فهرست مطالب

پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران) - سال سی و یکم شماره 2 (تابستان 1397)

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال سی و یکم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد ترمه یوسفی، حسین خارا، محدثه احمدنژاد * صفحات 136-146
    افزایش آمونیاک آب می تواند به عنوان یک عامل استرس زای شیمیایی باعث پاسخ های فیزیولوژیک غیراختصاصی در ماهی گردد. این بررسی با هدف تعیین مقدار مجاز آمونیاک و تاثیر آن بر شاخص های خونی، شاخص استرس و بافت آبشش ماهی سوروم (Heros severus) انجام شد. برای این منظور یک گروه شاهد و پنج تیمار آمونیاک (1/0، 2/0، 4/0، 8/0 و2/1 میلی گرم در لیتر) در سه تکرار انتخاب شدند. 180 قطعه ماهی به مدت 12 ساعت در مخازن 50 لیتری حاوی مقادیر مختلف آمونیاک قرار گرفتند. پس از خونگیری از ماهیان، فاکتورهای خونی و شاخص های استرس اندازه گیری شدند. همچنین از بافت آبشش ماهیان نمونه برداری و بافت شناسی بعمل آمد. نتایج نشان داد که گلبول سفید در تیمار 3 به اوج خود رسید (p<0. 05). کمترین گلبول قرمز خون در تیمار 5 دیده شد (p<0. 05). علیرغم افزایش آمونیاک مقادیر هموگلوبین، هماتوکریت، MCV، MCH، MCHC، مونوسیت و ائوزینوفیل فاقد اختلاف معنی دار آماری بودند (p>0. 05). کورتیزول در دو تیمار اول افزایش یافت اما در سه تیمار بعدی کاهش یافت و گلوکز نیز در تیمار اول به کمترین مقدار رسید و در سایر تیمارها افزایش قابل توجهی نشان داد (p<0. 05). بیشترین آسیب بافتی در تیمار 5 با عوارضی مانند هایپرتروفی سلول های اپیتلیوم لاملا، چسبندگی لاملاها، جدا شدن و برآمدگی اپیتلیوم لاملا، نکروز شدید در اپیتلیوم لاملا و فیلامنت و نکروز و تخریب دستگاه پیلار مشاهده شد. بنابراین بهتر است مقدار آمونیاک موجود در آب جهت پرورش ماهی سوروم از مقدار 1/0 میلی گرم بر لیتر تجاوز ننماید.
    کلیدواژگان: آمونیاک، آبشش، شاخص های خونی، شاخص های استرس، ماهی سوروم (Heros severus)
  • مقاله پژوهشی
  • سحر رضایی* ، سعید نادری، پیمان کرمی صفحات 147-158
    تکه تکه شدن زیستگاه فرایند پویایی است که موجب تغییر الگوی زیستگاه در سیمای سرزمین، کاهش تنوع زیستی و افزایش درون آمیزی می شود. منزوی شدن جمعیت های کوچک به عنوان یک تهدید جدی در حفاظت از جانوران به ویژه گوشتخواران محسوب می شوند. در این راستا، مدل سازی مطلوبیت زیستگاه به عنوان یک ابزار مهم در شناسایی نحوه توزیع و پراکنش گونه ها و عوامل تاثیرگذار بر آن محسوب می شود. کفتار راه راه، یکی از کم شناخته شده ترین گوشت خواران بزرگ جثه ایران است که نقش مهمی در جریان انرژی در اکوسیستم بازی می کند. هدف مطالعه حاضر، بررسی مطلوبیت زیستگاه کفتار راه راه، با استفاده از مدل های مکسنت و شبکه عصبی در منطقه حفاظت شده هفتاد قله اراک است. به این منظور از 45 نقطه حضور، 30 نقطه عدم حضور گونه و 24 نقطه حضور لانه و 16 نقطه عدم حضور لانه که به عنوان یک نمایه اصلی حضور گونه هست و یازده متغیر محیطی استفاده شد. اعتبارسنجی مدل ها با استفاده از رویکرد آماری (Receiver Operating Characteristic curve) ROC انجام گرفت. نتایج نشان داد اگرچه هر دو مدل در پیش بینی مناطق مطلوب زیستگاهی و لانه گزینی گونه، موفق عمل کرده اند ولی با توجه به مقدار Area Under the ROC Curve حاصل از روش مکسنت برای مطلوبیت زیستگاه (78/0AUC=) و نواحی لانه گزینی (76/0AUC=) و مقدار ROC، حاصل از روش شبکه عصبی برای نواحی مطلوب زیستگاهی (69/0AUC=) و نواحی لانه گزینی (65/0AUC=) ، نتایج حاصل از روش مکسنت دارای قدرت ارزیابی و پیش بینی بالاتر از مدل شبکه عصبی مصنوعی هست و به واقعیت نزدیک تر است. بررسی ها نشان داد، متغیر های تیپ پوشش گیاهی، فاصله از چشمه و تیپ خاک براساس نتایج حاصل از حساسیت سنجی جک نایف در مدل مکسنت و متغیر های جهت، مدل رقومی ارتفاع و فاصله تا قنات به ترتیب رتبه نفوذ در شبکه عصبی، به عنوان تاثیرگذارترین متغیر ها بر مدلسازی مطلوبیت زیستگاه گونه در نظرگرفته شدند. براساس نتایج حاصل از مدل مکسنت و شبکه عصبی، مهم ترین متغیر موثر در لانه گزینی کفتار در منطقه حفاظت شده هفتاد قله اراک، کاربری اراضی منطقه به ویژه مرتعداری می باشد.
