فهرست مطالب

پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران) - سال سی‌ام شماره 3 (پاییز 1396)

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال سی‌ام شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • بهرام فلاحتکار*، مهین ایمانی صفحات 301-311
    این مطالعه به تعیین مراحل تکامل لاروی تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) که یکی از مهم ترین گونه های بومی سواحل جنوبی دریای خزر می باشد و زمان شروع تغذیه این ماهی پرداخته است. در این بررسی نمونه برداری لاروها بصورت روزانه از زمان تفریخ تا روز بیست و ششم انجام شد. نمونه ها در فرمالین تثبیت و اندازه گیری های مربوطه همچون طول کل، طول کیسه زرده، طول باله ها و سبیلک ها، طول سر، قطر چشم، طول پوزه و دهان با استفاده از لوپ مجهز به میکرومتر انجام پذیرفت. طی این مطالعه، مشخص شد با افزایش سن، اندازه کیسه زرده کاهش یافته و در نهایت در روز پانزدهم پس از تفریخ با متوسط طول کل 7/25 میلی متر جذب گردید. ملانین پلاگ در لاروها در دمای 20 درجه سانتی گراد، چهار روز پس از تفریخ با متوسط طول کل 3/15 میلی متر در انتهای لوله گوارشی تجمع یافت، در روز هشتم پس از تفریخ با متوسط طول کل 3/21 میلی متر با باز شدن منفذ مخرج، توده ملانینی شروع به دفع شدن کرد و در روز دهم پس از تفریخ با متوسط طول کل 8/22 میلی متر به طور کامل دفع شد. با توجه به نتایج این بررسی جهت افزایش نرخ رشد و بازماندگی، افزایش مقاومت و همچنین برای جلوگیری از گرسنگی و هم نوع خواری لاروها، توصیه می شود تغذیه تاسماهی ایرانی در دمای 20- 18 درجه سانتی گراد از روز 10- 8 پس از تفریخ آغاز گردد.
    کلیدواژگان: تاسماهی ایرانی، تکامل مراحل لاروی، مورفولوژی، شروع تغذیه، رشد
  • فاطمه خرم آبادی، مهدی خدایی مطلق*، محمدحسین مرادی صفحات 312-322
    اغلب سلنیوم موجب ساخت سلنوپروتئین هایی می شود که در ساختمان آنزیم های آنتی کسیدانی به کار می رود و آنتی-اکسیدان ها نیز جهت حفظ سلامتی سلول های در معرض آسیب های ناشی از تنش اکسیداتیو ضروری هستند. وجود سلنیوم برای عملکرد طبیعی و انجام فرایند اسپرماتوژنز ضروری است این ماده به عنوان عامل کمک کننده آنتی-اکسیدانی به کاهش رادیکال های آزاد اکسیژن منجر می شود و انتظار می رود در افزایش باروری موثر باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثر سطوح مختلف نانوذرات سلنیوم در محیط رقیق کننده آزمایشگاهی بر برخی از صفات اسپرم در طی فرایند انجماد- یخ گشایی بود. نمونه های انزالی با استفاده از واژن مصنوعی از چهار راس قوچ سالم فراهانی با میانگین وزن 5±55 کیلوگرم جمع آوری و پس از ارزیابی اولیه نمونه ها با هم مخلوط شدند. پس از مخلوط کردن نمونه با رقیق کننده به پنچ گروه حاوی0% 1%، 2%، 4%، 8% نانوذرات سلنیوم تقسیم شدند. هر پنج گروه به مدت پنچ روز منجمد شدند. پس از یخ گشایی، فراسنجه های؛ تحرک کل، تحرک پیش رونده، زنده مانی، سلامت غشاء پلاسمایی و ناهنجاری های موفولوژیکی اسپرم با استفاده از نرم افزار کاسا (CASA) ارزیابی شد و داده ها به وسیله ANOVA مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد اثر نانوذرات سلنیوم بر تحرک اسپرم معنی دار بود (01/0 (p˂. اثر نانوذرات سلنیوم بر سلامتی غشاء پلاسمایی اسپرم و ناهنجاری های مورفولوژیکی اسپرم معنی دار بود (05/0 p˂)، اما بر زنده مانی اثر معنی داری نداشت. نتیجه تحقیق حاضر نشان داد که افزودن نانوذرات سلنیوم به محیط رقیق کننده، سبب بهبود فراسنجه های اسپرم طی شرایط انجماد- یخ گشایی شد.
