فهرست مطالب

پژوهش در آموزش علوم پزشکی - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1395)

مجله پژوهش در آموزش علوم پزشکی
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم بصیرت، یوسف جهاندیده، حمیدرضا ذاکرجعفری، سیدجواد کیا *، زهرا پورحبیبی صفحات 1-8
    مقدمه
    در چرخه ی تشخیص و درمان بیماری های دهان، دندانپزشکان اولین و مهم ترین نقش را بر عهده دارند و با دقت و تیزبینی آن ها حتی ضایعات کوچک و بدون علامت می تواند تشخیص داده شود. لذا هدف از این تحقیق بررسی میزان مهارت تشخیصی دانشجویان سال آخر رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در مورد بیماری های شایع دهان بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی میزان مهارت تشخیصی 56 نفر از دانشجویان سال آخر دانشکده های دندانپزشکی علوم پزشکی گیلان (رشت و پردیس بین الملل) در زمینه بیماری های شایع دهان در سال 1393- 1392 بررسی شد. این پرسشنامه بین 8 نفر از متخصصین بیماری های دهان، فک و صورت توزیع شد که روایی آن از طریق روایی محتوایی و پایایی آن از طریق test-retest (0/80r=) تایید گردید. برای تعیین دیدگاه دانشجویان نسبت به آموزش بیماری های دهان، 3 سوال و در حیطه مهارت تشخیصی 11 سوال مطرح و تصاویر مربوطه، به صورت اسلاید نمایش داده شد. داده ها از طریق آزمون آماری t- Independent test و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 56 دانشجوی شرکت کننده با میانگین سنی 1/58±24/59، 25 نفر( 44/6 درصد) مذکر و 31 نفر(55/4 درصد) مونث بودند. میانگین نمره مهارت تشخیصی کل دانشجویان دندانپزشکی 0/24± 0/37 و میانگین نمره مهارت تشخیصی رشت (0/25± 0/44) و پردیس بین الملل(0/19± 0/28) بود. هم چنین یافته ها نشان داد که اختلاف معنی داری بین نمرات مهارت تشخیصی دانشجویان رشت و پردیس بین الملل وجود دارد (0/011p= ). نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین جنسیت و نمره مهارت تشخیصی دانشجویان وجود ندارد اما نمره مهارت تشحیصی دانشجویان دختر رشت (0/23±0/47) از پسر آن (0/15± 0/23 ) و در پردیس بین الملل پسر(0/20±0/29) از دختر (0/15± 0/23 ) بیشتر بود. یافته ها بیانگر وجود اختلاف معنی داری بین محل تحصیل دانشجویان و نمره کسب شده از مباحث ضایعات زخمی(0/049 p=)، اگزوفیتیک (0/050 P=) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مهارت تشخیصی دانشجویان دندانپزشکی گیلان در مورد بیماری های شایع دهان ضعیف می باشد، لذا بکارگیری تکنیک های نوین آموزشی و تعامل بیشتر اساتید دانشکده های دندانپزشکی و پزشکی در جهت دستیابی به اهداف آموزشی بالاتر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بیماری دهان، تشخیص، ادغام، دانشجویان دندانپزشکی
  • آمنه محمودزاده *، عباس جوادی، یحیی محمدی صفحات 9-15
    مقدمه
    سنجش میزان پیشرفت تحصیلی و عوامل موثر بر آن از جمله مسائل عمده ای هستند که توجه محققان را به خود جلب کرده اند. هدف این مطالعه بررسی رابطه رویکردهای مطالعه با عمکرد تحصیلی در دانشجویان بود.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی بر روی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی با حجم نمونه 291 نفر در سال تحصیلی 93-94 صورت گرفت. ابزارهای مورد استفاده برای سنجش رویکرد های مطالعه پرسشنامه مارتون و سلجو (1976) بود. هم چنین معدل کل دانشجویان به عنوان شاخص عملکرد تحصیلی لحاظ شد. تجزیه و تحلیل داده ها بوسیله نرم افزار آماری spss و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، آزمون t برای گروه های مستقل و آنالیز واریانس در سطح معنی داری (05/0>p) انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ارتباط معنی داری بین رویکرد سطحی و عملکرد تحصیلی وجود دارد و رویکرد سطحی می تواند 6 درصد متغیر عملکرد تحصیلی را تبیین کند. ترس از شکست، نداشتن هدف، حفظ کردن مطالب بی معنی و نامربوط، قوی ترین پیش بینی کننده منفی عملکرد تحصیلی بودند (001/0p<، 24/0- r=). بر اساس یافته های پژوهش تفاوت معنی داری در میانگین نمره رویکردهای مطالعه دانشجویان بر حسب سال ورود به تحصیل مشاهده شد (005/0P=). همچنین بین مقایسه رویکردهای مطالعه و جنسیت تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان دهنده رویکرد سطحی به عنوان پیش بینی کننده نتایج یادگیری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بود. لذا کسب نمره بالا در رویکرد سطحی، نیاز به مداخله آموزشی تربیتی دانشجویان و کارگاه های توانمند سازی برای اساتید در جهت استفاده بهتر از رویکردهای مطالعه به منظور بهبود عملکرد تحصیلی دانشجویان را محرز می سازد.
