فهرست مطالب

مجله پژوهش در آموزش علوم پزشکی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا جفایی دلویی، حسین کریمی مونقی، سمیه علیزاده * صفحات 1-2

    سردبیر محترم مجله پژوهش درآموزش علوم پزشکی ارل ا در و ارا د ا محترم علوم پزشکی در خصوص استفاده از فرصت ارزشیابی دانشجو برای آموزش موثر است. همانطور که می دانید سنجش، بخش جدایی ناپذیر فرایند آموزش و یادگیری است و تاثیر مهمی بر نحوه مطالعه و آماده شدن برای امتحان دارد (1). ازجمله اهداف و ضرورت های ارزشیابی، مشخص کردن سطح توانایی ها و آمادگی دانشجو برای یادگیری، برنامه ریزی برای جبران کاستی های مربوط به محتوای از قبل تدریس شده، شروع مناسب فعالیت های یاددهی یادگیری، شناسایی نقاط قوت و ضعف دانشجو در جریان تدریس، مشخص کردن و دادن بازخورد از طرف تصحیح کننده به دانشجو و مطلع کردن دانشجو از سطح عملکرد مورد نیاز می باشد (2). پوفام 2002 می گوید: «تاثیر سنجش بر آموزش و یادگیری به این دلیل ایجاد می شود که آنچه مورد سنجش قرار می گیرد تبدیل به چیزی می شود که برای آن ارزش قایل می شویم و طبیعی است که همان، آموزش داده می شود». تاثیر نوع سنجش بر مطالعه یادگیرندگان و آموزش استاد، به اندازه ای است که آن را باید جزء وی‍ژگی های آزمون به حساب آورد (1). پاپ کوییز (Pop quiz) آزمون تکوینی اعلام نشده ای است که برای آموزش و ارزیابی دانشجویان مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع آن ها آزمون های کوتاهی هستند که بدون اطلاع قبلی دانشجویان و در فواصل زمانی نامنظم در طول ترم و ابتدای کلاس، طی مدت زمانی کوتاه برگزار می شوند (3، 4) این آزمون ها می توانند به شکل های مختلف مانند چند گزینه ای، کوتاه پاسخ، جورکردنی و جای خالی و یا به صورت انشایی، برگزار شوند. پس از برگزاری آزمون بلافاصله، استاد پاسخ ها را به صورت کتبی به دانشجویان ارائه می دهد (4). براین مبنا، پاپ کوییز بیانگر آن است که دانشجو از محتوای تدریس شده چه چیزی را فراگرفته است (5). در طی سال ها ترکیب متفاوتی از این کوییزها طراحی شده است اما نتایج نشان داده است که کوییزهایی که امتیاز آن به عنوان یک نمره اضافی به نمره آزمون پایانی افزوده می شود بیشترین تاثیر مثبت را در یادگیری و افزایش علاقه دانشجو به مطالعه در طول ترم و تشویق به حضور در کلاس را داشته است. مطالعات به طور آشکار نشان داده است که پاپ کوییز در تشویق دانشجو به مطالعه بیشتر، کاهش حفظ کردن طوطی وار، آمادگی آن ها برای امتحان پایانی و مشخص شدن مشکلات دانشجویان در ارتباط با محتوای درس قبل از امتحان پایانی، موثر بوده است (4، 6، 7، 9). در مطالعه ای که گراهام (1999) انجام داده است دانشجویان در سطوح بالاتر تحصیلی علاقه مند به استفاده از پاپ کوییز هستند زیرا به آن ها برای مطالعه بیشتر انگیزه می دهد. با توجه به این که امروزه دغدغه اساتید استفاده از انواع روش های تدریس موثر در کلاس است، پاپ کوییز می تواند به عنوان ابزاری مناسب برای آموزش و ارزشیابی دانشجویان علوم پزشکی مورد استفاده اساتید قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آزمون های اعلام نشده، پاپ کوییز، ارزشیابی تکوینی
  • علی اکبر عجم صفحات 3-12
    مقدمه
    با توجه به اهمیت استفاده از فناوری های جدید از جمله آموزش تلفیقی در آموزش پزشکی و ضرورت ارزشیابی از یادگیری دانشجویان، این پژوهش، با هدف بررسی نقش خودکارآمدی تحصیلی و مهارت های ارتباطی بین فردی دانشجویان در ارزشیابی مبتنی بر آموزش تلفیقی انجام شد.
    روش ها
    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی- مقطعی و جامعه مورد پژوهش کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بودند که 260 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های خودکارآمدی تحصیلی، استاندارد مهارت های ارتباطی بین فردی و دیدگاه دانشجویان به ارزشیابی آموزش تلفیقی و جهت تحلیل داده ها از آزمون های آماری test - t، ANOVA و آزمون رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی استفاده شد.
