فهرست مطالب

فلسفه و کودک - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1395)

نشریه فلسفه و کودک
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1395)

  • 104 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 3
  • قاسم پورحسن، فاطمه صدر صفحه 5
    بنظر میرسد نسبی گرایی، یکی از نتایج نظریه تعلیم و تربیتی متیو لیپمن با نام «فلسفه برای کودکان» است. ذیل این بحث، نقطه نظرهای متفاوت و بلکه متناقضی مطرح شده است. خود لیپمن و برخی حامیان برنامه او بر این باورند که فلسفه برای کودکان، نه در محتوا و نه در روش به نسبی گرایی نخواهد انجامید. گروهی دیگر استدلال می آورند که اگرچه نظریه پردازان این برنامه، این مهم را منکر میشوند، اما نتیجه حاصل آمده، نسبیت اندیشی را بدنبال دارد. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، پاسخگویی به پرسش زیر مدنظر قرار گرفته است: آیا برنامه فلسفه برای کودکان با قرائت متیو لیپمن به نسبیت می انجامد یا خیر؟ مقصود از نسبیت در این پرسش، «نسبیت معرفتی» است. بر این مبنا، «نسبیت ارزش شناختی» که یکی دیگر از مباحث جدی در این برنامه است، مورد بررسی قرار نمیگیرد. دیدگاه مختار آن است که بر اساس مبانی فکری- فلسفی و آراء لیپمن، این برنامه به نسبیت خواهد انجامید.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان فبک، نسبی گرایی، نسبیت معرفتی، اندیشه ورزی برای خرد
  • میکائیل رسولزاده صفحه 23
    آرمانشهر در اصطلاح، یعنی جامعه یی که دارای ساختاری سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، آموزشی و... باشد که بتواند حداکثر اعضای تابع خود را به حداکثر سعادت ممکن برساند. در واقع، نگارش آثار آرمانشهرگرایانه از این جهت نیست که نویسندگان این آثار امیدوار به تشکیل چنان ساختاری در کشور خود یا در سرزمینی دیگر باشند، بلکه بقول افلاطون، این آثار بمنزله الگویی هستند که کشورها هرچه از آنها استفاده کنند، بیشتر به هدف خود در سعادتشان میرسند. آرمانشهرگرایی با افلاطون آغاز شد و فلاسفه دیگر چه در جهان اسلام و چه در غرب، آن را دنبال کردند. در اینجا قصد نداریم به آرمانشهرپردازان مهم تاریخ فلسفه بپردازیم، بلکه هدف عمده ما نگرشی بر تربیت کودکان در آرمانشهرهای مصلحان و فیلسوفان است. براساس آنچه بحث کنندگان از امر تربیت گفته اند، مدلول تربیتی دو معنا دارد؛ یکی معنای عام و دیگری معنای خاص. آرمانشهرگرایان تاکید بسیار زیادی بر آموزش و پرورش کودکان و نوجوانان در هر دو معنا دارند و بر آن بعنوان وسیله عمده ایجاد تغییرات اجتماعی تکیه میکنند. آراء تربیتی افلاطون، ارسطو، آگوستین، فارابی، توماشو کامپلانا، توماس مور بعنوان نمایندگان شرقی و غربی تعداد پرشمار آرمانشهرگرایان مورد بررسی قرار گرفته است. اغلب آرمانشهرها از یک اصول کلی و منطقی پیروی میکنند؛ اتوپیاهای غربی در پاره یی از نکات جزئی، مانند دین و نوع نگاه آنها نسبت به انسان و خدا و... با آرمانشهرهای شرقی متفاوتند. در پایان ذکر این نکته خالی از فایده نیست که اغلب معنویت و الهی بودن، جان کلام مدینه های فاضله شرقی است؛ در حالی که مادیت و صرف زمینی و خاکی بودن، جان کلام اتوپیاهای غربی است و این امر در نگرش ایشان در تربیت کودکان نیز مشهود است. در کل آرمانشهرگرایی تاکید بسیار زیادی بر آموزش و پرورش دارد و بر تعلیم تربیت بعنوان وسیله عمده ایجاد تغییرات اجتماعی آرام تاکید میکند.
