فهرست مطالب

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال بیست و هشتم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • یعقوب جادی، عبدالعلی موحدی نیا، علیرضا صفاهیه، سهراب دژندیان، علی حلاجیان صفحات 247-281
    بسیاری از آفت کش ها پس از استفاده در کشاورزی به اکوسیستم های آبی راه پیدا می کنند و از آن به بعد، به عنوان آلاینده های زیست محیطی ایفای نقش می کنند. پارامتر های بیوشیمیایی خون ماهی از متداول ترین عواملی هستند که در صورت بروز آلودکی تحت تاثیر قرار میگیرند. در این تحقیق ماهی سیم به مدت 14 روز در معرض غلظت های 04/0، 36/0، 73/0 و 46/1 میلی گرم بر لیتر آفت کش دیازینون قرار داده شد و تاثیر آن بر میزان پروتئین، اسمولاریته و گلوکزخون مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی های بیوشیمیایی نشان داد که پس از 7 و 14 روز در معرض قرار گیری ماهی سیم با آفت کش دیازینون مقادیر پروتئین کل و اسمولاریته خون ماهی بطور معنی داری کاهش می یابند، حال آنکه در میزان گلوکز خون افزایش معنی داری حاصل می شود (05/0> P). با توجه به تاثیر دیازینون بر پارامترهای بیوشیمیایی خون ، غلظت این سم در آب های شمال کشور و همچنین محل زیست ماهیان در محدوده دریای خزر به نظر می رسد مصرف این آفت کش و راهیابی متعاقب آن به آبهای جاری شمال کشور قادر باشد بقای ماهی سیم را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: سمیت، دیازینون، ماهی سیم
  • ثمانه اصغری، محمدرضا احمدی، فلورا محمدی زاده، کیوان اجلالی صفحات 263-273
    به منظور بررسی اثر برخی عوامل محیطی نظیر جنس بستر، عمق آب، اکسیژن محلول روی تراکم و تنوع دوکفه ای های سواحل ایرانی دریای عمان ( از تنگه هرمز تا خلیج گواتر )، تعداد 10 ایستگاه ثابت نمونه برداری انتخاب گردید. جهت نمونه برداری از رسوبگیر ون – وین با مساحت 1/0 مترمربع در سه تکرار استفاده شد و علاوه بر آن پارامترهای فیزیکی و شیمیایی از قبیل درجه حرارت، شوری، اکسیژن محلول و pH با استفاده از دستگاه CTD مورد سنجش قرار گرفت. . نمونه های جمع آوری شده با الکل %95 تثبیت و با رزبنگال رنگ آمیزی گردیدند. در این بررسی جمعا تعداد 43 جنس متعلق به 19 خانواده از دوکفه ای ها مورد شناسایی قرار گرفت. خانواده های Lucinidae با 55 درصد، Nuculidae با 13درصد، Tellinidae 7 درصد، Veneridae با 5 درصد و Yoldiidae با 5 درصد به ترتیب خانواده های غالب دوکفه ای ها را تشکیل دادند. نتایج حاصل از آزمون همبستگی (Pearson) ،ارتباط معنی داری بین فراوانی دوکفه ای ها با pH ، اکسیژن محلول و ذرات سیلت نشان داد، بطوری که بیشترین تراکم در ایستگاه هایی است که جنس بستر لومی –سیلتی میباشد (2/0; r = 05/0P<). بین عمق و فراوانی دوکفه ای ها نیز ارتباطی قوی در سطح 1 درصد قابل مشاهده میباشد. (4/0 ; r = - 01/0P< ). بعبارتی، با افزایش عمق آب از تراکم دوکفه ای ها کاسته میشود. نتایج بررسی حاضر نشان داد که بین شاخص تنوع شانون با فراوانی رابطه معکوسی وجود دارد. بدین معنی که با کاهش فراوانی، تنوع افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تراکم، دوکفه ای، عوامل محیطی، مانسون، دریای عمان
  • نازنین جباری، کاظم پریور، نسیم حیاتی رودباری صفحات 282-292
    زخمهای ناشی از سوختگی یکی از دیر بهبود یافته ترین زخمها می باشند. درمان صحیح و مراقبت از زخم جهت افزایش سرعت بهبود، هم چنین جلوگیری از مزمن شدن و عفونت آن همواره مد نظر بوده است. کیتوسان مشتقی از گلوکان با واحدهای تکرار شونده کیتین دارای ساختاری طبیعی شبیه سلولز است که زیست سازگار و زیست تخریب پذیر است .
    42 سر موش نر بالغ نژاد NMRI به صورت تصادفی در گروه های کنترل و شم و تجربی قرار گرفتند .با رعایت شرایط استریل و تحت بیهوشی یک زخم مدور به قطر 1 سانتی متر و با ضخامت کامل پوست در پشت هر موش ایجاد شد. روز جراحی روز صفر محسوب گردید. از روز یک بطور روزانه همه موشها به صورت موضعی با محلول نانوذره کیتوسان تیمار شدند.موش ها در روزهای 7، 14، 28 پس از تیمار روزانه، با کلروفرم کشته و نمونه بستر زخم و پوست سالم مجاور ،از هر موش برداشته شدند. بر نمونه های مربوط ، مطالعات بافت شناسی انجام شد.
