فهرست مطالب

مطالعات تاریخی جهان اسلام - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه مطالعات تاریخی جهان اسلام
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد موثقی گیلانی*، امین اعتمادی فر صفحات 7-20
    ترکیه و ایران دو کشور مهم مسلمان و همسایه به شمار می آیند ولی اسلام گرایی، در این دو کشور، از آغاز تاکنون متفاوت بوده است. (تاریخچه) همین تفاوت ها، ابهامات زیادی را در فهم عمیق اسلام گرایی مدرن پدید می آورد. (مساله) موضوعی که کم تر موردتوجه پژوهش گران قرار گرفته است. (پیشینه) در ایران حکومتی اسلامی قدرت را در دست دارد. این حکومت، اسلام را برنامه ای کامل و جامع برای تمام ابعاد زندگی انسان تلقی می کند. درحالی که ترکیه دارای حکومتی سکولار است و نیروهای اسلام گرا، گرچه بر هویت و ارزش های اسلامی تاکید دارند ولی به نظر می رسد به نوعی با حکومت سکولار کنار آمده اند. پرسش اصلی در این مقاله به تبیین و توضیح این تفاوت باز می گردد. (پرسش) برخی زمینه های تاریخی و اجتماعی اسلام گرایی در دو کشور را در توضیح این تفاوت ها می دانیم. (فرضیه) مقصود این مقاله در راستای انجام مطالعات مقایسه ای میان این دو کشور تعریف می شود. (هدف) نیل به این هدف، به کمک روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای موجود دنبال می شود. (روش) به باور ما، در ترکیه نوع خاص اسلام عرفانی و در ایران اسلام فقهی موجب به قدرت رسیدن یک حکومت اسلامی گردیده است. (یافته)
    کلیدواژگان: ایران، ترکیه، اسلام گرایی، تکثرگرایی، روحانیون و شریعت
  • حسین زحمتکش*، محمد الغبان صفحات 31-52
    ترکیه از زمان سقوط امپراتوری عثمانی تا دهه پایانی قرن بیستم، سیاستی متفاوت با دوره گذشته درباره اقلیت های ترک تبار خارج از آناتولی اتخاذ کرده است. (تاریخچه) ازاین رو، عدول ترکیه از آن سیاست و انتخاب تعامل و تغافل با اقلیت های ترک تبار، از جمله ترکمن های عراق، ابهام انگیز است. (مساله) موضوعی که از دریچه علمی، موردتوجه جامعه پژوهشی قرار نگرفته است. (پیشینه) لذا، مقاله حاضر با این پرسش که، زمینه ها و موانع هم گرایی ترکمن عراق با ترکیه در چارچوب پان ترکیسم و سیاست های جدید منطقه ای ترکیه چیست مواجه است. (سوال) در چارچوب سیاست جدید، ترکیه سعی دارد تا با فرارفتن از کمالیسم و در چارچوب پان ترکیسم، توجه جدید بر پایه منافع ملی بازتعریف شده درباره ترکمن های عراق به عمل آورد. (فرضیه) غرض ارائه دو تصویر از ترکیه قدیم و جدید در برخورد با یک پدیده واحد بر اساس منافع متغیر ملی است. (هدف) این مقاله، با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی داده های اسنادی و گردآوری شده از تحقیقات کتابخانه ای را مورد تجزیه وتحلیل قرار داده تا رد یا اثبات فرضیه و نیل به هدف را مورد سنجش قرار دهد. (روش) توجه نکردن متقابل ترک ها و ترکمن ها به هم در فضای جدید رویکرد ترکیه به پان ترکسیم، مهم ترین نکته این پژوهش است. (یافته)
    کلیدواژگان: ترکمن، عراق، ترکیه، کمالیسم و پان ترکیسم
  • علی بحرانی پور* صفحات 53-72
    تاریخ اندونزی تحت تاثیر موقعیت جغرافیایی و نهضت های ضد استبدادی و ضد استعماری اسلامی است. (تاریخچه) نهضت دارالاسلام، یکی از این نهضت هاست که ابهاماتی در علت صعود (برآمدن)، دلیل دوام (فرایند)، سقوط (زوال) و دیگر مسائل آن، وجود دارد. (مساله) موضوعی که علی رغم اهمیت برای مسلمانان و جهان اسلام، چندان مورد وارسی موشکافانه قرار نگرفته است. (پیشینه) ازاین رو، مقاله حاضر بر آن است که به این سوال پاسخ دهد: روند مبارزه و دگرگونی اهداف نهضت دارالاسلام در تاریخ معاصر اندونزی چگونه صورت گرفته است؟ (سوال) مطالعات نشان می دهد نهضت دارالاسلام در پی اخراج استعمارگران هلندی، اوج گرفت اما در پی عدم استقرار عدالت، تاسیس حکومت اسلامی را هدف خویش قرار داد و پس از ناکامی در آن، از هم پاشید. (فرضیه) ترسیم تصویر اسلام برآمده تجار ادویه و تبلیغات صوفیان در مبارزه موفق و مستمر با ظلم و تجاوز، مقصودی است که این نوشتار دنبال می کند. (هدف) شیوه مقاله، توصیفی- تحلیلی است. (روش) نهضت دارالاسلام به عنوان یکی از پیشگامان مبارزات مسلمانان جنوب شرقی آسیا علیه استعمارگران اروپایی و ستم بومی است. (یافته)
    کلیدواژگان: اندونزی، نهضت دارالاسلام، اقیانوس هند، تجارت ادویه و تصوف اسلامی
  • فاطمه جان احمدی*، احمدرضا بهنیافر صفحات 73-98
