فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی - پیاپی 66 (پاییز 1396)

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 66 (پاییز 1396)

  • 244 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/08/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهنوش عبدالله میلانی، سهیلا پروین، کوثر سیدی صفحات 1-22
    یکی از اهداف مهم سیاست گذاران، کاهش نابرابری درآمد در جامعه است. مالیات ها به عنوان یک منبع درآمدی پایدار برای دولت، مهم ترین ابزار تعدیل نابرابری درآمد هستند. یک نظام مالیاتی کارآمد در قالب مالیات تصاعدی می تواند به بهبود توزیع درآمد منجر شود. در این مقاله به ارزیابی تاثیر ساختار تصاعدی مالیات بر درآمد بر نابرابری درآمد در 30 استان کشور طی دوره 1392- 1384 پرداخته شده است. برای این منظور، نرخ متوسط مالیات بر درآمد هر یک از دهک های درآمدی محاسبه شده و اثر آن بر ضریب جینی به همراه سهم ارزش افزوده بخش های صنعت و خدمات از تولید ناخالص داخلی و رشد درآمد سرانه، مورد آزمون قرار گرفته است. روش تجربی این پژوهش مبتنی بر داده های تابلویی بوده که با استفاده از تخمین پانل پویا از طریق روش گشتاورهای تعمیم یافته صورت گرفته است. نتایج برآوردها نشان می دهد که ساختار مالیات بر درآمد در ایران تصاعدی است، اما نتوانسته موجب کاهش نابرابری درآمد شود.
    کلیدواژگان: مالیات بر درآمد، نابرابری درآمد، ساختار تصاعدی مالیات
  • فاطمه عبدالشاه، سعید مشیری صفحات 23-54
    به دلیل بالا بودن مطالبات معوق در صنعت بانکداری ایران، برآورد احتمال نکول وام گیرندگان برای مدیریت ریسک اعتباری از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله، آزمون استرس احتمالات نکول در صنعت بانکداری ایران با استفاده از رویکرد پرتفوی اعتباری انجام می شود. روش مطالعه براساس سیستمی از معادلات و شبیه سازی است. در مرحله اول، اثر متغیرهای کلان اقتصادی بر نرخ های نکول برآورد می شوند. سپس روابط پویای متغیرهای کلان اقتصادی با استفاده از مدل VAR برآورد می شوند. با استفاده از سیستم معادلات دو مرحله بالا و ساختار ماتریس واریانس-کواریانس باقیمانده ها، شبیه سازی احتمالات نکول با روش مونت-کارلو در افق زمانی یک ساله تحت سناریوی پایه و سناریوهای استرس اجرا می شود. در انتها، مقدار تاثیر شوک های مختلف از مقایسه احتمالات نکول تحت سناریوهای استرس مختلف با سناریوی پایه (سناریوی بدون شوک) محاسبه می شود. ابتدا جهت مقایسه مقدار تاثیر شوک های مختلف به اندازه یک انحراف معیار به هر کدام از متغیرهای کلان اقتصادی، شوک وارد شده است که این سناریوها لزوما بیانگر بدترین وضعیت که هدف آزمون استرس است، نیستند. بنابراین براساس داده های اقتصاد ایران، چهار سناریوی حدی تعریف و تاثیر آن ها بررسی شده است. نتایج حاصل از شبیه سازی حاکی از آن است که شوک نرخ بیکاری مخرب ترین عامل برای نرخ های نکول بوده است. دومین شوک قوی اثرگذار بر نرخ نکول، شوک نرخ ارز است. شوک نرخ رشد تولید ناخالص داخلی نیز تاثیر قابل توجهی داشته است. شوک نرخ تورم، کم اثرترین شوک است. این نتایج با ضرایب حاصل از تخمین معادله نکول و معنی داری آنها نیز سازگار هستند. با مقایسه اثرات در چندک های مختلف توزیع، مشاهده می شود که تمامی شوک ها در دنبالهپایین نسبت به دنباله بالا، اثر بیشتری به جا گذاشته اند. همچنین نتایج نشان می دهند که اثرات شوک در دورهدوم افزایش پیدا می کند، اما در دوره های بعد روند کاهشی داشته است.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، آزمون استرس، مدل ویلسون، شبیه سازی، صنعت بانکداری
