فهرست مطالب

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامحسین مهدوی*، احسان کرمانی صفحات 1-26
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر استقلال هیات مدیره بر رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و کیفیت گزارشگری مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران است. برای آزمون فرضیه های پژوهش داده های مربوط به 135 شرکت در بازه زمانی 1392-1383 به روش تحلیل داده های ترکیبی با استفاده از نرم افزار EViews 6 تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین عدم تقارن اطلاعاتی با کیفیت گزارشگری مالی و استقلال هیات مدیره رابطه منفی و معنادار و بین استقلال هیات مدیره و کیفیت گزارشگری مالی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. یعنی هر چه استقلال هیات مدیره افزایش یابد، از کارایی بیش تری برخوردار خواهد بود و نیز میزان عدم تقارن اطلاعاتی کاهش خواهد یافت و با کاهش عدم تقارن اطلاعاتی، کیفیت گزارشگری مالی بهبود می یابد. هم چنین، نتایج پژوهش نشان داد که استقلال هیات مدیره، بر رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و کیفیت گزارشگری مالی تاثیرگذار است. به عبارت دیگر، می توان چنین نتیجه گرفت که استقلال هیات مدیره یک عامل تعدیلی بر رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و کیفیت گزارشگری مالی است.
    کلیدواژگان: استقلال هیات مدیره، عدم تقارن اطلاعاتی، کیفیت افشاء اطلاعات مالی
  • تجزیه و تحلیل رابطه بین حاکمیت شرکتی، هموارسازی سود و کیفیت گزارش گری مالی
    داریوش دموری *، نرگس مهدی آبادی صفحات 27-49
    پژوهش حاضر به تجزیه و تحلیل رابطه بین حاکمیت شرکتی، هموارسازی سود و کیفیت گزارش گری مالی در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391- 1387 پرداخته است. نمونه مورد بررسی شامل114شرکت می باشد. برای محاسبه درجه هموارسازی سود دو شاخص تاکر و زاروین (TZ) و آلبرت و ریچاردسون (AR) به کار برده شده است. شاخص کیفیت گزارش گری مالی در این پژوهش، رابطه بین سود دوره جاری و جریان های نقد دوره بعد می باشد. نتایج حاصل از این پژوهش بیان می کند که بین حاکمیت شرکتی و درجه هموارسازی صورت گرفته رابطه کمی وجود دارد. زیرا از بین مکانیزم های حاکمیت شرکتی تنها امتیاز کیفیت و افشا و درصد سهامداران عمده با درجه هموارسازی سود رابطه مثبت و معناداری دارند. همچنین نتایج حاصله نشان می دهد که درجه هموارسازی صورت گرفته در سطح «سود خالص» در هیچ یک از دو روش هموارسازی سود، نتوانسته باعث افزایش ارتباط بین سود دوره جاری و جریانات دوره بعد شود. بنابراین هموارسازی صورت گرفته در این سطح، ازآگاهی بخشی برخوردار نمی باشد
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، هموارسازی سود، روش تاکر و زاروین، روش آلبرت و ریچاردسون، کیفیت گزارش گری مالی
  • یونس بادآور نهندی، قادر داداش زاده* صفحات 51-71
    هدف این پژوهش، بررسی ارتباط بین هزینه های نمایندگی و قیمت گذاری نادرست سهام و نقش میانجی پاداش هیات مدیره در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای اندازه گیری هزینه های نمایندگی از مجموع رتبه های هشت معیار(جریان نقد آزاد، نسبت هزینه های عملیاتی، نسبت بکارگیری دارایی، نسبت مدیران غیرموظف، مالکیت نهادی، رقابت در بازار محصول، خطای پیش بینی سود و نوسان پیش بینی سود توسط مدیریت) و برای سنجش قیمت گذاری نادرست سهام به پیروی از پانتزالیس و پارک(2013) از مجموع رتبه های پنج شاخص(نسبت قیمت به ارزش ذاتی سهام، نسبت سرمایه به ارزش منتسب آن، ارزش بنیادی شرکت، نسبت ارزش بازار به میانه ارزش دفتری سهام و بازده غیرعادی سهام) استفاده شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که از این جامعه، تعداد 106 شرکت از 11 صنعت مختلف به عنوان نمونه آماری بر اساس روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب شده اند. دوره مورد بررسی، یک دوره 4 ساله در بین سال های 1388 تا 1391 می باشد، ولی برای اندازه گیری برخی از متغیرهای پژوهش از اطلاعات مالی سال های 1387 و 1392 نیز استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین هزینه های نمایندگی و قیمت گذاری نادرست سهام ارتباط وجود ندارد و همچنین پاداش هیات مدیره بر ارتباط بین هزینه های نمایندگی و قیمت گذاری نادرست سهام تاثیر ندارد. بنابراین، هزینه های نمایندگی در ارتباط با قیمت گذاری نادرست سهام با درنظرگرفتن اهمیت پاداش هیات مدیره در بورس اوراق بهادار ایران نقشی را ایفا نمی کند و یک سازوکار به طور کامل بی اثر تلقی می شود.
