فهرست مطالب

فلسفه و کودک - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز 1395)

نشریه فلسفه و کودک
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یادداشت
  • معصومه قدمیاری صفحه 5
    از آنجایی که تربیت اجتماعی یکی از ابعاد مهم تربیت در نظام تربیتی اسلام است، بهره گیری از تعالیم و آموزه های تربیتی اسلام و بهره مندی از احادیث و روایات ائمه معصومین(ع) بعنوان الگوی در دسترس، نقش تعیین کننده یی در اجتماعی کردن دانش آموزان در نظام آموزشی ما برعهده دارد. در نوشتار حاضر سعی شده با توجه به اهمیت موضوع، ابتدا ضمن تعریف مفهوم تربیت اجتماعی، اهداف تربیت اجتماعی از دیدگاه امام علی(ع) در قالب هفت هدف مهم که شامل پرورش روحیه عدالتخواهی، مسئولیت پذیری، محبت ورزی، مشارکت و مشورت، آینده نگری و عاقبت اندیشی، تفکر انتقادی و درک اخلاقی میباشد، بررسی گردد و سپس به این سوال پاسخ داده شود که آیا برنامه «فلسفه و کودک» میتواند در تحقق اهداف مذکور نقش تعیین کننده یی داشته باشد؟ در این تحقیق از روش تحلیلی توصیفی استفاده شده است. میتوان ادعا نمود که برنامه آموزش «فلسفه و کودک» از طریق «اجتماع پژوهشی»، یکی از روش های مناسب تربیت است که منجر به تربیت شهروندان آگاه، فکور، نظم پذیر و مسئول می شود و شرایط زندگی در یک جامعه سالم و پویا را فراهم مینماید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بسیاری از مهارتهایی که از طریق برنامه آموزش «فلسفه و کودک» تقویت می شود در واقع مهارتهایی هستند که محورهای اصلی تربیت اجتماعی را از دیدگاه امام علی(ع) تشکیل میدهند.
    کلیدواژگان: تربیت، تربیت اجتماعی، نهج البلاغه، فلسفه و کودک
  • عاطفه یوسفی صفحه 17
    «فلسفه و کودک» برنامه یی کاربردی در راستای آموزش تفکر به کودکان است. از آنجا که در این برنامه، داستان، مهمترین ابزار آموزشی بشمار میرود، برای اجرای هرچه بهتر آن، در دست داشتن منابعی بومی و متناسب با آداب و فرهنگ سرزمینمان ضروری است. در پژوهش حاضر که با روش کتابخانه یی و اسنادی انجام شده، لزوم و چگونگی بازنویسی متون ادبی و داستانی فارسی به منظور استفاده در برنامه «فلسفه و کودک» مورد بررسی قرار گرفته است. برای بازنویسی این متون بدین منظور، باید به اصول نویسندگی برای کودکان و نوجوانان و ویژگی های داستانهای فلسفی توجه داشت. طبق آراء پژوهشگران حوزه کودک، داستانهایی برای کودکان مناسب است که بلحاظ موضوع و محتوا با روحیات و تجربیات کودک متناسب باشد و سطح زبانی و ادبی آن با توانایی های کودک مطابقت نماید. پس از رعایت این موارد باید به معیارهای داستانی «فلسفه و کودک» پرداخت. برخی از مهمترین ویژگی هایی که برای این داستانها میتوان برشمرد عبارتند از: مقبولیت ادبی، عقلانی و روان شناختی، کندوکاوپذیری، میزان بالای گفتگو و محتوای فلسفی. پس از بازنویسی داستانهای ادبی طبق معیارهای گفته شده، باید پرسشهایی در آخر هر داستان طرح کرد که باعث جهت گیری فکری کودکان شود و آنها را به تفکر و تعمق بیشتر وادارد.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، داستان فلسفی، ادبیات کودک، بازنویسی متون ادبی