    چکیده مقاله:مهاجرت تدریجی ایرانیان به هند، نفوذ اولیه آنان در دربار فرمان روایان محلی و کسب قدرت سیاسی که از دهه های میانی قرن هشتم آغاز شد به ماندگاری آنان تا قرن سیزدهم هجری در کشمیر انجامید. (تاریخچه) با این وصف، تاثیر کارگزاران ایرانی شیعی مقیم در تحولات تمدنی آن سرزمین، مورد بازکاوی قرار نگرفته (مساله) و ازاین رو، دوره مذکور با فقر بررسی های علمی مواجه است (پیشینه) که سوالات پرشمار بی پاسخی را برانگیخته است که این نوشتار تنها درصدد پاسخ به «مهاجران ایرانی در تحولات کشمیر از نیمه قرن هشتم تا نیمه دوم قرن سیزدهم هجری چه نقشی داشته و چه نتایجی به بار آورده اند؟» است. (سوال) در نگاه نخست به نظر می رسد شیعیان ایرانی در تثبیت نظام سیاسی دولت های بومی، بهبود شرایط فرهنگی و اجتماعی کشمیر یا گسترش فرهنگ و تمدن ایرانی در هند نقش تعیین کننده داشته اند. (فرضیه) ارائه تصویری واقع بینانه از تاثیر حضور فعال ایرانی در کشمیر در دو بخش بحران زدایی و تثبیت زایی نظام سیاسی – اجتماعی و نتایج حاصل از آن غرض مقاله حاضر است (هدف) که نیل بدان، تنها در پرتو توصیف-تحلیل صورت می گیرد (روش) که پیامد آن عدم تحقق تمدنی کشمیری بدون بن مایه تمدنی و زبانی ایرانی است. (یافته)
    کلیدواژگان: مهاجران ایرانی، کشمیر، هند، شیعیان و تمدن
  • علی اصغر رجاء* صفحات 99-122
    نقش سازمان همکاری های اسلامی در اهم تحولات سیاسی نیم قرن اخیر افغانستان از 1350 تا آغاز 1393، به طور پراکنده در منابع مکتوب و پایگاه های وب گزارش شده است. (تاریخچه) این پراکنده گویی، تصویری روشن و شفاف از سطح کمی و همکاری های کیفی این دو، عرضه نمی کند. (مساله) ازاین رو، می توان گفت: علی رغم نقش افغانستان در تاسیس سازمان و مشارکت در آن، هیچ اثری از همکاری این سازمان در افغانستان، قبل و بعد اشغال مشاهده نمی-شود!(پیشینه) بنابراین، سوال اصلی نوشتار حاضر این است: مشارکت سازمان همکاری های اسلامی در افغانستان قبل و بعد از اشغال چگونه بوده است؟(سوال) مواضع سازمان همکاری های اسلامی در مورد افغانستان فقط در حد صدور قطع نامه های بدون ضمانت اجرایی بوده است. در دوره کرزای، سازمان از فضای شعاری فاصله گرفت و به چند اقدام عملی دست زد. (فرضیه) نشان دادن کارآمدی سازمان به عنوان یک نهاد بین المللی اسلامی در تحولات، یکی از مسائل جهان اسلام (هدف) با تکیه بر تحلیل تاریخی منابع مکتوب و گزارش های پایگاه های وب، مقصودی است که این نوشتار دنبال می کند. (روش) این بررسی حکایت از آن دارد که پیش برد صلح در افغانستان، نوشتار خارج از توان نهادی است که خود نیاز به تطبیق با شرایط متغیر و نوین جهانی دارد. (یافته)
    کلیدواژگان: همکاری های اسلامی، کنفرانس، افغانستان، مجاهدان، طالبان و کرزای
  • تورگوت آتام*، محمدحسن مهدوی صفحات 123-145
    ترکیه در دوره معاصر، تغییرات زیادی را پشت سر گذاشته و کم تر کشوری دچار این تغییرات شده است. زمانی این کشور سکان دار مرجعیت سیاسی و دینی بخش وسیعی از دنیای اسلام بود. زمانی دیگر، پیش تاز سکولاریسم در کشورهای اسلامی گردید. (تاریخچه) درک چنین تحولی، نیازمند حل ابهامات گسترده در این زمینه است؛ (مساله) که مولود عدم تلاش جدی علمی در زدودن آن است. (پیشینه) این نوشتار در راستای برطرف سازی بخشی از این ابهامات در پی پاسخ به این پرسش است: تحول دینی- اجتماعی در ترکیه عصر مصطفی کمال آتاتورک از چه فرایند و برایندی برخوردار است؟(سوال) هدف اصلی مصطفی کمال، رسیدن به تمدن و فرهنگ مدرن غربی بود؛ لذا هر آنچه که مانع بر سر راه این هدف محسوب می شد مورد تغییر و تحول قرار گرفت. (فرضیه) این مقاله در پی آن است که بگوید: مصطفی کمال اگرچه نتوانست در اصل اعتقادات و باورهای مردم خللی ایجاد کند، اما موفق شد فاصله برگشت ناپذیری با گذشته سنتی مردم به وجود آورد. (هدف) دسترسی به چنین هدفی، با مطالعه اسنادی و به روش تحلیلی میسر است. (روش) از اقدامات آتاترک می توان دریافت که هیچ تغییری بدون رضایت مندی مردم به تمدن نمی انجامد. (یافته)
    کلیدواژگان: اصلاحات، عثمانی، ترکیه، آتاترک، خلافت و دین
|
  • Ahmad Mutheqi Gilani *, Amin Etemadi Far Pages 7-20
