فهرست مطالب

راهبرد مدیریت مالی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 22، پاییز 1397)

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 22، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جعفر باباجانی، قاسم بولو، امین غزالی صفحات 1-29
    در این پژوهش تلاش می گردد که با استفاده از رویکرد ریزش مورد انتظار نهایی که به تازگی در ادبیات ریسک سیستمی موردتوجه قرارگرفته است چارچوبی جهت سنجش و پیش بینی ریسک سیستمی در بازار سرمایه ایران ارائه گردد. بر این اساس، ریزش مورد انتظار نهایی به عنوان سنجه ریسک سیستمی با در نظر گرفتن مفروضاتی برای بازده بازار و بنگاه اقتصادی، به صورت تابعی از میانگین، نوسانات، همبستگی و امید ریاضی های دنباله، تجزیه خواهد شد و اجزاء آن با استفاده از یک چارچوب ARMA‐GJR-GARCH-DCC و یک برآورد کننده ناپارامتری دنباله سنجیده می شود. بدین ترتیب، یک پانل هفتگی از ریزش مورد انتظار نهایی شرکت ها ایجاد می گردد. از طرف دیگر، ریسک سیستمی در دوره ای که به نظر آرام می رسد و نوسانات پایین است ساخته شده و تا زمان فعال شدن انباشته می شود؛ به عبارت دیگر، در زمان کاهش نوسانات، پتانسیل ریسک سیستمی افزایش می یابد. لذا در این پژوهش، با بهره برداری از ساختار پانلی داده ها و ارتباط ریزش مورد انتظار نهایی با مقادیر متغیرهای خاص شرکت که امکان دسترسی به آن ها در فواصل زمانی مشخص وجود دارد مدلی برای پیش بینی ریسک سیستمی طراحی می گردد.
    کلیدواژگان: ریسک سیستمی، سنجش ریسک سیستمی، پیش بینی ریسک سیستمی، ریزش مورد انتظار نهایی، سرایت ریسک، همبستگی شرطی پویا
  • علیرضا سارنج ، رضا تهرانی، خلیل عباسی موصلو، محمد ندیری صفحات 31-58
    عموما تصور بر این است که معاملات اخلالی باعث ناکارایی بازار می شود و شناخت دلایل عدم کارایی همیشه یک چالش واقعی در ادبیات مالی بوده است. در همین راستا پژوهش حاضر به بررسی وجود معامله گران اخلال گر در بازار سهام ایران می پردازد و الگویی کمی را برای سنجش ریسک معامله گران اخلال گر، واکنش بیش ازاندازه، واکنش کمتر از اندازه و قیمت گذاری نادرست مورد آزمون قرار می دهد. در این پژوهش برای اولین بار از نمادهای پربیننده برای تدوین یک شاخص جدید رفتاری (BIX) استفاده شده است. این شاخص جدید برای شناسایی معامله گران اخلال گر به کار می رود و با استفاده از آن می توان به بتای دقیق تری نسبت به بتای بازار دست یافت. همچنین با استفاده از CAPM و مدل رفتاری قیمت گذاری دارایی (BAPM) در دوره شش ساله 1395-1390 برای 96 شرکت نشان می دهیم که بازار سهام ایران خطای رفتاری معناداری دارد. علاوه بر این نتایج حاصل از به کارگیری مدل اخلال تعدیل شده با اطلاعات (IANM) نشان داد که معامله گران اخلال گر در 100% مواقع در بازار سهام ایران فعال هستند و باعث ناکارایی آن می شوند. بیشترین نوع عدم کارایی در این بازار واکنش بیش ازاندازه در 46. 67% مواقع و پس ازآن قیمت گذاری نادرست و واکنش کمتر از اندازه به ترتیب در 45. 63% و 7. 71% درصد مواقع است. یافته های این پژوهش به شناخت جو حاکم بر بازار کمک می کند و از شاخص جدید رفتاری (BIX) می توان به عنوان شاخص تمایلات سرمایه گذاران ایرانی بهره جست.
