فهرست مطالب

تحقیقات کلامی - پیاپی 23 (زمستان 1397)

فصلنامه تحقیقات کلامی
پیاپی 23 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجتبی قربانیان*، فتح الله نجارزادگان، حسن رضایی هفتادار صفحات 7-28

    لزوم تسلیم در برابر معصومان(ع) از مهم ترین آموزه های شریعت اسلامی است که دامنه آن بر اساس اندیشه شیعی، تا تسلیم در برابر اهل بیت(ع) امتداد دارد. شناخت درست تسلیم پذیری و تبیین منطقی آن، مستلزم تحلیل مبانی این آموزه دینی است. نظر به اهمیت تسلیم پذیری و نقش موثر آن در تحصیل ایمان، عدم آگاهی از مبانی تسلیم، به برداشت های نادرستی چون تحمیل اجباری سخن بر مخاطبان می انجامد و تصویری نامعقول از آن در ذهن مخاطب ایجاد می کند. در پژوهش حاضر مبانی عقلی تسلیم بر اساس عصمت اهل بیت(ع) و نیز نارسایی عقل بشری تبیین می گردد. هم چنین آزمون مومنان، رویکرد تقیه ای، وقوع تشابه در کلام معصومان(ع) و صعب و مستصعب بودن امر ایشان، از مبانی نقلی تسلیم پذیری به شمار می رود. از ره گذر این جستار، مشخص می شود الزام به تسلیم در برابر اهل بیت(ع)، به معنای پیروی کورکورانه و مسکوت گذاشتن عقل در پذیرش موضوعات دینی نیست، بلکه بر مبانی متقنی مبتنی است که عقل را در برابر ضرورت تسلیم متقاعد می کند.

    کلیدواژگان: اهل بیت(ع)، تسلیم پذیری، عقل، عصمت، تقیه، صعب و مستصعب، محکم و متشابه
  • محمدتقی سبحانی، سید اکبر موسوی تنیانی * صفحات 29-50

    این مقاله با هدف نشان دادن خط کلامی امامیه در شهر عسکر مکرم در بازه زمانی سده های سوم و چهارم سامان یافته است. غرض اصلی از این پژوهش، بازشناسی و بازخوانی لایه های پنهان و ناشناخته تاریخ تفکر امامیه در سده های نخستین است و این پژوهه با این پرسش دنبال می شود که فعالیت ها و نقش آفرینی متکلمان امامی در عسکر مکرم به چه میزان بوده است؟ به نظر می رسد در میان اکثریت معتزله که در شهر عسکر مکرم در منطقه خوزستان فعال بودند، شماری از متکلمان امامیه نیز بودند که جریان کلامی امامیه در آن دیار را رهبری می کردند. هرچند اندیشمندان امامی یادشده به دلیل تعاملاتشان با معتزلیان در پاره ای از موضوعات کلامی با آنان هم فکر بودند، ولی در مسئله امامت، تا حدی موفق شدند دیدگاه معتزله بصره درباره افضلیت امیرمومنان(ع) را تغییر دهند. برجسته سازی اهمیت این شهر در عرصه کلام امامیه در میانه دو مدرسه کوفه و بغداد، یکی از نتایج این تحقیق به شمار می آید.

    کلیدواژگان: عسکر مکرم، کلام امامیه، اعتزال گرایی، ابن جبرویه، ابن مملک
  • عبدالرحمن باقرزاده * صفحات 51-70

