فهرست مطالب

آموزش پرستاری - سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1392)

مجله آموزش پرستاری
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نادیا سدری، احمدعلی اسدی نوقابی *، میترا ذوالفقاری، حمید حقانی، اصغر توان صفحات 1-11
    مقدمه
    یکی از مهمترین عوارض تعویض دریچه، اختلال عملکرد دریچه می باشد که به صورت عوارض ترومبولیتیک و آمبولی سیستماتیک بروز می دهد. بنابراین این بیماران به مصرف ضد انعقاد با وارفارین نیاز دارند. مصرف ناصحیح ضد انعقاد باعث عوارض ترومبو آمبولیسم و خونریزی در بیماران با دریچه مکانیکی است زیرا تبعیت از مصرف آن بسیار ضعیف می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش پیام کوتاه (تعاملی و غیر تعاملی) بر تبعیت از رژیم درمانی ضد انعقاد بیماران با دریچه مصنوعی قلب انجام شد.
    روش
    این مطالعه، یک کارآزمایی بالینی است که بر روی 90 نفر از بیماران واجد شرایط که به بیمارستان امام خمینی شهر تهران مراجعه کردند به مدت 3 ماه انجام شد. بیماران توسط قرعه کشی به سه گروه 30 نفره کنترل، تعاملی و غیر تعاملی تقسیم شدند. پرسشنامه پژوهشگر ساخته توسط بیماران تکمیل و میزان INR آنها ثبت گردید. به همه بیماران بروشور آموزشی داده شد و شماره تلفن آنها دریافت و چگونگی استفاده از پیام کوتاه به آنها آموزش داده شد. برای گروه کنترل هیچ پیامی ارسال نشد. در گروه غیر تعاملی، هر هفته چهار پیام آموزشی به مدت سه ماه ارسال گردید. در گروه تعاملی، علاوه بر ارسال پیام های آموزشی، بیماران با پرسیدن سوالات خود با پژوهشگر ارتباط دوطرفه داشتند. بعد از مداخله هر سه گروه مجددا پرسشنامه پژوهشگر ساخته را تکمیل و میزان تبعیت آنها با پرسشنامه و INR سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 16-SPSS و آزمون های دقیق فیشر، کای دو، تی زوج و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد بین سه گروه قبل از مداخله از لحاظ میزان تبعیت از رژیم دارویی (43/0=P) و رژیم غذایی (84/0P=) اختلاف معنی دار آماری وجود نداشت اما بعد از سه ماه اختلاف معنی دار بین سه گروه در تبعیت از رژیم درمانی ضد انعقاد ایجاد شد (001/0≥P). همچنین میانگین نمره تبعیت از رژیم درمانی در گروه تعاملی بعد از مداخله بالاتر از دو گروه دیگر بود. میزان PT و INR بین سه گروه بعد از سه ماه تفاوت معنی دار نشان نداد (18/0P=). بر اساس آزمون تی زوج میزان PT و INR بعد از مداخله در گروه غیر تعاملی با (008/0P=) و در گروه تعاملی با (001/0≥P) از لحاظ آماری معنی دار شدند و در گروه کنترل اختلاف معنی دار نداشت (9/0=P).
    نتیجه گیری
    آموزش از طریق پیام کوتاه به صورت تعاملی، می تواند تبعیت از رژیم درمانی ضد انعقاد را در بیماران با دریچه مصنوعی قلب افزایش دهد.
    کلیدواژگان: آنتی کواگولانت، تبعیت از رژیم درمانی، سرویس پیام کوتاه، تعویض دریچه قلب
  • حسین ابراهیمی، مهدی صادقی * صفحات 12-22
    مقدمه
    تغذیه یک فاکتور مهم در درمان بیماران مبتلا به بیماری مزمن کلیوی است و رژیم غذایی نامناسب می تواند باعث کاهش کیفیت زندگی و افزایش مشکلات و ناخوشی و مرگ و میر در این بیماران شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش رژیم غذایی بر شاخص های آزمایشگاهی بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام گردید.
