فهرست مطالب

پژوهش در آموزش علوم پزشکی - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1389)

مجله پژوهش در آموزش علوم پزشکی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا کریمیان*، زهرا صباغیان، بهرام صالح صدق پور، فرهاد لطفی صفحات 1-9
    مقدمه
    دانشگاه، محققین و جامعه تاثیرات متقابلی بر یکدیگر دارند که حاصل آن سودمندی نتایج تحقیقات و کاربست تولیدات علمی در خدمت جامعه است. اما به رغم اهمیت موضوع، مطالعات نشان داده است که در بسیاری از کشورهای در حال توسعه فرایند تولید علم بدون درنظر داشتن نیازهای واقعی این جوامع در جریان است. هدف این پژوهش بررسی تاثیرات جامعه، دانشگاه و محققین بر تولید علم در دانشگاه است که از دیدگاه اعضای هیات علمی مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش ها
    این پژوهش به روش توصیفی - مقطعی بر روی 220 نفر از اعضای هیات دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1387 با روش نمونه گیری طبقه ای از دانشکده های مختلف انتخاب شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته شامل 27 سوال بسته در مقیاس لیکرت در 5 حیطه عوامل دانشگاهی، محققین، نظام آموزشی، فضای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی استفاده شد که روایی آن از دیدگاه 15 نفر از متخصصین و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به میزان 92/0تایید گردید. نتایج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از دیدگاه اعضای هیات علمی عوامل مربوط به نظام آموزشی بیشترین و فضای سیاسی کمترین تاثیر را بر سودمندی تولیدات علمی داشته است. میانگین نمره دیدگاه زنان به طور معنی داری بیش از مردان، اعضای هیات علمی با مرتبه مربی بیش از اعضای هیات علمی با مرتبه استادی، دانشیاری و استادی و همچنین افراد دارای مسئولیت اجرایی کمتر از افرادی بود که مسئولیت اجرایی نداشتند.
    نتیجه گیری
    اصلاح نظام آموزشی در راستای تربیت انسان هایی متفکر، خلاق و تحلیل گر از ضرورت های مهم جامعه است. توسعه و ترویج فرهنگ علمی در جامعه از دیگر عواملی است که زمینه توجه و حساسیت به تولید علم را در آحاد جامعه فراهم می نماید. همچنین لازم است رهبران دانشگاهی به دور از کشمکش های سیاسی، فضای علمی برای توسعه دانش و تولیدات علمی فراهم آورند و بدین ترتیب از اتلاف بخش زیادی از نیرو و انرژی علمی دانشگاه و به تعویق افتادن برنامه ها جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: دانشگاه، محقق، جامعه، تولید علم، پژوهش
  • فروزان شکوه*، محمد علی حسینی، فرحناز محمدی صفحات 10-16
    مقدمه
    پیامد های یادگیری در اغلب آموزش های بالینی درکشورما کمتر به عنوان راهنمای برنامه ریزی آموزشی مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده ازنظرات ذی نفعان اصلی برنامه نسبت به توانایی برنامه در ایجاد قابلیت ها و مهارت های لازم از بخش های اصلی در ارزشیابی هر برنامه آموزشی است. هدف از انجام این پژوهش بررسی نظرات اساتید نسبت به اهمیت توانایی های مراقبت توانبخشی از بیماران مزمن وهمچنین میزان موفقیت برنامه آموزشی رشته های توانبخشی در ایجاد این توانایی ها بوده است.
    روش ها
    این پژوهش یک بررسی توصیفی با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر 29 توانایی است که به صورت دو زیر مجموعه اهمیت و موفقیت مورد نظرخواهی قرار گرفت. 19 نفر از اعضای هیات علمی رشته های توانبخشی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی شامل گفتار درمانی، فیزیوتراپی، کاردرمانی، ارتوپدی فنی در مطالعه شرکت نمودند. نتایج با محاسبه میانگین رتبه های داده شده وبا استفاده از آزمون های ویلکاکسون و کروسکال - والیس مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین میانگین کل اهمیت توانایی های مراقبت توانبخشی و میانگین کل موفقیت برنامه آموزشی رشته های مذکور در ایجاد این توانایی ها اختلاف معنی دار وجود داشت(01/0 p<). ازنظر اعضاء هیات علمی توانایی استفاده از مفاهیم توانبخشی آموخته شده هنگام ارائه خدمات توانبخشی مهم ترین توانایی و در عین حال موفق ترین توانایی در برنامه آموزشی ارزیابی گردید. توانایی حمایت روانی از مراقبینی که در سوگ عزیزشان عزادار می باشند به عنوان کم اهمیت ترین توانمندی و توانایی حل مشکلات اخلاقی و قانونی در حوزه مراقبت از مددجویان بعنوان ناموفق ترین توانمندی از نظر اعضای هیات علمی انتخاب گردید.
