فهرست مطالب

پژوهش در آموزش علوم پزشکی - سال هشتم شماره 2 (تابستان 1395)

مجله پژوهش در آموزش علوم پزشکی
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • راضیه آقا بابایی، حمید رحیمی * صفحات 1-8
    مقدمه
    دانشگاه ها بیش از هر نهاد دیگر، وظیفه تولید دانش و تسهیم آن را بر عهده دارند و باید از ساختارهای سنتی فاصله گرفته و به سوی ساختارهای دانش محور حرکت کنند. لذا هدف اصلی این پژوهش بررسی ابعاد ساختاری سازمان های دانش محور (دانشگاه علوم پزشکی کاشان) بود.
    روش ها
    نوع پژوهش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان به تعداد 182 نفر بود که با استفاده فرمول کوکران، 114 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته ابعاد ساختاری با 24 سوال بسته پاسخ بر حسب طیف پنج درجه ای لیکرت بود. روایی پرسشنامه به صورت محتوایی و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ0/93 تایید گردید. تحلیل داده ها در سطح توصیفی و استنباطی با نرم افزار آماریSPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    آزمون t تک نمونه ای نشان داد میانگین همه ابعاد ساختاری دانشگاه شامل پیچیدگی (0/47±3/83)، رسمیت (0/64±3/07)، تمرکز (0/54±3/07)، روابط مبتنی بر اعتماد (0/28±4)، روابط تعاملی برون گرا (0/38±3/88) و روابط عاطفی فراگیر (0/38±3/85) بالاتر از حد متوسط (3) بود که این رابطه ها از نظر آماری، معنی دار بود (0/001=P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که میانگین ابعاد پیچیدگی، رسمیت، تمرکز، روابط مبتنی بر اعتماد، روابط تعاملی برون گرا و روابط عاطفی فراگیر در دانشگاه بالا بود که این نشانگر وضعیت نسبتا مطلوب ابعاد ساختاری در دانشگاه علوم پزشکی کاشان است اما تا رسیدن به وضعیت مطلوب، نیاز به بهبود دارد.
    کلیدواژگان: ساختار، دانش محور، دانشگاه، علوم پزشکی، اعضای هیات علمی
  • مسعود صادقی *، زهرا خلیلی گشنیگانی صفحات 9-17
    مقدمه
    سرزندگی تحصیلی و یادگیری خودراهبر از عوامل تاثیر گذار بر یادگیری هستند و در موفقیت تحصیلی دانشجویان نقش بسزایی دارند. هدف از پژوهش حاضر، نقش ابعاد یادگیری خودراهبر در پیش بینی سرزندگی تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان بود.
    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در سال تحصیلی94-1393 در دانشگاه علوم پزشکی لرستان بودند. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای نسبی و تعداد 369 نفر به عنوان حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران تعیین شد. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه یادگیری خودراهبر و سرزندگی تحصیلی استفاده گردید. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه و آزمون t گروه های مستقل به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین یادگیری خودراهبر (r=0/33) و ابعاد آن (خودکنترلی (r=38/0)، خودمدیریتی (r=0/27) و رغبت برای یادگیری (r=0/31) )با سرزندگی تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (P<0/01) و از بین ابعاد یادگیری خودراهبر، خودکنترلی و رغبت برای یادگیری پیش بینی کننده های معنی داری (01/0>F=36/02، P) برای سرزندگی تحصیلی دانشجویان بودند. همچنین مقایسه ابعاد یادگیری خودراهبر نشان داد که دانشجویان دختر نسبت به دانشجویان پسر از خودکنترلی و رغبت برای یادگیری بالاتری برخوردارند (P<0/01). در حالی که دانشجویان پسر سرزندگی تحصیلی بالاتری نسبت به دانشجویان دختر دارند P<0/01)).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از اهمیت نقش یادگیری خودراهبر، در ارتقای سرزندگی تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوده و توصیه می گردد کارگاه هایی برای افزایش یادگیری خودراهبر دانشجویان برگزار شود.