    کلیدواژگان: تربیت، کودک، آرمانشهر، مصلح، فیلسوف
  • سپیده انصافی مهربانی صفحه 33
    تفکر، محور اصلی شناخت و ارائه راه حلهای ممکن در هنگام مواجهه با مسائل است و دارای عناصری میباشد که (نشانه ها و رموز) انسانها با آن میزان یادگیری خود را گسترش داده، آموخته هایشان را بازشناسی کرده و بکار میبرند. دو نوع از اقسام مختلف تفکر هدایت شده(جهت دار)، تفکر انتقادی و تفکر خلاق میباشد. تفکر انتقادی یا تفکر منطقی که در این پژوهش به یک معنا و معادل واژه «Critical Thinking» بکار برده می شود به بررسی ارزیابی، اصلاح، تعویض و دوباره سازی یک مسئله میپردازد و به سطوح بالاتر یادگیری یعنی تجزیه و تحلیل و ترکیب مربوط میشود. با توجه به تاثیرات مثبت برنامه آموزش فلسفه به کودکان و یادگیری مبتنی بر تفکر منطقی و انتقادی، این پژوهش به بررسی آموزش نحوه تفکر منطقی به کودکان فرایند ایجاد اعتماد اجتماعی آنان میپردازد. روش مطالعه در این تحقیق، از نوع مطالعات نظری استنتاجی است که بررسی، تحلیل و استنتاج مباحث پایه های اصلی این روش بحساب می آیند.
    کلیدواژگان: تفکر منطقی، تفکر انتقادی، اعتماد اجتماعی، کودکان
  • محمدحسین فضائلی صفحه 45
    سن بلوغ، شاخصی است که حیات انسان را به دو بخش تقسیم میکند: بخش اول، دوره کودکی است که از حیات جنینی شروع می شود و با رسیدن به سن بلوغ خاتمه می یابد و احکام و آثار خاص خود را دارد که از میان آنها به حق حیات، حق تربیت و موضوع تابعیت کودک در دین اشاره میشود. بخش دوم آغاز دوره مسئولیت است که ادامه یک حرکت بوده و یا نقطه عطف زندگی انسان است که با پیمودن مسیر تکامل اختیاری از حق استیفاء حقوق نیز برخوردار میشود. امر مزبور در خصوص دختران به بحث چالشی میان فقها تبدیل شده است. مشهور با تعبد به روایات، بر سن نه سال اصرار دارند و بعضی دیگر این سن را با برخی واقعیات هماهنگ ندیده، از اینرو روایات مزبور را از مدار استدلال خارج نموده و سیزده سال را سن بلوغ دانسته اند. عده یی هم مسئولیت کیفری را در سنین یادشده نقض حقوق بشر تلقی نموده و بر هجده سال تاکید دارند. در این نوشتار، ما در مقام اثبات دیدگاه مشهور هستیم، اما نه از روی تعبد، بلکه براساس برخی پیش فرضهای فلسفی آن را یک پدیده طبیعی تلقی نمودیم که کشف آن بعهده شارع است و با نقد دیدگاه رقیب، آن را با حقوق کودک ناسازگار ارزیابی میکنیم.