    یافته های این تحقیق و بررسی داده های آماری نشان می دهد که تعداد و قطر در سطح معنی داری P<0.001 نسبت به گروه کنترل افزایش معنا داری یافته است.
    با توجه به یافته های این تحقیق میتوان گفت نانو ذره کیتوسان بر روی رگ زایی اثر مثبت داشته و با مطالعه بیشتر بر روی این نانو ماده شاید بتوان برای درمان زخم پیشرفت های بیشتری حاصل کرد.
    کلیدواژگان: سوختگی، نانو ذرات کیتوسان، ترمیم، پوست، NMRIموش
  • اکرم حاجی رحیمی، فرح فرخی، امیر توکمه چی صفحات 293-306
    با توجه به تولید روز افزون نانو ذرات روی و اکسید آهن و کاربرد های مفید آنها در سیستم های بیولوژیک، تاکنون مطالعات کمی در زمینه اثرات جانبی این مواد بر بدن جانداران صورت گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات تغذیه ای نانو ذرات روی و اکسید آهن بر بافت های کبد و عضله ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchusmykiss) بود. برای این منظور تعداد 420 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان (با میانگین وزن اولیه 7/4±45 گرم) از یکی از مزارع پرورش ماهی تهیه و بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شدند. بلافاصله ماهیان ضد عفونی و به مدت 10 روز با شرایط آزمایشگاهی سازش یافتند. سپس ماهیان به صورت تصادفی به هفت گروه تقسیم شدند، گروه اول به عنوان شاهد در نظر گرفته شد و سایر گروه ها به ترتیب مقادیر 10، 50 و 100 میکرو گرم از نانو ذرات روی و اکسید آهن را در هر گرم غذا به مدت 60 روز دریافت کردند. جهت بررسی های بافتی نمونه برداری در روز های صفر، 30، 60 و 75 (15 روز پس از قطع تغذیه با نانوذرات) انجام شد. نتایج حاصل از مطالعه بافت کبد و عضله با رنگ آمیزی هماتوکسیلین_ائوزین در گروه هایی که نانو ذرات روی و اکسید آهن را دریافت کرده بودند نشان دهنده آسیب های جدی در هپاتوسیت های کبدی از جمله: لیپیدوز، التهاب و بر هم ریختن نظم لبول کبدی بود. با توجه به نتایج موجود می توان نتیجه گرفت که کاربرد نانوذرات روی و اکسید آهن در شرایط in vivo حتی در مقادیر کم در کبد اثرات سوء بافتی دارند در حالیکه سبب بهبود شاخص های رشد قزل آلای رنگین کمان می شوند.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، نانو ذره روی، اکسید آهن، کبد، عضله
  • فاطمه خانی، محمدرضا ایمانپور، حامد کلنگی میاندره، علیرضا قائدی، وحید تقی زاده صفحات 307-322
    اثر تنش شوری بر پارامترهای خونی و بیوشیمیایی سرم بچه ماهیان قره برون (Acipenser persicus) تغذیه شده با سطوح متفاوت نوکلئوتید مورد بررسی قرار گرفت. تاسماهیان ( 12/2 ± 37/42 گرم و 61/0 ± 67/23 سانتی متر) به 4 تیمار با سطوح متفاوت نوکلئوتید جیره ( 0، 25/0، 35/0و 5/0 درصد) تقسیم شدند. پس از 10 هفته غذادهی مقدار شوری آب یکباره به ppt 12 افزایش یافت. خون گیری در ساعات 0، 12، 24، 48، 72 و 120 ساعت انجام و فاکتورهای خونی و بیوشیمیایی سرم اندازه گیری شد. نتایج با روش One-way ANOVA در نرم افزار Spss 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.جهت مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن استفاده گردید. 12 ساعت پس از تنش گروه شاهد به طور معنی داری کمترین پروتئین کل، آلبومین و ائوزینوفیل و بیشترین منیزیم را نشان داد. در حالیکه بیشترین میزان آلبومین متعلق به تیمار 5/0 % بود. 24 ساعت پس از تنش، تیمارهای 35/0 و 5/0 به طور معنی داری بیشترین مقادیر گلبولهای قرمز و هماتوکریت را به خود اختصاص دادند و کمترین میزان ائوزینوفیل نیز به تیمار 5/0 متعلق بود (05/0 P≤ ). 48 ساعت پس از آغاز استرس شوری نیز میزان گلوکز و MCHC در گروه شاهد به طور معناداری بالاتر از تیمارها بود در حالیکه میزان کلسیم با افزایش دوز کاهش معنی داری را نشان داد. منیزیم خون72 ساعت پس از تنش، تیمار 5/0% به طور معنی داری بالاترین مقدار را به خود اختصاص داد. در ساعت 120 خونگیری، کمترین هتروفیل متعلق به تیمارهای 35/0 و 5/0 و بیشترین مقادیر متعلق به تیمارهای 25/0 و شاهد بود(05/0 P≤ ).
