوب قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    توسعه روزافزون فن آوری های اطلاعاتی در بیمارستان ها، به کارگیری برنامه بهبود HIS بیمارستان را اجتناب ناپذیر می کند. برنامه ریزی برای توسعه HIS بیمارستان در زیرسیستم های اطلاعات پرسنلی، تصمیم یاری، دوراپزشکی،گزارش گیری مدیریتی و مدیریت HIS ازجمله نیازهای بیمارستان موردمطالعه در این حوزه هست.
    کلیدواژگان: اصلاحات، سیستم اطلاعات بیمارستانی(HIS)، اولویت بندی، کاربران
  • شاهرخ رامین، مهرداد صادقی*، سید مهدی طباطبایی، محسن اخگری صفحات 340-346
    زمینه
    نزدیک بینی از انواع شایع عیوب انکساری می باشد که در سال های اخیر شیوع آن بیشتر شده است. هدف از این مطالعه بررسی نتایج عمل جراحی نزدیک بینی به روش حفظ بافت در افراد بالای 20 سال، بعد از شش ماه در سال 1394 بود.
    روش ها
    این مطالعه شامل 29 نفر (15 زن و 14 مرد) معادل 58 چشم می باشد که میانگین نزدیک بینی آنها بیشتر از -25/1 بود و بیماران با کدورت قرنیه و لنز، قوز قرنیه و بیماری های کلاژن، عروقی و اکتازیک از معاینه حذف شدند. بیماران با دید اصلاح شده کمتر از 25/20 و فشار چشم بالاتر از mmHg 21 از تحقیق حذف شدند. میانگین نزدیک بینی، آستیگماتیسم، پاکیمتری،کراتومتری و بهترین دید اصلاح شده قبل از عمل اندازه گیری و شش ماه بعد از عمل مجددا مقادیر بالا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در این تحقیق میانگین سن بیماران 51/.±56/26 بود. بعد از عمل مقادیر نزدیک بینی و آستیگماتیسم به اندازه قابل توجهی کاهش یافت(001/>p) و میانگین مقادیر نزدیک بینی، آستیگماتیسم، پاکیمتری و کراتومتری به ترتیب 06/±18/.+، 03/0±31/0- ،9/±38 48/458، 23/.± 5/ 40بدست آمد. بهترین دید اصلاح شده همه بیماران 20/20 بود و همچنین تفاوت قابل توجهی بین زن و مرد از لحاظ آماری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    جراحی فوتورفراکتیو کراتکتومی با استفاده از دستگاه تکنولاس 217 p برای بیماران نزدیک بین با ضخامت قرنیه کم به نسبت عیب انکساری بسیار مناسب می باشد. این مطالعه نشان می دهد که جراحی حفظ بافت برای بیماران با ضخامت قرنیه کم به نسبت عیب انکساری، با توجه به نتایج بدست آمده می تواند مناسب باشد. این نوع روش جراحی را می توان برای بیماران با شرایط مشابه پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: فوتورفراکتیو کراتکتومی، نزدیک بینی، آستیگماتیسم، پاکیمتری، کراتومتری
  • مرضیه معراجی، ناهید رمضان قربانی، خلیل کیمیافر *، ریحانه قارونی، نجمه شریعتی، سیده نسرین سیدی صفحات 347-355
    زمینه
    سیستم اطلاعات داروخانه یکی از ارکان ضروری نظام سلامت است که اطلاعات مرتبط با دارو و مصرف آن را در فرآیند مراقبت از بیماران مدیریت می کند. با توجه به اهمیت این سیستم، هدف این پژوهش، بررسی قابلیت های سیستم اطلاعات داروخانه بیمارستان های آموزشی درمانی تابعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد است.
    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که در سال 1392 در بیمارستان های آموزشی درمانی تابعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها، چک لیست محقق ساخته بود که با در نظر گرفتن شاخص های ارزیابی سیستم اطلاعات بیمارستانی وزارت بهداشت (ویرایش 3/4 ) ، بررسی متون و نظرات کاربران نهایی تهیه شده بود. اعتبار آن بر اساس دریافت نظرات صاحب نظران مربوطه، تعیین گردید و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی انجام شد.
