فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی - پیاپی 65 (تابستان 1396)

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 65 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی مزیکی صفحه 1
    طرح هدفمند سازی یارانه ها در ایران در انتهای سال 1389 آغاز و یکی از اهداف آن بهبود توزیع درآمدها اعلام شد. در این مطالعه سعی برآن است تا اثرات این سیاست اقتصادی بر توزیع درآمدها مورد بررسی قرار گیرد. اهمیت این مطالعه از آن جهت است که این طرح ادامه داشته و نتایج فازهای قبلی برای کشور باید شناسایی و از اشکالات آن اجتناب شود. برای دستیابی به این مهم از داده های «پیمایش هزینه و درآمد خانوار» مرکز آمار ایران در یک الگوی شبیه سازی خرد اگزاکا-بلایندر در طول سال های قبل و بعد از اجرای فاز اول سیاست هدفمندسازی یارانه ها استفاده می کنیم. همچنین در این الگو سعی می کنیم مشکلاتی از قبیل خطای انتخاب نمونه، تفاوت قیمت های منطقه ای و همزمانی تحریم ها را رفع کنیم. نتایج این مطالعه نشان می دهد در دوره پس از اجرای سیاست، توزیع قدرت خریدهای شبیه سازی شده برخلاف توزیع مخارج، خانوارها برابرتر نشده اند. همچنین بهبود توزیع مخارج بیشتر از طریق کاهش فرصت ها بوده است.
    کلیدواژگان: حذف یارانه ها، توزیع درآمد، توزیع قدرت خرید، هدف گیری
  • مهنوش عبدالله میلانی، تیمور محمدی، سلاله توسلی صفحه 25
    در چند دهه‏ گذشته رشد سریع مخارج سلامت در میان کشورها و اختلاف قابل تامل در مخارج سلامت سرانه آن ها، سبب شده تا مطالعات بسیاری به شناسایی عوامل موثر بر مخارج سلامت بپردازند. هدف این مطالعه شناسایی عوامل موثر بر مخارج سلامت کل در میان کشورهای مختلف جهان با گروه های درآمدی مختلف است. برای این منظور از تکنیک داده های پانل برای 148 کشور طی سال های 2013-1995 با مدل اثرات ثابت بین کشورها استفاده کرده ایم. نتایج نشان داده اند که برخلاف مطالعات پیشین در سطح کلان، تاثیر متغیر سالمندی جمعیت در گروه کشورهای با درآمد متوسط بالا و بالا -که بیشترین رشد جمعیت سالمند را در این سال ها داشته اند- مثبت و معنی دار بوده و در گروه کشورهای با درآمد بالا بیشترین تاثیر را داشته است. درآمد نیز یکی دیگر از عوامل موثر بر مخارج سلامت است که همراه با امید به زندگی و سهم جمعیت زیر 14 سال، در هر چهار گروه درآمدی معنادار بوده است. عامل دیگر، متغیر بودجه دولت است که در همه گروه ها به جز گروه کشورهای با درآمد پایین، معنی دار بوده است . این نتیجه می تواند ناشی از جانشینی کمک های خارجی دریافتی و مخارج دولت بر بخش سلامت از منابع داخلی این کشورها باشد. همچنین کشش درآمدی در تمامی گروه ها کوچک تر از یک برآورد شده که نشان می دهد خدمات سلامت در همه کشورها، کالایی ضروری به شمار می آید.
