فهرست مطالب

مطالعات تاریخی جهان اسلام - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1394)

نشریه مطالعات تاریخی جهان اسلام
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله
  • نیره دلیر صفحات 7-36
    ماه فوریه و اکتبر سال 1917، دو انقلاب در روسیه به وقوع پیوست که به رغم برآمدن از شرایط انقلابی به دلیل تفاوت در خاستگاه و پایگاه ایدئولوژی مناسبات متفاوتی در عرصه بین الملل در پیش گرفتند. این پژوهش، درصدد پاسخ به این پرسش است که نوع مناسبات دولت انقلاب فوریه و اکتبر با دولت ایران با توجه به خاستگاه های دو دولت چگونه بوده و چه اهدافی را مدنظر داشته است؟(سوال) پایگاه سوسیالیستی کمونیستی انقلاب اکتبر و تفاوت آن با خاستگاه بورژوازی سرمایه داری انقلاب فوریه در برقراری مناسبات و پذیرش دولت ایران تاثیرگذار بوده و رویه متفاوتی را ایجاد نموده است. (فرضیه) تاثیر دو پایگاه فکری و خاستگاه عملیاتی متفاوت دولت موقت انقلاب فوریه و دولت بلشویکی انقلاب اکتبر روسیه در برقراری مناسبات سیاسی با دولت ایران را نشان می دهد. (هدف) پژوهش با شیوه تبیین تاریخی و روش مقایسه ای سعی در تحلیل رویه متفاوت مناسبات سیاسی دو دولت انقلابی روسیه با دولت ایران دارد. (روش) با توجه به تفاوت اساسی در خاستگاه، ماهیت و اهداف انقلاب فوریه و انقلاب اکتبر، نوع مناسبات آنان با دولت ایران متضاد است. از این رو، مناسبات سیاسی انقلاب اول، در ادامه روند موجود در ایران و انقلاب دوم در صدد بر هم زدن آن بوده است. (یافته)
    کلیدواژگان: انقلاب فوریه، انقلاب اکتبر، انگلستان، ایران، روسیه تزاری
  • علی اکبر جعفری، فهیمه رحیمی خویگانی صفحات 37-56
    نگارش تاریخ روابط بین کشورها، کاوش در کم و کیف و تامل در نوسان ها و چالش های آن، یکی از بایدهای پژوهش های تاریخی است که به رغم اهمیتش، کم تر مورد توجه قرار گرفته است. با تکیه بر همین موضوع، پژوهش حاضر بر آن است تا روابط چندین ساله هسته ای دو کشور بزرگ ایران و آلمان را مورد بررسی قرار دهد. پژوهش حاضر که با روشی توصیفی- تحلیلی نگارش یافته است بیان گر آن است که روابط هسته ای ایران و آلمان را می توان به دو دوره قبل و بعد از انقلاب اسلامی تقسیم کرد که هر دوره، ویژگی های خاص خود را دارد، البته وجه مشترک این دو دوره آن است که آلمان همیشه تحت تاثیر سیاست های امریکا قرار داشته و از آن ها پیروی کرده است؛ امری که سایه ای سنگین بر سیاست های آلمان و روابط هسته ایش با ایران انداخته است.