    Iran and Turkey are regarded as two Muslim neighbor countries which had their different approaches toward Islamism from the beginning (Brief History). These differences have built huge ambiguities in deep understanding of modern Islamism (Problem), which were enormously ignored by most of the researchers (Background). An Islamic government is in control of country in Iran. Such government considers Islam as a religion with comprehensive plans for all the aspects of life. On the other hand, Turkey has a secular government while Islamists are coping with secular government despite emphasizing on Islamic values and identity. As a result, the main question of current paper is: Explaining and illustrating these differences between Islamism in Iran and Turkey (Question). Background historical and social aspects of Islamism in these countries are the main reasons behind these dissimilarities (Hypothesis). The purpose of the present paper is carrying out a comparative study on both these countries (Purpose), which is done by a descriptive – analytical method along with library research (Methodology). We believe a special mystic Islam in Turkey and a jurisprudential Islam in Iran led to Islamic government in each of these countries.
    Keywords: Iran, Turkey, Islamism, Pluralism, Clergymen, Sharia
  • Husayn Zahmatkesh, Muhammad Al Ghabban Pages 31-52
    Since the fall of Ottoman Empire to the end of 20th century; Turkey applied a different policy toward Turkish minorities who live abroad (Brief History). Thus, ignoring the mentioned policy by Turkish governments and applying mutual relations and ignorance policy with Turkish minorities, including Iraqi Turkmens, are ambiguous issues (Problem), which were not scientifically studied by researchers (Background). As a result the question of the current paper is: What are the background and obstacles of convergence between Iraqi Turkmens and Turkish government within the framework of Pan-Turkism and new regional policies of Turkey? (Question) Within the framework of new policies, Turkish government have tried to go beyond Kemalism, also new considerations were redefined based on national interests of Turkey on Iraqi Turkmens, within the framework of Pan-Turkism. (Hypothesis) The purpose of presenting two illustrations of old Turkey and new Turkey is facing a single phenomenon based on unstable national interests. (Purpose) The present paper has applied an analytical – descriptive method on documentary and collected data which are accumulate by library sources; all the information will be analyzed in order to reject or prove the hypothesis of the current paper. (Methodology) A mutual ignorance between Turkish government and Turkmens incurrent situation of Turkey’s policies toward Pan-Turkism is the main finding of the paper. (Finding)
    Keywords: Turkmens, Iraq, Turkey, Kemalism, Pan, Turkism
  • Ali Bahranipour* Pages 53-72
    The history of Indonesia was hugely influenced by anti-colonial and anti- autocratic Islamic movements and also its geographical situation. (Brief History) there are ambiguities on the raise (generation), stability (Process), decline (Fall) and other issues degrading Dar al-Islam movement (Problem) which was not expertly analyzed, regarding its importance for Islamic World (Background). Therefore, the current paper will answer the question of paper: What were the process of the battle of Dar al-Salam Movement and changes in their goals in contemporary history of Indonesia? (Question) According to previous studies, Dar al-Islam movement generated in order to expel Dutch colonialists, however because of injustice situations, their goal was changed to establishing Islamic government. Nevertheless after failing in achieving their goal they declined (Hypothesis). The purpose of the present paper is: Depicting the image of Islam resulting from spices businessmen and preaching of Sufi Muslims in a successful and continuous battle against tyranny andinvasion (Goal). The paper is carried out through a descriptive – analytical method (Methodology). Dar al-Islam movement was among the first attempts in the battles of Eastern South Muslims against European colonialism and internal tyranny. (Finding).
