فهرست مطالب

پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران) - سال بیست و نهم شماره 3 (پاییز 1395)

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال بیست و نهم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • پریا اکبری *، ناصر شهرکی صفحات 239-248
    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر گرسنگی دوره ای و مکمل ال- کارنیتین بر شاخصه های بیوشیمیایی (پروتئین کل، گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید پلاسما و گلیکوژن کبد) ایمنی غیر اختصاصی (فعالیت لیزوزیم پلاسما) ماهی شانک زرد باله طراحی گردید. در این تحقیق، 240 ماهی با میانگین وزنی 46/0±23/3 گرم به صورت تصادفی در 4 گروه 60 تایی ( با سه تکرار و در هر تکرار 20 قطعه ماهی) در مخازن پلاسنیکی 60 لیتری قرار گرفتند. دو گروه به صورت روزانه تغذیه شده و دو گروه دیگر بعد از هر هفت روز محرومیت غذایی به مدت 2 هفته مورد تغذیه قرار گرفتند. همچنین دوگروه از هر رژیم غذایی فوق، با 800 میلی گرم ال کارنیتین در هر کیلوگر م جیره غذایی تغذیه شدند در حالیکه دو گروه دیگر تنها با غذای دستی تغذیه گردیدند. گرسنگی دوره ای منجر به کاهش معنی دار میزان پروتئین کل، کلسترول و گلوکز و افزایش معنی دار میزان گلیکوژن کبد، تری گلیسرید و فعالیت لیزوزیم پلاسما گردید (05/0>P). در حالیکه ال- کارنیتین، تاثیر معنی داری بر میزان گلیکوژن کبد، گلوکز پلاسما و فعالیت لیزوزیم پلاسما در بین گروه ها نداشت. اثر توام ال- کارنیتین و گرسنگی دوره ای بر میزان شاخص های بیوشیمیایی و فعالیت لیزوزیم معنی دار نبود. رژیم غذایی حاوی ال- کارنیتین منجر به کاهش معنی دار کلسترول و تری گلیسرید پلاسما در هر دو رژیم غذایی گردید. با توجه به نتایج حاضر می توان بیان نمود که در رژیم غذایی حاوی 800 میلی گرم ال کارنیتین در هر کیلوگر م جیره غذایی منجر به افزایش متابولیسم چربی و ذخیره پروتئین در ماهی شانک زرد باله شد.
    کلیدواژگان: محرومیت غذایی، ال، کارنیتین، شاخصهای بیوشیمیایی، لیزوزیم، شانک ماهی
  • حسین براهویی *، فاطمه گلی محمودی، سلطان روان، احسان رخشانی، عباس خانی صفحات 249-260
    بالاخانواده Cynipoideaیک گروه بزرگ با حدود 223 جنس و 3000 گونه در دنیا می باشد. در این تحقیق فون زنبورهای این بالاخانواده در منطقه سیستان مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری در طول سال های 1389-1390 صورت پذیرفت. کلیه نمونه برداری ها با استفاده از تور حشره گیری و تله مالیز انجام شد. در مجموع 80 نمونه جمع آوری گردید که شامل 6 گونه متعلق به 6 جنس و 4 زیر خانواده به شرح ذیل می باشند:Melanips sp. از زیرخانواده Figitinae، Aspicera abbreviata Belizin 1952 و Callaspidia aberrans Kieffer، 1901 از زیرخانوادهAspicerinae ، Alloxysta brevis Thomson، 1862 از زیرخانوادهCharipinae ، Saphonecrus irani Melika and Pujade-Villar و Isocolus sp. از زیرخانواده Cynipinaeگزارش شد. گونه C. aberrans برای اولین بار از ایران گزارش می شود.
    در مجموع 80 نمونه جمع آوری گردید که شامل 6 گونه متعلق به 6 جنس و 4 زیر خانواده به شرح ذیل می باشند:Melanips sp. از زیرخانواده Figitinae، Aspicera abbreviata Belizin 1952 و Callaspidia aberrans Kieffer، 1901 از زیرخانوادهAspicerinae ، Alloxysta brevis Thomson، 1862 از زیرخانوادهCharipinae ، Saphonecrus irani Melika and Pujade-Villar و Isocolus sp. از زیرخانواده Cynipinaeگزارش شد. گونه C. aberrans برای اولین بار از ایران گزارش می شود.