    کلیدواژگان: اسپرم قوچ، نانوذرات سلنیوم، تحرک، انجماد- یخ گشایی
  • شعله حیدری، ابراهیم حسین نجدگرامی*، مهدی نیکو صفحات 323-334
    امروزه برای کاهش عوارض ناشی از انواع استرسها از داروهای شیمایی مانند فلوکساتین استفاده می شود که دارای اثرات جانبی فراوانی می باشند. در این تحقیق تاثیر استفاده از پپتیدهای زیست فعال بر روی ظرفیت آنتی اکسیدانی (TAC)، مالون دی آلدئید (MDA) و همچنین فراسنجه های خونی در مقایسه با داروی شیمیایی فلوکساتین در موشهای بزرگ آزمایشگاهی تحت استرس بی حرکتی بررسی شد. تعداد 30 عدد موش نر در 6 تیمار (کنترل C، استرس بی حرکتی به مدت 2 ساعت در روز S، پپتیدهای زیست فعال P، فلوکساتین F، استرس و فلوکساتین S+F، استرس و پپتیدهای زیست فعال S+P) به مدت 21 روز تحت تیمار قرار گرفتند. نتایج طرح نشان داد که اختلاف معنی دار بین تیمار C و تیمارهای S+P و S+F در TAC و MDA مشاهده نشد (P>0.05). همچنین در تیمار استرس بی حرکتی، تعداد گلبولهای قرمز، میزان هماتوکریت و هموگلوبین خون، به طور معنی داری نسبت به تیمار کنترل و تیمارهای S+F و S+P افزایش یافت (P<0.05). سیستم ایمنی سلولی در موشها، تحت تاثیر استرس قرار گرفت و تعداد گلبولهای سفید و لنفوسیتها نسبت به کنترل و S+P به طور معنی داری کاهش یافتند (P<0.05) در حالیکه تعداد نوترفیلها افزایش معنی داری را نسبت به سایر تیمار ها نشان داد (P<0.05). نتایج این طرح نشان داد که با توجه به اثرات جانبی فلوکساتین که در درمان برخی از بیماری های روحی و روانی استفاده می شود، پپتیدهای زیست فعال می توانند به عنوان یک جایگزین در صنعت دارویی مورد مطالعه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: پپتید زیست فعال، ماهی ساردین، فلوکساتین، آنتی اکسیدان، استرس بی حرکتی
  • عاطفه کاروی، کهین شاهانی پور*، رامش منجمی صفحات 335-345
    سرطان پروستات دومین سرطان شایع در مردان پس از سرطان پوست محسوب می گردد. ترکیبات گیاهی و طبیعی به دلیل مزیت های مختلف مورد توجه قرار گرفته اند. تا کنون گیاهان دارویی متعددی شناسایی شده اند که دارای ویژگی های ضد سرطانی می باشند گیاه سداب با نام علمی Ruta graveolens است. علاوه بر این عصاره های گیاه سداب از نظر خاصیت آنتی اکسیدانی و میزان ترکیبات فنلی مورد ارزیابی قرار گرفتند.گیاه سداب از طریق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان تهیه گردید.سپس عصاره های آبی، هیدرو الکلی و متانولی از این گیاه تهیه شد. رده سلولی DU-145 در محیط کشت RPMI-1640 حاوی 10% سرم گاوی در انکوباتور با 5% CO2 کشت داده شد و تحت غلظت های مختلف عصاره های آبی و هیدروالکلی طی 24، 48 و 72 ساعت انکوبه شد. از روش MTT برای محاسبه درصد بقاء سلول ها در حضور و فقدان عصاره ها استفاده شد و جذب نوری توسط دستگاه الایزا با طول موج 540 نانومتر اندازه گیری شد. میزان فعالیت آنتی اکسیدانی این عصاره ها توسط روش DPPH اندازه گیری شد. همچنین عصاره های این گیاه برای اندازه گیری میزان فنل تام با استفاده از معرف فولین سیو کالتئو مورد آنالیز قرار گرفت.گالیک اسید به عنوان ترکیب استاندارد مورد استفاده قرار گرفت و فنل تام بر حسب میلی گرم بر گرم گالیک اسید محاسبه شد.خاصیت سیتوتوکسیک عصاره های آبی و الکلی گیاه سداب بر رده DU-145 ضعیف بوده ولی خاصیت آنتی اکسیدانی ومیزان فنل آن قابل توجه می باشد.