  • رضا طالبلو، تیمور محمدی، هادی پیردایه صفحات 55-95
    پژوهش های بخش مسکن نشان می دهند اثر متغیرهای اقتصادی مختلف بر قیمت مسکن در مناطق مختلف یک کشور متفاوت است و قیمت مسکن در مناطق مختلف کشور دارای ارتباطی درونی با یکدیگر هستند، مدل سازی این آثار در قالب اقتصادسنجی فضایی صورت می گیرد. در این پژوهش از داده های مربوط به 28 استان مختلف ایران طی دوره 1392 -1379 به برآورد و مقایسه الگوهای پانل پویای دوربین فضایی با الگوهای پانل دوربین فضایی و همچنین برآورد اثرات مستقیم و غیرمستقیم (سریزهای فضایی) مربوط به متغیرهای توضیحی در دو بعد کوتاه مدت و بلندمدت به کمک ماتریس وزنی فضایی جمعیتی در چارچوب نرم افزار متلب پرداخته شده است. به منظور انتخاب بهترین الگوی فضایی سازگار با الگوی نظری تعیین قیمت مسکن از روش شناسی الهورست و در هر مرحله از آزمون نسبت درستنمایی (LR) و آزمون ضرییب لاگرانژ (LM) برای مقایسه الگوهای فضایی استفاده شده است و مشخص شد الگوی پویای فضایی بهترین تصریح را نشان می دهد. با مقایسه نتایج در الگوهای پانل پویای فضایی، متغیر تاخیری قیمت مسکن و اثرات فضایی این متغیر سهم بالایی در تعیین قیمت مسکن نشان می دهد، این در حالی است که تنها اثرات فضایی متغیر مخارج خانوار اثر معناداری بر قیمت مسکن داشته و سایر متغیرها از جمله قیمت زمین، هزینه ساخت و اجاره واحد مسکونی هم به صورت مستقیم و هم در قالب سریزهای فضایی اثرات معناداری بر قیمت مسکن در استان های ایران داشته اند.
    کلیدواژگان: الگوی پانل پویای فضایی، تغییرات قیمت مسکن، الگوی پانل فضایی، ماتریس های وزنی فضایی براساس جمعیت و نرم افزار متلب
  • محمد عظیم زاده آرانی، فرشاد مومنی صفحات 97-123
    امروزه تنظیم گری دولت از طریق نهادهای تنظیم گر به واسطه وجود شکست بازار در اقتصادهای مبتنی بر بازار، امری حیاتی به شمار می آید. صنعت حمل ونقل ریلی از جمله صنایعی است که به دلیل ویژگی های خاص آن، نظیر انحصار طبیعی، ماهیت چندمحصولی فعالیت، نقش خاص زیرساخت های آن و اثرات خارجی منجر به شکست بازار شده است و به همین دلایل، این صنعت نیازمند ایفای نقش نهادهای تنظیم گر است. این مقاله با روش تحلیلی-توصیفی در دو بخش تنظیم شده است؛ بخش نخست، مبانی، ماهیت و ابزارهای تنظیم گری را مورد بررسی قرار می دهد و بخش دوم به جایگاه نقش تنظیم گری و ابزارهای آن در صنعت حمل ونقل ریلی پرداخته و در نهایت، وضعیت تنظیم گری در صنعت حمل ونقل ریلی کشور ایران را مورد ارزیابی قرار داده است. یافته های پژوهش نشان می دهد ابزارهای تنظیم گری به حقوق عمومی رقابت و تنظیم گری بخشی به تفکیک بازارهای رقابت پذیر و رقابت ناپذیر قابل تقسیم هستند که هر یک کارکردهای جداگانه ای نسبت به یکدیگر دارند. صنعت حمل ونقل ریلی در بخش زیرساخت به واسطه ویژگی انحصار طبیعی، رقابت ناپذیر و بخش بهره برداری آن، رقابت پذیر به شمار می آید که کاربرد هر یک از این ابزارها در بخش های مربوطه ضروری به نظر می رسد. در ایران، هر چند با تصویب قانون دسترسی آزاد به شبکه ریلی، گام های اساسی برای تفکیک بخش های رقابت پذیر از رقابت ناپذیر و به رسمیت شناختن ابزارهای تنظیم گری برداشته شده، اما شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران به عنوان نهاد تنظیم گر با چالش های جدی از قبیل عدم استقلال، نبود سازوکار مناسب برای پاسخگویی و موازی کاری مواجه است..