    کلیدواژگان: سیستان، Callaspidia aberrans، Cynipidae، فون، Figitidae
  • نرگس بدری *، نرگس امراللهی بیوکی، محمدشریف رنجبر صفحات 261-278
    مطالعه رفتار آبزیان نشانگر حساسی به استرس های زیر کشنده سمیت است و به طور اکولوژیکی می توان با استفاده از آن تاثیرات آلاینده ها را بر روی ارگانیسم های آبزی سنجید. در این مطالعه رفتار جهت گیری دو گروه خرچنگ منزوی آلوده به سرب و سالم (غیرآلوده) به سمت هدف در حضور آب دریا حاوی نشانه های شیمیایی در غلظت های (1، 2 و 4 گرم بر لیتر در 24 ساعت) بوی شکارچی و (1، 2 و 3 گرم بر لیتر در 24 ساعت) بوی غذا مورد بررسی قرار گرفت. همچنین فرض بر این بود که خرچنگ منزوی Diogenes avarus بر پایه ی درک شیمیایی از محیط به سمت هدف جهت گیری می کند و آلاینده سرب می تواند رفتار جهت گیری این گونه را تحت تاثیر قرار دهد. نتایج نشان داد که نمونه ها در تیمار شاهد دارای جهت گیری یکنواخت بودند. این مطالعه نشان داد که نمونه های سالم 1) در تیمار شاهد دارای جهت گیری یکنواخت بودند، 2) در تیمارهای حاوی بوی غذا با افزایش غلظت بوی غذا به طور معناداری به سمت هدف جهت گیری کردند و 3) در تیمارهای حاوی بوی شکارچی جهت گیری در جهت مخالف هدف را نشان دادند. همچنین نتایج نشان داد که رفتار جهت گیری نمونه های آلوده تحت تاثیر آلودگی سرب قرار گرفته است زیرا همه تیمارها جهت گیری یکنواختی را نشان دادند. این مشاهدات احتمالا به دلیل خاصیت نوروتوکسینی سرب یا کاهش انرژی جانور در اثر حذف آلاینده از بدن، می باشد. به طورکلی، خرچنگ منزوی قدرت درک شیمیایی و جهت گیری بر اساس اطلاعات بینایی و شیمیایی را دارد و آلاینده سرب این توانایی هایش را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: خرچنگ منزوی، فلزات سنگین، رفتار جهت گیری، نشانگر رفتاری
  • حسن تقوی *، ابوالقاسم امری صاحبی، حسن فضلی صفحات 279-291
    هدف از این پژوهش مطالعه بررسی برخی از شاخصهای بیولوژیکی ماهی گل آذین خزری در سواحل جنوب شرقی دریای خزر ( بین گهر باران ساری و نیروگاه نکا) واقع در آبهای استان مازندران است. بدین منظور، بعضی از ویژگی های زیست شناسی از قبیل سن، جنسیت، نسبت جنسی، پارامترهای رشد و تغذیه مورد بررسی قرار گرفت. میانگین (±انحراف معیار) طول کل و وزن ماهیان بترتیب 21/1±48/8 سانتیمتر و 48/1±81/3 گرم بوده است. رابطه طول و وزن با معادله 866/2TL008/0W=، الگوی رشد آلومتری منفی را برای این ماهی در این منطقه نشان داد. معادله رشد وان برتالانفی برای کل ماهیان ](61/1+t)27/0-[1-e7/134Lt= محاسبه شد. نسبت جنسی نر به ماده 85:1/1 بود، که تفاوت معنی داری از لحاظ آماری در آنها دیده شد (001/0 ;P<61/20X2=). شاخص گناد جنسی (GSI) با افزایش سن، کاهش یافته و اوج منحنی آن در اسفند ماه دیده شد. فاکتور وضعیت (CF) با افزایش سن، کاهش یافت و اوج منحنی آن در ماه اردیبهشت دیده شد. در میان شاخص های تغذی
    کلیدواژگان: گل آذین ماهی، سواحل جنوب شرقی دریای خزر، سن، جنسیت، پارامترهای رشد و تغذیه
  • ابوالفضل دادخواه *، فائزه فاطمی، صابره ناییج، سالومه دینی، قاسم خلج، مژده فدایی منفرد صفحات 292-306
    در این تحقیق، اثر محافظتی اسانس گلپر Persicum) (Heracleumبر روی مسمومیت حاد کبدی ناشی از دز بالای استامینوفن مورد بررسی قرار گرفته است. 80 سر رت نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 4 گروه 5 تایی تقسیم شدند. گروه شاهد، به مدت 14 روز آب معمولی و سپس استامینوفن mg/kg b.w500 در روز 15 به صورت درون صفاقی دریافت کردند. گروه استامینوفن، به مدت 14 روز آب معمولی و استامینوفن با دوز mg/kg b.w 500 محلول DMSO در روز 15 به صورت درون صفاقی دریافت کردند. گروه های تیمار، اسانس گلپرmg/kg b.w) 200 و100 ( به مدت 14 روز همراه با استامینوفن در روز 15 دریافت کردند. سپس، در ساعات 4، 8، 16 و 24 رت ها کشته شده و پلاسما و بافت های کبد به منظور اندازه گیری غلظت GSH، MDA ، FRAP و فعالیت آنزیم GST تهیه گردیدند. همچنین، سطوح آنزیم های کبدی ALT، AST و ALP در پلاسما اندازه گیری شدند. پس از آن، بررسی های هیستوپاتولوژیک در بافت کبد صورت گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس گلپر به صورت معنی داری می تواند مانع از کاهش GSH،GST و FRAP و افزایش آنزیم های کبدی و پراکسیداسیون لیپیدها پس از مسمومیت حاد استامینوفن شود. به علاوه، یافته های هیستوپاتولوژی بافت کبد نتایج فوق را ثابت می کند، به گونه ای که نکروز کبدی و تجمع سلول های التهابی کاهش چشمگیری نشان داد. بنابراین، اسانس گلپر می تواند کبد را در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از استامینوفن به طور قابل قبولی محافظت نماید.
