فهرست مطالب

آموزش پرستاری - سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1393)

مجله آموزش پرستاری
سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محبوبه سجادی هزاوه، شراره خسروی * صفحات 1-11
    مقدمه
    به نظر می رسد که پرستاران تازه فارغ التحصیل، توانمندی های لازم را طی تحصیل کسب نمی کنند و این امر در آمادگی حرفه ای آنان به عنوان پرستاران تازه کار ایجاد اختلال می نماید. مطالعه حاضر با هدف تبیین تجارب پرستاران تازه کار در مورد آمادگی حرفه ای آنان پس از فارغ التحصیلی صورت گرفته است.
    روش
    این یک مطالعه کیفی است که برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای کیفی قراردادی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه، پرستاران تازه کار شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اراک بودند. نمونه گیری هدفمند انجام شد. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه های انفرادی نیمه ساختاری صورت گرفت که در نهایت 16 پرستار تازه کار و 4 پرستار با سابقه در پژوهش شرکت نمودند.
    یافته ها
    طی تحلیل داده ها 3 درون مایه و 8 طبقه پدیدار شدند. درون مایه ها و طبقات استخراج شده شامل چالش های آموزش (چالش های آموزش نظری، چالش های آموزش بالینی، و گسست آموزش و بالین)، ویژگی های مربی (دانش و مهارت مربی و چالش مربی در برقراری ارتباط) و شرایط دانشجو (انگیزه و علاقه دانشجو، تجارب کاری دوره دانشجویی، و مسایل اقتصادی دانشجو) می باشند.
    نتیجه گیری
    آمادگی حرفه ای دانشجویان فارغ التحصیل از مباحث پرچالش می باشد. در پژوهش حاضر، مشارکت کنندگان معتقد بودند که چالش های موجود در آموزش نظری و بالینی در دوره دانشجویی، دانش و مهارت مربیان و انگیزه دانشجویان پرستاری مواردی هستند که می توانند بر آمادگی حرفه ای پرستاران تازه کار تاثیرگذار باشند. با توجه به نتایج حاصل، به نظر می رسد برنامه ریزی لازم جهت رفع مشکلات مطرح شده می تواند موجبات آموزش صحیح و ایجاد صلاحیت و مهارت های لازم در دانشجویان پرستاری جهت ایفای نقش به عنوان پرستاران تازه کار را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: پرستاری، آموزش، حرفه ای شدن، تحلیل محتوا
  • منیر نوبهار * صفحات 12-26
    مقدمه
    یادگیری مرکز هویت انسانی و مشارکت اجتماعی است، عوامل فرهنگی اجتماعی بر تجارب یادگیری پرستاران تازه وارد در بخش مراقبت ویژه قلب، تاثیرگذار می باشد. هدف این مطالعه تبیین تجارب یادگیری بالینی پرستاران تازه وارد در بخش مراقبت ویژه قلب بود.
    روش
    این پژوهش یک تحقیق کیفی بود که در آن از نمونه گیری مبتنی بر هدف با حداکثر تنوع استفاده شد و 18 مشارکت کننده در سمنان طی سالهای 92-1391 با سوالات باز مورد مصاحبه قرار گرفتند. روش اصلی جمعآوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختار یافته بود. مصاحبه ها به صورت دیجیتالی ضبط و بلافاصله کلمه به کلمه نوشته شد و به روش تحلیل محتوایی مرسوم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس فرآیند تجزیه و تحلیل داده ها، چهار درون مایه که بیانگر تجارب یادگیری بالینی پرستاران تازه وارد در بخش مراقبت ویژه قلب است، استخراج گردید. این درون مایه ها شامل «چالش های آموزش پایه»، «یادگیری خود راهبر»، «برخورداری از حمایت» و «نظارت اثربخش» بود. این درون مایه ها، متاثر از نقش پرستار و محیط در تجارب یادگیری بالینی می باشد. درونمایه اصلی «یادگیری موقعیتی» بود. پرستاران تازه وارد در بخش مراقبت ویژه قلب با تلفیق این درون مایه ها به یادگیری بالینی دست می یافتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه برای پرستاران تازه وارد به بخش مراقبت ویژه قلب در شناخت استراتژی هایی یادگیری در حیطه های دانش، نگرش و عملکرد، ارزشمند است. براساس یافته های این مطالعه، مدیران، مسوولین و مربیان پرستاری می-توانند با بهبود شرایط آموزش پرستاری و تقویت انگیزه یادگیری فردی، ایجاد محیط های حمایتی و ارتقاء سیستم های نظارتی، زمینه را برای یادگیری بالینی بهتر در پرستاران تازه وارد در بخش های مراقبت ویژه قلب فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: پرستاران، آموزش پرستاری، یادگیری بالینی، یادگیری موقعیتی، مراقبت ویژه قلب