    کلیدواژگان: کودکی، بلوغ، اماره طبیعی، مسئولیت
  • مصطفی هدایتی صفحه 63
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر اجرای داستانهای فکری بر رشد مهارتهای اجتماعی کودکان دوره پیش دبستانی شهر رشت بود. برای این منظور، از بین مراکز پیش دبستانی این شهر بصورت تصادفی دو کلاس پیش دبستانی انتخاب شد. تعداد نوآموزان هر کلاس بیست نفر بود که یک کلاس در گروه گواه و یک کلاس در گروه آزمایش قرار گرفت. سپس با استفاده از پرسشنامه مهارتهای اجتماعی کارتلیج و میلبرن متغیرهای رشد اجتماعی نوآموزان سنجیده شد. قبل از اجرای برنامه، تفاوت معناداری بین رشد اجتماعی دو گروه وجود نداشت. سپس کودکان گروه آزمایش، طی دوازده جلسه هفتگی بمدت چهل دقیقه تحت آموزش داستانهای فکری به شیوه اجتماع پژوهشی قرار گرفتند و در پایان مشخص شد که اجرای این برنامه تاثیر معناداری در ابعاد مختلفی از رشد اجتماعی نوآموزان داشته است. نوع مطالعه مورد نظر، ماهیت کاربردی داشته و از نوع نیمه تجربی بود. طرح تحقیق مورد استفاده، طرح آزمایشی پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بوده است. نتایج این پژوهش با یافته های تحقیقات انجام شده در داخل و خارج از کشور هماهنگی دارد.
    کلیدواژگان: داستانهای فکری، اجتماع پژوهشی، مهارتهای اجتماعی، برنامه آموزش فلسفه به کودکان
  • معصومه مدور صفحه 77
    نقض حقوق کودکان در کشورهای در حال توسعه، بیشتر ناشی از فقر است؛ در حالی که در غرب، مشکل اخلاقی و ضعف بنیادهای خانواده، ناقض حقوق کودکان است. با این حال، همواره این کشورهای غربی هستند که کشورهای جهان سوم را در ارتباط با نقض حقوق کودکان، تحت فشار قرار میدهند. توجه به حقوق کودک، فقط بحث جوامع امروزی نیست، بلکه در دین مبین اسلام نیز نسبت به آن توجه بسیار شده است (احترام و تکریم کودک، پرهیز از خشونت و بدرفتاری با کودکان، رعایت عدالت و پرهیز از تبعیض). این پژوهش از آنجایی که رویکردی کیفی دارد، فرضیه سازی ننموده و با روشی توصیفی تحلیلی در پی پاسخ بدین سوال است که حقوق کودک در ایران و جهان مشتمل بر چه مولفه هایی بوده و چه نقاط آسیبی در آن وجود دارد؟
    در پایان، پس از تجزیه و تحلیل کیفی اطلاعات پژوهش این نتیجه حاصل شد که باتوجه به وضعیت خاص کودکان بلحاظ جسمی و روحی، آنان نیاز به حمایتها و مراقبتهای ویژه یی دارند. این اقدامات باید مفهوم و قالب متناسبی یافته و با توجه به ناتوانی کودکان برای استیفای مستقیم حقوق خویش، جنبه های حمایتی وسیعی یابد؛ بگونه یی که بزرگسالان، الزام ناشی از حمایت آنان را کاملا احساس کنند.
