فهرست مطالب

راهبرد مدیریت مالی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1397)

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد نمازی، زهره حاجیها، حسن چناری بوکت * صفحات 1-27
    هدف این پژوهش مدل بندی و تعیین اولویت معیارهای موثر مدیریت سود واقعی بر پیش بینی ورشکستگی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. اطلاعات مورد نیاز برای این پژوهش از صورت های مالی 81 شرکت در دوره ی زمانی 1396-1386 گردآوری شده است. در این پژوهش از مدیریت سود واقعی با استفاده از مدل توسعه یافته ی دچو و همکاران (1998) مشابه آن چه در پژوهش روی چودهاری (2006) انجام شده و هم چنین از معیار تعدیل شده ی آلتمن (1983) برای ریسک ورشکستگی استفاده شده است. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چندمتغیره با داده های ترکیبی استفاده شده است. یافته های حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش بیان گر این است که بین جریان غیرعادی وجوه نقد عملیاتی، هزینه های غیرعادی تولید، هزینه های غیرعادی اختیاری و احتمال وقوع ورشکستگی به ترتیب ارتباط و تاثیر مستقیم و معنا دار، معکوس و معنا دار و فاقد ارتباط و تاثیر معنا دار وجود دارد. به طوری که افزایش (کاهش) جریان غیرعادی وجوه نقد عملیاتی منجر به افزایش (کاهش) ریسک ورشکستگی و افزایش (کاهش) هزینه های غیرعادی تولید منجر به کاهش (افزایش) ریسک ورشکستگی می شود؛ به عبارت دیگر دست کاری فعالیت های واقعی یا اعمال بیشتر مدیریت واقعی سود، بر پیش بینی ورشکستگی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: جریان غیرعادی وجوه نقد عملیاتی، مدیریت سود واقعی، ورشکستگی، هزینه های غیرعادی تولید، هزینه های غیرعادی اختیاری
  • مریم دولو، سید مهدی رضایی * صفحات 29-60
    تفکیک نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار سهام به اجزای تشکیل دهنده خود شامل تغییر ارزش دفتری و تغییر ارزش بازار حاوی محتوای اطلاعاتی مهمی در خصوص جریانات نقدی آتی شرکت است. احصاء محتوای اطلاعاتی مذکور می تواند موجب بهبود توان توضیحی بازده مورد انتظار گردد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اجزای نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار بر توان توضیحی بازده سهام است. برای این منظور نمونه ای متشکل از 185 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1384 تا 1395 موردبررسی قرار گرفت. جهت آزمون توان توضیحی بازده سهام توسط اجزای تشکیل دهنده نسبت B/M از رگرسیون فاما و مک بث (1973) و رویکرد تحلیل پرتفوی استفاده می شود. مطابق نتایج حاصل از پژوهش، تجزیه مذکور موجب بهبود توان توضیحی بازده سهام می گردد. این مهم عمدتا متاثر از تغییر قیمت بازار سهام بوده و برخلاف نتایج به دست آمده در سایر بازارها، ناشی از تغییر ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام نیست
    کلیدواژگان: تجزیه نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار، تغییر ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام، تغییر قیمت بازار
  • محمد شعبانی ورنامی، حسین دیده خانی* ، علی خوزین، آرش نادریان صفحات 61-87
    هدف از انجام این پژوهش، طراحی الگوی جامع شناسایی و رتبه بندی ریسک های اوراق بهادار اسلامی است. بدین منظور ابتدا با تشکیل گروه خبرگان حوزه مالی اسلامی، شناسایی و بررسی روابط درونی بین شاخص های عوامل مرتبط با ریسک های اوراق بهادار اسلامی طی دو گام اصلی انجام شد. گام اول، شناسایی ریسک ها و عوامل مرتبط با ریسک های اوراق بهادار اسلامی بوده که پس از مرور ادبیات و پیشینه پژوهش، توسط یک گروه تصمیم گیری 20 نفره خبرگان حوزه بازار سرمایه با روش دلفی فازی انجام پذیرفت. عامل های دارائی و ناشر، نهاد واسط، بازار و قیمت و وضعیت اعتباری و اقتصادی از عوامل شناسایی شده خبرگان در گام اول بودند. در گام دوم، رتبه بندی عوامل با در نظر گرفتن روابط درونی آن ها توسط روش دیمتل انجام پذیرفت. یافته های پژوهش بر اساس اجرای روش دیمتل نشان داد که دارائی و ناشر متغیری است که بیشترین نفوذ را بر متغیرهای نهاد واسط، بازار و قیمت و وضعیت اعتباری و اقتصادی دارد و نفوذکننده ای قوی است و وضعیت اعتباری و اقتصادی نیز نفوذپذیری قوی است. به عبارت دیگر، متغیر دارائی و ناشر برنهاد واسط، بازار و قیمت و وضعیت اعتباری و اقتصادی تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار اسلامی، رتبه بندی ریسک، ارزیابی ریسک، تصمیم گیری چندمعیاره