    یافته ها
    دانشجویان دیدگاه موافق و کاملا موافقی با ارزشیابی مبتنی بر آموزش تلفیقی داشتند (90 درصد) و نتایج آزمون t تک نمونه ای معنی دار بود (14/51 t= و 01/0 p=). بین مهارت های ارتباطی بین فردی دانشجویان با توجه به رشته تحصیلی آنان تفاوت معنی داری مشاهده شد. متغیرهای مهارت های ارتباطی و خودکارآمدی متغیرهایی بودند که دیدگاه دانشجویان نسبت به ارزشیابی مبتنی بر آموزش تلفیقی را پیش بینی می کردند (01/0 p=).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که مهارت های ارتباطی بین فردی و خودکارآمدی دانشجویان در ارزشیابی مبتنی بر آموزش تلفیقی نقش دارد. بنابراین پیشنهاد می گردد استفاده از ارزشیابی مبتنی بر رویکرد آموزش تلفیقی در نظام آموزشی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خود کارآمدی، ارتباطات بین فردی، یادگیری، ارزشیابی
  • مریم سیدمجیدی، رضا جودی صفحات 13-18
    مقدمه
    یکی از روش های نوین در زمینه آموزش، روش یادگیری به کمک همتایان می باشد. با توجه به مزایای این روش، هدف از مطالعه حاضر بررسی دیدگاه اساتید دانشکده پزشکی بالینی و علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی بابل در ارتباط با مزایای بالقوه سیستم یادگیری به کمک همتایان است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی، دیدگاه 2 3 8 نفر از اساتید علوم پایه و پزشکی بالینی دانشگاه علوم پزشکی بابل در مورد مزایای سیستم یادگیری به کمک همتایان، توسط پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. جامعه مورد مطالعه به روش سرشماری انتخاب شدند. داده های بدست آمده توسط تست های آماری t یک نمونه ای، t زوج و AVOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از نظر اساتید شرکت کننده، این سیستم بیشترین تاثیر را بر عدم کم رنگ شدن نقش اساتید در آموزش (2/51 درصد)، تقویت اعتماد به نفس دانشجو (47درصد) و ارائه بازخورد به موقع و مناسب اندوخته ها (5/48درصد) داشت. میانگین رضایتمندی (مزایا و اجرای این سیستم) از نظر جنس و سابقه تدریس معنی دار نبوده ولی میانگین این شاخص به صورت معنی داری از عدد 74 (عدد ملاک) بزرگ تر بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که اساتید پزشکی بالینی و علوم پایه موافق مزایای و انجام این روش هستند و اجرای این سیستم می تواند منجر به تربیت نیروی انسانی توانمند گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، اساتید، دیدگاه، یادگیری به کمک همتایان
  • فریبا درخشان، عباس علامی، سلیمان احمدی صفحات 19-26
    مقدمه
    سوالات چندگزینه ای در آزمون های ارتقاء دستیاری یکی از متداول ترین روش های ارزشیابی دانشجویان است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر برنامه توانمندسازی اساتید بر تعداد اشکالات ساختاری سوالات آزمون ارتقاء دستیاری در دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال های 91و 92 بود.
    روش ها
    این پژوهش مطالعه ای نیمه تجربی از نوع قبل و بعد مداخله است. برنامه توانمندسازی اساتید در سه مرحله صورت پذیرفت. ابتدا کتاب اصول طراحی و ارزشیابی سوالات چند گزینه ای در اختیار کلیه گروه های آموزشی قرار گرفت. کلیه سوالات آزمون ارتقای دستیاری دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، در سال 91 از نظر ساختار سوالات با استفاده از چک لیستی مشتمل بر 19 آیتم مبتنی بر اصول میلمن مورد بررسی قرار گرفت. 150 سوال از هر رشته بررسی شد. سپس نتایج بررسی سوالات هر رشته در اختیار گروه ها قرار گرفت. در مرحله سوم کارگاه های آموزشی به تفکیک گروه های آموزشی جهت بررسی سوالات آن گروه، قبل از برگزاری آزمون ارتقای سال92 تشکیل گردید. سپس سوالات آزمون ارتقای سال92 مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های t و ANOVA از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    2100سوال در 7 رشته تخصصی اطفال، جراحی، داخلی، قلب، روانپزشکی، زنان، بیهوشی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد اشکال ساختاری هر سوال در سال 91، 02/0 ± 58/0و در سال92، 02/0 ± 44/0 بدست آمد که با استفاده از آزمون تی گروه های مستقل اختلاف معنی داری قبل و بعد از آموزش دیده شد (001/0> P).
