فهرست مطالب

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید عبدالمجید جلایی، اکبر رحیمی پور، هدیه میر، محمود جمال زاده صفحات 1-27
    حاکمیت شرکتی مقوله ای است که در دهه های اخیر بدلیل افزایش رسوایی های مالی ، مورد توجه ویژه پژوهشگران حوزه حسابداری قرار گرفته است. همچنین معامله با اشخاص وابسته از ویژگی های معمول فعالیت های جاری است. بنابراین این پژوهش به بررسی اثر شاخص کیفیت حاکمیت شرکتی بر محدود کردن مدیریت سود با استفاده از معاملات غیرمعمول با اشخاص وابسته در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. نمونه آماری پژوهش را تعداد 70 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1388 تا 1393 تشکیل می دهند. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد حاکمیت شرکتی بر معاملات غیرمعمول با اشخاص وابسته تاثیر معناداری دارد. این نتیجه نشان دهنده اهمیت توجه به حاکمیت شرکتی و تلاش در جهت بهبود آن و کمک به بهبود مدیریت سود می باشد.نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد حاکمیت شرکتی بر معاملات غیرمعمول با اشخاص وابسته تاثیر معناداری دارد. این نتیجه نشان دهنده اهمیت توجه به حاکمیت شرکتی و تلاش در جهت بهبود آن و کمک به بهبود مدیریت سود می باشد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، مدیریت سود، معاملات غیرمعمول با اشخاص وابسته
  • شهرام فتاحی، مهدی رضایی، طاهره جاهد صفحات 29-50
    سودآوری بانک ها امری تعیین کننده و ضروری برای ثبات اقتصادی است. بانک ها به عنوان موسسات مالی و خدماتی نقش تعیین کننده ای در گردش پول و ثروت جامعه دارند و ازاین رو از جایگاه ویژه ای در اقتصاد هر کشور برخوردارند. با توجه به تلاش های جهانی در زمینه ارتقاء کیفیت نظارت بر بانک ها و قرار گرفتن حرکت بانک ها در مسیر سلامت مالی پرداختن به موضوع شاخص های سلامت بانکی و تاثیرگذاری آن بر کارایی بانک های تجاری از اهمیت بالایی برخوردار است. در پژوهش حاضر سعی شده است تا بر مبنای ادبیات شاخص کملز ارزیابی دقیقی از عملکرد بانک های تجاری در ایران به عمل آورد. بر این اساس در این پژوهش تاثیر شاخص های سلامت بانکی بر سودآوری بانک های تجاری ایران در طی دوره 1384 تا 1393 موردبررسی و ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور با استفاده از رهیافت رگرسیون پانل آستانه هانسن (1999) نتایج نشان می دهد که مقادیر کفایت سرمایه بیشتر از آستانه ی 23 10٫ درصد تاثیر مثبت و معنی داری بر سودآوری بانک های تجاری در ایران دارد، درحالی که مقادیر کفایت سرمایه کمتر از آستانه ی 10.23 درصد تاثیر منفی و معنی داری بر سودآوری بانک ها دارد. همچنین نتایج حاکی از تاثیر معنی دار سایر معیارهای سلامت بانکی؛ کیفیت دارایی های بانکی، کیفیت مدیریت، کیفیت نقدینگی و حساسیت به ریسک بازار بر سودآوری بانک های موردبررسی است.
    کلیدواژگان: سلامت بانکی، کفایت سرمایه، سودآوری، رگرسیون پانل، شاخص کمل
  • نجمه راموز، مریم محمودی صفحات 51-75
    پیش بینی ریسک ورشکستگی مالی یکی از مهمترین موضوعات در حوزه تصمیم گیری مالی شرکت ها است. از این جهت، تاکنون مدل های متنوعی که هرکدام از نظر متغیرهای پیش بینی کننده و تکنیک ها متفاوتند، ارائه شده اند. استفاده از ترکیب متغیرهای حسابداری و بازاری در مدل به عنوان ورودی، قطعا بر نتایج و دقت پیش بینی ها تاثیر مستقیمی خواهد داشت. در این مطالعه، پیش بینی با استفاده از مدل ترکیبی (استفاده از متغیرهای حسابداری و بازاری ) و تکنیک شبکه های عصبی از نوع مدل پرسپترون چندلایه (MLP) صورت پذیرفت. نمونه پژوهش شامل 90 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (31 شرکت ورشکسته طبق ماده 141 قانون تجارت ایران و 59 شرکت غیرورشکسته) طی سال های 1393-1386 می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که مدل ترکیبی (ترکیب متغیرهای حسابداری و بازاری) با استفاده از تکنیک شبکه عصبی، نسبت به هر کدام از دو مدل حسابداری و بازاری از دقت بالاتری در پیش بینی ریسک ورشکستگی مالی برخوردار است. همچنین، مدل بازاری نیز دقت بیشتری نسبت به مدل حسابداری دارد.