    کلیدواژگان: سیتوتوکسیک، سداب، رده سلولی DU-145، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل تام
  • مظاهر زمانی فرادنبه، یزدان کیوانی * صفحات 346-357
    ماهی سنگ لیس پارسی، Garra persica Berg، 1913، از کپورماهیان بومی ایران است که در حوضه های آبریز هرمز، مکران، جازموریان، سیستان و کرمان ساکن می باشد. ساختارهای استخوانی ماهیان از صفات بیولوژیکی مهمی می-باشند که اطلاعات مفید و ارزشمندی در زمینه های زیست شناختی و بوم شناختی فراهم می کنند. از آنجایی که اطلاعات اندکی در مورد ماهی سنگ لیس پارسی (G. persica) در دسترس می باشد و بخصوص این که اطلاعات در مورد استخوان-شناسی این گونه وجود ندارد، این مطالعه به منظور بررسی و توصیف ساختارهای استخوانی گونه سنگ لیس پارسی صید شده از رود زهک حوضه سیستان انجام گرفته است. ساختارهای اسکلتی این گونه تفاوت هایی را در شکل استخوان های ومر، فراپرویزنی، آهیانه، پراپروانه ای، پرتوپایه ها، رودمپره ها، زیردمپره، خار عصبی و خونی باله دمی، تعداد استخوان های مجموعه دون حدقه ای، شکل و تعداد فراعصبی ها، فقدان خار سخت در باله پشتی با برخی از سایر گونه های کپور ماهی ارائه شده در مقالات دیگر نشان می دهد که این قبیل تفاوت ها می توانند به عنوان ویژگی های استخوان شناسی قابل تشخیص این گونه با سایر کپورماهیان در نظر گرفته شوند. این تفاوت ها می تواند به عنوان سازگاری به شرایط تغذیه ای و محیطی تلقی شوند و در مطالعات تبارشناسی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: استخوان شناسی، Garra persica، حوضه سیستان، اسکلت ماهی
  • فاطمه کارگر، رحمت زرکامی *، جواد ترکمن، علیرضا فرمانده بحری صفحات 358-371
    سنجش تنوع زیستی پرندگان زمستان گذران، در مطالعات بوم شناسی و مدیریت تالاب ها بسیار مهم است. در تحقیق فعلی ، 8 راسته از پرندگان زمستان گذران (آبزی،کنار آبزی و کمتر وابسته به آب) متعلق به17 تیره، 39 جنس و 73 گونه در چهار زیستگاه مختلف پارک ملی بوجاق (واقع در استان گیلان) شناسایی و فراوانی آنها بر اساس روش شمارش کل از اواسط دی تا اواسط بهمن ماه شمارش گردید. سپس تنوع زیستی پرندگان با توجه به شاخص های تنوع زیستی شامل غنای گونه ای (مارگالف)، شاخص های تنوع گونه ای(سیمپسون، شانون- وینر و بریلوئین) و یکنواختی (بوزاس- گیبسون) در بخش های مختلف پارک ملی بوجاق در بازه زمانی 3 ساله (1392- 1390) تعیین گردید. نتایج شاخص های تنوع زیستی نشان داد که بیشترین غنای گونه ای مارگالف و بیشترین تنوع گونه ای (مربوط به هر سه شاخص سیمپسون، شانون- وینر و بریلوئین) مربوط به تالاب بوجاق بود که بیانگر شرایط مطلوب در این تالاب است .بر اساس نتایج شاخص های تنوع زیستی، دهانه سفیدرود دارای بیشترین یکنواختی گونه ای بوزاس- گیبسون بوده است. همچنین نتایج آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که بین بخش های مختلف پارک ملی بوجاق از نظر شاخص های غنای گونه ای مارگالف و شاخص یکنواختی گونه ای تفاوت معنی دار وجود دارد ( 05/0 p < ).
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، پرندگان زمستان گذران آبزی، کنار آبزی و کمتر وابسته به آب، پارک ملی بوجاق
  • مینا ربیعی * صفحات 372-382
    امروزه، ورود سموم کشاورزی به آب سطحی یکی از بزرگترین معضلات زیست محیطی است که می توان حیات آبزیان را به خطر اندازد. تاثیر این آلاینده ها بر سیستم ایمنی ماهی ها موجب تضعیف آن و افزایش حساسیت ماهی ها نسبت به پاتوژن ها گردیده است. دیازینون، یکی از مهمترین سموم ارگانوفسفره است که در بسیاری از مناطق کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد و در آب های سطحی ایران نیز یافت می شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سم دیازینون بر سیستم ایمنی ماهی ها و استفاده از عصاره برگ و سر شاخه های گیاه مو ، برگ و سر شاخه های گیاه مو در کاهش اثر سوء این سم بر سیستم ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان است. کاهش سطح پراکسیداز پلاسما، IgM ، کمپلمان تام، لیزوزیم در ماهی هایی که در معرض دیازینون قرار داشته اند به خوبی نشان دهنده تاثیر سم دیازینون بر سیستم ایمنی ماهی ها در طولانی مدت است. حال آنکه در ماهی هایی که با مکمل عصاره ی برگ و سر شاخه های گیاه مو تغذیه شده و در مواجه با سم قرار گرفته اند، تغییر معنی داری (p < 0.05) در مقایسه با ماهی های گروه کنترل مشاهده نگردید، که این امر نشان دهنده تاثیر تقویتی و حفاظتی عصاره ی برگ و سر شاخه های گیاه مو بر سیستم ایمنی ماهی های قزل آلای رنگین کمان است.
    کلیدواژگان: دیازینون، عصاره ی برگ و سر شاخه های گیاه مو، قزل آلای رنگین کمان، سیستم ایمنی
  • سپیده محمد نژاد، اکبر حاجی زاده مقدم *، فرهاد ولی زادگان صفحات 383-394
    اسکیزوفرنی از جمله بیماری های تحلیل نورونی می‏باشد که باعث بروز علائم مثبت رفتاری نظیر توهم و علائم منفی نظیر گوشه گیری اجتماعی و افسردگی می گردد. در واقع افسردگی یک سندرم مهم است که همزمان با بیماری اسکیزوفرنی رخ می دهد. یکی از عوامل پیشرفت این بیماری، عدم تعادل بین رادیکال های آزاد و سیستم آنتی اکسیدانی است. کوئرستین به عنوان آنتی اکسیدانی طبیعی در بسیاری از میوه ها و سبزیجات وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر حفاظتی کوئرستین و نانوکریستال کوئرستین بر اختلالات افسردگی و فعالیت آنزیم‏های کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز در مدل کتامینی بیماری اسکیزوفرنی است.