    کلیدواژگان: لانه گزینی، بررسی تناسب زیستگاهی، مدل شبکه عصبی مصنوعی، مدل مکسنت
  • سحر خورشیدی سدهی *، نادر شعبانی پور صفحات 159-171
    ماهیان خاویاری با ارزش اقتصادی بالا به یکی از قدیمی ترین گروه های ماهیان غضروفی استخوانی تعلق دارند. به منظور مطالعه و مقایسه ساختمان شبکیه چشم و اهمیت آن در ماهیان، با فرض اینکه اوزون برون یک ماهی کف زی، فاقد تیز بینی و دید رنگی مناسب است انتخاب شده، سپس به مطالعه انطباق بین ترتیب سلولی شبکیه چشم این جانور با نحوه تغذیه و زیستگاه جانور، همچنین کسب اطلاعاتی در رابطه با نحوه رنگ بینی و تیز بینی جانور پرداخته شد. برای این منظور چشم های ماهی جدا و عدسی و قرنیه برداشته شد. شبکیه به مدت 24ساعت در فیکساتور بوئن و 24 ساعت در متانول70% قرار گرفت و به ترتیب آبگیری، شفاف سازی و پارافینه شد. سپس مقاطع طولی و عرضی با ضخامت 5 میکرون توسط دستگاه میکروتوم تهیه و با هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی شد. مشاهده بافت ها با میکروسکوپ نوری و الکترونی نشان داد که گیرنده های نوری در شبکیه اوزون برون همگی مخروطی بوده و فاقد سلول های استوانه ای است. سلول های مخروطی شامل سلول های منفرد بودند. شمارش سلول های مخروطی نیز مشخص نمود که تراکم این سلول ها در ربع پشتی گیجگاهی بیشتر از سایر ربع های شبکیه است. تنوع پایین و تعداد کم سلول های مخروطی نیز احتمال دید ضعیف و وابستگی کمتر به دید رنگی در این ماهی را تایید می کند.
    کلیدواژگان: شبکیه، سلول های مخروطی، رنگ بینی، تیز بینی Acipenser stellatus
  • حدیث کوهی نژاد، آزاده رسولی ، رضا حاجی حسینی *، اتوسا وزیری ، میثم صغیری صفحات 172-182
    مقدمه
    با توجه به اهمیت آهن و نقش استرس اکسیداتیو در بروز سمیت آن، در مطالعه حاضر تاثیر نانوذرات آهن و نقش اسانس آویشن شیرازی در تعدیل مسمومیت حاد ناشی از نانوذرات آهن و کاهش سطح فعالیت مارکرهای بیوشیمیایی کبدی و کاهش سطح فعالیت آنزیمهای CYP450 و GST مورد بررسی قرار گرفتند.
    مواد و روش ها
    موش های صحرایی نر بالغ به 5 گروه و 3 زیر گروه، کنترل منفی دریافت کننده نرمال سالین، کنترل مثبت دریافت کننده mg/kg 200 نانوذرات آهن و گروه های تیمار با اسانس آویشن شیرازی تقسیم شدند. حیوانات به مدت 3 روز mg/kg b. w 100 و 200 اسانس آویشن را به صورت درون صفاقی دریافت کرده و سپس، موش ها کشته شده و بافت کبد به منظور بررسی های پاتولوژیکی و بیوشیمیایی برداشته شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد که در بین مارکر های سرمی، سطح ASTسرم پس از تزریق نانو ذرات آهن افزایش یافته که نشان دهنده آسیب هپاتوسیتها می باشد، همچنین تزریق نانوذزات پس از 72 ساعت نیز باعث کاهش سطح فعالیت آنزیمهای CYP450 و GST شده است. تیمار حیوانات با اسانس آویشن باعث بازگشت سطح فعالیت مارکر کبدی AST و بازگشت فعالیت آنزیم GST گردید و کانون های نکروتیک ناشی از آسیب نانوذرات آهن در هپاتوسیتها تحت تاثیر تیمار با اسانس آویشن کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    استفاده از نانوذرات آهن موجب آسیب به بافت کبدی و افزایش متابولیسم گزنوبیوتیک ها و تیمار با اسانس آویشن می تواند در جلوگیری و بهبود این آسیبها موثر باشد.