    کلیدواژگان: رویکرد سطحی، رویکرد عمقی، رویکرد استراتژیک، عملکرد تحصیلی
  • آزاده ابراهیم زاده، خیرالنساء رمضان زاده * صفحات 16-22
    مقدمه
    عدم توجه به توانمند سازی دانشجویان پزشکی در برخورد با بیماران و مدیریت درمان یکی از چالش های مهم در امر آموزش بالینی است، یکی از دلایل وضعیت نامطلوب آموزش پزشکی در کشور را می توان در مدل ها و الگو های کنونی آموزش پزشکی جستجو کرد. در حال حاضر نظام آموزش پزشکی ایران الگوی گروه محور (Department- Based)‍ است. بنابراین دانشجویان نمی توانند به طور مستقل در فرایند درمان وارد شوند. لذا این پژوهش با هدف بررسی دیدگاه دانشجویان در مورد آموزش درمانگاهی با رویکرد فراگیر محوری بر اساس مدل SNAPPS طراحی و اجرا گردید.
    روش ها
    این پژوهش از سری تحقیقات نیمه تجربی به شیوه پس آزمون برای یک گروه بود. پس از آموزش با مدل SNAPPS در 4 ترم متوالی، با پرسشنامه ای محقق ساخته (در4 حیطه) دیدگاه دانشجویان ارزیابی گردید. جامعه آماری کلیه دانشجویان پزشکی کارآموز و کارورز دانشگاه علوم پزشکی بیرجند که در 4 نیمسال تحصیلی (93-92 و 93-94) وارد بخش عفونی شدند (106 نفر). داده ها پس از جمع آوری با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون t و از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اجرای مدل SNAPPS از نظر 98 درصد دانشجویان باعث افزایش دانش و 85/3 درصد باعث بهبود نگرش و 90/2 درصد آنان باعث بهبود عملکرد می شود و 80/4 درصد دانشجویان مدل SNAPPS را به مدل سنتی و رایج آموزش ترجیح دادند. هم چنین نتایج نشان داد که بین دیدگاه دانشجویان در مورد افزایش دانش و بهبود نگرش بر اساس جنسیت تفاوت معنی داری وجود ندارد ولی در مولفه مهارت و ترجیح این روش بین دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی دار وجود داشت (0/05 >P). نتایج نشان داد که بین دیدگاه دانشجویان در مورد تاثیر مدل SNAPPS و مقطع تحصیلی تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد اما در ترجیح مدل SNAPPS بین دانشجویان مقطع استاژری و اینترنی تفاوت معنی دار مشاهده شد (0/05 >P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش در رابطه با کیفیت آموزش درمانگاهی، استفاده از الگو هایی که بتواند دانشجو را به طور مسقیم در درمان درگیر نماید، ضروری می باشد و کاربرد مدل SNAPPS به عنوان یک مدل دانشجو محور در آموزش درمانگاهی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارت های بالینی، دانشجویان
  • زلیخا رنجبر پیرموسی، هاجر زارعی* صفحات 23-32
    مقدمه
    امروزه یکی از مهم ترین دغدغه دانشگاه ها، احراز رتبه برتر در نظام های بین المللی و بالابودن آمار تولیدات علمی نمایه شده در پایگاه های معتبر و استناد به آن ها از ملاک های اصلی رتبه بندی دانشگاه ها است. هدف پژوهش حاضر تعیین وضعیت انتشار و استناد مقالات دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی در پایگاه استنادی وب آو ساینس بر اساس نوع نشریه از سال 2004 تا پایان 2014 است.