    یافته ها
    پس از تحلیل داده ها مشخص شد که سیستم اطلاعات داروخانه در حوزه مدیریت خدمات دارویی 11/71%، مدیریت مالی 75% و مدیریت فرآیند دارو درمانی 20% از قابلیت های مورد نظر را دارا بودند. در مجموع 11/61% از قابلیت های مورد نظر در سیستم اطلاعات داروخانه بیمارستان های آموزشی مشهد وجود داشت که بخش مالی بیشترین و بخش دارو درمانی کمترین انطباق را با قابلیت ها داشت.
    نتیجه گیری
    در سیستم اطلاعات داروخانه بیشتر اطلاعات مالی و حسابداری وارد می شود و اطلاعات مرتبط با دارو درمانی به صورت ناقص وجود دارد. به همین دلیل، نقش سیستم اطلاعات داروخانه در امنیت بیمار، افزایش کیفیت مراقبت و مصرف دارو کم است و در نتیجه نمی تواند در کاهش خطاهای دارویی موثر باشد.
    کلیدواژگان: قابلیت، سیستم اطلاعات داروخانه، سیستم اطلاعات سلامت، بیمارستان آموزشی
  • اکبر برزگر*، محمود باباویسی، امیرحسین هاشمیان، نادیا چابکسوار صفحات 356-362
    زمینه
    کارمندان شاغل در بانک ها از جمله افرادی هستند که در طول شیفت کاری مدت زیادی را با رایانه سروکار دارند. استفاده از رایانه به مدت طولانی عوارضی چون اختلالات بینایی را می تواند به دنبال داشته باشد. از این رو در این مطالعه به بررسی میزان شیوع انواع اختلالات بینایی ناشی از کار با رایانه در پرسنل بانک های ملت سطح شهر کرمانشاه پرداخته شده است.
    روش ها
    در این مطالعه کلیه کارکنان شاغل در بانک های ملت شهر کرمانشاه که زیر 40 سال داشتند مورد بررسی قرار گرفتند و با استفاده از یک پرسشنامه شامل مشخصات دموگرافیک و اختلالات بینایی و یک چک لیست اطلاعات مورد نیاز جمع آوری گردید. برای بررسی ارتباط بین اختلالات بینایی و سایر متغیرها از آزمون آماری کای دو استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع 87 نفر واجد شرایط بودند که در مطالعه شرکت کردند. 26 نفر(9/29%) از آن ها از عینک طبی استفاده می کردند که 10 نفر از آن ها پس از استخدام در بانک و کار با رایانه مجبور به استفاده از عینک شدند. در مجموع در بین کاربران رایانه در این مطالعه عوارضی چون سردرد(%9/60)، سوزش چشم(6/58%)، قرمزی چشم(3/56%) و احساس درد در چشم ها(54%) و اشک ریزش(8/44%) از جمله شایع ترین عوارض بود. در کل 83% از افراد مورد مطالعه حداقل از یک عارضه بینایی شکایت داشتند. ارتباط معناداری بین شیوع عوارض و پارامترهای مطالعه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به اینکه استفاده از رایانه جزء لاینفک در امور بانکی می باشد لازم است تا از روش های مناسب جهت اصلاح شرایط محیط کار و تدوین اقدامات پیشگیرانه و درمانی مناسب در محیط های کاری مثل بانک ها استفاده گردد..
    کلیدواژگان: رایانه، اختلالات چشمی، کارمندان بانک
  • شهلا قارلقی، سوسن حیدرپور *، منصور رضایی، مهرعلی رحیمی صفحات 363-370
    زمینه
    دیابت حاملگی شایع ترین عارضه متابولیک حاملگی است. تشخیص زود هنگام و اداره صحیح آن می تواند عوارض پریناتال، نوزادی و مشکلات بلند مدت دوران کودکی را کاهش دهد. عوارض ناشی از هموگلوبین بالا ممکن است به همان اندازه و یا حتی بیشتر از هموگلوبین پایین باشد. بنابراین مطالعه با هدف تعیین رابطه غلظت هموگلوبین سه ماهه ی اول بارداری با دیابت حاملگی درشهر کرمانشاه در سال1391-1390 انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه ی مورد شاهدی بر روی 36 زن باردار با تشخیص قطعی دیابت بارداری )گروه مورد( وهمزمان با آن، 36 زن باردار غیرمبتلا به دیابت بارداری(گروه شاهد) که به مرکز تحقیقات غدد کرمانشاه و درمانگاهای مراقبت های روتین بارداری، مراجعه کرده بودند، انجام شد. داده ها با استفاده از فرم اطلاعاتی جمع آوری گردید و نمونه گیری به صورت در دسترس بود. دو گروه از نظر سن، تعداد سقط و تعداد زایمان با یکدیگر همسان شدند.
