فهرست مطالب

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقالات پژوهشی/ اصیل
  • الهام صیدی گله دار، ایرج علیمحمدی، سیده نفیسه آل محمد، پروین نصیری صفحات 1-7
    زمینه و اهداف
    یکی از منابع اصلی آلودگی صوتی وسایل حمل و نقل است که به وجود آورنده آزردگی های صوتی می باشد. در این تحقیق ارتباط بین آزردگی صوتی با عوامل دموگرافیک ساکنان در جوار بزرگراه بسیج شمال به جنوب منطقه 15 مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    طول منطقه اندازه گیری در جوار بزرگراه بسیج، دو کیلومتر بود که به 10 ایستگاه 200 متری تقسیم گردید. پارامتر LeqA (تراز معادل مواجهه صوت) در ایستگاه ها به مدت 5 دقیقه اندازه گیری شد. جهت بررسی ارتباط بین صدا با آزردگی صوتی افراد ساکن در اتوبان، پرسشنامه ای تدوین گردید. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 170 نفر شد که از نظر عوامل دموگرافیک مورد بررسی قرار گرفتند. تمام مراحل مطالعه حاضر با در نظر گرفتن موازین اخلاقی و پژوهشی اجرا گردید.
    یافته ها
    آزردگی صدا در زنها بیشتر از مردها تعیین شد و 91/48 درصد از زنها آزردگی زیاد را گزارش کردند. حداقل LeqA برابر dBA 75/9 مربوط به ایستگاه اول و حداکثر LeqA برابر dBA 87/60 مربوط به ایستگاه پنجم بود. همچنین ارتباط معناداری بین آزردگی صوتی با LeqA، جنسیت، اختلال در خواب، سردرد، اختلال در آرامش، اختلال در تمرکز در اثر صدای ترافیک یافت شد (P<0/05). میانگین تراز معادل صوت در تمام ایستگاه ها بالاتر از حد استاندارد بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص شد که صدای ترافیک منجر به اختلال در عملکرد ساکنین منطقه مورد مطالعه شده و نیز آزردگی در زنان بیشتر است. بنابراین انجام اقدامات اصلاحی به منظور تامین سلامت جسمی، روحی و روانی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آزردگی صوتی، بزرگراه، ترافیک، آلودگی
  • عباس دانش کهن، سعاد محفوظ پور، محمد پالش، فراست فضلی اوچ حصار صفحات 8-16
    زمینه و اهداف
    یکی از مهمترین موضوعات در بخش سلامت، کیفیت ارائه مراقبتها میباشد. گزارش دهی خطاها برای پیشگیری و یادگیری از خطاها ضروری است. هدف این مطالعه، شناسایی موانع گزارش دهی خطاها در جهت رفع موانع و بهبود و تشویق گزارش دهی در کارکنان بالینی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 419 نفر از کارکنان بالینی بیمارستانهای آموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به روش نمونه گیری چند مرحلهای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته 29 موردی موانع گزارش دهی خطا بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 و آزمونهای آماری تجزیه و تحلیل شد. در کلیه مراحل انجام پژوهش، موازین اخلاقی نظیر محرمانه ماندن نام کارکنان بالینی، مراعات گردیدم
    یافته ها
    میانگین کل موانع گزارش دهی خطا 3/13از 5 بود که در سطح متوسطی قرار داشت. ترس از پیامدهای گزارش دهی با میانگین 3/37و نگرش کارکنان با میانگین 2/70بعنوان مهمترین و کم اهمیت ترین موانع گزارش دهی خطا شناسایی شدند. موانع گزارش دهی با سطح تحصیلات و شیفت کاری رابطه معناداری داشت p<0.05به طوری که موانع گزارش دهی در بین پزشکان و افراد شیفت شب بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    مانع اصلی گزارش دهی خطا، ترس از پیامدهای گزارش دهی بود. مدیران باید رویکرد غیرتنبیهی به خطا در بیمارستان داشته باشند تا کارکنان داوطلبانه خطای خود را گزارش کنند. با افزایش داده های موجود از طریق گزارش دهی، یادگیری از خطاها افزایش یافته و تغییراتی در فرایندهای بیمارستانی ایجاد میشود.
    کلیدواژگان: خطای پزشکی، گزارش دهی خطا، ایمنی بیمار، بیمارستان
  • طیبه مرعشی، طاهره حقیقی کناری، علی رمضانخانی، مولود آقاجانی دلاور، سهیلا خداکریم صفحات 17-23
    زمینه واهداف
    زایمان طبیعی بهترین نوع زایمان محسوب میشود. در برخی موارد عواملی منجر به تعارضاتی در تصمیمگیری انتخاب نوع زایمان توسط مادر می شود. هدف از این مطالعه، تعیین تعارض تصمیم گیری درانتخاب روش زایمان در مادران نخستزای مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر بابل بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت مقطعی توصیفی-تحلیلی با نمونه گیری خوشهای برروی 161 مادران نخست زا انجام شد. پرسشنامه استاندارد تعارض تصمیم گیری افراد کم سواد پس از تائید روایی و پایایی به کار گرفته شد.داده ها با استفاده از SPSS16 و از طریق آنالیز واریانس و پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تمام مراحل تحقیق با رعایت موازین اخلاقی پژوهش و تکمیل فرضیات انجام گردید.
