فهرست مطالب

راهبرد مدیریت مالی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1395)

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریدون رهنمای رودپشتی، حسین اسلامی مفیدآبادی*، موسی احمدزاده صفحات 1-36
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر فرصت های سرمایه گذاری و ساختار تامین مالی بر سیاست پرداخت سود سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. نمونه آماری پژوهش نیز در دوره زمانی بین سال های 1385 تا 1393 مورد بررسی قرار گرفته اند. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری نظیر آزمون های دوربین-واتسون،کولموگروف-اسمیرنوف، دیکی فولر، دیکی فولر تعمیم یافته، فیلیپس پرون، و ال ام آرچ(LM-ARCH) استفاده شده است. در نهایت هم برای بررسی معنادار بودن معادله خط رگرسیون از آزمون فیشر(F-test) و برای معنادار بودن ضرایب نیز از آزمونT-test))،استفاده شده است. علاوه براین، با بررسی های انجام شده درباره ادبیات موضوعی پژوهش حاضر، عوامل تعیین کننده سیاست پرداخت سود سهام به دو دسته عوامل مالی و اقتصادی تقسیم بندی شده است. به طوری که عوامل مالی شامل متغیرهای اهرم مالی، سررسید بدهی ها،سودآوری، نرخ بازده دارایی، نرخ بازده صاحبان سهام، نرخ بازده سرمایه بکار گرفته شده، حاشیه سود ویژه و اندازه شرکت می باشند. عوامل اقتصادی هم شامل متغیرهای نرخ ارز، نرخ تورم، نسبت سرمایه گذاری به تولید ناخالص داخلی، رشد نقدینگی و نسبت توبین به عنوان متغیرهای مستقل می باشند. همچنین، سیاست پرداخت سود سهام شرکت به عنوان متغیر وابسته در نظرگرفته شده است. در نهایت، نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که در سطح اطمینان 95%، فرصت های سرمایه گذاری و ساختار تامین مالی بر سیاست پرداخت سود سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر معناداری دارد
    کلیدواژگان: فرصت های سرمایه گذاری، ساختار تامین مالی، سیاست پرداخت سود، بورس اوراق بهادارتهران
  • مهدی صالحی*، سمیه یوسفی صفحات 37-57
    تصمیم گیری در مورد ساختار سرمایه به معنی تامین مالی شرکت همچون سایر تصمیم های مدیران بر ارزش شرکت اثرگذار است و از این رو یکی از مشکل ترین و چالش برانگیز ترین تصمیم های شرکت هاست. در این پژوهش رابطه بین ساختار سرمایه با نرخ بازده دارایی ها و تورم سالیانه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار از طریق تجزیه و تحلیل داده های 89 شرکت در دوره زمانی 1388 تا 1393 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که نرخ بازده دارایی با ساختار سرمایه (نسبت بدهی کوتاه مدت به کل دارایی ها، نسبت بدهی بلندمدت به کل دارایی ها، نسبت کل بدهی ها به کل دارایی ها به عنوان متغیرهای مستقل) ارتباط معنادار و منفی دارد. بدین معنی که در شرایط عادی، انتخاب سرمایه بر روی نرخ بازده دارایی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تاثیر می گذارد و شرکت دارای نرخ بازده بالاتر از بدهی کمتری در ساختار سرمایه خود بهره می گیرد. اما ساختار سرمایه (نسبت بدهی کوتاه مدت به کل دارایی ها، نسبت بدهی بلند مدت به کل دارایی ها و نسبت کل بدهی ها به کل دارایی ها) با تورم سالیانه ارتباط معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، نرخ بازده دارایی، تورم
  • پری چالاکی *، مهدی حیدری، عزیز داداش زاده صفحات 59-76
    امروزه، مدیریت نقدینگی یکی از بزرگ ترین چالش هایی است که سیستم بانکی با آن روبروست. برای مدیریت صحیح نقدینگی لازم است عوامل موثر برآن به درستی شناسایی شود. هدف این پژوهش، بررسی عوامل تاثیرگذار بر نقدینگی در سیستم بانکی ایران است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه بانک ها و موسسات مالی و اعتباری فعال ایران بین سالهای 1392-1388 می باشد. پژوهش حاضر از جهت هدف کاربردی، از لحاظ ماهیت همبستگی، از نظر روش تحلیل مدل داده های ترکیبی و از نظر نوع آزمون آماری رگرسیون می باشد. با توجه به مطالعات گذشته، در این پژوهش عوامل تعیین کننده نقدینگی بانک ها در چهار گروه طبقه بندی شده است: هزینه های فرصت و شوک تامین وجوه، ویژگی های بانک، متغیر های بنیادی اقتصاد کلان و امنیت شبکه تامین. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که نقدینگی سال قبل، سرمایه، نسبت درآمد بهره، اندازه بانک، شکاف بهره، تغییرات سپرده گذاری و نسبت سپرده ارزی به کل سپرده ها بر نقدینگی بانک ها تاثیر معنا دار دارند. در نتیجه به منظور مدیریت مناسب نقدینگی پیشنهاد می شود مدیریت بانک ها در طول عملیات سالانه خود عوامل مورد تایید مطالعه حاضر را مد نظر قرار دهند تا برای حل مشکلات نقدینگی خود نیاز کمتری برای مراجعه به بانک مرکزی یا سایر بانک ها داشته باشند.