    کلیدواژگان: حقوق کودک، حقوق بشر، تربیت اجتماعی، تکریم، تبعیض
  • سعید رومانی صفحه 89
    هدف نوشتار حاضر بررسی برنامه درسی آموزش به کودک از منظر فیلسوفان نومفهوم گرا بوده و روش تحقیق، کیفی و از نوع تحلیلی استنتاجی است که به منظور گردآوری داده های لازم جهت پاسخگویی به سوالات پژوهش، کلیه اسناد موجود و مرتبط با موضوع، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به سوالات متن، نتایج به این شرح میباشد که از نظر فلسفه نومفهوم گرایان، کودکان بعنوان سازندگان معنا تلقی میشوند. آنها بعنوان اعضای یک گروه اجتماعی نگریسته میشوند و پرداختن به تمامی ابعاد زندگی یادگیرندگان از جمله تجارب، افکار، احساسات، رویاهای آنها و شیوه های ارتباط، ارزشگذاری و شیوه های رفتار آنها لازم است و باید فعالیتهای درون و بیرون مدرسه با هم مرتبط باشند. همچنین ایشان دانش را دارای ماهیتی چند بعدی میدانند و تمامی ابعاد را مورد سوال قرار میدهند که باعث ایجاد فرمهای جدیدی از دانش میشود؛ البته از طریق تاکید بر شکستن مرزهای دیسیپلین و ایجاد شرایطی جدید که در آن، دانش بتواند ایجاد گردد. کودکان بعنوان اعضای یک گروه اجتماعی نگریسته میشوند. اهمیت تاکید بر دانش آموزان که آموزش داده شوند تا بر جامعه تاثیر بگذارند را میتوان در آراء مربیانی نظیر پلاتو، آگوستین و دیویی نیز مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، کودک، فلسفه، نومفهوم گرا
|
  • Ghasem Purhasan, Fatemeh Sadr Page 5
    Relativism turns out to be one of the outcomes of Matthew Lipmann’s theory of education in his philosophy for children. In this discussion various views and even contradictory views have been propounded. Lipmann himself and some of his advocates are of the view that philosophy for children neither in terms of content nor form will lead to relativism. Some other people argue that though the founders of this program deny such allegation but its outcomes bring in its wake a kind of relativism. Through analytic-descriptive method the authors of this article seek to answer the following questions: Will the program of the philosophy for children as viewed by Matthew Lipmann lead to relativism? Here by relativism is meant epistemological relativism. Accordingly, axiological relativism which is one of the serious issues in this field will be excluded. The authors are of the view that basing this program on Lipmann’s views may yield a kind of relativism.
    Keywords: philosophy for children (F4C), relativism, epistemological relativism, self- thinking
  • Mikaeil Rasoul Zadeh Page 23
    By utopia it means a society that enjoys certain political, economic, social, and educational structures; a society that can lead the maximum number of its members to maximum happiness. As a matter of fact, by writing utopian books, the authors are not aimed at erecting such utopia in their country or in other country. According to Plato, these works are considered to be just like patterns that all countries can benefit from them and following which attain their happiness. Utopianism first was developed by Plato and then other philosophers in the world of Islam and Christianity followed him. Here we are not going to deal with the well known figures in the field of utopian in the world, but rather intend to cast some light on the training of children in the utopia of reformers and philosophers. Based on the studies made on training, the signification of training has two meanings: general and particular meaning. Both meanings stress heavily on the importance of training of children and youth and consider it as a means of bringing about changes in a society. In this article the views of the Eastern and Western philosophers like Plato, Aristotle, Augustine, Farabi, Tomasho Kampalana, and Thomas More on the notion of utopia have been studied. Almost all of them followed the same universal and logical principle. In certain issues such as religion, man, and God there are certain differences between the Western and the Eastern utopias. To sum up, while spirituality and divinity constitute the gist of Eastern utopia, the Western utopia stresses on materiality and corporeality and this point is palpable in their training of children. On the whole, utopians strongly stress on education and training and look at training as a chief factor behind any peaceful social change.
    Keywords: training, child, utopia, reformer, philosopher
  • Sepideh Ensafi Page 33
    Thinking constitutes the main element of cognition and offers possible solutions for man in his confrontation with problems. It also possesses certain elements (symbols and signs) on the basis of which man through education develops itself, recognizes its learning, and applies them as well. There are two kinds of oriented thinking: critical thinking and creative thinking. Critical thinking or logical thinking deals with assessment, improvement, change, and reconstruction of a problem and pertains to the higher levels of learning, namely analysis and synthesis.
    With respect to the positive impact of teaching philosophy on children and learning on the basis of critical and logical thinking, the present work proceeds to study the teaching of logical thinking to children and the process of gaining social confidence. The methodology of this study is theoretical and deductive and analytic. Moreover deductive studies constitute the basis of this methodology.