    کلیدواژگان: سالمندی جمعیت، مخارج سلامت کل، مدل های داده های پانل
  • فرزانه صمدیان، فرشاد مومنی، حسین امیری صفحه 51
    در این مقاله به بررسی اثر درآمدهای نفتی و نهادها بر ظرفیت های اشتغال زایی کشورهای صادرکننده نفت براساس رویکرد نهادگرایی پرداخته شده است. مساله اصلی تحقیق این است که تزریق بی برنامه درآمد نفت در اقتصاد کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) با چارچوب نهادی ناکارا و رانتی از چه کانال هایی و با چه سازوکارهایی منجر به ضربه زدن به بنیه تولیدی این کشورها و محدود کردن ظرفیت های اشتغال زایی در این اقتصادها می شود. فرضیه تحقیق بر این تاکید دارد که درآمدهای حاصل از صادرات نفت در اقتصادهای نفتی با چارچوب نهادی ناکارا بر توان اشتغال زایی این اقتصادها تاثیر منفی دارد. الگوی نظری مورد استفاده در این پژوهش براساس آموزه های نهادگرایان است و جهت برآورد مدل و آزمون فرضیه تحقیق از داده های 12 کشور نفتی عضو اوپک طی سال های 2014-2002 استفاده شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد، وفور درآمدهای نفتی در کشورهای عضو اوپک با زیرساخت ها و نهادهای ناکارا به کاهش ظرفیت های اشتغال زایی آن ها منجر شده است. همچنین شواهد آماری، ظرفیت زدایی از اشتغال در اقتصادهای کشورهای عضو اوپک را از طریق کانال هایی همچون تحلیل بردن کیفیت نهادی در این کشورها تایید می کند. بر این اساس، می توان نتیجه گرفت که تزریق بی برنامه درآمدهای حاصل از صادرات نفت در اقتصادهای نفتی عضو اوپک با چارچوب نهادی ناکارا، با ضربه زدن به بنیان های تولیدی، ظرفیت های اشتغال را در این اقتصادها اندک و محدود ساخته و از این گذر فرصت های پیش روی این کشورها جهت دستیابی به رشد اقتصادی را به تهدیدی علیه توسعه و رشد پایدار برای آن ها تبدیل کرده است.
    کلیدواژگان: درآمدهای نفتی، نهادها، ظرفیت های اشتغال زایی، کشورهای صادرکننده نفت
  • محمدباقر اسدی، حسین صادقی سقدل، بهرام سحابی، علیرضا ناصری صفحه 81
    مقاله حاضر به بررسی آثار ناشی از اصلاح قیمت سوخت نیروگاهی بر روند تغییر در ترکیب تکنولوژی تولید نیروگاهی و دیگر خروجی های بازار برق ایران اختصاص دارد. در این راستا ابتدا بازار برق ایران با استفاده از رویکرد عامل بنیان برای یک دوره بلندمدت شبیه سازی شده است. سپس تغییرات در خروجی های نهایی بازار برق شامل متوسط قیمت بازار برق، متوسط راندمان نیروگاه ها، میزان ظرفیت نیروگاهی و ترکیب تکنولوژی نیروگاهی در نتیجه اصلاح قیمت سوخت موردبررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصله از بررسی های انجام شده حاکی از آن است که در وضعیت کنونی ترکیب تکنولوژی موجود در بازار برق ایران از شرایط بهینه فاصله دارد. بر این اساس اصلاح قیمت سوخت نیروگاهی می تواند بازدهی و انگیزه های سرمایه گذاری در تکنولوژی های مختلف را به گونه ای تغییر دهد که ترکیب تکنولوژی نیروگاهی در کشور با تغییرات اساسی روبه رو شده و با افزایش سهم نیروگاه های کاراتری چون نیروگاه های سیکل ترکیبی، منجر به افزایش راندمان تولید برق در ایران از حدود 36 درصد کنونی تا بیش از 55 درصد شود.
    کلیدواژگان: بازار برق، شبیه سازی عامل بنیان، اصلاح قیمت سوخت، ترکیب تکنولوژی تولید
  • اعظم احمدیان صفحه 115
    هدف این مقاله بررسی اثر ترکیب سبد دارایی و بدهی بر رتبه نظارتی بانک ها است. در این مقاله از روش رتبه بندی کملز برای تعیین رتبه نظارتی بانک ها استفاده شده است. همچنین با بکارگیری صورت مالی بانک ها در دوره 1385-1393 و روش رگرسیون رتبه ای، اثر ترکیب سبد دارایی و بدهی بر رتبه بانک ها بررسی شده است. نتایج حاصل از آزمون اعتبار مدل، خوبی برازش مدل، معنی داری کل خط رگرسیون، قدرت پیش بینی مدل بیانگر انتخاب درست مدل و مناسب بودن آن برای تحلیل های آتی بوده و مدل از قدرت پیش بینی 89 درصدی برخوردار است. نتایج نشان می دهد هر چه سبد دارایی بانک ها ریسکی تر باشد، احتمال اینکه بانک در دوره های آتی در رتبه بهتر قرار گیرد، کاهش یافته و احتمال کاهش رتبه آن در دوره های آتی افزایش می یابد. همچنین هر چه منابع پایدار در سبد بدهی بانک بیشتر باشد، احتمال اینکه بانک در دوره های آتی در رتبه بهتر قرار گیرد، افزایش یافته و احتمال کاهش رتبه آن در دوره های آتی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: دارایی، بدهی، رتبه بندی نظارتی، رتبه بندی کملز