  • سهیلا جلیلیان، شراره محمدی، وجیهه نجاتی، فریبا جلیلیان صفحه 29
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزش «فلسفه و کودک» بر پرورش توانایی حل مسئله در دانش آموزان پایه سوم ابتدایی شهرستان اسلام آباد غرب انجام گردید. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان پایه سوم ابتدایی در سال تحصیلی 94-1393 بود. برای این منظور 80 نفر از دانش آموزان بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش (40 نفر) و گواه (40 نفر) قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها، ابتدا از پرسشنامه حل مسئله لانگ و کسیدی (1996.م) استفاده شد و سپس برنامه آموزش «فلسفه و کودک» در طی دوازده جلسه برای گروه آزمایش اجرا گردید. در پایان دوره، پرسشنامه مذکور مجددا توسط هر دو گروه تکمیل شد. مقایسه میانگین نمره های توانایی حل مسئله در گروه آزمایش و گواه با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و تفاوت معناداری را نشان داد (001/0> p )؛ بعبارتی اجرای برنامه آموزش «فلسفه و کودک» بر افزایش توانایی حل مسئله دانش آموزان تاثیر مثبتی داشته است. همچنین تاثیر آموزش «فلسفه و کودک» برافزایش حل مسئله بر حسب جنسیت نیز معنادار نبود.
    کلیدواژگان: آموزش برنامه فلسفه و کودک، حل مسئله، جنسیت، دانش آموزان دوره ابتدایی
  • کبری احمدوند، حمید احمدی هدایت، سهیلا غلامی هردشتی، فریبا احمدوند صفحه 41
    بازی اساسیترین فعالیت کودک و در عین حال یکی از نیازهای اساسی کودکان بشمار میرود. نقش بازی در روند جسمانی وروانی کودکان انکارناپذیر است. بازی های رایانه یی یکی از سرگرمی های عصر جدید محسوب می شود که بعنوان پدیده اجتماعی در کنار سایر رسانه های صوتی و تصویری در دنیای امروز بدلیل رشد چشمگیر فناوری های ارتباطی، با کشش و جاذبه یی حیرت انگیز، عمده ترین مخاطبان خود را از میان کودکان نوجوانان انتخاب میکند و نه تنها بخش قابل توجهی از اوقات فراغت این قشر را به خود اختصاص داده بلکه بنظر میرسد حتی اوقاتی که آنان به حضور در جمع خانواده اختصاص میدهند را نیز پوشش میدهد. این بازی های مهیج و پرجاذبه ساعتها کودکان و نوجوانان را در مقابل صفحه نمایشگر قرار میدهند و او را از دنیای واقعیات به عالم تخیلات فرو میبرند. از آنجا که کودکان و نوجوانان جزو سرمایه های یک کشور محسوب میشوند، بهداشت روانی و رشد روانی آنان نیز حائز اهمیت است. بنابرین، هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر بازی های رایانه یی بر سلامت روانی کودکان میباشد. نتایج نشان داده است که بازی های رایانه یی، ابعاد روانی خشونت، افسردگی و هیجان، استرس و اضطراب کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار میدهد.