    یافته ها
    ویژگی های دموگرافیک در دو گروه مشابه بود میانگین هموگلوبین در گروه مورد 68 /12 و درگروه شاهد83/11گرم بردسی لیتر بود. آزمون آماری اختلاف معنی داری را بین میزان هموگلوبین در دو گروه نشان داد (001/0 P<). زنان در گروه مورد 29/3 برابر نسبت به گروه شاهد شانس ابتلا به دیابت بارداری را داشتند.( 029/3OR=، با فاصله اطمینان 95% و دامنه 812/5-579/1).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از مطالعه توصیه می شود که زنان دارای هموگلوبین بالا در سه ماهه ی اول بارداری به عنوان زنان در معرض خطر در نظر گرفته شوند و برای آنان غربالگری انتخابی بر اساس عامل خطرساز انجام گردد
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، هموگلوبین، سه ماهه اول بارداری
  • امیر صادقی، مهرداد ماکی جاماسبی، مرضیه حسنیان*، منوچهر کرمی صفحات 371-380
    زمینه
    یکی از موضوعاتی که سازمان های بهداشتی با آن مواجه هستند، استفاده از سبک های رهبری در جهت افزایش انگیزه در پرستاران است تا بوسیله آن، این کارکنان بتوانند علاوه بر انجام وظایف سازمانی، رفتارهای شهروندی سازمانی را از خود نشان دهند. این مطالعه با هدف تعیین رابطه سبک رهبری سرپرستاران با رفتار شهروندی سازمانی پرستاران دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1394، انجام گرفت.
    روش ها
    مطالعه حاضر پژوهشی توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش پرستاران شاغل بخش های مختلف مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی همدان بود. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و ابزارگر دآوری اطلاعات سه پرسشنامه: اطلاعات دموگرافیک، رفتار شهروندی سازمانی پادساکف و پرسشنامه چند عاملی رهبری باس و آولیو، بود. تعداد نمونه 200 نفر بود. داده ها با استفاده از spss ویرایش16 و آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره، تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که پرستاران رفتار شهروندی سازمانی نسبتا مطلوبی داشتند.سرپرستاران از سه سبک رهبری (تحول آفرین، مبادله ای و عدم مداخله) استفاده می کردند، اما میزان استفاده از سبک رهبری مبادله ای بیشتر بود. بین سبک های رهبری مبادله ای با رفتار شهروندی سازمانی (3/0r= ،001/0p=) و سبک رهبری تحول آفرین با رفتار شهروندی سازمانی(175/0r= ،017/0p=)، رابطه مثبت و معنادار و بین سبک رهبری عدم مداخله با رفتار شهروندی سازمانی(161/0- r= ، 019/0p=)، رابطه منفی و معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    سبک رهبری تحول آفرین و مبادله ای سرپرستاران رابطه معنی داری با رفتار شهروندی سازمانی پرستاران داشتند، در نتیجه پیشنهاد می گردد جهت افزایش رفتار شهروندی سازمانی پرستاران، مدیران پرستاری از این سبک های رهبری در مدیریت بخش های خود استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، رفتار شهروندی سازمانی، پرستار
  • علی شا اکیا، رویا چگنه لرستانی، اعظم الهی * صفحات 381-387
    زمینه
    مقاومت کلبسیلا پنومونیه به آمینوگلیکوزیدها یک مشکل جدی درمانی بخصوص در مراکز بیمارستانی است. هدف این تحقیق تعیین مقاومت به آمینوگلیکوزیدها و فراوانی ژن هایaac (3)-IIa ،aac (6'')-Ib ،aac (3)-IV، aph (3'')-Ia و ant (2«)-Ia در ایزوله های کلبسیلا پنومونیه از مراکز پزشکی کرمانشاه بود.
