فهرست مطالب

حسابداری و منافع اجتماعی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1396)

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیومرث سهیلی، سمانه باری*، اسحاق بهشور صفحات 1-16
    اقتصاد جهان هر از چند گاهی با بحران مواجه می شود. در سال های اخیر، بحران مالی سراسری˓ اقتصاد جهان را تحت تاثیر قرار داده و تمامی کشورها را، مستقیم و غیر مستقیم، درگیر کرده است. هدف این پژوهش، مطالعه تاثیر بحران مالی جهانی بر اهرم مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای آزمون این اثرات، تعداد 87 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در طی دوره زمانی 1385 الی 1390، مورد مطالعه قرار گرفتند. در این پژوهش، از متغیرهای سود قبل از بهره و مالیات، هزینه استهلاک، دارایی ها، مخارج تحقیق و توسعه و متغیر دامی بحران مالی جهانی به عنوان متغیرهای مستقل و از متغیرهای نسبت دفتری بدهی و نسبت بازار بدهی، به عنوان متغیرهای وابسته (اهرم های مالی) استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از تاثیر معنادار بحران مالی جهانی بر نسبت بازار بدهی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادر تهران می باشد. اما معناداری این رابطه، برای نسبت دفتری بدهی، مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: بحران مالی، اهرم مالی، نسبت بازار بدهی، نسبت دفتری بدهی
  • رضوان حجازی، نهاله حیاتی* صفحات 17-34
    مطالعه ی حاضر به دنبال برداشتن گامی در جهت شفاف سازی مفهوم «جهان شهروندی شرکتی» است. همزمان با ظهور این مفهوم طی دهه ی اخیر، دیدگاه های مختلفی درباره ی آن مطرح شده است، با این حال در تعریف این واژه توافق نظر وجود ندارد. به نظر می رسد در شرایط فقدان تعریفی مشخص و مورد پذیرش اکثریت محققان این زمینه، متونی که شرکت ها از طریق آن، از جهان شهروندی خود و حیطه ی مسئولیت های پذیرفته شده در قبال ذینفعان سخن گفته اند، منبع مناسبی برای درک این مفهوم نوظهور باشد. به این ترتیب در مطالعه ی حاضر، ضمن طرح تعاریف و چارچوب مفاهیم جهان شهروندی شرکتی، به تحلیل گزارشات پایداری برخی شرکت های موجود در لیست 100 شرکت برتر دنیا که طبق گزارش مجله ی مسئولیت شرکتی، توانسته اند خود را در عرصه ی بین المللی مطرح سازند، پرداخته شده است. مرور و بررسی متون مذکور، دیدگاه این شرکت ها نسبت به مفهوم شهروندی شرکتی و موقعیت اجتماعی آنها در بازارهای جهانی را روشن خواهد کرد. در انتها به طرح و تحلیل این مسئله پرداخته شده است که آیا شرکت ها از گزارشات پایداری و جهان شهروندی شرکتی در جهت مطرح کردن ملاحظات پایداری استفاده می کنند یا در جهت کسب شهرت و سود. اگر احتمال وجود چنین انگیزه ای مطرح باشد، این شرایط برای اهداف پایداری، هنوز هم مطلوب است یا خیر.