    کلیدواژگان: بازی رایانه یی، سلامت روانی، کودک
  • یحیی قائدی، مریم عفتی کلاته صفحه 51
    این پژوهش به بررسی تاثیر اجرای برنامه فلسفه برای کودکان بر رشد مهارتهای خواندن دانش آموزان دو زبانه ترکمن پایه سوم ابتدایی استان خراسان شمالی در سال تحصیلی94 1393 پرداخته و به روش نیمه تجربی و از طریق طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه شاهد انجام شده است. به این منظور، در مرحله نخست 103 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه یی چندمرحله یی برگزیده (52 پسر و 51 دختر) و در گروه های شاهد و آزمایش جای گرفتند (52 نفر در گروه آزمایش و 51 نفر در گروه شاهد). ابزار جمع آوری داده ها، آزمون مهارتهای زبانی محقق ساخته است. پژوهش حاضر مبتنی بر فرض تاثیرگذاری آموزش فلسفه برا کودکان بر رشد مهارتهای خواندن دانش آموزان دو زبانه کلاس سوم ابتدایی است. یک کارگاه نوزده جلسه یی (هفته یی دو جلسه) با کلاس داری به شیوه اجتماع پژوهشی تشکیل شده و از داستان فکری پیکسی به عنوان محتوای آموزشی کارگاه بهره گرفته شده است. در نهایت، فرضیه آزمایی و تحلیل داده ها نشان داد که اجرای برنامه «فلسفه و کودک» بر رشد مهارتهای خواندن دانش آموزان دو زبانه کلاس سوم دبستان تاثیر مثبت داشته است. همچنین یافته های این پژوهش نشان داد که در میزان تاثیر آموزش فلسفه به کودکان بر افزایش مهارت خواندن در دو جنس(دختر و پسر) تفاوت آماری معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مهارتهای زبانی، مهارت خواندن، دو زبانگی، فلسفه و کودک
  • لیلا خدایی صفحه 67
    مصطفی رحماندست چهره ادبی حوزه کودک چندین دهه است که حوزه تربیت دینی اخلاقی کودکان را با آثار تاثیرگذار خود ارتقا داده است. آثار وی از مضامینی همچون اعتقاد به خدا، اعتقاد به معاد و... آکنده است. با بررسی اشعار و ترانه های وی درمییابیم که او در بیشتر اشعارش زندگی را نعمتی از جانب پروردگار میداند و در عرصه دین اسلام و کشور ایران، اشعار کودکانه با زبانی گویا و پویا سروده است.
    آثار وی در رده های سنی(الف ب ج د) است که در رده های پایینتر اوصاف خدا را ابتدایی تر بیان کرده و در رده های بالا با مفاهیم عمیق مانند: معاد، ظهور حجت، احترام به والدین به مسائل دینی پرداخته است. نوشتار حاضر در پی آن است که با رویکردی فلسفی اندیشه های دینی و اخلاقی وی را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: مصطفی رحماندوست، ادبیات کودک، دیدگاه های دینی، اخلاقی، تحلیل فلسفی، اخلاقی
  • سیمین یزدانفر، رامین سرچمی صفحه 77
    «تفکر» مورد تاکید قرآن و مهارتی مفید، ضروری و البته آموختنی است. تفکر انتقادی شیوه درست اندیشیدن به وضعیت یا مسئله در همه عرصه ها از علوم تجربی تا علوم انسانی، فلسفه و هنر است. برغم چندوجهی بودن سرشت و ابعاد تفکر انتقادی، در این شیوه ابتدا اطلاعات جستجو و اعتبارسنجی می شود سپس عقیده شکل میگیرد، نه برعکس!
    در علوم پزشکی باتوجه به گسترش زیاد اطلاعات و نیاز به تفسیر و بکارگیری آن، از دهه 90 رویکرد نوینی بنام «پزشکی مبتنی برشواهد» در جهان مورد توجه قرار گرفته است که شامل مراحل: طرح سوال، جستجوی بهترین شاهد معتبر، نقد شواهد بدست آمده از نظر اعتبار، فایده آن در کار بالینی، تلفیق اطلاعات بدست آمده با مهارت و تجربه بالینی پزشک و ارزیابی اثربخشی و کارآیی عملکرد این مراحل میباشد. در ایران برای اولین بار (در سال1390)، برنامه آموزشی جدیدی طراحی و اجرا گردید که طی آن دانشجویان پزشکی ابتدا مفهوم تفکر، نقادی و در سالهای آخر «پزشکی مبتنی بر شواهد» را یاد گرفتند.
    تفکر انتقادی در آموزش پرستاری امری ضروری است. از آنجا که پرستاران شبانه روز در ارتباط مستقیم با بیماران هستند، لازم است تصمیم گیرندگان صالحی باشند. پرستار باید اطلاعات لازم را جمع آوری نموده و سپس راه حلها را دسته بندی کرده و بهترین راه حل را انتخاب نماید.
