فهرست مطالب

راهبرد مدیریت مالی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1396)

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • امیر شیری قهی، حسین دیده خانی، کاوه خلیلی، پرویز سعیدی صفحات 1-26
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه تطبیقی مدل های بهینه سازی پرتفوی در محیط اعتبار فازی می باشد. به این منظور سه مدل بهینه سازی پرتفوی طراحی گردید. به جای در نظر گرفتن مدل تک دوره ای پرتفوی از مدل سه دوره ای استفاده گردید. معیارهای ریسک استفاده شده در مدل ها عبارت اند از ارزش در معرض خطر، ارزش در معرض خطر میانگین و نیم آنتروپی. همچنین به منظور نزدیک شدن مدل به دنیای واقعی سرمایه گذاری با در نظر گرفتن هزینه معاملات و سرمایه گذاری بخشی از ثروت در دارایی بدون ریسک علاوه بر محدودیت های اصلی، از محدودیت هایی نظیر، حداقل و حداکثر تخصیص ثروت به هر دارایی، حداقل و حداکثر تعداد سهام موجود در پرتفوی و همچنین از آنتروپی نسبت برای رسیدن به حداقل درجه تنوع بخشی استفاده شد. هر سه مدل این پژوهش با استفاده از الگوریتم MOPSO اجرا گردید. نتایج حاصل از ارزیابی عملکرد پرتفوهای بهینه با در نظر گرفتن معیارهای شارپ و ترینر نشان داد، مدل Mean- AVaR نسبت به دو مدل Mean- Semi Entropy و Mean-VaR عملکرد بهتری دارد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی پرتفوی، تئوری اعتبار فازی، ریسک، الگوریتم MOPSO
  • سهیل احمدخان بیگی، ندا عبدالوند صفحات 27-73
    یکی از گزینه های موجود جهت سرمایه گذاری نقدینگی، بورس و اوراق بهادار می باشد. با توجه به ارتباطات غیرخطی موجود میان متغیرهای موثر بر قیمت سهام، شبکه های عصبی مصنوعی یکی از مناسب ترین رویکردهای موجود جهت پیش بینی قیمت سهام می باشند. در این مقاله سعی شده تا از طریق ترکیب نگاشت های آشوبی و الگوریتم رقابت استعماری، زاویه حرکتی مستعمرات به سمت استعمارگر اصلاح شده و به این ترتیب احتمال قرارگیری در دام نقطه بهینه محلی تا حد ممکن کاهش یابد. هدف این مقاله معرفی و مقایسه عملکرد رویکرد پیشنهادی با سایر الگوریتم های بهینه سازی جستجوی پیشین می باشد. از اینرو با استفاده از اطلاعات قیمتی روزانه سهام شرکت ایران خودرو بین سال های 1389 تا 1395 به آموزش شبکه عصبی با الگوریتم های بهینه سازی مختلف پرداختیم. جهت ارزیابی میزان عملکرد رویکردها، از سه دیدگاه: میزان دقت پیش بینی(آماره های اندازه گیری خطاR2،RMSE)، میزان حافظه مصرفی و زمان اجرایی استفاده شد، نتایج حاکی از آن است که رویکرد پیشنهادی از عملکرد بهتری نسبت به سایر رویکردهای پیشین برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت سهام، شبکه عصبی، الگوریتم رقابت استعماری مبتنی بر تئوری آشوب
  • سید مجتبی حسینی، عبدالکریم مقدم، زهره رئیسی، غلام رضا احمدی صفحات 45-74
    هدف این پژوهش بررسی اثر فرصت های رشد شرکت و پایداری سود بر ارزش گذاری بازار از جریان های نقد آزاد است. به این منظور، یک الگوی ارزش گذاری بر مبنای حسابداری ایجاد شده که در آن از بازده سهام و جریان های نقد آزاد و واکنش متقابل آن با رشد و ناپایداری سود رگرسیون گرفته شده و متغیرهای ارزش دفتری، سود تقسیمی و سود هر سهم کنترل شده است. به منظور انتخاب و اطمینان از مدل الگوی رگرسیونی از آزمون های مختلفی از جمله آزمون های چاو و هاسمن استفاده شده است و از تحلیل عاملی جهت کاهش تعداد متغیرها و بهبود مدل استفاده شده است. نمونه این پژوهش شامل 64 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی 13 سال در بازه زمانی1394- 1382 است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شرکت های با جریان های نقد آزاد مثبت و فرصت های رشد جذاب به وسیله سهامداران به مبلغ بیشتری ارزش گذاری می شوند.
