فهرست مطالب

تحقیقات کلامی - پیاپی 22 (پاییز 1397)

فصلنامه تحقیقات کلامی
پیاپی 22 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا بهمانی * صفحات 7-28

    در باب تفاوت میان «نبی» ، «رسول» و «امام» دیدگاه های متفاوتی مطرح شده است. در این میان، دو دیدگاه از همه معروف ترند؛ یکی از این دو، در باب تفاوت میان «نبی» و «رسول» است که «نبی» را مامور به تبلیغ نمی داند، ولی «رسول» را مامور به تبلیغ می داند. در دیدگاه دوم (مبتنی بر روایات زراره) ، «امام» قادر به دیدن فرشته نیست، اما «نبی» و «رسول» با اندک تفاوتی قائل به دیدن فرشته هستند. محققان بسیاری، دیدگاه نخست را به دلایلی مخدوش دانسته اند و به حسب استقصا، تمامی محققان، دیدگاه دوم را به گونه ای تفسیر کرده اند که منجر به تعارضات کلامی و دلالی می شود، و سپس سعی می کنند با توجی هاتی این تعارضات را برطرف کنند. تعارض کلامی در ناسازگاری مقام امامت با ندیدن فرشته مطرح می شود، و تعارض دلالی با روایاتی مطرح می شود که به دیدن فرشته توسط امام تصریح می کنند. این مقاله پس از بررسی تمامی دیدگاه ها، به دفاع از دیدگاه نخست پرداخته، و سپس با تبیین جدیدی از روایات زراره، تعارضات کلامی و دلالی به وجودآمده در دیدگاه دوم را برطرف می سازد.

    کلیدواژگان: نبی، رسول، امام، نبوت، رسالت، امامت
  • ساجده یوسفی *، محمد جاودان صفحات 29-46

    مشهور امامیه «رجعت» را ضروری مذهب می شمارد؛ در مقابل، اهل سنت مصرانه رجعت را یکسره انکار می کنند و شیعه امامیه را در باور به این آموزه، مورد نقد و اتهام قرار می دهند. شیعیان با استدلال های قرآنی و روایی به تبیین اصل رجعت و نیز دفاع از شبهات پرداخته اند. در این میان، شماری از علمای امامیه، رجعت را ضروری مذهب نمی دانند و حتی کسانی بر لزوم اعتقاد به آن اصراری ندارند. پر روشن است که بیرون کردن رجعت از دایره ضروریات مذهب، لزوما به معنی نفی و انکار خود رجعت نیست. این جستار، پس از بررسی ادله ضرورت رجعت از سوی عالمان امامیه و نیز با ملاحظه ادله غیرضروری بودن این باور از سوی برخی دیگر از عالمان مذهب، بدین نکته رهنمون گردیده است که رجعت نه از ضروریات مذهب امامیه، بلکه از «اختصاصات» آن است. بررسی نهایی این پژوهش نشان می دهد که بی توجهی به تغییر و تطور معانی واژگان، خلط میان اختصاصی و ضروری مذهب، غلفت از اجماع مدرکی، تصور تلازم میان تواتر و ضرورت و نیز تصور تلازم میان اشتهار و ضرورت، مهم ترین عواملی است که منجر به اختلاف دیدگاه های علمای امامیه درباره اهمیت موضوع رجعت شده است.    

    کلیدواژگان: کلام امامیه، رجعت، دیدگاه های امامیه، اختصاصی مذهب، ضروری مذهب
  • حسین زارع *، محسن غلامی، محمدجعفر الله مرادیان، جواد محمدی صفحات 47-66

    حقانیت ادیان و نجات پیروان آنان، یکی از اندیشه های دین شناسانه است که در جهان اسلام و کشور ما مطرح شده و طرف داران آن، داعیه حقانیت و نجات بخشی همه یا مجموعه ای از ادیان را دارند و انحصار حق و نجات را در دین واحد نفی می کنند. دکتر سروش معتقد است همه ادیان بهره ای از حقیقت دارند و از حقانیت یکسانی برخوردارند و می توانند انسان را به حقیقت و نجات برسانند و موجب سعادت و رستگاری اش شوند. وی با استناد به چندلایه بودن واقعیت، انکار مطلق بودن معرفت، نسبی بودن حقیقت، گستردگی رحمت و هدایت الهی و تنگناهای ادراک بشری، بر ادعای خود اصرار می ورزد. در این مقاله، با بهره مندی از آموزه های حضرت علی (ع) نظیر: امکان معرفت یقینی، مطلق بودن حقیقت و نفی تنگناهای ادراک بشری با ذکر مصادیق انسان کامل، انحصار حقانیت در دین واحد را اثبات می کنیم.