    کلیدواژگان: اسانس آویشن شیرازی، آنزیم متابولیز کننده داروها، نانو ذرات آهن، کبد
  • حسین وارسته مرادی *، سکینه رجایی، حمیدرضا رضایی، جمشید درویش صفحات 183-193
    بررسی ریمه ها، یکی از بهترین روش های غیرهجومی برای تعیین محتویات غذایی خورده شده توسط پرندگان شکاری محسوب می شود. هدف از این تحقیق بررسی رژیم‏غذایی و هم پوشانی ماوای‏غذایی جغد کوچک (Athene noctua) و دلیجه معمولی (Falco tinnunculus) در پناهگاه حیات‏وحش شیراحمد سبزوار بود. بعد از انجام عملیات صحرائی، ریمه های جمع آوری شده به آزمایشگاه منتقل شدند. سپس ریمه ها با خیساندن از هم باز شده و بقایای طعمه ها در آن ها تفکیک و شناسایی شد. درصد حضور هر ماده غذایی در میان کل ریمه ها مورد محاسبه قرار گرفت. به علاوه، وزن، طول و قطر ریمه ها، شاخص های درصد زیست توده طعمه های مورد استفاده، پهنای ماوای ‏غذایی، تنوع گونه ای، یکنواختی و معیارهای اندازه گیری هم پوشانی ماوای‏ غذایی محاسبه شد. بررسی مجموع 548 ریمه جغد کوچک نشان داد که رژیم‏غذایی این پرنده شکاری شامل سوسک ها (78/13%) ، ملخ ها (02/15%) ، پرندگان (02/5%) ، پستانداران کوچک (13/18%) ، جوندگان (55/18%) ، حشره خورها (42/6%) ، خزندگان (7/0%) و مورچه ها (79/2%) است. هم‏چنین، تجزیه و تحلیل 206 ریمه جمع آوری شده دلیجه معمولی نشان داد سوسک ها (92/24%) ، ملخ ها (55/25%) ، پرندگان (54/6%) ، پستانداران کوچک (89/15%) ، جوندگان (71/13%) ، حشره خورها (12/3%) ، خزندگان (98/4%) و مورچه ها (30/5%) رژیم‏غذایی این پرنده را تشکیل می دهند. در این تحقیق، هم پوشانی ماوای‏ غذایی جغد کوچک و دلیجه معمولی براساس معیار درصد هم‏پوشانی، معیار پیانکا و معیار هورن به ترتیب 51/88%، 98/0 و 96/0 به دست آمد. نتایج این مطالعه نشان داد اگرچه هم پوشانی ماوای غذایی بین جغد کوچک و دلیجه معمولی سطح بالایی بود اما کامل نبود.
    کلیدواژگان: ریمه، هم‏پوشانی ماوای ‏غذایی، جغدکوچک، دلیجه معمولی، پناهگاه حیات وحش شیراحمد
  • نصرالله محبوبی صوفیانی *، مهرناز مقیمی، پدرام ملک پوری صفحات 194-205
    فلزات سنگین می توانند سبب بروز اختلالات پاتوفیزیولوژیکی مختلفی در آبزیان شوند. در این مطالعه، تاثیر غلظت های مختلف مس بر میزان متابولیسم لوچ ماهی بهایی (Turcinoemacheilus bahaii) مورد بررسی قرار گرفت. سپس غلظت کشنده (LC50-96h) مس برای گونه مورد نظر براساس پروتکل OECD, 203 تعیین شد. براساس میزان LC50-96hبه-دست آمده (mg/l 819/1) ، 40 قطعه ماهی با میانگین وزنی g 56/0±6/1 در 5 تیمار جداگانه در معرض مقادیر متفاوت مس از جمله تیمار شاهد (فاقد مس) ، تیمار مس (mg/l 910/0) به مدت 24 ساعت، مس (mg/l 455/0) به مدت 7 روز، مس (mg/l 182/0) به مدت 14 روز، مس (mg/l 091/0) به مدت 30 روز قرار گرفتند. سپس به منظور تعیین میزان متابولیسم، مصرف اکسیژن هر یک از ماهیان با استفاده از رسپیرومتر با جریان متناوب ثبت و میزان متابولسیم استاندارد (SMR) ، متابولیسم بیشینه (MMR) و محدوده هوازی (AS) محاسبه گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که SMR ماهی تحت تاثیر مس به طور معنی داری (P<0. 05) کاهش می یابد. کمترینSMR مربوط به تیمار 30 روزه مس (mgO2/kg/h 86/14±9/43) بود که به میزان 30/70 درصد نسبت به گروه کنترل (mgO2/kg/h 73/12±1/148) کاهش داشت. اگرچه میزان متابولیسم بیشینه در تمامی تیمارهای مس اختلاف معنی داری را با گروه شاهد نشان نداد اما محدوده هوازی تنها در تیمار مس 14 روزه نسبت به تیمار شاهد به طور معنی داری (P<0. 05) افزایش یافت. باتوجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد که مس منجر به تغییرات متابولیکی در لوچ ماهی می شود که این امر به نوبه خود سبب تغییر در تامین بودجه انرژی برای فعالیت های حیاتی جاندار مانند رشد، تغذیه و حتی تولید مثل می شود.