    نتیجه گیری
    برگزاری برنامه های توانمندسازی اساتید به طور موثری می تواند باعث کاهش تعداد اشکالات ساختاری سوالات گردد و لزوم برگزاری و گسترش این نوع برنامه ها را در سطوح آموزش پزشکی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کارگاه، سوالات امتحانی، دستیاری، توانمندسازی، پزشکی
  • زهرا سپهرمنش، اقشین احمدوند صفحات 27-34
    مقدمه
    فرسودگی یک واکنش آسیب زا در پاسخ به استرس کاری طولانی مدت می باشد و باعث بروز انواع بیماری های جسمی، روانی و عدم ارتباط مطلوب با گیرنده خدمت می شود. دوره دستیاری پزشکی دوره ای است که سطح بالایی از انرژی جسمی و روانی را طلب می کند و باتوجه به روابط پراسترس بیمار – پزشک یکی از تنش زاترین مشاغل می باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف ارزیابی میزان فرسودگی شغلی در دستیاران پزشکی انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی تحلیلی بر روی 160 دستیار پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان و اصفهان به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و با استفاده از پرسشنامه فرسودگی شغلی مازلاخ و اطلاعات جمعیت شناختی، انجام شد. پرسشنامه فرسودگی شغلی مازلاخ دارای سه زیر مقیاس خستگی عاطفی مسخ شخصیت وکفایت شخصی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    9/96درصد دستیاران دارای درجاتی از فرسودگی شغلی بودند. 5/42 درصد فرسودگی خفیف، 1/53 درصد فرسودگی متوسط و 3/1 درصد فرسودگی شدید بودند. 9/ 98 درصد دستیاران زن و 5/94 درصد دستیاران مرد دارای فرسودگی شغلی بودند. میانگین نمره فرسودگی شغلی افراد مجرد نسبت به افراد متاهل و دستیاران سال اول نسبت به دستیاران سال های بالاتر به طور معناداری بیشتر بود (04/0 p = و 44/0 p =). فراوانی مسخ شخصیت دستیاران رشته داخلی و زیر مجموعه آن ازدستیاران رشته جراحی بطور معناداری بیشتر بود (04/0 p=). فراوانی خستگی عاطفی در دستیاران سال اول نسبت به دستیاران سال های بالاتر (03 / 0 (p= و دستیاران مجرد نسبت به دستیاران متاهل بالاتر بود (05 / 0 p<). بین جنس، سن، رشته تحصیلی و محل تحصیل با فرسودگی شغلی ارتباط معناداری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    اکثریت دستیاران پزشکی دارای فرسودگی شغلی بودند لذا انجام مطالعات بیشتر برای یافتن راه حلی برای کاهش فرسودگی شغلی دستیاران ضروری می باشد. با توجه به اهمیت حرفه پزشکی و نقش آن در سلامت افراد جامعه، لازم است دستیاران پزشکی به صورت دوره ای از نظر فرسودگی شغلی مورد ارزیابی قرار گیرند و مراکز مشاوره تخصصی برایشان فراهم گردد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، شیوع، دانشگاه، دستیاری، پزشکی
  • مریم بخشنده باورساد، اشرف سادات حکیم، نسرین عظیمی، سیدمحمود لطیفی، حسین قالوندی صفحات 35-44
    مقدمه
    در میان عوامل متعدد و گوناگون فردی و محیطی تاثیرگذار بر یادگیری و پیشرفت تحصیلی یادگیرندگان، انگیزش نقش برجسته و بلکه مهمتری را ایفا می نماید. شناخت انگیزه تحصیلی مدرس را در انتخاب مناسب تدابیر و فعالیت های یاددهی و یادگیری و تعامل اثربخش با فراگیران و در نهایت افزایش اثربخشی تدریس یاری می نماید. هدف این مطالعه بررسی میزان انگیزه تحصیلی و عوامل موثر بر آن در دانشجویان پرستاری بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی تعداد 155نفر از دانشجویان پرستاری، به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها فرم مشخصات فردی و پرسشنامه محقق ساخته انگیزه که دارای 4 بعد انگیزه های فیزیولوژیک اولیه- ثانویه، روانی- اجتماعی، معنوی و آموزشی بود. پایایی پرسشنامه از طریق آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت (86/0= α). درنهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی، آزمون های همبستگی پیرسون، اسپیرمن، t مستقل و multiple response مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار انگیزه تحصیلی دانشجویان 2/19 ± 3/86 بود و 7/50 درصد از دانشجویان دارای انگیزه تحصیلی بالاتر از میانگین بودند. در بعد معنوی 6/60 درصد و در بعد روانی- اجتماعی 7/49 درصد از دانشجویان نمرات بالاتر از میانگین داشتند. بین انگیزه و ترم تحصیلی ارتباط معکوس و معنی داری آماری مشاهده شد (007/0= P، 21/0- = r). همچنین ارتباط معنی داری آماری میان تاهل و انگیزه تحصیلی دیده شد (01/0 > P). بیشترین عواملی که در افزایش انگیزه تحصیلی دانشجویان تاثیر داشتند به ترتیب: نائل شدن به خدمت به همنوع (6/71 درصد)، فراهم سازی موقعیت های بیشتر برای کمک به خانواده (7/69 درصد) و دستیابی به یک زندگی شرافتمندانه (8/65 درصد) بودند. عواملی همچون امور محوله سطح پائین به دانشجویان در بالین (4/59 درصد)، دیدگاه پزشکان (6/51 درصد)، دیدگاه جامعه (3/50 درصد) و نحوه برخورد پزشکان (3/50 درصد) نیز به عنوان مهم ترین عوامل کاهش دهنده انگیزه تحصیلی مشخص گردیدند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد انگیزه تحصیلی دانشجویان در حد متوسط بوده و میزان انگیزه با افزایش سنوات تحصیلی کاهش می یابد. به نظر می رسد با اصلاح دید جامعه و تیم درمانی بتوان سبب ارتقاء انگیزه در دانشجویان پرستاری گردید.
    کلیدواژگان: تحصیل، انگیزه، دانشجویان پرستاری، عوامل
  • فاطمه نظری شادکام، اعظم قربانی، فروزان کریمی، طاهره صادقی صفحات 45-53
    مقدمه
    اطلاع از عوامل موثر بر اشتغال فارغ التحصیلان، می تواند اطلاعات مفیدی در زمینه نقش حرفه ای و عملکرد آنان در اختیار مسئولین قرار داده و امکان شناسایی نواقص برنامه های آموزشی و برنامه ریزی مناسب آموزشی را فراهم کند. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل موثر بر کیفیت برنامه های آموزشی و تاثیر آن ها بر توانمندی های حرفه ای فارغ التحصیلان رشته پرستاری در دانشکده پرستاری و مامایی قزوین انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، کلیه فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی (روزانه، شبانه، پیوسته، ناپیوسته) پرستاری که در فاصله ی سال های 90-1386 از دانشکده پرستاری و مامایی قزوین فارغ التحصیل شده اند، مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته شامل37 سئوال که پس از تایید روایی و پایایی آن از سه طریق (تماس تلفنی همراه با ضبط مکالمات، مراجعه حضوری و پست الکترونیک) تکمیل شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون همبستگی کورولیشن خطی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته
    نتایج نشان داد که 65 درصد از فارغ التحصیلان از برنامه های آموزشی ارائه شده در دانشکده پرستاری و مامایی رضایت در حد متوسط داشتند. فارغ التحصیلان بیشترین عناصر موثر بر کیفیت برنامه های آموزشی را به ترتیب، منابع علمی در دسترس، فضای مناسب دانشکده، امکانات آموزشی دانشکده، اساتید مجرب و فعال بودن بخش ها، نظم و مقررات آموزشی تئوری، نظم و مقررات آموزشی بالینی اعلام کردند. 9/66 درصد از فارغ التحصیلان توانایی خود را در مراقبت از بیمار زیاد و اکثر فارغ التحصیلان کاربرد دروس کارآموزی و عملی را بیشتر از دروس تئوری ارزیابی کردند. بین نمرات اهداف برنامه های آموزشی کارشناسی پرستاری و نحوه اجرای این برنامه در دانشکده پرستاری و مامایی قزوین از دیدگاه فارغ التحصیلان ارتباط خطی معنی داری وجود داشت (001/0 P< و 383/.= r).
    نتیجه گیری
    از دیدگاه فارغ التحصیلان مهارت های کسب شده در طول تحصیل در حد متوسطی موجب کسب مهارت های حرفه ای آنان در محیط کار بود. با توجه به پیشرفت سریع رشته پرستاری در جهان و توجه به این که افراد شاغل در این شغل مستقیما با جان انسان ها سر و کار دارند، بازنگری و ارتقاء برنامه های آموزشی مخصوصا استفاده از روش های نوین آموزشی و ارزشیابی دانشجویان می تواند در توانمندسازی بیشتر دانش آموخته گان رشته پرستاری موثر باشد.