  • فاطمه سادات سید نعمت الله روشن، حسن ناوی پور *، فاطمه الحانی صفحات 27-40
    مقدمه
    کم خونی فقرآهن شایع ترین بیماری خونی بوده و مانند سایر بیماری های مزمن، جنبه های کیفیت زندگی بیمار و مادر به عنوان مراقب اصلی را تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعه حاضر به منظور تعیین اثر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر کیفیت زندگی مادران دارای نوجوان مبتلا به کم خونی فقرآهن در سال 1392 و در شهر تهران انجام گردیده است.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی از نوع کاربردی است که با انتخاب 60 مادر دختر نوجوان مبتلا به کم خونی فقرآهن در دو گروه آزمون و کنترل از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و فرم کوتاه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت می باشد. الگوی توانمندسازی خانواده محور در گروه آزمون اجرا و پس آزمون 5/1 ماه بعد از مداخله انجام شد.
    یافته ها
    میانگین امتیاز کیفیت زندگی مادران قبل از مداخله در گروه آزمون برابر با 89/6 ±63/54 و در گروه کنترل برابر با 66/7±50/54 بود که با آزمون تی مستقل بین دو تفاوت معناداری وجود نداشت (94/0=p) در حالی که بعد از مداخله میانگین امتیاز کیفیت زندگی مادران در گروه آزمون برابر با 20/4±13/60 و در گروه کنترل برابر با 09/7±46/54 گردید که با آزمون تی مستقل اختلاف معناداری بین میانگین نمرات کیفیت زندگی دو گروه مشاهده گردید (001/0p<). همچنین با انجام آزمون تی زوجی قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون از نظر نمرات کیفیت زندگی تفاوت معناداری (001/0p<) مشاهده شد. در حالی که در گروه کنترل این اختلاف معنادار نبود (851/0=p).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که اجرای الگوی توانمندسازی خانواده محور در افزایش کیفیت زندگی مادران دارای نوجوان مبتلا به کم خونی فقرآهن موثر بوده است. پیشنهاد می شود پژوهش هایی در سطح وسیع تر در زمینه اثربخشی این الگو برای سایر بیماری های مزمن نیز انجام گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، توانمندسازی، کم خونی فقرآهن، دختران نوجوان، مادران
  • منیره متوسلیان، خدیجه نصیریانی * صفحات 41-47
    مقدمه
    توسعه مهارت های بالینی برای دانشجویان پرستاری جزء حیاتی برنامه آموزش پرستاری می باشد. یادگیری با کمک کامپیوتر به عنوان یک استراتژی با ارزش در تدریس و یادگیری تئوری یاد شده است اما در دروس عملی نیاز به تحقیقات بیشتری می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر لوح فشرده و نمایش عملی بر یادگیری مهارت اندازه گیری علایم حیاتی دانشجویان پرستاری انجام شده است.
    روش
    این پژوهش از نوع تجربی به روش قبل و بعد است که به مقایسه تاثیر دو روش آموزشی نمایش عملی و لوح فشرده بر مهارت اندازه گیری علایم حیاتی در دانشجویان نیمسال اول کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال90-1389 در دو گروه می پردازد. دانشجویان پرستاری به صورت هدفمند انتخاب و سپس به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه قرار گرفتند حجم نمونه متشکل از 35 نفر در هر گروه بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه اطلاعات فردی و مقیاس درجه بندی اندازه گیری علایم حیاتی بود که با استفاده از مصاحبه و مشاهده تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS v.16 صورت گرفت.