    کلیدواژگان: انحصارگرایی، شمول گرایی، کثرت گرایی دینی، امام علی(ع)، حقانیت، عبدالکریم سروش
  • محسن نورایی *، فهیمه گلپایگانی صفحات 67-84

    «کرامیه» از فرقه های مهم قرن سوم هجری و پس از آن است. آرای کلامی این فرقه و ایفای نقش آن برای گسترش اسلام، بیان گر اهمیت مطالعات معطوف به کرامیه است. در باب اصول توحیدی، برخی آرای شگفت آور در صفات خبری به ایشان نسبت داده شده که پذیرش آن در برخی موارد، دشوار است. از آن جا که مبانی کلامی هر فرقه در قالب متون منتسب جلوه گر می شود، مراجعه به متون اصلی کرامی برای داوری منصفانه کارگشاست. بر این اساس، پژوهش حاضر به بازخوانی مهم ترین اندیشه های توحیدی کرامیه در «تفسیر سورآبادی» پرداخته که مطابق نتایج حاصل، انتساب باورهایی مانند استوا، حرکت و اعضا نادرست، و رویت و فوقیت صحیح می نماید. مطابق این تحقیق که نتیجه ای کاربردی در حوزه مطالعات تفسیر، کلام و ملل دارد، آرای این پیشوای کرامی در مقوله ایمان، غیربدعی و هم سو با مکاتبی چون مرجئه است.

    کلیدواژگان: کرامیه، تفسیر سورآبادی، باورهای کلامی، ایمان، صفات خبری
  • علی قدردان قراملکی * صفحات 85-102

    بررسی فلسفه جدایی «اشعری» از مکتب پیشین خود «معتزله» ، از مسائل تاریخی کلامی و امروزه جزو مسائل فلسفه های مضاف است که در بین متکلمان اهمیت دارد. نویسنده در این مقاله ضمن تفکیک موضوع در دو مقام «فلسفه کناره گیری اشعری از معتزله» و «فلسفه تاسیس مکتب اشاعره» ، به بررسی علل این دو محور پرداخته است. در مقاله حاضر، فلسفه تاسیس مکتب اشاعره در دو فلسفه سلبی و اثباتی مورد بحث قرار می گیرد. در فلسفه سلبی عوامل موثر در کناره گیری به دو قسم «معرفتی = دلیل گرایانه» و «غیرمعرفتی = علت گرایانه» تقسیم شده است. ادله معرفتی (کاستی های معرفتی مکتب اعتزال و جلوگیری از شیوع عقاید افراطی اهل حدیث) نسبت به علل غیرمعرفتی (دستور پیامبر در عالم رویا، تغییر حاکمیت و دنیاطلبی) نقش موثرتری داشته است. در بحث فلسفه اثباتی دو عامل: جمع رویکرد عقلی و نقلی (معتزله و اهل حدیث) و رقابت با ابوهاشم برای تصدی ریاست مکتب اعتزال، مورد تحلیل قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: اشعری، اشاعره، معتزله، فلسفه های مضاف، علل معرفتی و غیرمعرفتی
  • رسول رضوی*، محمد رنجبرحسینی، سعید بهادری صفحات 103-122

    عرب های مسلمان، با آغاز فتوحات در قرن اول هجری و ورود به منطقه شامات که از جمله مهم ترین ایالت های امپراتوری بیزانس بود، با مسیحیتی مواجه شدند که در طی سال های پیدایش و توسعه خود، با بهره گیری از علوم و فرهنگ یونانی و به واسطه نزاع های فلسفی و عرفانی پیرامون مباحث الهیاتی، به مکتبی پرمسئله و دارای جریان ها و فرقه های مختلف تبدیل شده بود. وجود چنین سابقه ای در شامات، موجب شده است گروهی فتح شامات را زمینه ساز ورود بعضی از این تفکرات، مباحث و مسائل در جامعه نومسلمان شامی بدانند که به موجب آن، مسلمانان شامی با تاثیرپذیری از الهیات مسیحی، جریان کلامی مستقلی را در شام پدید آورند. در مقابل، گروهی یا منکر وجود چنین جریانی در قرن اول در شامات هستند و یا آن که پیدایش مباحث الهیاتی را در شامات، به عوامل داخلی جهان اسلامی نسبت می دهند. در این نوشتار، با تبیین دلایل قائلان به وجود جریان کلامی شام و پاسخ گویی به دلایل منکران جریان کلامی شام، به اثبات این جریان در قرن اول هجری خواهیم پرداخت و نشانه های وجود آن را بیان خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: جریان کلامی، الهیات مسیحی، شامات، مکتب خلفا، متکلمان شامی
  • سیدمصطفی حسینی *، محمدحسین طاهری آکردی صفحات 123-144