    روش
    در این مطالعه نیمه تجربی، 99 بیمار تحت درمان با همودیالیز در بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود در سال 1391 به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از فرم اطلاعات فردی و چک لیست ثیت آزمایشات استفاده شد. سپس برای گروه آزمون آموزش رژیم غذایی به صورت چهره به چهره اجرا شد اما گروه کنترل آموزش های متداول را دریافت کردند. پس از سه ماه مجددا شاخص های آزمایشگاهی بیماران بررسی و ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای مجذور، تی مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشتند (P>0.05). بین مقادیر هموگلوبین، قندخون ناشتا، کراتینین، سدیم، پتاسیم، کلسیم، فسفر و آلبومین بیماران دو گروه قبل از مداخله، تفاوت معنی داری وجود نداشت (P>0.05) اما بعد از مداخله بین تمامی این مقادیر در دو گروه تفاوت معنی دار بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از اثرات مثبت بکارگیری آموزش رژیم غذایی بر اکثر شاخص های آزمایشگاهی در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل بود، لذا با توجه به این امر، ارائه آموزش های مرتبط با رژیم غذایی به پرستاران و مسوولین مربوطه جهت کمک به بهبود شرایط بیماران تحت همودیالیز توصیه می شود.
    کلیدواژگان: همودیالیز، آموزش، رژیم غذایی، شاخص های آزمایشگاهی
  • مهسا پورشعبان *، زهره پارسا یکتا، محمد غلام نژاد، حمید پیروی صفحات 23-32
    مقدمه
    تغییر در زندگی فردی در هنگامی که بیماری مزمن کلیه به وجود می آید نیاز به پشتیبانی و حمایت جهت تغییر رفتار دارد. عدم تبعیت از رژیم درمانی در بیماران مزمن کلیه شایع می باشد و این مساله با افزایش سرعت پیشرفت بیماری و مرگ و میر در این بیماران همراه است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش تغذیه بر میزان تبعیت از رژیم غذایی در بیماران مزمن کلیه غیر دیالیزی انجام شده است.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی گروه قبل و بعد از تست و با گروه مقایسه می باشد. 80 بیمار مزمن کلیه غیردیالیزی با فیلتراسیون گلومرولی ml/min/1.73 m2 60-15 به شیوه تصادفی ساده به دو گروه 40 نفره تقسیم شدند. به گروه آزمون علاوه بر مراقبت معمول، بسته آموزشی رژیم غذایی ارائه شد و بیماران گروه مقایسه فقط تحت مراقبت معمول قرار گرفتند. قبل و پس از 12 هفته، تبعیت بیماران با پرسشنامه ساخته شده توسط پژوهشگر مورد سنجش قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده با آمار توصیفی و استنباطی (تی مستقل و کای دو) و روش تحلیل اندازه مکرر در نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    پس از 12 هفته میانگین در گروه آزمون (45/54) نسبت به میانگین در گروه مقایسه (40/43) افزایش بیشتری را نشان داد. نتایج آزمون آماری t مستقل و روش تحلیل اندازه مکرر نیز بعد از مداخله اختلاف معنادار آماری بین دو گروه آزمون و مقایسه را نشان داد (001/0P=).
    نتیجه گیری
    آگاهی بیماران مزمن کلیه غیردیالیزی با استفاده از این قبیل شیوه های آموزشی در مورد رژیم غذایی در بهبود تبعیت از رژیم غذایی موثر است. بنابراین پرستاران به عنوان یکی از اعضای تیم بهداشتی می توانند نقش بسیار مهمی در ارتقاء آگاهی این بیماران ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: تبعیت از رژیم غذایی، بیماری مزمن کلیه، آموزش تغذیه، بیمار غیر دیالیزی
  • محمد غلامی، مسعود فلاحی خشکناب *، سادات سید باقر مداح، فضل الله احمدی، حمیدرضا خانکه، نسیم نادری صفحات 33-49
    مقدمه
    جستجوی اطلاعات سلامت نقش مهمی در فرآیند مدیریت بیماری قلبی عروقی ایفا می کند. هدف از این مطالعه کشف نیازهای اطلاعاتی بیماران قلبی عروقی در زمان جستجوی اطلاعات سلامت بر اساس تجارب بیماران، مراقبان خانوادگی و کارکنان سلامت می باشد.
