فهرست مطالب

مجله راهبرد مدیریت مالی
پیاپی 3 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نمازی، غلامرضا رضایی صفحات 1-24
    هدف این مقاله بررسی رابطه بین رقابت در بازار محصول و سیاست تقسیم سود نقدی شرکت-های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به همین منظور، از شاخص های هرفیندال-هیرشمن، لرنر و لرنر تعدیل شده به عنوان معیارهای اندازه گیری رقابت در بازار محصول استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را 67 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می دهد که در طی سال های 1383 تا 1389 مورد بررسی قرار گرفته است. از تحلیل های آماری رگرسیون خطی چند متغیره و تحلیل واریانس یکطرفه برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که به طور کلی بین شاخص های هرفیندال-هیرشمن، لرنر و لرنر تعدیل شده با سیاست تقسیم سود نقدی شرکت ها رابطه معکوس معناداری وجود دارد. این نتایج مطابق مدل جانشینی و در تضاد با مدل پیامد و فرضیه شکار می-باشد. افزون بر این، بر اساس آزمون تحلیل واریانس، نوع صنعت بر میزان رقابت در بازار محصولات هر یک از صنایع موثر است.
    کلیدواژگان: رقابت در بازار محصول، سیاست تقسیم سود نقدی، شاخص لرنر، شاخص هرفیندال، هیرشمن
  • فریدون رهنمای رود پشتی، قاسم غلاملو صفحات 25-43
    این پژوهش به بررسی تاثیر یکی از متغیرهای کلان سیاسی یعنی چرخه سیاسی برعملکرد بورس می پردازد. چرخه سیاسی یک چرخه چهارساله است که براساس این چرخه،بازده بورس اوراق بهادار دردوسال اول یک دولت پایین تر از دوسال دوم همان دولت است.همچنین بررسی عملکرد سالهای مختلف یک دولت به وسیله فورستر واسکمیتز نشان می دهد که بازده بورس درسال دوم نسبت به سالهای دیگر دولت پایین تر است. این پژوهش دربورس اوراق بهادار تهران در قلمرو زمانی مردادماه 1380 تا آبان ماه 1391 انجام شده است که دراین پژوهش بازده بورس براساس دو شاخص یعنی شاخص کل قیمت وشاخص کل قیمت وبازده نقدی محاسبه شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که، هیچ رابطه معناداری بین متغیر مستقل (چرخه سیاسی)ومتغیرهای وابسته(بازده شاخص کل قیمت، بازده شاخص کل قیمت وبازده نقدی) وجودندارد.به عبارت دیگر هیچ تفاوت معناداری بین عملکردبورس درنیمه اول ونیمه دوم تصدی دولت وجودندارد.همچنین نتایج نشان می دهدکه هیچ تفاوت معناداری بین عملکرد بورس در چهارسال مختلف تصدی دولت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، چرخه سیاسی، شاخص قیمت، شاخص قیمت وبازده نقدی
  • ابراهیم عباسی، فاطمه معلمی صفحات 45-63
    در این تحقیق، به بررسی تاثیر توقف موقت معاملات بر نقدشوندگی و نوسان پذیری قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. این مطالعه تغییرات غیرعادی در حجم معاملات، شکاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش، عمق بازار و نوسان پذیری قیمت سهام را مورد بررسی قرار می دهد. 231 توقف موقت معاملاتی مربوط به 50 شرکت از بورس تهران به روش نمونه گیری حذفی در دوره زمانی 1390-1387 مورد بررسی قرار گرفتند. فرضیه ها نیز با آزمون رتبه علامت ویلکاکسون در نرم افزار spss بررسی شدند. نتایج نشان داد حجم معاملات سهام دوره غیر عادی با دوره عادی و دوره قبل توقف با بعد توقف تفاوت معناداری ندارد. شکاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش دوره غیرعادی بیشتر از دوره عادی و بعد توقف نیز بیشتر از قبل توقف است. عمق بازار دوره غیرعادی با دوره عادی و قبل توقف با بعد توقف تفاوت معناداری ندارد. نوسان پذیری قیمت سهام دوره غیرعادی بیشتر از دوره عادی اما قبل توقف با بعد توقف تفاوت معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: توقف موقت معاملات، نقدشوندگی، عدم تقارن اطلاعاتی، شکاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام، عمق بازار
  • فرانک سادات میرعبداللهی، نظام الدین رحیمیان، فرزین رضایی صفحات 65-88