    روش ها
    این پژوهش به روش علم سنجی انجام شد. جامعه پژوهش، کلیه مقالات پژوهشی و مروری گروه موضوعی پزشکی بالینی، داروشناسی و سم شناسی دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی، از نمایه استنادی گسترده علوم پایگاه وب آو ساینس، از آغاز سال 2004 تا پایان 2014 و ابزار گردآوری داده ها، سیاهه وارسی بود. داده ها با جستجو در پایگاه وب آو ساینس و جی سی آر، گردآوری و به کمک نرم افزار پایگاه وب آو ساینس (Web of Science) و نرم افزار اکسل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی به ترتیب دارای 8465 و 3846 مقاله پژوهشی و مروری در دو گروه موضوعی پزشکی بالینی، داروشناسی و سم شناسی بودند. تعداد مقالات دانشگاه علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی به ترتیب از نظر چاپ در نشریات غیرایرانی74/91درصد و 72/83درصد و در نشریات با دسترسی غیرآزاد(non-open access( 71/33درصد و 72/70درصد و تاثیر استنادی مقالات در نشریات غیر ایرانی و نشریات غیرآزاد بیشتر بودند.
    نتیجه گیری
    علاوه بر تعداد و میزان استناد، تاثیر استنادی مقالات دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی در نشریات غیرایرانی و در نشریات با دسترسی غیرآزاد بیشتر بوده و ضروری است که علاوه بر کمیت به کیفیت مقالات در نشریات ایرانی و آزاد توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: پایگاه های اطلاعاتی، دانشگاه ها، مقاله نشریه
  • سمیه نوری حکمت، محبوبه رضایی، رضا دهنویه * صفحات 33-43
    مقدمه
    در حال حاضر بخش قابل توجهی از پژوهش ها در دانشگاه های علوم پزشکی توسط دانشجویان تحصیلات تکمیلی انجام می شوند؛ لذا ارزیابی کیفی جو حاکم بر پژوهش در دوره های تحصیلات تکمیلی و ارزشیابی تجارب پژوهشی و حدود انتظارات دانشجو از استاد راهنما، از اهمیت بسیاری برخوردار است. پژوهش حاضر به منظور تعیین تجارب پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی در دانشگاه علوم پزشکی کرمان، انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی بود که در آن 105 دانشجوی تحصیلات تکمیلی که در فاصله مهر 1393 تا شهریور 1394 در حال انجام پروژه پایان نامه بوده و یا از پایان نامه دفاع نموده بودند، شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد تجربه پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی(PREQ) با 4 بعد سرپرستی، مهارت های عملی، مهارت های ادراکی و بعد جوسازمانی، بوده که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی به اثبات رسیده بود. با استفاده از آزمون های کای دو، تی تست، ANOVA، Tukey، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون، تاثیر متغیرهای مختلف بر ارزیابی دانشجویان مورد مطالعه از تجربه پژوهشی، مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    میانگین کل نمره تجربه پژوهشی دانشجویان 0/42 ±3/22 از 5 بود و میزان رضایت دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی از تجربه پژوهشی خود در بعد سرپرستی 7/0±03/3، مهارت های عملی0/79±3/57، مهارت های ادراکی 0/61±3/48 و بعد جوسازمانی 0/78±2/44 بود. بین تمامی عامل ها با یکدیگر رابطه مثبت وجود داشت و همبستگی بین ابعاد «ارتقای مهارت های ادراکی» با «ارتقای مهارت های عملی» و «جوسازمانی»، معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده این واقعیت است که در تمام دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دانشجویان رضایت متوسط از تجربه پژوهشی خود داشته اند. استفاده موثر و مداوم از ابزارهای ارزیابی تجربه پژوهشی دانشجویان زمینه را براس شناسایی نقاط قوت و ضعف فرایندهای آموزشی و پژوهشی در دانشکده ها و دانشگاه ها فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: پژوهش، تجربه، دانشجویان، تحصیلات تکمیلی، پرسشنامه
  • فردین مهرابیان، ماندانا احمدی نژاد، ماهدخت طاهری * صفحات 44-51
    مقدمه
    مهم ترین و حیاتی ترین دارایی هر سازمان، نیروی انسانی آن سازمان است. کیفیت و توانمندی نیروی انسانی، مهم ترین عامل بقاء و حیات سازمان بوده و این نیروی انسانی توانمند است که سازمان توانمند را به وجود می آورد، توجه به عوامل موثر بر وانمند سازی کارکنان نظیر هوش هیجانی نیز حائز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین هوش هیجانی و توانمند سازی کارکنان مراکز بهداشت استان گیلان به انجام رسیده است.