    کلیدواژگان: استامینوفن، استرس اکسیداتیو، اسانس گلپر (Heracleum Persicum)، آنزیم های کبدی
  • طاهره شاهقلیان، مهرداد فتح اللهی * صفحات 307-317
    این آزمایش با یک طرح کاملا تصادفی با سه گروه تیماری و یک شاهد در سه تکرار، جمعا با 144 ماهی با وزن تقریبی 0.1 ± 2.7 گرم انجام و مطالعه ی رنگ پذیری پوست ماهیان زینتی پرت که کرمهای خاکی Eisenia fetida پرورش یافته با گیاهان غنی از رنگدانه طبیعی هویج، غده چغندر قرمز و برگ کلم بنفش به یک وعده از سه وعده جیره غذایی روزانه آنها (غذای بازاری) افزوده شده بود، صورت پذیرفت. کرمهای خاکی داده شده به گروه شاهد تا آخر دوره بدون افزودن غذاهای گیاهی مذکور پرورش یافته بودند. سنجش رنگ بدن ماهیان با استفاده از غلظت کارتنوئیدهای بافتها و نیز دستگاه کالرمترTES 135 (پارامترهای L*a*b) پس از 8 هفته نشان داد که تاثیر رنگدانهای طبیعی گیاهان در غده چغندر قرمز اثری فزاینده تر بر تجمع رنگدانه ها در باله ها و دم، پوست و گوشت ماهیان دارد و رنگ بخشهای سرپوشهای آبششی با تاثیر بیشتر برگ کلم بنفش همراه بوده است (P<0.05). میزان پارامترهای سنجش شده از رنگهای سطحی بدن (L*a*b) نیز تاثیر بیشتر افزودن برگ کلم بنفش، غده چغندر قرمز و هویج بر غذای کرمهای خاکی را بر سیمای رنگ ماهیان پرت تغذیه کرده از آنها نسبت به کرمهای خاکی شاهد نشان داد.
    کلیدواژگان: رنگ پذیری، کرم خاکی، ماهی زینتی پرت، رنگدانه های طبیعی
  • زهرا غیاثوند *، زید احمدی، مهدیس علامه، رضا چنگیزی صفحات 318-326
    در این تحقیق 4 جیره غذایی حاوی اسید اسکوربیک با دوزهای صفر(شاهد) ،500 ،1000 و 1500 میلیگرم در هر کیلوگرم ماده غذایی، در 3 تکرار و به مدت 8 هفته به ماهیان بارب حلب Barbonymus schwanenfeldii داده شد. ماهیان بارب حلب به تعداد 180 و با میانگین وزنی 0/5± 2/5 گرم، با دوزهای مختلف ویتامین C تغذیه شدند. در هر آکواریوم(180 لیتری) تعداد 15 ماهی بارب ذخیره سازی شد و سه بار در روز غذادهی انجام گرفت. در این تحقیق شاخصهای رشد شامل( ضریب رشد ویژه، افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، نسبت بازدهی پروتئین، مصرف غذای روزانه و درصد بقا) اندازه گیری شد. همچنین تغییرات هماتولوژیکی گلبول سفید، هموگلوبین، هماتوکریت، گلبول قرمز، گلوبولین، آلبومین، پروتئین کل، متوسط حجم گلبول قرمز، متوسط هموگلوبین گلبول قرمز و میزان غلظت هموگلوبین گلبول قرمز بین تیمارها مقایسه گردید. نتایج آزمایش نشان دادند که بهترین شاخصهای رشد در جیره حاوی 1500 میلیگرم ویتامین C مشاهده شد که با تیمار شاهد اختلاف معنی داری داشت(P<0.05). بیشترین میزان گلبول سفید در جیره 1500 میلی گرم در کیلوگرم ویتامینC و کمترین میزان آن در جیره شاهد C مشاهده شد(P<0.05). بهترین شرایط برای شاخصهای ایمنی در تیمارهای 1000 و 1500 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین C بدست آمد. بطور کلی می توان بیان نمود که بهترین میزان ویتامین C برای ماهی بارب حلب از نظر رشد و فاکتورهای ایمنی، سطح 1500 میلیگرم ویتامین C در کیلوگرم ماده غذایی می باشد.