    کلیدواژگان: یادگیری خودراهبر، سرزندگی تحصیلی، دانشجویان، دانشگاه، علوم پزشکی
  • فریبا عسگری، مریم میرزایی *، رسول تبری، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 18-26
    مقدمه
    در طی دوران تحصیل تمامی دانشجویان به ویژه دانشجویان گروه علوم پزشکی علاوه بر داشتن مشکلات سایر دانشجویان، با مشکلات خاص رشته ی خود نیز مواجه می باشند به همین دلیل بیش از سایر دانشجویان در معرض خطر از دست دادن سلامت روانی بوده عزت نفس قطعی ترین عامل در روند رشد روانی فرد و یکی از مهم ترین عوامل موثر بر موفقیت تحصیلی دانشجویان است. این مطالعه با هدف تعیین ابعاد عزت نفس در بین دانشجویان علوم پزشکی گیلان انجام شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش شامل 2866 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گیلان بود که 537 نفر از طریق روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی در سال تحصیلی 94-93 انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ی 58 سوالی استاندارد عزت نفس کوپراسمیت، شامل 4 بعد (عزت نفس عمومی، اجتماعی، خانوادگی و تحصیلی) و پرسشنامه ی اطلاعات دموگرافیک جمع آوری گردید. سپس داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های من ویتنی و کروسکال والیس و فریدمن تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که میانگین و انحراف معیار عزت نفس در بعد عمومی (4/29±19/51)، بعد اجتماعی(1/29±5/35)، بعد خانوادگی (1/69±6/37)، بعد تحصیلی (1/68±5/62) و عزت نفس در کل(6/97±36/82) بود. هم چنین بین میانگین نمره ی عزت نفس با جنسیت دانشجویان (0/015 (p=، رشته ی تحصیلی (0/023 (p=، علاقه مندی به رشته ی تحصیلی (0/0001 (p= و سابقه ی واحد درسی مردود (0/013 p=) ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بیشترین نمره مربوط به عزت نفس در بعد خانوادگی و کمترین نمره مربوط به بعد اجتماعی به دست آمد. با توجه به اهمیت و ضرورت عزت نفس در تعالی نفس پیشنهاد می گردد کارگاه های آموزشی تقویت عزت نفس با توجه به تاثیر عوامل متعدد بر آن برای دانشجویان برگزار گردد.
    کلیدواژگان: عزت نفس، دانشجویان، ابعاد، علوم پزشکی
  • رضا قاسمی جوبنه، کیانوش زهراکار، میثم همدمی *، کامبیز کریمی صفحات 27-36
    مقدمه
    وجود سرمایه روانشناختی در دانشجویان، به عنوان یکی از مهم ترین عناصر نظام آموزشی، ضروری است. هدف از پژوهش حاضر نیز بررسی نقش سلامت معنوی و ذهن آگاهی در سرمایه روانشناختی دانشجویان بود.
    روش ها
    این پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشکده علوم انسانی دانشگاه گیلان (2500 نفر) بود که تعداد 335 نفر در سال تحصیلی 93- 1392 به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز (Luthans)، فرم کوتاه پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ (Freiburg) و پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون (Palutzian & Ellison) که از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند، پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزارآماری SPSS و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاکی از آن بود که بین سلامت معنوی و ذهن آگاهی با سرمایه روانشناختی (خودکارآمدی، تاب آوری، خوش بینی، امید) رابطه مثبت معنی دار وجود دارد (01/01>P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که سلامت معنوی و ذهن آگاهی می توانند به طور معنی داری سرمایه روانشناختی را پیش بینی نمایند.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشانگر اهمیت سلامت معنوی و ذهن آگاهی به عنوان متغیرهای معنوی و روانشناختی در تبیین سرمایه های روانشناختی است. بنابراین ارائه آموزش هایی مبتنی بر ارتقای سلامت معنوی و ذهن آگاهی در محیط های آموزشی، منجر به افزایش سرمایه روانشناختی در دانشجویان خواهد شد.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، سلامت، معنوی، ذهن آگاهی، دانشجویان
  • عطاء الله اسدی لویه، ماهدخت طاهری *، ارسلان سالاری صفحات 37-48
    مقدمه
