فهرست مطالب

آموزش پرستاری - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1392)

مجله آموزش پرستاری
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • راضیه امینی *، مینا جوزی، مریم مقیمیان، پروانه خراسانی صفحات 1-9
    مقدمه
    تحصیل در سطوح دانشگاهی با توجه به تفاوت در ماهیت آموزشی و تغییر در نقش افراد از دانش آموزی به دانشجویی همواره می تواند با خطرات و آسیب های روانی همچون اضطراب همراه باشد. درگیر شدن اساتید در امور تحصیلی و روانی دانشجویان می تواند راهکاری مناسب جهت یافتن پتانسیل ها در دانشگاه و همچنین کشف زودرس مشکلات دانشجویی و خنثی نمودن آن ها قبل از آن که به یک معضل عمومی تبدیل گردند، شود.
    روش
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با هدف تعیین تاثیر اجرای طرح مشاوره و راهنمایی تحصیلی توسط استاد راهنما بر اضطراب دانشجویان به صورت دو گروهی و قبل و بعد از مداخله انجام گردید. ابتدا به کمک پرسشنامه استاندارد کتل سطح اضطراب دانشجویان اندازه گیری و سپس برنامه مشاوره و راهنمایی توسط اساتید راهنما برای گروه آزمون اجرا گردید. سپس مجددا سطح اضطراب در هر دو گروه (کنترل و آزمون) اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    گروه های مورد مطالعه از نظر اطلاعات دموگرافیک با یکدیگر همگون بودند. آزمون t مستقل نشان داد که بین میانگین اضطراب دانشجویان قبل از مداخله در دو گروه تفاوت معنادار وجود ندارد (56/0=p). همچنین آزمون t مستقل نشان می دهد که بین میانگین اضطراب دانشجویان بعد از مداخله در دو گروه تفاوت معنادار وجود دارد (001/0=p).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش صورت گرفته حاکی از آن است که راهنمایی تحصیلی منجر به اتصال محکم بین دانشجو و استاد و در نتیجه کمک به حل مشکلات احتمالی موجود در برنامه های آموزشی و جلوگیری از اتلاف زمان و رفع نواقص موجود در برنامه ها خواهد گردید.
    کلیدواژگان: اضطراب، مشاوره تحصیلی، دانشجویان پرستاری
  • اشرف سادات حکیم صفحات 10-20
    مقدمه
    بررسی رضایت از رشته تحصیلی در هر دانشکده از مسایل اساسی آن دانشکده و جزء لاینفک فعالیت های آن در حیطه رفتار و عملکرد سازمانی محسوب می شود. در این راستا پژوهشی با هدف تعیین مولفه های تاثیرگذار بر میزان رضایتمندی دانشجویان پرستاری از رشته تحصیلی انجام شد.