    کلیدواژگان: نقدینگی بانک، متغیرهای کلان اقتصادی، ویژگی های بانک، هزینه های فرصت
  • رویا دارابی* صفحات 77-102
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین نحوه تامین مالی(ساختارسرمایه) و بازده غیرعادی سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادارتهران می باشد. قلمرو زمانی پژوهش ازسال 1389تا1393 می باشد که درمجموع 133 شرکت در قالب 23 صنعت مختلف نمونه پژوهش را تشکیل داده اند. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی و از نظر روش جمع آوری داده ها، پس رویدادی می باشد. برای آزمون مدل ها ابتدا از آزمون چاو استفاده و مشخص شد که باید از روش پانل استفاده کرد و در ادامه از آزمون هاسمن برای استفاده از روش پانل آثار تصادفی یا ثابت استفاده شد. در نهایت برازش مدل ارائه و نتایج حاصل از فروض رگرسیون کلاسیک برای مدل های پژوهش بیان شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که میان اهرم دفتری و بازده غیرعادی انباشته شرکت ها رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد ولی بین اهرم بازار و بازده غیرعادی انباشته شرکت ها در سطح اطمینان 95 درصد رابطه معنی داری قابل مشاهده نیست.
    کلیدواژگان: بازده، بازده غیرعادی انباشته، ساختارسرمایه، اهرم دفتری، اهرم بازار
  • حسام وقفی، حسن صالح نژاد* صفحات 103-124
    پژوهش حاضر به بررسی ارتباط میان پیش بینی سود توسط مدیریت با ریسک و ارزش شرکت ها با استفاده از داده های تاریخی سال های 1387 تا 1392 مربوط به 110شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. انتظار می رود شرکت های دارای سیاست افشای پیش بینی سود در مقایسه با سایرشرکت ها از بازده سهام بیشتر و ریسک کمتری برخوردار باشند و این بدلیل اطمینان بیشتر بازارسرمایه به این شرکت هاست. در این پژوهش از ضریب بتا به عنوان معیار ریسک سیستماتیک و شاخص کیوتومیان به عنوان معیار ارزش شرکت استفاده شده است. درآزمون فرضیه های پژوهش از مدل های رگرسیونی استفاده شده است که درآن ها پیش بینی سود مدیریت به عنوان متغیرمستقل و ارزش و ریسک شرکت به عنوان متغیر وابسته می باشد. نتایج نشان دهنده تاثیرمعنی دار پیش بینی سود هر سهم مدیریت بر ارزش شرکت و عدم تاثیر این پیش بینی ها بر ریسک سهام شرکت های مورد مطالعه در طول دوره پژوهش می باشد.