    روش
    این مطالعه با رویکرد تحقیق کیفی و با روش تحلیل محتوای کیفی انجام شد. 31 مشارکت کننده شامل 16 بیمار قلبی عروقی، 5 مراقب خانوادگی و 10 مراقب سلامت بودند. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند و با نمونه گیری هدفمند جمع آوری و تا اشباع داده ها ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده ها به طورمستمر و همزمان با جمع آوری داده ها و به صورت مقایسه ای انجام گردید.
    یافته ها
    در طی فرایند تحلیل داده ها، چهار درون مایه محوری شامل نیازهای اطلاعاتی «مرتبط-بیماری»، «مرتبط-مراقبت سلامت»، «مرتبط-نظام سلامت» و «مرتبط-زندگی روزمره» که بیانگر تجربه و درک مشارکت کنندگان از نیازهای بیماران قلبی عروقی در حین جستجوی اطلاعات سلامت است، پدیدار شد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج، جستجوی اطلاعات سلامت برای بیماران قلبی عروقی، با یک نگاه جامع و ماوراء مسایل سلامت جسمی و بیماری درک شده است. از یافته های مهم این مطالعه جستجوی اطلاعات در زمینه پیش آگهی، ایفای نقش، سلامت جنسی و روانی، عملکرد نظام سلامت، همچنین جستجوی طب نوین، اسلامی و طب سنتی بود، بنابراین لزوم فراهم کردن اطلاعات مربوط به موارد مذکور از طریق شیوه های متعدد اطلاع رسانی، برای پاسخگویی به نیاز بیماران و مشارکت آنها در تصمیم گیری درمانی و مدیریت بهینه زندگی، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: جستجوی اطلاعات سلامت، نیازهای اطلاعاتی، بیماری قلبی عروقی
  • تیام کیانی، مسعود فلاحی خشکناب *، اصغر دالوندی، محمدعلی حسینی، کیان نوروزی صفحات 50-62
    مقدمه
    در سالیان اخیر استفاده از اینترنت به بخش مهمی از زندگی ایرانیان به ویژه در دانشجویان تبدیل شده است.با ورود این فناوری جدید و تغییرات ناشی از آن، این پرسش مطرح است که وضعیت اعتیاد به اینترنت در دانشجویان پرستاری چگونه است، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت اعتیاد به اینترنت و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان پرستاری طراحی و اجرا شده است.
    روش
    دراین مطالعه توصیفی، 330 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران به صورت تصادفی انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ی ویژگی های جمعیت شناسی و «آزمون اعتیاد به اینترنت» (Internet Addiction Test) استفاده شد. پس از جمع آوری داده ها، داده ها با نرم افزار SPSS v. 21 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 03/82 درصد دانشجویان پرستاری اعتیاد به اینترنت نداشته و 7/17 درصد از آنها اعتیاد به اینترنت داشتند. بین اعتیاد به اینترنت با متغیرهای جمعیت شناختی از جمله: جنسیت، وضعیت کامپیوتر شخصی، سایتهای علمی، وبلاگ شخصی، وب سایت شخصی، گفتگوی اینترنتی(چت)، گوش دادن به موسیقی، وب گردی، دوست یابی، بازی های اینترنتی، کار با وبلاگ، مدت زمان استفاده از اینترنت در روز به ساعت، مدت زمان استفاده از اینترنت در هفته به ساعت همبستگی آماری معنی داری مشاهده شد (001/0p<).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان داد 7/17درصد از دانشجویان پرستاری به اینترنت اعتیاد داشته اند. با توجه به گسترش روز افزون اینترنت دربین دانشجویان، طراحی، اجرای برنامه های آموزشی مناسب و استفاده از مداخلات اثر بخشی مبتنی بر اینترنت در راستای ارتقای هر چه بیشتر دانش و القاء رفتارهای سالم در بین دانشجویان پرستاری ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: اینترنت، اعتیاد به اینترنت، دانشجوی پرستاری