    کلیدواژگان: تنظیم اسمزی، نوکلئوتید جیره، فاکتورهای خونی و بیوشیمیایی سرم خون، قره برون (Acipenser persicus)
  • حمیدرضا خدایی، علی دریابیگی زند، بهناز مهدوی، محمد کوشافر، محمد چمنی صفحات 323-331
    MTBE نوعی ماده شیمیایی متعلق به گروه اتری و فرمول شیمیایی آن C5H12O است. هدف بررسی آثار مصرف MTBE بر برخی پارامترهای هورمونی و رونددستگاه تولید مثل موش ماده بود. حدس بر این است کهMTBE بر سیستم درون ریز و غدد بدن اثرگذار است و ممکن است بر تولید مثل نیز اثر گذار باشد. تعداد 90 سر موش سفید آزمایشگاهی(سوری) ماده نژاد Balb/C 90 روزه از انستیتو پاستور تهران تهیه شد. موش ها به طورتصادفی در 6 گروه با 3 تکرار تقسیم شدند. گروه ها شامل گروه شاهد(تحت استرس روغن کانولا و آب معمولی)، دارونما(تحت تنش کلرید کادمیوم)، تیمار1(100میلی گرم/کیلوگرم/روز MTBE)،تیمار2(200میلی گرم/ کیلوگرم/روز MTBE )،تیمار3(1000میلی گرم/ کیلوگرم/روز MTBE)، تیمار4( 2000 میلی گرم/کیلوگرم/روز MTBE) بودند. از هر گروه تعدادی موش در روزهای (17، 21، 45، 90 ) پس ازآغاز آزمایش خون گیری شدند، از هر گروه 2 موش در پایان دوره به وسیله اتر کشته، تخمدان خارج و بافت تخمدانی بررسی بافت شناسی شد. غلظت سرمی LH، FSH، .استرادایول، پروژسترون، کلسترول مورد سنجش قرارگرفت. در ادامه اثر MTBE بر نرخ باروری موش های ماده و تعداد نوزاد پس از زایش بررسی شد. جهت آنالیز آماری از نرم افزار SAS 98 و برای مقایسه بین میانگین داده ها از روش آزمون بین مقایسه میانگین دانکن استفاده شد. MTBE اثر معنی دار(P<0.05) برغلظت استروژن دارد. این ماده برغلظت سرمی FSH، LH وپروژسترون معنادار نبود(P>0.05). مطالعات بافت شناسی، از وزن تخمدان ها معنی دار (P<0.05) کاست. MTBE به طور معنی دار از وزن جنین و مادرکاست(P<0.05). نرخ باروری در نسل بعد بوسیلهMTBE کاهش یافت.
    کلیدواژگان: MTBE، تولیدمثل، موش سوری ماده
  • مژگان رحیمی، حیدر آقابابا، سید ابراهیم حسینی صفحات 332-342
    فرومونها به ترشحات برونریز بدن اطلاق می شوند که از یک فرد خاص به اطراف پخش شده و می توانند باعث ایجاد پاسخ های رفتاری در سایر افراد همان گونه شوند. دریافت فرومون در پستانداران اغلب توسط اندام ویژه ای به نام ومرونازال صورت می گیرد. در این تحقیق هدف اصلی بررسی تاثیر فرومون های جنسی والدینی و غریبه بر روی زمان شروع بلوغ رات های نر نابالغ بوده است. آزمایش شامل شش گروه و هر گروه شامل 8 رات بود.در هر گروه رات های نر از بدو تولد در معرض فرومون های جنسی موردنظر قرار گرفتند: گروه اول فرومونهای رات مادر، گروه دوم فرومون های رات ماده غریبه، گروه سوم فرومون های رات پدر،گروه چهارم فرومون های رات نر غریبه، گروه پنجم فرومون های پدر و مادر و نهایتا گروه ششم فرومون های نر و ماده غریبه را دریافت کردند. رات های نر نابالغ فرومون های موردنظر را از طریق هواکشی که در قفس تعبیه شده بود دریافت کردند. پس از انجام تست هورمونی هیچ تفاوت معناداری در سطح تستوسترون گروه های مورد آزمایش مشاهده نشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که فرومون هایی که فقط از طریق هوا استنشاق می شوند تاثیری در زمان آغاز بلوغ ندارند و به نظر می رسد برای اثربخشی فرومون ها در پدیده بلوغ، رات های نابالغ باید فرومون را بطور مستقیم دریافت کنند.