    بالاترین جایگاه نزد مسلمین، جایگاه والای حضرت خاتم الانبیا(ع) است که هیچ جایگزینی ندارد. با تکیه بر اسناد معتبر و قطعی بین فریقین، که حاکی از حیات برزخی انبیاست، تفاوتی بین منزلت پیامبر اسلام، قبل و بعد از رحلت نبوده و تمام مسلمین، حضور در مضجع نورانی ایشان را با حضور در محضر نورانی اش در حیات مادی برابر دانسته و با شوق زایدالوصفی به زیارتش شتافته و به دعا و راز و نیاز با خداوند متعال می پردازند. با این حال ابن تیمیه حرانی، در قرن هفتم، به طرح نظریاتی پرداخت که نه تنها باور عمومی مسلمین در زیارت و اظهار ادب در مزار نبوی و... را نایده گرفته، بلکه غالبا بر آنها ادعای اجماع هم کرد. سوال مهم این است که آیا ادعاهای ابن تیمیه مبنی بر اتفاق نظر بین دانشمندان در دیدگاه های مزبور صادق است؟ این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی به این موضوع پرداخته و با تکیه بر آثار اهل سنت، نادرستی غالب ادعاهای یاد شده را اثبات می کند.

    کلیدواژگان: پیامبر اکرم(ص)، مزار نبوی، ابن تیمیه، اجماع، زیارت، دعا
  • زهره سعیدی * صفحات 71-88

    تاملی معرفت شناسانه بر مناظرات امام رضا(ع) با رویکرد بررسی مواجهه دین و عقل، نشان می دهد که ایشان با تایید کارکرد عقل، پیش و پس از ایمان دینی و تاکید بر نقش آن در رد یا تایید باورهای دینی، تحلیل و بررسی انتقادی اعتقادات دینی را جایز می شمرند و بی آن که «دلایل عقلی» را منافی «ایمان» به خداوند به شمار آورند، آن ها را در سنجش اعتقادات دینی کارآمد می دانند. با وجود این، به محدودیت عقل در اثبات قاطع اعتقادات دینی اذعان دارند و با در نظر گرفتن آن، در صدد «اثبات» اعتقادات دینی برمی آیند. با عرضه سه رویکرد متداول در تفکر غربی، یعنی عقل گرایی حداکثری، ایمان گرایی و عقل گرایی انتقادی، بر مناظرات امام رضا(ع) می توان به رویکرد امام رضا(ع) را در قرابت با عقل گرایی انتقادی لحاظ کرد که در عین این که امکان نقد و ارزیابی عقلانی نظام های اعتقادات دینی را تایید می کند، برخلاف هواداران عقلانیت حداکثری، به دنبال اثبات قاطع و مجاب کردن همگان نیست.

    کلیدواژگان: عقل گرایی، عقلانیت انتقادی، باورهای دینی، مناظرات امام رضا(ع)
  • عباس بخشنده بالی * صفحات 89-106

    بخشی از آیات نورانی قرآن کریم، بیان گر فضایل افراد خاصی است که کشف مصادیق آن آیات، نقش بسزایی در یافتن الگوهای زندگی و پیمودن راه سعادت دارد. «آیه تطهیر» از آن جمله است که پیامبر خدا(ص) و اصحاب، به خصوص همسرا ن آن حضرت، تلاش وافری در بیان مصادیق و اثبات انحصا ر آن در «اصحاب کساء» داشتند تا از هر گونه ابهام جلوگیری کنند. با این حال، اهداف گوناگون، زمینه ایجاد شبهه در مصادیق آیه را فراهم کرد، تا جایی که هر فرقه و مذهبی کوشید تا جمعی را بر مصادیق آن بیفزاید. از آن جمله، تلاش گسترده غالب اهل سنت بر وارد کردن همسران پیامبر(ص) در مصادیق و شمول عنوان«اهل البیت» بر آنان است. آنان جهت به کرسی نشان دادن ایده مزبور، روایاتی را دست آویز خود قرار دادند. سوال مهم این است که آیا روایات مورد ادعا برای اثبات مدعایشان وافی است؟ این مقاله به روش توصیفی - تحلیلی به بررسی موشکافانه مستندات روایی مزبور از زاویه منابع معتبر حدیثی و رجالی اهل سنت می پردازد. مهم ترین دست آورد نوشتار حاضر این است که دیدگاه برخی اهل سنت درباره شمول آیه تطهیر بر همسران پیامبر(ص) نادرست است، زیرا روایات متعددی از فریقین مبنی بر منحصر بودن آیه مورد نظر بر اهل بیت عصمت و طهارت وجود دارد. از سویی دیگر، سند برخی روایت هایی که ادعا می کنند، به شدت مخدوش بوده و نیز برخی تعمیم ها درباره همسرانی مانند «ام سلمه» بعد از نزول آیه مورد نظر است. بنابراین، نمی توان ادعاهای اهل سنت دراین مسئله را پذیرفت.