    روش
    در این مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی) به صورت سرشماری رضایت کلیه دانشجویان پرستاری (164 نفر) دانشکده های پرستاری و مامایی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در 6 حیطه اساسی (شرایط محیط آموزشی، شرایط محیط بالینی، مربیان، وجهه اجتماعی، ارتباط با همکاران و مدیریت) بر طبق یک پرسشنامه محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS v.17 برای متغیرهای کمی و روش های آماری توصیفی، همچنین از آزمون های آماری مجذور کای، آزمون تی و ضریب هبستگی پیرسون استفاده گردید. سطح معناداری برای کلیه آزمون ها برابر با 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    اکثر واحدهای مورد پژوهش (10/81%) از رشته تحصیلی خود رضایت کم داشتند. همچنین 14/84% دانشجویان از شرایط محیط آموزشی دانشکده، 70/53% از شرایط محیط آموزش بالینی، 60/36% از نحوه آموزش نظری توسط اساتید دانشکده،20/37% از نحوه آموزش بالینی توسط مربیان بالین، 63/39% از نحوه ارزشیابی توسط اساتید دانشکده، 70/81% از نحوه ارتباط با همکاران و نیز 40/60% دانشجویان پرستاری از وجهه اجتماعی رضایت کم داشتند، همچنین 10/31% از نحوه ارزشیابی توسط مربیان بالین و 70/56% واحدهای مورد مطالعه از نحوه مدیریت پرستاری رضایت خیلی کم داشتند.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر اکثریت دانشجویان از رشته تحصیلی خود رضایت کم داشتند. لذا توجه به عوامل موثر در افزایش رضایتمندی دانشجویان نظیر کیفیت آموزش نظری، بالینی و فرآیندهای ارزشیابی، تعاملات و توجه به وجهه اجتماعی که نهایتا سبب حفظ ارتقای کیفیت آموزشی می گردد، حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: رضایت، رشته پرستاری، دانشجوی پرستاری
  • زهرا کاشانی نیا، مریم رسولی *، محمدعلی حسینی، رضا کاشف قربان پور صفحات 21-29
    مقدمه
    ارزشیابی اساتید نوعی ارزشیابی آموزشی است که عبارت از تعیین میزان موفقیت اعضای هیات علمی در رسیدن به هدف های آموزشی خود می باشد. توسعه روش های شفاف و ابزارهای مناسب در این زمینه، اهمیت دارد همچنین طراحی و روان سنجی مقیاس های ارزشیابی منطبق با فرهنگ ضروری به نظر می رسد. هدف از انجام این پژوهش، طراحی و روان سنجی مقیاس ارزشیابی تدریس مدرسین بوده است.
    روش
    این پژوهش روش شناختی، در دو بخش طراحی عبارات مقیاس و روان سنجی آن انجام گرفته است. محل انجام پژوهش، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی بوده و نمونه ها، 104 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی رشته های مختلف در این دانشگاه بودند که به صورت در دسترس، انتخاب گردیدند. در این پژوهش، عبارات ابزار از طریق مروری بر پژوهش های انجام شده و متون موجود در زمینه ارزشیابی اعضای هیات علمی و مدرسین، همچنین بررسی ابزارهای موجود و نیز جمع آوری نظرات افراد ذینفع در فرآیند ارزشیابی یعنی مدرسین و دانشجویان توسط تکمیل پرسشنامه باز پاسخ، طراحی شده و پس از تعیین روایی محتوا توسط شاخص روایی محتوای والتس و باسل، روایی صوری و روایی سازه همچنین پایایی همسانی درونی و ثبات آن بررسی شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.19 و با استفاده از روش های آماری تحلیل عاملی اکتشافی، محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون انجام گردید.
    یافته ها
    «مقیاس ارزشیابی تدریس مدرسین دانشگاه» شامل 33 عبارت طراحی گردید. تحلیل عاملی اکتشافی به منظور بررسی سازه عاملی مقیاس استفاده شد که نمودار سنگ ریزه، نشان دهنده 1 عامل (تک بعدی بودن مقیاس) بود. اندازه گیری پایایی نشان داد که ضریب آلفای مقیاس 98/0 بوده و همبستگی نمرات مقیاس در دوبار اجرا، 69/0 (05/0>p) گزارش شده است.
    نتیجه گیری
    «مقیاس ارزشیابی تدریس مدرسین» از روایی و پایایی مناسبی برخوردار بوده و می تواند به عنوان یکی از ابزارهای ارزشیابی تدریس، به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: طراحی ابزار، روایی، پایایی، ارزشیابی، تدریس
  • مریم شیرازی، فاطمه الحانی *، لیلا اکبری، فاطمه سمیعی سینی، محمود بابایی، فاطمه حیدری صفحات 30-38
    مقدمه
    بررسی نظرات دانشجویان پرستاری در مورد وضعیت آموزش بالینی می تواند منجر به شناسایی مشکلات و ارتقای کیفیت آموزش بالینی شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و ارایه راهکارهای کاربردی مبتنی بر مشکلات انجام شده است.
