فهرست مطالب

مجله پژوهش در آموزش علوم پزشکی
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا برادران، جلیل کوهپایه زاده، سمانه رمضانی گیوی، رضا دهنویه، سمیه نوری حکمت * صفحات 1-12
    مقدمه

    امروزه برنامه های آموزش پزشکی با تاکید بر ایجاد شایستگی های مورد نیاز جهت انجام وظایفی که دانشجویان باید پس از پایان دوره آموزشی بر عهده بگیرند، تدوین می شوند؛ شایستگی هایی فراتر از مهارت های بالینی صرف که شامل مهارت های ارتباطی، جلب همکاری و مدیریت، می باشند؛ لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی مهارت های مدیریتی مورد نیاز دانشجویان پزشکی، انجام گرفته است.

    روش ها

    ا رت انجام شده و برای تحلیل داده های آن از روش تحلیل چارچوبی داده ها استفاده شده است. نمونه های پژوهش بصورت طبقه ای و در دو گروه دانشجویان پزشکی و پزشکان شاغل در پست های مدیریتی (پزشک- مدیران) انتخاب شدند. جهت جمع آوری آراء پزشکان شاغل 13مصاحبه نیمه ساختارمند با استفاده از راهنمای مصاحبه انجام و برای دانشجویان پزشکی 3 جلسه بحث متمرکز گروهی با حضور 19 دانشجو برگزارگردید. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل چارچوبی و نرم افزار Atlas-Ti استفاده گردید.

    یافته ها

    تم های اصلی استخراج شده در نتایج عبارت بودند از دلایل نیاز به آموزش مهارت های مدیریتی، مهارت های مدیریتی مورد نیاز و موانع آن دانشجویان پزشکی که خود شامل 6 زیرتم مهارت های فنی، مدیریت منابع انسانی، مهارت ارتباطات، مذاکره و عقد قرارداد، تیم سازی و کار گروهی، برنامه ریزی و طراحی عملیات و رهبری بود.

    نتیجه گیری

    کلیه شرکت کنندگان در این تحقیق نوعی دیدگاه مثبت نسبت به ضرورت آموزش مهارت های مدیریتی برای پزشکان داشتند و معتقد بودند این آموزش ها باید با رویکرد کاربردی و اجتناب از آموزش صرف مباحث نظری ارائه شده و به تغییر نگرش دانشجویان نیز توجه داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت، دانشجویان پزشکی، آموزش
  • ربابه سلیمانی، میر محمد جلالی*، رضا احمدی صفحات 13-21
    مقدمه

    مطالعاتی که در ایران صورت گرفته حاکی از استفاده شایع جامعه عمومی از طب مکمل و جایگزین است. این مطالعه جهت بررسی نگرش دانشجویان پزشکی صورت گرفته تا مسئولین مربوطه بتوانند برنامه ریزی صحیحی در مورد آموزش طب مکمل داشته باشند.

    روش ها

    این مطالعه در 228 نفر از دانشجویان مقطع بالینی رشته پزشکی و دستیاران تخصصی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال 1392انجام شد. برای بررسی نگرش از پرسشنامه ای CAIMAQ استفاده شد. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوایی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (851/0) تایید شد. برای توصیف داده ها از آماره های توصیفی و برای تحلیل داده ها، از تحلیل عاملی استفاده شد.