    کلیدواژگان: آیه تطهیر، همسران پیامبر(ص)، اصحاب کساء، اهل البیت، روایات نبوی
  • محمدصفر جبرئیلی *، محمدرضا آرمیون صفحات 107-126

    بحث از نخستین آفریده و مخلوق در نظام هستی، از مباحث و مسائل مورد توجه بشر است. به همین جهت، دیدگاه های متعدد و گاه متعارضی در بیان اندیشمندان دیده می شود. در اخبار و روایات اهل بیت(ع) از وجود ماده و مایه اولیه ای به نام «مکان»، «هوا» و «ماء» نام برده شده است. عالمان شیعی به فراخور رویکرد و استدلال، به آغازین بودن یکی از آن ها به صورت تعیینی و یا مترتب بر هم رای داده اند. این نوشتار، با تحلیل و بررسی روایات بر پایه قواعد فقه الحدیثی، «هوا» را نه به عنوان یکی از چهار عنصر اصلی، بلکه جو و فضای بی حدی که پیش از پیدایش هر گونه آفریده ای، حتی مقدم بر موجودات نوری، وجود یافته است، نخستین مخلوق و آفریده الهی دانسته است.

    کلیدواژگان: نور، هوا، مکان، ماء، نخستین آفریده
  • رضا برنجکار *، سعید رحیمیان صفحات 127-146

    ملارجبعلی تبریزی، رهبر جریان فلسفی مقابل حکمت متعالیه، در بحث اسما و صفات، دیدگاه کاملا متفاوتی با حکمت متعالیه، و نزدیک به دیدگاه کلامی دارد. او با نفی هر گونه سنخیت بین واجب و ممکن، و اعتقاد به تباین محض بین خدا و خلق، و نیز اعتقاد به اشتراک لفظی و نفی اشتراک معنوی در وجود و صفت واجب و ممکن، در وجودشناسی صفات، به نظریه نفی صفات و نیابت ذات از صفات می رسد. در معناشناسی صفات، از نظر وی چون هیچ مفهومی حکایت گر از ذات و کمالات خداوند نیست، الهیات اثباتی قابل قبول نیست. او سه نوع الهیات سلبی، فعلی و کارکردی را مطرح می کند که بر اساس آن ها، بازگشت اسمای الهی یا به سلب نقایص است یا به ایجاد کمال، و یا به کارکرد کمال. اما با طرح این گونه الهیات، مسائل و اشکالاتی مطرح می شود؛ نظیر: لزوم ارتفاع نقیضین، لزوم درج واسطه بین سلب و ایجاب، و عدم امکان اثبات خداوند. ملارجبعلی بر اساس مبانی خود به این اشکالات پاسخ داده است و در واقع، این اشکالات بر اساس برخی مبانی که مورد پذیرش حکیم تبریز نیست، مطرح شده است. مهم ترین نقص دیدگاه ملارجبعلی عدم توجه به معرفت فطری و قلبی خداست.

    کلیدواژگان: اسما و صفات، الهیات ایجابی، الهیات سلبی، الهیات فعلی، الهیات کارکردی، تباین، اشتراک لفظی
|
  • Fathullah Najjarzadegan, Hasan Rezaee Haftadar, Mojtaba Qorbanian Pages 7-28