  • محمود رضایی بنجار، ابراهیم عباسی * صفحات 89-107
    هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر در پیاده سازی مدل کسب و کار بانکداری شخصی در بانک رفاه کارگران مبتنی بر آنتولوژی کسب و کار استروالدر است. در این مطالعه ما به بررسی ارتباط بین سه مولفه مشتری، مدیریت مالی، مدیریت زیرساخت و ارزش پیشنهادی موجود در ارائه محصولات و خدمات بانکداری شخصی در بانک رفاه کارگران پرداختیم. با شناسایی عوامل موثر در پیاده سازی این الگوها مبتنی بر آنتولوژی کسب و کار استروالدر و پیگنیور (2004) با استفاده از روش توصیفی- همبستگی و مدل تحلیل مسیر، نتایج این پژوهش نشان دهنده وجود رابطه معنی دار بین مولفه های مشتری، مدیریت مالی و ارزش پیشنهادی در مدل کسب و کار بانکداری شخصی است. وجود رابطه معنی دار بین مولفه مدیریت زیرساخت و ارزش پیشنهادی تایید نشد.
    کلیدواژگان: بانکداری شخصی، مدل کسب وکار، مدیریت زیرساخت، مدیریت مالی، مشتری
  • رامین بشیر خداپرستی، مینا صبا *، حسین برومندزاده صفحات 109-130
    هدف اصلی سرمایه گذاران حداکثر کردن ثروت است. ثروت به دو عامل ریسک و بازده بستگی دارد. به همین دلیل پیش بینی این دو عامل برای سهامداران حیاتی است. هدف پژوهش حاضر استفاده از مدل پنج عاملی فاما و فرنچ برای پیش بینی بازده سهام در سهام تهاجمی و تدافعی است. قلمرو زمانی پژوهش از سال 1388 تا 1395 و نمونه شامل 105 شرکت می باشد که با روش حذف سیستماتیک انتخاب شده است. هم چنین در این پژوهش از ضریب بتا برای شناسایی سهام تهاجمی و تدافعی استفاده شده است. پس از تشکیل پرتفوی و محاسبه عامل ها، از روش رگرسیون مقطعی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شده است. پس از بررسی فروض کلاسیک و آزمون هم خطی مدل نهایی برای هریک از سهام تهاجمی و تدافعی تخمین زده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که عامل ارزش و عامل اندازه به عنوان متغیر زائد شناخته شدند. عامل سودآوری بر بازدهی اضافی سهام تدافعی تاثیر منفی و معناداری دارد و بر بازدهی اضافی سهام تهاجمی تاثیر معناداری ندارد. عامل سرمایه گذاری در سهام تهاجمی تاثیر مثبت و معناداری دارد ولی در سهام تدافعی تاثیر معناداری ندارد
    کلیدواژگان: بازدهی، سهام تدافعی، سهام تهاجمی، مدل قیمت گذاری پنج عاملی فاما و فرنچ
  • امیر حسین ارضا *، فرناز صیفی صفحات 131-156
    اندازه گیری کارایی شرکت ها به دلیل اهمیت آن در ارزیابی عملکرد همواره موردتوجه پژوهشگران قرار داشته است. در این پژوهش به بررسی رابطه بین برخی سیاست های مهم مدیریت سرمایه در گردش با کارایی شرکت ها پرداخته شده است. ابتدا کارایی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در ایران در طی سال های 1390-1395 به لحاظ تکنیکی و با استفاده از تحلیل پوششی داده ها که یکی از ابزارهای کارآمد است را با رویکرد پنجره ای محاسبه کردیم؛ علاوه بر این روند کارایی را نیز به لحاظ افزایش یا کاهش کارایی در شرکت ها در طول زمان موردبررسی قرار دادیم. سپس با استفاده رگرسیون گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) به بررسی تاثیر مدیریت سرمایه در گردش بر کارایی شرکت ها پرداختیم و نتایج نشان می دهد که دوره وصول مطالبات دارای تاثیر معنی دار و منفی بر کارایی است و رشد فروش و نسبت جاری نیز دارای تاثیر معنی دار بر کارایی هستند، ضمن اینکه این تاثیر مثبت است.