    کلیدواژگان: هزینه های نمایندگی، قیمت گذاری نادرست سهام، پاداش هیات مدیره
  • سید کاظم ابراهیمی، منصور احمدی مقدم* صفحات 73-88
    هدف گزارشگری مالی، دادن اطلاعات مفید به استفاده کنندگان است. اطلاعاتی مفید هستندکه خصوصیات کیفی از جمله قابل اتکا و مربوط بودن را داشته باشند. یکی از اجزای قابلیت اتکای اطلاعات، رعایت اصل محافظه کاری است. بنابراین هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین محدودیت درتامین مالی با محافظه کاری مشروط و غیرمشروط در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای بررسی این موضوع، تعداد 107 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1388 تا 1392 انتخاب شد. در این پژوهش از الگوی رگرسیون چند متغیره و روش داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که رابطه مثبت و معناداری بین محدودیت درتامین مالی و محافظه کاری مشروط وجود دارد. همچنین بین محدودیت در تامین مالی و محافظه کاری غیر مشروط رابطه مثبت و معنی داری دیده شد.
    کلیدواژگان: محدودیت در تامین مالی، محافظه کاری مشروط، محافظه کاری غیرمشروط
  • زهره حاجیها* صفحات 89-106
    هدف از پژوهش حاضر «مطالعه تاثیر متغیرهای حسابداری محرک ریسک بر محدودیت در تامین مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران » می باشد. بحث محدودیت های مالی، یکی از موضوع های مهم و اساسی پیش روی تمام شرکت ها می باشد. شیوه متداول برای بررسی رابطه بین محدودیت های مالی، ارزش وجه نقد و سرمایه گذاری، تفکیک شرکت ها به دو گروه شرکت های با محدودیت مالی و بدون محدودیت مالی است. در راستای هدف پژوهش، اطلاعات مورد نیاز 87 شرکت در بازه زمانی 5 ساله 1388 تا 1392 از جامعه آماری قابل دسترس انتخاب و با استفاده از نرم افزار ای ویوز هفت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون ها حاکی از آن است که بین انحراف گردش دارایی و محدودیت در تامین مالی و بین انحراف حاشیه سود و محدودیت در تامین مالی رابطه وجود دارد. همچنین بین متوسط اهرم مالی و محدودیت در تامین مالی رابطه وجود دارد، اما وجود رابطه معنادار بین متوسط اهرم عملیاتی و محدودیت در تامین مالی تایید نشد. در نتیجه به نظر می رسد سرمایه گذاران باید در تصمیم گیری های خود به شاخص های انحراف گردش دارایی، انحراف حاشیه سود و متوسط اهرم مالی توجه بیشتری کنند که موجب کسب سود و به تبع آن بازده بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: انحراف گردش دارایی، انحراف حاشیه سود، متوسط اهرم مالی، محدودیت در تامین مالی
  • جمال جلیلیان*، محسن عسگری پور صفحات 107-123
    هدف این پژوهش، طراحی نرم افزار و بررسی قابلیت اجرای استراتژی معاملات جفتی در بازار سهام ایران است. برای بررسی این استراتژی دو شرکت سرمایه گذاری [گروه توسعه ملی (وبانک) و صنعت بیمه (وبیمه) برای سال 1391] انتخاب و اطلاعات مربوط به قیمت سهام مورد نظر از نرم افزار ره آورد نوین استخراج شد. قبل از استفاده دو سهم فوق، قابلیت جفت شدن آن ها با استفاده از آزمون های همبستگی، پایایی و روابط بلندمدت بررسی شد تا اطمینان حاصل شود که آن ها از هر لحاظ قابلیت جفت شدن را دارند. پس از طراحی نرم افزار استراتژی معاملات جفتی، قابلیت اجرایی آن برای دو شرکت موردنظر بررسی شد که نتایج حاصل نشان داد این استراتژی قابل اجرا بوده و می توان از سیگنال های آن برای خرید و فروش استفاده نمود. همچنین بررسی های این پژوهش نشان می دهد جفت سهامی بیشتر قابلیت اجرای این استراتژی را دارد که حرکات قیمتی آن ، مشابه نوسان های مقطعی (هفتگی، ماهیانه) بیشتر و دارای خاصیت بازگشت به میانگین می باشد. هر چه همبستگی بین قیمت جفت های معاملاتی و نوسان های مقطعی آن ها بیشتر باشد، قابلیت اجرای استراتژی و سودآوری آن نیز بیشتر می شود. لازم به ذکر است که برای طراحی نرم افزار از زبان برنامه نویسی C# استفاده شده است. این نرم افزار برای نخستین بار در کشور طراحی شده و استفاده از آن آسان و کاربر پسند است.