    کلیدواژگان: ایران، آلمان، انقلاب اسلامی، روابط خارجی، فعالیت های هسته ای
  • حسین قاضی خانی صفحات 57-78
    یکی از مذاهب اسلامی شیعه است که با رحلت رسول خدا (ص) چهره سیاسی خود را نشان داد. این گروه مانند سایر مذاهب، در مسیر حیاتش دچار انشعاب هایی گردید. امامیه و اسماعیلیه به عنوان دو گروه از این آیین در قرن سوم تا پنجم هجری بر بخش های مهمی از جهان اسلام تفوق فکری و سیاسی داشته اند. در این پژوهش تلاش بر آن بوده است با رجوع به منابع مکتوب کتاب خانه ای، در آغاز گزارشی از وضعیت خاندان ها و حکومت های امامی و اسماعیلی در این بازه زمانی ارائه گردد تا از گستره حکومتی و سرزمینی ایشان آگاهی لازم به دست آید. سپس در پاسخ به سوال از چگونگی مناسبات امامیان و اسماعیلیان در گستره زمانی قرن سوم تا پنجم (سوال)، تلاش شده با واکاوی و بررسی اطلاعات موجود در روابط این دو گروه (روش)، به این مهم دست یازیده شود. مناسباتی که با توجه به فراهم بودن بسترها می توانست در بهبود جنبه های سیاسی و فرهنگی و اجتماعی زندگی شیعیان موثر افتد اما در تیرگی منازعات سیاسی این توان مجال بروز نیافت (فرضیه) و شرایط زمانی و حوادث سیاسی بود که مناسبات دیگر این دو گروه را تحت تاثیر قرار می داد و پیامدهای آن دامن گیر جامعه امامیه و اسماعیلی گردید. (یافته)
    کلیدواژگان: امامیه، اسماعیلیه، مناسبات، فاطمیان، آل بویه، حمدانیان
  • عباس سرافرازی، مصطفی لعل شاطری صفحات 79-108
    با سلطه مغولان بر ایران در قرن هفتم، روابط هنری ایران و چین دگرگون می گردد که نمود بارز آن را در کتب مصور شده در این عصر می توان شاهد بود. هنر مصورسازی کتاب ها در عصر ایلخانان، مملو از تاثیرات مختلف هنر شرق دور، به ویژه دوره «یوان» و «سونگ» چین است، زیرا حکم رانان هنردوست ایلخانی از جمله غازان خان (703-694 ق) و الجایتو (716-703 ق) و درباریان هنرمندپروری هم چون خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی، به تسهیل رواج سبک های هنری چین پرداختند. پرسش مطرح شده بر این قرار دارد که اوضاع مصورسازی کتب در این عصر چگونه و به چه میزان هنر چین بر آن تاثیرگذار بوده است؟ (سوال) به دنبال استقبال دربار از هنر مصورسازی کتب و علاقه به سبک های نگارگری شرق دور، مصورسازی و رنگ آمیزی و ترکیب خطوط و ترسیم بعضی از حیوانات و پدیده های ذی روح که تا پیش از آن در فرهنگ ایرانی و اسلامی سابقه نداشت، در اجزا و عناصر نگارگری ایرانی وارد و تصاویری نشات گرفته از ویژگی های صور مغولی در آثاری هم چون منافع الحیوان، شاهنامه و جامع التواریخ معمول گردید. (فرضیه) ازاین رو، نوشته حاضر بر آن است تا با روش توصیفی– تحلیلی و با تکیه به تصاویر بر جای مانده از کتب مصور شده در کارگاه ها و کتابخانه های سلطنتی، (روش) به بررسی تاثیر سبک های هنری چین بر آثار خلق شده در عصر ایلخانی پرداخته و واکنش این هنرمندان را نسبت به این عنصر جدیدالورود مورد مداقه قرار داده و به هدف پیش گفته دست یابد (هدف) که حاصل آن بررسی میزان و ذکر نمونه هایی از این پذیرش هنری و تغییر در سبک های نگارگری ایرانی است. (یافته)
    کلیدواژگان: ایلخانان، هنر چین، نگارگری، مصورسازی کتب
  • محمدعلی چلونگر، مصطفی پیر مرادیان، سید رحیم موسوی صفحات 109-132
    جریان احیای اسلامی در مصر در نیمه دوم قرن بیستم با تحولی اساسی مواجه شد. این تحول ظهور گرایش های و جریان های جهادی بود. جریان جهادی، گونه ای از جریان های اسلام گرا هستند؛ که ضمن اعتقاد به لزوم پیروی از اصول اسلام، تاکید ویژه ای بر جهاد (جنگ مقدس)، به عنوان یکی از ارکان دین اسلام دارد. خاستگاه این حرکت به طور عام کشور مصر و به طور خاص جمعیت اخوان المسلمین مصر است. در نیمه دوم قرن بیستم در حرکت احیای اسلامی مصر و به ویژه در میان اخوانی ها گرایش های شدیدی به جهاد با حکومت شکل گرفت. این امر تحت تاثیر عواملی صورت گرفت که می توان آن ها را در سه دسته عوامل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جای داد و به صورت مختصر عبارت اند از: تاثیرات سازمان اخوان المسلمین، شکنجه و زندان، بحران هویت، شکست 1967 اعراب از اسراییل، صلح با اسراییل، تشدید شکاف طبقاتی، بسته بودن فضای سیاسی، مهاجرت از روستا به شهر و رواج اندیشه های سید قطب. مهم ترین هدف این جریان، مبارزه مسلحانه با حکومت و براندازی آن، به منظور روی کار آوردن یک حکومت اسلامی بود.