    یافته ها

    2/77 درصد از شرکت کنندگان، کارآموز-کارورز و بقیه دستیار تخصصی بودند.70 نفر از شرکت کنندگان مذکر بودند. 6/94 درصد شرکت کنندگان بر این عقیده بودند که سلامت روانی تاثیر به سزایی در بهبود بیماری دارد. تحلیل عاملی انجام شده نشان داد که پنج عامل 09/48 درصد واریانس نظرات شرکت کنندگان را تبیین می کنند. 4/97 درصد پاسخ دهندگان نگرش مثبت به نقش فزاینده مراقبت از سلامت در بیمار - پزشک داشتند. در مورد تمایل به طب مکمل و مداخلات آرام سازی به ترتیب 3/55 درصد و 64 درصد شرکت کنندگان نظر مثبت داشتند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که میزان نگرش شرکت کنندگان به طب مکمل کم تا متوسط می باشد و لازم است با آموزش و استمرار آن به این افراد، دانش آن ها را نسبت به طب مکمل بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: نگرش، درمان های مکمل، دانشجوی پزشکی
  • فریبا حقانی، فریبا عسگری، سولماز زارع، هاجر محجوب مودب صفحات 22-30
    مقدمه
    سازه خودکارآمدی در محیط های آموزشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. خودکارآمدی ریشه در نظریه شناختی اجتماعی بندورا دارد. مطالعه حاضر براساس نظریه بندورا و با هدف تعیین همبستگی خودکارآمدی با عملکرد بالینی، دانشجویان کارآموز در عرصه انجام شد. پژوهشگران درصددند تا به این طریق بتوانند به باورها و توانایی های یادگیرنده در فرایند یاددهی - یادگیری، در چارچوب نظریه، توجه نموده و از نتایج آن در جهت ارتقای توانمندی های بالینی دانشجویان، بهره جویند.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی – همبستگی است که برروی کلیه دانشجویان پرستاری ترم هشتم ورودی 1388 دانشگاه آزاداسلامی واحد رشت (51 نفر) به روش سرشماری انجام گرفت. ابزارهای مطالعه شامل پرسشنامه «خودکارآمدی عملکرد بالینی» 37 گویه در چهارحیطه و «چک لیست محقق ساخته» با 28 گویه با طیف لیکرت پنج درجه ای جهت بررسی عملکرد دانشجویان بود. اعتبار محتوا و صوری ابزارها تعیین گردید. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوایی و صوری و پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ به تفکیک ابزار نهایی«خودکارآمدی عملکرد بالینی» 92/0 α = و چک لیست «عملکرد بالینی پرستاری» 87/0 α = تایید گردید. عملکرد بالینی دانشجویان، در حین انجام کارآموزی در بخش های محل کارآموزی خود براساس چک لیست مورد مشاهده و ارزیابی قرارگرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون) با سطح معناداری 05/0 با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمرات خودکارآمدی در کل ابزار «خودکارآمدی در عملکرد بالینی» 21/11 ± 50/66 و نمرات عملکرد بالینی پرستاری در کل ابزار 47/0 ± 74/3 بود. همچنین بین «خودکارآمدی در عملکرد بالین» با «عملکرد بالینی پرستاری» همبستگی مثبت و معنادار آماری وجود داشت. (003/0 p<، 286/0 =. (r ضمنا تنها بین معدل و خودکارآمدی در عملکرد بالینی ارتباط معنی دار مشهود بود (04/0 p<).
    نتیجه گیری
    اهمیت خودکارآمدی در آموزش، به تاثیر آن برعملکرد آینده مربوط می شود. کسب دانش و مهارت های تحصیلی فقط یکی ازمتغیرهای موثر بر عملکرد بالینی است و لذا مدرسین باید به عوامل نظیر: خودکارآمدی خصوصا در بالین، که موجب سنجش دقیق تر عملکرد دانشجویان پرستاری خواهد شد، توجه ای خاص مبذول نمایند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، عملکرد بالینی، دانشجوی پرستاری
  • عباس علامی، امیر جوادی صفحات 31-35
    مقدمه
    ادغام به عنوان یک راهبرد مهم در سیستم های آموزشی پذیرفته شده است. در دانشگاه علوم پزشکی قزوین در مقطع فیزیوپاتولوژی، درس آسیب شناسی ادغام یافته با دروس داخلی و فارماکولوژی ارائه می گردد. این مطالعه به مقایسه وضعیت نمرات درس آسیب شناسی دانشجویان در آزمون پیش کارورزی قبل و بعد از ارائه به شکل ادغام یافته با سایر دروس دوره فیزیوپاتولوژی می پردازد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی نمرات 97 نفر از دانشجویان پزشکی در فاصله اسفندماه 1389 لغایت شهریورماه 1391 در درس آسیب شناسی آزمون جامع پیش کارورزی قبل و دو دوره بعد از اجرای طرح ادغام بررسی گردید. ارزیابی کلی دانشجویان نیز براساس نمره آزمون پیش کارورزی انجام شد. آماره های میانگین، انحراف معیار و فاصله اطمینان جهت توصیف نمرات و ویژگی های دانشجویان مورد مطالعه و از آزمون تی گروه های مستقل به منظور مقایسه میان نمرات دو گروه استفاده شد. مقدار p کمتر از 05/0 از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 97 نفر شرکت کننده در آزمون پیش کارورزی، 60 نفر دوره فیزیوپاتولوژی خود را قبل از اجرای طرح ادغام و 37 نفر بعد از آن گذرانده بودند. 