    طراحی و اجرای واقع بینانه و اثربخش هر برنامه مستلزم تعیین دقیق نیازهاست تا با شناخت و تحلیل نیازهای آموزشی اطلاعات مفید برای تصمیم گیری و تعیین دقیق اهداف برنامه بدست آید. این مطالعه با هدف بررسی و تعیین نیازهای آموزشی در راستای توانمندسازی اعضای هیئت علمی انجام شده است.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی است که در سال 1394 انجام شد. نمونه پژوهش شامل 196 نفر از مجموع 360 نفر عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان که بر اساس جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعیین شده بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای بود که به روش تل استار تدوین گردید. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوایی و پایائی آن از طریق ضریب آلفاکرونباخ 0/95= α تایید گردید. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 196 نفر نمونه آماری مورد مطالعه، 3/1 درصد دارای مرتبه استادی، 17/9 درصد دانشیار، 56/1 درصد استادیار و 23 درصد مربی بودند. نتایج نشان داد 92 نفر (46/9 درصد) از اعضای هیئت علمی اولین اولویت نیاز آموزشی در حیطه آموزش: روش های نوین تدریس (PBL، CPC، EBL، EBM) و در حیطه پژوهش: مکالمه به زبان انگلیسی 87 نفر (44/4 درصد) و در حیطه ارزشیابی: روش های ارزشیابی بالینی 71 نفر (36/2 درصد) اعلام کردند. در حیطه های توسعه فردی و IT و فعالیت های مدیریتی به ترتیب: حقوق بیمار 66 نفر (33/7 درصد)، آشنایی با مهارت های IT و استفاده از نرم افزار 87 نفر(44/4 درصد) و قوانین و مقررات اداری و استخدامی 62 نفر( 31/6 درصد) به عنوان اولویت های اول اعلام گردید. هم چنین بین سابقه کاری اعضای هیئت علمی و نیازهای آموزشی آنان تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اعضای هیئت علمی بالاترین امتیاز را با استفاده از روش های نوین تدریس، آشنایی با مهارت های IT و مکالمه به زبان انگلیسی اختصاص دادند که بیانگر حساسیت آنان برای ارائه تدریس اثربخش و با کیفیت و ارتقاء مرتبه علمی آنان می باشد. لذا ضروری است مرکز مطالعات با استفاده از نتایج پژوهش، اقدام به برگزاری کارگاه های آموزشی نموده تا ضمن ارتقاء مرتبه علمی اساتید، زمینه های لازم جهت بهبود سطح کیفی آموزش در دانشگاه نیز فراهم نماید.
    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، اعضای هیئت علمی، توانمندسازی
  • علیرضا خدایی *، معصومه منصوریان، ساسان گنجه ای، هادی عسگری صفحات 49-59
    مقدمه
    فاصله دانش نظری با مراقبت های بالینی یکی از مشکلات اساسی در رشته پرستاری است که در جهت رفع آن راهکار های زیادی ارائه شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی راهکار های کاهش شکاف بین دانش نظری با عملکرد بالینی از دیدگاه دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1393 انجام شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است که بر روی200 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز به روش نمونه گیری در دسترس صورت گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته ای بود که پس از تایید روایی و پایایی به بررسی راهکار های کاهش شکاف بین دانش نظری با عملکرد بالینی از دیدگاه دانشجویان پرستاری در سه بعد مربی، دانشجو و برنامه ریزی آموزشی پرداخت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه انجام گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره کل کسب شده برای راهکار های ارائه شده در جهت کاهش شکاف دانش نظری با عملکرد بالینی 0/36±3/75 بود. نتایج نشان داد که در میان عوامل مربوط به مربی، دانشجو و برنامه ریزی آموزشی به ترتیب، استفاده از روش های نوین آموزشی توسط مربیان پرستاری با میانگین نمره 0/98±4/2 ، داشتن علاقه به رشته پرستاری با میانگین نمره 0/74±3/87 و به کار گیری مربیان با صلاحیت بالینی و علمی در بالین با میانگین نمره 1/07±4/4 به عنوان مهم ترین راه کارها عنوان شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شکاف بین دانش نظری با عملکرد بالینی، اتخاذ راهکار های مناسب در سه بعد مربی، دانشجو و برنامه ریزی آموزشی در جهت حذف یا کاهش فاصله بین دانش نظری و عملکرد بالینی در رشته پرستاری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دانش، مراقبت پرستاری، شکاف، دانشجویان پرستاری
  • عزت الله قدم پور *، علی فرهادی، فاطمه نقی بیرانوند صفحات 60-68
    مقدمه
    یکی از چالش های عمده تحصیلی، تحلیل رفتن و فرسودگی تحصیلی در دانشجویان است که انگیزه و اشتیاق تحصیلی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین مطالعه پیرامون فرسودگی تحصیلی و پیامدهای مرتبط با آن از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین فرسودگی تحصیلی با اشتیاق و عملکرد تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان بود.