    کلیدواژگان: فرومون های جنسی، بلوغ، رات
  • مصیب سیدی آب الوان، احمد قرایی، مصطفی غفاری صفحات 343-352
    روتیفرها به واسطه طول عمر کوتاه، زادآوری بالا و نرخ بالای رشد جمعیت، برای آزمایشات سمیت مزمن مطلوب می باشند.جیوه یکی از فلزات سنگینی است که برای موجودات آبزی بویژه زئوپلانکتون های آب شیرین که روتیفرها گروه مهمی از آن ها هستند، بسیار سمی است.در این تحقیق سطح پاسخ جمعیتروتیفر Brachionuscalyciflorusنسبت به شش غلظت مختلف از جیوه (0، 0005/0، 001/0، 002/0، 004/0 و 008/0 میلیگرم درلیتر) با سه تکرار به ازای هر غلظت طی مدت 12 روز مورد بررسی قرار گرفت. تراکم و نرخ رشد ویژه روتیفرهابه طور روزانه در تیمار شاهد و تیمارهای حاوی جیوه محاسبه شد.نتایج نشان داد که جمعیت روتیفرها با افزایش غلظت جیوه در محیط کشت به طور معنی داری (05/0>P) کاهش یافت. بیشترین تراکم (07/0±87/45 فرد درمیلی لیتر) در روز دوازدهم مربوط به تیمار شاهد و کمترین تراکم (03/0±02/6 فرد درمیلی لیتر) مربوط به تیمار حاوی غلظت 008/0 میلی گرم در لیتر جیوهبدست آمد. همچنین نرخ رشد ویژه روتیفرها با افزایش غلظت این فلز به طور معنی داری (05/0>P) کاهش یافت و از 35/0 در تیمار شاهد به 16/0 در غلظت 008/0 میلیگرم در لیتر فلز جیوه رسید.نتایج این تحقیق نشان داد که روتیفرB. calyciflorus نسبت به فلز جیوه به شدت حساس می باشد.
    کلیدواژگان: روتیفر Brachionus calyciflorus، جیوه، نرخ رشد ویژه، تراکم جمعیت
  • مینا سیف زاده، علی اصغر خانی پور صفحات 353-360
    پروژه با هدف بررسی اثرات ضد باکتریایی کاتچین، فرولیک اسید و عصاره دانه انگور بر بالکتری های عامل مسمومیت غذایی در میگوی پرورشی انجام شد. این پروزه در چهار تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل میگوی عمل آوری شده با غلظت های 1/0 درصد کاتچین، 3 % فرولیک اسید و 1 درصد عصاره دانه انگور به مدت 15 دقیقه و میگوی شاهد هستند. تیمارها به مدت 6 ماه در سردخانه 18- درجه سلسیوس نگهداری شدند. کیفیت نمونه ها با استفاده از آزمایشات باکتریایی مورد ارزیابی قرار گرفت. شمارش کلی باکتری ها، شمارش باکتری های استافیلوکوک و کلی فرم در نمونه های آزمایشی در مقایسه با نمونه های شاهد کاهش معنی دار نشان نداد(05/0(P>. شمارش کلی باکتری ها در نمونه های عمل آوری شده با کاتچین بیشترین مقدار و در نمونه های عمل آوری شده با عصاره دانه انگور کمترین مقدار بود. باکتری استافیلوکوک در نمونه های عمل آوری شده با کاتچین و فرولیک اسید تفاوت نشان نداد. این باکتری در نمونه های عمل آوری شده با عصاره دانه انگور در مقایسه با سایر نمونه های آزمایشی افزایش معنی دار نشان نداد(05/0.(P> شمارش باکتری کلی فرم در نمونه های عمل آوری شده با فرولیک اسید بیشترین مقدار و در نمونه های عمل آوری شده با کاتچین کمترین مقدار بود. آلودگی به باکتری های سودوموناس آئروجینوزا، ویبریو پاراهمولیتیکوک و اشریشیا کلی در نمونه های آزمایشی و شاهد کمتر از ده عدد در هر گرم بود. تیمار های آزمایشی در مقایسه با شاهد از کیفیت باکتریایی بهتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: کاتچین، فرولیک اسید، عصاره دانه انگور، میگو، باکتری
  • نرجس طباطبایی، سهیل ایگدری، ایرج هاشم زاده، مظاهر زمانی فرادنبه صفحات 361-370
    با توجه به شناخت محدودی که در رابطه با محیط زیست طبیعی ماهی بومی سگ ماهی جویباری سفیدرود (Oxynoemacheilus bergianus)، وجود دارد، تحقیق حاضر با هدف بررسی محدوده زیستگاه مورد استفاده و انتخابی زیستگاه سگ ماهی جویباری سفیدرود رودخانه کردان در فصل پاییز (در مهرماه و آبان ماه 1391) انجام پذیرفت. برای این منظور در 66 ایستگاه مورد بررسی، متغیرهای عمق، عرض و شیب رودخانه، ارتفاع از سطح دریا، سرعت جریان آب و دبی، ساختار بستر، میزان سایه و نوع گیاهان ساحلی، به همراه فراوانی نسبی ماهی مورد نظر بررسی شد. مطابق نتایج، زیستگاه مورد استفاده این ماهی در رودخانه کردان در ارتفاع 1300 تا 1500 متر، عرض 5 تا 15 متر، شیب 0 تا 49 متر بر کیلومتر، عمق 6 تا 42 سانتی متر و سرعت جریان 3/0 تا 2/1 متر بر ثانیه واقع شده بود. بیشترین شاخص انتخاب زیستگاه، در محدوده های مختلف برای هر متغیر، مربوط به ارتفاع 1400 تا 1500، عرض 10 تا 5/12 متر، شیب 14 تا 21 متر بر کیلومتر، عمق 18 تا 24 سانتی متر و سرعت جریان 1/1 تا 2/1 متر بر ثانیه برای این ماهی در رودخانه کردان بود. همچنین در زیستگاه انتخابی این ماهی، بسترهای قلوه سنگی، سواحل با پوشش گیاهی کم و میزان سایه کم می باشد.