39 درصد دانشجویان مذکر و بقیه مونث بودند. از ده سوال آسیب شناسی، میانگین نمرات کسب شده قبل از اجرای طرح ادغام 93/3 با انحراف معیار 19/1 و بعد از طرح ادغام 32/5 با انحراف معیار 41/1 که اختلاف بین آن ها از نظر آماری معنی دار بود (0001/0 > p). اختلاف بین میانگین نمرات آزمون پیش کارورزی بین دو گروه 5/11 و میانگین نمرات دانشجویان در گروه ادغام بیشتر از گروه قبل از ادغام بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که ادغام درس آسیب شناسی با سایر دروس فیزیوپاتولوژی باعث بهبود وضعیت نمرات دانشجویان در آزمون پیش کارورزی می گردد.
    کلیدواژگان: ادغام، آسیب شناسی، فیزیوپاتولوژی، پیش کارورزی
  • سعید آصف زاده، فردین مهرابیان، احمد نیک پی، شیلا کیان مهر صفحات 36-44
    مقدمه
    ایمنی بیمار دغدغه ای جهانی در تمامی عرصه های خدمات سلامت است. مراقبت و خدمات غیر ایمن علاوه بر تحمیل رنج به انسان ها، هزینه های اقتصادی سنگینی نیز به بار می آورد. این مطالعه با هدف بررسی میزان رعایت ایمنی بیمار در مراکز آموزشی- درمانی شهر رشت انجام شده است.
    روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بوده که در تابستان سال 1392 انجام شد. کلیه مراکز آموزشی درمانی شهر رشت طبق دستورالعمل (PSFH) انتخاب بخش های بیمارستان، بیماران و کارکنان مورد مصاحبه بطور هوشمند بررسی گردید. ابزار جمع آوری داده ها چک لیست استانداردهای الزامی بیمارستان های دوستدار ایمنی بیمار بود. داده های گردآوری شده از طریق نرم افزار SPSS با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین امتیاز محور حاکمیت و رهبری 64 درصد، جلب مشارکت و تعامل با بیمار و جامعه 36 درصد خدمات بالینی ایمن و مبتنی بر شواهد 63 درصد و محیط ایمن 93درصد می باشد. وضعیت کلی ایمنی 64 درصد بوده و عملکرد متوسط را نشان داد.
    نتیجه گیری
    وضعیت ایمنی در مراکز مورد مطالعه در حد متوسط بود لذا توصیه می گردد فرهنگ سازی برای شناسایی بیماران در بخش های درمانی و هم چنین کسب رضایت آگاهانه قبل از هرگونه اقدام درمانی یا تشخیصی تهاجمی مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایمنی، بیمار، استاندارد
  • مهران سلیمانها، آبتین حیدرزاده، محمد حقیقی، حسین خوشرنگ، معصومه اکبری صفحات 45-51
    مقدمه
    دستیاران از ار ک ان های کلیدی در ارتقا و بهبود عملکرد سیستم درمانی و آموزشی محسوب می شوند و از این رو تعیین عواملی که موجب ارتقاء رضایت شغلی آنان می گردد، اهمیت می یابد. هدف از این مطالعه تعیین میزان رضایتمندی شغلی - تحصیلی دستیاران پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال 1392 بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، 176 دستیار دانشگاه علوم پزشکی گیلان به صورت تمام شماری انتخاب شدند. سطح رضایتمندی شغلی- تحصیلی آنان با استفاده از پرسشنامه ای که بر اساس نظریه هرزبرگ تهیه شده بود، در 13 حیطه شامل مجموعه ای از عوامل درونی و بیرونی موثر بر این رضایتمندی، ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون های ناپارامتریک در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    رضایت شغلی اکثر دستیاران در سه حیطه ی دستمزد (5/83 درصد)، کیفیت آموزش (7/84 درصد) و انگیزه حرفه ای (90 درصد) کم و در سایر حیطه ها متوسط بود. ارتباط معنی داری بین رضایت شغلی با داشتن سابقه ی کار (001/0= P) و رفتن به طرح (001/0= P) وجود داشت. اما بین سایر حیطه ها ارتباط معناداری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    با مقایسه این نتایج با سایر مطالعات به نظر می رسد اکثر دستیاران (83 درصد) از وضعیت حقوق و آموزش دستیاری ناراضی بوده و انگیزه حرفه ای پایینی دارند، لذا توصیه می گردد در زمینه ی حقوق، ارتقای سطح علمی - آموزشی و ایجاد انگیزه حرفه ای راهکارهایی اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی شغلی، رضایت مندی تحصیلی، دستیاران