    کلیدواژگان: مصر، جریان جهادی، سید قطب، اخوان المسلمین، جنگ سال 1967 اعراب و اسراییل
  • عبدالله همتی گلیان صفحات 133-161
    اروپاییان مدت ها تلاش می کردند در امور تجاری نواحی شرقی به طور مستقیم دخالت کنند؛ تا این که در سده شانزدهم میلادی، پرتغالی ها موفق شدند بین آسیا و اروپا نوعی تجارت انحصاری برقرار نمایند و منافع تجاری که پیش از آن نصیب مسلمانان می شد را از آن خود کنند. با این حال، سلطه پرتغالی ها بر حوزه تجاری شرق و منطقه خلیج فارس در سده هفدهم پایداری خویش را از دست داد و توسط هلندی ها و انگلیسی ها به چالش کشیده شد. در واقع به دنبال جریان اصلاح دین، پراکندگی قدرت و تنش سراسر اروپا را فراگرفت، پس از کاتولیک ها، قدرت های پروتستان همانند انگلستان و هلند نیز برای سیاست توجه به مناسبات تجاری میان اروپا با سایر نواحی جهان به ویژه شرق اهمیت خاصی قائل شدند. در نتیجه این دو قدرت در سده هفدهم در زمینه فعالیت های تجاری در شرق و ناحیه خلیج فارس بر پرتغالی های کاتولیک فائق آمدند. پس از آن شرکت های تجاری هلند و انگلیس در خلیج فارس به رقابت پرداختند. چگونگی ورود شرکت های هلندی و انگلیسی به شرق و خلیج فارس و استقرار آن ها در این منطقه، و نیز شباهت ها و تفاوت هایی که این دو شرکت در حوزه فعالیت های تجاری با هم داشتند از مسائل عمده مطرح در این مقاله اند. در این پژوهش، به روش توصیفی-مقایسه ای رقابت های شرکت های هند شرقی هلند و انگلیس مورد بررسی قرار گرفته و خاطرنشان شده که سرانجام چگونه در این میدان رقابت، انگلیسی ها پیشی گرفتند و هلندی ها حریف آن ها نشدند.
    کلیدواژگان: شرکت هند شرقی، هلند، انگلیس، تجارت، نواحی شرقی، خلیج فارس
|
  • Nayereh Dalir Pages 7-36
    In February and October of 1917 two revolutions took place in Russia which had different political relations in international level due to their different roots and ideologies. The present paper will answer the raised question: What were the relations between the Russian government of the February revolution and the October revolution and the government of Iran, regarding origins of both governments, as well as their different goals) Question. )Socialist – Communist origins of the October revolution had different political relations with the government of Iran, comparing to Bourgeoisie – Imperialist origins of the February revolution of Russia) Hypothesis. )The influence of different intellectual and operating roots of temporary government of the February revolution and the government of the October revolution of Russia were represented in their political relations with the government of Iran) Goal. )The present paper has applied a historical – comparative approach in analyzing different political relations between these two revolutionary governments of Russia and the government of Iran) Methodology. )Regarding complete diverse identities, roots and goals of the February and the October revolutions, they had totally opposite relations with the government of Iran. As a result, political relations between the first government with Iran was parallel to the situations of the time in Iran, while the second government tried to interrupt it) Finding.)
    Keywords: The February Revolution, The October Revolution, England, Iran, Russia in Tsar Era
  • Ali Akbar Jafari, Fahimehrahimikhoigani Pages 37-56
    Accuracy in relations between the countries and the delay in its quality is the most important issues in the historical topics, According to this importance, this research is plans to analyze the nuclear relations between Iran and Germany. The most important findings of this research is show the nuclear relations between Iran and Germany Can be divided into two periods Before and after the Islamic Revolution Each course has its own characteristics But the common point is that Germany has always been influenced by America Saysthay Something that makes nuclear-German relations Two terms are quite different.