    کلیدواژگان: شاخص رفتاری، معامله گران اخلالگر، معامله گران مطلع، عدم کارایی
  • حسین خنجرپناه، داود دوروش، سعید شوال پور، آرمین جبارزاده صفحات 59-79
    پیش بینی حرکت قیمت سهام ازجمله مسائلی است که همواره تحلیل گران و سرمایه گذاران با آن مواجه هستند و آنان از ابزارهای مختلفی ازجمله تحلیل های بنیادی و تکنیکال برای انتخاب سهام خوب و همچنین پیش بینی روند قیمتی در روزهای آینده استفاده می کنند. آنچه تحلیل گران به آن توجه دارند، توانایی تحلیل تکنیکال در پیش بینی های کوتاه مدت می باشد. بدین منظور، در این مقاله، مدل هایی با استفاده از ابزارهای شبکه عصبی، لاجیت، پروبیت و مقدار حدی به منظور پیش بینی جهت حرکت قیمت سهم در روز بعد ارائه شده است. برای پیاده سازی و مقایسه مدل های ارائه شده، برخی از شاخص های تکنیکال روزانه سهام شرکت ایران خودرو در بورس اوراق بهادار تهران که ازجمله سهام های مورد اقبال سرمایه گذاران می باشد، بررسی شده است. بازه زمانی موردبررسی سال های 1392 تا 1397 بوده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در آزمون نا پارامتری برابری نسبت ها، ازلحاظ آماری مدل های ارائه شده تفاوت معناداری باهم نداشته اند، اما معیارهای سنجش خطا بیان می کند که مدل پروبیت، خطای کمتری در پیش بینی سهام در بازار بورس تهران دارد.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار تهران، پروبیت، شاخص تکنیکال، شبکه های عصبی مصنوعی، لاجیت
  • ناصر `یارمحمدیان ، علی مریدیان پیردوستی، رضا نصر اصفهانی صفحات 81-108
    رشد و توسعه اقتصادی کشورها در گرو پروژه های مختلف زیرساختی و خدماتی می باشد. محدودیت منابع بودجه ای دولت ها برای تامین مالی پروژه های بزرگ و همچنین تقاضای زیاد مالی موجود در زمینه سرمایه گذاری در این پروژه ها، کشورها را بر آن داشته تا تمامی تلاش خود را برای بهره گیری از مشارکت فعال بخش خصوصی و ایجاد فضای رقابتی مناسب برای فعالیت آن ها به کاربندند که این تلاش ها در قالب مشارکت های عمومی-خصوصی متبلور شده است.
    در این پژوهش به رتبه بندی روش های تامین مالی مشارکتی و شناسایی بهترین آن ها بر اساس چهار شاخص ریسک، مدت زمان، کارایی و سرمایه در گردش برای سرمایه گذاری در پروژه های شهری پرداخته شده است. ابزار گرداوری اطلاعات پرسشنامه و از روش AHP استفاده شده است. نتایج تحلیل سلسه مراتب AHP نشان داد که روش ساخت، عملیات و انتقال با اولویت 430/0 در صدر رتبه بندی قرار گرفت و روش خرید خدمات و قرارداد اجاره به ترتیب با اولویت های 245/0 و 124/0 در رتبه های بعدی قرار گرفتند و روش قراردادهای امتیازی و عملیات و مدیریت با اولویت های 108/0 و 093/0 در رده های پائین قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تامین مالی، مشارکت عمومی-خصوصی، تحلیل سلسله مراتبی، شهر اصفهان
  • قاسم زارعی ، رعنا محمدیان، هاتف حاضری نیری، محمد باشکوه اجیرلو صفحات 109-135