  • سمیه شاه حسینی، علی فریدزاد، حبیب مروت صفحه 143
    برخی از پژوهشگران، کاهش آلودگی از طریق آزادسازی تجاری را عاملی برای افزایش کیفیت محیط زیست می دانند. با این وجود، گروهی از اقتصاددانان ادعا می کنند که آزادسازی تجاری با تخصصی شدن برخی کشورها در تولید کالاهای آلوده، انرژی بر و یا سرمایه بر، کیفیت محیط زیست را تنزل می دهد. با توجه به اینکه مبانی نظری موجود، زمینه هایی را برای ارتباط مثبت یا منفی میان تجارت و محیط زیست مطرح می کنند، ضروری است این موضوع از طریق مطالعات تجربی بررسی شود. بر این اساس، در این مطالعه، پرسش اساسی آن است که تجارت بین الملل، چه تاثیری بر محیط زیست کشورهای صادرکننده نفت دارد؟ برای این منظور با استفاده از مدل داده های تابلویی در سطح کشورهای صادرکننده نفت و طی دوره زمانی 2011-1990 در قالب آثار ترکیبی، مقیاس و فنی، اثر تجارت بین الملل بر انتشار کربن کشورهای منتخب صادرکننده نفت، شناسایی رابطه تجارت و آلودگی زیست محیطی در این کشورها ارزیابی شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که با توجه به رابطه مثبت اثر باز بودن تجاری بر انتشار کربن، فرضیه پناهگاه آلودگی برای کشورهای صادرکننده نفت پذیرفته می شود. همچنین با توجه به ارتباط میان درآمد سرانه و انتشار کربن در این کشورها به صورت N شکل، اثر مقیاس منفی است. علاوه بر این، افزایش مزیت رقابتی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی منجر به کاهش انتشار کربن در کشورهای صادرکننده نفت می شود که به ترتیب نشان دهنده اثر مقیاس و اثر فنی منفی ناشی از تجارت است.
    کلیدواژگان: تجارت بین الملل، اثر ترکیبی، اثر مقیاس، اثر فنی، انتشار کربن (CO2)، کشورهای صادرکننده نفت
  • یوسف قنبری، راضیه نوری صفحه 177
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر اعتبارات خرد کمیته امداد در جلوگیری از مهاجرت های روستایی است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی-تحلیلی است و ابزار مورد استفاده در آن پرسشنامه است. بدون نیاز به نمونه گیری، تمامی 142 نفر جامعه آماری که طبق آخرین آمار در سال 1393 از کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان خمین وام اشتغال دریافت کرده اند، مورد مطالعه قرار گرفتند که با توجه به عدم دسترسی به کل جامعه آماری از 121 خانوار، پرسشگری به عمل آمده است و داده ها با استفاده از آزمون های ویلکاکسون، t تک نمونه ای، پیرسون و مدل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل نهایی قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون فرضیات تحقیق با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، نشان می دهد اعتبارات خرد کمیته امداد با بتای 719/0 بر وضعیت اقتصادی و درآمد خانوار و با بتای 340/0 بر ماندگاری جمعیت در سطح خطای کمتر از 05/0 تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین ضریب همبستگی پیرسون برای رابطه وضعیت اقتصادی و درآمد خانوار و ماندگاری جمعیت برابر است با 369/0 که در سطح خطای کمتر از 05/0 این فرضیه راتایید می کند. بنابراین، ایجاد اشتغال از طریق اعطای وام و اولویت دادن به سرمایه گذاری در ایجاد فرصت های شغلی جدید، می تواند به عنوان یکی از راه های موثر برای جلوگیری از مهاجرت غیرمنطقی جمعیت مناطق روستایی شناخته شود.