    کلیدواژگان: پیش بینی سود هر سهم، ریسک شرکت، ارزش شرکت، شاخص کیوتومیان، ضریب بتا
  • سیده غزاله رازقی، زهرا امیرحسینی* صفحات 123-139
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر اجرای سیاست ارزش افزوده اقتصادی بر سرمایه گذاری بیش از حد و کمتر ازحد و در نهایت ارزش نگهداشت وجه نقد می باشد. بدین منظور با استفاده از مدل ارائه شده توسط پینکوویتز و ویلیامسون به بررسی تعداد 127 شرکت در بازه زمانی سالهای 85 تا 92 پرداخته ایم. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی بوده و از نظر روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی می باشد و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Eviews استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که با اجرای سیاست ارزیابی عملکرد ارزش افزوده اقتصادی سرمایه گذاری کمتر و بیشتر از حد در شرکت های بورس اوراق بهادار کاهش می یابد و از طرفی با اجرای سیاست ارزش افزوده اقتصادی، ارزش نگهداشت وجه نقد شرکت ها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده اقتصادی، ارزیابی عملکرد، ارزش نگهداشت وجه نقد، سرمایه گذاری بیش از حد، سرمایه گذاری کمتر از حد
  • سیدعلی تقوی، لیلا گل باز* صفحات 141-167
    در پژوهش حاضر، به بررسی تاثیر توان اعتباری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بر نوسان پذیری ارزش بازار حقوق صاحبان سهام پرداخته می شود. به منظور سنجش توان اعتباری شرکت های نمونه، از معیارهای نسبت آنی، میزان اعتبار تجاری (مبلغ خالص تعهدات به شرکت های گروه و ابسته) و کل بدهی های جاری (شامل تسهیلات بانکی و حساب های پرداختنی تجاری) استفاده شده و برای سنجش نوسان پذیری ارزش بازار حقوق صاحبان سهام، انحراف معیار پنج ساله آنها مبنای عمل بوده است. در مسیر انجام این پژوهش، سه فرضیه تدوین و 137 شرکت از طریق نمونه گیری به روش حذف سیستماتیک، برای دوره زمانی 5 ساله 1393- 1389 انتخاب شده و با مراجعه به صورت های مالی آنان، اطلاعات لازم برای سنجش متغیرها، استخراج و آزمون های آماری بر روی آنها انجام گرفت. روش تحلیل داده های پژوهش حاضر، با استفاده از رگرسیون چند متغیره، استفاده از داده های پانل و روش اثرهای تصادفی، حاکی از این مطلب بود: نخست اینکه کاهش نسبت آنی بر نوسان پذیری ارزش بازار حقوق صاحبان سهام آنها تاثیر مثبت و معناداری دارد. دوم اینکه کاهش میزان اعتبار تجاری (مبلغ خالص تعهدات به شرکت های گروه و ابسته) تاثیر منفی اما غیر معناداری بر نوسان پذیری ارزش بازار حقوق صاحبان سهام دارد و سوم اینکه افزایش کل بدهی های جاری (شامل تسهیلات بانکی و حسابهای پرداختنی تجاری) بر نوسان پذیری ارزش بازار حقوق صاحبان سهام آنها تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: توان اعتباری، نسبت آنی، میزان اعتبار تجاری، نوسان پذیری ارزش بازار حقوق صاحبان سهام
|
  • Feraydoon Rahnamay Roodposhti, Hossein Eslami Mofid Abadi*, Moosa Ahmadzadeh Pages 1-36
    The main objective of this study was to investigate the effect of investment opportunities and corporate finance structure on the payment of the dividend policies of listed companies in Tehran Stock Exchange. The research sample was studied in the period between during of 2006 to 2014. In order to analyze the data, the Statistical tests such as Durbin-Watson (D-W) test, Kolmogorov-Smirnov, Dickey-Fuller (DF), Augmented Dickey-Fuller (ADF), Phillips-Perron (PP), and LM-ARCH were used. To determine the significance of the linear regression equation, the Fisher test (F-test) and for the significance of the coefficients, the T-student (T-test) were employed. Moreover, reviewing the related literature of the study shows that dividend payment policy determinants are classified into financial and economic factors. Financial factors consist of variables such as financial leverage, debt maturity, profitability, Return on Assets, Return on Equity, Return on capital employed, net profit margin, and size of company. Economic factors include variables such as exchange rates, inflation, the share capital of GDP, growth of liquidity, the ratio of Q-Tobin, as independent variables. The payment policy is considered as the dependent variable. In the end, the results of the study indicate that at the confidence level of 95%, the investment opportunities and corporate finance structure have significant effects on the payment of the dividend policies of listed companies in Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Investment opportunities, Corporate finance structure, dividend payment policy, Tehran Stock Exchange
  • Mahdi Salehi*, Somayeh Yosefi Pages 37-57
    Decision making about capital structure, i.e. financing of the organizations, like other decision makings of managers, affects the value of the organizations. Therefore, it is one of the most complicated and challenging decision makings of the organizations. In this case study, financial data of 89 listed companies in Tehran Stock Exchange from 2010 - 2015 are analyzed and the relationship between capital structure with annual inflation rate and return on assets rate are studied. The results show that there is a meaningful negative relationship between the rate of return on assets and capital structure (ratio of short term debt to total assets, ratio of long term debt to total assets, ratio of total debt to total assets as independent variables). There is, however, no significant relationship between the capital structure (ratio of short term debt to total assets, ratio long term debt to total assets, ratio of total debt to total assets) and annual inflation rate
    Keywords: Capital Structure, Rate of Return, Inflation
  • Pari Chalaki*, Mehdi Heidari, Aziz Dadashzadeh Pages 59-76