    کلیدواژگان: بازارهای رقابت پذیر، بازارهای رقابت ناپذیر، شکست بازار، نهاد تنظیم گر و حمل و نقل ریلی
  • سید عزیز آرمن، وحید کفیلی، حسن فرازمند، حسین ملتفت صفحات 125-150
    مطالعه دلایل بروز رفتارهای مجرمانه برای کاهش جرم الزامی است. یکی از دیدگاه های مهم و اساسی در بررسی شرایط محیطی ارتکاب جرم، ویژگی های اقتصادی محیط است. در این تحقیق تاثیر عوامل اقتصادی بر جرم در قالب استان های ایران (1379 تا 1392) مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از روش انتقال ملایم پانلی استفاده شده است. نتایج به دست آمده با متغیر انتقال تورم، دو رژیم و یک حد آستانه ای نشان می دهد که در رژیم اول (سطوح پایین تورم) درآمد سرانه واقعی تاثیر معنی داری بر جرم ندارد، اما در سطوح بالای تورم (رژیم دوم) تاثیر درآمد سرانه واقعی بر جرم منفی و معنی دار است. در سطوح پایین تورم، تاثیر نابرابری درآمدی بر جرم مثبت و معنی دار، اما در سطوح بالا، نابرابری تاثیری بر جرم ندارد. تاثیر صنعتی شدن در سطوح پایین تورمی، غیرمعنی دار، اما در سطوح بالای تورم، این تاثیر مثبت و معنی دار است. بیکاری در هر دو رژیم تاثیر مثبت و معنی دار بر جرم دارد.
    کلیدواژگان: جرم، شرایط اقتصادی، انتقال ملایم پانلی
  • هادی حیدری، غلامرضا کشاورز حداد صفحات 151-178
    در این مقاله با استفاده از مدل های خانواده GARCH به تخمین ارزش در معرض خطر دارایی ها برای معامله گران بازار سهام تهران در دو موقعیت خرید و فروش می پردازیم. با توجه به رفتار نامتقارن بازدهی قیمت ها در بازار سهام تهران (TEPIX) هنگام خرید یا فروش از توابع توزیع نرمال نامتقارن[1] و T-student نامتقارن[2] برای افزایش دقت مدل های ارزش در معرض خطر دارایی ها در دو حالت خرید یا فروش استفاده می کنیم. با تعمیم سنجه های تنبیهی شنر و دیگران[3] (2012) برای لحاظ کردن موقعیت فروش در ارزیابی عملکرد مدل های پارامتریک نشان دادیم که مدل های EGARCH و GJRGARCH با توابع توزیع نامتقارن دارای عملکرد بسیار دقیق تری هستند. همچنین آزمون آماری توانایی پیش بینی مکمل نشان می دهد که با توجه به انتخاب مدل مبنا (GJRGARCH) سایر مدل های پارامتریک در مقایسه با مدل مبنا دارای میانگین خطای برابر نیستند و استفاده از توابع توزیع های نامتقارن در مدل های EGARCH و GJRGARCH به شدت باعث ارتقاء رتبه آن ها شده است.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض خطر، موقعیت معاملاتی، مدل های پارامتریک و رتبه بندی عملکرد مدل ها
  • جابر عبدی، محمدتقی گیلک حکیم آبادی صفحات 179-200
    آسیب پذیری اقتصادی در سطح کلان مفهومی است که از آن برای ارزیابی زیان های احتمالی تکانه های خارجی و احتمال بروز بحران های اقتصادی استفاده می شود. امروزه استفاده از این مفهوم برای کشورهای در حال توسعه و حتی کشورهای توسعه یافته در قالب شاخص آسیب پذیری اقتصادی و یا مقاومت اقتصادی رایج است. هدف این مطالعه آن است تا با معرفی و تشریح مبانی نظری برای شاخص آسیب پذیری اقتصادی چارچوبی مناسب، جهت سنجش این شاخص برای ایران و دیگر کشورهای با درآمد متوسط منتخب دست ارائه شود. نتایج این مطالعه نشان داده است که وضعیت ایران از نظر شاخص آسیب پذیری اقتصادی در بین هشت کشور مورد بررسی در دوره بین سال های 1995 تا 2012 مناسب نبوده به طوری که رتبه ایران در بیشتر سال های این دوره (13 سال) از میانگین هشت کشور بالاتر بوده است. همچنین روند تغییرات این شاخص برای ایران در این دوره مثبت و صعودی است. علاوه بر این، تحلیل عوامل اثرگذار بر آسیب پذیری اقتصادی ایران نشان داده که در این دوره مهم ترین عامل تفاوت در سطح آسیب پذیری اقتصادی ایران در مقایسه با هشت کشور منتخب، ضعف در تنوع بخشی به صادرات است.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری اقتصادی، کشورهای با درآمد متوسط و مقاومت اقتصادی