    کلیدواژگان: انتخاب زیستگاه، ترجیح زیستگاه، Oxynoemacheilus bergianus، رودخانه کردان
  • پژمان فتحی، عیسی ابراهیمی درچه، امیدوار فرهادیان، جواد معتمدی، علیرضا اسماعیلی صفحات 371-382
    دراین مطالعه،وضعیت تروفی تالاب چغاخور با استفاده از زئوپلانکتون ها بررسی شد. نمونه برداری از اردیبهشت تا اسفند ماه 1389 در 4 فصل و 10 ایستگاه انجام گردید. فواصل بین ایستگاه ها از هر طرف 1 کیلومتر در نظر گرفته شد. نمونه برداری از زئوپلانکتون ها با استفاده از تور پلانکتون گیری 55 میکرون دراعماق 30 سانتی متری انجام گردید. نتایج نشان داد که جامعه زئوپلانکتونی غالب دارای نمایندگانی از روتیفرها (16 جنس و 9 خانواده)، آبشش پایان (5 جنس و 3 خانواده) و پاروپایان سیکلوپوئیده (3 جنس و 1 خانواده) بود. شاخه روتیفرا بیشترین تراکم را در تمام فصول نمونه برداری داشت. به نحوی که در فصل بهار جنس keratella، در تابستان و پائیز Monostyla و در زمستانPolyarthra بطور معنی دار (05/0 >P) بیشتر از جنس های دیگربودند. هم-چنین شاخص های تنوع زیستی شانون و سیمپسون در فصل پائیز بطور معنی داری از سایر فصل های نمونه برداری بیشتر بود (05/0 >P). بیشترین میزان کلروفیلa در فصل تابستان 92/20 و پائیز 63/22 میلی گرم در متر مکعب بود و میانگین سالانه کلروفیلa در تالاب 75/18 میلی گرم در متر مکعب برآورد شد که نشان دهنده تروفی بالای تالاب بود. علاوه بر این، ارزیابی شاخص تروفی بر اساس پارامترهای فسفات، نیترات و شفافیت، موقعیت تروفی تالاب را در محدوده یوتروف قرار داد. افزایش تراکم جنس هایPolyathra، Brachionus، Monostyla، Keratella در این شرایط می تواند نشان دهنده وقوع پدیده یوتریفیکاسیون در این تالاب باشد.
    کلیدواژگان: زئوپلانکتون، تنوع زیستی، تروفی، تالاب چغاخور
  • مقاله کوتاه
  • پریا اکبری صفحات 383-388
    گیاهان دارویی پیشینه طولانی در درمان بیماری ها دارند و معمولا عاری از عوارض جانبی هستند. گیاه آلوئه ورا یا صبر زرد یک گیاه دارویی شناخته شده در روند ترمیم زخم پوست در انسان است هدف از این تحقیق، بررسی اثر عصاره آلوئه ورا بر روند ترمیم زخم ایجاد شده بصورت خطی در ناحیه ساقه دمی ماهی کفال خاکستری (Mugil cephalus) انجام شد. به همین منظور، 4 عدد آکواریوم هر کدام با 6 قطعه ماهی کفال خاکستری (g 30±110) تهیه گردید. ماهی با عصاره گل میخک mg/L) 150( بیهوش شده و زخم تجربی بوسیله اسکالپل جراحی در سمت چپ هر ماهی به قطرmm 5 ایجاد گردید. سپس عصاره آلوئه ورا 2 بار در هفته بصورت حمام در غلظت های g/L1/0، 1،2 در سه آکواریوم مورد استفاده قرار گرفتند و یک آکواریوم نیز بعنوان شاهد استفاده شد. نمونه برداری از ماهیان در روز21 ام پس از جراحی صورت گرفت. که پس از تثبیت در فرمالین 10% و تهیه مقاطع آسیب شناسی و رنگ آمیزی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که پس از سه هفته، زخم های ماهی آکواریم دارای عصاره آلوئه ورا با غلظت g/L 1/0. کاملا ترمیم یافتند(05/ P< ).ولی در آکواریوم های دیگر پس از این مدت زخم ها همچنان بهبود نیافته بودند. بنابر این می توان نتیجه گرفت که استفاده از غلظت g/L 1/0 عصاره آلوئه ورا زمان ترمیم زخم های سطحی در کفال ماهی خاکستری را تسریع می کند.