    Necessity of acquiescence (taslim) toward the infallibles (AS) is one of the most important Islamic Shariah teaching that, according to the Shi’i thought, its domain is extended until the acquiescence toward the Ahl ul-Bayt (AS). Accurate grasp of acquiescence and logically explaining it demand analysis of the bases of this religious teaching. Considering the importance of acquiescence and its effective role in attaining faith (Iman), ignoring the bases of this acquiescence would result in incorrect conceptions such as compulsory imposing of idea on the audience and bring about an illogical picture in the mind of the audience. In the present research, the rational bases of acquiescence are explained on the basis of the infallibility of the Ahl ul-Bayt (AS) as well as the imperfectness of the human intellect. In addition, the believers testing, precautionary concealment approach, occurrence of ambiguity in the Infallibles speeches and the difficulty of their affairs are counted as the narrated bases of acquiescence. It has been cleared, through research, that obligation of acquiescence toward the Ahl ul-Bayt (AS) doesn’t mean a blind following and putting aside the reason in accepting the religious issues but it is based on strong bases that will convince the reason on the necessity of the acquiescence.

    Keywords: acquiescence, reason, infallibility, precautionary concealment, difficult, decisive speech, ambiguous speech
  • MohammadTaghi Sobhani, Sayed Akbar Mosavi Tanyani Pages 29-50

    The article has been organized in order to show the Imamiyyah Kalami line in the city of ‘Askar Mokram in the time distance of the third/tenth and fourth/eleventh centuries. The main goal of this research is to know and review of the hidden and unknown layers of the history of the Imamiyyah thought in the first centuries. The main question of this research is that in what extent were the activities and role-playings of the Imami theologians on the city of ‘Askar Mokram. It seems that, among the majority of the Mu’tazilites active in the city of ‘Askar Mokram in the region of Khuzestan, there were numbers of the Imamiyyah theologians that were leading the Imamiyyah Kalami trend in that region. Although the mentioned Imami thinkers due to their mutual cooperation with the Mu’tazilites were of the same views as the Mu’tazilites, in the issue of Imamah they succeeded to some extend to change the view of the Basrah Mu’tazilites about the priority of Imam Ali (AS). Making prominent the importance of this city in the realm of Imamiyyah Kalam between the schools of Kufah and Baghdad are counted one of this research’s results.

    Keywords: ‘Askar Mokram, Imamiyyah Kalam, Mu’tazilism, Ibn Jabruyah, Ibn Momallak
  • Abd ul-Rahman Bagherzadeh Pages 51-70

    The highest place in the view of the Muslims is the eminent place of his majesty the Last Prophet (SAWA) which has no alternative. On the basis of authoritative and decisive documents among the two Sects denoting the purgatory living of the prophets, there is no difference in the Prophet’s place before and after death so that all the Muslims consider being present by his illuminated grave equal as being present in his illuminated presence in the time of his material life and they enthusiastically go to his pilgrimage and pray God there. However, in the seventh/fourteenth century Ibn Timiyyah al-Harrani tackled some views that not only has ignored the public Muslim believes in pilgrimage and expressing politeness and courtesy for the grave of the Prophet but also has often claimed consensus on them. The important question is that whether Ibn Timiyyah’s claim for scholars’ consensus on these views is true? With a descriptive-analytic method, this article discusses this topic and, on the basis of the Sunni works, prove the falsehood of the majority of the abovementioned claims.

    Keywords: the most honorable Prophet (SAWA), the grave of the Prophet, Ibn Timiyyah, consensus, pilgrimage, prayer
  • Zohreh Saeidi Pages 71-88

    An epistemological contemplation on the theological disputes of Imam al-Reza (AS) with the approach of examining the confrontation of religion and reason shows that, by confirming the function of reason before and after the religious faith and emphasizing on its role in rejecting or accepting the religious beliefs, he allowed the critical analysis and examination of the religious beliefs. Without considering the rational reasons as contradictory to faith in God, he regarded them as effective in examining the religious beliefs. Nevertheless he admits the limitedness of reason in decisive proving the religious beliefs and, considering this point, he proceeds to prove the religious beliefs. By comprising three current approaches in the western thought that is maximum rationalism, fideism and critical rationalism with the theological disputes of Imam al-Reza (AS), one can see the nearness of the approach of Imam al-Reza (AS) with critical rationalism that at the same time that confirms the possibility of rational criticism and examination of the religious beliefs, in contradiction to the maximum rationalists doesn’t want to decisively prove them and convince all others.