    کلیدواژگان: استراتژی معاملات جفتی، بازار خنثی، آربیتراژ، اسپرد
  • علی محمد علیمحمدی، محمدحسین عباسی مهر*، احمد جواهری صفحات 125-146
    هدف از پژوهش حاضر این است که با استفاده از نسبت های مالی، به مدلی بر پایه نسبت های مالی برای پیش بینی بازده جاری و آتی شرکت ها دست بیابیم. در این پژوهش به منظور بررسی توانایی نسبت های مالی در تبیین بازده جاری و پیش بینی بازده آتی سهام، از روش درخت تصمیم استفاده شده است. در این روش مجموعه ای از شرط های منطقی به صورت یک الگوریتم با ساختار درختی برای پیش بینی و تبیین یک پیامد به کار می رود. از این رو مدل های حاصل از چهار الگوریتم درخت تصمیم (شامل CHAID، ECHAID، QUEST و CRT) با استفاده از 70 درصد داده های پژوهش شکل گرفته و نتایج حاصل از آزمون آن ها در 30 درصد باقیمانده داده ها به وسیله معیار هایی نظیر صحت، دقت و جداول درهم ریختگی مقایسه شده است. از اطلاعات 317 شرکت پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1381 تا 1392 در این پژوهش استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که الگوریتم های CRT و ECHAID در تبیین بازده جاری و الگوریتم CHAID در پیش بینی بازده آتی بهترین عملکرد را دارند. همچنین قدرت مدل ها در تبیین بازده جاری بیشتر از پیش بینی بازده آتی است. چون در هر دو حالت توانایی مدل ها از نظر آماری قابل اتکا نبوده، فرضیه برقراری ارتباط تبیینی بین نسبت های مالی طرح شده در این پژوهش و تغییرات بازده جاری و آتی سهام رد می شود.
    کلیدواژگان: پیش بینی بازده آتی، تبیین بازده جاری، نسبت های مالی، درخت تصمیم
|
  • Gholamhossein Mahdavi *, Ehsan Kermani Pages 1-26
    The purpose of this research is to investigate the effect of board of directors’ independency on the relationship between information asymmetry and financial reporting quality of the companies listed in Tehran Stock Exchange. To test the research hypotheses, the data of 135 companies listed in Tehran Stock Exchange during a ten- year-period (2004-2013) were analyzed using combinational data method and Eviews 6. The results indicate a negative significant relationship between board of directors’ independency and financial reporting quality and a positive significant relationship between board of directors’ independency and information asymmetry. That is, as board of directors’ independence increases, board efficiency increases too and the level of information asymmetry decreases afterward; besides, decreases in information asymmetry lead to increase in financial reporting quality. Moreover, the results show that board of directors’ independency affects the relationship between information asymmetry and financial reporting quality. In other words, it can be considered that board of directors’ independency is a moderating factor in the relationship between information asymmetry and financial reporting quality.
    Keywords: Board independency, information asymmetry, quality of financial reporting
  • The Analysis of the Relationship between Corporate Governance, Income Smoothing and Quality of Financial Reporting
    Daryush Damoori *, Narges Mahdiabadi Pages 27-49
    The present research deals with the analysis of the relationship between corporate governance, income smoothing and financial reporting quality in the listed companies in Tehran Stock Exchange during the years 2008-2012. The sample includes 114 companies. In order to compute income smoothing degree, the two indexes of Tucker and Zarwin (TZ) (2006), and Albert and Richardson (AR) (1990) have been used. The index of financial reporting quality and informing in this research is the relationship between the profit of current period and subsequent cash flows. Data analysis has been performed by using multiple linear regression by compositional data. The results of the present research determine the weak relationship between corporate governance and income smoothing degree because among all corporate governance mechanisms, only quality and disclosure score and total stockholder's percentage had positive significant relationship with the level of income smoothing. In the level of "net income", income smoothing could not cause increasing the relationship between the profit of current period and subsequent cash flows positively in any of the two methods of AR and TZ, which shows that income smoothing has not caused informing in this level.