    Keywords: logical thought, critical thought, social confidence, children
  • Mohammad Hosein Fazaili Page 45
    Maturity is a period of life that divides human life into two parts: the first part consists in childhood that ranges from the embryonic life and ends up in maturity. This period enjoys its own rules and rights including the right of life, the right of education, and subordination as adumbrated in the religion. The second period marks the period of responsibility and is indeed the continuation of a movement or is a kind of turning point and every man in the course of his life will enjoy vindication of rights. This issue changed into a controversial issue among the jurists in the case of girls. With reference to certain traditions (riwayah) some people consider 9 as the age of maturity, while some others oppose this view and argue that such verdicts are not compatible with the facts and consider 13 as the age of maturity. Again there are some other people who consider such criminal liability in such period of life as the violation of human rights and stress on 18 as the age of maturity. The author of the present article seeks to substantiate the popular view. Drawing on some philosophical presuppositions he considers it as a natural phenomenon and is of the view that it is for jurists to unveil it. The opposing view also have been criticized and considered it as against the rights of child.
    Keywords: childhood, maturity, natural passion, responsibility
  • Mustafa Hedayati Page 63
    The aim of this research work is to study the impact of thoughtful stories on the growth of social skills of pre-school children of Rasht city. For this purpose two pre-schools have been selected causally. The number of each class student is twenty and one class is subsumed under evidence and the other one under test. Then by social skills questionnaire of Cartilage and Melbourne the variable of social growth of student will be assessed. Before the implementation of the plan there was no meaningful difference between the social growths of two groups. Then students of the group test underwent teaching thoughtful stories following research group for twelve weekly sessions in forty minutes. The result came out as: the implementation of this program is effective in the social growth of students. This study was an applied study, that is, it enjoyed semi empirical method. Moreover, this research work was tentative before and after the test of the student. The result of this research was compatible with the findings of research scholars inside and outside the country.
    Keywords: thoughtful stories, research community, social skills, program of teaching, philosophy to children
  • Masumeh Mudawwar Page 77
    The violation of children’s rights in the developing countries are mostly rooted in poverty, while in the West moral problems and feebleness of family foundations are responsible for the rise of such problem. In spite of all these facts, the West always put pressure on the third world countries for their violation of children’s rights. Attending to children’s rights is not a matter of present societies, but in Islam also it enjoys a particular place (respecting children, banning people from any kind of violation, discrimination and misconduct against children, and persuading them to do justice to children). This work follows a qualitative approach, that is, avoiding any hypothesis making approach but follows an analytic-descriptive method in order to find out a response to the questions concerning the basis and weak points of children’s rights in Iran and the World. At the end, following a qualitative analysis it is concluded that keeping in view the particular situation of children, namely their physical and spiritual situations; they should be taken under particular protection and supervision. With respect to their weakness they should be protected in a way to be able to achieve their rights and the elder also should take this fact into account.
    Keywords: rights, child, human rights, social education, respect, discrimination
  • Saeed Roomani Page 89
    The present article aims at studying teaching children curriculum from the perspective of neo-conceptualist philosophers and the method of this work is deductive-analytic following which all relevant evidences have been studied in order to respond to the questions posed in the work. With respect to the questions of the work, the results are as follows: from the perspective of neo-conceptualist philosophy, children are considered to be as the creators of meanings. They are exactly members of a society, so it is necessary to take into account their experiences, thoughts, feelings, dreams, their ways of communication, valuations, and behaviors. Indeed, activities outside and inside the schools should be compatible with each other. According to this school of thought, knowledge enjoys various aspects and all aspects should be studied and this process will bring in its wake new forms of knowledge. Of course, this is possible through stressing on the destruction of certain boundaries and creating new conditions. In the views of philosophers like Plato, Augustine, and John Dewy we can see the importance of training children for bringing about changes in a society.
    Keywords: curriculum, child, neo-conceptualist philosophy