  • لیلی یکه فلاح، هومان منوچهری، بیژن جهاندیده گل رودباری، سیده زهره طالبی علوی، ناهید آذردل، فرزانه فلاحت پیشه صفحات 52-60
    مقدمه
    در رشته پرستاری و مامایی اهمیت کسب مهارت های حرفه ای و آموزش بالینی به حدی است که آموزش بالینی را بخش اصلی و قلب این دو حرفه می دانند. پژوهش حاضر با هدف شناخت عوامل موثر در کسب مهارت های حرفه ای مطلوب، از دیدگاه اساتید و دانشجویان پرستاری و مامایی انجام گردید.
    روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی – تحلیلی بر روی دانشجویان پرستاری و مامایی سال آخر تحصیلی و کلیه اعضاء هیات علمی پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال 1391 به روش سرشماری انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای 2 قسمتی با طرح 32 سوال در چهار حیطه مربی، برنامه ریزی آموزشی، محیط بالینی و فراگیربود. داده ها با نرم افزار آماری SPSS و آزمون های کای دو، فیشر آنالیز شد.
    یافته ها
    درخصوص اهداف پژوهش در میان میانگین امتیازات چهار حیطه موثردر کسب مهارت های حرفه ای ویژگی های مربوط به فراگیر با کسب بالاترین میانگین هم از دیدگاه اساتید وهم از دیدگاه دانشجویان به عنوان مهم ترین عامل موثر در کسب مهارت های حرفه ای قلمداد شد. آزمون آماری کای اسکوئر تفاوت آماری معنی داری بین نظرات دانشجویان و اساتید نشان داد (002/0 p=).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش بیانگر این بود که برای کسب مهارت های حرفه ای مطلوب، وضعیت آموزش پرستاری و مامایی نیاز به تامین جامع تر امکانات و تجهیزات محیط بالینی دارد. ارتقاءعملکرد مربیان و جذب همکاری های حرفه ای نیز می تواند در بهبود وضعیت آموزش بالینی و کسب مهارت های حرفه ای مطلوب تر مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: مهارت های حرفه ای، دانشجو، استاد، پرستار، ماما
  • فرشته عادل مشهدسری، غلامرضا عطایی صفحات 61-66
    مقدمه
    امروزه استفاده از اینترنت به عنوان ابزار آموزش و یادگیری به سرعت در عرصه آموزش گسترش پیداکرده است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف سنجش تاثیر آموزش مجازی بر نمرات نهایی دانشجویان صورت گرفته است.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی که برای دانشجویان رشته رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی بابل در نیم سال اول 90-91 به انجام رسید، به موازات برگزاری کلاس های حضوری و تدریس سنتی محیط آموزشی مبتنی بر وب برای درس فیزیک طی هشت جلسه راه اندازی شد. در پایان دوره، با مقایسه میانگین نمره دانشجویان تحت مطالعه، تاثیر آموزش تحت وب بر نمرات نهایی دانشجویان بررسی شد. هم چنین معایب و مزایا، میزان قابلیت و کیفیت آموزش مجازی با پرسشنامه (محقق ساخته) با ضریب پایایی 8/0جمع آوری و مورد نظرسنجی قرار گرفت.
    یافته ها
    مقایسه میانگین نمرات پایان دوره گروه آزمون(04/3 ± 7/17) و شاهد (54/2 ± 83/16) نشان می دهد که از نظر میزان یادگیری و موفقیت در آزمون پایان دوره اختلاف معنی داری بین دانشجویان دو گروه وجود ندارد. دانشجویان تحت مطالعه، ارتباط مستمر و مداوم بین استاد و دانشجو (90درصد)، ارتباط از راه دور و تبادل علمی (81 درصد)، دسترسی به منابع الکترونیکی روز دنیا (79 درصد) و عدم محدودیت مکانی و زمانی (64 درصد) را به عنوان مزایای اصلی آموزش مبتنی بر وب بر شمرده و در عین حال کمبود امکانات و منابع دانشگاه، سرعت پایین اینترنت و عدم دسترسی همگانی به اینترنت را معایب اصلی این نوع آموزش توصیف کردند.
    نتیجه گیری
    باوجود ابراز علاقه مندی و استقبال دانشجویان از آموزش تحت وب به دلایلی از جمله ناآشنایی با اینترنت، زیرساخت های مخابراتی و کیفیت محتوای درس ارائه شده در وب ضروری است بازنگری بیشتری جهت بهبود این نوع آموزش انجام شود.
    کلیدواژگان: آموزش، رضایتمندی شخصی، آموزش مبتنی بر وب
|
  • Dr Hamidreza Baradaran, Dr Jalil Kuhpayehzadeh, Dr Samaneh Ramezani-Givi, Dr Reza Dehnavieh, Dr Somayeh Noori Hekmat Pages 1-12
    Introduction