    کلیدواژگان: ماهی بارب حلب، ویتامین C، شاخصهای رشد، پارامترهای خون
  • احمد قارزی *، پریسا یوسفی، محسن عباسی صفحات 327-339
    اندام وومرونازال در مارها از نمو بسیاری برخوردار است و در جفت یابی و شکار صید نقش دارد. برای پی بردن به ویژگی های هیستومورفومتری این ساختار تعداد 5 نمونه از گونه Eirenis collaris و 6 نمونه از گونه Typhlops vermicularis، از زیستگاه طبیعی جمع آوری شدند. پس از مطالعات بیومتری و تشریحی، تنها سر مارها برای مطالعات بافت شناسی آماده گردیدند. بررسی های تشریحی و بافتی نشان داد که در این گونه ها اندام وومرونازال شامل یک جفت ساختار لوله-مانند است که در سقف دهان و زیر حفره بینی قرار می گیرد و از طریق کانالی در کام با حفره دهانی در ارتباط است ولی هیچ ارتباطی بین آن و حفره بینی دیده نمی شود. دیواره این اندام توسط سه نوع اپی تلیوم (حسی، غیرحسی و بینابینی) مفروش می گردد. با وجود تشابهات بسیاری که بین اندام وومرونازال این دو گونه مشاهده شد تفاوت هایی نیز بین آنها وجود دارد. ابتدا اینکه اندازه این اندام در E. collaris بزرگتر بوده و برخلاف گونه T. vermicularis غضروف تیغه بینی در کپسول این اندام مشارکت نمی کند. همچنین اپی تلیوم حسی در E. collaris از تعداد لایه های سلولی بیشتری تشکیل می شود و مرز مشخصی بین سلولهای راسی و زیرین وجود دارد. به علاوه، اپی تلیوم غیرحسی روی جسم قارچی در هر دو گونه مژه دار ولی در E. collaris از نوع مکعبی مطبق و در T. vermicularisاستوانه ای ساده است. بطور کلی، این تحقیق نشان داد که اندام وومرونازال در E. collaris از نمو بیشتری از همتای خود در T.vermicularis دارد که این تفاوت در سبک زندگی آنها نیز منعکس می گردد.
    کلیدواژگان: اندام وومرونازل، اپی تلیوم حسی، بافت شناسی، مار، جسم قارچی
  • پیمان کرمی *، محمد کمانگر، سید مجید حسینی صفحات 340-352
    تعیین وضعیت پراکنش گونه های حیات وحش، وضعیت زیستگاه های تحت اشغال آن ها و زیستگاه هایی که شرایط حضور گونه را دارند به کمک روش های ارزیابی زیستگاه از اهمیت بسزایی در مدیریت حیات وحش برخوردار است. به منظور مدل سازی مطلوبیت زیستگاه آهوی ایرانی (Gazella subgutturosa subgutturosa) از روش حضور/عدم حضور با استفاده مدل شبکه عصبی پرسپترون چندلایه (MLP) استفاده شد. به منظور مدل سازی در منطقه شکارممنوع قراویز (فصول پاییز و زمستان) و پراکنش بالقوه در استان کرمانشاه از نقاط حضور گونه و به ترتیب 14 و 12 متغیر محیطی استفاده شد. اعتبار سنجی مدل ها با استفاده از آماره ROC انجام گرفت که به ترتیب برای فصول پاییز، زمستان و کل استان برابر 87/0، 84/0 و 78/0 محاسبه شد که تائید کننده مدل MLP بود. نتایج حساسیت سنجی نشان داد که فاصله از متغیرهای جاده، چشمه و آبشخور و مناطق نظامی در فصل پاییز و متغیرهای ارتفاع، فاصله از مناطق حضور عشایر و تیپ پوشش گیاهی در فصل زمستان بیشترین تاثیر را بر پراکنش گونه داشته و متغیرهای ارتفاع، دما و تیپ پوشش گیاهی مهم ترین عوامل موثر بر پراکنش گونه در مقیاس کلان بوده اند. ضریب همبستگی پیرسون بیانگر وجود همبستگی معنادار 83/0 بین مطلوبیت زیستگاه پاییزه و زمستانه است (05/0>P). 2551 هکتار از منطقه مورد مطالعه در هر دو فصل پاییز و زمستان دارای مطلوبیت بالا است. نتایج نشان داد که 70/12 درصد از مساحت استان جزء زیستگاه مطلوب گونه مورد مطالعه است. بر اساس نتایج به نسبت سایر زیستگاه های آهو در شرق رشته کوه زاگرس، ارتفاع زیستگاه مطلوب در قراویز کمتر است
    کلیدواژگان: مطلوبیت زیستگاه، Gazella subgutturosa subgutturosa، MLP، منطقه شکارممنوع قراویز، استان کرمانشاه
  • حمید کریمی* صفحات 353-359
    جوجه تیغی پستانداری از رده حشره خواران است. با توجه به ویژه گی های رفتاری مانند خاصیت غیر تهاجمی، جهت نگهداری در منزل به عنوان یک حیوان خانگی یا پت مورد توجه قرار گرفته است. در این بررسی به مطالعه نحوه انشعاب قوس آئورت پرداخته شده است. تعداد 10 جوجه تیغی بالغ بدون در نظر جنس از باغ های اطراف تبریز و مراغه جمع آوری شدند. قفسه سینه و حفره شکمی باز شد. لاتکس رنگی قرمز داخل آئورت نزولی سینه ای تزریق شد. با تزریق مگلومین کامپاند رادیوگراف با استفاده از ماده حاجب تهیه شد. نتایج نشان داد که در محل شروع قوس آئورت، تنه سرخرگی ای منشعب می شود که آن را می توان تنه راسی- بازویی محسوب نمود. این تنه بعد طی مسافت کوتاهی به دوشاخه مجزا منشعب می شد که یکی به طرف سر رفته و ایجاد کننده سرخرگ ثبات مشترک راست است و دیگری به طرف اندام قدامی متمایل شده که ایجاد کننده سرخرگ تحت ترقوه ای راست است. سپس قوس آئورت به طرف بالا و پشت امتداد یافته و بعد از طی مسافت 4- 3 میلی متری سرخرگ دیگری را منشعب می نماید که به طرف سر می رود و ایجاد کننده سرخرگ ثبات مشترک چپ بوده و بلافاصله بعد از آن سرخرگ دیگری از انتهای قوس آئورت جدا شده که به طرف اندام حرکتی جلویی چپ رفته که ایجاد کننده سرخرگ تحت ترقوه ای چپ می باشد. این نوع انشعاب قوس آئورت را می توان در انسان، شامپانزه و رت مشاهده نمود.