  • زهره بادیه پیمای جهرمی، ساره کشاورزی *، ایران جهان بین صفحات 63-71
    مقدمه
    خودپنداری حرفه ای پرستاران به عنوان اطلاعات و عقایدی است که پرستاران راجع به نقش خود، ارزش ها و رفتارهایشان دارند. برای درک بهتر پرستاران و حل بحران پرستاری، نیاز به توسعه ابزاری اختصاصی برای اندازه گیری خودپنداری حرفه ای پرستاران وجود دارد. پرسشنامه خودپنداری حرفه ای پرستاران (Nurse Self-Concept Questionnaire: NSCQ) که توسط Cowin و همکاران تهیه و تنظیم شده است جهت ارزیابی خودپنداری حرفه ای پرستاران استفاده می شود. هدف از انجام این پژوهش اعتبارسنجی نسخه فارسی این پرسشنامه و آماده سازی آن به عنوان یک ابزار در ارزیابی خودپنداری حرفه ای پرستاران در جمعیت ایرانی می باشد.
    روش
    در این پژوهش مقطعی تحلیلی از نوع روان سنجی و اعتباریابی آزمون 200 پرستار شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جهرم در سال 1391 به روش سرشماری وارد مطالعه شدند و پرسشنامه خودپنداری حرفه ای را تکمیل نمودند. سنجش پایایی پرسشنامه به روش دو نیمه سازی و ضریب آلفای کرونباخ صورت گرفت. جهت سنجش روایی این پرسشنامه نیز از تحلیل عاملی اکتشاف روایی سازه و ضریب همبستگی اسپیرمن براون استفاده شد.
    یافته ها
    ضرایب همبستگی اسپیرمن براون و آلفای کرونباخ به ترتیب 84/0 و 97/0 به دست آمد. نتایج تحلیل عاملی به کمک روش مولفه های اصلی و با استفاده از چرخش اکوامکس نشان داد که این پرسشنامه دارای شش عامل عزت نفس پرستاری، ارتباطات، رهبری، دانش، مراقبت و ارتباط با همکاران می باشد. این عوامل بیش از 63/76% از واریانس کل را تبیین می کنند. روایی سازه زیرمقیاس های این پرسشنامه نیز با یکدیگر تایید شد. دامنه این ضرایب از 41/0 تا 75/0 در نوسان بود و کلیه آن ها معنادار بودند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی پرسشنامه خودپنداری حرفه ای پرستاران کوین می تواند ابزاری روا و پایا در ارزیابی خودپنداری حرفه ای پرستاران ایرانی باشد. پیشنهاد می شود در مطالعات آتی محققان برروی نمونه های بیشتر و گروه های مختلف تمرکز داشته باشند.
    کلیدواژگان: پرسشنامه، خودپنداری، پرستاری، روایی، پایایی
  • فائزه جهان پور، احمدرضا زارعی *، مریم روانی پور، نجمه رزازان، سمیه حسینی صفحات 72-79
    مقدمه
    آموزش بالینی یکی از ارکان اساسی در برنامه آموزش پرستاری است و اگر این آموزش نتواند مهارت لازم را برای ارایه خدمات بهداشتی درمانی در دانشجویان فراهم کند از وظیفه اصلی خود کوتاهی کرده است. دانشجویان پرستاری با مشکلات عدیده ای در حیطه آموزش بالینی در بخش اطفال روبه رو هستند. لذا این مطالعه به منظور بررسی مشکلات آموزش بالینی در بخش اطفال انجام شد.