    Keywords: Iran, Germany, Islamic revolution, Foreign Relations, Nuclear activities
  • Husayn Qazi Khani Pages 57-78
    Shi’ism is a religious sect which was derived from Islam, its political aspect was revealed after the demise of Prophet Muhammad (pbuh). Like other religious denominations, Shi’ism was divided into different branches, including Twelver (Imamiyya) and Isma’ilism which both were politically and intellectually dominant rulers in Islamic territories from the third to the fifth century A.H. In the present paper, a description of the situation of Twelver and Isma’ilis government in these centuries will be presented by means of written library sources which will gives us information on their territorial and governmental expansion. The question of the current paper is: What are the relations between Twelvers and Isma’ilism from the third to the fifth centuries A.H? The question will be answered by means of analyzing the current information on the relations between them (Methodology). These relations could improve political, cultural and social aspects of Shi’a Muslims’ life due to the promising situations of the time, however it all failed because of political adversaries between them (Hypothesis). The political events and situations of the time, hugely influenced the relations between Imamiyya and Isma’ilism and consequently they brought calamities to their societies (Finding).
    Keywords: Shia Twelvers, Ismailism, Relations, Fatimid, Buyid, Hamdani
  • Abbas Sarafrazi, Mustafa Lal Shateri Pages 79-108
    After Mongol Empire conquered Iran in the seventh century, artistic relations between Iran and China underwent changes which were mostly noticeable in illustrated books of this time. Illustration of books in Ilkhanate era was hugely influenced by far eastern art, especially in “Sung” and “Yuan” era, as Ilkhanate rulers including Ghazan (694-703 A.H) and Uljaytu (703716 A.H) as well as court officials especially Rashid al-Din Hamadani were all interested in Chinese artistic works and their painting style. The question of the present paper is: What was the influence of Chinese art on illustration of books in this era? (Question) As a result of court members’ interests in the art of illustrating books and far eastern miniature styles, new characteristics such as illustrating, painting and drawing lines as well as illustrating animals and animated phenomena which were absent in Iranian and Islamic culture, derived from Mongol illustration and became commonplace in works of the time such as “Manafi’ al-Haywan”, “Shahnameh” and “Jami’ al-Tawarikh” (Hypothesis). Therefore, the present paper will apply a descriptive – analytical approach in analyzing the remained illustrated books of the time in libraries (Methodology) to represent the influence of Chinese artistic styles on Ilkhanate works as well as describing reactions of artists of the time toward these newfangled characteristics (Goal). As a result, aside from introducing a number of examples, the influence of accepting this artistic style and the changes in Iranian miniature styles will be presented in the current paper. (Finding)
    Keywords: Ilkhanate, China's art, Miniature, Illustrating books
  • Muhammad Ali Chelongar, Mustafa Pirmoradiyan, Seyed Rahim Musavi Pages 109-132
    The Egyptian revival Islamic movement had an important change in the second half of twentieth century. This change was the advent of jihadi trends. Jihadi movement is a group of Islamic movements while believe in necessity of following the Islamic principles, have a firm consist on jihad (holy war) as an important Islamic principle. Birthplace of this movement is generally Egypt and especially Egyptian Ikhwan-Al-Moslemin. Important trends to jihad existed in the revival Islamic movement and especially in Egyptian ikhwan-al-moslemin in second half of twentieth century. That was because of factors can be divided in three groups: political, social and cultural factors. They are: effects of ikhwan- al- moslemin, turture and prison, identity crisis, 1967 war, class gap, closed political conditions, immigrating from villages to cities, finally spreading the thoughts of sayid qutb. The most important goal of that movement was fighting government and abolish it to establish an Islamic government.
    Keywords: Egypt, jihadi movement, sayid qutb
  • Abdullah Hemmati Goliyan Pages 133-161
    European companies made a lot of efforts to directly interfere in eastern commercial trades. Portuguese finally managed to conduct exclusive commercial trades between Asia and Europe; as a result, they could achieve commercial benefits which were gained by Muslims before. However, Portuguese dominance in commercial trades in East and Persian Gulf declined in the seventeenth century as it was challenged by English and Dutch companies. In fact after religious reform in Europe, distribution of power and disputes inflate all over the Europe. Then after Catholics, Protestant countries such as England and The Netherland focused their attention to commercial relations between Europe and other parts of the world, particularly Eastern countries. As a result these two countries, England and the Netherland, overcame Portuguese companies in commercial trades in East and Persian Gulf in the seventeenth century. Afterwards, Dutch and English trade companies had rivalries in Persian Gulf. In addition, the ways Dutch and English companies emerged and settled in East and Persian Gulf as well as their similar and different commercial activities are the matters which will be discussed in the present paper. The current article has applied a descriptive – analytical approach in analyzing competitions between English and Dutch companies in East India. It is concluded that English companies successfully managed to overcome Dutch companies.
    Keywords: East India Company, The Netherland, England, Trade, East, Persian Gulf