    کلیدواژگان: مصرف اکسیژن، فلزات سنگین، رسپیرومتر، ظرفیت متابولیکی
  • موسی درویشی، احمد نوری *، ایمان سوری نژاد، آرش اکبرزاده صفحات 206-216
    میگوی پاسفید غربی (Penaeus vannamei) مهمترین گونه میگوی پرورشی آب شور در ایران است که به دلیل غیر بومی بودن آن، تامین مولدین وابسته به واردات این گونه مهم پرورشی از کشورهای تولید کننده اصلی می باشد. پرورش مولدین در شرایط ایران یکی از مهمترین اهداف توسعه این صنعت در نظر گرفته می شود. به همین منظور، ارتباط ریخت سنجی بین طول کل (TL) و وزن کل بدن (BW) و همچنین ضریب چاقی در میگوهای ماده پاسفید غربی از روز 70 پرورش تا روز 290 پرورش در شرایط نیمه متراکم در استخرهای خاکی مورد بررسی قرار گرفت. رابطه رگرسیون بین طول کل و وزن کل بدن در فصول مختلف با یکدیگر تفاوت معنی دار داشت. شدت افزایش وزن بدن نسبت به طول کل در میگوهای ماده در دو فصل پاییز و بهار تفاوت معنی داری نداشت، به همین دلیل رابطه رگرسیون یکسانی برای آن و به صورت 2096/3TL0049/0=BW در نظر گرفته شد، ولی در فصل زمستان این رابطه به صورت 9668/1TL11/0=BW و متفاوت از دو فصل قبل دیده شد. از طرفی میگوهای ماده در فصل بهار به طور معنی دار ضریب چاقی بیشتری در مقایسه با فصل پاییز داشتند، هرچند در مقایسه با زمستان تفاوت معنی داری را نشان ندادند. استفاده از روابط فوق بین طول کل و وزن کل بدن به منظور مدیریت این دوره از پرورش و محاسبه وزن میگو و به دست آوردن ضریب چاقی میگو در شرایط پرورش با توجه به طول کل آن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: طول کل، وزن کل، میگوی پاسفید غربی، پرورش نیمه متراکم
  • مهنوش فاطمی *، فرشته قندهاری، فرحناز بیت اللهی صفحات 217-227
    سرب یکی از سمی ترین فلزات سنگین برای سلامت انسان محسوب می شود. بنابراین محققان همواره برای حذف سرب از محیط تلاش کرده اند. اخیرا ثابت شده است که پروبیوتیک ها با اتصال به فلزات سنگین، آنها را از محیط حذف می کنند. از اینرو در پژوهش حاضر، تاثیر حفاظتی لاکتوباسیلوس رامنوسوس بر فاکتورهای هماتولوژیک رت های آلوده با سرب با احتمال حذف سرب از بدن مورد ارزیابی قرار گرفت. 32 موش صحرایی ماده (20 ± 130 گرم) از انستیتوپاستور خریداری شد. حیوانات بطور تصادفی در 4 گروه تقسیم بندی شدند. A: کنترل تزریقی، B: آلوده با سرب، C: تیمار با لاکتوباسیلوس رامنوسوس و D: مواجهه با سرب و تیمار با لاکتوباسیلوس رامنوسوس. پس از اتمام دوره تیمار (8 هفته) ، پارامترهای خونی و غلظت پروتوپورفیرین روی در خون اندازه گیری شد. سطح پارامترهای خونی و غلظت پروتوپورفیرین روی در گروه D نسبت به B تغییراتی داشت ولی از نظر آماری معنادار نبود. در گروه B تعداد گلبول های سفید، لنفوسیت ها، پلاکت ها و غلظت پروتوپورفیرین روی افزایش معنی دار و تعداد گلبول های قرمز، درصد هماتوکریت، غلظت هوگلوبین و اندیکس های آن کاهش معنی داری نسبت به گروه کنترل نشان داد در حالیکه تغییرات این فاکتورها در گروه D نسبت به گروه کنترل در سطح پایین تری بود. بنابراین احتمالا لاکتوباسیلوس رامنوسوس توانسته با اتصال به سرب و دفع آن از روده، مانع ورود غلظت زیاد آن به خون شده، اثرات مضر سرب بر فاکتورهای خونی را کاهش داده است.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس رامنوسوس، فاکتورهای هماتولوژیک، فلزات سنگین