    روش
    روش این مطالعه توصیفی- مقطعی با نمونه گیری سرشماری که شامل دانشجویان سال چهارم مقطع کارشناسی پیوسته رشته پرستاری و دانشجویان فارغ التحصیل از دانشکده پرستاری و مامایی بوشهر مشغول به طرح در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در سال 92-1391 بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش بود: 1- مشخصات دموگرافیک 2- پرسشنامه مشکلات آموزش بالینی در بخش اطفال. روایی و پایایی پرسشنامه ها مورد سنجش قرار گرفت و بعد از آن جهت تکمیل شدن در اختیار نمونه های پژوهش قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار آماری SPSS v.18 و با استفاده از آمار توصیفی (جداول توزیع فراوانی) انجام شد.
    یافته ها
    مهم ترین مشکلات آموزش بالینی در بخش اطفال از دیدگاه دانشجویان عبارت بود از کمبود امکانات رفاهی، عدم دسترسی به اینترنت و سایت های علمی، کمبود مجلات معتبر علمی در حیطه اطفال در کتابخانه بیمارستان محل کارورزی، مناسب نبودن محل کتابخانه بیمارستان برای مطالعه، عدم ارزشیابی مربیان از فعالیت های دانشجویان براساس اهداف کارورزی، غیرشفاف بیان شدن اهداف کارورزی و طرح درس بالینی توسط مربیان و ناتوانی مربیان در اداره و مدیریت کارورزی.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود که مسوولین مربوطه و برنامه ریزان آموزش پرستاری با استفاده از نتایج پژوهش با شناسایی موانع پیش روی آموزش بالینی بخش اطفال دانشجویان و مربیان در جهت بهبود انگیزه و یادگیری دانشجویان گام بردارند.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، بخش اطفال، دانشجویان پرستاری، دانش آموختگان پرستاری
  • احمد ایزدی، معصومه برخورداری *، زهرا شجاعی، مهدیه ظاهری صفحات 80-89
    مقدمه
    با وجود تغییرات مداوم و پیشرفت در زمینه مراقبت های بهداشتی و همچنین ماهیت پیچیده عملکرد بالینی در پرستاری، مهارت های یادگیری خودراهبر برای موفقیت دانشجویان پرستاری ضروری است. شناسایی عوامل موثر بر یادگیری خودراهبر می تواند به توسعه آن کمک نماید. هدف از این پژوهش تعیین میزان یادگیری خودراهبر و ارتباط آن با اضطراب و عزت نفس دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد می باشد.
    روش
    این مطالعه توصیفی تحلیلی برروی تعداد 265 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی شهر یزد در سال 1392 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر چهار بخش، شامل مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه آمادگی برای یادگیری خودراهبر گاگلینمو، اضطراب اشپیل برگر و عزت نفس روزنبرگ بود. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی و استنباطی (ANOVA و همبستگی پیرسون) در نرم افزار SPSS v.16 استفاده گردید. سطح معناداری 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات آمادگی برای یادگیری خودراهبر در تمام چهار سال تحصیلی متوسط بود. تفاوت آماری معناداری بین آمادگی برای یادگیری خودراهبر با سال تحصیلی وجود نداشت. بین یادگیری خودراهبر و اضطراب همبستگی معکوس و معناداری و در حد متوسطی وجود داشت (0001/0=p، 426/0- =r). بین یادگیری خودراهبر و عزت نفس همبستگی مستقیم وجود داشت (122/0=r، 046/0=p).
    نتیجه گیری
    بنابراین، برای رشد یادگیری خودراهبر در دانشجویان پرستاری لازم است مدرسان پرستاری به کاربرد بیشتر یادگیری خودراهبر در دوره های پرستاری، بهبود روش های تدریس و ترویج یادگیری مادام العمر توجه داشته باشند و برای رشد این نوع یادگیری و دستیابی به اهداف آموزشی لازم است تا شرایط استرس زا در محیط های آموزش بالینی تعدیل گردد و عزت نفس کافی را در دانشجویان پرستاری ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: یادگیری خودراهبر، یادگیری مادام العمر، دانشجویان پرستاری، عزت نفس، اضطراب
|
  • N. Sedri, Aa Asadi Noughabi *, M. Zolfaghari, H. Haghani, A. Tavan Pages 1-11
    Introduction
    One of the major complications of valve replacement، is valve dysfunction wich occurs in thrombolytic complication and systemic embolism. Therefore، these patients should take anticoagulant with warfarin. Incorrect use of anticoagulant is the cause of thrombotic complications and bleeding in patients with mechanical valves due to very low levels of adherence to the medication. This research was done with the perpose of comparison of the effect of two types of short message service (interactive and non-interactive) on patient compliance with anticoagulant regimens in patients with prosthetic heart valves.