    در این مطالعه تجربی49 سر موش سوری به طور تصادفی به گروه های کنترل، شم، بیمار و چهار گروه بیمار تیمار شده با کوئرستین و نانوکریستال آن با غلظت های 10 و 25 میلی گرم برکیلو گرم تقسیم شدند. برای ایجاد مدل بیماری اسکیزوفرنی، کتامین به مدت 10 روز و به صورت درون صفاقی تزریق شد. اختلالات افسردگی با استفاده از تست شنای اجباری و فعالیت آنزیم های کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز اندازه گیری شد.
    این مطالعه نشان می دهد که تزریق کتامین بطور معناداری باعث افزایش مدت زمان بی حرکتی و کاهش فعالیت آنزیم های کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز در مقایسه با گروه کنترل می شود (P≤0.001) و تیمار با کوئرستین و نانوکریستال آن موجب کاهش معنی دار زمان بی حرکتی و افزایش فعالیت این آنزیم‏ ها در گروه های بیمار تیمارشده می گردد (P≤0.001).
    نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف نانوکریستال کوئرستین اختلالات افسردگی و استرس اکسیداتیو القاء شده با کتامین را در مدل اسکیزوفرنی کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: افسردگی، بیماری اسکیزوفرنی، کتامین، نانوکریستال کوئرستین
  • الهه حیدری، علی نصراللهی*، پریسا گلی نیا، جمیله پازوکی صفحات 395-406
    کشتی چسب ها از جمله مهمترین و فراوان ترین جانوران چسبنده بسترهای سخت مخصوصا در نواحی جزرومدی هستند. در این پژوهش تاثیر نوع بستر بر میزان نشست کشتی چسب Amphibalanus improvisus در طی یک سال به صورت ماهانه در منطقه بندر امیرآباد دریای خزر در سال 93-92 مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه، پنج نوع بستر شامل پنل های PVC، چوب، پلکسی (شیشه پلاستیک) آغشته به عصاره کشتی چسب بالغ، پلکسی صاف و پلکسی خشن در ابعاد 10×10 سانتی متر انتخاب شد. پنل ها با 10 تکرار برای هر نوع بستر به صورت افقی در عمق یک متری از سطح آب قرار داده و ماهانه با بسترهای جدید جایگزین شدند. تعداد کشتی چسب های چسبیده شده بر روی هر بستر شمارش و سپس زیتوده (وزن خشک)، میزان رشد (وزن به ازای هر فرد) و میزان ماده آلی و غیرآلی نمونه ها در هر ماه ثبت و محاسبه شد. نتایج نشان داد که تراکم کشتی چسب ها بر روی پنل های PVC با اختلاف معنی داری بیشتر از دیگر بسترها است) 01/0(p<، همچنین بیشترین تراکم کشتی چسب ها در ماه آذر مشاهده شد. این در حالی است که در ماه بهمن در همه ی بسترها میزان نشست بسیار ناچیز بود. نتایج همچنین نشان داد که بیشترین میزان رشد و کمترین نسبت ماده آلی به غیرآلی (گوشته به پوسته) در تابستان صورت گرفته است. نتایج آنالیز رگرسیونی نشان داد که دما عامل مهمی در رشد کشتی چسب هاست. نتایج این تحقیق علاوه بر اطلاعات پراکنش زمانی لارو کشتی چسب ها، در انتخاب جنس و نوع بستر مناسب در ساخت سازه های دریایی کاربرد فراوانی دارد.
    کلیدواژگان: کشتی چسب، Amphibalanus improvisus، نشست لاروی، جنس بستر، دریای خزر
  • بررسی پاسخ هضمی میکرواورگانیسم های شکمبه به منظور تعیین کیفیت علوفه ای بونی (Aeluropus lagopoides)و لولیوم (Lolium perenne)منطقه سیستان با استفاده از روش تولید گاز
    احسان قائمی راد، محمد تقی کریمی*، سیدمحسن حسینی، هادی خیرابادی صفحات 407-417
    شناسایی کیفیت و ارزش غذایی گیاهان به دلیل اهمیت آن ها در تغذیه دام کمک موثری در توصیف جیره غذایی دام می نماید. همچنین، تعیین کیفیت علوفه یکی از مهمترین عواملی است که در جهت مدیریت صحیح مراتع لازم است. در این تحقیق کیفیت دو گونه علوفه از خانواده شبه گندمیان، بونی (Aeluropus lagopoides) و لولیوم(Loulium perenne) در مراتع سیستان در سه مرحله فنولوژیکی مورد بررسی قرار گرفت .ابتدا نمونه های گیاهی در سه مرحله رویشی، گلدهی و بذردهی جمع آوری و سپس نمونه ها بلافاصله به ازمایشگاه منتقل و پس از آسیاب آن ها، ترکیبات شیمیایی گوارش پذیری ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم به روش تولید گاز(in vitro) تعیین شد. نتایج بیانگر تغییرات قابل ملاحظه ای در ترکیب شیمیایی گیاهان مورد بررسی در مراحل مختلف فنولوژیکی بود) 05/0(p<. با پیشرفت مرحله رشد، از مقدار پروتئین خام، گوارش پذیری ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم کاسته و بر میزان الیاف سلولی افزوده شد) 05/0(p<. بیشترین میزان حجم گاز تولیدی در 96 ساعت، گوارش پذیری ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم مربوط به مرحله رویشی بونی بود) 05/0(p<. کیفیت علوفه ای بونی در مرحله رویشی بهترین ارزش غذایی را در مقایسه با مراحل دیگر بونی و مراحل مختلف فنولوژیکی گونه لولیوم داشت. نتایج نشان داد که پیشرفت مرحله رشد و در نتیجه افزایش سهم اجزاء دیواره سلولی موجب کاهش معنی داری در ارزش غذایی می شود.