    نتیجه گیری
    اهمیت 13 توانایی در حد زیاد و خیلی زیاد ارزیابی گردید درحالی که موفقیت برنامه آموزشی در ایجاد هیچیک از این توانایی ها در حد زیاد یا خیلی زیاد نبود. نتایج این پژوهش در بازنگری برنامه های آموزشی رشته های توانبخشی و ایجاد فرصت های یادگیری مجدد برای دستیابی دانشجویان به توانایی های اشاره شده از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، شایستگی های بالینی، هیات علمی، ارزشیابی برنامه، علوم توانبخشی
  • اشرف کاظمی صفحات 17-23
    مقدمه
    تدوین هدف های یادگیری برای شفاف سازی مسیر آموزش و نحوه ارزشیابی ضروری است؛ لذا تحقیق حاضر باتوجه به اهمیت آموزش دروس نظری اختصاصی مامایی با هدف ارزیابی روایی محتوای سوالات امتحان و هماهنگی بین محتوای اهداف آموزشی در طرح درس با محتوای ارزیابی شده در آزمون های دروس اختصاصی مامایی انجام شده است.
    روش ها
    تحقیق حاضر یک پژوهش توصیفی از نوع ارزشیابی است که بر روی آزمون های هجده درس نظری کارشناسی اختصاصی دوره مامایی انجام شد. گرد آوری اطلاعات با استفاده از چک لیستی بود که روایی آن از طریق روایی محتوا و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (75/0) تایید گردید؛ سپس داده ها با آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن) و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت. در طی تحقیق روایی محتوای سوالات آزمون ها، تعداد سوال مناسب و تعداد سوال موجود در آزمون ها، سطح سوالات و سطح اهداف یادگیری عنوان شده در طرح درس براساس طبقه بندی بلوم ارزیابی شد.
    یافته ها
    38/92 درصد سوالات کلیه آزمون ها دارای روایی محتوی بودند. 23/69 درصد سوالات، بین سطح سوالات و سطح اهداف آموزشی در طرح درس همبستگی وجود داشت. همچنین در11/61 درصد دروس همبستگی معنی داری بین تعداد سوالات برآورد شده و تعداد سوالات موجود در امتحان مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد آزمون های انجام شده از روایی محتوای مناسبی برخوردار است؛ ولی پایین بودن سطح سوالات در آزمون ها و عدم توجه به سطوح یادگیری مورد انتظار و همچنین مناسب نبودن تعداد سوال برای هر محتوای آموزشی در برخی امتحانات از نقاط ضعف ارزشیابی تحصیلی است. لذا توصیه می شود مدرسین به تعداد سوال مناسب هر محتوای آموزشی و هماهنگی بین سطوح یادگیری اندازه گیری شده و تناسب آن با اهداف آموزشی بیشتر توجه کنند.