    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه در گردش، کارایی، تحلیل پوششی داده ها، GMM، بورس اوراق بهادار تهران
  • داریوش دموری* ، مریم قدک فروشان صفحات 157-175
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر سیاست های تامین مالی بر کارایی سرمایه گذاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. آنچه این پژوهش را از سایر پژوهش ها در حوزه کارایی سرمایه گذاری متمایز می کند متغیر سیاست های تامین مالی است که با استفاده از مدل مک نایت و همکاران (2009) و بروکمن (2009) از نسبت بدهی، اهرم مالی و سود سهام نقدی سنجیده می شود و برای اندازه گیری کارایی سرمایه گذاری از مدل ریچاردسون (2006) استفاده شده است. نمونه پژوهش با استفاده از روش حذف سیستماتیک و با اعمال شرایط متغیرهای پژوهش به تعداد 75 شرکت طی سال های (1395-1390) انتخاب شده است. فرضیه ها با استفاده از 6 مدل رگرسیون و در نظر گرفتن متغیرهای کنترلی ارزش شرکت، ROA، ROEو سرمایه در گردش خالص و با تکنیک آماری رگرسیون داده های تابلویی، مورد آزمون و تجزیه وتحلیل قرارگرفته اند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سیاست های تامین مالی بر کارایی سرمایه گذاری تاثیر معنی داری دارد. علاوه براین سیاست های تامین مالی و کارایی سرمایه گذاری در شرکت های باارزش متفاوت، تاثیر متفاوتی دارد.
    کلیدواژگان: سیاست های تامین مالی، کارایی سرمایه گذاری، ارزش شرکت، ROA، ROE، سرمایه در گردش خالص
  • سحر خادم الحسینی، زهرا امیرحسینی * صفحات 177-200
    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین توانایی مدیران با عملکرد شرکت ها با توجه به تاثیر قدرت نظارت و اختیار تصمیم گیری مدیران است. روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی از نوع همبستگی است. اطلاعات مالی 163 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1386 تا 1396 به روش حذف سیستماتیک به عنوان نمونه آماری پژوهش استخراج و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. تحلیل آماری داده ها با نرم افزار آماری ای ویوز و در سطح اطمینان 95 درصد انجام گرفت و برای آزمون فرضیه ها از روش آماری داده های پانل و الگوی رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که بین توانایی مدیریت و عملکرد مالی (کیو توبین و بازده دارایی ها) شرکت ها رابطه معنادار و مستقیمی برقرار است. همچنین هرچه قدرت اختیار مدیران شرکت ها بالاتر باشد، با توانایی مدیریتی بیشتر موجب افزایش عملکرد شرکت ها می شوند. علاوه براین، هر چه نظارت بالاتر باشد، ارتباط مثبت بین توانایی مدیریت و بازده دارایی ها و نیز ارتباط مثبت بین توانایی مدیریت و کیوتوبین قوی تر می شود.
