فهرست مطالب

راهبرد مدیریت مالی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1396)

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا عسکرزاده، مریم خلیلی عراقی، هاشم نیکومرام، فریدون رهنمای رودپشتی صفحات 1-26
    هدف این پژوهش آزمون روش ارزش گذاری است که در آن علاوه بر توجه به ویژگی های بنیادی سهام، به احساسات و تاثیر آن در قیمت گذاری سهام توجه کند. در راستای انجام این پژوهش، اطلاعات بنیادی و قیمت سهام 95 شرکت از شرکت های تولیدی و صنعتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1392 جمع آوری و در ارزش گذاری با استفاده از مدل رفتاری تصویر سهام و مدل های سنتی (سود باقیمانده، تنزیل سود نقدی و جریان نقدی آزاد) بکار گرفته شده اند. این پژوهش با به کارگیری داده های تابلویی و تدوین روابط رگرسیونی هر مدل، عملکرد مدل ها را بر مبنای شاخص آکاییک (معیاری جهت سنجش عدم اطمینان مدل) هر مدل مورد مقایسه قرار داده است. نتایج مدل رفتاری ارائه شده در مقایسه با مدل های سنتی ارزش گذاری سهام، حاکی از عدم اطمینان کمتر این مدل بوده و به عبارتی از قابلیت اطمینان بیشتری در امر ارزش گذاری سهام برخوردار است. مدل ارائه شده می تواند نقش عامل ادراک و احساسات در قیمت گذاری سهام را تبیین کرده و درزمینه مدیریت فعال تر پرتفوی سرمایه گذاران موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری، مالی رفتاری، تصویر سهام، سود باقیمانده، جریانات نقدی آزاد سهامداران
  • غلامرضا کردستانی، سیده طاهره تیموری صفحات 27-53
    اطلاعات محرمانه، سرمایه گذاری و خط مشی تقسیم سود شرکت را تحت تاثیر قرار می دهد؛ سرمایه گذاران به خرید اوراق بهادار شرکت هایی که اطلاعات محرمانه در آن ها زیاد است، تمایل نشان نمی دهند، همچنین تقاضا برای توزیع سود افزایش می یابد. این پژوهش درصدد است شواهدی فراهم سازد که نشان دهد سرمایه گذاری و پرداخت سود چگونه تحت تاثیر اطلاعات محرمانه قرار می گیرد، برای این منظور اطلاعات 692 سال-شرکت مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است.
    یافته ها نشان می دهد که بین اطلاعات محرمانه و سرمایه گذاری شرکت رابطه مثبت وجود دارد که برخلاف انتظار است. اگرچه این شواهد از طریق فرصت های رشد توجیه می شود. همچنین بین اطلاعات محرمانه و سیاست تقسیم سود شرکت رابطه مستقیمی مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: اطلاعات محرمانه، خط و مشی سرمایه گذاری، سیاست تقسیم سود
  • محسن معینی زاده، محمود لاری دشت بیاض صفحات 55-76
    پژوهشگران بر این باورند اهمیت جذب سرمایه تا آنجاست که آن ها «مهم ترین دلیل دست کاری سود» می دانند. همچنین، تاکید مدیران برای دستیابی به برخی معیارها منجر به دست کاری صورت های مالی شده و بروز تجدید ارائه در صورت های مالی را در پی دارد. بنابراین ، هدف این پژوهش بررسی این است که آیا مدیران واحد تجاری، حساب آرایی های صورت گرفته در ارتباط با تامین مالی را در سال بعد از تامین مالی عمده اصلاح می کنند و اثرات منفی تجدید ارائه را می پذیرند یا آن را به دوره تصدی مدیران بعدی منتقل می کنند؟ در این پژوهش با تفکیک تامین مالی (اخذ تسهیلات، افزایش سرمایه نقدی یا از محل هر دو منبع) شرکت های موجود در بورس اوراق بهادار طی سال های 1389 لغایت 1394، ابتدا با استفاده از روش جونز تعدیل شده، شرکت هایی که مدیریت سود داشته اند انتخاب و سپس با استفاده از آزمون های کروسکال-والیس، من-ویتنی، آزمون مقایسه میانگین چند جامعه و آزمون مقایسه میانگین دو جامعه، برگشت حساب آرایی صورت گرفته را موردبررسی قراردادیم. نتایج پژوهش بیانگر رد فرض برگشت سریع مدیریت سود در سال بعد از تامین مالی بوده است. به عبارتی طی سال های موردبررسی نمی توان ادعا نمود مدیران، حساب آرایی های مرتبط با تامین مالی عمده را به سرعت اصلاح کرده اند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، تامین مالی عمده، تجدید ارائه صورتهای مالی، اهرم مالی نقدی تعدیل شده
  • زهره عارف منش، علی رحمانی صفحات 77-99