    کلیدواژگان: طرح درس، دروس اختصاصی، مامایی، آزمون، سطوح یادگیری
  • سعید چنگیزی آشتیانی، محسن شمسی* صفحات 24-34
    مقدمه
    افت تحصیلی یکی از مشکلات عمده مراکز آموزش عالی کشور می باشد که نه تنها باعث اتلاف وقت و هزینه های جاری این مراکز می شود بلکه باعث ایحاد مسائل و مشکلات روحی- روانی، خانوادگی و احتماعی برای دانشجویان نیز می گردد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین علل موثر بر عدم پیشرفت تحصیلی دانشجویان و ارائه برخی از راهکارهای مناسب در این زمینه از دیدگاه دانشجویان صورت پذیرفته است.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مقطعی تحلیلی بوده که در آن 600 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1388شرکت داشتند. جمع آوری اطلاعات با پرسشنامه ویژگی های فردی، رضایت از رشته تحصیلی، عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی و برخی از راهکارهای مناسب در این زمینه بوده است. در این پژوهش دانشجویان بر اساس معدل کلاسی و ترم های مشروطی به دو دسته دانشجویان موفق و ناموفق از لحاظ پیشرفت تحصیلی تقسیم و سپس داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی، آزمون مجذور کای و آزمون t مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این پژوهش بین روش مطالعه دانشجویان، وضعیت محل سکونت، فاصله بین اخذ دیپلم و ورود به دانشگاه، معدل دیپلم، مطالعه درسی در 24 ساعت و سهمیه پذیرش بدو ورود به دانشگاه با پیشرفت تحصیلی ارتباط معنادار مشاهده شد (05/0> P)، در حالی که بین حضور در کلاس، سن، رشته تحصیلی و وضعیت اقتصادی خانوار با پیشرفت تحصیلی رابطه معنی داری وجود نداشت (05/0< P). بیشترین راهکارهای موثر بر کاهش مشکلات تحصیلی از دیدگاه دانشجویان موفق و ناموفق به ترتیب شامل پذیرش دانشجو بر اساس معدل دیپلم (86 درصد) و بهبود کیفیت خدمات آموزشی دانشگاه و دانشکده ها (95 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که عواملی چون خصوصیات فردی دانشجو، وضعیت محل سکونت، مشکلات زیستی و تحصیلی دانشجو، روش مطالعه، نحوه انتخاب رشته، کیفیت برنامه ریزی آموزشی دانشکده بر روی پیشرفت یا عدم پیشرفت تحصیلی دانشجویان اثر قابل توجهی داشته است. لذا توجه به این عوامل در طراحی و اجرای برنامه های آموزشی دانشگاه می تواند در رشد تحصیلی دانشجویان نقش مهمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، علوم پزشکی، دانشجویان، افت تحصیلی
  • عباس علامی*، نوید محمدی صفحات 35-41
    مقدمه
    یکی از رویکردها برای حل مشکلات موجود در آموزش پزشکی، بکارگیری تکنولوژی های جدید در آموزش می باشد. از سوی دیگر موفقیت یک دوره آموزشی صرف نظر از تکنولوژی مورد استفاده به رعایت اصول هاردن (دانشجو محوری، مبتنی بر مسئله بودن، آموزش ادغام یافته، مبتنی بر جامعه، انتخابی و سیستماتیک) در طراحی آن بستگی دارد. مطالعه حاضر با هدف نظر سنجی در مورد کارگاه آموزشی و میزان کارائی آن که با انگیزه پیاده سازی رویکرد آموزش الکترونیک به شیوه ترکیبی در فیلد بهداشت انجام گرفته است.
    روش ها
    تحقیق حاضر مطالعه توصیفی- مقطعی مشتمل بر نظرات 30 کارورز پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال های 88-87 درباره یک کارگاه مبتنی بر آموزش ترکیبی در سایت دانشکده بود. اطلاعات با استفاده از شیوه مصاحبه جمع آوری شد. همچنین عملکرد هر کارورز طی مراحل کارگاه بررسی و نتایج با آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با تدوین طرح درس کارگاه، جستجو در اینترنت و اپیدمیولوژی بیماری ها به شکل ادغام یافته تدریس شد. سپس وارد سامانه سازمان جهانی بهداشت شده و اپیدمیولوژی بیماری های شایع ایران با سایر کشورها مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین 30 کارورز 80 درصد از برگزاری کارگاه رضایتمندی کامل داشتند. 3/73 درصد توانمندی های پایه خوبی در جستجو داشتند. با این حال 3/93 درصد در یافتن مقاله های مرتبط دچار مشکل بودند. شایع ترین مشکل، انتخاب کلید واژه مناسب در جستجو بود.کارورزان معتقد بودند ارائه مطالب به این شیوه باعث کاهش زمان لازم برای یافتن مطالب مورد نظر و درک بهتر اپیدمیولوژی بیماری ها می گردد. همچنین کارورزان خواستار تغییر رویکرد در ارائه سایر مباحث بودند.