    Method
    This study is a clinical trial performed on 90 eligible patients referred to Imam Khomeini hospital in Tehran، Iran for a perdiod of three months. The patients were divided into three groups of 30 patients، contorol، interactive and non-interactive. Self-report questionnaires were completed and International Normalized Ratio (INR) levels were recorded. Educational leaflets were given to all of the patients، their phone numbers were taken and they were instructed about using short message service. The control group did not receive SMS. Four educational messages were sent to the non-interactive group every week for a period of three months. In the interactive group، in addition to sending educational messages، patients were able to communicate with the researcher and ask their questions. After three months، all three groups completed the self-report questionnaires again. Then anticoagulant adherence was evaluated using questionnaire and INR levels. Data were analysed using fisher exact test، Chi-Square، paired T test، and analysis of variance.
    Results
    Before the intervention all three groups did not have a significant difference in the mean of drug (P=0. 43) and diet (P=0. 84) adherence. But three months after intervention، three groups had significant differnece in the mean of the anticoagulant adherence (P≤0/001). The mean of adherence in interactive group was higher than the other two groups after intervention. PT and INR between three groups did not indicated any significant differences (P=0. 18). Paired T test results showed that after the intevention PT and INR in the non-interactive with (P=0. 008) and in interactive group with (P≤0/001) had significant mean and in control group the differences was not significant (P=0. 9).
    Conclusion
    Using interactive short message service can increase anticoagulant adherence of patients with prosthetic heart valves.
    Keywords: Anticoagulant, adherence, short message service, heart valve replacement
  • H. Ebrahimi, M. Sadeghi * Pages 12-22
    Introduction
    Nutrition is an important factor in the treatment of patients with chronic renal disease and inappropriate dietary regimen can decrease quality of life and increase morbidity and mortality in these patients. This study was aimed to investigate the effect of diet education on the laboratory parameters in patients undergoing hemodialysis.
    Method
    In this quasi experimental study، 99 patients undergoing hemodialysis were randomly assigned into experimental and control groups. Demographic form and testing checklist was used for data gathering. Dietary face to face education was conducted for experimental group but the control group received routine education. After three months، laboratory variables in patients were evaluated and recorded. Data were analyzed using Chi-squared test، independent T-test and Paired T-test.
    Results
    Demographic variables of the two groups were not significantly different (P>0. 05). There was no significant difference between the values of Hb، FBS، Cr، Na، K، Ca، Phosphor and albumin between two groups before intervention (P>0. 05)، but after the intervention، there was a significant difference in these laboratory parameters (P<0. 05).
    Conclusion
    Study results indicate positive effects of dietary education on the laboratory indicators in the intervention group compared to the control group. Considering this، dietary education to nurses and other relevant personnel is needed to improve conditions for patients undergoing hemodialysis.
    Keywords: Hemodialysis, education, diet, laboratory variables
  • M. Pourshaban *, Z. Parsayekta, M. Gholamnezhad, H. Peyravi Pages 23-32
    Introduction
    Change in one''s life when there is chronic kidney disease need support to change behavior. Non-compliance with treatment regimens in chronic kidney disease is common، and it is more rapid disease progression and mortality in this disease. This study aimed to determine the effect of nutrition education on dietary adherence in non-dialysis CKD is done.
    Method
    It was a quasi-experimental before-after nonequivalent comparative group study. Eighty non-dialysis chronic kidney disease patients with Glomerular Filtration Rate of 15-60 ml/min/1. 73 m2 were recruited and assigned by randomly sampling either to comparison or experimental groups (n=40). The experimental group received food diet training package and the control group received only usual care. Before and after 12 weeks، patients were evaluated by a questionnaire made by the researcher. The data were analyzed by descriptive and inferential statistics (t-test and chi square) and repeated measure method using SPSS-PC (v. 16).