    کلیدواژگان: پایداری، فرهنگ شرکتی، مسئولیت اجتماعی، حسابداری اجتماعی، جهان شهروندی شرکتی
  • شهناز مشایخ، مینا مقدسی نیکجه* صفحات 35-52
    یک بانک چه مقدار سرمایه و نقدینگی برای پشتیبانی از فعالیت های ریسکی خود در شرایط عادی و بحرانی لازم دارد؟ در طی بحران مالی اخیر، پاسخ های ارایه شده به این سوال توسط رویکردهای استانداردی مثل الزامات قانونی نسبتهای سرمایه ای، دیگر معتبر نبودند، بنابراین آزمون استرس1 که مبنای گسترده و نظارتی دارد به عنوان یک ابزار جدید معرفی شد. آزمون استرس، وضعیت بانکها را در صورت رخداد یک بحران مالی بررسی می کند و به نهادهای ناظر بر سیستم بانکی و بانکها در عبور از بحرانهای محتمل آتی یاری می رساند. ترازنامه بانکها، مبهم و در معرض جایگزینی دارایی ها (تعویض آسان دارایی های با ریسک بالا با دارایی های با ریسک پایین) هستند. بنابراین آزمونهای استرس، با افشای رویکردهای به کارگرفته شده در آنها و افشای آشکار جزئیات نتایج می توانند باعث به وجود آمدن شفافیت و اعتماد دوباره شوند و به همین دلیل است که تحلیل هزینه- فایده این آزمون و افشائیات آن می تواند به ایجاد اطلاعات یکپارچه برای همه بانکها به جای آزمونهای خاص هر یک از بانکها منتج شود. در این مقاله، یکی از چارچوبهای پیشنهاد شده برای آزمون استرس در بانکها ارایه می شود که شامل چگونگی طراحی، اجرا و افشای اطلاعات نتایج آن در موقعیتهای عادی در مقایسه با موقعیت های بحرانی است. همچنین، اهمیت و منافع انجام این آزمون به عنوان ابزاری که در طی بحران اخیر مورد توجه جامعه قانونگذاران و ناظرین بوده است توضیح داده می شود.
    کلیدواژگان: آزمون استرس، الزامات سرمایه ای، کفایت سرمایه
  • پریسا سادات بهبهانی نیا * صفحات 53-66
    تحقیقات حسابداری بخش عمومی یکی از حوزه های تحقیق مهم رشته حسابداری به شمار می رود. در سال های اخیر تحقیقات این حوزه تحول زیادی داشته است. هدف این مقاله بررسی سیر تحقیقات حسابداری بخش عمومی در ایران و جهان به روشی توصیفی و تحلیلی است. اخیرا تحقیقات زیادی در زمینه مرور تحقیقات حسابداری بخش عمومی انجام شده است در حالیکه در تحقیقات داخلی به این موضوع توجه چندانی نشده است. در این مقاله ابتدا وضعیت نشر تحقیقات حسابداری بخش عمومی در ایران و جهان بررسی شده، سپس جریان تحقیقات در حسابداری بخش عمومی مورد بحث قرار گرفته و در ادامه پارادایم های رایج در این نوع تحقیقات بررسی می شود. نهایتا پس از معرفی برخی گروه های تحقیقاتی حسابداری بخش عمومی در دانشگاه های دنیا به بحث و نتیجه گیری پرداخته می شود.
    تحقیقات حسابداری بخش عمومی یکی از حوزه های تحقیق مهم رشته حسابداری به شمار می رود. در سال های اخیر تحقیقات این حوزه تحول زیادی داشته است. هدف این مقاله بررسی سیر تحقیقات حسابداری بخش عمومی در ایران و جهان به روشی توصیفی و تحلیلی است. اخیرا تحقیقات زیادی در زمینه مرور تحقیقات حسابداری بخش عمومی انجام شده است در حالیکه در تحقیقات دا
    کلیدواژگان: تحقیقات حسابداری بخش عمومی، پاردایم، گروه های تحقیقاتی حسابداری بخش عمومی
  • سحر سپاسی*، مرتضی کاظمپور، منور شعبانی مازویی صفحات 67-84