    کلیدواژگان: اعتبارات خرد، کمیته امداد، مهاجرت های روستایی، اشتغال، درآمد
  • محمد جواد محقق نیا، علی اکبری باوفا گلیان صفحه 199
    برنامه های تامین مالی خرد در نیمه دهه 1980 پدیدار شد، بنابراین، می توان تامین مالی خرد را یک پدیده نوظهور دانست. علت ظهور و گسترش سریع تامین مالی خرد می تواند نتایج ضعیف استراتژی های قبلی توسعه و به طور خاص استراتژی های مربوط به توسعه مالی باشد. در این تحقیق با کمک پرسشنامه دلفی سه بعدی به شناسایی عوامل موثر بر تامین مالی خرد در ایران پرداخته شده است. در بخش تجهیز، سپرده ها شامل سپرده های قرض الحسنه، هبه، وکالت خاص-گروهی و سپرده مسدودی (پس انداز) است. در بخش تخصیص، تسهیلات به دو دسته عمده تسهیلات مصرفی (عادی و اضطراری) و تسهیلات تولیدی تقسیم شده اند. بنگاه های فعال در بازار تامین مالی خرد به دو دسته عمده بانک ها (تجاری و هلدینگ) و موسسات مالی (انتفاعی و غیرانتفاعی) تقسیم شده اند. استفاده از مسئولیت مشترک به عنوان وثیقه و نیز استفاده از روش وام دهی ترکیبی گروهی-انفرادی به طور قوی مورد تاکید قرار گرفته است. در بعد اجرایی، سامانه های الکترونیکی، بسترسازی و تفکیک گزارش دهی براساس نوع تسهیلات و نوع عقود مورد استفاده مدنظر بوده است.
    کلیدواژگان: تامین مالی خرد، توسعه مالی، فقر، بانکداری اسلامی، قرض الحسنه
|
  • Mahnoush Abdolah Milani, Teymour Mohammadi, Solaleh Tavassoli Page 25
    In the past few decades, the rapid growth of health expenditure among countries and considerable differences between per capita health expenditures in different countries, have led to extensive studies about determinants of health expenditures. The aim of this study is to identify such factors across different countries which can be put into distinct income groups. For this purpose, panel data regression technique for 148 countries from 1995 to 2013 with fixed effects model was used. The results show that, in contrast to previous studies which use macro data analysis, the effect of population ageing in upper-middle- and high-income countries, which face the greatest rate of population ageing, on health expenditures was shown to be positive at a significant level. Income as being not the sole factor associated with health expenditure, our results show that life expectation and the share of young population (under 14) are among important factors. Another driver of health expenditure was revealed to be the total government expenditure as a share of GDP that was insignificant only for low income countries. This observation might reflect the trade off in domestic health expenditures made by the low-income countries as a result of receiving international aids. The income elasticity for all groups was below unity and suggestive of health care to be a necessity good in all countries.
    Keywords: Population Ageing, Total Health Expenditure, Panel Data Model
  • Farzaneh Samadian, Farshad Momeni, Hossien Amiri Page 51
    This paper examines the impact of oil revenues and institutions on the capacity of job creation in member-countries of Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC). The main research question is that how can be injecting unplanned oil revenues into the economy of OPEC members and through what channels and mechanisms lead to inflict the productive capacities of these countries and limit job creation in these economies. In this regard, the hypothesis of research highlights the negative impact of oil revenues in an inefficient institutional framework on job creation capacity of oil exporting country’s economy. Accordingly, due to the severe Interweaving conditions of economy and policy in petroleum exporting countries, the theoretical model used in this study is based on the doctrine of institutional economics and to estimate the model and to test the hypothesis, we use data for 12 OPEC member countries over the period 2002-2014 in a panel-data econometric model.The results indicate that abundance of oil revenues in OPEC countries with inefficient infrastructure and institutions leads to decline in employment capacity. Statistical evidence also confirms the de-capacitation of employment in the economies of OPEC member countries through channels such as undermining the quality of institutions and over-reliance on imports in these countries.Based on these evidence, we come to the point that inconsiderate infusion of oil revenues in OPEC member countries in an inefficient institutional framework, limits the capacity of employment and in this way, their opportunities to achieve economic growth have become a threat to their development and growth.
    Keywords: Oil Revenues, Institutions, Employment Capacities, Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC)
  • Mohammadbagher Asadi, Hossein Sadeghi Saghdel, Bahram Sahabi, Alireza Naseri Page 81
    This paper examines the impacts of fuel price reform on the technology mix of power plants and other outputs of the Iran electricity market. In this regard, Iran electricity market has been simulated by using an agent-based model for a long-term period. Then, as a result of fuel price reform, the changes in the outputs of the electricity market, including the average price, average efficiency, capacity and technology mix of generation has been studied and analyzed. The results show that, the current situation of technology mix of power plants is far from optimum conditions. Accordingly, the reform of fuel prices may change the returns and incentives of investment in different technologies so that, technology mix of power plants would face major changes, and by increasing share of more efficient power plants like combined cycle power plants, the average efficiency of electricity production increase from current 36% to more than 55%.