    در نتیجه توصیه می شود این گیاهان در مرحله رویشی برای تعلیف دام استفاده شود که از ارزش غذایی خوبی می باشند.
    کلیدواژگان: گوارش پذیری، مرتع، تولید گاز، انرژی قابل متابولیسم
  • بررسی اثرعصاره آبی هسته انگور (Vitis Vinifera) بر آسیب بیضه ای در موش های رت نر دیابتی شده با استرپتوزوتوسین
    سمیه حیدری *، عبدالحسین شیروی، ویدا حجتی صفحات 418-430
    مقدمه
    بیماری دیابت به سبب ایجاد استرس اکسیداتیو نقش مهمی در پیدایش آسیب های متابولیسمی ایفا نموده،و به نظر می رسد که هسته انگور سیاه با توجه به خواص آنتی اکسیدانی بتواند نقش درمان اسیب های بیضه ای ناشی از دیابت ایفا نماید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 32 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار ،با محدوده وزنی 200 تا 220 گرم ،انتخاب و به چهار گروه تقسیم گردیدند. . گروه کنترل ، گروه دیابتی (شم) ،که از طریق تزریق درون صفاقی mg/kg 55 استرپتوزوتوسین دیابتی شده ، و گروه تجربی اول ، (دیابتی +عصاره آبی انگور سیاه 100mg/kg ) و گروه تجربی دوم ، (دیابتی +عصاره آبی انگور سیاه 200mg/kg ) ، که پس از دو ماه دیابتی شدن ، به مدت پنج هفته عصاره را به روش گاواژ دریافت کردند.در ابتدای هفته پنجم از نمونه ها خون گیری و بیضه ها به منظور ارزیابی بافتی در تثبیت کننده قرار گرفت . به منظور بررسی نتایج آماری از تست One way ANOVA و آزمون تکمیلی TUKEY استفاده گردید .
    نتایج
    موش های دیابتی کاهش چشمگیری در قطر و تعداد سلول های زاینده توبول سمیفروس نشان دادند
    نتیجه گیری
    هسته انگور با توانایی پیشگری و درمان استرس های اکسیداتیو نقش مهمی در بهبود آسیب های بیضه ای ناشی از دیابت و همچنین افزایش میزان هورمون تستوسترون ایفا می نماید .
    واژگان کلیدی : دیابت ، عصاره آبی هسته انگور ، آسیب بیضه ای ، موش صحرایی نر بالغ
    کلیدواژگان: دیابت، عصاره آبی هسته انگور، آسیب بیضه ای، موش صحرایی نر بالغ
  • محمد ذاکری*، مهدی مرمضی، محمد تقی رونق، پریتا کوچنین، مهسا حقی صفحات 431-441
    این مطالعه با هدف بررسی عادت های غذایی سیاه ماهی توئینی (Capoetatrutta) در رودخانه سزار، در حوضه آبریز دجله صورت گرفت. نمونه برداری به صورت ماهیانه از تیرماه 1389 تا آذر ماه1390 صورت گرفت. در این تحقیق جهت تعیین عادات غذایی، 79 نمونه از گونه Capoetatrutta مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین شاخص طول نسبی روده در این گونه 24/0±97/9 می باشد که نشان دهنده گیاهخوار بودن این گونه می باشد. میزان شاخص فاکتور وضعیت 01/0±44/1، میزان شاخص شدت تغذیه 26/25±08/478 و شاخص خالی بودن روده 26/1 می باشد. کلیه آیتم های غذایی شناسایی شده در دستگاه گوارش این ماهی از گیاهان تک سلولی پریفیتونی بوده است. از میان آیتم های غذایی شناسایی شده، جنس های پریفیتونی Navicula Cymbella، Diatoma، و Nitzschia به عنوان غذای اصلی، جنس هایMicrospora، Coconeis، Oscillatoria، Pediastrum، Rhoicosphenia، Mougeotia، Tribonema، ،Synedra، Cosmarium، و Spirogyra به عنوان غذای فرعی و جنس هایUlothrix، Gyrosigma، Closterium Scenedesmus، ،Pinnularia ،Gomphonema ،Cymatopleura ،Diploneis Oedogonium، و Melosira به عنوان غذای اتفاقی مصرف شده بود، مشخص گردید. بررسی عادات غذایی و آیتم های غذایی شناسایی شده در دستگاه گوارش این ماهی نشان می دهد که این ماهی دارای رژیم غذایی گیاهخواری و به شکل اختصاصی پریفیتون خواری می باشد. در این مطالعه، شاخص های تغذیه ای وضعیت تغذیه ای مناسبی را برای این ماهی در رودخانه سزار نشان می دهند.