    هدف پژوهش حاضر مقایسه قدرت پیش بینی روش های شبکه عصبی فازی با شبکه عصبی موجک فازی در پیش بینی قیمت سهام بانک ها در بورس اوراق بهادار تهران است. دوره پژوهش این پژوهش از سال 1390 تا 1395 است. در این پژوهش، از سیستم منطق فازی به همراه سیستم شبکه عصبی چندلایه با ساختار بهینه سازی پس انتشار خطا و ماکزیمم همپوشانی تبدیل موجک گسسته برای متغیرهای نرخ ارز، نفت اوپک، طلا، شاخص کل سهام و همچنین حجم معاملات برای پیش بینی قیمت سهام استفاده شده است. نتایج حاصل از مدل با استفاده از تابع هزینه بروز رسانی شده انجام گرفته است. نتایج پژوهش در مقایسه شبکه عصبی فازی موجک و شبکه عصبی فازی نشان می دهد که قابلیت اطمینان پیش بینی قیمت سهام بانک ها با شبکه عصبی موجک فازی بالای 90 درصد و با شبکه عصبی فازی بالای 80 درصد است. درنتیجه شبکه عصبی موجک فازی باقابلیت اطمینان بالاتری نسبت به شبکه عصبی فازی عمل می کند.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی، منطق فازی، موجک، پیش بینی قیمت سهام
  • مهرناز اذعانی، اکبر میرزا پور صفحات 139-166
    این مقاله به ارزیابی اثر تغییرات وجه تضمین بر حجم معاملات و موقعیت های تعهدی باز معاملات آتی سکه طلای بهار آزادی، مورد معامله در بورس کالای ایران پرداخته است. این مطالعه با استفاده از روش رگرسیونی حداقل مربعات معمولی (OLS) وبا رویکرد بررسی هزینه های فرصت و معاملاتی حاصل از تغییرات وجه تضمین در بازار آتی سکه طلا انجام شده است. به همین منظور از داده های معاملات سه سررسید متوالیتحت عنوان اولین سررسید، دومین سررسید و سومین سررسید نزدیکاستفاده شده است. نتایج نشان داد بین تغییرات وجه تضمین و حجم معاملات برای هر سه سررسید رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. درحالی که بین تغییرات وجه تضمین و موقعیت های تعهدی باز رابطه معنی داری مشاهده نشد؛بنابراینیافته های پژوهش نشان می دهد در بازار آتی سکه طلای ایران، تغییرات وجه تضمین نمی تواند از طریق افزایش هزینه های فرصت و معاملاتی، حجم معاملات را کاهش دهد. درنتیجه چنانچه هدف از افزایش وجه تضمین، کاهش حجم معاملات و یا اثرگذاری بر موقعیت های تعهدی باز باشد، بنابر یافته های این پژوهش، نمی تواند به عنوان ابزار مناسبی عمل کند.
    کلیدواژگان: وجه تضمین، حجم معاملات، موقعیت های تعهدی باز، هزینه های فرصت، هزینه های معاملاتی
  • حسین نوروزی، مریم خلیلی عراقی * صفحات 167-188

    هدف این پژوهش بررسی سه استراتژی شتاب بر اساس نمونه ای از شرکت های سرمایه گذاری املاک و مستغلات می باشد. سودآوری استراتژی شتاب به طور وسیعی در چندین بازار مالی بررسی شده است که شامل ارز، کالا، اوراق قرضه شرکتی، اوراق خزانه، ملک مسکونی و صندوق های سرمایه گذاری املاک و مستغلات می باشد. سودآوری استراتژی شتاب، شامل خرید سهام برنده گذشته و فروش سهام بازنده گذشته، یکی از بیشترین و رایج ترین خلاف قاعده های ثبت شده در ادبیات قیمت گذاری دارایی ها است. نمونه آماری پژوهش حاضر، شامل 6 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از ابتدای سال 1390 تا پایان سال 1394 بوده است. با مقایسه سه استراتژی شتاب، به طور کاربردی نتیجه گرفته شد که استراتژی شتاب باقیمانده نقش برجسته ای در سودآوری استراتژی شتاب شرکت های سرمایه گذاری املاک و مستغلات ایفا می کند. اگرچه سودآوری این استراتژی ها با وضعیت های مختلف تمایلات احساسی سرمایه گذاران تغییر می کند به طوری که نشان داده شد که استراتژی شتاب قیمت و استراتژی شتاب 52 هفته، در طول دوره های خوش بینانه تاثیر مستقیمی بر بازدهی سهام دارند.