    رقابت در بازار محصول می تواند روی بسیاری از عوامل مطرح در شرکت اثرگذار باشد و با این اثرگذاری نقش بسیار پررنگی را در تصمیم گیری مدیران و سرمایه گذاران ایفا کند. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رقابت در بازار محصول بر سه معیار مهم در تصمیم گیری یعنی هزینه نمایندگی، ساختار سرمایه و هزینه سرمایه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای اندازه گیری رقابت در بازار محصول از شاخص هرفیندال – هیرشمن و هزینه نمایندگی از نسبت گردش دارایی ها، ساختار سرمایه از نسبت بدهی به جمع کل دارایی ها و هزینه سرمایه از میانگین موزون هزینه سرمایه استفاده شده است. پس از بررسی 90 شرکت در بازه زمانی 1388 تا 1393 (540 سال – شرکت) نتایج نشان می دهند که رقابت در بازار محصول بر هزینه نمایندگی و هزینه سرمایه تاثیر منفی و معناداری می گذارد اما بین رقابت در بازار محصول و ساختار سرمایه رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رقابت در بازار محصول، هزینه نمایندگی، هزینه سرمایه، ساختار سرمایه
  • حبیب الله دهقان*، نادر جعفری، رویا دارابی صفحات 85-102
    با توجه به گسترده شدن و پیچیده شدن جرم های دارای جنبه مالی مانند جرم پولشویی توسط مجرمان یقه سفید، نیازمند حسابداران قضایی هستیم که بتوانند تقلب را کشف کنند و نظام قضایی را در کشف و پیشگیری از جرم یاری نمایند. هدف از این پژوهش بررسی نقش حسابرس قضایی در دادرسی جرم پولشویی هستیم. این پژوهش توصیفی از نوع علی – مقایسه ای است و در این پژوهش از پرسشنامه و از روش آماری تی مستقل دو جمله ای با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید. جامعه ی این پژوهش شامل قضات دادگاه های شعب تهران، وکلای کانون مرکز، کارشناسان رسمی دادگستری و حسابداران رسمی تهران بود. از این میان 60 نفر به صورت نمونه ی در دسترس انتخاب شدند. نتایج این پژوهش بیانگر این امر است که حسابداری قضایی در دادرسی جرم پولشویی در مقطع دکتری موثرتر از حسابداری قضایی در مقطع ارشد است. همچنین حسابداری قضایی در دادرسی جرم پولشویی با سنوات خدمتی بالا موثرتر از حسابداری قضایی با سنوت کم است. در اخر نیز مشخص گردید حسابداران قضایی در دادرسی جرم پولشویی با جنسیت مرد موثرتر از حسابداران قضایی با جنسیت زن هستند.
    کلیدواژگان: حسابدار قضایی، تقلب، جرم پولشویی، فرآیند دادرسی، دادگاه
  • حسین اسلامی مفیدآبادی *، پرویز سعیدی، سید محمدرضا خلیل زاده صفحات 103-138
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل درونی(درآمد هر سهم، سود نقدی هر سهم، نسبت قیمت به درآمد، نسبت نقدینگی، نرخ بازده دارایی و میزان افزایش سرمایه)، بر تغییرات قیمت سهام شرکت های سرمایه گذاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، می باشد. روش این پژوهش توصیفی- همبستگی می باشد، و از آنجائیکه به بررسی روابط احتمالی علت ومعلولی از طریق شرایط موجود و عوامل علی درگذشته می پردازد، در زمره پژوهش های پس رویدادی یا گذشته نگر قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش هم نیز، شامل کلیه شرکت های سرمایه گذاری در صنعت واسطه گری های مالی و فعالیت های جنبی درمحدوده زمانی بین سال های 1387 تا 1393 می باشد.گردآوری داده ها هم نیز به روش میدانی وکتابخانه ای بوده است. اما جهت تجزیه و تحلیل آنها از نرم افزار اکسل(Excel) و اقتصاد سنجی ایویوز(Eviews)، استفاده شده است. همچنین با بهره گیری ازآزمون های آماری نظیر همبستگی و رگرسیون چند متغیره، آزمون تی استیودنت(t)، وضریب همبستگی پیرسون به آزمون فرضیات پرداخته شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه اصلی با وجود رابطه بین متغیر های مستقل و وابسته ، یک مدل رگرسیونی ارائه می دهدکه درسطح 95 درصد اطمینان،سه متغیر درآمد هرسهم،سود نقدی هر سهم و نسبت قیمت به درآمد، نسبت نقدینگی بیش از سایر عوامل بر عرضه و تقاضا و نهایتا قیمت سهام اثر می گذارد.