    روش
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 140 نفر از دانشجویان ترم دوم تا هشتم کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی غیرنسبتی مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای روا و پایا شامل دو بخش (اطلاعات دموگرافیک و وضعیت آموزش بالینی) بود. پس از جمع آوری داده ها، داده ها با نرم افزارSPSS v.15 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی (فراوانی) و تحلیلی (کای اسکوئر) تجزیه و تحلیل شد. سطح معناداری برای سنجش ارتباط میان اطلاعات دموگرافیک و وضعیت آموزش بالینی (05/0p<) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    مهم ترین مشکل آموزش بالینی در بعد مدیریتی، آموزشی، محیطی، انگیزشی و پرسنلی به ترتیب به حساب نیامدن زمان کارآموزی ها جزء سوابق کاری دانشجو، مشارکت ندادن دانشجو در تصمیم گیری های مربوط به برنامه ریزی کارآموزی، کم توجهی به امکانات رفاهی مثلا یک اتاق برای دانشجویان پرستاری در بیمارستان ها متناسب با شان دانشجو، نداشتن جایگاه مناسب در بخش و همکاری ناکافی کارکنان بخش با دانشجو بود. در کل از بین مشکلات آموزش بالینی با اولویت اول، مهم ترین مشکل در نظر نگرفتن کمترین امکانات رفاهی مثلا یک اتاق برای دانشجویان پرستاری در بیمارستان ها متناسب با شان دانشجو مربوط بعد محیطی بوده است.
    نتیجه گیری
    وضعیت آموزش بالینی در رشته پرستاری نیازمند تدوین برنامه هایی جهت افزایش میزان مشارکت دانشجویان، مربیان و پرسنل پرستاری در برنامه ریزی های کارآموزی و همچنین مشارکت دانشکده ها و مراکز آموزشی درمانی برای تامین امکانات رفاهی در محیط های بالین برای دانشجویان پرستاری می باشد. علاوه بر این در نظر گرفتن دوره کارورزی جزء سوابق کاری دانشجویان پرستاری، می تواند منجر به افزایش انگیزه و توانمندی آن ها در دوران آموزش بالینی و ایجاد نگرش مثبت در رابطه با آینده شغلی شان شود.
    کلیدواژگان: وضعیت آموزش بالینی، دانشجویان کارشناسی پرستاری، راهکارهای کاربردی مبتنی بر مشکلات
  • آذر طل، فرشته مجلسی *، داود شجاعی زاده، سیما اسماعیلی شهمیرزادی، محمود محمودی مجدابادی، منور مرادیان صفحات 39-47
    مقدمه
    تغذیه با شیر مادر به لحاظ فواید فیزیولوژیکی و روانی برای مادر و کودک بهترین غذای شیرخوار شناخته شده است. با عنایت به این موضوع که مطالعات محدودی در زمینه به کارگیری مدل اعتقاد بهداشتی در تداوم رفتار شیردهی انجام شده است، این مطالعه با هدف سنجش تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر تداوم رفتار شیردهی در مادران باردار سه ماهه سوم مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1391 طراحی و اجرا گردید.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با مداخله آموزشی از نوع قبل و بعد برروی 266 زن باردار بود که نمونه ها به صورت تخصیص تصادفی به دو گروه 133 نفره مداخله و مقایسه تقسیم شدند. سپس در طی سه مرحله (قبل از مداخله، بلافاصله بعد از مداخله و سه ماه بعد از مداخله) مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه دو بخشی اطلاعات دموگرافیک و ابزار سنجش رفتار شیردهی براساس سازه های تئوری اعتقاد بهداشتی شامل سازه های حساسیت درک شده (8 سوال)، شدت درک شده (6 سوال)، منافع درک شده (10 سوال)، موانع درک شده (13 سوال)، راهنما برای عمل (5 سوال)، خودکارآمدی (6 