    کلیدواژگان: ارزش جریان های نقد آزاد، نظریه نمایندگی، فرصت های رشد، پایداری سود
  • پریسا سادات بهبهانی نیا صفحات 75-98
    بحران مالی جهانی که در سپتامبر سال 2008 آغاز شد به شدت اعتماد سرمایه گذاران را مخدوش نمود، سودآوری شرکتی و عملکرد بازارهای سرمایه بسیاری از کشورها را تحت تاثیر قرار داده و بسیاری از شرکت ها در سراسر جهان را نابود کرد. با توجه تحقیقات انجام شده این بحران با تاخیر بر بازار سرمایه ایران نیز اثر گذار بوده است. در شرایط بحران، مدیران شرکت ها از افزایش اثر گزارشگری مالی بر تصمیم استفاده کنندگان مطلع هستند. این تاثیر سبب طرح این سوال می شود که آیا در شرایط بحران، مدیران باهدف جلب اعتماد سرمایه گذاران کیفیت گزارشگری را بهبود می دهند یا به دلیل جلوگیری از واکنش منفی بازار و افت پاداش، تمایل به بهتر جلوه دادن عملکرد شرکت دارند. برای پاسخ به این سوال و با توجه به فرضیات مطرح درباره انگیزه مدیریت برای بهبود کیفیت گزارشگری مالی در دوران بحران، دو فرضیه اصلی برای تحقیق مطرح شد. با نمونه ای از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره سال های 1387 تا 1394 این فرضیات آزمون شدند. نتایج تحقیق نشان دادکه کیفیت گزارشگری مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوران بحران مالی جهانی، بالاتر از دوران غیر بحران بوده و شرکت هایی با نیازهای تامین مالی بالاتر نیز در طول این دوره کیفیت گزارشگری بالاتری داشته اند. نوآوری این پژوهش بررسی اثر شرایط بد اقتصادی بر استراتژی گزارشگری شرکت ها و پیش بینی رفتار گزارشگری در دوره های خاصی مانند بحران مالی است.
    کلیدواژگان: استراتژی گزارشگری، بحران مالی جهانی، کیفیت سود
  • امیر حسین ارضاء، شیوا قاسم پور صفحات 99-118
    ارزیابی عملکرد بانک ها به سبب تاثیری که کارکرد این نهادها در رشد و توسعه ی اقتصادی کشورها به جا می گذارد، از اهمیت به سزایی برخوردار است؛ این پژوهش با هدف ارزیابی و مقایسه عملکرد بانک های فعال در نظام بانکی کشور در چارچوب مدل کملز انجام پذیرفت. به این منظور نخست با مطالعه ادبیات موضوعی پژوهش، مولفه های سنجش کارآمدی، سلامت و ثبات بانک ها در هر یک از حوزه-های کفایت سرمایه، کیفیت دارایی، مدیریت، سودآوری، نقدینگی و حساسیت نسبت به ریسک بازار شناسایی و سپس با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی ، ضریب اهمیت هر کدام از این عوامل با استفاده از نظرات خبرگان صنعت بانکداری تعیین شد. در ادامه تمامی بانک های بورسی و فرابورسی فعال در نظام بانکی کشور ، بر مبنای مقادیر شاخص های استخراج شده از صورت های مالی حسابرسی شده پنج سال اخیر منتشر شده در سایت کدال، سال های 1390-1394، و تکنیک آراس رتبه بندی گردیدند. نتایج حاصل نشان می دهد، به ترتیب بانک های خاورمیانه، پاسارگاد، قوامین، کارآفرین و سینا در بر اساس اطلاعات پنج سال اخیر عملکرد مطلوب تری نسبت به سایر بانک های مورد مطالعه داشته اند.