    باتوجه به آثار مثبت تفکر انتقادی در همه ابعاد زندگی فردی و مدنی، بهتراست که بطور جدی به آموزش و گسترش آن پرداخته شود.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، علوم پزشکی، آموزش، پزشکی مبتنی بر شواهد
|
  • Masumeh Qadamyari Page 5
    Social training is considered to be one of the important aspects of training system of Islam, so benefiting from the training teachings of Islam and enjoying the sayings of Infallible Imams (a) as the available pattern, play a decisive role in socializing students in our teaching system. With regard to the importance of the subject matter, attempt has been made in this article first to give a definition of the concept of social training and its objectives such as developing the spirit of justice seeking, accountability, loving spirit, cooperation and consultation, futuristic and foresighted outlook, developing critical thinking and moral apprehension from the perspective of Imam Ali(a) and then embark on assessing whether or not philosophy for children can play an effective role in the realization of these objectives. This study is based on an analytic-descriptive method. It goes without saying that the program of teaching philosophy for children owing to its social study is considered to be one of the suitable methods which leads to the training of well aware and thoughtful people, accountable and disciplined citizens and can bring in its wake a healthy and dynamic society for life. According to the conclusions of this study, a great deal of the skills that can be strengthened through the program of teaching philosophy for children, are the skills that are based on Imam Ali’s (a) point of view and has been referred to in this article.
    Keywords: training, social training, Nahj al-balaghah, philosophy for children
  • Atefeh Yusufi Page 17
    Philosophy for children is an applied program in line with teaching thinking for children. Since in this program story is considered to be an important means for teaching, so for a better fulfillment it is necessary to have access to the native sources which suit our culture and our way of life. The present article which is based on documents and library work seeks to study the necessary and the way of rewriting Persian story and literary texts in order to use them in program of philosophy for children. In order to rewrite these texts it is necessary to take into account the principles of writing for children and adolescents as well as the characteristics of philosophical stories. According to the researchers of children literature, those stories are fruitful for children that in terms of subject and content suit the spirit and experience of children and also the level of its language and literature are compatible with the capability of children. After observing these points one should note the criterion of a story. Some of the important features of these stories are as follows: literary, rationality and psychological acceptability, capability for research, higher level for dialogue and having philosophical content. After rewriting the literary stories based on our criterion, certain questions should be raised at the end of each story so that to give some directions to the children and lead them to reflect into those stories.
    Keywords: philosophy for children, philosophical story, children literature, rewriting literary texts
  • Suheila Jalilian, Fariba Jalilian, Sharareh Mohamadi, Wajiheh Nejati Page 29
    The present research work is an attempt to study the impact of the program of teaching philosophy to children on the problem solving capability of primary grade 3 students of Eslamabad-e Gharb city. All primary grade 3 students in 1393-1394 (2014-2015) are included in this research work. For this purpose 80 students have been selected randomly in two experimental group (40 students) and control group (40 students). For collecting data, the Solving Problem Questionnaire of Long and Kasidi(1996) has initially been used, then the program of teaching philosophy to children has been implemented for experimental group in twelve sessions. At the end of the course, the same questionnaire has been used for both groups. An average mark of problem solving capability of both control and experimental groups have been assessed through the analysis of Covariance which shows a meaningful difference (p
    Keywords: program of teaching philosophy to children, problem solving, gentian, primary grade students
  • Kubra Ahmadvand, Hamid Ahmadi Hedayat, Suheila Gholami Hardashti, Fariba Ahmadvand Page 41
    Game is considered to be the basic activity of children and at the same time can fulfill one of their basic demands. The role of game in the promotion of the physical and psychological health process of children is undeniable. Beside the emergence of audio-video media and owing to the immense growth of communicative technologies today, computer game is also considered to be one the modern games and as social phenomena enjoys a particular attraction. This game addresses mostly children and young adults. Children not only use computer games at their leisure time but also do so when they are among their family members. These attractive and exciting games draw the attention of children and youth for hours and sometime repel them from the real world and plunge them into the imaginal world. Since children and youth are regarded as the assets of a country, their psychological health and growth are very important. This work attempts to explore the effect of computer games on psychological health of children. Concluding that, computer games bring in their wake a kind of psychological violence, depression and excitement, stress and tension for children and youth.