    نتیجه گیری
    در آموزش اپیدمیولوژی می توان از روش های ترکیبی بهره برد. استفاده از این شیوه می تواند باعث ارتقاء سطح اهداف آموزش و انگیزه فراگیران، ادغام موضوعات و یادگیری موثرتر گردد. همچنین علاوه بر توجه به استفاده از تکنولوژی، رعایت استراتژی های نوین در طراحی کارگاه باید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش ترکیبی، اینترنت، اپیدمیولوژی، بیماری
  • مهرداد فرخی*، سلمه تیموری، فردین مهرابیان، داریوش نقی پور صفحات 42-48
    مقدمه
    برنامه ریزان آموزشی طی سه دهه گذشته توجه خاصی به این پرسش داشته اند که چه مباحث وموضوعاتی در دروس مختلف باید تدریس شود و برای دانشجویان چه نوع مواد و وسایل آموزشی و توسط چه کسانی باید آماده شود. هدف فعالیت های آموزشی رشد آگاهی و توانای های بالقوه انسان است. آموزش وسیله ای برای شناسایی مشکلات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه و پی بردن به راه حل های مناسب برای آنهاست. این مطالعه با هدف بررسی میزان انطباق محتوای آموزشی در قالب چهار سوال پژوهش در رابطه با نیاز دانشجویان در رشته های موجود مقطع کاردانی دانشکده بهداشت رشت انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی-تحلیلی که در نیمسال دوم سال تحصیلی 87-86 انجام شد. جامعه آماری 270 نفر از کلیه دانشجویان در مقطع کاردانی رشته های موجود دانشکده بهداشت رشت بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر 1- مشخصات دموگرافیک 2- سوالات مربوط به انطباق محتوای آموزشی با نیاز دانشجویان و بر اساس مقیاس 5 درجه ای لیکرت بود. پس از توزیع پرسشنامه ها تعداد 191 پرسشنامه تکمیل شده جمع آوری گردید. سپس جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری spss و آزمون های (2 χ) خی دو و t-test استفاده شد.
    یافته ها
    در زمینه سوال اول پژوهش که بررسی میزان پاسخگویی محتوای آموزشی با نیاز دانشجویان بود، 07/ 39 درصد میزان آن را در حد متوسط اعلام و 04/17 درصد خیلی کم و فقط 58/3 درصد انطباق محتوای آموزشی با نیاز دانشجویان را خیلی زیاد می دانستند. در زمینه سوال دوم پژوهش که بررسی انطباق محتوای آموزشی با فرایند رشد تفکر انتقادی دانشجویان است، 19/45 درصد میزان انطباق را متوسط و 5/6 درصد خیلی کم و 70/4 درصد خیلی زیاد اعلام نمودند. در سوال سوم نیز که تدوین محتوای آموزشی با توجه به نیاز برکسب توانمندی دانشجویان جهت ارائه خدمات در شرایط اقلیمی متفاوت است، 18/42 درصد گزینه متوسط و 32/6 درصد گزینه خیلی کم و 14/5 درصد گزینه خیلی زیاد و در نهایت سوال چهارم پژوهش عملکرد برنامه ریزی آموزشی در دانشکده جهت آماده ساختن دانشجو برای خدمات موثر شغل آینده او 55/46 درصد گزینه متوسط و 6/7 درصد گزینه خیلی کم و 56/5 درصد خیلی زیاد را انتخاب نمودند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج بدست آمده میزان انطباق محتوای آموزشی با نیاز دانشجویان درحد متوسط است. در مجموع نتایج بیانگر وجود نقایصی در ارائه و نحوه طراحی محتوای آموزشی دروس برحسب مناطق می باشد. با مشخص شدن نقاط ضعف در طراحی محتوای آموزشی می توان برنامه ریزی مطلوبتری جهت ارتقاء کیفی آموزشی دانشکده بهداشت رشت به عمل آورد.
    کلیدواژگان: محتوای آموزشی، نیازهای آموزشی، دانشکده بهداشت
  • آتیه قنبری*، فرح جاهد نما، عاطفه قنبری، آبتین حیدر زاده صفحات 49-53
    مقدمه
    یکی از مسائل مهم در فرآیند یادگیری- یاددهی و سرعت بخشی به آن استفاده ازشبکه اینترنت می باشد. تعیین رضایتمندی در استفاده از آن یکی از موارد بسیار مهم در این فرآیند تلقی می شود. لذا در این تحقیق به تعیین میزان رضایتمندی در دانشجویان پزشکی در ارتباط با چگونگی سرویس دهی سایت اینترنت در دانشکده پزشکی پرداخته شده است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد 159 دانشجوی دانشکده پزشکی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه مشتمل بر دو بخش: بخش اول اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم عبارات مربوط به رضایت سنجی براساس مقیاس لیکرت استفاده گردید. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از جامعه پژوهش، 9/57 درصد پاسخ دهندگان مونث و8/57 درصد بالای 20 سال با میانگین سنی 7/20 بودند. نتایج نشان داد فقط بین میزان دما در تابستان و جنس(0.05 > P) و حفظ خلوت در محل سایت و رشته تحصیلی (0.007 > (P و دسترسی سریع به سایت های علمی و رشته تحصیلی(0.001 > P) تفاوت معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج رضایت سنجی دریافت کنندگان خدمات، می تواند در راستای ارتقای زیر ساخت های مناسب مانند افزایش سرعت دستیابی به اطلاعات، تکمیل تجهیزات، وسایل و امکانات آموزشی نقش موثری ایفا نماید.