    کلیدواژگان: آناتومی، تنه راسی - بازویی، سرخرگ ثبات مشترک، قوس آئورت
  • رضا نارنجی ثانی * صفحات 360-368
    گوسفند نژاد سنگسری یکی ار مهمترین نژادهای تولید کننده گوشت در مرکز ایران است. بنابراین لزوم حمایت از این نژاد از طریق حفظ اسپرم منجمد ضروری به نظر می رسد. از طرفی دلیل مهم کاهش باروری در طی انجماد سازی منی، تشکیل لیپیدپراکسیدازها در حضور رادیکالهای اکسیژن است. بنابراین، هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیرات ویتامین سی و گلیسرول بر مشخصات پس از ذوب منی در قوچ سنگسری است. در این مطالعه 5 قوچ سنگسری استفاده شده است. منی هر قوچ سه روز یکبار توسط الکترواجاکولاتور اخذ شده و پس از تعیین مشخصات ادغام شده و پس از رقیق سازی تا دمای 4 درجه سانتی گراد سرد شدند. منی های سرد شده به 15 گروه تقسیم شدند. گروه ها به نسبت 1:1 با یکی از گروه های رقیق کننده شامل نسبتهای مختلف گلیسرول (0%، 1%، 3%، 5% و 7%) و ویتامین سی (1، 15/0، 3/0 میلی گرم/ میلی لیتر) رقیق شدند. پس از منجمد کردن، منی ها ذوب شدند. این مطالعه نشان داد که ویتامین سی و گلیسرول به صورت معنی داری بر مشخصات پس از ذوب منی موثر هستند. در میان گروه های درمانی ترکیبی، بالاترین میزان تحرک و زنده مانی اسپرم مربوط به گروه 3/0 میلی گرم/ میلی لیتر ویتامین سی به علاوه 5% گلیسرول بود. بالاترین میزان زنده مانی اسپرم در گروه های درمانی ساده در گروه 3/0 میلی گرم/ میلی لیتر ویتامین سی مشاهده شد. در مجموع، بهترین ترکیب برای رقیق سازی منی قوچ سنگسری 3/0 میلی گرم/ میلی لیتر ویتامین سی به علاوه 5% گلیسرول می باشد.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: انجماد، قوچ سنگسری، گلیسرول، منی، ویتامین سی
  • ابراهیم حسین نجدگرامی *، ثریا عسگری، صمد زارع، رامین مناف فر صفحات 369-379
    کاربرد نانو ذرات اکسید مس در پزشکی و سایر صنایع، نگرانی هایی را از نظر ورود این نانوذرات به منابع آبی ایجاد کرده است. بنابراین تاثیرات این نانوذرات از نکته نظر اکوتوکسیکولوژی و اکو فیزیولوژی در آبزیان اهمیت زیادی دارد. در این آزمایش تاثیرات استفاده از مخمر غنی شده با نانو ذرات اکسید مس بر رشد، بازمانی، فعالیت آنزیمهای گوارشی و متابولیسم چربی در دو گونه آرتمیا ارومیانا (Artemia urmiana) و آرتمیا فرانسیسکانا (Artemia franciscana) بررسی شد. آزمایش در دو تیمار (مخمر غنی نشده به عنوان کنترل و مخمر غنی شده با نانوذرات اکسید مس) و هر تیمار با چهار تکرار برای هر دو گونه آرتمیا طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد که استفاده از مخمر غنی شده با این نانو ذره تاثیر معنی دار بر رشد دو گونه آرتمیا ندارد ولی به طور معنی داری میزان زنده مانی آنها را افزایش می دهد(P<0.05). فعالیت آنزیمهای گوارشی تحت تاثیر نانو ذرات اکسید مس قرار گرفت و نتایج نشان داد که بجز لیپاز استفاده از این نانو ذرات، تاثیر معنی دار بر فعالیت آنزیمهای گوارشی در آرتمیا ارومیانا ندارد و بر عکس میزان فعالیت آنزیمهای گوارشی در آرتمیا فرانسیسکانا را افزایش می دهد. میزان درصد چربی بدن تحت تاثیر مخمر غنی شده با نانو ذرات اکسید مس در آرتمیا ارومیانا کاهش یافت ولی اختلاف معنی دار در آرتمیا فرانسیسکانا مشاهده نشد. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از نانو ذرات اکسید مس می تواند علاوه بر بحث سمیت در اکوسیستمهای آبی، از نظر اکوفیزیولوزیکی نیز برای جانداران آبزی مهم باشد
    کلیدواژگان: آرتمیا فرانسیسکانا، آرتمیا ارومیانا، نانو ذره، اکسید مس
|
  • Paria Akbari *, Naser Shahraki Pages 239-248
    The present study was investigated the effect of starvation and L- carnitine supplementation on biochemical (plasma total protein, glucose, cholesterol, triglyceride and liver glycogen) and non- specific immune (plasma lysozyme activity) parameters in yellowfin seabream. In this study, a number of 240 fish with mean 3.23± 0.46 g were randomly fell into four groups (three replicates, n=20) in 60- L plastic tanks. Two groups were fed in daily manner and the other two ones were kept starved for 7 days once in 2 weeks. Two groups of feeding regimes were fed with L- carnitine free basal diet and the other were fed with 800 mg L- carnitine kg-1 diet. Cyclic fasting led to significantly decreased plasma total protein, cholesterol, glucose and significantly increased plasma triglyceride, liver glycogen and plasma lysozyme activity, whereas in both the feeding regimes, no significant difference was detected in plasma glucose, liver glycogen and plasma lysozyme activity of fish fed with 800 mg L- carnitine kg-1 diet. No significant differences were observed in biochemical and immunological parameters under combined cyclic fasting and L- carnitine supplementation. The supplemented L- carnitine diet significantly decreased plasma cholesterol and triglyceride (P
    Keywords: food deprivation, Biochemical indices, lysozyme, Acanthopagrus latus
  • Hossein Barahoei *, Fatemeh Goli Mahmoudi, Soltan Ravan, Ehsan Rakhshani, Abbas Khani Pages 249-260