    کلیدواژگان: عادت های تغذیه ای، رودخانه سزار، استان لرستان، سیاه ماهی توئینی (Capoetatrutta)
|
  • Bahram Felahatkar * Pages 301-311
    This study was examined to find determine developing stages and start time of feeding of Persian sturgeon (Acipenser persicus) as an important endemic species of southern part of the Caspian Sea. Daily sampling was done from day of hatching to 26 days post hatch (DPH). Samples were fixed in formalin and total length, yolk sac length, fins length, barbells length, head length and eyes and mouth diameters were measured using a loop equipped with micrometer. During this study, with increasing the age, yolk sac volume was decreased and absorbed in 15 DPH fish with mean total length of 25.7 mm. Melanin plug concentrated in last part of digestive tract in 4 DPH larva with mean TL 15.3 mm at 20 °C, and in 8 DPH (21.3 mm TL) with opening of anal, start to excreted and in 10 DPH (22.8 mm TL) completely excreted. Based on the results, for increasing the growth rate, survival, resistance and also to avoid starvation and cannibalism, it is recommend that to start the feeding of Persian sturgeon larvae from 8-10 DPH when temperature is 18-20 °C.
    Keywords: Persian sturgeon, Development of larval stages, Morphology, Start feeding, Growth
  • Mehdi Khodaeimotlagh * Pages 312-322
    Selenium is often caused selenoproteins, which is using in the construction of antioxidant enzymes that are necessary for the health of those cells which are subjected to oxidative stress-induced. Selenium is essential for the normal function of sperm cells and spermatogenesis. This element as an antioxidant cofactor reduces oxygen free radicals, and is expected to be effective for increasing fertility. The aim of the study was to investigate the effects of in vitro selenium nanoparticles additive to semen extender on sperm parameters after cryopreservation. Seminal samples were collected with an artificial vagina from four healthy Farahani ram with an average weight 55 ± 5 kg. Samples were collected and were pooled after the initial assessment. Each sample was divided into five equal parts received 0%, 1%, 2%, 4%, 8% selenium nanoparticles. Every five parts were freezed for five days, and subsequently they were thawed and total motility, progressive motility, viability, plasma membrane integrity and sperm abnormalities were assessed by CASA software. Data were analyzed by one-way ANOVA. The results of this experiment showed the effect of selenium nanoparticles on sperm motility was significantly (p˂0.01). The effect of selenium nanoparticles on sperm plasma membrane integrity and sperm abnormalities were significant (p˂0.05), but survival was not statistically significant. The results indicate that the addition of selenium nanoparticles thinner improve the conditions of freeze-thawing the sperm parameters.
    Keywords: ram semen, selenium nanoparticles, mobility, freeze-thawing
  • Ebrahimhosein Najdgerami * Pages 323-334
    Todays, chemical drugs such as fluoxetine with different side effects are used to reduce stress effects. In the current study, the effects of Bioactive peptides from fermented sardine fish mixture on the total antioxidant capacity (TAC) and lipid peroxidation (MDA) of plasma and blood parameters as well was investigated in comparison with Fluoxetine in restrained male rat. Thirty healthy male rats (100 ± 20 g) were randomly distributed in 6 cages at a density of 5 rat/cage and treated experimental groups (Control C, 2 hours restrained per day S, Bioactive peptides P, Fluoxetine F, S, S. After 21 days, the results indicated that the lowest TAC and highest MDA was observes in restrained rats than control and S (P0.05). The red blood cells, hematocrit and hemoglobin significantly increased in restrained rats than control and S (P
    Keywords: Bioactive peptides, Sardine, fluoxetine, antioxidant, restrained stress
  • Kahin Shahani Poor * Pages 335-345
    The prostate cancer is considered as the second most common malignancy in men after skin cancer. The alternative methods and novel compounds with lower side effects can be very important and critical for the patients due to high costs and many complications of radiotherapy, chemotherapy and invasive tissue surgery. Tant and phenolic compounds. The Sodab plant, Ruta graveolens, as a member of herbal drugs has a long consumption history in traditional medicine of Iran and different nations besides its significant therapeutic effects. The Sodab rostate cancer cells. Furthermore, the antioxidant effect and the amount of phenolic compounds of Sodab extracts were evaluated.
    Materials And Methods
    The Sodab plant was prepared from the Agriculture and Natural Resources Research Center of Isfahan. The next step was preparation of the water, hydroalcoholic and methanol extracts of this plant. The DU-145 cell line cultivation conditions were RPMI-1640 culture medium which contains 10% bovine serum, incubation with 5% CO2 and different concentrations of aqueous and hydroalcoholic extracts during 24, 48 and 72 hours of incubation. The MTT method was used in order to estimate the cells viability percent in the presence and absence of the extracts and the optical absorption was read with wavelength 540 nm by the ELISA device.