    یافته ها
    براساس یافته ها میانگین نمره مهارت اندازه گیری نبض پس از اجرای لوح فشرده 60/5± 88/66 و پس از اجرای نمایش عملی 41/8±66/62، میانگین نمره مهارت اندازه گیری درجه حرارت پس از اجرای لوح فشرده 73/15±44/85 و پس از اجرای نمایش عملی 50/13±94/81، میانگین نمره سنجش تنفس پس از اجرای لوح فشرده 61/1±44/15 و پس از اجرای نمایش عملی 58/2±22/13، میانگین نمره مهارت اندازه گیری فشارخون پس از اجرای لوح فشرده 16/4±22/45 و پس از اجرای نمایش عملی 14/4±19/44 بود و در کل میانگین مهارت اندازه گیری علایم حیاتی در گروه لوح فشرده 1/27±98/212 و در گروه نمایش عملی 63/28±01/203 بود که 45/23=T، 05/0= pتفاوت معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    براساس یافته ها به کارگیری لوح فشرده در مقایسه با نمایش عملی که به صورت معمول برای آموزش مهارت اندازه گیری علایم حیاتی در دانشجویان پرستاری استفاده می شود موجب یادگیری بیشتر مهارت گردیده است بنابراین آموزش با استفاده از لوح فشرده به عنوان یک شیوه آموزشی مستقل جهت برآورده نمودن اهداف آموزشی دروس عملی همچون اندازه گیری علایم حیاتی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: روش های آموزش، نمایش عملی، لوح فشرده، مهارت، علایم حیاتی، دانشجوی پرستاری
  • نجمه رزازان، مریم روانی پور *، طیبه غریبی، نیلوفر معتمد، احمدرضا زارعی صفحات 48-59
    مقدمه
    امروزه با توجه به پیشرفت های پزشکی طول دوره زندگی بیماران مزمن از جمله تالاسمی بیشتر از گذشته است. جهت بهبود کیفیت زندگی در این بیماران، باید درمان پزشکی با حمایت های روانی و اجتماعی ترکیب شده تا از ایجاد عوارض غیرقابل جبران جلوگیری به عمل آید. لذا در این تحقیق تاثیر الگوی توانمندسازی خودمدیریتی بر کیفیت زندگی نوجوانان و جوانان مبتلا به تالاسمی ماژور بررسی شده است.
    روش
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی دو گروهی بود. در این مطالعه 70 نفر از نوجوانان و جوانان مبتلا به تالاسمی ماژور واجد شرایط در مراکز تالاسمی بوشهر و برازجان به صورت تمام شماری انتخاب شدند. تخصیص نمونه ها به دو گروه آزمون و کنترل به صورت تصادفی انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 استفاده شد. مداخله در سه مرحله انجام شد. پس آزمون یک و نیم ماه بعد از پیش آزمون در گروه کنترل و یک و نیم ماه پس از مداخله در گروه آزمون انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کای مربع، تی مستقل، من ویتنی و به کارگیری نرم افزار SPSS v.18 در سطح معناداری کمتر از 05/0 انجام شد.
    یافته ها
    آزمون آماری کای مربع نشان داد اطلاعات دموگرافیک دو گروه از لحاظ آماری تفاوت معناداری نداشتند (05/0p>). نتایج نشان داد میانگین تفاوت نمرات قبل و بعد از مداخله در هر یک از هشت بعد پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 و نمره کلی پرسشنامه قبل و بعد از مداخله در دو گروه آزمون و کنترل از لحاظ آماری معنادار بود (0001/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد آموزش بر مبنای الگوی توانمندسازی خودمدیریتی بر پایه نیازهای خودمدیریتی بیماران موجب بهبود کیفیت زندگی نوجوانان و جوانان مبتلا به تالاسمی ماژور می شود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، کیفیت زندگی، نوجوان، جوان، تالاسمی
  • رویا منصورقناعی، محمد اسماعیل پور بندبنی *، هما مصفای خمامی صفحات 60-67
    مقدمه
    پرستاری حرفه ای است عملی و در آموزش بالینی سه عامل اساسی دانشجو، استاد و برنامه ریزی آموزشی نقش دارند. بین محققین راجع به ویژگی های یک استاد خوب بالینی، اتفاق نظر وجود ندارد. در این مطالعه ویژگی های استاد موثر بالینی از دیدگاه دانشجویان سال سوم و چهارم پرستاری و مامایی بررسی می شود.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی به صورت مقطعی است، در یک نمونه گیری در دسترس تعداد 105 نفر از دانشجویان پرستاری و مامایی سال سوم و چهارم مقطع کارشناسی دانشکده پرستاری مامایی شرق گیلان در سال تحصیلی 92-91 به پرسشنامه طراحی شده مربوط به ویژگی های استاد موثر بالینی پاسخ داده اند. پرسشنامه شامل 47 گویه در سه حیطه شایستگی حرفه ای، مهارت ارتباطی و نیز ویژگی های شخصیتی طرح ریزی شده بود. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 با آمار توصیفی و آزمون اندازه گیری های تکراری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی واحدهای مورد پژوهش 4/1±2/21 و (8/84%) 89 نفر زن و (8/64%) 68 از دانشجویان رشته پرستاری و (2/35%) 37 نفر دانشجوی مامایی بوده اند. برجسته ترین ویژگی استاد موثر بالینی در حیطه شایستگی حرفه ای، داشتن تسلط کافی در انجام کارهای بالینی (69/0±58/5) - در حیطه مهارت های ارتباطی، رعایت احترام به دانشجویان (63/±71/5) - و در حیطه ویژگی های شخصیتی، داشتن اعتماد به نفس بالا (61/0±68/5) بیان شده است. بین سه حیطه از ویژگی های استاد موثر بالینی براساس آزمون اندازه گیری های تکراری اختلاف معنادار بود و با آزمون تعدیل بونفرونی اختلاف معنادار درون گروهی بین حیطه مهارت های ارتباطی و حیطه شایستگی حرفه ای وجود داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    براساس نظر دانشجویان مورد پژوهش، استاد موثر بالین باید از ویژگی های هر سه حیطه بررسی شده برخوردار باشد، ولیکن حیطه مهارت های ارتباطی به عنوان مهم ترین حیطه از ویژگی ها شناخته شده است، بنابراین اساتید موثر بالینی باید به ارتقای مهارت های ارتباطی خود بیافزایند.
    کلیدواژگان: آموزش، نظر دانشجویان، استاد بالینی، گیلان
  • رضا ضیغمی *، علیرضا سعادت جو، پروانه خراسانی، شهلا افشانی، شیده گنجه ای، هانیه جعفریان، ندا صالحی، مریم امینی صفحات 68-75
    مقدمه
    گسست تئوری- عمل یا فاصله آموزش و خدمات بالینی یکی از اساسی ترین چالش ها و مهم ترین مسایل پرستاری در عصر حاضر و از مشکلات اساسی سیستم بهداشت و درمان کشور ایران می باشد. هدف این مطالعه تدوین پیش نویس سند کاهش گسست آموزش و خدمات بالینی می باشد.
    روش
    این مطالعه در سه گام طراحی و اجرا شد. در گام اول مرور منظم پیش بینی گردید و در گام دوم از تحلیل محتوای کیفی بهره گرفته شد و در سومین گام روش دلفی انجام شد.
    یافته ها
    پس از تجزیه و تحلیلی سندی با 12 آیتم به عنوان پیش نویس تهیه و تدوین شد. این پیش نویس در سه بخش آموزشی، بالینی و ساختاری تدوین گردید.
    نتیجه گیری
    سند حاضر با بررسی موارد مربوط به آموزش، بالین و ساختاری مرتبط با کاهش گسست تئوری و بالین سعی کرده راهکارهایی ارایه نماید که کاملا بومی و منطبق بر خواست و نیاز جامعه پرستاری ایران باشد. البته باید در نظر داشت این سند به قالب زمانی مکانی خاصی تعلق داشته و بی شک برای پویایی آن روزآمد شدن، عنصری کلیدی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، پرستاری، ایران، گسست نظری، عملی، پیوست، انطباق آموزش، خدمات پرستاری
  • علی دهقانی *، نگار اردوبادی، مرتضی شمسی زاده، علی محمد پروینیان نسب، میترا طالبی صفحات 76-84
    مقدمه
    اخلاق پرستاری جزء ماهیت ذاتی حرفه پرستاری است و رعایت آن همان انتظاراتی است که بیماران از موسسات خدمات بهداشتی و درمانی دارند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان رعایت معیارهای اخلاق حرفه ای در عملکرد پرستاری از دیدگاه بیماران در سال 1391 صورت گرفت.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه تحلیلی است که با مشارکت 504 بیمار بستری در بخش های داخلی و جراحی بیمارستان های آموزشی شهرستان جهرم با استفاده از نمونه گیری سهمیه ای انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته 22 سوالی بود که رعایت اخلاق حرفه ای را در سه بعد مسوولیت پذیری، ارتقاء کیفیت مراقبت و احترام به بیمار بررسی می نمود. آنالیز اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 و آزمون های مربوطه انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج بیانگر آن بود که از دیدگاه بیماران، پرستاران در بعد مسوولیت پذیری 40%، در بعد ارتقاء کیفیت مراقبت از بیمار 45% و در بعد احترام به بیمار 69% معیارهای اخلاق حرفه ای را به طور مطلوب رعایت می کردند. آزمون تی مستقل بین نوع بخش (بخش داخلی و جراحی) و رعایت اخلاق حرفه ای در بعد مسوولیت پذیری ارتباط معناداری نشان داد (3/2=R، 03/0=p). همچنین بین سن و رعایت اخلاق حرفه ای نیز ارتباط معناداری بود.