سوال)، رفتار شیردهی (7 سوال) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.11.5 و به کارگیری آزمون اندازه گیری های تکراری، تی تست مستقل انجام گرفت. سطح معناداری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اختلاف آماری معناداری در مرحله پس آزمون اول (بلافاصله بعد از زایمان) بین دو گروه مداخله و مقایسه از نظر سازه های حساسیت درک شده (001/0p<)، شدت درک شده (004/0=p) و موانع درک شده (002/0=p) و راهنما برای عمل (02/0=p) وجود داشت. در مرحله پس آزمون دوم (3 ماه بعد از زایمان) ارتباط آماری معناداری بین دو گروه مداخله و مقایسه از نظر سازه های منافع درک شده (04/0=p)، موانع درک شده (002/0=p)، راهنما برای عمل (001/0p<) و رفتار شیردهی (02/0=p) مشاهده شد. نتایج تحلیل سازه های مدل اعتقاد بهداشتی با استفاده از الگوی تحلیل آزمون اندازه گیری های تکراری در گروه مداخله نشان داد که میزان تمام سازه های مدل اعتقاد بهداشتی قبل و پس از مداخله آموزشی از لحاظ آماری معنادار بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی در تداوم رفتار شیردهی می تواند موثر باشد. در این راستا، رفع نواقص موجود در زمینه سیاست گزاری سلامت از طریق افزایش آموزش عمومی به صورت راهنما برای عمل در راستای فرآیند شیردهی و برنامه ریزی تغذیه ای با شیر مادر و برنامه های پایش آن، جلب توجه عموم به خط مشی ها و برنامه های تغذیه با شیر مادر، برگزاری کلاس های آموزشی مبتنی بر موانع و فواید تغذیه با شیر مادر می تواند در بهبود ترویج تغذیه انحصاری با شیر مادر موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، مراکز بهداشتی درمانی، مداخله آموزشی، رفتار شیردهی
  • محمدعلی وجدانی *، مهدی حارث آبادی، علی محمد پروینیان، متین قربانی، سیده زهرا جلالی صفحات 48-55
    مقدمه
    ارزیابی و به کارگیری شیوه های نوین آموزشی، به منظور جلب رضایت دانشجویان و غنی سازی برنامه های آموزشی ضروری به نظر می رسد. آموزش های مبتنی بر رایانه قابلیت های متعددی دارند، اما با معایبی نیز همراهند، به طوری که یافته های حاصل از به کارگیری آن ها نتایج متناقضی را نشان داده است. هدف از این مطالعه ارزیابی رضایت دانشجویان پرستاری از بسته آموزشی مبتنی بر رایانه «آموزش اصول تغذیه با شیر مادر» می باشد.
    روش
    این پژوهش یک تحقیق مداخله ای و از نوع کاربردی می باشد که در نیم سال اول 1391 به صورت تک گروهی و به صورت تمام شماری برروی دانشجویان ترم 8 پرستاری دانشگاه علوم پزشکی بجنورد که در حال گذراندن واحد کارآموزی کودکان بوده اند، انجام شد. جهت سنجش میزان رضایت دانشجویان، داده ها 3 هفته پس از ارایه بسته آموزشی به آن ها، توسط پرسشنامه «رضایت از بسته آموزشی» جمع آوری گردید و با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزارهای آماری SPSS v.16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 38 نفر از دانشجویان پرستاری در این پژوهش شرکت داشتند. یافته ها نشانگر این بود که دانشجویان از بسته آموزشی راضی بوده اند. به طوری که 2/67% دانشجویان بیشتر مواقع یا همیشه از محتوای برنامه راضی بوده اند. 35/82% افراد در بیشتر مواقع یا همیشه از شکل بسته رضایت داشته اند. 45/96% افراد در بیشتر موارد یا همیشه از راحتی استفاده از بسته راضی بوده اند و در کل 82% افراد در بیشتر مواقع یا همیشه از کل بسته آموزشی رضایت داشته اند.