    کلیدواژگان: توانایی مدیران، عملکرد مالی، قدرت نظارت، اختیار مدیران
|
  • Mohammad Namazi , Zohre Hajiha , Hassan Chenari boket * Pages 1-27
    The main aim of this study is modeling and determining hierarchy of the criteria of real earning management on the prediction of the bankruptcy of the companies listed in Tehran Stock Exchange. The required data was collected from financial statements of 81 companies, during 1386-1396. In this study real earnings management model developed by Dechow et al. (1998) similar to those in Roychowdhury (2006), and the risk of a bankruptcy Altman's criteria (1983) were used. The analysis was attempted via multivariate regression of pooled data algorithm. The results showed the relationship among the flow of abnormal operating cash costs, discretionary abnormal production costs, discretionary abnormal costs and probability of bankruptcy occurrence had positive significant, negative significant and non-significant effect, respectively. In addition, increasing (decreasing) of flow of abnormal operating cash costs resulted in increasing (decreasing) probability of the bankruptcy occurrence. Increasing (decreasing) of discretionary abnormal production costs led to decreasing (increasing) probability of the bankruptcy occurrence
    Keywords: Abnormal Operating Cash Flow, Abnormal Production Costs, Bankruptcy, Real Earning Management
  • Maryam Davallou, Sayyed Mahdi Rezaei * Pages 29-60
    The book-to-market ratio (B/M) is a noisy measure of expected stock returns because it also varies with expected cashflows evolution of B/M, in terms of past changes in book equity and price, contains independent information about expected cashflows that can be used to improve estimates of expected returns.This study examines the impact of the components of the book to market ratio on the explanatory power of stock returns. To this end, a sample of 185 companies listed in Tehran Stock Exchange during 1384 to 1393 were studied. To examine the explanatory power of stock returns by components of the B/M ratio, Fama and Macbeth regression (1973) and portfolio analysis approach are used. The results show that this improvement comes mainly from the change in price, against the results of other countries, and not from the change in book equity
    Keywords: The book to market ratio decomposition, change in book equity, change in market price
  • Mohammad Shabani Varnami, Hosein Didehkhani *, Ali Khozein, ali Goli Pages 61-87
    The present study has been conducted to design a comprehensive model to identify and rate the risks of Islamic securities. For this purpose, the Islamic financial field was initially identified by the formation of an expert team and the internal relations were analyzed between parameters of relevant factors to risks of Islamic securities at two main steps. The first step was to identify the related risks and factors to Islamic securities which were carried out by a decision-making team including 20 experts in the field of capital market after reviewing the literature and the background of the research using a fuzzy Delphi method. Some factors including asset and publisher, intermediate institution (broker), market and price and credit and economic status were assumed as the identified factors by the experts at first step. These factors were ranked by taking their internal relationships into consideration using DEMATEL technique at the second step. According to implementation of DEMATEL method, the research findings showed that the asset and publisher was a variable which influenced variables of intermediate institution, market and price and credit and economic status at the highest level and it was as a powerful influential factor and also variable of credit and financial status was considered as a strong penetrating variable. In other words, the variable of asset and publisher affects market and price and credit and economic status
    Keywords: Islamic bonds, securities, Risk rating, Risk assessment, Multi-Criterion Decision Making (MCDM)
  • Mahmoud Rezaie bonjar, Ebrahim Abbasi * Pages 89-107
    The purpose of this study is to investigate the effective factors on the implementation of the personal Banking model in Refah Kargaran Bank based on Osterwalder's Business Ontology. In this study, the relationship between the three components of the customer, financial management, infrastructure management and the proposed value of providing personal banking products and services of Refah Kargaran Bank was examined. By identifying the effective factors in the implementation these patterns based on Osterwalder and Pigneur (2004), Using the descriptive –correlation and path analysis model, the result of this study shows that there is a significant relationship between customer components, financial management and the proposed value in the personal banking business model. A significant relationship between the infrastructure management and the proposed value component was not approved
    Keywords: Personal Banking, Business Model, Infrastructure Management, Financial Management, Customer
  • Ramin Bashir Khodaparasti, mina saba *, hossein boromandzadeh Pages 109-130