    Results
    The cytotoxic effect of Sodab aqueous and hydroalcoholic extracts was weak on DU-145 cell line while the antioxidant activity and the phenolic content of this plant were significant.
    Keywords: Cytotoxic, Sodab, DU-145 cell line, Antioxidant activity, Total phenol
  • Mazaher Zamani Faradonbe, Yazdan Keivany * Pages 346-357
    The Persian stone lapper, Garra persica Berg, 1913 is an endemic cyprinid fish found in Hormuz, Makran, Jazmurian, Sistan and Kerman basins of Iran. Osteological structures of fishes are important biological features, therefore, studying these structures provide valuable biological and ecological information. Since there is little data about G. persica, especially on its osteology, this study was carried out to define the osteological features of Persian stone lapper captured from Zahak River, Sistan basin. The skeletal structure of this species showed differnces in the shape of vomer, supraethmoid, parietal, parasphenoid, pterygiophores, epural, parhypural bones, neural spine and hemal spine in caudal plate, number of infraorbital series, shape and number of supraneural, absence of hard spine in dorsal fin compared to other cyprinids reported in other studies, so this osteological differences can be used to recognize this species from others. This differences can be as a result of adaptation to new feeding patterns in new habitat and can be used in phylogenetic studies.
    Keywords: Osteology, Garra persica, Sistan basin, fish skeleton
  • Fatemeh Kargar, Rahmat Zarkami *, Javad Torkaman, Ali Reza Bahri Pages 358-371
    Measurement of the biodiversity of overwintering birds is a very important issue in ecology and wetland management. In the present study, 8 orders of overwintering birds (waterfowl, shorebirds and wetland-dependent bird species) belonging to 17 families, 39 genera and 73 species were identified and bird census and survey techniques were calculated based on total counts from mid-Dei to mid-Bahman in the different parts of Boujagh National Park (located in Guilan province). Then the biodiversity of birds was calculated using Margalef's species richness indices, Simpson’s, Shannon-Wiener’s and Brillouin’s diversity indices, Buzas-Gibson’s evenness index during a 3-year study period (1390-1392). Based on the obtained results of biodiversity indices, the highest Margalef's richness and also the highest species diversity (in relation to all three Simpson’s, Shannon-Wiener’s and Brillouin’s diversity species indices) were observed in Boujagh’s wetland indicating the favorable conditions in the given part of wetland. The outcomes also showed that the highest species evenness was obtained at the mouth of Sefidrod River. Based on the results of one-way analyze of variance (ANOVA) test, there were significant differences between different parts of the National Park Boujagh and the Margalef's species richness indices as well as Buzas-Gibson’s evenness index (p
    Keywords: Biodiversity, Overwintering waterfowl, shorebirds, wetland-dependent birds, Boujagh National Park
  • Mina Rabie * Pages 372-382
    Today, the arrival of agricultural pesticides in surface water is one of the biggest environmental problems that can threaten aquatic life. The impact of these pollutants on the immune system of fish has caused weakening it and increasing fish sensitivity to pathogens. Diazinon is one of the most important organophosphates used in many agricultural areas and found in Iran’s surface water. This study aimed to evaluate the effect of diazinon on the immune system of fish and the use of Milk thistle plant Vitis vinifera extract to reduce the adverse effects of the pesticide in the immune system of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). The reduction in the level of plasma peroxides, IgM, total complement and lysozyme in fishes exposed to diazinon shows the effect of diazinon on the immune system of fish in the long term well. While in fishes fed by Milk thistle plant Vitis vinifera extract and exposed to toxin, no significant difference (p
    Keywords: Diazinon, Milk Thistle Plant Vitis Vinifera Extract, rainbow trout, Immune System
  • Akbar Hajizade Moghadam * Pages 383-394
    Schizophrenia is a neurodegenerative disease that causes the positive symptoms such as hallucinations and negative symptoms such as social withdrawal and depression. Depression is an important co-occurring syndrome in schizophrenia. One of the progressions of the disease, the imbalance between free radicals and antioxidant system. Quercetin, as a neutral antioxidant found in many plants, is widely distributed in edible fruits and vegetables. The purpose of this study was evaluated to protective effect of quercetin and quercetin nanocrystal on depression and activity of catalase and superoxide dismutase enzymes in ketamine model of schizophrenia.
    In this study, 49 male mice were divided into seven groups: control, vehicle, disease group that received 10mg/kg/day ketamine for 10 days and other four groups that received 10 and 25 mg/kg/day of quercetin and quercetin nanocrystal orally after injection of ketamine. Depression disorders using with forced swimming test and the activity of catalase and superoxide dismutase were evaluated. This study shows that injection of ketamine increased immobility and decreased catalase and superoxide dismutase activates (p≤0.001). Treatment with quercetin and it nanocrystal increased significantly mobility time and also increase the activities of these enzymes in in an animal model of schizophrenia (p≤0.001).
    The results of this study showed that consumption of quercetin nanocrystal decreases depressant disorders and oxidative stress induced by ketamine in model of schizophrenia.