    «زنا» از گناهانی است که آثار و پیامدهای آن، فرزند به وجودآمده از گناه والدین را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. برخی از این پیامدها، همان آثار ارتکاب گناه است. بنابراین مسئله بسیار مهم درباره چنین فرزندانی، این است که چرا آنان که هیچ سهمی در گناه والدین خود نداشتند، اما باید نتایج و پیامدهای گناه، دامن گیرشان شود؟ آیا به راستی آنان گنهکارند؟ اخبار فراوانی را که از خباثت ذاتی آنان حکایت می کند، چه باید کرد؟ اگر به راستی آنان آلوده و گنهکارند، گناهشان جبری است نه اختیاری؛ در این صورت، تکلیف به آنان با چالشی مهم روبه رو می شود. در بررسی انجام گرفته و با در نظر گرفتن دلایلی که بر مسئولیت شخصی اعمال و نتایج آن دلالت می کنند، روشن می شود که نه تنها زنازاده، گناه والدین را به ارث نبرده، بلکه آلودگی این گناه نیز به او سرایت نکرده و در نتیجه اختیار او از بین نرفته است. تنها تفاوت او با دیگران، داشتن زمینه و استعدادی نامناسب است که سبب میل بیشتر او به انجام گناه می شود.

    کلیدواژگان: زنازاده، زنا، آلودگی ذات، انتقال گناه، اختیار
|
  • AliReza Behmani Pages 7-28

    There has put forward various views about the difference between prophet (al-nabi), messenger (al-rasul) and Imam that from amongst two views are the more famous than the others: one of the two belongs to the difference between prophet and messenger which doesn’t consider prophet as assigned to preach, but considers messenger as assigned to preach. In the second view which is based on the Zorarah’s narrations, Imam is not able to see angel, but prophet and messenger, of course with some difference, are able to see angel. Many researches regarded the first view as incorrect for some reasons, and, insofar as we searched, all researches interpreted the second view in a way that it leads to theological and meaning contradictions and then they try to remove these contradictions by some justifications. The theological contradiction is in contrast of the station of Imamah with not-seeing the angel and the meaning contradiction is that it is against the narrations that explicitly state that angel is seen by Imam. After examining all views, this article defends the first view and, by a new explanation of the narrations of Zorarah, removes the theological and meaning contradictions arose in the second view.

    Keywords: prophet, messenger, Imam, prophecy, mission, Imamah
  • Sajedeh Yusufi, Mohammad Javdan Pages 29-46

    The majority of Imamiyyah considers Raj’ah (lit. return of some dead to life) as a self-evident belief (Zaruri) of the Shi’a religion. In the contrary, the Sunnis deny it totally and criticize the Imami Shi’a for believing in this teaching. With Qur’anic and narrative arguments, the Shi’a explained the issue of Raj’ah and answered the misgivings. In this regard, some Imami scholars did not consider Raj’ah as self-evident belief for the religion and even some of them did not insist on the necessity of belief in it. It is completely apparent that expelling Raj’ah from the cycle of religion’s self-evident beliefs necessarily doesn’t mean the negation and denial of Raj’ah itself. After examining the arguments of self-evidence of Raj’ah offered by the Shi’a scholars and considering the arguments of some other Shi’i scholars in not being self-evident of this belief, this research resulted to this point that Raj’ah is not a self-evident belief of the Imamiyyah religion, but is proprietary of it. The final examination of this research shows that ignorance of changes and developments of the meanings of words, confusion between self-evident belief and proprietary belief, ignorance of document consensus (al-ijma’ al-madraki), supposition of accompaniment between certain narration (tawatur) and self-evidence and also supposition of accompaniment between fame and self-evidence are the most important factors that led to different views between the Imamiyyah scholars about the significance of the issue of Raj’ah.

    Keywords: Imamiyyah Kalam, Raj’ah (lit. return of some dead to life), Imamiyyah views, proprietary belief of religion, self-evident belief of religion
  • Hosein Zare, Mohsen Gholami, MohammadJa’far Allahmoradian, Javad Mohammadi Pages 47-66

    The truth of religions and salvation of their followers is one of the religious-study thoughts which have been brought up in the Islamic world and in our country. Its advocates claim that all or a collection of religions are of truth and save-giving and they negate the restriction of right and salvation in a single religion. Dr. Soroush believes that all religions possess truth and are of the same righteousness and can transmit humanities to truth and salvation and bring about happiness and salvation. Referring to multi-layered being of truth, denying the absoluteness of knowledge, relativity of truth, expansion of the divine mercy and guidance and the limitedness of human perception, he insists his claim. By using the teachings of Imam ‘Ali (AS), such as possibility of certain knowledge, absoluteness of truth and negation the limitedness of human perception and mentioning the instance of the complete human, we prove the restriction of righteousness in the single religion.