    کلیدواژگان: استراتژی های شتاب، تمایلات احساسی سرمایه گذاران، شرکت های سرمایه گذاری املاک و مستغلات، مالی رفتاری
  • سید حسام وقفی، رویا دارابی صفحات 189-215
    تحلیل درماندگی مالی یک موضوع بااهمیت برای سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر استفاده کنندگان از اطلاعات مالی محسوب می شود. تعیین عوامل موثر بر احتمال درمانده شدن یک شرکت قبل از بروز درماندگی یک موضوع بسیار جالب و جذاب محسوب می شود و می تواند هم برای مدیران و هم برای سرمایه گذاران و اعتباردهندگان مفید واقع شود. این پژوهش با استفاده از اطلاعات 1488 سال شرکت طی دوره 1390 الی 1395 و باهدف سنجش عوامل موثر در 4 گروه عملکرد حسابداری، ریسک شرکت، حاکمیت شرکتی و متغیر کلان اقتصادی بر درماندگی مالی با رویکرد معادلات ساختاری و استفاده هم زمان از مدل های ایرانی و جهانی انجام شد. نتایج پژوهش حاکی از تاثیر معیارهای ریسک (ریسک مالی و ریسک سیستماتیک) و معیارهای حاکمیت شرکتی (تمرکز مالکیت، نسبت مدیران غیرموظف، نسبت مالکان نهادی) نسبت به معیارهای عملکرد حسابداری (بازده سهام، بازده دارایی ها، بازده حقوق سهام صاحبان، نسبت وجه نقد عملیاتی، ارزش افزوده اقتصادی، نسبت کیو توبین) و متغیرهای کلان اقتصادی (تورم، رشد تولید ناخالص داخلی) بر درماندگی مالی است.
    کلیدواژگان: درماندگی مالی، شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران، معادلات ساختاری
|
  • Pages 1-29
    In this research, it is attempted to present a framework for estimating and predicting systemic risk in Iran capital market using the marginal expected shortfall approach (MES), which has recently been considered in systemic risk literature. On this basis, MES as a systemic risk measure, will be analyzed in terms of assumptions for market and firm returns as a function of mean, volatility, correlation, and tail expectations and its components will be measured using an ARMA-GJR-GARCH-DCC framework and a nonparametric tail expectation estimator. In this way, a weekly panel will be created from the company's MES. On the other hand, the systemic risk is built up in a period that looks calm and low fluctuations, and is accumulated until activation. In other words, systemic risk potential increases as fluctuations decrease. In this study, it was attempted to predict systemic risk by taking advantage of the panel structure of the data and the relationship between MES and firm-specific variables that are available in certain sections.
    Keywords: Systemic risk, systemic risk measurement, prediction of systemic risk, marginal expected shortfall (MES), risk contagion, dynamic conditional correlation (DCC)
  • Alireza Saranj, Reza Tehrani, Khalil Abbasi Museloo, mohammad nadiri Pages 31-58
    investigates the existence of noise traders in Iran stock market and tests a quantify model for measuring noise trader risk, overreaction, underreaction and mispricing. For the first time, the most viewed stocks were used to construct a behavioral index. This new index can be used to identify noise traders and applying this index can be obtained more accurate estimate of the beta in compared with market index. Also by using CAPM and BAPM models during the period from 2011 to 2016 for 96 companies, it was shown that Iran stock market has a significant behavior error. Furthermore, the results of information-adjusted noise model (IANM) show that noise traders are active 100 per cent of the time on the Iran stock market and make it inefficient. The most type of inefficiency in this market is overreaction in 46.67 percent of the time and then information pricing errors and under reaction are in 45.63 percent and 7.71 percent of the time, respectively. The findings of this study are useful for understanding the market atmosphere and new behavioral index can be used as a proxy of Iranian investors` sentiment.
  • Hossein Khanjarpanah, Davoud Dourvash, Saeed Shavvalpour, Armin Jabbarzadeh Pages 59-79
    Stock price forecasting is one of the main challenges in stock market which investors and analysts are faced with. To forecast the future prices and future trend, different tools have been used among which we can refer to technical and fundamental analysis. It is noticed that technical analysis has good performance in short-time forecasting. Hence, in this paper, technical analysis has been used to estimate the probability function of stock prices. To forecast the direction of stock price movement in the following day, artificial neural networks (ANN), Logit, Probit, and extreme value models are utilized. To evaluate the performance of proposed models, daily values of Iran Khodro company stock are considered as a real case study. The nonparametric test of equality of ratios shows that the difference between the forecasting results of different models is not statistically significant. However, according to forecasting error criterion, the Probit model is more efficient than other mentioned models.