    روش ها
    پژوهش حاضر با روش پیمایشی تحلیلی بر روی کارکنان مراکز بهداشت استان گیلان در سال 1394 انجام شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 354 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های استاندارد هوش هیجانی وونگ لوو و توانمند سازی کارکنان اسپریتزر بود. برای سنجش روایی پرسشنامه ها از روایی محتوایی و برای سنجش پایایی آن ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و شاخص های آمار همبستگی پیرسون، کالموگروف اسمیرنوف و رگرسیون خطی انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از وجود رابطه معنی دار مثبت بین مولفه های هوش هیجانی و توانمند سازی کارکنان مراکز بهداشت استان گیلان بود. میانگین و انحراف معیار متغیر های هوش هیجانی 1/094±3 و توانمند سازی کارکنان 0/996±3 بود. در نهایت بین هوش هیجانی کارکنان با توانمند سازی آنان رابطه معنی داری با ضریب همبستگی 0/914 و ضریب تعیین 0/196 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه هوش هیجانی و ابعادش می توانند زمینه توانمند سازی کارکنان را پیش بینی نمایند. لذا می توان برنامه های آموزشی خاصی را برای افزایش هوش هیجانی کارکنان در سازمان ها به اجرا گذاشت. توجه به ایده های کارکنان و ایجاد فضای مناسب برای تبادل اطلاعات و افزایش توانمندی کارکنان در بهبود بهره وری سازمان موثر می باشند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، توانمند سازی، کارکنان
  • پرند پورقانع، مریم رجب پور نیکفام * صفحات 52-59
    مقدمه
    یکی از رسالت های دانشکده های پرستاری، توانمندسازی دانشجویان جهت پذیرش نقش های خطیر حرفه پرستاری است و آموزش بالینی مبنای برنامه آموزشی را تشکیل می دهد. در این میان، دانش داروشناسی قسمت مهمی از عملکرد بالینی پرستار را تشکیل می دهد و یاددهی- یادگیری فارماکولوژی برای دانشجویان پرستاری مسئله بسیار مهمی است. مطالعه حاضر با هدف تبیین تجارب دانشجویان پرستاری و مربیان بالینی در مورد واحد «کارآموزی فارماکولوژی بالینی» انجام گرفته است.
    روش ها
    تحقیق کیفی حاضر با رویکرد تجزیه و تحلیل محتوایی قراردادی بر روی دانشجویان پرستاری و مربیان بالینی آنان در دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شد .روش انتخاب نمونه گیری هدفمند و روش جمع آوری اطلاعات مصاحبه های نیمه ساختارمند بوده که تا رسیدن به اشباع اطلاعاتی ادامه داشت. جهت انجام فرایند تحلیل داده ها از مراحل پیشنهادی گرانهیم و لاندمن (Graneheim and Lundman) بهره گرفته شد.درستی، صحت و استحکام تحقیق براساس معیارهای Guba & Lincoln صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج به صورت سه طبقه اصلی و هشت زیر طبقه شامل: یادگیری در بالین (یادگیری موثر، کوتاهی زمان یادگیری، به یاد سپاری کوتاه مدت) ، چالش های ارائه واحد (عدم تناسب حجم موضوعات با میزان واحد، آموزش موضوعات زیاد در زمان کوتاه)، زمان ارائه واحد (تکرار ارائه واحد، ارائه واحد در ترم های بالاتر و ارائه واحد با دروس مرتبط) تعیین گردیدند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که تجارب عینی شرکت کنندگان بیانگر برخی تجارب مطلوب و تجارب نامطلوب در مورد واحد «کارآموزی فارماکولوژی بالینی» است. هم چنین تجارب بسیاری از شرکت کنندگان نامناسب بودن حجم موضوعات آموزشی و یادگیری در این دوره و میزان واحد اختصاص یافته را نشان داد. از طرفی تجارب بسیاری از آنان لزوم تکرار ارائه واحد، ارائه واحد در ترم های بالاتر و همزمانی واحد با دروس مرتبط را بیان می کردند.