    هدف این پژوهش شناسایی و بررسی عوامل موثر بر سرمایه گذاری های شرکت ها در دارایی های نامشهود می باشد. جهت اندازه گیری دارایی های نامشهود از مدل عارف منش و رحمانی (1394) بهره گرفته شد و عوامل موثر با توجه به ادبیات شناسایی شدند. جهت بررسی عوامل موثر بر سرمایه گذاری های نامشهود از مدل یابی معادلات ساختاری با کمک روش حداقل مربعات جزئی و نرم افزار PLS3 استفاده شد. نتایج پژوهش برای 143 شرکت طی دوره 1386 تا 1392 بیانگر تاثیر ویژگی های خاص شرکت بر میزان سرمایه گذاری های نامشهود شرکت ها دارد. اهرم مالی و سودآوری، تاثیر مثبت و معنی دار و اندازه شرکت تاثیر منفی و معنی دار بر میزان سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود دارند. همچنین نتایج پژوهش حاکی از تاثیر مثبت نوع صنعت بر ارزش دارایی های نامشهود است. به عبارت دیگر شرکت های فعال در صنایع با فناوری بالا و به طور متوسط بالا، سرمایه گذاری بیشتری در دارایی های نامشهود دارند. بعلاوه، نتایج بیانگر تاثیر منفی موانع ورود به صنعت بر میزان سرمایه گذاری های نامشهود شرکت ها دارد. بر اساس یافته های پژوهش از متغیرهای سازوکارهای راهبری شرکتی، اندازه هیئت مدیره و مالکیت نهادی تاثیر منفی و معنی دار و استقلال هیئت مدیره تاثیر مثبت و معنی دار بر میزان سرمایه گذاری های نامشهود شرکت ها دارد.
    کلیدواژگان: دارایی های نامشهود، موانع ورود به صنعت، ویژگی های خاص شرکت، ویزگی های خاص صنعت، راهبری شرکتی
  • محمد جواد سلیمی، پیام حنفی زاده، ابوالفضل جعفری صفحات 101-133
    یکی از مشکلات اصلی در صنعت بانکداری ایران، فقدان مدلی جامع برای ارزیابی توان مالی بانک ها با در نظر گرفتن شرایط بومی خاص صنعت بانکداری ایران می باشد. این پژوهش باهدف تدوین و طراحی مدلی برای این منظور انجام شده است. در ارزیابی توان مالی بانک ها، میزان صحت و سلامت ذاتی بانک ها موردسنجش قرار می گیرد. برای طراحی و تدوین مدل یادشده، ابتدا مدل مفهومی اولیه ارزیابی توان مالی بانک ها با بررسی های گسترده و استخراج ابعاد، مولفه ها و شاخص های پرکاربرد در این زمینه تدوین گردید. سپس این مدل در سه مرحله، روایی سنجی و بومی سازی شد. در مرحله نخست با برگزاری جلسات پنل خبرگان، روایی محتوایی ابعاد، مولفه ها و شاخص ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اصلاحات لازم در مدل مفهومی اولیه انجام پذیرفت. در مرحله دوم با استفاده از نظرات خبرگان متشکل از اعضای هیات علمی دانشگاه ها، مدیران و کارشناسان مجرب حوزه بانکی و تحلیل گران صنعت بانکداری در بازار سرمایه، اعتبارسنجی ساختاری مدل صورت گرفت؛ و در نهایت در مرحله سوم، قابلیت اطمینان ابعاد و کل مدل مورد آزمایش قرار گرفت. مدل نهایی به دست آمده شامل 4 بعد، 8 مولفه و 51 شاخص می باشد که می تواند به عنوان مدلی بومی و بدیع برای ارزیابی توان مالی بانک های ایرانی مورداستفاده قرار گیرد. نتایج برآورد مدل نشان داد که بعد وضعیت مالی، با 32 درصد وزن، بیشترین سهم را در میان ابعاد انعکاس دهنده توان مالی بانک های ایرانی دارد. پس از بعد وضعیت مالی، ابعاد وضعیت رقابتی، وضعیت مدیریت و وضعیت ریسک به ترتیب با اوزان 26، 25 و 16 در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، بانک، توان مالی، مدل
  • مریم دولو، حسن قلری، آرین صفری صفحات 135-158
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر اقلام خارج ترازنامه بر ریسک، اهرم مالی، نقدینگی و سودآوری بانک ها است. برای این منظور نمونه ای متشکل از 10 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1394 موردبررسی قرار گرفت. جهت آزمون رابطه ی بین اقلام خارج ترازنامه با ریسک، اهرم مالی، نقدینگی و سودآوری بانک های تجاری از رگرسیون داده های ترکیبی استفاده گردید. نتایج حاصله نشان می دهد که اقلام خارج ترازنامه بیش از آن که بر ریسک و نقدینگی اثر گذار باشد بر سودآوری و اهرم مالی موثر است. افزایش اعتبارات اسنادی برخلاف ضمانت نامه ها، بدون تاثیر بر سایر جنبه های عملکرد بانک ها سودآوری بانک را کاهش می دهد. این در حالی است که وجوه اداره شده علیرغم افزایش سودآوری، با افزایش اهرم مالی می تواند ریسک اعتباری بانک را افزایش دهد و این موسسه ها را در ایفای تعهدات خود دچار مشکل کند.