  • سمیرا فرامرزپور، سیده صدیقه حسینی، محمد سوداگر، محمد مازندرانی صفحات 228-241
    در سال های اخیر استفاده از ترکیبات کنترل کننده جمعیت باکتری ها در آب محیط پرورش ماهیان بسیار موردتوجه قرار گرفته است، در این راستا انتخاب ماده ضدعفونی کننده با خاصیت ضد باکتریایی مناسب از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. در این مطالعه نانوذره اکسید روی به روش سل-ژل سنتز شده و پس از تعیین حداقل غلظت باکتری کشی (MBC ) نانوذره اکسید روی به روش استانداردرقت های سریالی ماکرودایلوشن، جمعیت باکتریایی محیط آکواریوم در دو مرحله شامل آکواریوم های دارای ماهی قرمز و آکواریوم های فاقد ماهی مورد ارزیابی قرار گرفت. در مرحله اول غلظت های 0، 2 و 4 برابر MBC و در مرحله دوم غلظت های 0، 2، 4 و 8 برابر MBC در زمان های مورد نظر به آب آکواریوم ها افزوده و روند ضد باکتریایی نانوذره اکسید روی مورد بررسی قرار گرفت. MBC نانوذره اکسید روی برای جمعیت باکتریایی محیط آکواریوم 35/0 میکروگرم بر میلی لیتر اندازه گیری شد. بر اساس فعالیت ضد باکتریایی نانوذره اکسید روی مشاهده شده، بار باکتریایی کل آب آکواریوم در محیط دارای ماهی قرمز با افزایش غلظت نانوذرات و افزایش زمان تماس کاهش یافت. بیشترین روند کاهش بار باکتریایی کل در مواجهه با نانوذره اکسید روی در غلظت 4 برابرMBC مشاهده شد، همچنین روند کاهش بار باکتریایی گرم منفی محیط آکواریوم در هر دو غلظت 2 و 4 برابرMBC تقریبا به یک میزان مشاهده شد
    کلیدواژگان: خواص ضدباکتریایی، نانوذره اکسید روی، حداقل غلظت باکتری کشی، بارباکتریایی کل، بارباکتریایی گرم منفی
  • زهرا قربانی رنجبری، یزدان کیوانی * صفحات 242-254

    مطالعه ماهیان در بوم سازگان های آبی از بسیاری جهات از جمله بوم شناسی، رفتارشناسی، حفاظت و مدیریت منابع آبی، بهره برداری از ذخایر و پرورش آنها حایز اهمیت است، بنابراین، در مطالعه حاضر برای مقایسه ریخت سنجی هندسی جمعیت های مختلف سبیل ماهی بین النهرین Barilius mesopotamicus Berg, 1932)) در حوضه بوشهر، 140 قطعه از رودخانه های اهرم، زهره، خیرآباد، کارزین، بالارود، شاهپور و دارالمیزان نمونه برداری شد. پس از بیهوشی در محلول 1٪ گل میخک و تثبیت در فرمالین 10٪، نمونه ها برای بررسی به آزمایشگاه منتقل شدند. در شرایط یکسان از سمت چپ نمونه ها عکس برداری شد و سپس 15 لندمارک با استفاده از نرم افزار Tpsdig2 برروی تصاویر قرار داده شد. داده های حاصل پس از آنالیز پروکراست، با روش های آماری چندمتغیره تحلیل مولفه های اصلی (PCA)، تحلیل متغیرهای کانونی (CVA) و آنالیز خوشه ای(CA) تحلیل شدند. مقایسه ریخت سنجی هندسی جمعیت ها اختلاف معناداری در بین رودخانه های مورد مطالعه نشان داد. شش جمعیت مورد بررسی در این حوضه به وسیله آزمون های CVA و خوشه ایاز یکدیگر تفکیک شده اند و تنها دو جمعیت اهرم و کارزین با یکدیگر هم پوشانی دارند. تفاوت های این جمعیت ها در شکل بدنی، در شکل و اندازه سر و ارتفاع بدن بود.