    نتیجه گیری
    براساس دیدگاه بیماران میزان رعایت اخلاق حرفه ای در هر کدام از ابعاد مورد بررسی به میزان نسبتا مطلوبی رعایت شده است. لذا پیشنهاد می شود با برگزاری دوره های بازآموزی موثر در این زمینه و برداشتن موانع موجود شاهد رعایت بهتر اخلاق حرفه ای در سیستم بهداشتی درمانی بود.
    کلیدواژگان: اخلاق، حرفه ای شدن، پرستاری، بیماران
|
  • M. Sajadi Hezaveh, Sh Khosravi * Pages 1-11
    Introduction
    Studies showed that the newly graduate nurses did not develop necessary competencies, and there is a distance between their experiences and the skills needed to work as a novice nurse. This study is done to determine novice nurses’ experiences regarding their professional preparation after graduation.
    Method
    This is a conventional qualitative content analysis. Study population was nurses working at hospitals of Arak University of Medical Sciences. Participants were selected using purposive sampling. Data was gathered through individualized semi-structured interviews. 16 novice and 4 experienced nurses participated in the study. Data was analyzed through latent content analysis.
    Results
    3 themes and 8 subthemes emerged through data analysis including; educational challenges (theoratical education challenges, clinical education challenges and education-clinic gap), educators’ characteristics (educators’ knowledge and skill, challenges in educators’ communication skills), students’ conditions (students’ motivation and interest, students’ clinical experience during education, students’ economical situation).
    Conclusion
    Professional preparation is a challenging subject. In this study participants believed that the challenges in theory and clinical education, educators’ characteristics and nursing students’ conditions can affect nursing students` preparation as novice nurses. Regarding the results it seems proper planning is needed to solve the mentioned problems in order to develop proper competencies and skills needed for nursing students to act as a reliable novice nurse.
    Keywords: Nursing, education, professional preparation, content analysis
  • M. Nobahar * Pages 12-26
    Introduction
    Learning is the core of human identity showing social participation. Socio-cultural factors have a great impact on learning experiences of new nurses in critical coronary care units (CCCU). The aim of this study was to explore new nurse's clinical learning experience in the critical coronary care units" (CCCU).
    Method
    In this qualitative study we used purposive sampling with maximum variation. We interviewed 18 participants with open-ended questions from 2012 to 2013 in Semnan, Iran. The main method of data collection was semi-structured interviews. The interviews were recorded digitally and immediately transcribed and then analyzed by conventional content analysis method.
    Results
    Based on the data analysis, we extracted four themes which indicated clinical learning experiences of new nurses in the CCCU. The themes included "challenges of basic education", "self-directed learning", "equal protection" and "effective supervision". These themes were influenced by the environment and the nurse's role in clinical learning experiences. The main theme was "situational learning". The new nurses learned clinical experience by combining themes in CCCU.
    Conclusion
    The results of this study are valuable for the recognition of learning strategy in the area of knowledge, attitude and practice of new nurses in CCCU. Based on the results of this study, nurse managers, supervisors and trainers can improve nursing education by motivation of personal learning; creating supportive environments and enhanced supervision to provide better clinical learning for new nurses entering CCCU.