    کلیدواژگان: ماهی کفال خاکستری، آلوئه ورا، درمان زخم
|
  • Yaqub Jaddi, Abdolali Movahedinia, Alireza Safahieh, Sohrab Dajandian, Ali Hallajian Pages 247-281
    Many pesticides may appear as environmental contaminants once they enter aquatic ecosystem after being used in agriculture. Fish biochemichal parameters are the most common factors which are influenced when aquatic pollution happens. In the present investigation the common caspian bream fish were exposed to sublethal concentrations of diazinon (0.04, 0.36, 0.73 and 1.46 mg/l) in 14 days and its effects on total protein, serum osmolarity and glucose concentration in the blood serum were studied. Results showed that after 7 and 14 days exposure of the fish to sublethal concentrations of diazinon the total serum protein and the serum osmolarity decreased significantly, while the concentration of glucose in fish serum significantly increased (P
    Keywords: Toxicity, Diazinon, Abramis brama
  • Samaneh Asghari, Mohammad Reza Ahmadi, Flora Mohammadizadeh, Keivan Ejlali Pages 263-273
    For study on effect of some environmental factors such as bottom structure, depth, dissolved oxygen on density and diversity of bivalves in the Iranian coasts of Gulf of Oman ( Hormoz strait – Gwatr Bay ) 10 stations were selected. A 0.1 m2 Van-Veen grab sampler was used for collecting sediments in addition to the physical and chemical parameters such as temperature, salinity, dissolved oxygen and pH using the CTD device. 95% Ethanol and Rosebengal were used for fixing and staining. In this study, 43 genera of 19 families of bivalves were identified. Lucinidae (55%), Nuculidae (13%), Tellinidae (7%), Veneridae (5%) and Yoldiidae (5%) were dominant groups. Pearson analysis results showed correlation among bivalves abundance and pH , dissolved oxygen and silt ( P
    Keywords: Density, bivalves, environmental factors, monsoon, Gulf of Oman
  • Nazanin Jabbari, Kazem Parivar, Nassim Hayati Roodbari Pages 282-292
    Burns are one of the slowest healing wounds. Proper treatment and care for the wound to accelerate healing, preventing chronic infection has always been considered.Chitosan, Derivative of glucan, with repeating structural units of chitin, has natural cellulose that is biocompatible and biodegradable.
    42 adult male NMRI mice were randomly assigned to experimental and control groups and sham. Sterile conditions and general anesthesia, a circular lesion with a diameter of 1 cm full thickness of the skin was created on the back of each mouse. Surgery day was considered as day zero. From day one every day, all animals were treated topically with a solution of chitosan nanoparticles. Mice on days 7, 14, 28 after daily treatment killed with chloroform and wounds and adjacent skin samples from each mouse were removed. Histological studies were performed on the samples.
    The findings of the study's data shows that the number and diameter of the significance level of P
    Keywords: Burn, chitosan nanoparticles, repair, skin, NMRI mice
  • Akram Hajirahimi, Farah Farokhi, Amir Tokmehchi Pages 293-306
    According to production of Zinc and Iron oxide nanoparticles and useful application of them in biological systems, less studies on side effects of these materials has been carried out in animals. The purpose of this study was to evaluate the effect of zinc and Iron oxide nanoparticles on the liver and muscles tissues in rainbow trout. For in purpose four hundred and twenty rainbow trout (with initial weight 45±4.7 g) were prepared from a local fish farm and immediately transferred to the laboratory. Immediately disinfect and acclimatized fish to the laboratory conditions for 10 days, then randomly distributed into seven groups. Group one selected as control group that received normal diet and other groups received different amount of 10, 50 and 100 µg/g of nanoparticles a commercial pellet diet for 60 days. To evaluate the tissue sampling was scheduled at the day of 0, 30, 60 and 75 (after 15 days cessation of feeding with nanoparticles). The results of the liver and muscle histological studies with Hematoxilen and Eosine staining showed that in groups which received Zinc and Iron oxide nanoparticles, serious damages in liver hepatocytes including: lipidose, inflammation and disruption of hepatic lobules. Thus it can be concluded that the application of Zinc and Iron oxide nanoparticles in conditions invivo, even in small amounts, had adverse effects on the liver tissue, however the growth parameters were improved in rainbow trout.