    کلیدواژگان: آنالیز چندمتغیره، کپورماهیان، CVA، PCA، Tpsdig
|
  • Ahmad Termeh Yusefi, Hossein Khara, mohaddeseh Ahmadnezhad * Pages 136-146
    As a chemical stressor, increasing ammonia concentration in water can causes non-specific physiological responses in fish. The present research was done to determine the suitable amount of ammonia and its effects on hematologic, stress factors and histology of gill in banded cichlid (Heros severus). For this purpose, 1 control group and 5 treatments of ammonia (0.1, 0.2, 0.4, 0.8, and 1.2 mg/l) with three replicates were selected. 180 specimens were transported to different concentrations of ammonia in 50-liter tanks for 12 hours. After blood sampling, hematologic and stress factors were measured. In addition, their gill tissues were sampled. The results showed that white blood cells reached its peak in Treatment 3 (P<0.05). The lowest red blood cells were observed in Treatment 5 (P<0.05). When concentration of ammonia was increased, the amount of HB, Htc, MCV, MCH, MCHC, Monocytes and eosinophils didn’t have significant difference (P>0.05). The results showed that cortisol increased in the first two treatments and then decreased in the next three treatments. In addition, glucose reached its minimum level in the first treatment and then showed a significant increase in other treatments (P<0.05). The most tissue damages were observed in Treatment 5 along with hypertrophy of lamella epithelial cells, adhesion of lamellae, lamella detachment and bulging, filament epithelium necrosis, severe necrosis in the lamella and filament epithelial, and necrosis and demolition of pillar cells. Therefore, it is better for banded cichlid to the amount of ammonia does not increase more than 0.1 mg/l.
    Keywords: Ammonia, Hematologic factors, Stress factors, Gill histology, Banded cichlid (Heros severus)
  • sahar rezaei *, saeed naderi, peyman karami Pages 147-158
    Habitat fragmentation is a dynamic process that changes the pattern of habitats in the landscape, decreases biodiversity and increases inbreeding. Isolation of small populations consider as a serious threat to the protection of animals, particularly in carnivorous animals. In this regard, habitat suitability modeling is an important tool to identify distribution and dispersion of species and effective factors on them. The striped hyaena (Hyaena hyaena) is one of the least known bulky carnivores of Iran. It has played an important roles for energy flow in ecosystems. The aims of present study are investigation of habitat suitability of striped hyaena using MaxEnt and neural network models in Haftad Gholeh, Arak protected area. For this purpose, presence, absence and presence of denning regions of species and absence of denning which were used as a main factor and 11 effective variable. Models are validated using ROC (Receiver Operating Characteristic curve) statistical approaches. The results illustrate although both models succeed in prediction suitable habitat area and the selection of den of striped hyaena but according to the ROC in MaxEnt model the amount of AUC for suitable habitat and denning regions has obtained AUC=0.78 and AUC=0.76, respectively. As well as that, in ANN model the amount of AUC for suitable habitat and denning regions has been obtained AUC=0.69 and AUC=0.65, respectively. So results of current study showed the power of evaluate and prediction of MaxEnt model is higher than ANN model and it is near to the fact.
    Keywords: denning, survey of the habitat suitability, MaxEnt model, ANN model
  • sahar khorshidi sedehi * Pages 159-171
    Sturgeon fish of extremely great commercial value belong to one of the most ancient groups of the osteichthyes. With the aim of studying and comparing retina structure and its importance in fishes, Acipenser stellatus, has been selected as a benthic fish without sufficient color vision and accuracy.it is assumed that fish eye can be well adapted to the environment and feeding behavior. For this purpose the eyes were dissected out and fixed in Boins fixative. Cornea and lens were remoted and Retina was refixed 70% methanol for 24 hours, dehydrated, cleared and paraffinized in blocks. 5µ microns section were cut and stained with hematoeyline and eosin. Observation whit light microscope and SEM showed that Acipenser stellatus retinal photoreceptors were all comprised of cone cells and without rod cells. The number of cone cells in dorso – temporal quadrant was more compared to others it. Single and double cones were found. Low Diversity and few number of cone cells approve weak vision and few dependence of color vision in this fish.
    Keywords: retina, cone cells, color vision, accuracy, Acipenser stellatus
  • Azadeh Rasooli, Reza Hajihosseini * Pages 172-182
    Introduction
    Considering the importance of iron and the role of oxidative stress in its toxicity, the purpose of this study was to compare the effect of iron nanoparticle and Zataria multiflora essential oils on the activity of biochemical markers of the liver, also activity of CYP450 and GST enzymes was examined in this study.