    روش ها
    کلا تعداد 165 نمونه مختلف بالینی بررسی شد و از میان آن ها 100 ایزوله کلبسیلا پنومونیه توسط کیت API-20E تایید شد. آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی به آمینوگلیکوزیدها با روش انتشار دیسک انجام شد. پس از استخراج ژنوم باکتری ها، ژن های aac (3)- Ia ، aac (3)-IV، aph (3'')- Ia، aac (6'')-Ib و ant (2»)-Ia با روش PCR مورد آزمایش قرار گرفتند. داده ها با روش آماری آنالیز شد.
    یافته ها
    از 100 ایزوله، 49 ایزوله (49%) به توبراماسین و یا جنتاماسین مقاوم بودند. فراوانی ژن های aac (6'')-Ib، aph (3'')-Ia و ant (2«)-Ia در میان ایزوله ها به ترتیب7/87%، 8/42% و 4/24% بود. اما ژن های aac (3)-IV و aac (3)- IIa در هیچ یک از ایزوله ها یافت نشد.
    نتیجه گیری
    ایزوله های کلبسیلا پنومونیه از نظر فنوتیپی در مقایسه با اکثر مطالعات پیشین مقاومت پایین تری به آمینوگلیکوزیدهای مورد آزمایش نشان دادند. با این وجود ژن های مقاومت aac (6'')-Ib، aph (3'')-Ia وant (2»)-Ia شیوع بالایی داشتند. این شیوع بالای ژن های مقاومت در کرمانشاه می تواند در نتیجه تجویز گسترده و غیر منطقی آمینوگلیکوزیدها و عدم بهره گیری از اقدامات مناسب کنترل عفونت در بیمارستان ها باشد.
    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، ژن های آمینوگلیکوزیدی، مقاومت
  • مرجان قاضی سعیدی، عباس شیخ طاهری، مهناز صمدبیک، راضیه ولی زاده* صفحات 388-400
    زمینه
    فن آوری اطلاعات نقش بسزایی در پیشرفت های علمی، اجتماعی، اقتصادی و سلامت داشته است. پورتال ملی سلامت با ایجاد دسترسی یکپارچه به منابع، نرم افزارها و پایگاه های داده، امکان دسترسی به دامنه وسیعی از منابع اطلاعاتی را برای بیماران و ارائه دهندگان مراقبت بهداشتی فراهم می کند. لذا پژوهش حاضر به بررسی ویژگی های ساختاری و محتوایی پورتال های ملی سلامت کشورهای منتخب و ارائه پیشنهاداتی در این زمینه انجام گرفته است.
    روش ها
    این پژوهش، مطالعه ای توصیفی- کاربردی بود. در نتیجه جستجو، کشورهای دانمارک، فنلاند، سوئد، نروژ، هند، استرالیا و هلند به عنوان کشورهای نهایی انتخاب شدند. سپس با استفاده از چک لیست طراحی شده، با مشاهده و تکمیل آن به جمع آوری ویژگی های محتوایی و ساختاری پورتال کشورهای مورد بررسی پرداخته شد.
    یافته ها
    دسترسی بیماران و پزشکان به اطلاعات عمومی، اطلاعات پزشکی و سلامت، دسترسی پزشکان به داده های سلامت بیمار، جستجو و پیمایش، سازوکارهای امنیتی و امکان ارسال بازخورد به مسئولان و مدیران بخش های مختلف پورتال، به عنوان ویژگی های مشترک پورتال های ملی سلامت مورد بررسی تعیین شدند.
    نتیجه گیری
    ایجاد یک پورتال ملی سلامت شامل تمامی ویژگی ها و قابلیت های مطلوب، با پشتوانه استراتژی دقیق توسعه، روزآمدسازی و تحلیل مداوم نیازهای کاربران نهایی تحقق می یابد.
    کلیدواژگان: پورتال ملی، سلامت الکترونیک، فن آوری اطلاعات سلامت
  • نسرین جلیلیان، نوشین سنجری، مریم همتی *، سهیلا قدیر صفحات 401-404

    هدف از انجام این مطالعه بررسی فراوانی و علل سزارین در بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه 92-94 بود. - سالهای 41 پژوهش حاضر توصیفی- مقطعی بوده و نتایج با نرم افزار SPSS-20 , و آمار توصیفی بیان شدند. در سال 49 سزارین قبلی 41/6% ،دیسترس جنینی 24/5%و نمایش غیرطبیعی 10%سال 40 سزارین قبلی52/1%،دیسترس جنینی 17/5% و نمایش غیرطبیعی8/6%ودر سال 41 سزارین قبلی59%دیسترس جنینی14/7%و فشارخون بالا6/9%علل اصلی سزارین بودند. یافته ها نشان داد کاهش آمار سزارین در سالهای اخیر در خصوص مادران باردار بسیار مورد توجه بوده است.