    کلیدواژگان: فارماکولوژی بالینی، تجارب دانشجویان پرستاری، تجارب مربیان بالینی، آنالیز محتوی
  • عبدالحسین شکورنیا، مرتضی گوران *، پریسا جعفرنژادی صفحات 60-69
    مقدمه
    بررسی انگیزه های ورود به رشته تخصصی می تواند در تربیت دندانپزشکان متعهد به عنوان نیروی تاثیرگذار بر سلامت عمومی جامعه موثر باشد. این مطالعه با هدف بررسی انگیزه های دستیاران دندانپزشکی در انتخاب رشته های تخصصی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 94- 1393انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی از نوع تحلیلی بر روی کلیه دستیاران تخصصی رشته های دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز (75 نفر) در سال تحصیلی 94-93 به صورت سرشماری صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته ای بود مشتمل بر 22 سوال، که روایی محتوایی آن توسط اساتید و روایی سازه آن با استفاده از تحلیل عاملی بررسی و پایایی پرسشنامه نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. سپس داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل و آنووا و از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    درمجموع 75 دستیار (32 پسر، 43 دختر) با میانگین سنی 3/7± 30/8 پرسشنامه ها را تکمیل نمودند. نتایج نشان داد که دستیاران مهم ترین عوامل موثر در انتخاب تخصص دندانپزشکی را به ترتیب: کسب دانش بیشتر و توانایی انجام کار بهتر (0/70±4/28)، منزلت اجتماعی و درآمد بالا (0/75/± 3/87)، کمک به مردم و ارتقای سطح بهداشت (0/93/± 3/31) و راحتی و نداشتن استرس شغلی(1/13/± 3/13) می دانستند. همچنین یافته ها بیانگر وجود تفاوت معنی داری بین عوامل موثر بر انتخاب رشته و وضعیت تاهل بود. برای دستیاران مجرد عامل راحتی و نداشتن استرس در انتخاب رشته دارای اهمیت بالاتری بود (0/028p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به عوامل تاثیرگذار بر انتخاب رشته دستیاران دندانپزشکی و نقش دندانپزشکان در ارتقاء و بهبود سلامت آحاد جامعه، پیشنهاد می گردد اساتید و آموزش دانشکده های دندانپزشکی بر نقش این عوامل در تعیین راهبردهای مناسب آموزشی جهت ارتقای سطح بهداشت جامعه تاکید بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: دندانپزشکی، دستیاری، انتخاب رشته تخصصی، انگیزه
  • وجیهه بی نیاز، حسین کریمی مونقی * صفحات 70-72
    سال هاست که توجه محققین به مسئله تغییر رفتار پس از ارائه آموزش جلب شده است. وجود فاصله بین آموزش دانشگاهی و اعمال اجرایی روزانه در محل های کاری و نیز برآورده نشدن همه نیازهای محیط کار توسط دانش آموختگان محیط آموزشی که اصطلاحا تفاوت بین تئوری و عمل نام دارد، سبب شکل گرفتن نوعی روش یادگیری به نام یادگیری مبتنی بر عملکرد (Practice-based learning) گردید. مفهوم یادگیری مبتنی بر عملکرد، مفهومی گسترده است که به عنوان یک استراتژی کلیدی جهت پیشرفت دادن یادگیری فراگیران و دخیل کردن آنان در فرآیند یادگیری خود، که منجر به کسب درک بهتر و عمیق تر از موقعیت می شود بکار می رود. این مطالعه سعی دارد تا ضمن ارائه تعریفی جامع ازPractice-based learning، به نحوه و مراحل اجرا، ارزشیابی و چالش های پیش روی این روش آموزش بپردازد.