    Keywords: Electricity Market, Agent-Based Simulation, Fuel Price Reform, Technology Mix
  • Azam Ahmadian Page 115
    The aim of this study is assessment of the combination of asset and liability on the banking supervision ratings. In this paper Camels Rating model is used for banking supervision rating. Also, by using financial statements of Iranian bank for the period 2006-2014 and ordinal regression method, we have investigated the effect of composition of the portfolio's assets and liabilities on banks’ ratings. The results of model validity, significance of regression and the prediction power tests show that the model is correct and it is suitability for future analysis and the predictive power of the model is 89 percent. The results show that the riskier the asset portfolio, the less likely the banks to be ranked higher in future periods and the more the probability of losing banks’ ratings in future periods. In addition, the more the share of stable sources in banks’ portfolio of liabilities, the higher the probability of having better ratings and the less the probability of losing banks’ ratings in future periods.
    Keywords: Asset, Liability, Supervision Rating, Camels Rating Method
  • Somayeh Shahhoseini, Ali Faridzad, Habib Morovat Page 143
    Some researchers consider trade liberalization as a factor for increasing the quality of the environment. However, others argue that trade liberalization leads to some countries specialize in the production of pollution-intensive, energy-intensive or capital-intensive goods and therefore the quality of the environment is reduced. Since theory offers grounds for both positive and negative relationship between trade and the environment, the issue must be settled through empirical analysis. In this context, the main question here is how international trade affects quality of environment in oil exporting countries? For this purpose, in the form of composition, scale and technical effects, we construct a panel data analysis to identify the relationship between international trade and carbon emission of selected oil exporting countries during 1990–2011. Our results suggest that there is positive relationship between trade openness and carbon emission and thus, pollution heaven hypothesis for these countries is not rejected. Also, the relationship between per capita output and carbon emission is N-shape and scale effect is negative. Furthermore, increasing comparative advantage and foreign direct investment leads to a reduction in oil exporting countries’ carbon emissions; which respectively indicate scale and technical effects of the international trade to be negative.
    Keywords: International Trade, Composition Effect, Scale Effect, Technical Effect, Carbon Emission (CO2), Oil Exporting Countries
  • Yousef Ghanbari, Raziyeh Nouri Page 177
    The aim of this study is to evaluate the effect of microcredit provided by Imam Khomeini Relief Foundation (IKRF) on preventing rural outflow migrations. This study is an applied research, its methodology is descriptive-analitical and the instrument used was questionnaire. Without any need for sampling, all 142 persons who received employment microcredits from IKRF in Khomein County in year 2014 were subjects of our study. Because of lack of access to all statistical population, questioning was conducted for 121 households and the resulting data were analyzed by using Wilcoxon test, t single sample, Pearson and structural equation modeling. The results of hypothesis tests using Pearson correlation coefficient show that microcredit provided by IKRF has a positive effect with beta 0/719 on the economic situation and household income and with beta coefficient of 0/340 on population sustainment with an error level of error of less than to %5. In addition, Pearson correlation coefficient for the relationship between household income and population sustainment is 0/369 for an error level of less than %5 and this result confirms this hypothesis. So creating jobs through microcredit and giving priority to investment for creation of new employment opportunities can be one of effective ways to prevent irrational migration from rural areas.
    Keywords: Microcredit, Imam Khomeini Relief Foundation, Rural Migration, Employment, income
  • Mohammad Javad Mohaghegh Nia, Ali Akbari Bavafa Gelyan Page 199
    Microfinance programs emerged in mid 1980s. So, microfinance can be labeled as a new phenomenon. The reason for emergence and rapid development of microfinance programs can be weakness of former development strategies, especially those of financial development. In this research by using a three-dimension Delphi query, the important factors affecting microfinance at Iran have been explored. In the resources side, deposits are composed of Qard al-Hasan, donation, subrogation and saving. In the uses side, the loans are divided into consumption (general consumptions and emergencies) and investing purposes. The institutions active in microfinance are divided into two groups of banks (commercial banks and financial holdings) and financial institutions (for profit and non-profit). The group lending and solidarity responsibility were underlined at legal-jurisprudence. At the application aspects, emphasis on usage of electronic systems and separate report of loans by their types and contracts is noticeable.
    Keywords: Microfinance, Financial Development, Poverty, Islamic Banking, Qard al-Hasan