    کلیدواژگان: اینترنت، رضایتمندی، دانشجویان، دانشکده پزشکی
  • شادمان نعمتی*، عالیا صابری، آبتین حیدرزاده صفحات 54-61
    لغت لاتین «Professio» به معنای «اعلان عمومی و تعهد دادن به جامعه» است و واژه پروفشنال به طور سنتی برای سه رشته «پزشکی»، «وکالت» و «علوم دینی» استفاده شده است. حرفه شریف پزشکی که دراصل نوعی «فراخوان» از طرف افرادی با صلاحیت و دانشمند بود که نیازهای بیماران را بر خواسته های خود ترجیح می دادند، به نظر می رسد که در حال تبدیل به یک تجارت «پول بده و سرویس بگیر» می باشد و این مساله نه تنها در جامعه ما، بلکه در بسیاری از جوامع پیشرفته و در حال پیشرفت به صورت کاهش اعتماد جامعه به پزشکان نمود پیدا می کند.
    انتظارات خانواده، کاهش اساتید فرزانه و الگو (Role Model) برای دانشجویان، پیشرفت های تکنولوژیک، تخصص گرایی و فوق تخصص گرایی، و درگیر شدن در سیستم خدمات بهداشتی درمانی به صورت دست دوم و دست سوم [سیستم ارجاعی] به عنوان علل این مساله درنظر گرفته شده اند. در واقع جامعه پزشکی به آهستگی در حال نوعی «تجزیه شدن» است. از مدت ها قبل در دانشکده های پزشکی کشورهای غربی، به ضرورت آموختن و آموزش دادن اصول حرفه ای گری به دانشجویان پزشکی تاکید شده و امروزه به ارتقای کیفیت و کمیت این آموزش ها بسیار پرداخته می شود تا ذهنیت های درست، مهارت های مناسب و شایسته و یک سیستم «ارزشی» در مجموعه آموزش های پزشکی ایجاد شود. بایستی دوره تحصیلات پزشکی به گونه ای مورد بازبینی و مداقه قرار گیرد که موضوع مهم «آموزش حرفه ای گری پزشکی» در تمامی سطوح آموزش وارد گردد. در این نوشتار بر آنیم که ضمن معرفی مختصر مفهوم پروفشنالیزم یا حرفه ای گری پزشکی و مبانی آن، اندکی درباره شیوه های یاددهی و یادگیری آن و موانع موجود تامل نمائیم.
    کلیدواژگان: پروفشنالیزم پزشکی، اخلاق حرفه ای، آموزش پزشکی، کوریکولوم پنهان، کوریکولوم نوشته شده
|
  • Pages 1-9
    Introduction
    University، researchers and society had been interacts effects، there fore، this result of studies can apply to saturate society needs. studies have indicated that process of knowledge production continue without attention to real needs in many developing countries. The aim of this study is to determine effects of university، researchers، and society on knowledge generation in university from viewpoints of faculty members.
    Method
    this is a descriptive study. Statistical population included faculty members of shiraz university of medical science in 2008. the sample size was 220 which selected stratified sampling. Research tools was self- design questionnaire، included 27 questions in likert scale in 5 areas: academic، researchers، educational system، political and social factors. Its validity was approved by experts viewpoints and reliability was accounted by alfa- cronbach (α=0. 92) data were analysed by spss 14.
    Finding
    as a result، educational factors had most effect and political space had least effect on efficacy of scientific productions. The mean score of women viewpoints significantly was more than men، instructors more than other faculties and managers lower than others.
    Conclusion
    reforming educational system is one of the most important necessities of society for training innovators، thinkers and analysers. Also، developing scientific culture is one of the factors that indicate importancy and necessity to pay attention to knowledge production in society. There fore، university leaders have to provide scientific space for developing knowledge and scientific productions out of political changes، as well as، they have to prevent from waste of energy and delay in performing programs.