    Superfamily Cynipoidea is a large group with about 223 genera and 3000 species in the world. In this study fauna of this superfamily were studied in Sistan region. Samples collected in 2010-2011. All samples were collected by sweeping net and Malaise trap. Tottaly, eighty samples were collected which consist six species belonging six genera and four subfamily as follow: Melanips sp. from the subfamily Figitinae, Aspicera abbreviata Belizin, 1952 and Callaspidia aberrans Kieffer, 1901 from the subfamily Aspicerinae, Alloxysta brevis Thomson, 1862 from the subfamily Charipinae, Isocolus sp. and Saphronecrus irani from the subfamily Cynipinae. C. aberrans is recorded for the first time from Iran.
    Tottaly, eighty samples were collected which consist six species belonging six genera and four subfamily as follow: Melanips sp. from the subfamily Figitinae, Aspicera abbreviata Belizin, 1952 and Callaspidia aberrans Kieffer, 1901 from the subfamily Aspicerinae, Alloxysta brevis Thomson, 1862 from the subfamily Charipinae, Isocolus sp. and Saphronecrus irani from the subfamily Cynipinae. C. aberrans is recorded for the first time from Iran.
    Keywords: Sistan, Callaspidia aberrans, Cynipidae, Fauna, Figitidae
  • Narges Badri *, Narges Amrollahibiuki, Mohammadsharif Ranjbar Pages 261-278
    Study of behavior of aquatic animals is a sensitive indicator to toxicant stress and ecologically can using it to measure the effect of pollutants on aquatic organisms. In this study, were investigated orientation behavior of two groups of infected to lead and Healthy (uninfected) hermit crabs toward target was studied upon exposure to background seawater containing chemical cues in concentrations predatory odor (1, 2, 4 g/l/24h) and Food odor (1, 2, 4 g/l/24h). Also, the assumption was that the hermit crab Diogenes avarus ability to understand the chemical and based on orienting to the target and contaminant of Lead can affected the orientation behavior of this species. The results showed that uninfected samples 1) in the control treatment exhibited uniform orientation, 2) In the treatment of food odor, orientation significantly increased towered the bait and 3) in the treatment of predator odor, hermit crabs oriented significantly toward the opposite direction of the target side. Also the result indicated that the Lead affected the orientation behavior of hermit crab because of, all of the treatments showed uniform orientation. This observation is probably due to the neurotoxins nature of Lead or animal energy reduction due to removal of contaminant from its body. Generally, hermit crab has ability of understanding the chemicals and orientation diagnostic power based on visual and chemical information and contaminant of Lead impacted on this its abilities.
    Keywords: Hermit crab, Heavy metals, Orientation Behavior, Behavioral indicator
  • Hasan Taghavi *, Abolghasem Amri, Hasan Fazli Pages 279-291
    Objective of the present study examines some biological characteristics of the sand smelt in the southeast coast of the Caspian Sea (between of Gohar Baran and Neka power house) in Mazandaran province. Accordingly, some of the biological characteristics such as age, sex, growth and nutritional parameters were studied. The mean (±SD) total length and weight were 8.48±1.21 cm and 3.81±1.48 kg, respectively. There is a significant correlation between them (P
    Keywords: The sand smelt of fish, Southeast coast of the Caspian Sea, Age, Sexuality, Growth, Food parameters
  • Abolfazl Dadkhah *, Faezeh Fatemi, Sabere Naij, Salome Dini, Ghasem Khalaj, Mojdeh Fadaee Monfared Pages 292-306
    In this study, the protective effect of Iranian Golpar on the acute hepatotoxicity due to acetaminophen over doses has evaluated. 80 Wistar male rats were randomly divided in to 4 groups (n=5). Control groups used tap water in 14 days following DMSO i.p injection at day 15th. Acetaminophen groups received tap water in 14 days following 500 mg/kg b.w. injection of acetaminophen (i.p) dissolved in DMSO. Treatment groups received Golpar essential oils (100 and 200 mg/kg b.w) in 14 days following acetaminophen injection at day 15th. Then, the concentration of glutathione (GSH), proxidasion lipids (MDA) and the total antioxidant capacity of plasma and the activity of glutathione s-transferase (GST) with biochemical methods were estimated. Indeed, the levels of liver enzymes; alanin Teransferase (ALT), aspartate Teransferase (AST), and alkaline phosphatase ALP of the serum were measured. Hence, the histopathology assessments were performed in the liver. The results of the study showed that the Golpar essential oil could significantly prevent from decreasing of GSH, GST and FRAP and increasing of the liver enzymes and prooxion lipids after severe acetaminophen toxicity. Also, the histopathological findings of the liver tissue was confirmed the above results. Therefore, the Golpar essential oil could remarkably protect the liver tissue against the stress oxidative induced by acetaminophen.