    Keywords: computer games, psychological health, child
  • Yahya Ghaedi, Maryam Effati Kalateh Page 51
    The present work proceeds to study the impact of the implementation of the program of philosophy for children on the growth of reading skills of bilingual primary grade 3 students - Turkaman - North Khorasan province in 1393-1394 (2014-2015). This study has been carried out in a semi experimental method with a control group before and after a test. To this end, first 103 students were selected as a sample (52 boys and 51 girls) in different stages and placed in the control group and experimental group (52 in the experimental group and 51 in the control group). In this work data were collected through the test of linguistic skills. The present research work presupposed the effectiveness of the teaching philosophy for children on the growth of reading skills of bilingual primary grade 3 students. A workshop has been held in 19 sessions (two sessions in a week) in a research work gathering and used the Piksi thoughtful story as the material of the workshop. Finally, hypothetical test and the analysis of the data indicate that implementation of the program of philosophy for children had a positive effect on the growth of reading skills of bilingual primary grade 3 students. Moreover, according to the findings of this research work, the teaching of philosophy for children had no different effects on two genders (boys and girls) in terms of promoting their reading skills.
    Keywords: linguistic skills, reading skill, bilingual, philosophy, children
  • Leyla Khudai Page 67
    Mustafa Rahmandust is a literary man in the field of children literature who succeeded to promote their religious-ethical field through his impressive works in the last decades. His works are replete with certain notions such as belief in God and the Day of Judgment and so on and so forth. Following a study of his poems and songs it can be concluded that in most of his poems life is considered to be a kind of blessing as given by God. Concerning Islam and Iran he has composed his poems for children in a lucid and moving manner. Moreover, his poems relate to children at the age levels of a, e, h, k. For children in a lower age he has described God in a preliminary language, while for children in a higher age he has composed certain poems with profound concepts such as Resurrection, reappearance of the Authority, respecting the parents and in this way he seeks to deal with religious and ethical issues. The present article sets on to study his religious and ethical views with a philosophical approach.
    Keywords: Mustafa Rahmandust, children literature, religious-ethical view points, philosophical-ethical analysis
  • Simin Yazdanfar, Ramin Sarchami Page 77
    “Thinking” as stressed by the Qur’an is considered to be a fruitful and necessary skill and at the same time is learnable. Critical thinking is a correct way of thinking about the problems in all fields, ranging from natural sciences to humanities, philosophy, and arts. Despite the manifold nature and various dimensions of critical thinking, in this way of thought, first data are searched and validated, and then a view comes up in the mind not vice versa.
    Given the wide range of data in medical sciences and necessity of interpreting and applying them, a new approach emerged in this science and drew the attention of people in the world in the 1990s, namely, “medicine based on evidence”. This approach includes the following stages: posing question, looking for best valid evidence, criticizing the validity of the evidences, its use in clinical work, combining the data of the subject with the skill and clinical experience of a physician, and assessment of the fruitfulness and efficiency of the function. In Iran for the first time in 2011 a new educational program was formulated and implemented, according to which medical students first learned the concept of thinking and criticism, and in the later years learned “medicine based on evidence”.
    Critical thinking is necessary in nursing. Since the nurses are in direct contact with the patients in 24 hours, so it is necessary to be right decision makers. A nurse should first collect the necessary information, and then proceed to classify the solution and follow the best one.
    Given the positive effects of critical thinking in all aspects of individual and civil life, it seems necessary to make a serious attempt to teach and spread critical thinking.
    Keywords: critical thinking, medical sciences, teaching, medicine based on evidence