    روش ها
    روش پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانشجویان رشته های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری، بهداشت، و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی لرستان که در سال تحصیلی 94-1393 مشغول به تحصیل بودند ( 2600 نفر). به همین منظور از بین دانشجویان دانشکده های مختلف تعداد 335 نفر به عنوان نمونه و با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های اشتیاق تحصیلی شوفلی و فرسودگی تحصیلی برسو استفاده شد. عملکرد تحصیلی نیز با استفاده از معدل دانشجویان اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه به روش گام به گام با بهره گیری از نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که مقادیر میانگین متغیرهای پژوهش برای فرسودگی تحصیلی 41/8، اشتیاق تحصیلی 50/97 و عملکرد تحصیلی 15/93 بود. هم چنین نتایج نشان داد که بین فرسودگی تحصیلی و اشتیاق تحصیلی (0/001 P<، 17-/0 =r) و بین فرسودگی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانشجویان رابطه منفی و معنی داری (001/0 P<، 17/0- =r). وجود دارد. نتایج رگرسیون خطی به روش گام به گام بیانگر آن بود که مولفه های فرسودگی تحصیلی قادر به پیش بینی اشتیاق تحصیلی (0/001 P<) و عملکرد تحصیلی (01/P<0) می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از وجود رابطه فرسودگی تحصیلی دانشجویان بر اشتیاق و عملکرد تحصیلی آن ها بود، این نتایج نشان داد که کنترل فرسودگی تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی می تواند موجب بهبود و افزایش اشتیاق و عملکرد تحصیلی آن ها گردد. لذا در همین راستا پیشنهاد می گردد مدیران آموزشی دانشگاه علوم پزشکی در برنامه ریزی های آموزشی به فرسودگی تحصیلی در دانشجویان و افزایش علاقه و اشتیاق آنان به تحصیل توجه نمایند.
    کلیدواژگان: فرسودگی، اشتیاق، عملکرد تحصیلی، علوم پزشکی، دانشجویان
  • ایراندخت فیاض، سیما کاظمی، محمدرضا رئیسون، یحیی محمدی * صفحات 69-76
    مقدمه
    پیشرفت تحصیلی تحت تاثیر متغیرهای زیادی است. برخی از مهم ترین آن ها باورهای انگیزشی و منبع کنترل هستند. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط میان باورهای انگیزشی و منبع کنترل با پیشرفت تحصیلی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال تحصیلی 93-94 (2621نفر) بودند، که نمونه های مورد بررسی بر اساس جدول کرجسی و مورگان 335 نفر برآورد و به روش نمونه گیری تصادفی – طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه 47 سوالی MSLQ پینتریچ و دی گروت و پرسشنامه 29 سوالی منبع کنترل راتر و معدل کل دانشجویان به عنوان مولفه پیشرفت تحصیلی استفاده شد. داده ها از طریق آزمون t مستقل، همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک طرفه و تحلیل رگرسیون و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج بر اساس تحلیل رگرسیون نشان داد که بین باورهای انگیزشی و منبع کنترل با پیشرفت تحصیلی دانشجویان رابطه معنی داری وجود دارد (0/452=r و 0/013=P). هم چنین بین میزان منبع کنترل دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی داری وجود نداشت (1/06=t و 0/12=P). اما بین میزان پیشرفت تحصیلی دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی داری مشاهده شد.(2/136=t و 0/04=P).