    Keywords: Acetaminophen, Stress oxidative, Golpar)Heracleum Persicum(essential oil, Liver enzymes
  • Tahereh Shahgholian, Mehrdad Fattollahi * Pages 307-317
    Three treatment and control groups were established in a CRD experimental plan with three repeats on 144 fish of approximately initial weight of 2.7 ± 0.1 gr. to study of the ornamental parrotfish skin colorization fed earthworms Eisenia fetida reared by many natural pigment plant resources as carrot, red beetroot and red cabbage. Feeding trial was conducted to assess the effect of supplementary dietary these reared earthworm with commercial dialy diet (one time a day of total three). Control groups were fed supplementary on the common reared earthworms for the entire experiment. The pigment accumulation (red-orange pigments) on the many tissues of the reared fish as skin, dorsal fins, tail, operculum and so the flesh, obtained by the possibly effect of special fed earthworm diets were measured spectrophotometrically. Final measurments of the skin coloration were done with Color Meter set TES 135 (L*a*b parameters) andso by carotenoid concentration measurement method.
    Therefore, it was determined the natural plant pigment sources of the red beetroot had an increasing effect on the colorization of the dorsal fin and tail, skin and flesh of the reared fish as well the red cabbage on the operculum of the fish (P
    Keywords: couloration, earthworm, ornamental parrotfish, natural pigments
  • Zahra Ghiasvand *, Zeid Ahmadi, Reza Changizi Pages 318-326
    In this study four diets containing various levels of Ascorbic acid (0, 500, 1000 and 1500 mg/kg, In triplicate, were fed to Barbonymus schwanenfeldii for a period of 8 weeks. 180 numbers of Barb (average weight of 2.5±0.5) were fed by different dosage of vitamin C. 15 Barb fish were storage per each aquarium (180 liter) and were fed three times a day. In this experiment growth factors including (Specific Growth Rate, Weight Gain, Food Conversion Ratio, Protein Efficiency Ratio, Daily Food Consumption and Survival) were measured. Also variation of hematological indicators such as white blood cell, Hemoglobin, Hematocrit, Red blood cell, Globulin, Albumin, Total protein, MCV, MCH and MCHC were compared between treatments. The result showed the best growth factors were seen in fishes that fed by 1500mg/kg vitamin in diet which had significantly difference in comparison with control diet (P
    Keywords: Barbonymus schwanenfeldii, Vitamin C, Growth indicators, Blood Parameter
  • Ahmad Gharzi * Pages 327-339
    In snakes Vomeronasal organ (VNO) is a well-developed organ involved in both mating and hunting. To investigate histomorphometry on this organ, 5 individuals of Eirenis collaris and 6 specimens of Typhlops vermicularis were collected from their natural habitats. Following biometrical and anatomical examinations, only the head of specimens were processed for histological assessments. Based on our studies, it was found that as other snakes, in these species the VNO is a tubular structure located at the roof of the oral cavity just beneath the nasal cavity. This organ through a canal opens to the oral cavity but there is no connection between the VNO and the nasal cavity. Histologically, the wall of VNO is covered with three epithelia (sensory, non-sensory and intermediary). Despite many similarities, some differences were also found between E. collaris and T. vermicularis. In addition to a lager size of the VNO in E. collaris than T. vermicularis, the nasal septum in E. collaris does not participate in the capsule surrounding the organ. In addition, the sensory epithelium in T. vermicularis is thinner than the same epithelium in E. collaris where there is a distinct boundary between columnar apical cells and underlying cells. Moreover, the epithelium covering the mushroom body is a ciliated columnar in T. vermicularis but this tissue is ciliated stratified cuboidal in E. collaris. In general, this study showed the VNO in E. collaris is more developed than its corresponding organ in T. vermicularis and this difference is also reflected in their living manner.