    Materials & Methods
    The adult male rats were divided into 5 groups and 3 subgroups, including negative control group receiving normal saline, positive control group receiving 200 mg/kg of iron nanoparticles, and treatment group receiving Zataria multiflora essential oils. The rats received 100 mg/kg b.w, and 200 mg/kg b.w of Zataria multiflora E.O intraperitoneally. Then rats were killed, and their liver tissue was removed for pathologically and biochemically analyze.
    Results
    In the analysis of AST marker after 72 hours, the injection of iron nanoparticles resulted in an increase in activity of these markers, which shows the hepatocellular injury, and the injection of nanoparticles after 72 hours reduced the activity of CYP450 and GST enzymes. It was found that the treatment of rat animal with Zataria multiflora E.O reactivated the liver marker and GST enzyme. Necrotic foci developed by the damage to iron nanoparticles in hepatocytes were reduced by the treatment with Zataria multiflora E.O.
    Conclusion
    The use of iron nanoparticles results in damages to the liver tissue and increases in metabolism of xenobiotics, and the treatment with the Zataria multiflora essential oil can prevent and resolve these damages.
    Keywords: Zataria multiflora essential oil, drug-metabolizing enzyme, iron nanoparticles, liver
  • Hossein Varasteh Moradi* Pages 183-193
    Study on pellets is one of the best non-invasive methods to determine nutrient contents which have been eaten by a predator bird. The purpose of this study was to examine the diet and food niche overlap in the Little Owl (Athene noctua) and Common Kestrel (Falco tinnunculus) in Shir-Ahmad Wildlife Refuge, Sabzevar. After completing field surveys, pellets were transferred to laboratory. Then, these pellets were separated by soaking. Then prey remains in pellets were separated and indentified. The percentage of each food item was calculated in relation to total number of pellets. In addition, the weight, length, and diameter of pellets, the percentage of prey biomass, the food niche breadth, species diversity, species evenness, and food niche overlap were calculated. Based on total 548 pellets collected of the Little Owl, the diet was consisted of beetles (13.78%), locusts (15.02%), birds (5.02%), small mammals (18.13%), rodents (18.55%), shrews (6.42%), reptiles (0.7%) and ants (2.79%), respectively. Analysis of 206 pellets of the Common Kestrel showed that the diet was consisted of beetles (24.92%), locusts (25.55%), birds (6.54%), small mammals (15.89%), rodents (13.71%), shrews (3.12%), reptiles (4.98%) and ants (5.30%), respectively. In this study, the food niche overlap of the Little Owl and Common Kestrel based on the percentage of overlap's measure, Pianka's measure, and Horn's index was 88.51%, 0.98, and 0.96, respectively. Results of this study showed that food niche overlap between the Little Owl and Common Kestrel was high.
    Keywords: Pellet, Food-niche overlap, Little Owl Athene noctua, Common Kestrel Falco tinnunculus, Shir-Ahmad Wildlife Refuge
  • Nasrollah Mahboobi soofiani *, Mehrnaz Moghimi, Pedram Malekpouri Pages 194-205
    Heavy metals can produce various pathophysiological effects in aquatic animals. In this study, the effect of different water-borne copper concentrations on bahaii loach (Turcinoemacheilus bahaii) metabolism was investigated. Lethal concentration (LC50-96h) of copper was determined for this species according to OECD, 203 protocols. Based on LC50-96h (1.189 mg/l), 40 fish (1.6±0.56 g) were divided into five different groups, including control and different concentrations of copper (24h, 0.910 mg/l), (7d, 0.455 mg/l), (14d, 0.182 mg/L) and (30d, 0.091 mg/l). Then, by using intermittent- flow respirometer, the oxygen consumption of each individual fish was recorded to calculate standard metabolic rate (SMR), maximum metabolic rate (MMR) and aerobic scope (AS). Results showed significant (P<0.05) reduction in SMR of fish, exposed to copper. The minimum SMR was obtained following 30days exposure to copper (43.90 ± 14.86 mgO2/kg/h), which was reduced by about 70%, as compared to control group (148.10 ± 12.73 mgO2/kg/h). Although MMR were remained unchanged following all copper treatments, AS in copper-treated fish (14d) showed a significant increase (P<0.05) in comparison with control group. According to the results, it seems that copper could disrupt fish metabolism and subsequently, changes the energy budget of fish, required for biological activities such as growth, feeding and reproduction.