    کلیدواژگان: شرکتهای سرمایه گذاری، تغییرات قیمت سهام، بورس اوراق بهادار تهران
  • حجت غریب*، علی اصغر متقی، رامین قوی پنجه صفحات 139-165
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر برخی مکانیزم های حاکمیت شرکتی بر روی واکنش سرمایه گذاران می باشد. در این تحقیق مکانیزم های حاکمیت شرکتی به عنوان متغیر مستقل و واکنش سرمایه گذاران به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. معیار اندازه گیری واکنش سرمایه گذاران بازده سهام داران می باشد. از بین مکانیزم های موجود حاکمیت شرکتی نیز مالکیت سهامداران نهادی، تمرکز مالکیت، ساختار مالکیت و استقلال هیات مدیره مورد بررسی قرار گرفتند. قلمرو مکانی تحقیق شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی از ابتدای سال 1385 لغایت 1392 می باشد که در مجموع با توجه به محدودیت های اعمال شده، 176 شرکت به عنوان نمونه انتخاب گردید. آزمون فرضیه های تحقیق با استفاده از روش رگرسیون حداقل مربعات تجمیع شده نشان داد که هیچ کدام از مکانیزم های حاکمیت شرکتی مورد مطالعه در این پژوهش (مالکیت سهامداران نهادی، تمرکز مالکیت، ساختار مالکیت و استقلال هیات مدیره) تاثیری بر روی واکنش سرمایه گذاران ندارند. بنابراین هر چهار فرضیه ی پژوهش ما مبنی بر اینکه مکانیزم های حاکمیت شرکتی بر روی واکنش سرمایه گذاران تاثیر دارد تایید نشد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، مالکیت سهامداران نهادی، تمرکزمالکیت، واکنش سرمایه گذاران
|
  • Qumars Soheily, Samaneh Bari *, Isaac Behshoor Pages 1-16
    The global economy faces financial crisis every so often. In recent years, the financial crisis has affected the global economy and all countries are involved in, diirectly or indirectly. The purpose of this research is to study the impact of the global economic crisis on the financial leverage of listed companies in Tehran Stock Exchange. To test this effect, 87 companies listed in Tehran Stock Exchange are studied during the period 1385 to 1390. In this study are used earnings before interest and tax, depreciation expense, assets, research and development expenses and the dummy variable, global economic crisis as the independent variables. The book debt ratios and the market debt ratios are used as dependent variables (the financial leverage). The results suggest a significant relationship between the global economic crisis and the market debt ratios. But no significant relationship is found between the global economic crisis and the book debt ratios.
    Keywords: economic crisis, financial leverage, market debt ratios, book debt ratios
  • Rezvan Hejazi, Nahaleh Hayati * Pages 17-34
    This study aimed to clarify the notion of “Global Corporate Citizenship”. Along with the appearance of this notion, There have been different viewpoints about this notion, but there is no consensus on its definition. It seems in such situation, the context of the firms in which they talk about their corporate citizenship and responsibilities is the best source to understand this emerging notion. In this study, sustainability reports of some of 100 best corporate citizens reported at Corporate Responsibility Magazine that have expressed themselves on international area, are discussed. The manner employed to present responsibility reports, has specified the perspective of the firms about corporate citizenship concept and their stand in global markets. Finally it is discussed whether the firms use sustainability and corporate citizenship reports in order to have a sustainable world or in order to gain reputation and profit. If so, is such situation still acceptable way in moving toward sustainability goals?
    Keywords: Sustainability, Corporate Culture, Social Responsibility, Social Accounting, Global Corporate Citizenship
  • Shahnaz Mashayekh, Mina Moghaddasi Nikjeh * Pages 35-52
    How much capital and liquidity does a bank need to support its risk taking activities? During the recent financial crisis, answers to this question using standard approaches, e.g., regulatory capital ratios, were no longer credible, and thus broad-based supervisory stress testing became the new tool. Stress test investigates banks position in case of a financial crisis and assists supervisory bodies to pass probable financial crisis in future. Bank balance sheets are opaque and susceptible to asset substitution (easy swapping of high risk for low risk assets), so stress tests by openly disclosing details of the results and approaches taken can provide clarity and regain trust that the cost-benefit of stress testing disclosures may lead to more aggregated information instead of bank-specific information. This paper lays out a suggested framework for the stress testing of banks, including how stress testing is done (design and execution) and how their disclosure should be handled in crisis vs. normal times. Furthermore, significance and benefits of stress testing, which has been a popular tool for the regulatory community in the course of the recent financial crisis, are explained.
    Keywords: Stress test, Capital requirement, capital adequacy
  • Parisa Behbahani Niya* Pages 53-66
    Public Sector Accounting Research is one of the main research areas in accounting. In recent years, researches in this area have encountered great changes. The objective of present paper is to investigate the evolution of public sector accounting studies in Iran and around the world with a descriptive and analytic approach. Recently, numerous studies have been done on reviewing public sector accounting researches but internal studies have not paid sufficient attention to this issue. In the beginning section of this paper the situation of publication of public sector accounting research in Iran and around the world has been investigated and in the next sections current paradigms of these researches have been analyzed. Finally, after introducing some of the public sector accounting research groups in universities around the world, conclusion and discussion of the paper has been provided.