    کلیدواژگان: سزارین، زایمان طبیعی، علل سزارین
|
  • Alireza Akbarzadeh Baghban, Farid Zaeri, Seyed Saeed Hashemi Nazari, Sara Jambarsang*, Ali Nikfarjam, Ali Moradi Pages 293-301
    Introduction
    Previous studies found highly active antiretroviral therapy (HAART) to be associated with improved survival among human immunodeficiency virus (HIV) infected peoples. The longer someone’s CD4 cell count remains low, the higher the risk of complications including those due to AIDS events or Opportunistic infections. Therefore, monitoring patients to maintain their high level of immune deficiency is important.
    Methods
    One hundred and three HIV infected patients who had already initiated HAART undergone a longitudinal investigation from the April 1995. A non-homogenous Markov model was used to estimate the probability of CD4 cells recovery in these patients.
    Results
    Eighteen patients died during the study treatment. Hazard ratio of recovery from state 2 of immune deficiency to state 1 is 3 times ((1.66, 5.19) 95% confidence interval) at 65 month after initiating HAART compared to before it. This parameter for recovery from state 3 to 2 was 0.3 with (0.11, 0.73) 95% confidence interval. If a patient remains at state 2 for more than 65 months after the treatment initiation the probability of recovery to state 1 was more than 55 percent.
    Conclusion
    The use of HAART was effective in recovering the CD4 cells count especially when a patient remains in better immune state for long years. Our findings were in line with WHO guidelines on HAART which recommend initiating HAART at CD4 cell counts of 350–499 cells/ml.
    Keywords: human immunodeficiency virus (HIV), CD4 cell counts, HAART, non-homogenous Markov model
  • Leila Dehghan, Seyed Ali Hosseini, Mehdi Rassafiani, Asghar Dalvandi, Hamid Dalvand* Pages 302-315
    Introduction
    Mothers play an important role in the daily life of their children with cerebral palsy (CP). In this regard, maternal well-being can have a profound effect on the healthiness of their children and also their families. Therefore, this study aimed to explore facilitating and barring factors to the healthiness of mothers of children with CP.
    Methods
    In this qualitative study which was conducted in Tehran a conventional qualitative content analysis was employed. Data were gathered from 25 individual interviews with 15 mothers of children with CP, 7 Iranian rehabilitation experts, a child with CP, an aunt of a child with CP and a father of a child with CP. The sampling technique used was the purposive sampling. The main sources of data were in-depth semistructured interviews. Constant comparative analysis was employed for data analysis.
    Results
    Three categories emerged from the analysis of the data, including: characteristics of mother-child, other influential people on the healthiness; resources and environmental accessibility.
    Conclusion
    The results showed that key factors for maintaining mothers’ healthiness include: mother-child healthiness status, people having direct contact, resources and environmental accessibility. These factors are suggested to be taken into consideration in providing health maintenance services.
    Keywords: cerebral palsy, health, mothers, qualitative study
  • Siavash Amiri *, Majid Movahed Majd Pages 316-325
    Introduction
    The aim of this paper was to examine the lived experiences of AIDS patients of Kermanshah with ignorance in 1394. Conceptual and theoretical foundations of this study was inspired by the teachings of Alfred Chatham about information poverty.
    Methods
    In this study an interpretative phenomenological approach was employed. Forty-four patients with AIDS, including 20 males and 24 females were interviewed. Samples used in this study were based on purposive sampling. In-depth interviews were used to collect the required data. The validity and reliability of the study were checked using 1- Confirmability, 2-Credibility, 3Dependability, and 4-Transferability. The researcher has conducted in-depth interviews with AIDS patients for a period of 6 months. The data analysis were conducted based on Diekelmann.
    Results
    The results of this study showed that the concept of ignorance comprising of the sub-themes: devastating select, insufficiency of information, high risk behavior experience and feeling of being a victim were the most common among AIDS patients in Kermanshah.