    کلیدواژگان: اقلام خارج ترازنامه، ریسک، اهرم مالی، نقدینگی
  • مینا کاظمی میان گسکری، کیخسرو یاکیده، محمدحسن قلی زاده صفحات 159-183
    مدل مارکوویتز، مبنای رویکرد مدرن در بهینه سازی سبد سهام است. مارکوویتز مدل خود را بر اساس میانگین و واریانس بر روی داده های تاریخی فرموله کرد. از آن زمان تاکنون، پژوهشگران زیادی روش حل مسئله بهینه سازی سبد سهام را بهبود بخشیدند. یکی از مهم ترین بهبود ها، جایگزین کردن شاخص ریسک نامطلوب بجای واریانس است. بهبود دیگری که به تازگی پیشنهادشده، تولید داده بر اساس تحلیل پوششی داده ها و استفاده از داده های تولیدشده به جای بازده تاریخی است. این بهبود جدید که اساسا اساس مسئله انتخاب سبد سهام را تغییر می دهد، فرصتی را فراهم می کند تا پژوهشگران انواع شاخص ریسک را بر روی داده های تولیدشده به جای بازده تاریخی به کارگیرند. در این پژوهش، از تحلیل پوششی داده ها بر اساس صورت های مالی، برای تولید کارایی متقاطع استفاده می شود. سپس ارزش در معرض ریسک که یکی از شاخص های مهم ریسک نامطلوب است، بر روی این مینای جدید، تعدیل شده و با حل مدل خطی شناخته شده آن، وزن های بهینه در سبد سهام تعیین می شود. عملکرد روش پیشنهادی برای 185 شرکت بورس اوراق بهادار تهران در سال های 90 تا 94، توسط معیار شارپ محاسبه شده و با عملکرد سبد بازار و عملکرد روش مارکوویتز بر روی کارایی متقاطع مقایسه می شود. معیار شارپ، عملکرد بهتری برای روش پیشنهادی نسبت به روش های دیگر، نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی سبدسهام، مدل ارزش درمعرض ریسک(VaR)، کارایی متقاطع
  • نسرین رضایی، زهزا امیرحسینی صفحات 185-205
    هدف مقاله شناسایی مهمترین نسبت های مالی است که می توان از طریق آن عملکرد شرکتها را ارزیابی نمود، لذا کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1390 تا 1393 جامعه آماری پژوهش می باشد و طبق روش نمونه گیری حذفی سیستماتیک 102 شرکت حجم نمونه آماری را تشکیل دادند. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش تحقیقی توصیفی از نوع همبستگی است. تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی، مدل یابی معادلات ساختاری و دو الگوریتم معروف درخت تصمیم (CHAID،C&RT) با استفاده از نرم افزارهای SPSS،SMARTPLS،CLEMENTIN صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که تعداد 24 نسبت از کل 28 نسبت مالی ، در ارزیابی عملکرد شرکت موثر بوده که با استفاده از آنالیز فاکتور اصلی PCA این نسبت ها در 7 دسته بنا بر وزن آنها از واریانس کل دسته بندی گردید.در مرحله بعد جهت بررسی نوع روابط و میزان همبستگی متغیر ها تحلیل عاملی تاییدی در مدل یابی معادلات ساختاری انجام و مدل اصلی ارائه گردید.نهایتا درخت تصمیم گیری ترسیم و نتایج نشان داد که الگوریتم های درخت تصمیم بالاترین دقت را ارائه می کنند و در میان کلیه نسبت ها،نسبت فعالیت بیشترین تاثیر را در ارزیابی عملکرد دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، نسبت های مالی، مدل یابی معادلات ساختاری، الگوریتم درخت تصمیم
|
  • Gholamreza Askarzade, Maryam Khalili, Hashem Nikomaram, Fereyoon Rahnama Pages 1-26
    The aim of this study is to test the valuation method in which in addition to the fundamental features of the stock, pay attention to investor sentiment and its impact on stock pricing. in this regard ,Fundamental information and stock prices of 95 manufacturing and industrial companies listed in the Tehran Stock Exchange during the years 2009 to 2013 are collected and valued using the behavioral model stock image and traditional models (residual income, discount dividend and free cash flow) .This research using panel data and regression equations developed for each model, has compared the performance of models based on Akaike(ACI) index. The results of the proposed model compared to traditional models implies less uncertainty of this model .The proposed behavioral model can explain the role of behavioral factors in stock pricing and helpful for stockholders in the active portfolio management because they can buy or sell their securities based on this model