    Results
    After 12 weeks، the mean of the experimental group (54. 45) than the mean in comparison group (43. 40) showed a greater increase. After intervention independent t-test and repeated measure method showed significant differences between the intervention and comparison groups (p= 0. 001).
    Conclusion
    Chronic kidney disease awareness such practices in the educational use of diet is effective in improving adherence. So the nurse as a member of the medical team plays an important role in promoting awareness of the patients.
    Keywords: Food diet adherence, chronic kidney disease (ckd), nutrition training, non, dialysis patient
  • M. Gholami, M. Fallahi Khoshknab *, S. Seyed Bagher Madah, F. Ahmadi, Hr Khankeh, N. Naderi Pages 33-49
    Introduction
    Seeking health information is of salient importance in management of cardiovascular diseases (CVDs). The present study aimed to explore and reveal the information needs of patients with cardiovascular diseases when seeking healthcare information. Our data sources were patients’، family caregivers’ and healthcare providers’ experiences.
    Method
    In a qualitative research approach، content analysis method was used. There were 31 participants comprising 16 cardiovascular patients، 5 family caregivers، and 10 healthcare providers. Required data were gathered through semi-structured interviews and purposeful sampling، and continued until data saturation. Analysis of data was performed concurrently with data collection and through a comparative method.
    Results
    Four central themes including disease-related، healthcare-related، health system-related and life-related information needs emerged out of content analysis.
    Conclusion
    The results showed that information seeking in patients with cardiovascular diseases is holistic and is beyond physical health and the disease. Some of the important findings of this study are seeking information about prognosis، role playing، mental and sexual health، healthcare system performance، modern medicine، Islamic and traditional medicine. Therefore، providing information through various modes of communication for meeting patient needs، having their participation in decisions for treatment، and optimal management of life is necessary.
    Keywords: Health information seeking, information need, cardiovascular disease
  • T. Kiany, M. Fallahi Khoshknab *, A. Dalvandi, Ma Hosaini, K. Nourozi Pages 50-62
    Introduction
    In recent years، internet is becoming an integral part of individuals، especially activities in everyday life. Continual technological change، first question that comes to mind is the internet addiction status among nursing students at universities. The aim of this study was to determine internet addiction and its related factors among nursing students in Tehran University of Medical Sciences in 2013.
    Method
    In this analytical study، 330 Nursing Students from Tehran Universities of Medical Sciences enrolled in the study. Data collection were carried out using Young''s Internet addiction test and demographic variables questionnaire and then analyzed using SPSS version 21.
    Results
    Based on our findings، 82. 3% of the students did not have Internet addiction. There were statistically significant relationship between internet addiction and demographic variables including gender، status، personal computers، science websites، personal blogs، personal websites، Webchat (chat)، listening to music، surfing the Web، making friends، playing online games، blogging، duration of internet use per hours per day، time of the week، time of Internet use (P < 0. 001).
    Conclusion
    The findings of this study indicate that 17. 7% of the nursing students in this study had Internet addiction. Regarding the increased pattern of Internet use among students، appropriate training programs and effective Internet-based interventions to promote knowledge and inspire healthy behaviors in the nursing students، are essential.
    Keywords: Internet, internet addiction, nursing student
  • Z. Badiyepeymaye Jahromi, S. Keshavarzi *, I. Jahanbin Pages 63-71
    Introduction
    Professional self-concept of nurses is as information and ideas that nurses have about their roles، values and behaviors. For better understanding of nurses and solve the crisis of nursing، there is a need to develop specific instrument for measuring Professional self-concept of Nurses. NSCQ (Nurse Self-Concept Questionnaire) which has been developed by Cowin is used to evaluate the professional self-concept of nurses. The present study aimed to determine the reliability and validity of the Persian version of this questionnaire and prepare it as an instrument for evaluating the professional self-concept of the Iranian nurses.