    کلیدواژگان: آموزش، عملکرد، یادگیری
|
  • M. Basirat_Y. Jahandideh_H. R Zaker_Jafari_S. J Kia *_Z. Pourhabibi Pages 1-8
    Introduction
    Dentists have the first and the most important role in the process of diagnosis and treatment of oral and dental diseases. The small and asymptomatic lesion can be recognized by their attention and vigilance. Therefore, the aim of this study is to evaluate the diagnostic skills of senior dental students of Guilan University of Medical Sciences about common oral diseases.
    Methods
    In this cross-sectional study the diagnostic skills of 56 senior dental students of Guilan University of Medical Sciences about common oral diseases were evaluated in 2014-2015. The total number of rasht and international branch of Guilan dental students were 71.The data were collected by using Sarabadani's pictorial questionnaire that its validity and reliability were confirmed by 8 oral medicine specialists through the content (CVR= 0.86) and Test - retest (CVI=80%) respectively. This questionnaire had been distributed between 8 oral medicine specialists. This questionnaire was consisted of three questions about opinion assessment and eleven questions about skill evaluation also,powerpoints were used for image presentation. The data were analyzed by using SPSS software and t- independent test.
    Results
    of 56 students with average age of (24.59±1.58) participated in this study, 25 students (44.6%) were male and 31 (55.4%) were female. The average score of diagnostic skills of senior dental students of of Guilan University of Medical Sciences was 0.37±0.24 . The average score of diagnostic skills of senior dental students of Rasht dental faculty (0.44±0.25) was significantly higher than the average score of diagnostic skills of senior dental students of international branch of Guilan dental faculty (0.28±0.19) (p=0.11). In Rasht dental school , the score of diagnostic skills of female students(0.47±0.23) was higher than male dental students(2.09±0.60)(P=0.267) and in international branch of Guilan dental school, the score of diagnostic skills of male students (0.29±0.20) was higher than female dental students (0.23±0.15), (p=0.552). However in both faculties there was not any significant difference between student's diagnostic skills and their genders.
    The findings show significant difference between location of study and acquired scores about ulcerative (p=0.049) and exophytic(p=0.050) lesions.
    Conclusion
    Diagnostic skills of dental students of Guilan about common oral diseases was weak, therefore it is recommended to adopt new educational techniques and greater interaction between medical and dental staff for achieving higher educational skills.
    Keywords: Mouth Disease, Diagnosis, Integration, Dental Student
  • A. Mahmoodzadeh *, A. Javadi, Y. Mohammadi Pages 9-15
    Introduction
    Measurement of academic achievement (AA) and its effective factors are major issues that attract researchers attention. The aim of this study was to investigate the relationship between student's academic performance and studying approaches.
    Methods
    in this cross-sectional and correlational study 291 students (male and female) were selected among the students of Birjand University of Medical Sciences through stratified random sampling method in 2014-2015. The instruments used to measure studying approaches included Marton and Saljo (1976) questionnaire. The total mean scores of the students were considered as an indicator of their academic performance. The data were analyzed in SPSS software using t-test, ANOVA The significant level was set at p≤0.05.
    Results
    The results showed that there was a significant correlation between surface approach and academic performance where surface approach accounts for 6% of academic performance. Fear of failure, lack of goals, memorization of senseless and irrelevant materials, and were the strongest negative predictors of academic performance (p
    Conclusion
    This study showed surface approach as a predictor of student learning outcomes at BUMS so,acquiring high score in surface approch needs to educational and training intervention for students and holding training workshops for teachers in order to using studying approches properly and improving students academic performance.
    Keywords: surface approach, deep approach, strategic approach, academic performance
  • A. Ebrahimzadeh, Kh Ramezanzdeh* Pages 16-22
    Introduction
    lack of attention to training medical students in visiting patients and remedial management is one of the big challenges in clinical education. Models and current patterns were used in medical education is one of the reason of unprofitable situation in this regards. Now, department –based pattern is presented in medical education of Iran consequently, students couldn’t enter in remedial process independently. The aim of this research was to study the students viewpoints about student-center ambulatory education based on SNAPPS model training.
    Methods
    this is a semi –empirical study hold in post- test method for one group. A researcher made questionnaire in four domains was used for evaluating students viewpoints after training with SNAPPS model in 4 continuous terms. Statistical population included all intern and stager medical students (106) training in infectious wards in 4 half year of education .Data were analyzed by using descriptive statistic criteria and T-Test through SPSS software .