    Nowadays, the liquidity management is one of the biggest challenges facing the banking system. For proper management of liquidity, identifying the influencing factors is necessary. This study is aimed to discuss factors that affect liquidity in Iran banking system. The population of the research includes all active banks and financial institutions in Iran between the years of 2009-2013.The study is in terms of purpose applied, in nature correlational, in analysis method Panel data model and in the type of statistic test regression. Considering the literature, in this study, factors affecting liquidity are classified into four categories: opportunity costs and financing shock, bank characteristics, macro-economic variables, banking characteristics and security of financing network.The results show that last year liquidity, the capital, ratio of interest income, bank size, interest gap, changes in deposit and the ratio of foreign currency deposits to total deposits have significant effects on banks` liquidity. Hence, in order to identify factors affecting future cash, the bank management during their annual operations, is suggested to consider the factors approved in this study for solving liquidity problems accordingly less reference to the central bank or to other banks to finance high-rate be required
    Keywords: Bank liquidity, macro, economic variables, bank characteristics, the costs of opportunity
  • Roya Darabi* Pages 77-102
    The current research is intended to study the relationship between the method of financing (capital structure) and abnormal returns of the firms listed in Tehran Stock Exchange. The research was done within the time range of 2009-2013. The sample included 133 firms of 23 different industries. This study is applied in purpose and correlation- descriptive in method. To test the models, the Chaw test was firstly used and it was indicated that Panel method should be applied. Then, Hausman test was applied for incorporating Panel method’s random effects or proof effects. Finally, the value of presentation model and the results obtained from classic regression assumptions were stated, separate hypotheses have been tested by using regression models. The findings showed that there is a reverse meaningful relationship between firms’ book leverage and their cumulative abnormal returns. However, there is not a meaningful relationship with a 95% confidence between market leverage and cumulative abnormal returns.
    Keywords: Returns, Cumulative Abnormal Returns, Capital Structure, Book Leverage, Market Leverage
  • Hesam Vaghfi, Hasan Salehnejad* Pages 103-124
    The present research investigates the relationship between predicting profit by management and firm value and risk via using historical data of 110 companies listed in Tehran Stock Exchange during 2009 to 2013. It is expected that companies, which have policy of profit forecast disclosure, have higher returns and less risks in comparison with other companies. It can be said that it is the reason of higher assurance of capital market to these companies. The research method is descriptive and solidarity. Beta coefficient was used as the criterion of systematic risk and Q Tobins as the criterion of firm value in this research. Moreover, in order to test the research hypotheses, regression models were used in which predicting profit by management is considered as independent variable and firm value as dependent variable. The results of the research indicate that predicting profit per share of management has significant effect on firm value, while those predictions have no impact on stock risk of the companies under study.
    Keywords: Predicting profit per share, Company risk, Firm value, Q Tobins, Beta coefficient
  • Ghazaleh Razeghi, Zahra Amirhosseini* Pages 123-139
    This paper investigates the effect of the economic value added (EVA) performance evaluation on the value of the cash holdings of Tehran Stock Exchange firms. The aim of this study is to investigate the influence of the underinvestment modification and overinvestment restraint on cash holding. To do so, Pinkowitz and Wiliamson model was used to investigate 127 companies between 2004 and 2013. This study is applied in purpose and descriptive correlational in method. Eviews software was used to analyze the data. The results of the study show that economic value added performance evaluation decreases the underinvestment and the overinvestment of Tehran Stock Exchange firms and on the other hand, economic value added performance evaluation increases the value of cash holding. This study contributes to the emerging literature related to cash holdings and the economic consequences of the economic value added performance evaluation policy. It expands the literature related to investor protection in countries experiencing economic transition.
    Keywords: EVA, Performance evaluation, the value of cash holdings, over investment, under investment
  • Seyed Ali Taghavi, Leila Golbaz* Pages 141-167
    In the present study, the effect of credit power in companies listed in Tehran Stock Exchange on market value of equity volatility will be discussed. To measure the credit power of companies, the quick ratio measures amount of trade credit (net amount of liabilities to affiliated companies) and total current liabilities (including bank loans and trade accounts payable) was used to measure the volatility of the market value of equity, five-year standard deviation of the operation. In the course of this research, formulation of hypotheses and systematic removal of 137 companies by sampling, the 5-year period 2011- 2014 were selected with reference to their financial statements, the information necessary to measure the variables, extraction and statistical tests on they were carried out. Research data analysis, using multiple regression using panel data and random effects, suggests that firstly, quick ratio decrease has significant positive effect on the equity market value in volatility; secondly, reducing the amount of credit commercial (net amount of liabilities to affiliated companies) has non-significant negative impact on the market value of equity volatility, and ultimately, an increase in total current liabilities (including bank loans and trade accounts payable) has positive and significant effect on the volatility of the equity market.
    Keywords: Credit Power, quick ratio, the amount of trade credit, volatility of market value of equity