    Keywords: Artificial neural networks, Logit, Probit, Technical indicatiors, Tehran Stock Exchange
  • naser YARMOHAMMADIAN, Ali Moridian Pirdosti, reza nasr esfahani Pages 81-108
    The development of guides and information resources in this area is one of the effective measures for capacity building and the elimination of possible ambiguities and misunderstandings about public-private partnerships. In this study, we rank the participatory financing methods and identify the best ones based on four indicators including risk, duration, efficiency and working capital for investment in urban projects, as well as the importance of each method of participation in various urban areas. The sample consisted of municipality experts and private sector investors. The data gathering tool was a questionnaire and the AHP method, descriptive statistics; confirmatory factor analysis and Friedman test were used. The results of the analysis of AHP hierarchy showed that the best financing methods from the experts’ view are construction, operation and transfer, concession, lease, purchase of services, operations and management.
    Keywords: Financing, PPP, AHP, Isfahan city
  • ghasem zarei, rana mohamadiyan, hatef hazeri, mohammad bashokouh ajirlou Pages 109-135
    The purpose of this study was to compare the predictive power of fuzzy neural network with fuzzy wavelet neural network in predicting stock prices of banks in Tehran Stock Exchange. The period of this research was from 2011 to 2016. In this research, the fuzzy logic system with the use of a multi-layer neural network system with an error-optimized back-propagation optimization structure and a Maximum Overlapping Discrete Wavelet Transform for exchange rate variables, opec oil, each ounce of gold, the total stock index as well as the volume of trades were used in order to predict stock prices.The results of the model were done by using the updated cost function. The results of the research in comparison of fuzzy wavelet network and fuzzy neural network showed that the reliability of banks with fuzzy wavelet neural network is over 90% and with fuzzy neural network above is 80%. As a result, fuzzy wavelet neural network is more reliable than fuzzy neural network
    Keywords: Neural Network, Fuzzy Logic, Wavelet, Predict Stock Prices
  • Mehrnaz Ezani, Akbar Mirzapour Pages 139-166
    This paper investigates the effects of margin changes on trading volume and open interest of Bahar-e-Azadi gold coin future contracts in Iran Mercantile Exchange (IME). The estimation method in this research is Ordinary Least Squares (OLS) technique simply. An approach was used in which margin changes effect on trading activities through opportunity cost and transaction cost. For this purpose, time series data of three successive maturities were used as first maturity, second maturity and third maturity. The results show that there is a positive significant relationship between margin changes and trading volume for all three maturities, while there is no significant relationship between margin changes and open interest. Therefore, according to findings, margin changes cannot decrease trading activities through increasing opportunity and transaction costs. So, if our purpose of reducing the margin is to decrease in trading volume and affect open interest, according to the research finding, it cannot act as an appropriate tool.
    Keywords: Margin, Volume trading, Open interest, Opportunity cost, Transaction costs
  • Hossein Norouzi, Maryam Khalili Araghi Pages 167-188

    The purpose of this paper is to study the three momentum strategies based on a sample of the Real Estate Investment Companies. The profitability of the momentum strategy has been extensively investigated in several financial markets, including foreign currency, commodity, corporate bond, American depositary receipts, residential real estate and Real Estate Investment Trust markets. The momentum premium that involves buying past winner stocks and short selling past loser stocks is one of the most pronounced and prevalent anomalies documented in asset-pricing literature. The sample consists of six companies listed in Tehran stock exchange from April 2011 to March. Comparing across three momentum measures, it was empirically found that the residual momentum strategy plays a dominant role in generating momentum profits. The profitability of these strategies, however, varies with the state of the investor sentiment. Specifically, it was found that the price momentum and the 52-week high momentum earn significantly positive returns following optimistic period.

    Keywords: Momentum Strategies, Investors Sentiment, Real Estate Investment Companies, Behavioral Finance
  • seyed hesam VAGHFI, roya darabi Pages 189-215
    Financial distress analysis is considered as an important phenomenon for investors, creditors and other users of financial information. Determining the factors affecting the probability of a company’s financial distress before occurrence of the distress is considered a very interesting and attractive issue and can be useful for managers and investors and creditors. In this study, using the information of 1488 year/companies during the period 2011 to 2016 in Iranian stock market, and through structural equations approach and simultaneous use of Iranian and global models and PLS software programs, the factors affecting financial distress have been investigated. The results of the research indicate the significant impact of risk criteria and corporate governance, compared to financial and accounting performance criteria and macroeconomic variables, on financial distress.
    Keywords: Financial distress, Tehran Stock Exchange, structural equations