    Results
    98% of students believed that SNAPPS model leads to increase knowledge as well as improving attitude and performance were declared by 85.3% and 90.2% of students respectively 80.4% prefer SNAPPS model to traditional and current education.
    There is no significant differences among students viewpoints about increasing knowledge and improving attitude but there is difference in skill and preference between male and female students(P
    Conclusion
    regarding the findings of this research about quality of ambulatory education, it is necessary patterns which involve students directly in remedial and clinical training were used also application of SNAPPS model as a student-centered pattern is suggested.
    Keywords: Training, Clinical Skills, Students
  • Z. Ranjba, Pirmousa, H. Zarei * Pages 23-32
    Introduction
    Today, one of the most important concerns for universities, establishing top rating in the international Ranking systems and highest scientific productions indexed in valid databases and citation to them is the main criteria for the ranking of universities. The aim of this research is to determine the status of publishing articles and their citations by Top Iranian universities of medical sciences in Web of Science database between2004 to 2014based on type of journals.
    Methods
    This research was done by scientometric method. all research and review articles of clinical medicine and pharmacology & toxicology that have been published by Tehran and Shahid Beheshti University of Medical Sciences from The Science Citation Index Expanded Web of Science (WOS) during 2004-2014 were studied.A checklist was used for collecting data. Gathering Data was completed through searching on the WOS and JCR and were analyzed by the software of the WOS database examined and Excel software.
    Results
    findings showed that Tehran and Shahid Beheshti University of Medical Sciences have published 8465 and 3846 research and review articles on clinical medicine and pharmacology & toxicology subject areas, respectively.
    The percent of the articles published by Tehran and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences in non-Iranian journals was 74.91% and 72.83%; and in open access journals was 71.33% and 72.70%, respectively. Also, Articles in non-Iranian and non-free access journals have more citation impact.
    Conclusion
    In addition to the number and Citation rate, citation impact of articles in Tehran & Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences, in non- Iranian and non-open access journals was more and it is necessary to pay more attention to quantiy & quality of articles in Iranian & open access journals.
    Keywords: Databases, Universities, Journal Article
  • S. Noori Hekmat, M. Rezaei, R. Dehnavieh* Pages 33-43
    Background
    Today majority of researches in universities of medical sciences belong to post graduates students, thus qualitative assessment of current situation dominated on research in post graduates courses as well as evaluation of research experiences and students expectation of teachers is very important. This study was conducted to evaluate postgraduate students research experience in Kerman university of Medical Sciences.
    Methods
    In this cross-sectional descriptive-analytic study, 105 postgraduate students participated. Data were collected using standard Postgraduate Research Experience Questionnaire (PREQ) in 4 domains of supervision, practical skills, perceptual skills and organizational climate . The effect of variables on students evaluation of research experience by using, chi-square tests, t-test, Anova, Tukey, pearson correlation and linear- regression has been done .
    Results
    The mean score for the postgraduate students research experience was 3.22±0.42 of 5 and their satisfaction of 4 dimensions including supervision, practical skills development, perceptual skills development and intellectual climate were 3.03±0.7, 3.57±0.79, 3.48±0.61, 2.44±0.78 respectively. There was a positive relationship between all factors also correlation between dimensions of "promoting cognitive skills" with "improving practical skills" and "organizational climate", was significant (P
    Conclusion
    based on results Most postgraduate students declare their fair satisfaction of research experience in faculties of kerman universities of medical sciences. continuous and effective application for evaluating students research experience could provide situation for identifying strengths and weaknesses in research and educational processes in faculties and universities.
    Keywords: Research, Experience, Students, Postgraduate, Questionnaire
  • F. Mehrabian, M. Ahmadinezhad, M. Taheri * Pages 44-51
    Introduction
    considering the importance of human forces in every organization ,high-powered staffs are important factors in survival and creating empowered organization ,so focusing on emotional intelligence as an effective factor on empowerment of staff must be regarded. This study aimed to investigate the relationship between emotional intelligence and empowerment of health workers in Guilan province.