    Keywords: rationalism, critical rationality, religious beliefs, theological disputes of Imam al-Reza (AS)
  • Abbas Bakhshandeh Bali Pages 89-106

    A part of the illuminated Qur’nic verses explain the virtue of some certain people that discovering the objective cases of these verses is very important in finding life patterns trekking the way of happiness. The purification (tathir) verse is one of these verses that divine Prophet (SAWA) and his companions especially his wives had very attempts to explain its objective cases and prove its limitedness in “people of kasa” in order to prevent any ambiguity. Nevertheless, various purposes brought about some misunderstandings in the objective cases of this verse so that every religious sect tried to add a group to the cases. One example of these misgivings is the widespread attempts of the majority of the Sunnis to enter the Prophet Wives in the objective cases and comprehension of the title of “Ahl ul-Bayt” (the people of the Prophet’s house) of them. For proving this claim, they argued to some narrations. The important question is that are the claimed narrations sufficiently prove their claim? With a descriptive-analytic method, this essay exactly examines the narrative arguments from the perspective of the Sunni authentic hadith and rejal sources. The most important achievement of the present writing is the view of some Sunnis on the inclusion of the tathir verse of the Prophet wives is incorrect; because there are numerous narrations from both Sunnis and Shi’as on the limitedness of the verse to the “infallible and pure Ahl ul-Bayt”. On the other hand, the documentations of some the claimed narrations are seriously blemished and some generalizations for some wives like Omm ul-Salamah are after the revelation of the verse. Thus one cannot accept the claim of the Sunnis in this issue.

    Keywords: The purification (tathir) verse, the Prophet Wives, people of kasa, Ahl ul-Bayt, the Prophet narrations
  • MuhammadSafar Jabra’ili, MohammadReza Armion Pages 107-126

    The discussion of the first created thing in the being system is one of the discussions and issues considered by human beings. Therefore there have seen various and, sometimes contradictory, views in the scholars explanations in this regard. In the Ahl ul-Bayt (AS) narrations, the being of the early matter and basis ingredients named as “place”, “air” and “water” has been mentioned. Considering the approach and argument, the Shi’i scholars theorized one of them as the earliest in determination or in sequence. By analyzing and examining of the narrations on the basis of the rules of grasping the narrations (fiqh ul-hadith), this writing considered “air” as the first creature of God, however, not as one of the four basic elements, but as an infinite sphere and space that had come into being before every creature, even prior to the light beings.

    Keywords: light, air, place, water, the first creature
  • Reza Berenjkar, Saeed Rahimain Pages 127-146

    In the discussion of the divine names and attributes, Mulla RajabAli Tabrizi, as the leader of the philosophical trend opposing the Transcendental Wisdom (al-Hikamat ul-Muta’aliyyah), has views are completely different of the Transcendental Wisdom and near to the Kalami views. By negating any kind of cognation (senkhiyyah) between the necessary and the contingent and believing in pure heterogeneousness between God and creation and also believing in the heteronym of being and attributes of the necessary and the contingent as well as negating any shared meaning in this regard, he results the theory of negation of the divine attributes and believes in the divine essence deputyships of the attributes in the discussion of the ontology of the divine attributes. Because there is no concept indicating the divine essence and its perfections in his point of view, the positive theology is not acceptable in the semantics of the divine attributes. He proposes three kind of theology as negative, action and functional that accordingly the divine names return to negation of the imperfections or to creation of perfections or function of perfections. But by proposing this type of theology, there appear some issues and problems such as leading to negation of the two contradictories, leading to entering middle between negation and affirmation and the impossibility of proving the existence of God. Mulla RajabAli answered these problems on his own bases. In fact, these problems have been proposed on some bases that are not accepted by Tabrizi. The most important deficiency of Mulla RajabAli’s point of view is the ignorance of the heart and innate knowledge of God.

    Keywords: divine names, attributes, positive theology, negative theology, action theology, functional theology, heterogeneousness, heteronym