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر وجود رابطه بین باورهای انگیزشی و منبع کنترل با پیشرفت تحصیلی دانشجویان رابطه بود. لذا پیشنهاد می گردد با گذاشتن کارگاه های آموزشی ویژه دانشجویان در این زمینه، این دو عامل مهم را می توان در دانشجویان بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: یادگیری، انگیزه، خودکارآمدی، منبع کنترل، پیشرفت تحصیلی
  • حسین خوشرنگ، ارسلان سالاری، ایده دادگران، فاطمه مودب *، لیلا روحی بلسی، آیدین پورکاظمی صفحات 77-83
    مقدمه
    آموزش بالینی از مقاطع حساس آموزش پزشکی است که در شکل دهی توانمندی های حرفه ای فراگیران نقش عمده ای دارد. با توجه به اهمیت این امر، آموزش عملی پزشکی طی دو دهه اخیر دستخوش تحولات چشمگیر شده و به سمت گسترش مراکز آموزش مهارت های بالینی رفته است. لذا، مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت آموزش های ارائه شده در مرکز مهارت های بالینی از دیدگاه کارآموزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در مرکز مهارت های بالینی دانشگاه علوم پزشکی گیلان و بر روی کلیه کارآموزان رشته پزشکی که در سال تحصیلی 94-1393 برای گذراندن دوره آموزشی به مرکز مهارت های بالینی معرفی شده بودند، انجام شد. نمونه گیری به شیوه سرشماری و شامل 50 نفر بود. گردآوری از طریق پرسشنامه محقق ساخته شامل 20 سوال برای 8 گروه آموزشی (داخلی، کودکان، ارولوژی، زنان، ارتوپدی، بیهوشی، ENT و جراحی عمومی) انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون کولموگروف اسمیرنوف، آزمون من ویتنی یو و اسپیرمن) صورت گرفت.
    یافته ها
    اکثریت دانشجویان کیفیت آموزش گروه داخلی(8/90 درصد)، کودکان(68/2 درصد)، ارولوژی(100 درصد)، جراحی (68/2 درصد)، ENT (90/9 درصد)، ارتوپدی(77/3 درصد) و بیهوشی(86/4 درصد) را خوب و گروه زنان(54/5 درصد) را ضعیف می دانستند؛ هم چنین 68/2 درصد از دانشجویان کیفیت کلی آموزش کلیه گروه ها را در سطح خوب ارزیابی نمودند. بین متغیر های سن (P=0/52)، جنس (P=0/55) و نمره آزمون OSCE (P=0/19) با کیفیت آموزش های ارائه شده ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که دانشجویان از کیفیت آموزش در برخی از گروه ها رضایت چندانی نداشتند، پیشنهاد می گردد که بررسی های بیشتر جهت رفع مشکلات و ارتقاء کیفیت آموزش های ارائه شده در این مراکز به عنوان اولین مکان تبدیل آموخته های تئوری به عملی دانشجویان صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارت های بالینی، دانشجویان
|
  • R. Aghababaei, H. Rahimi* Pages 1-8
    Introduction
    universities are responsible for producing and sharing of knowledge and they should take away from the traditional structure and move toward a knowledge based structures. Therefore, the main purpose of this research was studying structural aspects of knowledge-based organizations in kashan University of Medical Sciences.
    Method
    This was a descriptive-survey research. The statistical population consisted of 182 faculty members of Kashan University of Medical Sciences that 114 were chosen as sample by using Cochran Formula. The data gathering tool was researcher- made questionnaire of structural dimensions with 24 items based on 5-likert scale. Content validity of questionnaire confirms by experts and through Cronbach alpha coefficient, reliability coefficients were obtained equal to 0.93. Data analyses were through descriptive and inferential statistics by using SPSS.
    Results
    One sample t-test indicate that structural dimensions mean include complexity (3.38±0/47), formalization (3.02±0/64), concentration (3.07±0/54), relationships based on trust (4±0/28), extrovert interactive relationships (3.88±0/38) and comprehensive emotional relationships (3.85±0/38) were higher than average (3) and this relations were significant (P=0.001).