    نتیجه گیری
    بسته های آموزشی مبتنی بر رایانه می توانند رضایت دانشجویان پرستاری را در آموزش بالینی جلب نمایند. پیشنهاد می گردد این بسته ها در آموزش دانشجویان پرستاری بیشتر مورد استفاده قرار گیرد
    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر رایانه، اصول تغذیه با شیر مادر، دانشجویان پرستاری، رضایت
  • مریم رادمهر *، طاهره اشک تراب، لیلا نیسی صفحات 56-63
    مقدمه
    بیماری وسواسی- اجباری یک بیماری مزمن با شیوع 2% الی 3% در جوامع عمومی و طبق برآوردها 40% در جامعه ایرانی است. امروزه تحقیقات نشان داده اند که علت بسیاری از بیماری های مزمن سبک زندگی و رفتارهای انسانی است و انجام رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت یکی از بهترین راه هایی است که مردم توسط آن می توانند سلامتی خود را حفظ و کنترل کنند. هدف این پژوهش تاثیر آموزه های تئوری ارتقای سلامت پندر بر کیفیت شیوه زندگی مبتلایان به اختلال وسواسی- اجباری و علایم بیماری می باشد.
    روش
    این مطالعه نیمه تجربی از نوع یک گروهی قبل و بعد از مداخله بود که برروی 8 نفر از بیماران وسواس اجباری که به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شده بودند، در دو جلسه 60 دقیقه ای به فاصله یک هفته در دو گروه چهار نفری با پیگیری سه ماه در بیمارستان گنجویان شهر دزفول انجام شد. ابزار این مطالعه پرسشنامه استاندارد ارتقای سلامت (Health Promoting Lifestyle Profile) بود. اطلاعات بعد از جمع آوری توسط آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، جدول) و آمار استنباطی (آزمون ویلکاکسون) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمرات سبک زندگی ارتقای سلامت (21±37/111) قبل از مداخله و (14±57/139) بعد از مداخله بود که این اختلاف از نظر آماری معنادار بود (012/0=p).
    نتیجه گیری
    پرستاران می توانند با ارتقای رفتارهای سلامتی پیامدهای بهداشتی مثبت نظیر سلامت مطلوب، انجام شخصی کارها و زندگی مفید و هدفدار، کنترل تنش، استراحت کافی، ارتباط مثبت با دیگران، افزایش خودکارآمدی و کنترل شرایط محیطی و ایجاد حس مسوولیت پذیری علاوه بر کاهش اضطراب، سبک و کیفیت زندگی بیماران را نیز بهبود دهند.
    کلیدواژگان: آموزش سلامت، اختلال وسواس، اجباری، مدل پندر
  • مرضیه پازکیان *، مرضیه شبان، معصومه ذاکری مقدم، عباس مهران، بهرام سنگلجی صفحات 64-73
    مقدمه
    خستگی از علایم شایع بیماری ام.اس است و اگرچه ورزش برای بیماران مبتلا به ام.اس توصیه شده است، اما تاثیر انواع ورزش ها روی میزان شدت خستگی بررسی نشده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ورزش هوازی بر میزان شدت خستگی در بیماران مبتلا به ام.اس طراحی گردیده است.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی در بیماران مبتلا به ام.اس در سال 1386 صورت انجام شده است. نمونه پژوهش 80 نفر از بیماران مبتلا به ام.اس مراجعه کننده به انجمن ام.اس در شهر تهران بودند که نمره میزان شدت ناتوانی (EDSS) آن ها بین 5/5-0 بوده، به روش نمونه گیری آسان به طور تصادفی به دو گروه (آزمون و کنترل) تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای شامل 2 بخش بود که بخش اول شامل مشخصات دموگرافیک و اطلاعات مربوط به بیماری و بخش دوم شامل مقیاس اندازه گیری خستگی (FSS) بود. FSS ابزاری روا و پایا (84/0=r) که در ایران در پژوهش های قبلی استفاده شده است، ورزش ها به مدت 6 هفته (18 جلسه) انجام شد در پایان جلسه هیجدم میزان شدت خستگی با مقیاس FSS سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.11.5 و با استفاده از تست های پارامتریک نظیر تی زوج، تی مستقل و کای دو تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    آزمون تی زوج نشان داد بین دو گروه از نظر شدت خستگی بعد از مطالعه اختلاف معنادار وجود دارد (001/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش مبتنی بر این است که ورزش از نوع هوازی در کاهش شدت خستگی بیماران مبتلا به ام.اس تاثیرگذار است، احتمالا ورزش های هوازی با افزایش انرژی در کاهش خستگی موثرترند
    کلیدواژگان: ورزش هوازی، مولتیپل اسکلروزیس، خستگی
|
  • Razieh Amini *, Mina Jouzi, Maryam Moghimian, Parvaneh Khorasani Pages 1-9
    Introduction
    University students are faced with stress due to changes in their roles and exposure to new situations. Educational counseling and advising by faculty members can be a good strategy for the early discovery of student''s problems and prevention from becoming a public issue. The aim of this study was investigate the effect of the educational counseling program by the supervisor on the level of anxiety in bachelor degree nursing students.