    کلیدواژگان: ریسک ورشکستگی مالی، متغیرهای حسابداری، متغیرهای بازاری، مدل ترکیبی، شبکه عصبی
  • حسن حسنی، عسگر پاک مرام صفحات 77-97
    ساختار سرمایه به عنوان مهم ترین پارامتر موثر بر ارزش گذاری و جهت گیری بنگاه اقتصادی در بازارهای سرمایه مطرح شده است. هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر ساختار سرمایه ی شرکت ها با تاکید بر چرخه تجاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این پژوهش، تعداد 102 شرکت در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392- 1385 مورد بررسی قرار گرفت که از 816 نمونه سال - شرکت این پژوهش بر اساس مدل چرخه تجاری؛ تعداد 483 سال - شرکت در دوره رکود به سر برده و 333 سال - شرکت در دوره رونق به سر می برند. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و روش پژوهش از نوع همبستگی و علی پس رویدادی و روش آزمون فرضیه ها، آزمون همبستگی و رگرسیون کلاسیک است. نتایج پژوهش نشان می دهد که معیارهای سودآوری، اندازه شرکت، دارایی های مشهود و ریسک تجاری به عنوان متغیرهای مستقل بر ساختار سرمایه شرکت ها به عنوان متغیر وابسته؛ تاثیر معنی دار و قوی دارند.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، چرخه اقتصادی، سودآوری، دارایی های مشهود، تمرکز مالکیت
  • علی خوزین صفحات 99-114
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ابعاد نقدشوندگی سهام با حجم فروش اولیه اوراق اختیار فروش تبعی به عنوان یک ابزار مالی نوین در کشور ایران است. برای این منظور داده های از نوع سری زمانی مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که اوراق اختیار فروش تبعی سهام آنها منتشر شده بود گردآوری گردید. در این پژوهش، ابعاد نقدشوندگی سهام متغیر مستقل و حجم فروش اوراق اختیار فروش تبعی متغیر وابسته بوده است. برای سنجش نقدشوندگی سهام از معیارهای تفاوت قیمت پیشنهادی خرید و فروش، عمق بازار و تعداد دفعات معاملات استفاده شده است. پژوهش حاضر در گروه پژوهش های اثباتی، پس رویدادی و کاربردی طبقه بندی شده و فرضیات بر اساس مدل های همبستگی و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه مورد آزمون قرار گرفتند. بر اساس آزمون فرضیه ها بین شکاف قیمت سهام و عمق بازار با حجم فروش اوراق اختیار فروش تبعی رابطه ای مشاهده نشد، درحالیکه رابطه بین دفعات معامله سهام با حجم فروش اوراق اختیار فروش تبعی مثبت و معنی دار بوده است. نتایج نشان می دهد که بر خلاف بسیاری از محیط های سرمایه گذاری و پژوهش های دیگر، در ایران سهامداران موقع خرید اوراق اختیار فروش تبعی توجهی به نقدینگی سهام ندارند و تنها برای پوشش ریسک این اوراق را خریداری می کنند.