    با شکل گیری رابطه نمایندگی، تضاد منافع بین مدیران و سهامداران به وجود می آید و مدیران ممکن است دست به رفتارهای فرصت طلبانه بزنند و تصمیماتی را اتخاذ کنند که در جهت منافع آنان و برخلاف منافع سهامداران باشد. شرکت های عضو بورس اوراق بهادار دارای ساختار مالکیت متفاوتی هستند و درسالهای اخیر، اصول راهبری شرکت هاروی این ساختار مالکیت تاثیر گذاشته است. این تحقیق به منظور مطالعه تاثیر ساختار مالکیت شرکت ها بر عملکرد آن ها در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. برای انجام تحقیق از 70 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در قلمرو زمانی (1383-1389)و روش داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین تمرکز مالکیت و عملکرد مالی شرکت های بورس اوراق بهادار ارتباط معنا داری وجود ندارد و این ارتباط به صورت منحنی شکل نمی باشد و در مورد مالکیت سهامداران نهادی و عملکرد مالی شرکت ها ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد JEL:G32،G34
    کلیدواژگان: نظریه نمایندگی، ساختار مالکیت، عملکرد مالی شرکت، معیار های ارزیابی عملکرد، سرمایه گذاران نهادی
  • احمد بدری، عظیم رجبی صفحات 89-110
    تاکنون به منظور طراحی مدلی مناسب برای پیش بینی بازده سهام، تلاش های بسیاری صورت گرفته است. یکی از قدیمی ترین این مدل ها، CAPM می باشد. به رغم مقبولیت نسبی، این مدل همواره به دلیل قدرت تبین کنندگی پایین و به استناد آزمون های تجربی متعددی مورد انتقاد قرار گرفته است. مدل سه عاملی فاما و فرنچ (1993) از موخرترین مدل های ارائه شده در این حوزه است. پس از ارائه این مدل، محققین دیگری سعی کرده اند با افزودن عامل (عوامل) دیگری به این مدل، قدرت توضیح دهندگی آن را افزایش دهند که معروف ترین آنها مدل چهار عاملی کارهارت می باشد که عامل مومنتوم را به مدل سه عاملی افزوده است. تحقیقات بعدی، عامل نوسان پذیری را مورد توجه قرار دادند.
    تحقیق حاضر در پی آزمون قدرت توضیح دهندگی مدل چهار عاملی است که با افزودن نوسان پذیری، کارکرد این مدل را در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار داده است. نمونه مورد بررسی شامل 95 شرکت در بازه زمانی 1381 تا 1390 می باشد.
    نتایج نشان می دهد، شرکت های بزرگ در مقایسه با شرکت های کوچک، شرکت های رشدی در مقایسه با شرکت های ارزشی – برخلاف نتایج تحقیقات فاما و فرنچ (1993) – دارای بازدهی بالاتری می باشند. به علاوه، شرکت های دارای انحراف معیار بالاتر بازده در مقایسه با شرکت های دارای انحراف معیار پایین، بازدهی بالاتری دارند. همچنین، افزودن عامل نوسان پذیری به مدل سه عاملی موجب افزایش معنادار در قدرت توضیح دهندگی مدل سه عاملی می گردد. و نهایتا توان تبیین کنندگی مدل چهار عاملی، تحت تاثیر اثر صنعت قرار نمی گیرد.
    کلیدواژگان: مدل سه عاملی فاما و فرنچ، مدل چهار عاملی، نوسان پذیری، انحراف معیار بازده سهام
  • سید عباس موسویان، میثم فدایی واحد صفحات 111-129
    یکی از روش های تخصیص منابع در بانکداری متعارف، اعتبار در حساب جاری است. این نوع از خدمات در قالب تخصیص اعتبار به بنگاه ها برای استفاده در نیازهای کوتاه مدت، فوری و ضروری می باشد. این نوع از خدمات با توجه به ماهیت ربوی بودن آن ها، در چارچوب قانون عملیات بانکی بدون ربا در کشورمان قابل استفاده نیست. با توجه به مزایای بسیار زیاد این روش، در سال های اخیر پژوهشگران حوزه ی مالی اسلامی به دنبال راهکارهای جایگزین برای استفاده از این شیوه ی تخصیص منابع می باشند. در این سال ها راهکارهای متفاوتی برای جایگزینی ارائه شده است اما بیشتر راه حل ها علی رغم مشروع بودن به دلیل جذابیت و مقبولیت کمی که برای بانک ها یا بنگاه هاداشته اند مورد استقبال قرار نگرفته اند و یا اینکه دارای فرآیند پیچیده ای بوده اند که در عمل قابلیت پیاده شدن نداشتند. این مقاله که از نوع پژوهش کاربردی است با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی در صدد ارائه راهکاریبا استفاده از عقد وکالت می باشد که علاوه بر مشروعیت،به لحاظ اقتصادی نیز مقبول بانک ها و بنگاه های اقتصادی بوده و همچنین بتواند یک فرآیند سهل و آسان برای استفاده از اعتبار را فراهم آورد. در این راهکار، بانک، اعتباری را در قالب عقد وکالت به بنگاه تخصیص می دهد و به او وکالت می دهد تا این اعتبار را در قالب هر کدام از عقود مبادله ای که می خواهد با ملاحظه شرایط و سود معین مدنظر بانک به بنگاه خود اعطا کند و اقساط استفاده از اعتبار که شامل اصل اعتبار و سود بانک می باشد را به بانک بازپرداخت نماید.