    Conclusion
    Based on the results, components of complexity, formalization, concentration, relationships based on trust, extrovert interactive relationships and comprehensive emotional relationships were high that was indicated relatively favorable status of structural dimensions in Kashan University of Medical Sciences but But it doesn’t mean the ideal situation and needs to be improved.
    Keywords: Structure, knowledge, based, Medical Sciences, University, faculty members
  • M. Sadeghi *, Z. Khalili Geshnigani Pages 9-17
    Introduction
    Academic buoyancy and self- directed learning are effective factors in students learning and play an important role in academic success. The aim of the present study was to investigate the role of self-directed learning on predicting academic buoyancy in students of Lorestan University of medical sciences.
    Methods
    this is a descriptive and correlational study and statistical population of research included all students of Lorestan University of medical sciences in the academic year of 2014- 2015. By means of partial stratified sampling a number of 369 students were selected based on Chochran’s formula. Data were collected through self- directed learning questionnaire as well as academic buoyancy questionnaire. Data were analyzed by Pearson correlation, multiple regression analysis and T independents through SPSS.
    Results
    The results showed significant positive correlation between self-directed learning (r= 0.33) and its aspects including, self-control (r= 0.38), autonomy (r= 0.27) and willingness for learning (r=0.31) with academic buoyancy (P
    Conclusion
    The results of the study confirm the significant role of self-directed learning in developing academic buoyancy in students of Lorestan University of medical sciences. It is recommended that workshops should be hold in order to developing students’ self-directed learning.
    Keywords: Self, directed learning, Academic buoyancy, students, University, medical sciences
  • F. Asgari, M. Mirzaee *, R. Tabari, E. Kazemnejad Leili Pages 18-26
    Introduction
    Students particularly, students of medical sciences not only experience problems that other students have but also they confront specific problems that are related to their job so that, they are threatened more by losing their psychological health .definitely, Self-esteem, is the most important factor in mental growth, also effective factor in academic achievement .this study has been done for determining self-esteem in students of guilan university of medical sciences.
    Methods
    This is a descriptive-analytical study. In this study, statistical population including 2866 students of Guilan University of Medical Sciences that 537 of them were selected through stratified random sampling method in 93-94. The data were collected through cooper- smith self-esteem questionnaire in 4 domains (general esteem, social, family and educational) and demographic questionnaire and were analyzed by using inferential statistics ,Kolmogorov- Smirnov , Friedman test and SPSS software.
    Results
    The results showed that the mean and standard deviation score of self-esteem in general dimension (19.51±4.29) , the social dimension (5.35±1.29) , the family (6.37±1.69), educational (5.62±1.68) and total self-esteem was reported (36.82±6.97) respectively. also, there is significant difference among mean score of self-esteem with sex of students(p=0.015),course(p=0.023), willingness to course (p=0.0001) and failing in one credit(p=0.013).
    Conclusion
    According to the result , the highest mean score of self-esteem was related to familial domain and the lowest average was in terms of social self-esteem, so, considering the importance and necessity of self-esteem in academic achievement, holding educational workshops to strengthen Self-esteem by focusing on different effective factors is suggested
    Keywords: Self, esteem, students, Dimension, Medical Sciences
  • R. Ghasemi, Jobaneh, K. Zahrakar, M. Hamdami *, K. Karimi Pages 27-36
    Introduction
    psychological capital as an important element of educational system in students is necessary. The aim of current research was to investigate the role of spiritual health and mindfulness in psychological capital of students.
    Method
    This is a correlation study. The Statistical population consisted of 2500 students of faculty of Humanities in University of Guilan that 335 students were selected by cluster random sampling method in the academic year of 2013-14. they responded to the Luthans’s psychological capital, palutzian and Ellison’s spiritual health questionnaire and Short form of Freiburg’s mindfulness inventory with acceptable reliability and validity. The gathered data were analyzed by Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis through SPSS .
    Results
    Results showed that there is a positive and significant relation between spiritual health and mindfulness with psychological capital (efficacy, resilience, optimism, hope) (P>0/01). The results of stepwise regression analysis showed that spiritual health and mindfulness could significantly predict psychological capital.