    کلیدواژگان: تکنیک رتبه بندی آراس، رتبه بندی بانکها، سیستم رتبه بندی کملز، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • علیرضا سارنج، تورج کریمی، مجید شهرامی بابکان صفحات 119-144
    در این پژوهش روشی مبتنی بر تئوری مجموعه های راف و با استفاده از شاخص های تحلیل تکنیکی جهت پیش بینی قیمت سهام ارائه شده است. تئوری مجموعه های راف دارای مزایای متعددی است که مهمترین مزیت آن در تحلیل داده ها این است که به هیچگونه اطلاعات اضافی اولیه در مورد داده ها نیاز ندارد. در مدل پیشنهادی، تعدادی از شاخص های تکنیکال برای داده های مربوط به بانک صادرات ایران در طول یک سال محاسبه و به عنوان مشخصه های شرطی در جدول تصمیم مورد استفاده قرار گرفته و نوسان قیمت سهام در روز بعد نیز به عنوان مشخصه تصمیم انتخاب می شود. لازم به ذکر است که با استفاده از آنالیز ماتریس همبستگی، شاخص های با بیشترین همبستگی با مشخصه تصمیم انتخاب می گردند. سپس با استفاده از تئوری مجموعه های راف و ترکیب روش های مختلف گسسته سازی داده ها و تولید بی زائده بر اساس داده های یادگیری، قواعد پیش بینی استخراج و قدرت پیش بینی روش های مختلف بر اساس داده های کنترل محاسبه شد. در این مطالعه داده های شش سال متوالی (یعنی 05/05/1388 لغایت 24/04/1394 بانک صادرات مورد استفاده قرار گرفته است. بررسی قدرت پیش بینی این روش و مقایسه بازده حاصل از استفاده از آن و روش خرید و نگهداری، مزیت استفاده از مجموعه های راف را آشکار می نماید. مقایسه نتایج حاصل از اعمال روش ها بر روی داده های مربوطه نشان می دهد که بازده حاصل از استراتژی خرید و نگهداری 33 ریال و بازده حاصل از مدل 182 ریال به ازای هر سهم می باشد. همچنین استفاده از داده های سال های مختلف با روند قیمتی متفاوت به عنوان ورودی مدل و دستیابی به نتایج رضایت بخش، می تواند دلیلی امیدوارکننده برای استفاده از این روش و توسعه آن در پیش بینی قیمت سهام باشد.
    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت سهام، تئوری مجموعه های راف، مشخصه های شرطی و مشخصه های تصمیم، گسسته سازی داده ها، استخراج قوانین
  • احمد ناطق گلستان صفحات 145-170
    یکی از ابعاد مالی رفتاری، ریسک رفتاری است که به ریسک ذهنی یا ریسک ادراک شده نیز خوانده می شود که در و یکی از ابعاد مالی رفتاری، ریسک رفتاری است که به ریسک ذهنی یا ریسک ادراک شده نیز معروف است. که در واقع قضاوت ذهنی سرمایه گذاران از ریسک است که ممکن است بیشتر و یا کمتر از ریسک واقعی برآورد گردد. شاخص احساس ریسک، بیشتر تحت تاثیر عوامل غیر اقتصادی است. عوامل مختلفی بر شاخص احساس ریسک موثر می باشند که از آن جمله می توان روزهای هفته و ماه ها و فصول سال را نام برد. هدف اصلی از این پژوهش بررسی وجود اثرات ادراک ریسک در شاخص بورس اوراق بهادار تهران، با استفاده از مدل های رگرسیون سری زمانی و نرم افزار ای ویوز 7 بر روی شاخص کل طی سال های 1376 -1393 بوده است. بر اساس نتایج مشخص گردید عواملی وجود دارند که در تعیین ریسک ادراک شده سرمایه گذاران دارای تاثیر گذاری غیر تصادفی هستند، که خود مبین وجود اثرات ادراک ریسک می باشد. از طرفی پس از بررسی اثرات فصلی موثر بر ریسک اداراک شده مشخص گردید در بورس اوراق بهادار تهران حداکثر احساس ریسک سرمایه گذاران در روز پایانی معملات بوده به این معنا که آخر هفته سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران ریسک بیشتری را احساس می نمایند و همچنین، اوایل سال و بطور خاص در فروردین ماه احساس ریسک سرمایه گذار حداقل می باشد که نشان از ریسک پذیر تر بودن وی است. لذا بازدهی دراین ماه به بیشترین مقدار خود میرسد.