    Public Sector Accounting Research is one of the main research areas in accounting. In recent years, researches in this area have encountered great changes.
    Keywords: Public Sector Accounting Research, Paradigm, Public Sector Accounting Research Groups
  • Sahar Sepasi *, Morteza Kazempour, Monavar Shabani Mazoei Pages 67-84
    Abstract is as below: Abstract is :Product market competition can have effect on many factors in the company and this affect perform significant role in Managers and investor's decision making. Therefore, the present study examines how product market competition effect the Agency cost, capital structure and cost of capital corporations in Tehran Stock Exchange. The researcher has used Herfindhal-Hirschman index to measure product market competition, Agency cost of turning assets ratio, capital structure as the total debts to total assets and the cost of capital was calculated using the weighted average cost of capital. After investigating the hypothesis of the research at the period of 1388 to 1393, the number of 90 companies was evaluated. The results show that there is a negative relationship between product market competition, capital structure and the cost of capital. but there is no relationship between product market competition and capital structure.
    Keywords: Product Market Competition, Agency cost, Cost of Capital, Capital structure
  • Nader Jafari, Habibolah Dehghan * Pages 85-102
    As financial crimes committed by white-collar criminals like money laundering have become more widespread and complicated, we need forensic accountants who can detect frauds and assist the judicial system with finding and preventing crimes. This research aims to study the role of forensic accountants in the trails of money laundering. It is a descriptive causal-comparative study done by a questionnaire. The data is analyzed through the binominal independent T-test in SPSS. The population included the judges in different courts in Tehran, the lawyers in Iran Bar Association, the official experts of the judiciary and the official accountants in Tehran. The sample comprised 60 people selected from the population through the availability sampling method. The results show that in money laundering proceedings the forensic accountants who have a PhD degree are more effective than those who have a master’s degree. Also, the forensic accountants with more years of service are more efficient, and finally the male forensic accountants are more effective than their female counterparts.
    Keywords: forensic accountant, fraud, money laundering, criminal procedure, court
  • Hossein Eslami Mofid Abadi *, Parviz Saeedi, Seyed Mohammad Reza Khalilzadeh Pages 103-138
    The main objective of this study is to investigate the effect of internal factors include (earnings per share, dividend per share price to earnings ratio, liquidity ratio, return on assets and the capital increase), on the stock price changes of investment companies listed on the Stock Exchange Tehran stock. This research method is descriptive, and since it pays to investigate the possible cause-effect relationships through the conditions and causal factors in the past, placed among the events or retrospective studies. The study population would also be included all investment companies in the financial intermediation industry and ancillary activities, during of the time between 2007 to 2014. For data collection field and library methods. But, for analysis of data used of Excel and Eviews software. Also, by the statistical tests such as correlation and multivariate regression, t-test and Pearson correlation coefficient, used for the tested of hypotheses. The results of the main hypothesis in spite of a relationship between dependent and independent variables proposed a regression model at confidence of 95%, 3 variables of earnings per share, dividend per share and the ratio of price to earnings, liquidity ratio affects more the supply and demand and finally on the price of stock compared to other factors.
    Keywords: Investment companies, price change, Tehran Stock Exchange
  • Hojjat Gharib *, Ramin Ghavipanjeh Pages 139-165
    This study examines the impact of corporate governance mechanisms on the reaction of investors.In this study the mechanisms of corporate governance as the independent variable and And response investors has been considered as the dependent variable. And measure response investors is also shareholder returns. In this study the mechanisms of corporate governance, institutional ownership, ownership concentration, ownership structure and board independence were evaluated. Territory where research includes companies listed on Tehran Stock Exchange and the period from the beginning of the year 2007 till 2014 is that due to limitations in total, 176 companies were selected. Research hypotheses using pooled least squares regression showed that none of the corporate governance mechanisms studied in this research (institutional ownership, ownership concentration, ownership structure and independence of the board of directors) have no effect on the response investors . So all four of our research hypothesis that corporate governance mechanisms affect on the response investors be rejected.
    Keywords: corporate governance, institutional ownership, ownership concentration, reaction investors