    Method
    This quasi-experimental study was conducted using a before-after design with two groups. The sample was consisted of 60 people in each control and experiment group. Data was collected using the standard Kattle test questionnaire completed before and also after the intervention by the samples. Descriptive and inferential statistical were used to analyze the data.
    Results
    The samples in both groups were homogenous in terms demographic variable. It was reported that the level of anxiety of the students in both groups was the same before the intervention. (P=0. 56). A significant difference was found between the level of anxiety of the students in both groups after the intervention (P=0. 001).
    Conclusion
    Counseling and educational guidance by the supervisor make the communications ties between the supervisor and student stronger. Moreover، it helps with resolving probable educational issues and also avoiding future educational problems.
    Keywords: anxiety, educational consulting, nursing students
  • Ashrafalsadat Hakim Pages 10-20
    Introduction
    Assessment of students’ satisfaction of their educational major is considered to be an inherent part of nursing schools'' activities in the field of organizational behavior and performance. The aim of this study was to assess factors affecting satisfaction of nursing students of nursing major.
    Method
    This cross-sectional study was conducted with 164 nursing students studying at the faculty of nursing and midwifery، Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. A researcher-made questionnaire in six areas of educational environment conditions، clinical environment conditions، lecturers، social prestige، communication with colleagues، and management was used for data collection. Data was analyzed using descriptive statistics.
    Results
    The majority (81. 10%) of the students had a low level of satisfaction of nursing major. The percentages of the students low satisfaction were as follow: educational environment conditions (84. 14%)، clinical environment conditions (53. 70%)، the method of teaching theoretical courses by lecturers (36. 60%)، the method of clinical training by clinical instructors (37. 20%)، the method of assessment by lecturers (39. 63%)، communication with colleagues (81. 70%) and social prestige (60. 40%). In addition، 31. 10% of the students had a low level of satisfaction from the evaluation method used by clinical instructors and 56. 70% of them were less satisfied with the course of nursing management.
    Conclusion
    The majority of the students in this study reported a low level of satisfaction of nursing major. In this respect، increasing the quality of theoretical education، improving clinical and evaluation processes and interactions and social prestige are important to promote the quality of education.
    Keywords: satisfaction, educational field, nursing student
  • Zahra Kashaninia, Maryam Rasuli *, Mohammadali Hoseini, Reza Kashef Ghorbanpor Pages 21-29
    Introduction
    Faculty members'' evaluation is defined as identification of faculty members'' success to reach educational aims. It seems necessary to develop comprehensive instruments and assess their psychometric properties in each culture and context. The aim of this study was to develop the teaching evaluation scale and psychometrically analyze it.