    کلیدواژگان: اعتبار در حساب جاری، وکالت، وکیل، بانکداری بدون ربا
  • احمد خدامی پور، رحمت الله هوشمند زعفرانیه، وحید محمدرضا خانی صفحات 131-146
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین ساختار سرمایه و بازده غیرعادی آتی سهام می باشد. همچنین، این تحقیق بدنبال شناسایی اثر سهم تمرکز در صنعت بر ارتباط بین ساختار سرمایه و بازده غیرعادی آتی سهام نیز می باشد. بدین منظور، داده های مورد استفاده، از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در طی سال های 1385 الی 1391 استخراج شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون چند متغیره و داده های پانلی استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که بین ساختار سرمایه و بازده غیرعادی آتی سهام ارتباط منفی و معناداری وجود دارد. از طرف دیگر، سهم تمرکز صنعت اثر منفی و معناداری بر ارتباط بین ساختار سرمایه و بازده غیرعادی آتی سهام دارد. همچنین، نتایج بیانگر ارتباط مثبت و معناداری بین اندازه شرکت و فرصتهای رشد با بازده غیر عادی آتی سهام می باشد. بین نسبت قیمت به سود و بازده غیرعادی آتی سهام نیز ارتباط منفی و معناداری مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، بازده غیرعادی آتی سهام، شاخص تمرکز صنعت
|
  • Mohammad Namazi, Gholamreza Rezaei Pages 1-24
    This paper investigates the relation between product market competition and managers’ decision to distribute cash dividend to shareholders. Therefore، the Herfindahl-Hirschman، Lerner، and Modified Lerner indexes were employed as a proxy for product market competition. The research population composes of 67 companies listed on Tehran Stock Exchange which have been studied during the years 2004 to 2010. Multivariate linear regression statistical analysis was used to test the hypotheses of the research. The results of the study indicate that firms located in more competitive industries would pay lesser dividends than firms in the less competitive markets. The results in this paper seem to support the «Substitution Model» and the «Opposing Outcome Model» and «Predation Hypothesis». Furthermore، based on analysis of variance، type of industry is an effective factor on product market competition.
    Keywords: Product Market Competition, Dividend Policy, Lerner Index, Herfindahl, Hirschman Index
  • Dr Fredon Rahnema Rodphosti, Ghasem Gholamlo Pages 25-43
    This study examines the impact of political cycle on Tehran stock Exchange performance. Political cycle is a four-year cycle that Is known to political business cycle and Presidential cycle. Political cycle theory shows that stock returns fall during the first half of a presidency، and rise during the second half of a presidency. Also Stock market performance in different years from a government in USA Indicated stock returns is lower in the second year than in other years. In this study، stock market performance is measured by Exchange price Index return، Exchange dividend and price Index return. The research method is based on the goal، application and is based on the method descriptive. we used two methods to collect data and content،library method and Using the Exchange documents. The study used descriptive and inferential statistics. Statistical analysis was performed using SPSS software. The results of this research indicate that There is«nt significant relationship Between the independent variable (Political cycle) and dependent variables (price Index return، dividend and price Index return). In other words، there is no significant difference between Thehran stock performance (Basis of two indicators) the first half and second half of a presidency. Also، there is no significant difference between Thehran stock performance the different years of a presidency. In summary، this research shows Tehran Stock Exchange does not follow the political cycle.
    Keywords: Stock Exchange, political cycle, Exchange price Index, Exchange dividend, price Index
  • Pages 45-63
    This research examines the impacts of trading halts on liquidity and price volatility of companies listed in Tehran Stock Exchange. This study examines abnormal changes of trading volumes، bid-ask spreads، market depth at the best-quotes around trading halts and price volatility. Considering limitation sampling، we examined 231 trading suspensions related to 50 companies from 1387 to 1390. Using SPSS 19 and Compare Means Method، results indicated that abnormal period trading volumes with normal period and also pre-halt period with post-halt don’t have a significant difference. Abnormal period bid-ask spreads is more than normal period; likewise، post-halt is more than pre-halt. Abnormal period market depth with normal period and also pre-halt period with post-halt don’t have a significant difference. Abnormal period price volatility is more than normal period and pre-halt period with post-halt don’t have a significant difference.