    کلیدواژگان: برنامه های آموزشی، پرستار، صلاحیت بالینی، مهارت بالینی، برنامه درسی
  • رضا جفایی دلویی، حسین کریمی مونقی، نیکو یمانی، علیرضا ایرج پور، فریده سادات سعادت یار صفحات 54-62
    مقدمه
    آموزش بین حرف ای یکی از روش های آموزشی است که در متون مختلف، استفاده از آن تاکید شده است و اعتقاد بر این است که می تواند باعث افزایش همکاری های بین حرفه ای و بهبود کیفیت مراقبت از بیمار شود. با توجه به اهمیت کار تیمی در بهبود مراقبت از بیمار، در این مطالعه با مرور پژوهش های انجام شده در این زمینه، به بررسی نقش آموزش بین حرفه ای در بهبود مراقبت سلامت پرداخته شده است.
    روش ها
    در این مطالعه مروری غیر نظام مند برای رسیدن به اهداف مطالعه، در بازه زمانی سال های 2000 تا 2013 مقالات با کلید واژه های آموزش بین حرفه ای، یادگیری بین حرفه ای و بهبود مراقبت سلامت در منابع اینترنتی و پایگاه های اطلاعاتی Eric، Science Direct، SID و همچنین در منابع کتابخانه ای و نشریات ایرانی در حیطه آموزش در علوم پزشکی جستجو و از نتایج 30 مقاله که ارتباط بیشتری با موضوع مورد مطالعه و اهداف آن داشتند، استفاده گردیدند.
    یافته ها
    از مجموع 73 مقاله بررسی شده مستندات 30 مقاله مرتبط و معتبر استخراج شد. عمده مطالعات بر تاثیر آموزش بین حرفه ای بر دانش و نگرش فراگیران دلالت داشتند. این درحالی است که در برخی مطالعات تاثیر آن بر بهبود عملکرد و کار گروهی و ارتقاء سطح سلامت جامعه نیز گزارش شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت آموزش و یادگیری بین حرفه ای در بهبود دانش، نگرش و مهارت حرفه های سلامت، این نوع آموزش می تواند نقش مهمی در ارتقاء سلامت که هدف غایی و نهایی در ارائه خدمات سلامت به شمار می آید، داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بین حرفه ای، یادگیری بین حرفه ای، بهبود مراقبت سلامت
  • محبت محسنی، محمود محبوبی، احمدرضا صیادی، زیبا شعبانی، محمد اسدپور صفحات 63-72
    مقدمه
    آسیب های ناشی از فرو رفتن سوزن، معمولی ترین شکل تماس شغلی با خون می باشند. تبعیت از احتیاط های استاندارد باعث کاهش این خطر می شود. این مطالعه، تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی باور بهداشتی بر میزان رعایت با احتیاط های استاندارد در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان را بررسی نمود.
    روش ها
    مطالعه از نوع پژوهش مداخله ای شاهد دار بود. جمعیت مورد مطالعه کل دانشجویان پزشکی در مقطع بالینی (117 نفر) بودند که به صورت تصادفی به دو گروه مداخله آموزشی (مورد 57 نفر) و گروه کنترل (شاهد 60 نفر) تقسیم شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته جمع آوری و اطلاعات پس از وارد شدن در نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون های آماری t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته
    نتایج نشان داد 8/80 درصد از دانشجویان، هیچ گونه سابقه آموزش قبلی در مورد احتیاط های استاندارد نداشتند. 5/15 درصد سابقه آسیب با سرسوزن و اجسام نوک تیز (Needle Stick) و 5/13درصد سابقه تماس با ترشحات بیماران را داشتند. مداخله آموزشی در رابطه با احتیاط های استاندارد در گروه مورد، از لحاظ آماری بطورمعنی داری موجب افزایش نمره میانگین سازه های آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، خود کارآمدی و رفتار گردید. ولی با وجود افزایش نمره سازه راهنما برای عمل و کاهش نمره موانع درک شده، تغییرات معنی دار نبودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد مداخله آموزشی در اتخاذ رفتار بهداشتی موثر بوده و با الگوی اعتقاد بهداشتی تناسب داشته است. لذا تداوم آموزش به دانشجویان پزشکی در رابطه با احتیاط های استاندارد پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، مطالعات مداخله ای، احتیاط، استاندارد، دانشجویان پزشکی، مراقبت بهداشتی
  • میمنت عابدینی بلترک، سیروس منصوری، مهین اسدنیا، مهدی میرزاآقایی صفحات 73-78
    شیوه انتقال یافته ها و اطلاعات علوم پزشکی به عنوان یک بخش مهم، همیشه از اهمیت زیادی در بین اساتید علوم پزشکی برخوردار بوده است. واقعیت این است تحول در علوم شناختی و رفتاری شیوه های انتقال و یا آموزش پزشکی را دگرگون ساخته است. دیگر آموزش پزشکی به شیوه سنتی و مبتنی بر کلاس درس جوابگو نیست و شیوه های جدیدی می طلبد. یکی از این رویکردها که شیوه های جدید را در آموزش پزشکی به دنبال آورده است آموزش با رویکرد سازنده گرایی در مقابل آموزش سنتی است. لذا پژوهشگران، آموزش پزشکی را با رویکرد نوین سازنده گرایی بررسی و عناصر این رویکرد را بیان نمودند. روش پژوهش از نوع کتابخانه ای و مقالات در دسترس در حیطه ی رویکردهای تدریس در علوم پزشکی بود. طبق بررسی مقالات موجود یادگیری مبتنی بر مساله، کارآموزی شناختی، نگارش توام با بازاندیشی که اغلب در آموزش بالینی برای کسب بینش در تفکر بالینی دانشجویان مورد استفاده قرار می گیرد از کاربردهای رویکرد سازنده گرا به آموزش پزشکی است.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، روش تدریس، سازنده گرایی