    Method
    This methodological research was conducted in two phases: item generation and psychometric analysis. The sample was consisted of 104 undergraduate students chosen convenience sampling in a University in Tehran، Iran. In the first phase، items were developed by reviewing related literature. Also the perspectives of stakeholders including faculty members and students were gathered using an open-ended questionnaire. After validating content using the Waltz & Bausel content validity index، face and construct validity and also، internal consistency and stability reliability of the developed scale were assessed. The scale was analyzed using exploratory factor analysis، Cronbach''s alpha، and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The scale was finalized with 33 items. Scree plot revealed just one factor (unify-dimensionality of the scale). Reliability of the scale was reported to be α=0. 98 and r=0. 69 (P<0. 05).
    Conclusion
    The developed scale is a valid and reliable scale which can be used to evaluate faculty members'' teaching process.
    Keywords: scale development, validity, reliability, evaluation, teaching
  • Maryam Shirazi, Fatemeh Alhani *, Leila Akbari, Fatemeh Samiee Sini, Mahmoud Babaee, Fatemeh Heidari Pages 30-38
    Introduction
    Assessing nursing students'' viewpoints about clinical education leads to the identification of problems and improvement of the quality of clinical education. This study was conducted to assess the condition of clinical education from the viewpoints of undergraduate nursing students and present problem-oriented strategies.
    Method
    In this descriptive- analytical study، 140 nursing students who were studying in various semesters of the nursing program were selected using classified random sampling method. A researcher-made questionnaire was used for data gathering. The dada was analyzed using descriptive and inferential statistics.
    Results
    The most important problems in clinical education in the areas of management، education، environment، motivation، and personnel were reported respectively as follow: disregarding the students'' training time in their working records، student''s lack of participation in decision-making for planning of clinical placements، disregarding the welfare facilities such as considering a proper room for the nursing students in hospitals، and lack of an appropriate position in hospital departments and staffs'' insufficient cooperation with students. Among the listed problem، the most important clinical education problem was disregarding the welfare facilities such as considering a proper room for the nursing students in hospitals.
    Conclusion
    Clinical education in nursing requires some programs to increase nursing students، instructors and staffs'' participation in planning for clinical training and also participation between faculty members and clinical centers to provide enough welfare facilities for nursing students in clinical environments. Moreover، considering clinical placement courses in their working records can motivate nursing students and create positive attitudes to their future career.
    Keywords: clinical education, undergraduate nursing students, strategies
  • A. Tol, F. Majlesi *, D. Shojaeizadeh, S. Esmaelee Shahmirzadi, M. Mahmoudi Majdabadi, M. Moradian Pages 39-47
    Introduction
    Breastfeeding is featured with well-known physiological and psychological benefits for both the mother and infant. Since a few studies have been conducted on the application of the health belief model in the continuation of breastfeeding behavior، this study was conducted. The aim of this study was to assess the effect of educational interventions implemented based on the health belief model on the continuation of breastfeeding in pregnant women in the third trimester of pregnancy.
    Method
    This quasi-experimental study using a before and after design was conducted with 266 women chosen using random sampling method. The women were assigned randomly and equally to intervention and control groups. Te participants were observed at three stages (before، immediately after and 3 months after delivery). A multi-dimensional questionnaire was prepared based on theoretical structures of the health belief model to collect data. Data analysis was carried out using descriptive and inferential statistics.
    Results
    A significant difference was reported at the first post-test stage between the women in the intervention and control group concerning perceived susceptibility (P<0. 001)، perceive severity (P=0. 004)، perceived barrier (P=0. 002)، and cues to action (P=0. 002). There were significant differences between the groups in perceived benefit (P=0. 04)، perceived barrier (P=0. 002)، and cues to action (P<0. 001)، breastfeeding behavior (P=0. 02) at the second post-test stage. The results of the analysis of the health belief model components using the repeated measurement test in the intervention group showed that the average score of all health belief models components before and after the intervention were significant statistically (P<0. 001).