  • حسن درگاهی، کاظم بیابانی خامنه صفحات 201-226
    گسترش تجارت خارجی بسته به شرایط ساختاری و ماهیت اقتصادی کشورها، اثرات مهمی بر
    شدت انرژی دارد. در تحقیق حاضر اثر مقیاس (تغییر حجم اقتصاد)، اثر ترکیبی (تغییر ساختار
    فعالیت های اقتصادی) و اثر تکنیکی (تغییر بهره وری) ناشی از تجارت بر شدت انرژی در
    اقتصاد ایران، به عنوان یکی از شاخص های مهم اقتصادی زیست محیطی، مورد بررسی قرار -
    گرفته است. به این منظور مدل تجربی پژوهش مطابق نظر یه اقتصادی با استفاده از
    روش
    خودرگرسیون برداری ساختاری در دوره 1353 - 1392 مدل سازی شد. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان می دهد که اولا توسعه تجارت اثر مقیاس و اثر ترکیبی مثبت بر شدت انرژی ایران
    دارد اما اثر تکنیکی آن منفی است. ثانیا اندازه اثر تکنیکی از برآیند دو اثر دیگر بزرگ تر
    است. طبس نتایج تحقیق، افزایش حجم تجارت خارجی در اقتصاد ایران با انرژی بری بیشتر
    همراه نشده و حتی شواهدی از کاهش شدت انرژی از کانال بهبود بهره وری کل عوامل تولید
    (به عنوان شاخصی از تغییرات فنی) وجود دارد. بنابرا ین، توسعه تجارت خارجی در ایران
    انرژی اندوز ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: شدت انرژ ی، شدت تجارت، آزادساز ی تجار ی، خودرگرسیون برداری ساختاری
  • محمدقلی یوسفی، بهمن خادم صفحات 227-256
    بررسی عوامل تعیین کننده شرایط رکود تورمی در اقتصاد ایران، هدف مطالعه حاضر است. در این مطالعه از مدل لوجیت با اثرات ثابت و اطلاعات آماری صنایع کارخانه ای ایران طبقه بندی شده در سه گروه مبتنی بر منابع، صنایع با تکنولوزی پایین و صنایع با تکنولوزی متوسط به بالا طی دوره زمانی 1392-1374، تاثیر متغیرهای واردات کالاهای واسطه ای، هزینه نیروی کار، هزینه سرمایه (نرخ بهره بانکی)، نرخ ارز، بهره وری نیروی کار و درآمد نفت بر وضعیت رکود تورمی در صنایع کارخانه ای ایران را مورد بررسی قرار دادیم. صنایعی که کمتر از 50 درصد از ظرفیت اسمی خود را مورد استفاده قرار داده و دارای مازاد نیروی کار بیش از 20 درصد باشند و ضریب نسبت سرمایه به تولید آن ها از 30 درصد بیشتر باشد به عنوان صنایع مبتلا به رکود تورمی در نظر گرفته شده و به آن ها، ارزش یک و سایر صنایع، ارزش صفر داده شده و به عنوان متغیرهای وابسته در مدل درنظر گرفته شدند. نتیجه مطالعه نشان دهنده تاثیر مثبت و از نظر آماری معنی دار همه متغیرها به استثنای بهره وری نیروی کار بر روند رکود تورمی حاکم بر صنایع کارخانه ای ایران است. به این ترتیب می توان گفت که متغیرهای نرخ بهره، نرخ ارز و هزینه کالاهای واسطه ای وارداتی بر عارضه رکود تورمی در صنایع کارخانه ای ایران موثر بوده اند. تاثیر این متغیرها تقریبا در تمام صنایع کارخانه ای ایران مشابه بوده است.
    کلیدواژگان: رکود، تورم، صنایع کارخانه ای ایران
|