    Conclusion
    The sole weapon in the fight against the epidemic of AIDS that can help our community is moving toward education and awareness among different groups of the society.
    Keywords: Phenomenology, ignorance, lived experience, AIDS
  • Ali Khorsand, Mehdi Yousefi, Somayeh Fazaeli *, Mohsen Shokohizadeh, Seyed Masoud Sadati, Abdullah Bahrami Pages 326-339
    Introduction
    Inevitable benefits of hospital information systems (HIS) has led the hospital processes to be highly depended on it. Accordingly, the analysis of these systems is necessary. This study aimed at Identifying and prioritizing the needed reforms at the HIS from the users’ perspective in Imam Reza hospital in Mashhad.
    Methods
    This was a cross-sectional descriptive study. Initially, using the literature review and focus group discussion, a list of functional capabilities for evaluating HIS was made. Then, these capabilities were reviewed and rated according to two aspects: presence or absence of capabilities and the level of importance. Finally, these HIS capabilities were divided into six general categories: from the first class priorities (capabilities that not exist and have a high importance) to the sixth class priorities (capabilities that exist appropriately but have a low importance). Therefore, subsystems that needed the most improvement were identified.
    Results
    In the first phase of the study, 651 capabilities were identified. Among these capabilities, about 48% were put in the first priority class to establish and upgrade the system. These capabilities were absent in the current HIS of Imam Reza hospital. About 30% of the reviewed capabilities were in a suitable condition.
    Conclusion
    The ongoing developments in information technology in hospitals has made HIS improvements in them inevitable. Among the requirements for Imam Reza hospital were planning for the development of HIS for subsystems such as: hospital personnel information, decision support system, telemedicine, reporting to the management and HIS management.
    Keywords: Reform, Hospital Information Systems (HIS), prioritizing, users
  • Shahrokh Ramin, Mehrdad Sadeghi *, Seyed Mehdi Tabatabaee, Mohsen Akhgari Pages 340-346
    Introduction
    Myopia is one of the most common types of refractive errors is that it is much more common in recent years .The aim of this study was to evaluate the results and Effectiveness of Refractive surgery photorefractive keratectomy (PRK tissue saving) to correct the myopia persons above 20 years suffering from refractive errors and corneal thickness less than refractive error and operated by Technolas 217 p device is on have been.
    Methods
    The study included 29 patients (15 female and 14 male) with an average of 58 eye myopia greater than -1.25 and patients with corneal opacity and lens, keratoconus and collagen, vascular diseases and ectasia removed examination with corrected visual acuity less than 20/25 and IOP higher than 21 mmHg were excluded from the study. Average myopia, astigmatism, pachymetry, keratometry and best corrected visual acuity was measured before surgery and six months after measured again.
    Results
    In this study, the mean age of the patients was 26.56 ±0.51 After surgery, myopia and astigmatism values are significantly decreased (p
    Conclusion
    Photorefractive keratectomy surgery (PRK tissue saving) using Technolas 217 p for myopic patients with low corneal thickness of refractive error is very convenient. This study suggests that tissue-saving surgery for patients with low corneal thickness of refractive error, according to the results to be appropriate. This type of surgery can be offered to patients with similar conditions.
    Keywords: photorefractive keratectomy, tissue saving, myopia, astigmatism, pachymetry, keratometry
  • Marziyhe Meraji, Nahid Ramezan Ghorbani, Khalil Kimiafar *, Reihanane Gharouni, Najmeh Shariati, Nasrin Seyedi Pages 347-355
    Introduction
    : Pharmacy information system is one of the pillars of essential health system which manage information related to drug administration for the patient care. As for the importance of system, the aim of this study is to assess of capabilities pharmacy information system of teaching hospitals in Mashhad.
    Methods
    This descriptive-sectional study was conducted on the Pharmacy Information System of teaching hospitals of Mashhad University in 2013. Through literature review, using health information system evaluation indicators of Ministry of Health and Medical Education (3/4ed) and surveying final user opinion; necessary features of Pharmacy Information System was specified. According to the determined features in checklist format, teaching hospitals of Mashhad University was assessed. Descriptive statistics were used to analysis the data.