    کلیدواژگان: اوراق فروش تبعی، شکاف قیمت، گردش معاملات سهام، مدیریت ریسک، نقدشوندگی
  • زهره حاجیها، قدرت الله هدایتی صفحات 115-133
    هدف این پژوهش بررسی رابطه فرهنگ شرکت و رفتار (خوش بینی) مدیریت با ریسک گزارشگری مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال-های 1387 تا 1393 بوده و حجم نمونه به روش غربالگری (با استفاده از فرمول کوکران) برابر با 109 شرکت می باشد. روش تحقیق توصیفی-همبستگی و روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و استفاده از اطلاعات سایت سازمان بورس اوراق بهادار، نرم افزار تدبیرپرداز بوده است. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره مبتنی بر داده های پانل با اثرات ثابت نشان داد بین فرهنگ شرکت و رفتار مدیریت با ریسک گزارشگری مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد. همچنین این نتایج حاکی از ارتباط معکوس بعد فرهنگی اجتناب از عدم اطمینان و نیز ارتباط مستقیم بعد فرهنگی فردگرایی با ریسک گزارشگری مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ شرکت، رفتار (خوش بینی) مدیریت، ریسک گزارشگری مالی
  • وحید تقی زاده خانقاه، مهدی زینالی صفحات 135-157
    هدف این پژوهش بررسی نقش ویژگی های هیات مدیره و جبهه گیری مدیریت بر استراتژی متنوع سازی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این راستا تعداد 110 شرکت برای دوره زمانی 1387-1393 انتخاب گردید. از روش داده های ترکیبی برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شد. برای بررسی ویژگی های هیات مدیره از شاخص های اندازه و استقلال هیات مدیره و برای بررسی جبهه گیری مدیریت از سه شاخص دوگانگی پست مدیر عامل، مالکیت مدیریتی و ریسک سرمایه گذاری بیشتر از حد استفاده شده است. همچنین جهت اندازه گیری متنوع سازی شرکتی از دو شاخص هرفیندال و آنتروپی استفاده شد. نتایج نشان می دهد که اندازه و استقلال هیات مدیره به ترتیب یک تاثیر مثبت و منفی بر متنوع سازی شرکت دارند. بدین معنی که در شرکت هایی با هیات مدیره های بزرگ و استقلال پایین اعضای هیات مدیره، متنوع سازی شرکت در سطح بالایی است. همچنین نتایج نشان داد که دوگانگی پست مدیر عامل و افزایش ریسک سرمایه گذاری بیشتر از حد بر متنوع سازی شرکت تاثیر مثبتی دارند در حالی که مالکیت مدیریتی تاثیری بر متنوع سازی شرکت ندارد. نتایج سازگار با تئوری نمایندگی می باشد. مطابق این تئوری افزایش تضاد بین سهامداران و مدیران موجب می شود تا مدیران داخلی شرکت برای انجام رفتارهای فرصت طلبانه خود در جهت متنوع سازی شرکت، انگیزه داشته باشند.
    کلیدواژگان: ویژگی های هیات مدیره، جبهه گیری مدیریت، تنوع سازی شرکت، تئوری نمایندگی
|
  • Abdol Majid Jalae, Akbar Rahimipoor, Hedyeh Mir, Mahmood Jamalzade Pages 1-27
    In recent decades due to financial scandals¡ corporate governance has received special attention in the field of accounting. The transaction with related parties is of the usual features of current activities. So this study was to evaluate the effect of corporate governance quality index on limiting earning management using unusual transactions with related parties in 70 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 2010-2015. The results of the data analysis showed that corporate governance has significant effects on unusual transactions with related parties. This result shows the importance of corporate governance and efforts to improve it and help improve earning management.
    Keywords: corporate governance, Earnings management, unusual transactions with related parties
  • Shahram Fatahi, Mehdi Rezaei, Tahereh Jahed Pages 29-50
    The profitability of banks is a crucial factor for economic stability. Banks, as financial and service institutions, have a determinant role in cash and wealth flow of society; hence, they have a considerable position in economy. Considering global attempts in promoting the quality of supervision on banks and banks’ direction within financial health, it is vital to study the indicators of banking soundness and their effects on the efficiency of commercial banks. This study aims to evaluate the performance of commercial banks in Iran through an accurate method based on literature of CAMELS indicators. Accordingly, the effect of banking soundness indexes on the profitability of commercial banks was assessed and evaluated during 2005-2014. For this purpose, Hansen threshold panel regression approach (1999) was used and the obtained results indicate that capital adequacy at appropriate threshold (above 10. 23%) has positive and significant effect on the profitability of commercial banks in Iran while lower capital adequacy than 10. 23% threshold has a negative and significant effect on the profitability of banks. Also, the results imply a significant effect of other banking soundness criteria such as the quality of banks assets, management quality, quality of liquidity and sensitivity to market risk on the profitability of studied banks.