  • Provinces Mahnoush Abdollah Milani, Soheila Parvin, Kosar Seyedi Pages 1-22
    One of the important objectives of policymakers in a society is reduction of income
    inequality. Taxes, as source of stable income for government, are the most important
    tools for adjusting income inequality. An efficient tax system in the form of progressive taxation can lead to improved income distribution. This paper evaluates
    the impact of progressive income tax on income inequality in 30 provinces during
    the period 2005 - 2013 in Iran. For this purpose, the average income tax rate is
    calculated for each income decile and its effect on Gini coefficient has been tested
    while controlling for other independent variables which include the share of services
    and industry sectors in GDP and per capita income growth in each province. The empirical method of this study was based on panel data approach for which we applied Generalized Method of Moments (GMM) to estimate the dynamic equation. The results show that although the income tax is progressive in Iran, but the tax system has failed to reduce income inequality.
    Keywords: Income Tax, Income Inequality, Tax Progressivity
  • Fatemeh Abdolshah, Saeed Moshiri Pages 23-54
    Because of prevalence of non-performing loans in Iranian banking sector, it is important to estimate the default probability of borrowers in order to effectively manage credit risk. This paper conducts stress testing for default probabilities in banking industry of Iran. We apply the credit portfolio approach model developed by Wilson (1997) and analyze the impacts of various macroeconomic shocks on default rates of banks. In the constructed model, we first estimate the effects of macroeconomics variables on default rate. Then the dynamic relationship between selected macroeconomics variables is estimated by a VAR model. Residuals obtained in the two previous steps were used to construct the covariance matrix for system of equations. Finally, using the Monte-Carlo method, a path of default probabilities is simulated in a one-year horizon under different scenarios. We compare default rates under different stress scenarios with baseline scenario to identify the effects of different shocks. The results of simulation show that unemployment rate shock has been the most harmful factor for default probabilities, followed by exchange rates shock. A shock to GDP growth also affects default rates significantly. Inflation shock generates the least important effect on default rates, consistent with the insignificant coefficient of inflation rate in the estimated default probability equation. A simultaneous shock to all macroeconomic variables has higher impact on the default rates in lower tails than upper tails. The results also show the effects of shocks decrease with the passage of time.