    Keywords: valuation, behavioral finance, stock image, residual income, free cash flow to equity
  • Gholamreza Kordestani, Tahere Teymori Pages 27-53
    Private Information, affect Investment and Dividend Policy, investor don’t desire to purchase firm’s security with more private Information, also increase demand for payout. This article tries to provid evidence that shows how Investment and distribution are affected by Private Information. For this purpose Information of 692 firm-year are analysed.
    The results shows that there is a positive relation between private information and firm’s investment that despite with were expected, although this observations justify with growth opportunities. Also there is no direct relationship between private information and dividend policy.
    Keywords: Private Information, Investment, Dividend Policy
  • Mohsen Moeinizadeh, Mahmoud Lari Dashtbayaz Pages 55-76
    The researchers believe that financing is important enough that known as "the most important reason of earnings manipulation". Also, getting reach to some measures would result manipulating and financial restatements. So, the purpose of this paper is Companies management approach of finance relate to the earning managements’ modifying time. In other word, this paper investigate that if managers modify earning management related to financing and adopt Society negative effects or shift the reformation to the next managers’ periods and restatement financial reports next year. The paper consists of financing data of companies in Tehran Stock Exchange in 1389 to 1394 and firstly calculating earning management by using adjusted jones and then analyzing earning management modifying using Kruskal - Wallis Test, Mann - Whitney Test and T-test. The results reject the hypothesis that finance related earning management modify early. In other word, it can be interpretated that managers shift manipulating effects to next managers.
    Keywords: earning management, major finance, restatement, Cash-adjusted leverage
  • Zohre Arefmanesh, Ali Rahmani Pages 77-99
    The aim of this research is to investigate determinants of firm's intangible investments. The model of Arefmanesh and Rahmani (1394) was used to measure unrecorded and total intangibles. According to literature, Determinants were identified. Structural Equation Model by Partial Least Squares (PLS) path modeling was used to analyze determinants of firm's intangible investments. Analyzing of data panel of 143 firms from 1386 to 1392 indicate firm specific characteristics have significant influence in intangible investments. Firm's Profitability and leverage have positive influence and firm's size has negative influence on firm's intangible investments. Furthermore, results indicate positive effects of industry kind on intangible assets. On the other hand, high and intermediate high tech firms do more intangible investments. Additionally results show that barriers to entry have negative effect on firm's intangible investments. According to research findings from corporate governance mechanisms, only size of board of directors and institutional owners have negative influence and independence of board have positive influence on intangible assets.