    Keywords: Banking soundness, capital adequacy, Profitability, panel regression, CAMEL Index
  • Najmeh Ramooz, Maryam Mahmoudi Pages 51-75
    Predicting the risk of financial bankruptcy is one of the most important issues in the field of companies’ financial decision. Accordingly, a variety of models that each is different in terms of predictor variables and techniques has been introduced so far. The use of the combination of accounting and market-driven variables in the model as input will have definitely a direct impact on the results and accuracy of forecasts. In this study, the prediction was accomplished by using a hybrid model (the use of accounting and market-driven variables) and neural networks technique of multi-layer perceptron model (MLP). The sample of research consists of 90 accepted companies in Tehran Stock Exchange (31 bankrupted companies in accordance with article Iran’s 141 trade laws and 59 non-bankrupted companies) during 2007-2014 period. The research results show that the hybrid model (combination of accounting and market-driven variables) using neural network technique has higher accuracy than each of the two accounting models and market-driven model in predicting the risk of financial bankruptcy. Likewise, the market-driven model is more accurate than accounting model.
    Keywords: Risk of financial bankruptcy, Accounting Variables, Market-driven variables, Hybrid model, neural network
  • Ali Khozein Pages 99-114
    The aim of this study was to evaluate the relationship between stock liquidity dimensions and put option volume vas a new financial instrument in Iran. For this purpose, the data about companies listed in Tehran Stock Exchange whose put option was published had been collected. In this study, the dimensions of stock liquidity are the independent variable and the volume of put option is the dependent variable. The difference between buy and sell proposed stocks price, market depth and the number of transactions were used to measure stock liquidity. According to stock liquidity metrics, three hypotheses have been developed. It is found the there is no relationship between bid ask spread and market depth with put option volume but a positive relationship between the number of transactions and the liquidity of put option was observed. The results show that in Iran in contrast with the previous research, shareholders do not pay attention to liquidity stock when they want to buy put option but do it just for covering risk management.
    Keywords: Bid Ask Spread, Liquidity, Market depth, Put Option, risk management
  • Zohreh Hajiha, Ghodrat Hedayati Pages 115-133
    The purpose of this study is to investigate the relationship between corporate culture and management behavior (optimism) with financial reporting risk in companies listed in Tehran Stock Exchange. The population of the present study consists of companies listed in Tehran Stock Exchange from 2008 to 2014 and sample size is equal to 109 companies by using screening method after the elimination of outlaying observations. This study is an applied study in terms of purpose. The design used in this study is of ex post facto type (by using past information and data). For collecting information, bibliographical method is used and information was collected from Stock Exchange Organization website, Rahavard Novin and Tadbir Pardaz applications. In this study, considering the existing type of data and statistical analysis methods, panel data method was used. The results obtained from data analysis by using multivariable linear regression based on panel data with fixed effects indicated that there is a direct and significant relationship between corporate culture and management behavior (optimism) with financial reporting risk in companies listed in Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Corporate culture, management's behavior (optimism), financial reporting risk
  • Vahid Taghizadeh Khanqah, Mehdi Zeinali Pages 135-157
    The purpose of this paper is to examine the effect of the board characteristics and the management entrenchment on the diversification strategy at firms listed in Tehran Stock Exchange. In this regard, 110 companies were selected for the period 2008-2014. Panel data method was used to test the hypotheses. In order to examine board characteristics, board size and board independence proxies and to review the management entrenchment, CEO duality, managerial ownership and over investment risk were used. For measuring corporate diversification, Herfindahl and entropy were used. The results show that the size and independence board have negative and positive effects on corporate diversification. This means that company diversification is at high level with large boards and low independent board members. The results show that the CEO duality and the increase of over investment risk have a positive effect on corporate diversification, while managerial ownership has no effect on diversification. The results are consistent with agency theory. According to this theory, the increase in the conflict between shareholders and managers makes the internal managers motivated for opportunistic behavior in order to diversify their enterprise.
    Keywords: Board Characteristic, Management Entrenchment, Diversification, agency theory