    Nowadays medical education programs are developed with an emphasis on building competencies required of medical students. Competencies which are needed to perform their tasks as a physician. These competencies are mere than clinical skills، including communication skills، cooperation and management. This study aims to identify the managerial skills are needed by medical students.

    Methods

    This study is a qualitative study. Samples were selected using classified method that included medical students and doctor–managers، doctors who have managerial positions in health system. A total of 13 semi-structured interviews with physicians and 3focus group discussions with 19 students، were conducted. Data were analyzed using framework analysis and Atlas-Ti 5. 2 software.

    Results

    The main themes emerged included the need for management skills to medical students، managerial skills training barriers and medical students'' managerial skills needs including six sub-themes: technical skills، human resource management، communication skills، negotiation and contracting، team building and teamwork، planning and leadership.

    Conclusions

    All participants in this study have positive attitude toward training of managerial skills requirement to medical students and belived that tranng by avoiding were theoretcally، should be presented practically، as well as focusing more attention to change attitude.

    Keywords: managemet trainig, medical students, training
  • Dr Robabeh Soleimani, Dr Mir Mohammad Jalali, Dr Reza Ahmadi Pages 13-21
    Introduction

    Studies that have been carried out in Iran suggest widespread use of complementary and alternative medicine (CAM) in the general population. This study was conducted to assess the attitude of clinical medical students and residents to CAM. It is expected that the relevant authorities plan appropriate training in complementary medicine subject.

    Methods

    The study was conducted in autumn 2013. 228 undergraduate and postgraduate students (residents) of Guilan University of Medical Sciences participated. To assess the knowledge and attitude of the medical students and residents، a translated CAIMAQ questionnaire was used. validity and reliability of the questionnaire was confirmed content validity and cronbach''s alpho (0/851) respectively. To describe and analysis the data، we used descriptive statistics and factor analysis، respectively.

    Results

    77. 2 % of the participants were extern or intern and others were resident. 70% of participants were male. 94. 6 % of participants believed that mental health has a great impact on the improvement of the disease. Factor analysis of data showed that the five factors explained 48. 09 % of the variance of the participants'' opinions. 97. 4 % of respondents have a positive attitude to progressive patient-physician health care role. The 55. 3% and 64% participants had a positive attitude to complementary medicine and relaxation techniques، respectively.