    The main goal of investors is to maximize wealth. Wealth depends on two factors: risk and returns. For this reason, it is vital for shareholders to predict these two factors. The purpose of the present research is to use the five-factor model of Fama & French to predict stock return in offensive and defensive share. For this reason, 105 companies were selected through the systematic disposal method for the period of seven years, from 2008-2016. Also, in this research the beta coefficient has been used to identify offensive and defensive shares. After the formation of portfolio and factors calculation, the cross-sectional regression was used to analyze the data. After analyzing classical hypotheses and co-Linearity test, the final model for each of the offensive and defensive shares were estimated. The results of the research show that value factor and size as a redundant variables but the profitability factor have. The profitability factor has a negative effect on the additional return of defensive shares and do not have effect on the additional returns of the shares offensive. The investment factor has a positive effect on the additional returns of the shares offensive and do not have effect on the additional returns of the defensive shares
    Keywords: Return, Defensive shares, Offensive shares, Five-factor asset pricing model
  • Farnaz Seifi, Amirhossein Erza * Pages 131-156
    The measurement of corporate efficiency has been always noticed by researchers in the evaluation of performance due to its importance. This paper has investigated the relationship between some of important working capital management policies with firm efficiency. Initially, the efficiency of the listed companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) in Iran during period (2011-16) was calculated using Data Envelop Analysis (DEA) as one of effective tools by taking Window Analysis approach (length of panel: 2, 3, and 4 years), then the efficiency trend in these firms was examined in terms of increase or decrease of efficiency over the time and finally corporate efficiency was identified as well. Besides, the relationship among working capital management and the efficiency of companies was explored with Generalized Method of Moments-GMM. The findings indicate that average collection period negatively affects efficiency at significant level and while the variables of sale growth and current ratios positively affect the firm efficiency
    Keywords: Working capital management, Efficiency, Data Envelop Analysis DEA, GMM, Tehran Stock Exchange TSE
  • Dariush Damoori * Pages 157-175
    Investment efficiency is achieved when the company only invests in projects with positive present value. The aim of this study was to evaluate the impact of financial policies on investment efficiency in the company is listed on the Tehran Stock Exchange. The main hypothesis in this study is: there is a significant relationship between Financial politics and investment efficiency. What distinguishes this research from other research in the field of investment efficiency is variable financing policy using the model McKnight et al. (2009) and Brukman (2009) that the debt ratio, financial leverage and cash dividends have used is measured and to measure the efficiency of investment have used Richardson (2006). The sample has been selected using systematic elimination and restricting the number of variables 75 years (1390-1395). The hypotheses were tested and analyzed using regression model and control variables taking into account the value of the company, ROA, ROE and net working capital using panel data regression technique. The results suggest that financial policies have significant impact on investment efficiency. In addition, financial policies and investment efficiency have different effects on companies with different values. The users of financial statements including investors are recommended to choose companies with higher debt ratio and financial leverage and less dividend
    Keywords: Financial Policies, Investment Efficiency, Firm Value, ROA, ROE, Net Turnover Capital
  • sahar khademalhosseini, ZAHRA AMIRHOSSEINI * Pages 177-200
    Considering the influence of supervision's power and managers' decision-making authority, the aim of the study is to investigate the relationship between the managers' ability and the firms' performances. The method of the study is operational on the base of purpose and is naturally correlative. Financial information of 163 firms listed in Tehran Stock Exchange was extracted as a statistical sample using Systematic Elimination and then it was investigated in the period of 2007-2017 (1386-1396). Statistical analysis of data was done by using Eviews with confidence level of 95%; and in order to test the hypothesis, the statistical method of Panel Data and Multi-Variable Linear Regression were used. The findings show that there is a direct significant relationship between management ability and the firms' financial performance (Returns on Assets, Tobin's Q ratio). Also, the authority power of the directors is correlated with managers' ability, it increases firms' Tobin's Q ratio and ROA. Moreover, according to the third hypothesis, the level of supervision has a positive relationship between management ability and Returns on Assets and Tobin's Q ratio.
    Keywords: Managers' ability, Financial performance, Power of supervision, Managers' authority