    Conclusion
    The result of research implies the importance of spiritual health and mindfulness as spiritual and psychological variables in explaining of psychological capital. Thus, training based on promoting spiritual health and mindfulness in educational systems lead to improving psychological capital among students.
    Keywords: Psychological Capitals, Spiritual health, Mindfulness, Students
  • A. Asadi, M. Taheri *, A. Salari Pages 37-48
    Introduction
    Identifying exact needs in education leads to designing an effective and realistic program,but it is not obtained only by knowing and analyzing educational needs as well as achieving good information for decision making and determining objective of program. The aim of this study is to determine of educational needs With the purpose of faculty members training in this regards.
    Methods
    This is a descriptive cross-sectional study. Of 360 faculty members of Guilan University of medical sciences, 196 participated in this study that were determined based on Morgan table and census sampling. A researcher made questionnaire in the form of five choices likert was used for collecting data. The validity and reliability of questionnaire were determined by content validity and alpha chronbach respectively. Data were analyzed by statistical descriptive and Pearson correlation coefficient through SPSS software.
    Result
    Among 196 research participants, 3/1% were full professor, 17.9% associate professor, 56/1% assistant professor and 23% were instructors. Findings showed 92 of faculty members(46.9%) declared new teaching methods (PBL, EBL, EBM, CPC,…) as the priority in education field, also in the fields of research and methods of clinical evaluation 87( 44.4%) and 71(36.2%) determined English conversation and clinical evaluation methods respectively. In individual development domain, 66 of faculty members (33.7%) declared patients rights also, familiar with IT skills and applying software and rules and regulation of faculty members employment have been determined by 87 (44.4%) and 62 (31.6%), as first priorities in IT and management activities domains .
    Conclusion
    Faculty members consider new teaching methods, English conversation and familiar with IT skills as important priorities so, it shows faculty members sensitivity to effectiveness, high quality of teaching and creating depth learning in learners and promoting their scientific ranking. in this regards, EDC should try to hold workshops for faculty members both to promote their scientific ranking and improve quality of education in university.
    Keywords: Educational Needs, Faculty Members, empower
  • A. Khodaei *, M. Mansourain, S. Ganjei, H. Asgari Pages 49-59
    Introduction
    The gap between theoretical knowledge and clinical practice in nursing is one of the major problems that many solutions have been suggested to eliminate it. The present study was conducted to determine solution for decreasing gap Between theoretical knowledge and Clinical Performance from the Viewpoints of Nursing Students in Tabriz University of Medical Sciences in 2014.
    Methods
    This is a descriptive cross-sectional study, that 200 nursing students of Tabriz University of Medical Sciences were selected by convenience sampling method. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire about three categories of Strategies for decreasing gap Between Knowledge and Practice from the Viewpoints of Nursing Students, including "Instructor", "student" and "educational planning". The validity and reliability of the questionnaire was confirmed. Data was analyzed using independent t-test, one-way ANOVA.
    Results
    The mean of the total scores achieved for the approaches taken to reduce the gap between theoretical knowledge and clinical Performance was 3.87±0/74. Results showed that Among the factors to Instructor, student and educational planning, The use of modern methods of instruction by instructors of nursing with mean score 4.2±0.98, Having interest in nursing with mean score 3.78±0.74 And the use of instructors, with clinical and scientific competence in clinical practice, with mean score 4.4±1.07 Were important as the Solutions respectively.
    Conclusion
    Given the gap between theoretical knowledge and Clinical Performance,adopting Appropriate strategies, in three dimensions instructor, student and educational planning in order to eliminate or reduce the gap between theoretical knowledge and clinical Performance in nursing seems necessary.
    Keywords: knowledge, nursing care, gap, nursing students
  • E. Ghadampour *, A. Farhadi, F. Naghibeiranvand Pages 60-68
    Introduction
    academic burnout and exhaustion is one of the major challenges of education, that affects motivation, in this regards, study of academic burnout and its consequences is important. The aim of this study was to investigate the relationship among academic burnout, academic engagement and performance in students of Lorestan University of Medical Sciences.