    Method
    In this cross sectional-analytic study of psychometric and validation of testing 200 nurses working at Jahrom University of Medical Sciences based on census method، completed the professional self-concept questionnaire. The reliability of the questionnaire was determined using split-half as well as Cronbach''s alpha coefficients، exploratory factor analysis، and inter-item reliability and Spearma Brown correlation coefficient.
    Results
    Spearman Brown correlation coefficient and Cronbach''s alpha were 0. 84 and 0. 97، respectively. Exploratory factor analysis through principle components method and equamax rotation demonstrated that the questionnaire contained six elements، including nursing self-esteem، communication، leadership، knowledge، care، and staff relations. These elements clarify more than 76. 63% of the total variance. Inter-item reliability of the questionnaire subscales was also confirmed. These coefficients ranged from 0. 41 to 0. 75 and were all significant.
    Conclusion
    In conclusion، the questionnaire of nursing professional self-concept of Cowin could be used as a valid and reliable instrument for evaluating the Iranian nurses'' professional self-concept. Considering greater sample size and different groups of people are suggested in future research.
    Keywords: Questionnaire, self, concept, nursing, validity, reliability
  • F. Jahanpour, A. Zarei *, M. Ravanipour, N. Razazan, S. Hoseini Pages 72-79
    Introduction
    Clinical education is the most important part of nursing education and is expected to provide the students with necessary clinical skills. Nursing students face with many clinical education problems in pediatric ward. This study aimed to investigate the clinical education problems in pediatric ward.
    Method
    This cross-sectional study was performed on forth year students and graduate nurses affiliated to Bushehr University of medical sciences. Methods of sampling were census. Data gathering tool was a questionnaire consist of two parts: 1 - Demographic characteristics 2 - Inventory problems of clinical education in pediatric ward. Reliability and validity of the questionnaire were measured. Data analyzed using SPSS version 18.
    Results
    The most important difficulties in clinical education from the students’ viewpoint were deficiency of facilities، lack of access to the Internet، lack of pediatric scientific journals in the hospital library، unsuitable hospital library location، and lack of students'' evaluation based on training objectives by clinical educators، unclear curriculum and training objectives by clinical educators.
    Conclusion
    It is recommended that nursing education administrators and planners improve students'' learning and motivation by application of the results of this research.
    Keywords: Clinical education, pediatric ward, nursing students, nursing graduates
  • A. Izadi, M. Barkhordari *, Z. Shojai, M. Zaheri Pages 80-89
    Introduction
    With ongoing change and advancements in the health care and intricate nature of clinical practice in nursing، Self-Directed Learning Skills are essential for success of nursing students. Determination of factors affecting Self-Directed Learning (SDL) can help improve self-Directed Learning. The aim of this research was to assess Self-Directed Learning and relationship between SDL and State Anxiety (SA) and self-esteem in baccalaureate nursing students of Islamic Azad University of Yazd in 2013.
    Method
    This descriptive-analytic study was performed on 265 baccalaureate nursing students of Islamic Azad University of Yazd in 2013. Data collection tool was consisted of four parts: demographic characteristics، Guglielmino’s Self-directed Learning Readiness Scale (SDLRS)، Spielberger State Anxiety Inventory and Rosenberg Self-esteem Scale. Data was analyzed by SPSS software (version 16) using descriptive and inferential statistics (ANOVA and Pearson). Results were considered statistically significant when p-value was P<0. 05.
    Results
    Mean scores of readiness for Self-Directed Learning was average in all four academic years. There was no statistically significant difference in Self-directed Learning Readiness score by academic year. Results showed that SDL is negatively correlated with SA (r= -0. 426، P=0. 0001) and is positively correlated with self-esteem (P=0. 122، r=0. 046)
    Conclusion
    Therefore، nurse educators should pay more attention to self-directed learning in nursing courses to improve teaching methods and promote life-long learning. For this purpose educational goals need to be adjusted in stressful clinical situations after creation of self-esteem in students.
    Keywords: Self, Directed learning readiness, lifelong learning, nursing students, anxiety, self, esteem