    Keywords: Trading halts, liquidity, Information asymmetry, Bid, ask spreads, Market depth
  • Faranaksadat Mirabdollahi, Nezamodin Rahimian, Farzin Rezaei Pages 65-88
    With forming Agency relationship، there is relation between the conflict between Managers and Shareholders and the managers can behave like opportunities and make decisions that are toward based on their benefits and interest and in contrast of the shareholder’s interest. The companies that are member of Stock Exchange، have different structure and in recent years، corporate governance of Harvey Company influenced upon its structure. This research was performed for studying the effect of structure of corporate Governance upon their performance in Tehran Stock Exchange، for this research، 70 active Companies in Tehran Stock Exchange at time period (2004-2010) and panel data was used. The results showed that there is not meaningful relation between ownership concentration and firm financial performance for stock exchange companies and the relation is as not hump – shaped and there is positive relation between Institutional investors and firm financial performance. JEL: G32،G34
    Keywords: Agency Theory, Ownership structure, Firm Financial Performance, Performance Assessment Measures, Institutional Investors
  • Pages 89-110
    Many attempts have been made so far to design a proper model to predict stock return. One of the oldest models is CAPM. Despite the relative acceptability، this model is usually criticized for low explanatory power and also due to the results of different experimental examinations. The Fama and French Three-Factor Model (1993) is one of the latest models that is introduced in this field. After introducing this model، many researchers have tried to increase its explanatory power by adding some other factors to it and the most famous of them is The Carhart Four-Factor Model that has added the momentum factor to the Three-Factor Model. Subsequent researches have concentrated on the volatility. This research is conducted on the explanatory power of the four-factor model that by adding volatility has made it the center of attention in Tehran’s Stock Exchange. The sample that is being studied on includes 95 firms in a period between the years 1381 to 1390. The results show that in contrast to the results obtained by Fama and French researches (1993)، large firms compared to small ones and growth firms compared to value firms have higher returns. Moreover، firms with higher standard deviation of the return have higher return compared to those with lower standard deviation. Also، adding the volatility factor to the three-factor model results in significant increase in the explanatory power of the three-factor model. Finally، the explanatory power of the four-factor model is not influenced by industry.
    Keywords: The Fama, French Three, Factor Model, The Four, Factor Model, volatility, standard deviation of the stock return
  • Pages 111-129
    One method of allocating resources in conventional banking in overdarft. This type of service consist of the allocation of credit to businesses for short-term and urgent needs. This type of service due to the nature of their interest، in the framework of non-interest banking in our country is not usable. Given the immense benefits of this approach in recent years، Islamic finance scholars seekalternatives to the use of this method of resource allocation. In recent years، several approaches have been proposed to replace but rather to be acceptable from sharia perspective، the attractiveness and acceptability of this solution for banks or firms isn’t acceptable. This article is a practical research and with the analytical method، want to design a model based on attornetship contract. This article give an alternative that is acceptable from sharia perspective. In addition، this method is acceptable for banks and firms economically. The use of credit in this method have very easy procedure. In this solution، the bank allocate credit to firm based on attorneyship contract and give attorneyship to them for use this credit based on conditions and bank’s expected rate of profit. Finally، the firm payback the credit and it’s profit to the bank.
    Keywords: overdraft, attorneyship, attorney, non, interest banking
  • Pages 131-146
    The purpose of this paper is to investigation the relationship between capital structures and stock futures Abnormal returns. Also، this study is also sought to identify the contribution of concentration in the industry on the relationship between capital structure and future stock returns. The data used، has been extracted from firms is listed in the Tehran Stock Exchange in the period 1385-1391. For analyzing data and hypothesis testing has been used linear multivariable regression model base on panel data. The results from hypotheses testing show that there is a significant positive relationship between capital structures and future Abnormal Returns. On the other hand، the share of industry concentration is a significant and negative effect on the relationship between capital structure and stock futures Abnormal returns. Also، there is a positive relationship between growth opportunities and company size to stock futures Abnormal returns. There is a significant negative relationship between ratio price to earnings (P/E) and stock futures Abnormal returns.
    Keywords: capital structure, stock futures Abnormal returns, the level of concentration in the industry