    Keywords: Vomeronasal organ, Sensory epithelium, Histology, Snake, Mushroom body
  • Peyman Karami *, Mohammad Kamangar, Majid Hosseini Pages 340-352
    Determining the status of distribution of wildlife species, habitats under their occupation and habitats which have conditions for the presence of species is of great importance in the wildlife management. In order to model the habitat suitability of Persian gazelle (Gazella subgutturosa subgutturosa) presence/absent method by using Multi-Layer perceptron (MLP) neural network was used. In order to modelling in Qaraviz No Hunting Area (autumn and winter seasons) and potential dispersion in Kermanshah province the presence points of the species and 14 and 12 environment variables were used, respectively. Model validation was performed by ROC statistic which was 0.87, 0.84 and 0.78 for autumn, winter and entire province and it was confirmer of MLP model. The results of sensitivity analysis showed that distance from road, spring and trough and military areas in autumn and variables of Altitude, distance from tribal areas and vegetation types in winter have the most influence on the specie distribution and variables of height, temperature and vegetarian type were the most effective factors on the specie distribution in large scale. Pearson correlation coefficient indicated significant correlation of 0.83 between habitat suitability of autumn and winter (P
    Keywords: Habitat suitability, Gazella subgutturosa subgutturosa, MLP, Qaraviz No Hunting Area, Kermanshah Province
  • Hamid Karimi * Pages 353-359
    Hedgehog is small mammals that belong to the order Insectivor. In order to, it can use as a laboratory animal model. It has special behavior characteristics, for example, it is not aggressive and it is very tranquil. Therefore, recently it is pay considerated as a pet animal. These animal anatomical characteristics did not study yet. Pattern of aortic arch
    branching for head and forelimb supplying was studied in this research. 10 mature hedgehog without sex consideration were collected from gardens around of Tabriz and Maraghe. Thoracic and abdominal cavity was dissected and heart, aortic arch and thoracic descending aorta were exposured. Red latex was injected into thoracic aorta by gage 18 needle. Also, maglomin compound was injected for preparing radiograph via contrast media. Results were appeared that an arterial trunk was branching from firs part of aortic arch, it can cosiderated as brachiocephalic trunk. Two separate arteries were
    arising from this arterial trunk after a little distance. One of they passed to forelimb and it was forming right subclavian artery and another one continued to ward head and it was forming right commune carotid artery. Then aortic arch continued dorsocaranial and after 3-4 mm it arise an artery. Recent arising artery passed cranial to ward head. It
    formed left commune carotid artery. Immediately, another artery arise from distal part of aortic arch that it passed to left forelimb and it formed left subclavian artey. This aortic arch branchinh is like Human, Chimpanzeand rat.
    Keywords: Aortic arch, Brachiocephalic trunk, Commune carotid artery
  • Reza Narenji Sani * Pages 360-368
    Sangsari sheep is one of the most important meat producer sheep breed in center of Iran. Therefore, it is necessary to protect this breed via frozen semen. On the other hand, the reason of low fertility due to semen freezing is lipidperoxidase formation in the presence of oxygen radicals. So, this study was conducted to investigate the effects of vitamin C and glycerol on spermatological characteristics in Sangsari ram semen. Five Sangsari rams were used. Semen of each ram was collected by elecrtoejaculator one every three days and pooled after spermatological characteristics of the collected semen samples were determined. Pooled and diluted semen was cooled to 4° Cover 2 h. Cooled semen was divided into 15 groups. Each of semen groups was diluted at 1:1 ratio with one of the extender groups containing different proportions of glycerol (0%, 1%, 3%, 5%, and 7%) and vitamin C (0, 0.15, 0.3 mg/ml). After freezing the semen was thawed. This study shows that vitamin C and glycerol affect sperm Characteristics significantly. In combinative treatment groups, 0.3 mg/ml vitamin C plus 5% glycerol has the highest sperm motility and live spermatozoa rate. The highest live spermatozoa rate simple groups is in 0.3 mg/ml vitamin C treatment group. In conclusion, the best combination for semen dilution in Sangsari ram is that of 0.3 mg/ml vitamin C and 5% glycerol.
    Keywords: Glycerol, Freezing, Sangsari Ram, Semen, Vitamin C
  • Ebrahim Najdegerami *, Soraya Asgari, Samad Zare, Ramin Manaffar Pages 369-379
    Increasing the application of copper oxide nanoparticles (NPs) in medicine (bactericidal agent) and other industries have raised serious concerns about ecotoxicology and ecophysiology effects on the aquatic animals. In this study¡ the effects of copper oxide NPs enriched yeast on the growth¡ survival; digestive enzymes activity and lipid metabolism in Artemia urmiana (AU) and Artemia franciscana (AF) were investigated. The experiment was designed in two treatments (non- enriched yeast as a control and enriched yeast with copper oxide NPs) and each with four replicates for both Artemia species. At the end of experiment¡ the results indicated that copper oxide NPs did not affect on the Artemia species growth rate but significantly increased both Artemia species survival. Also the results showed¡ copper oxide NPs did not affect on AU digestive enzymes activity¡ but significantly increased AF digestive enzymes activity. The effect of NPs on the body lipid content was investigated in Artemia species and the results revealed that copper oxide NPs significantly decrease AU lipid content but did not affect on AF. The results obtained in this experiment¡ suggest that the ecophysiological effects of copper oxide NPs different in Artemia urmiana and Artemia franciscana.
    Keywords: Artemia franciscana, Artemia urmiana, nanoparticles, titanium dioxide