    Keywords: Nursing, nursing education, clinical learning, situational learning, critical coronary care units
  • F. Seyed Nematollah Roshan, H. Navipor*, F. Alhani Pages 27-40
    Introduction
    Iron deficiency anemia is the most common hematological disease and like other chronic diseases affects different aspects of quality of life of patients and their mothers as their primary caregiver. The present study has been done in order to investigate the effect of (FCEM) on quality of life of mothers having teenagers with iron deficiency anemia in Tehran, 2013.
    Method
    This semi-experimental research was conducted after choosing 60 mothers of female teenager' with iron deficiency anemia and dividing them into two case and control groups through purposive sampling. The research tools included demographic; as well as, WHO Quality of Life-BREF (WHOQOL-BREF) questionnaires. FCEM was implemented in the case group and the post test was carried out 1.5 month after the end of the intervention.
    Results
    Before intervention the means of the quality of life in the case group and the control group were 54.63±6.89 and 54.50±7.66 respectively. Independent t-test showed no significant difference in the quality of life in mothers of adolescent girls between the two groups (P=0.94); whereas, after the intervention the means of the quality of life in the case group and control groups were 60.13±4.20 and 54.46±7.09 respectively. Independent t-test showed a significant difference between the two groups in the mean of the quality of life (P>0.001). In addition, paired t-test showed a significant difference before and after the intervention in the case group in the mean of the quality of life (P>0.001). While, this difference was not significant in the control group (P=0.851).
    Conclusion
    Findings showed that the FCEM was effective in increasing the quality of life of mothers, having adolescent with iron deficiency anemia. It is recommended that further studies be performed on the effectiveness of this model on other chronic diseases.
    Keywords: Quality of life, family, centered empowerment model, iron deficiency anemia, adolescent girls, mothers
  • M. Motevasselian, Kh Nasiriani * Pages 41-47
    Introduction
    Development of clinical skills for nursing students is a critical component of nursing education programs. CD-ROM is as a valuable teaching and learning strategies in theory learning but more research is needed in practical courses. This study aimed to evaluate the effect of two educational methods demonstration and CD-ROM showing on the measure vital signs skills of nursing.
    Method
    This research was before and after experimental study. The sample was consists of 70students. Nursing students to be selected purposeful and then randomly assigned to two groups.The intervention was a group demonstration & a group showing CD-ROM about vital signs measurement. Data were collected via questionnaire and rating scale consisting of vital sing. Data analysis was performed using SPSS software 16 versions.
    Results
    The results showed the average score in CD 66.88±5.60 and in demonstration 62.66±8.41, temperatures score in CD 85.44±15.73 and in demonstration 81.94±13.50, respiratory assessment score in CD 15.44±1.61 and in demonstration 13.22±2.58, score of blood pressure in CD 45.22±4.165 and demonstration 44.19±4.14 and vital signs in CD 212.98±27.1 and in demonstration 203.01±28.63, which was significant difference T=23.45, P=0.05.
    Conclusion
    Using of compact disc is improving the skills of measuring vital sign in nursing student. Therefore, computer-assisted instruction can be implemented with other teaching methods such as demonstration or this should be used an independent method to meet educational goals in Practical training courses such as measuring vital sign.
    Keywords: Teaching method, demonstration method, CD, ROM, vital sing measurement, nursing students, skill
  • N. Razzazan, M. Ravanipour *, T. Gharibi, N. Motamed, A. Zarei Pages 48-59
    Introduction
    Currently, medical advances ensure life-expectancy of chronic patients such as thalassemia. Improvement in the quality of life of these patients requires that medical treatment be combined with psychosocial support. The present study aimed at investigating the effect of self-management empowerment model on the quality of life in adolescents and youth with major thalassemia.
    Method
    This was randomized clinical trial in two groups. 70 Eligible adolescents and youths with major thalassemia were selected through census in Bushehr and Borazjan thalassemia center. Samples were allocated to case and control groups. Data collection tool was quality of life questionnaire (SF-36). Intervention was performed in three stages. post-test was performed 1.5 months after pre-test in control group and 1.5 months after intervention in case group. Data were analyzed using SPSS version 18 and chi-square, independent t-test, and mann-witney (P<0.05).
    Results
    There was no statistically significant difference in terms of demographic data between the two groups (P>0.05). As a result, mean difference of eight dimensions of SF-36 quality of life were statistically significant between case and control groups before and after the intervention (P<0.0001).