    Keywords: Rainbow Trout, Zinc nanoparticles, Iron oxide, Liver, muscle
  • Fatemeh Khani, Mohammadreza Imanpoor, Hamed Kolangi Miandare, Alireza Ghaedi Pages 307-322
    The effect of salinity stress on theþ þhaematological and serum biochemical parameters of Persian ýsturgeon (Acipenser persicus) juveniles fed with different levels of Nucleotide-supplemented diet ýwas examined in this study. Fish (42.37± 2.12 g and 23.67± 0.61 cm) randomly were divided to ýfour treatments with different levels of dietary nucleotides (0, 0.25, 0.35 and 0.5 % diet). After 10 ýweeks feeding, salinity abruptly increased to 12 ppt. Serum biochemical and blood parameters were ýmeasured at 0, 12, 24, 48, 72 and 120 hours after salinity stress. One-way ANOVA using the ýresults significantly in the Spss 18 software was used for analysis. Duncan test was used for mean comparingý. After 12 hours after salinity ýstress, control group significantly showed the lowest values of total protein, albumin and ýeosinophil, and highest value of magnesium while the highest value of albumin found in group fed ýý0.50 % NT. 24 hours after salinity stress, treatments fed 0.35 and 0.50 % NT, significantly showed ýthe highest values of Hct and RBC. Also the lowest eosinophil was seen in treatment 0.50% (P ≤ ýý0.05). 48 hours after salinity challenge onset, glucose and MCHC in control group significantly ýshowed the highest values compared to NT-treated groups while there was a significant decrease in ýcalcium as NT level increased. The Mg value, 72 hours later, was significantly higher in treatment ýý0.50%. Finally, in the last blood sampling (T120), the lowest value of heterophil was found in ýtreatments 0.35 and 0.50 (P ≤ 0.05).ý
    Keywords: Osmoregulation, Dietary Nucleotide, Hematological, Serum Biochemical Parameters, Persian sturgeon (Acipenser ýpersicus)ý
  • Khodaei H.R., Daryabeigi Zand A., Mahdavi B., Koushafarm, Chamani M Pages 323-331
    Methyl tert- butyl ether chemicals that belong to the group and its chemical formula is C5H12O. To evaluate the effects of MTBE on the reproductive and hormonal factors were female rats. MTBE guess is that the endocrine system and affect glands in the body and may also affect reproduction. 90 Wister Albino (Surrey) female strain Balb / C 90 days from the Pasteur Institute, Tehran was prepared. Randomly rats in 6 groups with 3 replicates were divided. Groups, (the control group stressed canola oil and water routine), placebo (under Cadmium chloride), treatment 1 (100 mg / kg / day MTBE), treatment 2 (200 mg / kg / day MTBE), Treatment 3 (1000 mg / kg / day MTBE), treatment 4 (200 mg / kg / day MTBE), respectively. From each group of mice on days (17, 21, 45, 90) were measured after the initial blood tests, At the end of 2 mice from each group were killed by ether, ovaries and ovarian tissue was examined histological. Serum concentrations of LH, FSH, E2, progesterone, and cholesterol were measured. MTBE impact on fertility test goes rates numbers of newborn female rats were examined after birth. SAS 98 software for statistical analysis and comparison between the average data of the Duncan test was used. MTBE estrogen concentration (P
    Keywords: MTBE, reproduction, mice
  • Rahimi M., Aghababa H., Hosseini S.E Pages 332-342
    Pheromones are exocrine secretions of the body that has spread from someone around and can cause behavioral responses in other members of the same species. pheromones in mammals often receipt by special organ called Vomeronasal. The main objective of this study was to evaluate the effect of parental and strangers sex pheromones on the puberty beginning in immature male rats. Testing consisted of six groups, each group consisting of 8 rats. In each group male rats were exposed to sexual pheromones from birth. the first group, received maternal pheromones, second group, received the stranger female pheromones, the third group received father pheromones , the fourth group received stranger male pheromones, fifth group received parents pheromones and eventually the six group received strangers male and female pheromones. Immature male rats received pheromones through the ventilator that was placed in the cage. Not found significant difference in testosterone level after hormonal testing in groups. The results of this study indicate pheromones inhaled through the air not have effect on the puberty beginning in immature male rats and it seems pheromones influence puberty beginning in immature male rats if the pheromones directly received by the immature male rats.