    Keywords: intangible assets, barriers to entry, firm specific characteristics, industry specific characteristics, corporate governance
  • Mohamadjavad Salimi, Payam Hanafizade, Abolfazl Jafari Pages 101-133
    One of the main problems in the Iranian Banking industry is lake of a comprehensive and native model for assessing financial strength of Iranian banks. So the aim of this study is to develop a model to meet this problem. Banks financial strength deal with banks inherent safety and soundness. To design and develop the model, an initial conceptual model was developed by extensive study of various dimensions, factors and indicators of assessing banks financial strength and extraction of widely used of them. Then, this conceptual model validated and localized at three steps. In the first step, content validity of the model was tested by expert panel and some modifications was made in the model. In the second step, construct validity of the model was tested based on opinions of expert panel formed of faculty members, managers and experts in the field of banking and related capital market financial analysts. Finally in the third step, reliability of the model was tested. The final model which is constructed from 4 dimensions, 8 factors and 51 indicators can be used as a native and novel model for assessing the financial strength of Iranian banks. The results show that the dimension of financial position with weight of 32 percent has the most contribution in reflecting Iranian banks financial strength. After that, the competitive position, the management position and the risk position with weights of 26, 25 and 16 percent, respectively have next ranks.
    Keywords: assessing, bank, financial strength, model
  • Maryam Davallou, Hasan Ghalari, Arian Safari Pages 135-158
    The purpose of this paper is to analyze the effect of off-balance sheet activities on bank's risk, financial leverage, liquidity and profitability. Thus, a sample of 10 listed banks on Tehran stock exchange from 1388 to 1394 is considered. A panel data regression is used to test the relationship between off-balance sheet activities and commercial bank's risk, liquidity, financial leverage and profitability. Results show that the influence of off-balance sheet activities on bank's leverage and profitability is more than the influence of off-balance sheet activities on bank's risk and liquidity. Increasing amount of letters of credit in contrast to guarantees, decrease profitability without affecting other aspects of bank's performance. However managed funds in one hand increase profitability, and in the other hand increase financial leverage and this can increase bank's credit risk and put banks thorough some troubles meeting their obligations.
    Keywords: Off-balance Sheet Activities, Risk, Financial Leverage, Liquidity
  • Mina Kazemi Miyangaskari, Keikhosro Yakideh, Mohammad Hassan Gholizadeh Pages 159-183
    Markowitz model is the base for modern approach to portfolio optimization problem. Markowitz model is formulated based on mean and variance of portfolio that is calculated based of historical return. Since this model was proposed many effort have been done to improve formulation of portfolio optimization problem. One of the most important improvement is substituting variance by downside risk measure. Downside risk measure account for fluctuation that just occurs below the mean of returns .The other improvement that recently proposed is data generation based on data envelopment analysis (DEA) and using generated data instead of historical returns. This new improvement that essentially changed basis of portfolio optimization problem provide an opportunity for researcher to examine kinds risk measure based on generated data instead of historical return.In this paper data envelopment analysis is used for generating cross efficiencies based on financial ratios. Then Value at Risk (VaR) as a downside risk measure is redefined for using on cross efficiencies. A well known linear model is used for determining weighs of portfolio based on minimization of Value at Risk. Performance method is evaluated by applying on 185 stock from Tehran Stock Exchange and comparing Sharp criteria proposed portfolios, market portfolio and application of Markowitz model on cross efficiencies during 2011 to 2015. Sharp criteria reveals that proposed method has better performance than the other methods.
    Keywords: Portfolio Optimization, Value at Risk, Data Envelopment Analysis, Cross Efficiency
  • Nasrin Rezaee, Zahra Amirhosseini Pages 185-205
    The purpose of recent study is recognition of the most important financial ratios by which can evaluate company's performance. Therefore the total of accepted companies in stock exchange in Tehran which was active in 1390-1393 are considered as statistical universe of the research through which 102 companies organize the mass of statistical sample based on systematic elimination sampling method. The from the view point of exploratory and functional purpose, the research method is descriptive and interconnection including post –eventual researches. Analysis of data is accomplished by factorial analysis, structural equations modeling and two algorithms by using of CHAID, C&RT software , SPSS, SMARTTPLS, CLEMENTIN decision tree. after explanatory ,factorial analysis, the results of research show that the number of 24 ratios from the total of considered 28 financial ratios is effective in evaluation of company's performance which these ratios are classified in seven categories in terms of weight of each of them from total variance by using of main factor analysis PCA. in next stage, for studying the type of relations and the amount of variant interconnection, confirmatory factorial analysis is performed in structural equations modeling and the main model presented. Finally the result and drawing decision tree indicate that decision tree algorithms are presented the best prediction with the highest accuracy and among the sum of ratios, activity ratio has the most effect on performance evaluation
    Keywords: performance evaluation, financial ratios, structural equations modeling, decision making tree