    Keywords: Credit Risk, Stress Test, Wilson Model, Simulation, Banking Industry
  • Reza Taleblou, Teymour Mohammadi, Hadi Pirdayeh Pages 55-95
    Researches in housing sector show that the effect of various economic factors on housing prices might be different in separate areas of a country and housing prices in different regions of the country have internal connections with each other. Modelling of these effects is done in the form of spatial Econometrics. In this study, data related to 28 provinces of Iran during the period 2000 -2013 is used to estimate and compare the dynamic spatial SDM panel models with spatial SDM panel models and also to estimate the direct and indirect effects (space overflows) related to the explanatory variables in both the short and long term by using population spatial weight matrix in Matlab software. In order to choose the best spatial pattern consistent with the theoretical model of housing price determination, we have used Elhorst methodology and at every step, Likelihood ratio test (LR) and Lagrange multipliers tests (LM) are used to compare the spatial patterns. We found out that dynamic spatial model shows the best specification. By comparing the results of the dynamic spatial panel models, lagged housing price variable and spatial effects of this variable have a significant role in determining house prices. The results also show that only the spatial effects of household spending variable have a significant effect on housing prices and other variables such as land price, construction costs, rental housing prices, have significant effect on housing prices in the provinces of Iran both directly and in the form of space overflow effects.
    Keywords: Dynamic Spatial Panel Model, Changes in Housing Prices, Spatial Panel Model, Population Spatial Weight Matrices, MATLAB Software
  • Mohammad Azimzadeh Arani, Farshad Momeni Pages 97-123
    Today, because of market failure in market–based economies, government regulation through regulatory bodies is vital. Rail transportation industry like other network industries has faced market failure because of its properties such as natural monopoly, nature of its multi-product activity, the specific role of rail infrastructure and externalities. Thus, this industry needs to be monitored by the regulatory bodies. This article is prepared by analytical-descriptive method in two parts. In the first part, principles, nature and instruments of regulation are examined and their position in rail transportation industry, especially in Iran, is addressed in the second part. The results show that the regulatory instruments are divided into competition laws and sectoral regulation which are related to competitive and noncompetitive markets respectively and they have separate function to each other. In Rail transportation industry, the infrastructure sector due to its natural monopoly is noncompetitive and the operating sector is competitive. In Iran, although significant steps have been taken to separate competitive and noncompetitive sectors as a law of free access to the rail network was passed but The Railways of I.R.I Company as the regulator of this industry is faced with serious challenges such as lack of independence, lack of appropriate mechanism for accountability and overlapping functions with other governmental bodies.
    Keywords: Competitive Markets, Noncompetitive Markets, Market Failure, Regulatory Institution, Rail Transportation
  • Aziz Arman, Vahid Kafili, Hassan Farazmand, Hossein Moltafet Pages 125-150
    To reduce crime, it is necessary to study the reasons of criminal behavior. A critical viewpoint in investigating environmental conditions of committing crime is economic aspects of environment. In this research the impact of economic factors on crime in Iranian provenances during years 2000-2013 has been studied. To do this, panel smooth transition method (PSTR) has been used. With Inflation as a transition variable, PSTR results show existence of two regimes and a threshold value indicate that in the first regime (low level of inflation), real income per capita doesnt have a signification impact on crime, however, in the second regime (high level of inflation), the impact of real income per capita on crime is negative and signification. In low level of inflation, the impact of income inequality on crime is positive and signification but in high levels of inflation, this variable has no impact on crime. In low level of inflation, industrialization has an insignificant impact but its impact in high level of inflation is positive and signification. Unemployment in both regimes has significant and positive impact in crime.