    Keywords: Corporate Governance, Income Smoothing, Tucker, Zarwin method (TZ), Albert, Richardson method (AR), Financial Reporting Quality
  • Ghader Dadashzade* Pages 51-71
    The purpose of this research is to investigate the relationship between agency costs and stock mispricing with emphasis on the role of intermediate compensation of the board in Tehran Stock Exchange. In order to measure agency costs, the ranks sum of the eight criteria (Free Cash Flow, Operating Expense Ratio, Utilization Assets Ratio, Non-Executive Ratio, Institutional Ownership, Product Market Competition, Earnings forecast Error and Earnings Forecast Dispersion by management) were used and to measure Stock Mispricing, Pantzalis and Park`s (2013) ranks sum of the five index (Stock Price to Intrinsic Value Ratio, Capital to its imputed value Ratio, Firm Fundamental Value, Market-to-Book Ratio and Abnormal Stock Return) was used. This research is applied in purpose and correlational as descriptive. The research statistical sample includes companies listed in Tehran Stock Exchange that among these, 106 corporate from 11 different industries as samples were selected based on systematic elimination sampling. The period research is 4-year between the years 2009 to 2012, but some of the financial years 2008 and 2013 were also used to measure some of the variables of the study. The results show that there is no relationship between agency costs and stock mispricing and also compensation of the Board does not affect the relationship between agency costs and stock mispricing. Thus, Agency Costs associated with Stock Mispricing does not play any role given the importance of the Compensation of the Board in Iran Stock Exchange and is considered as a completely-ineffective mechanism.
    Keywords: Agency Costs, Stock Mispricing, Compensation of the Board
  • Kazem Ebrahimi, Mansor Ahmadi Moghadam* Pages 73-88
    The purpose of financial reporting is to present useful information to users. Information is useful if it has qualitative features including reliability and relevance. One of the components of the reliability of information is Conservatism principle. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between conditional and unconditional conservatism with financing constraints in companies accepted in Tehran Stock Exchange. To examine this matter, 107 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 2010 to 2014 were selected. In this study, multivariate regression model and data panel were used. The results show that there is a significant and positive relationship between restrictions on financing and conditional conservatism. A significant positive correlation was, also, observed between conservatism and unconditional and financing constraints.
    Keywords: Financing Constraints, conditional conservatism, unconditional conservatism
  • Zohre Hajiha* Pages 89-106
    The purpose of this study is to investigate the effect of risk stimulating variables on financing constraints in firms listed in Tehran Stock Exchange. Financial constraints are one of the main issues facing all companies. Conventional methods for studying the relationship between financial constraints, the cash investment firms are classified into two groups of companies with financial constraints and financial constraints. In line with this objective, information of 87 companies in a 5-year period, from 2008 to 2012 which is available on the target population was selected and then analyzed using Eviews7 software. Test results show that there is a relationship between the deviation margin and asset turnover constraints and also between deviation in profit and financing constraints. There is also a relationship between the average financial leverage and financing constraints. The significant correlation, however, between the average debt leverage operational and constraints in financing was not approved. So it seems that investors should pay more attention in their decision making to criteria such as currencies deviation, SD profit margins and moderate financial leverage which leads to greater profit and efficiency.
    Keywords: Asset turnover deviation, skew margin, moderate financial leverage, constraints on financing
  • Jamal Jalilian*, Mohsen Asgaripor Pages 107-123
    The purpose of this research is to design software and evaluate the implementation of the pair trading strategy in the stock market of Iran. In order to review this strategy, two companies - National Development Group (Bank) and Insurance Industry (Insurance) in 2013 - were selected and their stock prices were extracted from Rahavard Novin Software. Before using the above mentioned two stocks, their capability of getting paired were evaluated using correlation, reliability and long-term tests to make sure that they can be paired all respects regarded. After the design of pair trading strategy software, its implementation capability for two companies, named above, were investigated. The results showed that this strategy is applicable and its signals can be used for trading. Also finding of this research proved that this strategy is more applicable for stock pairs which have similar price movements, more periodic volatilities (weekly, monthly) and the feature of mean reversion. The more the price of trading pairs and periodic volatilities are correlated, the more implementation capability of the strategy and its profitability will be. For designing this software, C# programming language was used. This software is designed for the first time in Iran and it is easy to use and user friendly.
    Keywords: Pair trading strategy, neutral market, arbitrage, spreads
  • Ali Mohammad AliMohammadi, Mohammad Husein Abbasimehr* Pages 125-146
    The purpose of this paper is to develop a model for prediction of present and prospect stock return using financial ratios. For this purpose, decision tree method was used. In this approach, a set of logical conditions in a hierarchical algorithmic model have been used for prediction or recognition of an event. Hereupon in this research, 70 percent of data were used to produce models in four popular decision tree algorithms (CHAID, ECHAID, QUEST and CRT) and the results of the tests were compared in 30 percent of residual of data with some of performance measures like accuracy, sensitivity and specificity. Information of 317 companies accepted in Tehran Stock Exchange was used in this study. The results indicated that ECHAID and CRT algorithms performed best in the prediction of present and CHAID algorithm in that of future. It was also shown that the models were better in that of present compared to that of future. The abilities of the models, however, were not significant in both cases. Accordingly, the hypothesis of the study was rejected.
    Keywords: Prediction of stock return, indicate of contemporary return, financial ratios, decision tree algorithm