|
  • R. Jafaei, H. Karimi Moaneghi, S. Alizadeh Pages 1-2
  • A. Ajam Pages 3-12
    Introduction
    Regarding the importance of using new technologies, including blending learning in medical education and the necessity of evaluating students learning, this study was conducted to investigate the role of educational Self-Efficacy and interpersonal relations skills of students in the evaluation based on blending learning.
    Methods
    This is a cross-sectional descriptive study. The research population included all undergraduate students in nursing and midwifery of Mashad University of Medical Sciences, selected by stratified sampling. Data collection instruments included educational Self-Efficacy inventory, standard interpersonal relations skills inventory, and student's perspective towards blending learning evaluation inventory. For data analysis, one-sample t-test, ANOVA, and hierarchical multiple regression statistical tests were used.
    Results
    The students were in agreement and strong agreement with the evaluation based on blending learning (90%), and the results of one-sample t-test were significant (t=51.14, and p=0.01). A significant difference was observed between interpersonal relations skills of the students, with respect to their field of study. The variables of relation skills and Self-Efficacy predicted the student's perspective towards evaluation based on blending learning (p=0.01).
    Conclusion
    Findings showed the role of interpersonal relations skills and Self-Efficacy of the students in the evaluation based on blending learning. Therefore, it is recommended to highlight and pay special attention to the application of the evaluation based on blending learning in this educational system.
    Keywords: Self, Efficacy, Interpersonal Relation, Learning, Evaluation
  • M. Seyed Majidi, R. Judi Pages 13-18
    Introduction
    Peer assisted learning system is a new method in education. Regarding to the benefits of this system, the present study aimed to evaluate the attitudes of clinical medicine and basic sciences teacher's of Babol University of Medical Sciences on peer assisted learning.
    Methods
    in this cross sectional- descriptive study, opinions of 238 of clinical medicine and basic science teachers about benefits of peer assisted learning, evaluated by questionnaire. Study population gathered by census. The collected data were analyzed using one sample t test, paired t-test and ANOVA.
    Results
    the results of this study showed that this system has the most impression in maintaining the important role of teachers in education (51.2%), increasing students self-confidence (47%) and provide timely and appropriate deposits feedback (47%). Satisfaction mean was not significant among sex, age and teaching experience and the mean was significantly greater than 74 (the index number).
    Conclusion
    based on results, clinical medicine and basic science teacher's agreed with implementing of this system. Implementation of this active learning system would lead in capable work force.
    Keywords: Education, Faculty, Attitude, Peer Assisted Learning
  • F. Derakhshan, A. Allami, S. Ahmadi Pages 19-26
    Introduction
    Multiple choice questions are the most common and objective test in medical science education. The aim of this study is to determine effectiveness of faculty development program on quality of residency exams in medical school of Qazvin University of Medical Sciences (QUMS) in Iran.
    Methods
    This was a Quasi-experimental study (before & after intervention). Faculty development program was conducted in three phases: First, a book titled “design and evaluation of multiple-choice questions” was given to all departments. All questions from residency exams of QUMS for 7 specialty programs in 2013 (there were 150 questions for each specialty, totaling 1050 questions) were structurally evaluated using a valid and reliable checklist based on Millman principles. In the second phase, feedback of survey result were given to all 7 groups. Finally, educational workshops, one for each department were organized before residency exams in 2014. Data related to questions designed by faculties who had participated in the interventional workshop were analyzed using statistical T-test and ANOVA.