    Conclusions

    This study showed that participants '' attitude to CAM are low to moderate thus continuing education are necessary to improve attitude of medical students about complementary medicine.

    Keywords: Attitude, complementary therapies, medical student
  • Dr Fariba Haghani, Fariba Asgari, Solmaz Zare, Hajar Mhjoob Moadab Pages 22-30
    Introduction
    Construct of self-efficacy in an educational setting is of utmost importance. Self-efficacy is in the context of social cognitive Bandura''s theory. This study was based on Bandura''s theory in order to determine the correlation between self-efficacy and clinical performance of the Intern ship nursing students. To pay attention to learners` abilities and beliefs toward the teaching - learning process and the results are given in order to enhance students'' clinical skills.
    Methods
    This cross - correlation study performed on all students of nursing (51) selected through census method of Islamic Azad University of Rasht. Tools of study were a Questionnaire «Clinical performance self-efficacy» with 46 items in four domains and a «researcher -made Check List» with 28 items and Likert -five points about clinical performance of nursing students. The face and content validity of tools was determined. Cranach''s alpha coefficient for the final utility «function clinical efficacy» was α =0. 92 and for checklist it was α =0. 87 respectively. Clinical practice of students of the surgical and internal wards of selected health centers during their intensive training were observed and evaluated، by means of the checklist. Data was analyzed، descriptive statistics (frequency، percentage، mean) and inferential statistics (Pearson correlation) with a significance level of 0. 05 using SPSS version 16 was used.
    Results
    Results showed that the average and standard deviation of scores in self-efficacy in clinical performance tool was 66. 50±11. 21 and clinical performance of nursing total scores has been on 3. 74±0. 47 well as between self-efficacy in clinical performance and nursing clinical performance there was a significant positive correlation. (r=0. 286، p< 0. 003) Also، only a positive significant relationship between average and self-efficacy in clinical performance was evident. (p<0. 04)
    Conclusion
    Efficacy of the training relates to its impact on the future performance of students. Academic knowledge and skills in clinical practice is only one of the affecting variables. Teachers should also consider other factors such as student self-efficacy. Therefore، it is important to consider the promotion of non-academic factors، such as efficacy، especially in the clinical setting، resulting in more accurate assessment of students'' performance.
    Keywords: Self, efficacy, clinical education, nursing students, social, cognitive theory of Bandura
  • Dr Abbas Allami, Amir Javadi Pages 31-35
    Introduction
    Integration as a key strategy in the educational system has been accepted. In Qazvin University of Medical Sciences، pathology integrated with pharmacology and internal courses is offered at physiopathology level. This study to try compare the test scores of pathology courses in the pre-Internship before and after integrated with Physiopathology deals.
    Methods
    In this cross sectional study، 97 medical student’s scores of Pathology Courses before and after integration implementation (between March 2011 until September 2012) were analyzed. Overall evaluation based on student Pre-apprenticeship exam scores was conducted. Data using descriptive and inferential statistics (mean، SD، independent T-test) were analyzed (using SPSS software).
    Results
    of 97 students، 60 and 37 students were before and after integration، respectively. 39% of students were male. Of ten questions pathology، scores obtained before integration program was 3. 93 SD 1. 19 and after integration was 5. 32 with a standard deviation of 1. 41 that the difference between them was statistically significant (p<0001). The differences between pre-internship means scores between two groups was 11. 5 and mean scores integration group were significantly higher than second group.
    Conclusions
    These results indicate that the integration improved Pathology course scores in pre- internship exam.
    Keywords: Integration, Pathology, Pathophysiology, Pre, internship
  • Dr Said Asefzade, Dr Fardin Mehrabian, Dr Ahmad Nikpey, Shila Kianmehr Pages 36-44
    Introduction
    Patient safety is a global concern in all areas of health care. In addition to inflict pain on humans، uns afe care، also brings heavy economic costs. Our study aimed to evaluate patient safety in education and treatment centers of Rasht city in 2013.
    Method
    This cross -sectional، descriptive study was undertaken in the summer of 2013. all educational centers in Rasht with PSFH1 guidelines (choice of hospital wards، patients and staff interviewed intelligently) were evaluated. Data was collected by mandatory standards of patient safety friendly Hospitals checklist and analyzed by SPSS software and descriptive statistical parameters.