    Keywords: Crime, Economic Conditions, Panel Smooth Transition
  • Hadi Heidari, Gholamreza Keshavarz Haddad Pages 151-178
    In this paper, we estimate the value at risk of Tehran stock exchange (TSE) index by using GARCH family models in short and long trading positions. Because of asymmetric behavior of returns for long and short positions in TSE, for enhanced accuracy of model, we apply asymmetric normal and t-student distribution functions. By developing Sener et. al (2012) measurement for considering trading positions in performance assessment of parametric models, we show that EGARCH and GJRGARCH models with asymmetric normal and t-student distribution functions are more accurate than other models. Also complementary forecast ability test explain that, with a benchmark model such as GJRGARCH, other models do not have equal mean error, so the asymmetric distribution functions in EGARCH and GJRGARCH models improve their ranks.
    Keywords: Value at Risk, Trading Position, Parametric Models, Performance Ranking of Models
  • Jaber Abdi, Mohammd Taghi Gilak Hakim Abadi Pages 179-200
    Macroeconomic vulnerability is a concept used to assess the exposure of countries against foreign shocks and probability of economic crises. Today, this concept is commonly used in
    developing and developed countries in the forms of economic vulnerability and economic
    strength indices. The aim of this study is to introduce and explain the theoretical basis of the economic vulnerability index to reach a suitable structure for evaluating this index in Iran and other middle-income countries. The results of this study show that the situation of Iran in terms of this indicator among the 8 countries surveyed in the period between 1995 and 2012 was not satisfactory, in a way that the rank of Iran in most of this period (13 years) was higher than the average 8 countries. Also, the trend of this indicator is positive and rising for Iran in this period. Analysis of Economic factors affecting vulnerability show that in this period, weakness of export diversification was the most important item that negatively affected the level of economic vulnerability in Iran in comparison with other selected countries.
    Keywords: Economic Vulnerability, Middle-Income Countries, Economic Resistance
  • Hassan Dargahi, Kazem Biabany Khameneh Pages 201-226
    Expansion of foreign trade has important effects on energy intensity based on the structural conditions and economic nature of countries. In the present research the scale effect (the economy volume changing), the composite effect (the structure of economic activities changing) and the technical effect (productivity changing) resulting from the trade on the energy intensity of Iran economy, as one of the important economic-environmental indicators is investigated. For this purpose the empirical model of the research according to the economic theories by using the structural vector autoregression in 1353-1392 is modeled. The results of the model show that the trade expansion have positive scale and composite effects but negative technical effect on the energy intensity of Iran. Also the size of technical effect is bigger than the resultant of the two other effects. Therefore according to the results, increasing the volume of foreign trade has not energy intensive effect and there is evidence that energy intensity decreases from the total factors productivity channel (as an indicator of technical changes). Therefore the expansion of foreign trade in Iran is considered energy saving.
    Keywords: Energy Intensity, Trade Liberalization, Trade Intensity, Structural Vector Autoregression
  • Mohammadgholi Yousefi, Bahman Khadam Pages 227-256
    The purpose of this study is to find the main determinants of stagflation in Iranian manufacturing sector during 1982-2012. We have used the data of manufacturing industries, categorizing them into three groups of resource base, low technology and medium and high technological industries. We have used logit regression with fixed effect, taking industries utilizing less than 50 percent of their nominal capacity and having more than 20 percent disguised unemployment in addition with having capital–output ratio of over 3o percent as industries suffering from stagflation. If a manufacturing industry was suffering stagflation, its dependent variable was given a value of 1 and the dependent variable of other industries was set to zero. Our explanatory variables include the imports of intermediate goods, wage costs, labor productivity, interest rates, exchange rate and oil revenue. Our findings show that all the variables with the exception of labor productivity had expected signs and their coefficients were statistically significant. The results show that, while as expected, the coefficient of labor productivity was negative, however, the coefficients of other variables were positive and significant implying positive impact on stagflation.
    Keywords: Stagflation, Manufacturing Industries, Logit Model