    Keywords: university, researcher, society, knowledge generation
  • Pages 10-16
    Introduction
    Considering clinical competencies as an guidance in educational programs lead to promote professional accountability and should be the basis for curriculum development and evaluation. This study was performed to determine faculty members'' perception about importance of rehabilitation cares and level of clinical competencies achievement in the current curriculum of rehabilitation courses.
    Method
    In this descriptive study، 19 faculty members viewpoints of departments consisting of: speech therapy، physiotherapy، occupational therapy، orthosis and prosthesis department by using a questionnaire containing 29 items in 2 subscale: importance and achievement were collected and analyzed by using Wilkakson، kroskal- valis Tests.
    Results
    There was significant difference between total importance and achievement subscale (P<0. 01). Based on faculty members'' opinion، «rehabilitation care» was the most important and succeed competency in this curriculum. Supporting patients who experience loss and grief was as least important and solving patients'' ethical and legal problems in their rehabilitation care was as least succeed competency in this curriculum.
    Conclusion
    Although 13 perceived competencies were the most important competencies from the faculty members'' opinion but this curriculum acts unsuccessfully in this regard. Based on results، revise the curriculum and try to create learning opportunities can lead to achieve this goal that should be focused.
    Keywords: educational programmes, clinical competencies, faculty member, evaluation of program, rehabilitation sciences
  • Pages 17-23
    Introduction
    Designing lesson plan is necessary to clarify educational process and evaluation. This research، by regarding importancy of midwifery theoretical course education carried out to assess examinations reliability and content validity.
    Method
    This is a descriptive study which has been assessed 18 exams of specialized theoretical courses of BS midwifery education. Data were gathered by using valid and reliable check- list (α- 0. 05) and statistically were analyzed (Pearson and spearman). Reliability، standard number، quality and level of taxonomy questions were determined based on bloom categorization.
    Results
    Validity of 92. 38% of questions was revealed. In 69. 23% of questions there was correlation between taxonomy questions level and educational objective level.
    Conclusion
    Based on results، reliability of questions are appropriate، but low taxonomy of questions، low numbers of questions are negative factors in evaluation that must be regarded. It is recommended to pay more attention to standard number of questions and coordination between level of learning and educational objectives.
    Keywords: exams, midwifery, specialized course, course lab, learning levels assessment
  • Pages 24-34
    Introduction
    Educational decline is one of the major problems in higher educational centers. It is not only waste time and current costs of systems but also were caused social، family and spiritual problems for students. The purpose of this study is to determine factors were influences in educational decline and to prefer some profitable solutions، from the students’ viewpoints.
    Methods
    This is an analytical، cross- sectional study that carried out on 600 students. Data were collected by using a questionnaire; consist of information about personal characteristic، course satisfaction، effective factors in educational improvements and some profitable solutions. In this study، the students were classified in two groups، successful and unsuccessful according to their course scores. Data were analyzed by statistical chi- square and t-test.
    Results
    There was significant relation among educational achievement and study methods، life style، gap between high school graduation and acceptance in university (P<0. 05). While no significant relation considered in attendance in class، age، course، and family economical situation. From the viewpoints of successful and unsuccessful students، The most effective factors to decrease educational difficulties consist of acceptance in university based on diploma score (86%) and quality improvement of educational services.
    Conclusion
    Based on finding، personal characteristics، life style، living and educational problems، study methods، selecting course، quality of educational planning are most effective factors on educational achievement or non-achievement and should be considered in designing and performing educational programms.
    Keywords: educational achievement, medical sciences, students, Arak
  • Pages 35-41
    Introduction
    applying new technologies in education is one approach to remedies of problems in medical education. Also، Harden principles (student- centered، problem based، integration، community- based، elective and systematic) is very effective in designing a successful course. This study is a survey to determine efficacy of a workshop in relation to applying of e-learning approach as well as the Harden principles.
    Method
    This is a cross- sectional study including 30 intern''s viewpoints of Qazvin medical school participated in a blended education workshop during 2008- 2009. Data were collected by individual interviews and analyzed by descriptive statistics. Performance of participants were evaluated during workshop process. Epidemiology of disease and internet search has been taught as a blended course based on lesson plan. Finally، participants compared the epidemiology of disease in Iran and other countries.