    Methods
    This is a descriptive -correlation study. The study population included all students of Lorestan University of Medical Sciences (n=2600). samples were 335 of different faculties, that selected by stratified sampling. To collect data, academic engagement questionnaire of schaufeli et.al and the academic burnout questionnaire of Bersou et.al were applied. In addition, the academic performance was measured using the students GPA. Eventually, data were analyzed using the Pearson correlation coefficient and the stepwise multiple regression analysis by the means of SPSS-19 software.
    Results
    results showed that the mean values of variables for academic burnout, academic engagement and academic performance were 41/08, 50/97 and 15.93, respectively. There is a significant negative relationship between academic burnout and academic engagement (P
    Conclusion
    The results of the research demonstrate relationship among academic burnout, academic engagement and performance of students therefore, reducing burnout can improve and increase engagement and performance, and educational managers in universities of medical sciences consider burnout in educational planning to increase engagement
    Keywords: Academic Burnout, Engagement, Performance, Medical Sciences, Students
  • I. Fayaz_S. Kazemi_M. R Raeisoon_Y. Mohammadi * Pages 69-76
    Introduction
    Academic achievement is affected by several variables. Some more important ones include motivational beliefs and control source. This study was aimed to investigate the relationship between learning motivational beliefs and control source dimensions with academic achievement.
    Methods
    In this descriptive, analytic study, the population under study included all the students in Birjand University of Medical Sciences during 2014-15 academic year (n=2621). The sample was selected using Kerjsi and Morgan’s Table as 335 individuals who were selected by stratified random sampling method. To collect data, the 47-item MSLQ by Pintrich and De Groot, the 29-item Julian Rotter Source Control Questionnaire and students’ overall mean score – as the academic achievement parameters were used.data were analyzed through independent T-Test, Pearson correlation, one-way variance analysis and regression analysis using SPSS software.
    Findings: Regression analysis showed that there was a significant relationship between motivational beliefs and locus of control with academic achievement of students (R = 0.452) , (P = 0.013). about locus of control no significant differences was showed between the male and female students (T = 1.06) and (P = 0.12). But there was a significant differences between academic achievement and male and female students (T = 2.136) , (P = 0.04).
    Conclusion
    results show relationship between motivational beliefs and locus of control with academic achievement of students, so holding workshop in this field, to improve these two important factors in students is offered.
    Keywords: Learning, Motivation, Self, Efficacy, Locus Of Control, Achievement
  • H. Khoshrang, A. Salari, I. Dadgaran, F. Moaddab *, L. Rouh, Balasii, I. Pourkazemi Pages 77-83
    Introduction
    Clinical training as an important period of medical education has a major role in shaping student's professional capabilities. Given the importance of this issue, Practical medical training expeienced dramatic changes during the past two decades and move towards the development of clinical skills training labs. Therefore, the aim of this study was to determine the quality of training provided in the clinical skills lab from the viewpoints of medical students of Guilan University of Medical Sciences.
    Methods
    This cross-sectional study was performed in clinical skills lab of Guilan University of Medical Sciences, on all medical trainees that introduced to the clinical skills lab for training course in 2014-15. Sampling method was census and was included 50 students. Data were collected by researcher-made questionnaire with 20 questions for 8 groups: internal medicine, pediatrics, urology, gynecology, orthopedics, anesthesia, ENT and general surgery. Also, data were analyzed using SPSS software and descriptive and inferential statistical tests (Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney U and Spearman).
    Results
    The students in different educational groups involved in this study evaluate this course at good level as follow: internal medicine (90.8%), pediatrics(68.2%), urology(100%) ,surgery(68.2%),ENT (90.9%), orthopedic (77.3%) and anesthesia (86.4%) but (54.5%) of students in gynecology group evaluate this course weak, overall, 68.2% of the students expressed that quality of training for all groups was good. there was no statistically significant relationship between quality of training and variables including age (P=0.52), sex (P=0.55) and OSCE score (P=0.19).
    Conclusion
    As the clinical skill labs consider the first place to convert theoretical learning into practical learning and students were not satisfied with the quality of education in some groups, further studies to solve the problems and improve the quality of education in these clinics is recommended.
    Keywords: Training, Clinical Skills, Students