    Keywords: depression, schizophrenia, ketamine, quercetin nanocrystal
  • Ali Nasrolahi * Pages 395-406
    Barnacles are among the most important and abundant sessile animals on hard substrates, particularly in tidal areas. In this study, effect of substratum type on settlement of the barnacle, Amphibalanus improvisus was investigated in Amirabad Port, Southern Caspian Sea, from August 2013 till July 2014. Five substrates (10×10 cm) including PVC, wood, plexiglaas treated with barnacle adult extract, smooth plexiglass and roughed plexiglass were used. Ten replicates per each substratum were horizontally deployed at 1m depth. Substrates were then monthly retrieved and replaced with new panels. Subsequently, number of settled barnacles (abundance), biomass (dry weight), growth (weight per individual) and organic to inorganic material ratio of the barnacles were recorded. Results showed that the number of settled barnacles on PVC panels were significantly higher comparing to the other substrates (p
    Keywords: Barnacle, Amphibalanus improvisus, larval settlement, substratum type, Caspian Sea
  • Examination of rumen micro organism digestive response for determine forage quality of Aeluropus lagopoides and Loulium perenne of Sistan region by gas production method
    Mohammad Taghi Karimi * Pages 407-417
    Identification of the quality and nutritive value of plants due to its importance in animal nutrition can effectively help describe of animal feed diet. Also, determination of forage quality is one important factor that is necessary for the proper management of rangeland. In this study, quality of forage two species, like grasses family, Bonnie (Aeluropus lagopoides) and Lulium (Loulium perenne) of Sistan pastures in phenological stages were examined. Plant samples in the vegetative stage, flowering and seeding were collected and then immediately transferred to the laboratory and after the grinding, chemical compounds by standard method, organic matter digestibility and metabolizable energy by gas production technique (in vitro) method were determined. Results indicated significant changes in the chemical composition of the plants in different phenological stages (p0.05). Aeluropus lagopoides forage quality in the vegetative stage, the best nutritive value compared to other phases of Aeluropus lagopoides and different phenological stages of Loulium perenne. The results showed that the development of growth stage and thus increasing the proportion of cell wall components caused a significant decrease in the nutritive value. Therefore recommended the vegetative stage of the plants used by domestic animals that are favorable nutritive value.
    Keywords: Digestibility, Pasture, Gas production, Metabolizable energy
  • Study of the Effect of Aqueous Extract of Grape Seed)Vitis Vinifera(on Testicular Damage in Streptozotocin-Induced Diabetic Male Vistar Rats
    Vida Hojati, Somaye Heydari * Pages 418-430
    Background
    Due to creation of oxidative stress, diabetes plays an important role in prevalence of metabolic damage and it appears that black grape seed can play a role in treatment of diabetes-induced testicular damage due to its antioxidant properties.
    Materials And Methods
    In this study, 32 male vistar rats with a weight range of 200 to 220g were selected and divided into four groups; control group, diabetic (shem) group that became diabetic by intraperitoneal injection of 55mg/kg streptozotocin, first experimental group (diabetic 100mg/kg aqueous extract of black grape seed) and second experimental group (diabetic 200mg/kg aqueous extract of black grape seed) that were administered oral (gavage) extract for five weeks after two months of becoming diabetic. At the beginning of fifth week, blood was taken from samples and testes were placed in stabilizer for tissue assessment. To examine statistical results, one-way ANOVA and Tukey's test were employed.
    Results
    Diabetic rats showed a significant decrease in diameter and number of seminiferous tubule germ cells.
    Conclusion
    Grape seed plays an important role in improvement of diabetes-induced testicular damage with the ability to prevent and treat oxidative stresses as well as increased testosterone hormone.
    Keywords: Diabetes, Aqueous Extract of Grape Seed, Testicular Damage, Adult Male Vistar Rat
  • Mohammad Zakeri *, Mehdi Maramazi, Mohammad Taghi Ronagh, Preeta Kochanian, Mahsa Haghi Pages 431-441
    This study was conducted to investigate the feeding habits of Copeotatrutta in Sezar River from Tigris basin (Lorestan Province). Sampling was performed monthly from July to December 2011 using seine net with different mesh size and gill net with 50 mm mesh size. For diet analysis, a total of 79 C. trutta was sampled and studied. The mean RLG index was 9.97±0.24 showing herbivores feeding in C. trutta. The mean condition factor (K), index of fullness (IF) and vacuity index (CV) were 1.44± 0.01, 1.41± 0.01, 478.08±25.26 and 1.26, respectively. All feeding items were priphyton unicellular algae. In identified feeding items, the genera Navicula, Cymbella, Diatoma and Nitzschia were identified as the main food, the genera Fragillaria, Microspora, Pinnularia, Gomphonema, Oscillatoria, Pediastrum, Rhoicosphenia, Acnanthidium, Tribonema, Melosira, Surirella, Achnanthes, Lyngbya, Scenedesmus as the supplementary food and the genera Ulothrix, Gyrosigma, Spirogyra and Closterium as the incidental food of C. trutta. The main, supplementary and incidental foods were identified. Dietary indices showed good feeding condition of this species in Sezar River.
    Keywords: Sezar River, feeding habits, Capoeta trutta, Lorestan province