    Methods
    This is an analytical study. The statistical population included health-care workers in Gilan province that 354 samples were determined by using Cochran formula and simple random sampling. Two instruments were used for data collection: a questionnaire of emotional intelligence Lowe Wong and inventory empowering health centers in Guilan, according to Spreitzer model . To assess validity and reliability of questionnaire, content validity and cronbachs alpha coefficient were used respectively. For analyzing data SPSS software, statistical indicators Pearson correlation, kalmogorov smirnov test and linear regression was used.
    Results
    The findings indicate the existence of a positive relationship between emotional intelligence and empowerment of health care workers in Gilan. The mean and deviation of research variables, emotional intelligence and employees empowerment was 3.094 and 3.996 respectively. There is a significant relationship between emotional intelligence of staff with their empowerment regarding correlation coefficient( 0.914) and R-squared(0.196).
    Conclusion
    Due to attention to emotional intelligence and its dimensions can anticipate empowerment of staffs, thus it could be holding typical educational program in order to enhancing employees emotional intelligence in organization. focusing on employees idea and creating appropriate situation for transmitting of information as well as improving empowerment of staffs could be effective in improvement of efficiency in organization.
    Keywords: Emotional intelligence, Empowering, staff
  • P. Pourghane, M. Rajabpour, Nikfam* Pages 52-59
    Introduction
    Empowering nursing students for this critical profession is one of the objectives of school of nursing and educational programs are based on clinical training. In this regards, knowledge of pharmacology is an important part of nursing clinical performance also, teaching and learning about pharmacology is important too. This study aimed to explain experiences of Nursing students’ and Clinical Teachers’ about the course of "Clinical Pharmacology "in the nursing curriculum.
    Methods
    This Study is a qualitative design, using a conventional qualitative content analysis approach. The statistical population included clinical instructors and nursing students in Guilan University of Medical Sciences. Sampling was selected through a purposive sampling strategy and semi structured interviews were held in order to collecting data and Continued until data saturation. Analyzing data was performed as per the stages recommended by Graneheim & Lundman (2004). Research strength and its scientific accuracy were evaluated as per the criteria proposed by Guba& Lincoln.
    Results
    The data analysis revealed 3 main categories and 8 sub categories: Learning in practice (effective learning, short time to learn, short-term retention)" Challenges in offering course" (mismatch between workload issues and amount of the course, Many issues training in a short time)"time for offering the course:(repeat offering the course, offering course in higher terms, offer ing course with related Courses.
    Discusion: based on findings, participant's subjective experiences show some good experiences and some bad experiences. Also, Many participants experiences indicate inadequate issue of education and learning and amount of the course. Again, the experience of many samples show necessity to repeat offering the course ,offering course in higher terms and synchronization of offering the course and the related lessons.
    Keywords: Clinical Pharmacology, experiences of nursing students, experiences of Clinical Teachers, Content analysis
  • A. Shakurnia, M. Gooran *, P. Jafar, Nejadi Pages 60-69
    Introduction
    Assessment of dental residents motivation to study speciality course could be effective in training committed dentists as productive forces in public health. The aim of this study was to evaluate the motivation in dental residents specialty choice in Ahvaz Jundishapur University of Medical sciences in 2014- 2015.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on all dental residents in Ahvaz Jundishapur University of Medical sciences (75 persons)by census. Data was gathered by a researcher made questionnaire including 22 questions in which content validity is confirmed by experts and construct validity is evaluated by factor analysis as well,also,its reliability Confirmed through Cronbach's alpha. Analyzing data have been done using descriptive statistics and independent t- test and ANOVA through SPSS.
    Results
    A total of 75 dental residents (31 males, 43 females) with a mean age of 30.8±3.7 completed the questionnaire findings show that the most important motivations for choosing the dental specialty fields were: the acquisition of knowledge and the ability to do the job better (4.28±0.70), social status and income (3.87±0.75), to help people and promote health (3.31±0.93) and the ease and lack of job stress (3.13±1.13). results showed a significant differences between factors affecting the specialty choices and marital status.also, factors of ease and lack of job stress were important in single residents (p =0.028).
    Conclusion
    considering the effective factors in dental residents speciality choice and dentists role in promoting and improvement of public health, it is suggested authorities in dentistry schools focus on the importance of theses factors in determining appropriate strategies for promotion of community health .
    Keywords: Dental, Residency, speciality choice, motivation
  • V. Biniaz, H. Karimi Mooanaghi * Pages 70-72