    Results
    Overall, 2100 questions related to 7 departments including: pediatric, surgery, internal medicine, cardiology, psychiatry, obstetrics and gynecology, anesthesiology were analyzed. Findings showed that poorly structural questions in 2013were 0.58 ±0.02, and in 2014, were 0.44± 0.02. Using a t-test of independent groups showed significantly different before and after training (p<0.001).
    Conclusion
    Current study showed that faculty development programs are significantly effective in promoting and it needs to be developed.
    Keywords: Workshops, Examination Questions, Residency, Training Programs, Medical
  • Z. Sepehrmanesh, A. Ahmadvand Pages 27-34
    Introduction
    Burnout is disruction reaction in response to long-term work-related stress and can cause somatic, psychological disorders and poor relationship with patient. Medical residency is a period which needs high psychosocial energy and by considering the high stress between patient and physician, residency is high stress job. The present study evaluates burnout prevalence in medical residents.
    Methods
    In this analytical cross sectional study, 160 medical residents were studied in Kashan and Isfahan Medical Universities by randomized stratified sampling. The instruments were Maslach burnout Inventory and demographic questionnaire. Maslach burnout Inventory has three sub scales include Emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment. Data were analyzed with SPSS v.16 soft ware.
    Results
    Prevalence of burnout was 96.9 percent. 42.5 percent of residents had mild burnout, 53.1 percent had moderate and 1.3percent had severe burnout. Prevalence of burnout in female was 98.9 percent and in male 94.5 percent. The mean score of burnout was higher in single residents than married residents and in first grade residents to higher grade residents (p=0.04, p =0.044). Frequency of depersonalization score in internal residents was higher than the surgical residents (p=0.04). Emotional exhaustion was higher in single and first year residents than to married and higher grade residents. (p= 0.03, p<0.05). There was not Significant difference between sex, age, educational field and local of education with burnout (p>0.05).
    Conclusion
    The Majority of medical residents had burnout. further studies for decreasing burnout is necessary to health promotion of residents. Periodic evaluation of residents burnout is necessary and professional counseling should be prepared for them.
    Keywords: Burnout, Professional, Prevalence, University, Residency, Medical
  • M. Bakhshandeh Bavarsad, A. Hakim, N. Azimi, M. Latifi, H. Ghalvandi Pages 35-44
    Introduction
    Some individual and environmental factors affect on learning and learners’ educational progress, among them, motivation plays a prominent and perhaps more important role. Students’ motivation for learning can be affected by a set of correlated factors Knowing these factors help teacher choose appropriate teaching learning activities and strategies, interact effectively with learners and also improve teaching effectiveness. The aim of this study was to determine the educational motivation and its effective factors from the viewpoints of nursing students in Ahvaz Jondishopour university of medical sciences.
    Methods
    This is a descriptive-analytic study, 155 nursing students were selected by census sampling. The tools for data collection includes: demographic data form and self-designed Motivation Questionnaire contain of four dimensions: primary and secondary physiologic motivations, mental-social motivations, spiritual and educational motivations. The reliability of questionnaire was assessed by Cronbach's Alpha (α =0.86). The data were analyzed using descriptive and Pearson’s linear correlation coefficient, Spearman’s correlation coefficient, independent T-test and multiple response tests in SPSS software version 16.
    Results
    Mean and standard deviation of students’ academic motivation was 86.3±19.2, and 50.7 percent of them had academic motivation scores higher than average. 60.6 and 49.7 percent of students had higher scores than average in spiritual and social dimensions respectively. A negative significant correlation was observed between semester and motivation(r=-0.21, p=0.007). Also there was a significant relation between marriage status and motivation (p<0.05). The most factors that increased motivation were Achieve their fellow service (71.6%), Provide more opportunities to help families (69.7%), achieve dignity living (65.8%) respectively. giving lower level duties to nursing students in clinical field (59.4%), physicians’ attitude toward nursing (51.6%), society attitude toward nursing (50.3%) and how doctors behave to nursing students (50.3%) were the most factors that decrease motivation.
    Conclusion
    The result showed that the students had average level of educational motivation and this is decreased during course study. So it is possible to improve the students’ motivation by adjustment of society and care givers views.
    Keywords: Education, Motivation, Nursing Students, factors
  • F. Nazari Shadekam, A. Ghorbani, F. Karimi, T. Sadeghi Pages 45-53
    Introduction
    Knowledge about effective factors on employing graduates, makes it possible to give their professional role and function to authorities and identify possible shortcomings in planning educational programs and provide appropriate training. This study try to explore effective factors on quality of nursing curriculum and competence based on viewpoints of nursing graduates from Qazvin university.
    Methods
    In this cross– sectional study, all graduates in nursing from Qazvin faculty of Nursing and Midwifery from 2007 to 2011 have been examined. They completed a questionnaire in one of three ways: (by phone, in person and via e-mail). Data from 301 graduates were analyzed on SPSS 19. Significant level of 0/05 was considered.