    Conclusion
    Education based on self-management empowerment model has a great impact on the quality of life in adolescents and youth with major thalassemia.
    Keywords: Empowerment, quality of life, adolescent, youth, thalassemia
  • R. Mansourghanaei, Me Pour Bandboni*, H. Mosaffa Khomami Pages 60-67
    Introduction
    Nursing is a practical profession; therefore three basic factors of students, teachers and curriculum have a great effect on clinical education. There are no general consensuses among researchers on what characteristics constitute an effective clinical teacher. This study explores the views of third and fourth year nursing and midwifery students with regard to the characteristics of effective clinical teachers.
    Method
    This is a descriptive, cross – sectional study. We conducted the study on105 third and fourth year nursing and midwifery students at Guilan University of Medical Sciences from 2012-2013 using convenience sampling. We collected the data through a self made questionnaire that was developed based on characteristics of an effective clinical teacher from student's view points. The questionnaire had 47 statements in three sections such as professional competency, communication skill and personality domain. Data were analyzed using descriptive statistics, repeated measurement, Greenhouse, and Bonferroni test (P<0.05).
    Results
    Average age of students was 21.2±1.4 years. 89 (84.8%f) students were female and 68 (64.8%) of them were nursing students. The most important characteristic of effective clinical teachers in the domain of professional competency was clinical skills (5.58±0.69). In communication domain it was respect for students (5.71±0.63). High confidence was in the personality domain (5.68±0.61) as well. Repeated measurement showed significant difference among three characteristic domains of effective clinical teacher. Analysis of Bonferroni test showed a significant difference within the groups and between domains of professional competency and communication skill (P<0.05).
    Conclusion
    According to student's views, all three characteristic domains of effective clinical teachers were necessary, and communication skills were introduced as the most important domain of effective clinical teachers. Consequently, teachers should improve their communication skills.
    Keywords: Education, student's views, clinical teacher, Guilan
  • R. Zeighami *, Ar Saadatju, P. Khorasani, S. Afshani, S. Ganjehe, H. Jafarian, N. Salehi, M. Amini Pages 68-75
    Introduction
    Theory-practice gap or education-service gap is one of the most important challenges and important issues in today's nursing care which is an important issue in Iran health care system. In this study we aimed at providing national draft on bridging the theory-practice gap of nursing care in Iran.
    Method
    We designed the study in three phases. In the first phase, a systematic review was done. In the second phase, a qualitative content analysis was conducted and in the last phase, we conducted a study using Delphi method.
    Results
    After analyzing the data, we prepared a draft with 12 documents in three structural, educational and clinical sections.
    Conclusion
    After examining structural, educational and clinical components; this draft tried to provide an internalization strategy on nursing needs in Iran. Evidently, the draft belongs to specific period; hence, continuous updating of the draft is a significant key to its dynamics.
    Keywords: Education, nursing, Iran, theory, practice gap, education, service bridging
  • A. Dehghani *, N. Ordoubadi, M. Shamsizadeh, Am Parviniyan Nasab, M. Talebi Pages 76-84
    Introduction
    Nursing ethics is an essential part of the nursing profession and compliance with it is expected from the part of health care institutions. This study was aimed at determining perspective of patients about compliance with standards of professional ethics in nursing practice.
    Method
    This is an analytical study using quota sampling. The study conducted after participation of 504 hospitalized patients in medical and surgical wards of Jahrom hospitals in Iran. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire with 22 questions. The tool examined compliance of the patients with professional ethics and was designed in three dimensions including: responsibility taking, improving quality care of the patients, and patient respect. Then the data were analyzed using SPSS version 16.
    Results
    Nurses showed good ethical practice in different dimensions including 40% in responsibility dimension, 45% in improving quality care dimension, and 69% in respecting patient. Independent T test showed a significant difference between the type of ward (Medical Surgical ward), and compliance with ethics in responsibility dimension (P=0.03 and R=2.3). Furthermore, there was a significant difference between compliance with age and professional ethics.
    Conclusion
    Nurses showed good compliance with ethical practice in different dimensions; thus, it is recommended to hold in-service training courses in this theme and remove barriers for a better compliance with professional ethics in the health care system.
    Keywords: Ethics, professional, nursing, patients