    Keywords: Sexual pheromones, puberty, Rat
  • Mosayeb Seyedi, Ahmad Gharaei, Mostafa Ghafari Pages 343-352
    Rotifers due to their relatively short lifespan, high fecundity and high rate of population increase are ideal for chronic toxicity tests. Mercury is one of the heavy metals highly toxic to aquatic organismsparticulary freshwater zooplankton of which rotifers are an important group. In peresentstudy, population response of rotifer B. calyciflorus to six different concentrations of mercury (0.0005, 0.001, 0.002, 0.004, and 0.008 mgL-1) with three replicates per concentration was studied for 12 days. Rotifer density and specific growth rate was calculated daily in the control and treatments containing mercury. Result showed that, rotifer population growth decreased significantly (p
    Keywords: rotifer Brachionus calyciflorus, Mercury, specific growth rate, population density
  • Mina Seif Zadeh, Aliasghar Khani Pour Pages 353-360
    This project carried out to aim of monitoring of antibacterial effects of catechin, ferulic acid and grape seed extract on food poisoning bacterial in cultured shrimp. This project carried out in 4 treatment and 3 replicates. Treatments are shrimp processed in 0.1 catechin, 3 feru,ic acid and 1% grape seed extract concentrations in 15 minutes and control shrimp. Treatments storage in -18 oC period of six monthes. Evaluated quality of samples by bacterial experiments. Total bacterial counts, Coliform and Staphylococcus bacterial counts were not significantly decreasing in test samples compared with control samples (p>0.05). Total bacterial counts were highest in samples processed with catechin and lowest in samples processed with grape seed extract. Staphylococcus bacterial counts were not differences in samples processed with catechin and ferulic acid. This bacterium was not significantly increasing in samples processed with grape seed extract compared with other test samples (p>0.05). Coliform bacterial counts were highest in samples processed with ferulic acid and lowest in samples processed with catechin. Pseudomonas aeroginosa, Vibrio parahemolyticus and Escherichia coli bacterial contamination were lower of ten number in per gram in experimental and control samples. Bacterial quality were better in test samples compared with control samples.
    Keywords: Catechin, Ferulic acid, Grape seed extract, Shrimp, Bacteria
  • Tabatabaei S.N., Eagderi S., Hashemzadeh Segherloo I., Zamani M Pages 361-370
    Based on the fact that there is little information about natural habitat of the native loach Oxynoemacheilus bergianus, this study was conducted to analyze the habitat range and the preferred habitat of the Safidrud stone loach in Kordan River in the autum 2012. For this purpose, the variables including water depth, river width and slope, altitude, water flow rate and debit, substrate material, over-stream canopy closure, and riparian vegetation type, along with the relative abundance of the interested fish species were analyzed in 66 stations along the river. Based on the results, the habitat use by this species in Koradan River was in altitudes of 1300-1500 meters above sea level, widths of 5-15 m, slopes of 0-49 m/km slope, depths of 6-42 cm, and flow rate of 0.3-1.2 m/s. The highest value of the standardized habitat selectivity indices for Safidrud stone loach in Kordan River were related to the altitudes of 1400-1500 m, widths of 10-12.5 m, slopes of 14-21 m/km, depths of 17-24 cm, and flow rates of 1.1-1.2 m/s. In addition, in the habitats selected, the substrate was gravely, banks had little riparian vegetation cover, and little over-stream canopy closure.
    Keywords: Habitat selection, Habitat preference, Oxynoemacheilus bergianus, Kordan River
  • Fathi P., Ebrahimi E., Omidvar Farhadian, Jvad Motamedi, Alireza Esmaeili Pages 371-382
    In this study, the status of trophy of Choghakhor wetland was investigated using zoopelanktons. Sampling was performed in 4 seasons and 10 stations since April 2010 to March 2011. Spacing between stations adjacent was considered 1km to each other. Zooplankton sampling was done horizontally (2m) using closing net with an aperture size of 55 microns at depth of 30 cm. Results showed that the most abundant family of zooplankton communities are rotifers (9 families and 16 genera), Branchiopoda (3 families and 5 genera) and copepods (1family and 3 genera). Rotifera was the most abundant taxon in all seasons. Abundant of keratella sp. in spring, Monostyla sp.in summer and autumn and Polyarthra sp. in winter were significantly more than the other species (P>0.05). And also Shannon and Simpson diversity indices in autumn, were significantly higher in comparison with other seasons (P>0.05). The highest level of chlorophyll in summer and fall were 20.92 and 22.63 mg per cubic meter respectively. The annual average of that in the wetlands was determined 75.18 mg per cubic meter, showing that the trophy of wetland was high. In addition, evaluation of trophy indices based on phosphate, nitrate and transparency parameters, demonstrated that trophic state of wetland was in eutrophic condition. Increases in Abundant of Polyathra, Brachionus, Monostyla, Keratella geniuses in this condition can be a sign of eutrophication happening in this wetland.
    Keywords: Zooplankton, Biodiversity, Trophy, Choghakhor wetland
  • Akbary P Pages 383-388
    Herbs have a long history in treating diseases and are usually side effect free. The Aloe vera plant is well known in wound healing in human skin. This study was carried out to evaluate the healing effect of Aloe vera on experimentally wounded Mugil cephalus. For this purpose, four aquaria, each containing six wounded M.cephalus weighting 110±30g were prepared. Fish were anesthetized with clove oil (150 mg/L) and then skin wounds with 5 mm diameter and full thickness and circular shape were created by surgical punch on the left side of each fish biopsy. Aloe vera extract with different concentrations (0.1, 1,2 g/L ) was two times a week in three aquaria and one aquarium was used as a control treatment. Tissue samples were taken from the skin wounds at day 21 after wounding fish fixed in 10% formalin and then processed through routine histological methods. The results showed that fish wounds in the concentration 0.1 g/l Aloe vera were cured after three weeks (P