    کلیدواژگان: ادراک ریسک، مالی رفتاری، ریسک رفتاری
  • میثم جعفری اسکندری، مهرداد صابونیان، محسن دری صفحات 171-184
    یکی از مهمترین روش های ارزیابی طرح های اقتصادی و مقایسه بین آنها، روش ارزش فعلی است. این روش یکی از مهمترین و در ضمن ساده ترین تکنیک های اقتصاد مهندسی است با این وجود محاسبه ارزش فعلی به روش سنتی برای مقایسه پروژه ها به تنهایی کافی نیست چرا که عامل مهمی به نام عدم قطعیت پارامترها را در نظر نمی گیرد. علاوه بر مقایسه اقتصادی، عوامل دیگری مانند محدودیت زمان در گزینش یک پروژه باید مورد توجه قرار گیرد. هدف این مقاله ارائه رویکردی برای انتخاب پروژه ها به کمک روش ارزش فعلی با رفع کمبودهای ذکر شده می باشد. جهت لحاظ کردن عدم قطعیت در مساله منطق فازی مورد استفاده قرار گرفته است. سپس به کمک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و برنامه ریزی صفر و یک با لحاظ کردن سایر اهداف پروژه، اقتصادی ترین پروژه انتخاب شده است. این مدل با در نظرگرفتن اهداف مختلف کمی و کیفی و عدم قطعیت پارامترها قادر است بهترین پروژه ها در شرایط دنیای واقعی را انتخاب کند.
    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی پروژه، عدم قطعیت، منطق فازی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، برنامه ریزی صفر و یک
|
  • Amir Shiri Ghehi, Hosein Didehkhani, Kaveh Khalili Damghani, Parviz Saeedi Pages 1-26
    The purpose of the present research is to compare portfolio optimization models in a fuzzy credibility environment, aimed for end-of-period wealth maximization and risk minimization. The investor’s risk was measured using the Value at Risk (VaR), Average Value at Risk (AVaR) and semi Entropy. In order to get closer to the real world investment model, while allowing for transaction costs and investing part of wealth in risk-free assets, in addition to the cardinal constraints, other constraints including the minimum and maximum amount of wealth assigned to each asset, and the minimum and maximum number of stocks present in portfolio were applied. The results of the multi-period models running by MOPSO algorithm indicated for the models Mean-AVaR, Mean-Semi Entropy, and Mean-VaR, respectively, performed better, in terms of Sharp and Treynor measures.
    Keywords: Portfolio optimization, Fuzzy credibility theory, Risk, MOPSO algorithm
  • Sohail Ahmadkhanbeygi, Neda Abdolvand Pages 27-73
    Stock market is one of the options available to invest in liquidity. Investors in this area used a variety of approaches to predict stock prices. But due to the nonlinear relationship between variables affecting stock prices, Artificial Neural Networks are one of the most suitable approaches for this work. These networks, through different search optimization algorithms, try to identify the relationships between these variables. The higher the algorithms used, the higher the efficiency of the algorithms, the more accurate the identification of the relationships between the variables. In this paper, an attempt has been made to combine chaotic maps and colonial competition algorithms with the reform movement angle to the colonial colonies so that we can deal with the possibility of being trapped in local optimum to reduce as much as possible. Therefore, using this approach, it is tried to predict the stock price of Iran Khodro Company. To evaluate the performance of the proposed approach to other conventional approaches of neural network education, three perspectives: the degree of accuracy of prediction, the amount of memory used and the time of execution were used. The results show that the proposed approach has a better performance than other approaches.
    Keywords: Stock price forecast, colonial competition algorithm based on chaos theory
  • Seyed Mojtaba Hoseini, Abdolkarim Moghadam, Zohre Raiessi, Gholamreza Ahmadi Pages 45-74
    Equity Valuation Theory prescribes that free cash flow should not be associated with stock returns because it does not add value. However, free cash flow could become a value-relevant construct in certain contexts. This study considers growth opportunities and transitory earnings as two such contexts and examines the valuation of free cash flows. So, the purpose of this study is the investigation of the effect of growth opportunities and earnings permanence on market valuation of free cash flow. An accounting-based valuation framework is developed where stock returns are regressed on free cash flow interacted with growth and earnings quality proxies, after controlling for book values, dividends, and earnings per share. The data of 64 companies for the period of 2013-2015 in Tehran stock exchange were used. Findings reveal that firms with a positive free cash flow and attractive growth opportunities command a valuation premium from the market. Furthermore, probably 90% free cash flow is found to be positively associated with stock returns when earnings are transitory.