    Conclusion
    The intervention program based on the model was helpful in the continuation of breastfeeding behaviors. Removal of the present shortcomings in terms of health policies، planning for breastfeeding، focusing on public’s attention to breastfeeding campaigns، and educational programs can promote exclusive breast feeding in the society.
    Keywords: health belief model, health clinics, educational intervention, breastfeeding behavior
  • Ma Vejdani *, M. Haresabadi, Am Parvinian, M. Ghorbani, Sz Jalali Pages 48-55
    Introduction
    Implementation and evaluation of new educational methods are essential to both improve nursing students'' satisfaction and quality of nursing education program. Computer-based education has been shown to have both limitations and advantages in different studies. The aim of study was to assess nursing students'' satisfaction of the breast feeding educational package presented using computer-based education.
    Method
    An experimental study using a pre-post design was conducted with 38 nursing students in the eighth semester of nursing program. The data was gathered using the questionnaire of satisfaction of the educational package. The data was analyzed using descriptive and inferential statistics.
    Results
    The students were satisfied with the educational package. About 67. 2%، of the students were always or often were satisfied with the educational package. 82. 35% and 96. 45% of them most often and always were satisfied with the educational package content and its user-friendliness، respectively. Generally، 82% of the students were most often and always satisfied with the educational package.
    Conclusion
    The computer-based education can improve the satisfaction of students during clinical education. It is recommended to increase the application of this package in nursing education.
    Keywords: computer, based education, breast feeding, nursing students, satisfaction
  • M. Radmehr *, T. Ashktorab, L. Neisi Pages 56-63
    Introduction
    Obsessive-compulsive disorder is a chronic disease with the prevalence of 2-3% in general community and is estimated to be 40% in the Iranian society. Research has shown that lifestyle and human behaviors are the causes of many chronic diseases. In this regard، health promotion behaviors can maintain people health. The aim of this study was to investigate the effect of the educational program based on the Pender''s theory on health promotion in patients with obsessive-compulsive disorder.
    Method
    This quasi-experimental study was conducted with one group consisting of 8 patients selected using the convenient sampling method. Two 60minutes educational sessions were held for two groups with three months follow up in a hospital in urban area of Iran. The questionnaire of Health Promoting Lifestyle Profile was used for data gathering. Descriptive and inferential statistics were used for data analysis.
    Results
    The mean±SD scores of health promotion lifestyle were 111. 37±21 and 139. 57±14 before and after the intervention، respectively which was statistically significant (P=0. 012).
    Conclusion
    Nurses can promote a healthy lifestyle through، encouraging healthy behaviors، stress management، adequate rest، and positive relationships with others and increasing، self-control and a sense of responsibility. Key words: health education، obsessive-compulsive disorder، Pender''s model
    Keywords: health education, obsessive, compulsive disorder, Pender's model
  • M. Pazokian *, M. Shaban, M. Zakerimoghdam, A. Mehran, B. Sanglaje Pages 64-73
    Introduction
    Fatigue is a common symptom of Multiple Sclerosis. While the patients are advised to do exercise، no study has been conducted to assess the impact of fatigue on the level of fatigue. This research was conducted to investigate the effect of aerobic exercise on the level of fatigue in patients with Multiple Sclerosis.
    Method
    This clinical trial study was conducted with 80 patients referred to the Multiple Sclerosis Association in Tehran، Iran. The patients'' disability status severity was shown to be between 0-5. 5 Using the Expanded Disability Status Scale severity (EDSS). The patients chosen using the convenience sampling method were divided to the experiment and control groups. The patients were trained to do exercise for 6 weeks (18 sections). Data was gathered using the Fatigue Scoring Scale. Descriptive and inferential statistics were used for data analysis.
    Results
    There were a statistically significant difference in the level of fatigue between the patients in the experiment and control groups (P<0. 001).
    Conclusion
    The aerobic exercise reduced the level of fatigue in patients with Multiple Sclerosis. It is believed that aerobic exercise reduces fatigue through energy conservation.
    Keywords: aerobic exercise, Multiple Sclerosis, fatigue