    Results
    The results showed that 65% of graduates had moderate satisfaction of training programs had been offered in the faculty of Nursing and Midwifery. From graduates viewpoint, the main effective factors on the quality of educational programs were access to resource, oppropriate environment, facilities, experienced teachers and activity of clinical departments, theoretical and clinical discipline. 66.9% of graduates evaluated their ability to care patients "many", and most graduates regarded practical courses to be more useful than theoretical program. There was a significant linear relationship between the scores of the goals of nursing curriculum and how to implement them in the Qazvin Faculty of nursing & midwifery (r=0.383 and p<0.001)
    Discussion
    From the viewpoints of graduates, the skills gained during education was moderately related to the professional skills. Given the fact that people working in the nursing profession are directly dealing with human lives and considering rapid advances in this filed, methods of teaching and evaluating students and training skill need to be reconsidered and revised.
    Keywords: Training Programs, nurs, clinical competence, clinical skill, curriculum
  • R. Jafaei Dalooei, H. Karimi Moonaghi, N. Yamani, Ar Irajpoor, F. Saadatyar Pages 54-62
    Introduction
    Interprofessional education (IPE) as one of educational methods has been emphasized in many literature. It is believed that it can increase Interprofessional collaborations and improve the quality of patient care. Given the importance of teamwork in improving patient care, the aim of this study was to investigate the role of interprofessional education in improving healthcare by review the articles.
    Method
    In this narrative review, For achieving its goals several articles with keywords interprofessional education, interprofessional learning and improving HealthCare, in Internet resources and databases and library resources And Iranian publications in the field of Medical Education were Selected and reviewed And the articles that are more relevant to the subject of study and its objectives, were used.
    Results
    Out of the 73 papers reviewed, 30 related and valid papers were examined. Most studies indicated the effect of interprofessional education on knowledge and attitudes among students. However in some studies, its impact on group work and performance improvement and health promotion has been reported. It can be said that interprofessional education can affect on the cooperative behavior, providing services within each professional and having more attention to the needs of receiving services and their caregivers, and can improves Perceived self-efficacy in students of medical sciences And consequently improves health care.
    Conclusion
    Considering the importance of interprofessional learning to improve knowledge, attitudes and skills of health professions, this type of education can play an important role in improving the health and health care delivery.
    Keywords: Interprofessional Education, Interprofessional Learning, Healthcare Improvement
  • M. Mohseni, M. Mahbobi, A. Sayadi, Z. Shabani, M. Asadpour Pages 63-72
    Introduction
    Needle stick injuries are the most common kind of occupational exposure to blood and body fluids. Obeying the standard precautions decrease the risk of injuries. This study assessed the effect of educational intervention based on Health Belief Model on the behavior associated with standard precautions among medical student’s of Rafsanjan University of Medical Sciences.
    Methods
    This was a case-control interventional study. Study population was consisted of 117 medical students of Fourth to seventh- year who were randomly assigned to two intervention groups; case group (n=57) and control. Data were collected using a questionnaire made by researcher and were analyzed by statistical of Paired and independent t tests using SPSS (18th edition).
    Results
    The results showed that 80.8 Percent of students had no history of previous training on standard precautions.15.5 Percent had experienced injuries with needles and sharp objects (Needle Stick), and 13.5 Percent of them had a history of contact with patients’ secretions. The intervention in the case group, regarding the standard precautions, increased statistically significant the mean of structures of knowledge, perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, self- efficacy and behavior. Despite the increase in the score of cues to action and reduction in the score of perceived barriers, changes were not significant
    Conclusion
    the result showed that educational intervention is e ffective in conducting healthy behavior and has been compatible with the Health Belief Model. Continuous education regarding precaution standards is recommended for medical students.
    Keywords: Eeducation, Intervention Studies, Precautions, Standard, Medical Students, Healthcare
  • M. Abedini, S. Mansouri, M. Asadnia, M. Mirzaghaie Pages 73-78
    Introduction
    The way of transforming medical knowledge and findings has great importance in medical sciences. Today, because of changing behavioral and cognitive sciences traditional Classroom-based teaching methods couldnt be so useful thus, medical education needs new teaching methods. One new approach that meet the current needs of medical education is constructivism. The authors of this paper studied medical education based on constructivism and elements of this approach have been explored. This is a review article in the field of studying teaching approaches of medical sciences. Reviewing of existing documents show that problem-based learning, cognitive approach and reflective writing that often use in clinical education to obtain insight in clinical thinking, are constructivism approaches in medical education.
    Keywords: Medical Education, Teaching Method, Constructivism