    Keywords: Free Cash Flow, Agency Theory, Growth Opportunities, Earning Permanence
  • Parisa Behbahani Nia Pages 75-98
    The global financial crisis, which began in September 2008, severely shook investors` confidence, affected corporate earnings and stock market performance, and caused the failure of many firms around the world. According to the research, this crisis has affected Iran`s capital market as well however with delay. In the crisis situation, managers are aware of the effect of financial reporting on users` decisions. This effect raises a question whether crisis conditions cause strong motivation for managers to promote reporting quality in order to gain investors` confidence or managers try to manipulate their earnings and performance to prevent negative market reactions and decreasing rewards. In this regard, and according to assumptions about management motivation for promoting financial reporting quality during the crisis, two main hypotheses were proposed which have been tested for sample of listed companies in Tehran stock exchange during years of 1387 to 1394. Findings show that financial reporting quality of Tehran stock exchange listed companies in global financial crisis was higher than the usual condition and firms with higher needs of finance had higher financial reporting quality. Innovative contribution of present research is the investigating of the effect of unfavorable economic condition on firms reporting strategy and anticipating reporting behavior during specific situations such as financial crisis.
    Keywords: Reporting Strategy, Global Financial Crisis, Earing Quality
  • Amir Hossein Erza, Shiva Ghasempour Pages 99-118
    Banks manage their funds by guiding the collected cash from the sectors that have surplus to the ones that are facing a shortage of (cash) liquidity. So, it is highly important to evaluate bank performance because of the impact that these institutions have in the growth and economic development of the countries. This research aims to evaluate and compare the performance of Iranian banks based on the Camels rating system. For this purpose, after studying the related literature, efficiency and soundness and safe assessment factors of the banks on the area of Capital Adequacy, Asset Quality, Management Capability, Earnings, Liquidity, and Sensitivity to Market Risk were detected. Then, using Analytical Hierarchy Process technique, the weights of each factor were determined. The results were used to evaluate the performance of the several Private Banks in years 2012-2017. And then they were ranked by using ARAS technique. The results show that Khavarmiyane, Pasargad, Ghavamin, Karafarin, and Sina banks had better function in comparison to other studied banks in years 2012-2017.
    Keywords: analytical hierarchy process, ARAS, bank rating, CAMELS rating system
  • Alireza Saranj, Tooraj Karimi, Majid Shahrami Babakan Pages 119-144
    This paper proposes a method based on rough set theory and by using technical indicators to predict the stock price. Rough set theory has several advantages; the most important advantage is that no additional information is needed about the initial data. In the proposed model, a number of technical indicators from the data of Bank Saderat Iran during a year were calculated and used as condition attributes in the decision table and the stock price fluctuation on the next day was selected as decision attribute. It should be noted that by using the correlation matrix analysis, the variables with the highest correlation with decision attribute were selected as conditional attributes. Using rough set theory and different discretization and reduction methods, some rules are extracted based on learning data and methods validity were computed based on control data. Comparing the return of this method and buy and hold method reveals the superiority of proposed model. Also, using data from different years with different price trends as inputs to the model and achieving satisfactory results is a promising reason for using and developing this method in stock price forecasting.
    Keywords: Stock price forecasting, Rough set theory, conditional, decision attributes, data discretization, rules extraction
  • Ahmad Nategh Golestan Pages 145-170
    One of the aspects of behavioral finance is risk behavior that is also known as mental risk or perceived risk that in fact is the investors` subjective judgment of the risk that may be estimated more or less than the actual risk. Risk sentiment Index is more influenced by non-economic factors. Several factors are indicators of RSI such as the days of the week, months and seasons, to name a few. In this paper, after examining the effects of risk perception in Tehran Stock Exchange index, using time series regression models and eviews8 software, it became clear that the perceived risk of the investor has the effect of non-random, which demonstrates a perception of risk. However, after seasonal effects influencing the perceived risk was found, that Tehran Stock Exchange has a maximum sense of risk investors on the final day Transactions. This means that during last week, Tehran Stock Exchange’s investors feel more risks. Likewise, especially in early April RSI is minimum. Then, the return of this month is in maximum.
    Keywords: Risk perception, ARCH, GARCH, behavioral finance, behavioral risk
  • Meysam Jafari Eskandari, Mehrdad Saboonian, Mohsen Dory Pages 171-184
    One of the most important economic project evaluation methods and the comparison between them is current values. This method is one of the most important and the simplest techniques in engineering economy. The calculation of the present value of the traditional methods to compare projects is not enough because it does not consider a major uncertainty factor. In this paper, we present an approach for the selection of projects by using current value. In order to include the uncertainties in the problem, fuzzy logic is used. Then, using analytic hierarchy process and binary integer programming with respect to the other objectives of the project, the most economical project was chosen. This model considers qualitative and quantitative objective and uncertainty to select the best projects in real-world situations.
    Keywords: Economic evaluation of the project, uncertainty, fuzzy logic, analytical hierarchy process, binary integer programming