    Keywords: Oxygen Consumption, Heavy metals, Respirometer, Metabolic capacity
  • Ahmad Noori * Pages 206-216
    Western whiteleg shrimp (Penaeus vannamei) is the most important marine farmed shrimp species in Iran. Because this species is non-native shrimp, provision of broodstocks totally rely on imports from the main producing countries. The culture of broodstocks under Iran's condition is considered as one of the main aspects of developing this industry. So, the morphometric relationship between total length and total body weight and also condition factor of cultured female whiteleg shrimp were analyzed during grow out phase, starting from 70 to 290 days of semi-intensive culture in earthen ponds. Regression lines between total length and total body weight were significantly different among seasons. Shrimps demonstrated the same body weight increase values in autumn and spring. So, the same regression line was considered as BW=0.0049TL3.2096 for these two seasons. This line for winter (BW=0.11TL1.9668) was significantly different from the both previous mentioned seasons. On the other hand, the female shrimps showed significantly higher condition factor in spring is compared to autumn, but not to winter. Considering the relationship between total length and total body weight is suggested to simplify the management of the grow out phase of shrimp and estimation of the body weight and condition factor of individuals by means of total length could be easily managed.
    Keywords: total length, total weight, whiteleg shrimp, semi-intensive culture
  • Mahnoosh Fatemi *, fereshte Ghandehari, farahnaz beytollahi Pages 217-227
    Lead is one of the most toxic heavy metals for the human health. So researchers are always trying to remove of lead from the environment. Recently it was proved that probiotics by binding to heavy metals remove them from the environment. Hence, in the present study, the protective impact of Lactobacillus rhamnosus on hematological factors in rats infected with the lead with a potential to remove lead from the body is evaluated. 32 female rats (130 ± 20 g) were purchased from Pasteur Institute. The animals are randomly divided into 4 groups. A: control group, B: exposed to lead, C: Lactobacillus rhamnosus treatment, D: exposed to lead and Lactobacillus rhamnosus. After completion of the treatment period (8 weeks), blood parameters and the concentration of zinc protoporphyrine in the blood were measured. Levels of these factors in group D showed no significant change compared to group B. In group B, the number of white blood cells, lymphocytes, platelets and the concentration of zinc protoporphyrine showed a significant increase and the number of red blood cells, hematocrit percentage, hemoglobin concentration and its indices showed a significant decrease relative to the control group while changes of these factors in Group D compared to the control group had a lower level. So probably Lactobacillus rhamnosus was able to bind to lead and by its excretion from intestines, prevented from entry of excess lead into the blood. Therefore, the harmful effects of lead on blood factors have reduced.
    Keywords: Lactobacillus rhamnosus, hematological factors, Heavy metals
  • Samira Faramarzpour, Seyedeh Sedigheh Hoseini, Mohammad Sudagar, Mohammad Mazandarani Pages 228-241
    In recent years the using of population controller component for bacteria in the water of the fish is highly regarded. in this context, the selection of appropriate disinfectant with antibacterial property is very important. In this study zinc oxide nanoparticles synthesized by sol-gel method and the minimum bactericidal concentration (MBC) of zinc oxide nanoparticles were evaluated to standard methods broth macrodilution serial dilutions, to determine the bacterial population in the aquarium environment includes two steps aquarium with goldfish and aquarium without fish. In the first step, concentrations of 0, 2 and 4 of the MBC and in the second step, concentrations of 0, 2, 4 and 8 of the MBC at special times added to aquarium water and antibacterial nanoparticles of zinc oxide were studied. MBC were measured 0.35 ϻg/ ml for bacterial populations of aquarium environment. The antibacterial activity of nanoparticle zinc oxide was observed, the total count of bacterial reduced in aquarium water with goldfish by increasing the concentrations of nanoparticles and increased contact time. The process of reducing the total count of bacterial in concentrations of 4 to MBC were observed, as well as the reduction of gram-negative bacterial in aquariums environment in both of 2 and 4 of MBC almost to the same extent was observed (no significant differences P>0.05).
    Keywords: Antibacterial properties, Nanoparticle zinc oxide, Minimum bactericidal concentration, total count of Bacterial, gram negative Bacterial
  • Yazdan Keivany Pages 242-254

    The study of fishes in aquatic ecosystems is important in many ways, including ecology, ethology, conservation and management of water resources, reserves and aquaculture, so the present study compared the geometric morphometrics of Barilius mesopotamicus populations in Bushehr basin. For this purpose, 140 fish specimens were sampled from Ahram, Zohreh, Kheirabad, Karzin, Shahpur and Darolmizan rivers. Specimens were transported to the laboratory after anesthetizing in 1% clove oil solution and fixing in 10% formalin. Pictures were taken from the left side of the specimens under similar condition and digitized using 15 landmarks placed on two-dimensional images using Tpsdig2 software. The data after Procrast analysis were analyzed with PCA, CVA multivariate statistical methods and cluster analysis. Geometric morphometric comparisons by CVA and cluster analyses showed significant differences in the studied populations and only Aharm and Karzin populations were were overlapping. Differences among the populations were due to differences in the body shape head size and shape and body height.

    Keywords: CVA, Cyprinids, Multivariate analysis, PCA, Tpsdig