    Keywords: exclusivism, inclusivism, religious pluralism, Imam ‘Ali (AS), righteousness, Abd ul-Karim Soroush
  • Mohsen Nouraei, Fahimeh Golpaygani Pages 67-84

    Karramiyyah is one of the important denomination of the third Hijri century and afterwards. The Kalami opinions of this sect and its role in the expansion of Islam show the importance of studies about Karramiyyah. On the monotheistic principles, some surprising views have been attributed to this sect in the “Narrated Attributes” (al-sifat ul-khabariyyah) that it is difficult to can accept them is some cases. Since the Kalami fundamentals of each denomination manifest in the framework of the texts attributed to it, referring to the principal Karrami texts is helpful for a fair judgment. Hence the present research reviewed the most important monotheistic thoughts of Karramiyyah in the Tafsire Surabadi that according to the achieved results, the attribution of beliefs such as Estewa’ (God be located on the Throne), Movement and organs is incorrect and vision of God and His highness is correct. According to this research, which has an applicable result in the field of exegesis, Kalam and religions studies, the opinions of this Karrami leader in the category of faith (Iman) are non-heresiographical and are similar to schools like the Murji’ah.

    Keywords: Karramiyyah, Tafsire Surabadi, Kalami beliefs, Faith (Iman), “Narrated Attributes” (al-sifat ul-khabariyyah)
  • Ali Qadrdan Qaramaleki Pages 85-102

    Examination of the reasons of the separation of al-Ash’ari from his previous school, the Mu’tazilah, is one of the historical Kalami issues and nowadays is one of the important philosophical and controversial issues between the theologians. By distinguishing two stances of “the reasons of the al-Ash’ari’s separation of the Mu’tazilah” and “the reasons of the foundation of the Asha’rah school”, the author in this article examines the causes of these two axes. In the present article, the reasons of the foundation of the Asha’irah school are discussed in two negative and positive aspects. In the negative reasons, the influential factors in the Ash’ari withdrawal of the Mu’tazilah are divided into two kinds of “epistemological-reasoning” and “non-epistemological-causal”. The epistemological reasons (the epistemological shortcomings of the Mu’tazilite school and preventing the Ahl ul-Hadith extremist beliefs) are of more impressive role than the non-epistemological causes (the Prophet command in dream, changing the government and ambition). In the positive reasons, two factors have been analyzed: joining together the rational and narrative approaches (the Mu’tazilah and Ahl ul-Hadith) and rivalry with Abu Hashim for gaining the presidency of the Mu’tazilite school.

    Keywords: Ash’ari, Asha’irah, the Mu’tazilah, second order philosophies, epistemological reasons, non-epistemological reasons
  • Rasul Razavi, Mohammad Ranjbar Hoseini, Saeid Bahadori Pages 103-122

    With the beginning of the Islamic conquests in the first Hijri century and the Muslim entrance in the Syrian region which was amongst the most important states of the Byzantine Empire, the Muslim Arabs encountered Christianity which during years of its rise and development, using the Greek knowledge and culture and due to philosophical and mystical conflicts on theological discussions, changed to a full-challenge school which had various trends and sects. The existence of such history in the Syrian territories caused some scholars to think of the Syrian conquest as a groundwork for the entrance of some of these thoughts, discussions and issues in the newly-converted- Muslim Syrian society which accordingly, being affected by the Christian theology, the Syrian Muslims established an autonomous Kalami trend in Syria. On the contrast, some other group either denies the existence of such a trend in the first century in Syria or attributes the rise of theological discussions in Syria to inner factors of the Islamic world. By explaining the evidences of believers of the existence of the Syrian Kalami trend and answering to the arguments of the deniers of the Syrian Kalami trend, we will affirm this trend in the first Hijri century and explain the sings of its existence.

    Keywords: Kalami trend, Christian theology, Syrian territories, the Kalif’sschool, the Syrian theologians
  • Sayyed Mostafa Hoseini, MohammadHosein Taheri Akerdi Pages 123-144

    Adultery is from the sins that its affections and consequences will affect the child come to being from the sin of its parents. Some of these consequences are the consequences of committing the sin. Thus the very important question about these children is that why they should be affected by results and consequences of a sin which they themselves have no part in it. Are they really sinful? What must we do with the numerous narrations speak of their innate wickedness? If they are really sinful and polluted, this sin is determined and not voluntary; so their situation is encountered with important challenges. By our examination and considering the reasons that denotes to the personal responsibility for acts and their consequences, it is clear that not only an adultery-born person doesn’t inherit his/her parents sin, but also the pollution of this sin is not transmitted to him/her and as a result his free will is not damaged. The only difference between the others and him/her is in possessing an inadequate background and talent that cause his/her more desire to doing sin.

    Keywords: adultery-born person, adultery, innate pollution, sin transmission, free will