    Keywords: Indonesia, Dar al Islam Movement, Indian Ocean, Exporting Spices, Islamic Sufism
  • Fatemeh Janahmadi*, Ahmad Reza Behniafar Pages 73-98
    Gradual immigration of Iranian to India, their early penetration to court of local rulers and achieving political power from mid-eighth century led to constancy of their presence to thirteenth century in Kashmir (Brief History). However, the influence of Shi’a Iranian agents in civil changes of Kashmir has not been examined so far (Problem). Therefore, this period of time has not been scientifically studied so far (Background), which has raised numerous questions. The current paper tries to answer the main question of present paper: What were the role and consequences of presence of Iranian agents in Kashmir changes from mid-eighth century to the thirteenth century? (Question) From the first view it seemed Shi’a Iranian immigrants have played a vital role in stability of political system of local governments, progress of cultural and social conditions in Kashmir or development of Iranian culture and civilization in India (Hypothesis). Presenting an actual image of the influence of active presence of Iranian in Kashmir in two parts, crisis management and stability of social and political systems, is the purposes of the present paper (Goal). The paper has applied a descriptive – analytical approach in achieving its goals (Methodology). The result of this study shows civilization could not have been achieved in Kashmir without Iranian roots in civilization and language (Result).
    Keywords: Iranian Immigrants, Kashmir, India, Shia Muslims, Civilization
  • Ali Asghar Raja'* Pages 99-122
    The role of Organization of the Islamic Conference (OIC) in important political changes in Afghanistan in recent fifty years (from 1350 to 1393) was briefly reported in written sources and internet websites (Brief History). These reports do not represent a clear image on the quality and quantity of cooperation between Afghanistan and Organization of the Islamic Conference (Problem). Therefore, it can be said: Despite the role of Afghanistan in establishment of OIC and its cooperation, the influence of OIC before and after the occupation of Afghanistan is not tangible (Background). Therefore, the question of the present paper is: How was the cooperation of Organization of the Islamic Conference in Afghanistan before and after its occupation? (Question) Organization of the Islamic Conference’s stand on the occupation of Afghanistan was only limited to issuing verdicts without performance bond. However, In Karzai’s time OIC took several actions (Hypothesis). Representing efficiency of Organization of the Islamic Conference as an International Islamic institution in [regional] changes is the purpose of the present paper; which is regarded a highly important issue for Islamic World (Goal). This topic will be studied through a historical analysis of written sources and websites reports (Methodology). According to current study, achieving peace in Afghanistan is considered hardly possible for Organization of the Islamic Conference as an institution which needs to be adapted to changeable and modern global situations (Finding).
    Keywords: Islamic Cooperation, Conference, Afghanistan, Soldiers, Taliban, Karzai
  • Turgut Atam*, Muhammad Hasan Mahdavi Pages 123-145
    Turkey is among the few countries which have faced a number of changes in contemporary era. Back then Turkey was the leading country in political and religious leadership of majority part of Islamic World. Then it became the pioneer country with secular system among Islamic nations (Brief History). Understanding such changes, need resolving numerous ambiguities on this issue (Problem) which is caused by lack of serious scientific efforts in this area by researchers (Background). In order to resolve such ambiguities, the present paper tried to answer the raised question: What were the process and consequences of political and cultural changes in Turkey in Mustafa Kamal Ataturk’s time? (Question) Achieving a modern and western civilization and culture were purposes of Mustafa Kamal; therefore, any obstacles on his way was changed and altered by him (Hypothesis). The present paper tries to say: Although Mustafa Kamal Ataturk was not able to change the principal beliefs and theology of people, he managed to make a irreversible distance with traditions of society (Goal). Achieving such purpose is possible through a library study and an analytical approach (Methodology). Considering the actions of Ataturk we can conclude, no change will lead to civilization without people’s consensus (Finding).
    Keywords: Reforms, Ottomans, Turkey, Ataturk, Caliphate, Religion