    Results
    The result showed that Pharmacy information system had 71.11% of medication management capabilities, 75% of financial management capabilities and 20% of management of medication processes capabilities. In totally, 61.11% of the desired capabilities existed in the hospital's pharmacy information system which the most related to financial management capabilities and the least related to medication management capabilities.
    Conclusion
    At the moment, Mashhad University teaching hospitals were entered incompletely medication information against financial information. Therefor this system couldn’t play effective role in patient safety, increasing quality of care and deceasing drug consumption and also reducing medication errors.
    Keywords: Capability, Pharmacy Information System, Health Information System, Teaching Hospital
  • Akar Barzegar *, Mahmood Babaveisi, Amir Hossein Hashemian, Nadia Chaboksavar Pages 356-362
    Introduction Employees working in banks are the personnel that deal a lot with computers at shift work. Those who spend long time per day working on computer tasks experience symptoms like visual disorders. Then in this study, the prevalence of work related visual disorders was investigated in Mellat bank personnel at Kermanshah City.
    Methods
    All personnel of Mellat banks with age of lower than 40 years were investigated by using a questionnaire and a checklist. Statistical tests were used in order to survey the relationsheep between visual disorders and some variables.
    Results
    Totally, 87 employees were eligible and participated in the study. 29.9% of the employees were wearing medical glasses that 10 persons of them had to wear glasses after employing and using computer at work. Headaches (60.9%), eye burning sensation (58.6%), eye redness (56.3%), pain in the eyes (54%), and tearing (44.8%) were the most prevalent symptoms among the employees. Eighty three percent of them complained from at least one visual symptom. There was no significant relationsheep between visual disorders prevalence and other variables.
    Conclusion
    As the employee in bank must use computer at work, then it is necessary to use appropriate ways for correcting workplace position and preventing measures at workplaces such as banks.
    Keywords: Computer, Visual disorders, Bank personnel
  • Shahla Gharloghi, Sousan Heydarpour *, Mansoor Rezai, Mehr Ali Rahimi Pages 363-370
    Introduction
    Gestational diabetes is the most common metabolic complication of pregnancy. Approximately 1 to 14 percent of pregnancies are complicated by diabetes Early diagnosis and proper management of gestational diabetes (GDM) can decrease prenatal, neonatal and long-time infant problems and complications. This 2012 study investigated whether high maternal Hemoglobin (Hb) level in the first trimester would be associated with Gestational Diabetes Mellitus in kermanshah city.
    Methods
    case-control was conducted on 36 pregnant women with gestational diabetes (case group) and 36 pregnant women without the condition (control group) referring to Research Center of Endocrinology and routine prenatal care clinics. Data was collected by information form and convenience sampling was used. Both groups were matched for age, number of abortions and parity.
    Results
    Demographic characteristics were similar in both groups. Hemoglobin (12.68) of cases than controls (11.83), respectively. Statistically significant difference between the two groups showed hemoglobin (P
    Conclusion
    Based on the results of the study recommended that Women with high hemoglobin levels during the first trimester of pregnancy as women are considered at risk and their selective screening based on risk factors should be performed.
    Keywords: Gestational diabetes, hemoglobin, first trimester of pregnancy
  • Amir Sadeghi, Mehrdad Maleki Jamasbi, Marzieh Hasanian*, Manoochehr Karami Pages 371-380
    Introduction
    One of the most important issues faced by health organizations is how to use leadership styles in order to raise motivation in nurses, by which they can perform tasks in addition to their participation to enhance organizational citizenship behavior.This study was conducted to determine the relationship between head nurses’ leadership styles with Nurse's Organizational Citizenship Behavior in Hamadan University of Medical Sciences in 2016.
    Methods
    This study is a correlational cross-sectional study. The study population consisted of nurses who working in different wards of Hamadan University of Medical Science's hospitals. Sampling method was stratified random sampling and three questionnaires were used to collect data: Demographic questionnaire, Podsakoff Organizational Citizenship Behavior Questionnaire and Bass and Avolio Multifactor Leadership Questionnaire. Sample size was 200. Using SPSS 16, data were analyzed by Pearson Correlation Coefficient and Stepwise Multiple Regression tests.