    Results
    among totally participants، 80% were satisfied from performing workshop. Although capability of internet search was found in 73. 3%، 93. 3% had some problem for finding related articles. Selecting the appropriate keywords was the most common problem. Interns believed that presenting this method، reduce time of subjects finding and better understanding of epidemiology. They request for changes in other topics too.
    Conclusion
    epidemiology can be taught through blended method. This method can enhance the level of educational objectives، motivation of learners، integration of issues and provide a more effective learning. In addition، innovative strategies for designing workshop as well as applying technology should be regarded.
    Keywords: blended learning, internet, epidemiology, disease
  • Pages 42-48
    Introduction
    In recent three decades، educational planners have paied attention about core curriculum، how and which educational materials should be prepared. The goal of education is to develop student''s knowledge، competencies and so to recognize social، economical and cultural problems and solving them.
    Objective
    Determination of adaptation rate of educational contents with student''s educational needs in public health school of Guilan university of medical sciences.
    Material And Methods
    This analytical descriptive study was conducted on 270 students in public health faculty of Guilan University of medical sciences in 2008. Information about demographical characteristics of students and main questions about study was obtained by a questionnaire with 32 questions. The questionnaire was designed by lickert scale methods. Data were collected and analyzed by SPSS software.
    Results
    The first question of questionnaire، meeting of educational contents to students need was evaluated very poor by 39. 07% of students، average by 17. 04% and satisfactory by 20%. about second question، effectiveness of educational contents in improving student thinking، 45. 19% of students identified it as average، 6. 5% very poor and 4. 7% satisfactory. Third question of study، relationship between educational contents and geographical condition، 42. 18% of students described it as average، 6. 32% very poor and 5. 14% satisfactory. About fourth question، effectiveness of educational contents in preparing students for effective services in his/her job in the future، 46. 55% of students stated average، 7. 6% very poor and 5. 56% satisfactory.
    Conclusion
    generally، meeting of educational contents and educational needs was at the intermediate level. These results show that educational contents need to be revised for increasing educational quality in faculty of public health.
    Keywords: educational contents, educational needs, school of health
  • Pages 49-53
    Introduction
    Use of network is one of the most important problems in teaching- learning process. Identifying the satisfaction in using internet is a key point in this process. In this research، we try to identify satisfaction in medical students of Guilan University about internet services.
    Methods
    in this analytical- descriptive study، 159 participants were selected by using purposive sampling from medical university. Questionnaire included two sections، one section was demographic data and another section، statement about satisfaction related to internet services based on likert scale. After collecting data، they were analyzed by descriptive and inferential tests by using SPSS (version 19).
    Results
    in this research 57. 9% of respondents were female and the age of 57. 8% were above 20 years old (mean، 20. 7). Ch-square was used for identifying significances relation between demographic characters& students satisfaction. It showed that، there are significant relationship between environment temperature and sex (P<0. 05)، privacy and major (P<0. 007) and fast access to scientific cite and major (P<0. 0001).
    Conclusion
    satisfaction results in the medical students could be used to promote the suitable structures such as accessible information، equipment and facility in the medical universities.
    Keywords: satisfaction, medical students, medical universities, internet
  • Pages 54-61
    The Latin word of» profession «means public declaration with the force of a promise for a general benefit، and» professionalism «traditionally has been applied for» clergy «،» law «and» medicine «. The noble profession of medicine، taken up as a “calling” by those who are expected to put the needs of the patient above their own، appears to have become a «fees-for-service» business model and trade، and this reflect itself at the societies as the reduction in thrust to the physicians. Parental expectations، lack of role models، technological advancements، specialization and sub-specialization، and second and third-party involvement in the healthcare delivery system [referral system] have been identified as reasons for these concerns. Indeed the medical society is being degraded gradually. From many years ago، many medical communities in western countries have emphasized the need for learning and teaching the professionalism in medical schools and enhancing its quality and quantity، in order to development of good attitudes، appropriate and competent skills، and establishment of a «value system» in medical education system that reflects the tenets of professionalism in medicine. The medical curriculum will need to be scrutinized so as to introduce the important subject of professionalism at all levels of training and education. In this article we are trying to define medical professionalism and its principles، and also briefly refer how to learn and teach medical professionalism to medical students and the barriers to that.
    Keywords: Medical professionalism, professional ethics, medical education, hidden curriculum, explicit formal curriculum