    Results
    Average score for rule and leadership was 64%. In community participation and interaction with patients 36%، in evidence-based clinical services 63%، in safe and secure environment 93%. The average overall safety score was 64% and showed an average performance.
    Conclusion
    Patient safety status in studied centers is not desired. Identifing and concertrating more on patients compliance and consent before any treatment is recommended.
    Keywords: safety, patient, standard
  • Dr Mohammad Haghighi Pages 45-51
    Introduction
    Residents are considered key elements in promotion and development of health and education performance. Thus، specifying factors inducing resident’s job satisfaction is of high importance. The aim of this study was to determine residents’ job-education satisfaction rate in Guilan University of Medical Sciences (GUMS).
    Method
    In a descriptive study، job-educational satisfaction rate of 176 residents in GUMS was measured using questionnaire based on Herzberg Theory. SPSS software ver. 16 for data analysis was employed.
    Results
    The mean age of residents was 31 ± 3 and most of them were male، married، native and first or second year assistants. Regarding payment، training and occupational motivation، most of residents scored low and in other areas they got medium. A significant relation was found between job satisfaction and job experience (p=0. 035) and mandatory medical plant (p=0. 026); but in other areas it was not significant.
    Conclusion
    Since most of residents (% 83) seem to be dissatisfied with their salary، residential training and job motivation، special remedies are necessary to fulfill these drawbacks.
    Keywords: job satisfaction, education satisfaction, Residents
  • Leili Yekeh Fahhah Pages 52-60
    Introduction
    Achieving professional skills and clinical education are very important in nursing and midwifery courses، so that clinical education is considered as the basis for two professions.
    Methods
    In this cross-sectional study that was conducted by census Samples were all faculty members، nursing and midwifery student in Qazvin university of medical sciences participated. The instrument was a questionnaire with 32 items that organized into 4 categories. data was analyzed by spss version 16 using chi-square tests and Fisher test.
    Results
    The results showed that among four effective filed in achieving professional skills، learners characteristics consider the most important factor from the viewpoints of teachers and nursing and midwifery students. There was significant differnces between teachers and students viewpoints based on chi-square statistical testing.
    Conclusion
    Improving professional skills need to use of effective educational program in clinical settings. Also، promoting teahers function and encourage professional cooperations in improving clinical education and achieving professional skills can be effective.
    Keywords: professional skills, students, teachers, nurse, midwifery
  • Fereshteh Adel Mashhadsari, Gholamreza Ataei Pages 61-66
    Introduction
    Today use of internet as a learning tool speard out in education field quickly. In this regard، the present study aimed to assess the impact of learning on students'' final grades has taken place.
    Methods
    In this Semi-empirical study conducted on Radislogy student s in the first semester of 2011-2012، parallel to attendance and traditional teaching sessions (classroom training) for Physics، web- based training was simultaneously used. At the end of period، by Compaing of the students scores who partiapate in this research، the impact of web- based education in students'' learning was evaluated through a researcher-made questionnaire (relibility 0. 8) information about advantage، disdvantages، amount and quality of learning were collected and analyzed.
    Results
    Comparing of the averaged end scores of the experimental group and the Control group show that there isn’t any significant difference between two groups of students in amout of learning and success at the end of the test. All of students in this study Considered relationship between teachers and students (90%)، Telecommunications and academic exchange (81%)، access to electronic resources in the world (79%) and lack of space and time limits (64%) as the main benefits of web- based training and lack of resources and facilities، low speed internet and lack of universal access to the internet، as disad vantages of this type of education.
    Conclusion
    Although students show interest and acceptance toward web-based education by considering some elements in including no familiar with internet، communication infrastructure and the quality of course content offered on the web. It is necessery that further review is done to improve this type of training
    Keywords: Education, Personal Satisfaction, Web, based training