    Results
    The results showed that nurse's organizational citizenship behavior was fairly favorable. Head nurses used all three leadership styles (transformational, transactional and laissez-faire), but applying transactional leadership style was more than other. There was a positive and significant correlation between head nurse's transactional leadership and nurse's organizational citizenship behavior(r=0.3, p=0.001), head nurse's transformational leadership and nurse's organizational citizenship behavior(r=0.175, p= 0.017) and laissez-faire leadership was negatively and significantly correlated with nurse's organizational citizenship behavior(r= 0.161, p= 0.019).
    Conclusion
    Head nurse's transformational and transactional leadership styles were significantly correlated with nurse's organizational citizenship behavior, therefore, it is recommended that nurse managers to utilize these leadership styles To raise employees organizational citizenship behavior.
    Keywords: Leadership style, organizational citizenship behavior, nurses
  • Alisha Akya, Roya Chegene Lorestani, Azam Elahi * Pages 381-387
    Introduction
    Resistance of Klebsiella pneumoniae to aminoglycosides is a serious therapeutic problem, especially in hospitals. The aim of this study was to determine resistance to aminoglycosides and frequency of aac (3)-IIa, aac (6')- Ib, aac (3)IV, aph (3')- Ia and ant (2")- Ia K. pneumoniae isolated from Kermanshah Medical Centers.
    Methods
    A total of 165 samples from different clinical samples were investigated and among them 100 isolates of K. pneumoniae by Keith API-20E was confirmed. The antibiotic sensitivity test to aminoglycosides by disk diffusion method was performed. After extraction the bacterial genome, the genes of aac (3)- Ia, aac (3)IV, aph (3')-Ia, aac (6')- Ib and ant (2")- Ia were tested using PCR. Data are statistically analyzed.
    Results
    Of 100 isolates, 49 isolates (49%) were resistant to tobramycin and / or gentamycin. Frequency of aac (6')-Ib, aph (3')-Ia and ant (2")-Ia among isolates were 87.7%, 42.8% and 24.4%, respectively. But aac (3)-IV and aac (3)- IIa genes were not found in any of the isolates.
    Conclusion
    K.pneumoniae isolates phenotypically showed lower resistance aminoglyocosides tested in compared to the most previous studies. However, the aac (6 ') - Ib, aph (3') - Ia and ant (2 ") - Ia resistant genes had a high prevalence rate. The high prevalence of resistance genes in Kermanshah can be consequences of extensive and inappropriate prescribing of aminoglycosides and the lack of effective measures for infection control in hospitals.
    Keywords: Klebsiella pneumoniae, Aminoglycosides genes, Resistance
  • Marjan Ghazisaeedi, Abbas Sheikhtaheri, Mahnaz Samadbeik, Razieh Valizadeh * Pages 388-400
    Introduction
    Information technology has an important role in scientific, social, economic and health advancement. National health portals though an integrated access to resources, applications and databases, can provide access to a wide range of sources of information for patients and health-care providers. Therefore, the present study was conducted to review the structural and content features of national health portal in selected countries and make recommendations for developing such portals in Iran.
    Methods
    : In this descriptive and applied study, Denmark, Finland, Sweden, Norway, India, Australia and the Netherlands were selected for investigation. Using a checklist, we observed and compared the content and structural features of the health portals in the selected countries.
    Results
    All the portals have common features such as patient's and physician's access to public health information, medical and health information, physician's access to patient's health data, capability of search and navigation, security mechanisms and possibility to send feedbacks to authorities and managers of the portal.
    Conclusion Developing a national health portal with all the desired features and functionalities requires a strategy for development, updating and continuous user's needs assessments.
    Keywords: National Portal, eHealth, Health Information Technology
  • Nasrin Jalilian, Nooshin Sanjari, Maryam Hematti *, Soheila Ghadir Pages 401-404

    The aim of this study was to investigate the frequency of cesarean section 2013-2015 years in Imam Reza Hospital in Kermanshah, 2013-2015. Current study was cross-sectional. The results were analyzed by SPSS software version 20. In 2013 previous cesarean (41.6%), fetal distress (24.5%) and malposition (10%), in 2014 previous cesarean (52.1%), fetal distress (17.48%) and malposition (8.57%) and in 2015 previous cesarean (59%), fetal distress (14.71%) and hypertension (6.89%) are the main reasons for cesarean section. Reduce caesarean sections in recent years for pregnant women is highly regarded.

    Keywords: Cesarean, vaginal delivery, Causes of Cesarean