    یافته ها
    میانگین سن خانمهای باردار3/5 ± 24/9سال بود و 27/3% (44 نفر) نهاتصمیم به سزارین داشتند. میانگین نمره چهار زیردامنه تعارض تصمیم گیری شامل آگاهی، شفافیت ارزشهای فردی، حمایت از تصمیم و اطمینان از بهترین انتخاب در نوع زایمان به ترتیب47/2، 49/7، 36/2 و 41/2 از 100 نمره بود. آزمون همبستگی پیرسون نشان داد، زیردامنه های تعارض تصمیمگیری با یکدیگراز نظر آماری ارتباط مستقیم و معنی داری دارد (P<0.0001) بین تصمیم مادران جهت انتخاب نوع زایمان با نمره تعارض تصمیمگیری ارتباط معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تقریبا نیمی از مادران تعارض تصمیم گیری در مورد نوع زایمان داشتند. اگرچه ارتباطی بین انتخاب نوع زایمان مادران با تعارض تصمیم گیری آنها مشاهده نشد. اما این انتخاب باید بدون هرگونه تعارض در تصمیم گیری باشد.ضرورت مداخله در راستای افزایش قدرت تصمیمگیری،مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: روش زایمان، نخست زا، تعارض تصمیم گیری
  • مریم امینی، احمدرضا یزدانبخش، اکبر اسلامی، احسان آقایانی صفحات 24-33
    زمینه و اهداف
    صنعت نساجی یکی از بزرگترین مصرف کنندگان آب در جهان است که فاضلاب آن با مقادیر زیاد رنگ، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی بالا، pH با نوسان زیاد و درجه حرارت بالا شناخته شده است. در میان روش های تصفیه فاضلاب صنایع نساجی، فرایند انعقاد به دلیل راهبری ساده و اثربخش و همچنین هزینه سرمایه گذاری نسبتا پایین به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد.
    مواد و روش ها
    مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی بر روی نمونه واقعی و با استفاده از سه منعقد کننده معدنی پلی آلومینیم کلراید، سولفات فریک و کلرورفریک با استفاده از دستگاه جارتست انجام شد. به منظور بهینه سازی فرآیند، متغیرهای pH، غلظت ماده منعفد کننده، زمان و سرعت انعقاد در حذف رنگ و COD مورد بررسی قرار گرفت. تعیین نسبت BOD5/ COD به عنوان شاخص تجزیه پذیری استفاده شد.
    یافته ها
    در شرایط بهینه فرآیند (pH برابر با 9، دوز 250 میلی گرم بر لیتر و سرعت انعقاد 175 دور در دقیقه با زمان 5 دقیقه)، بیشترین مقادیر راندمان حذف رنگ و اکسیژن مورد نیاز شیمیایی با کاربرد پلی آلومینیوم کلراید به ترتیب 95 و 77/4 درصد حاصل شد. کاربرد منعقد کننده پلی آلومینیوم کلراید در شرایط بهینه میزان تجزیه پذیری فاضلاب را از 0/07 به 0/21 افزایش داد.
    نتیجه گیری
    اگرچه فرآیند انعقاد، درصد بالایی از بار آلودگی موجود در فاضلاب را کاهش ودرصد تجزیه پذیری را افزایش می دهد، اما تصفیه بیشتر پساب برای تخلیه به محیط زیست ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: فاضلاب نساجی، رنگ زا، انعقاد، تجزیه پذیری بیولوژیکی
  • ملیحه ابوطالبی، مرضیه کارگر، مریم پران صفحات 34-40
    زمینه و اهداف
    آندروپوز یک کاهش طبیعی سطح هورمون تستوسترون مرتبط با سن در مردان است. علی رغم اهمیت این موضوع جهت حفظ بهداشت دوران سالمندی، مطالعات محدودی در این زمینه انجام شده است. از این رو، مطالعه حاضر با هدف سنجش و مقایسه آگاهی و نگرش پزشکان عمومی زن و مرد درباره آندروپوز انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی بود که بر روی 204 نفر از پزشکان عمومی شهر شیراز در سال 95 انجام گردید. از روش خوشهای جهت نمونه گیری استفاده گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات یک پرسشنامه شامل 3 قسمت اطلاعات دموگرافیک، آگاهی و نگرش پزشکان عمومی در مورد یائسگی مردان بود. تمام مراحل این تحقیق با رعایت موازین اخلاقی و پژوهشی انجام شد. فرایند تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS18 و روش های آماری توصیفی و آزمونهای تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معناداری 5% انجام شد.
    یافته ها
    بین میانگین نمره آگاهی پزشکان عمومی مرد و زن در مورد آندروپوز تفاوت آماری معناداری وجود نداشت (p=0.185) این درحالی است که بین میانگین نمره نگرش پزشکان عمومی مرد و زن درباره آندروپوز تفاوت آماری معناداری به دست آمد (p<0.001) همچنین بین میانگین نمره آگاهی و نمره نگرش کل در پزشکان عمومی بدون تفکیک جنسیت رابطه آماری معناداری وجود داشت(r=0.166و p=0.018)
    نتیجه گیری
    برگزاری دوره های آموزشی برای گسترش دانش واطلاعات ونگرش مثبتتر در مورد آندروپوز، برای پزشکان عمومی ضروری بنظر میرسد.
    کلیدواژگان: آندروپوز، آگاهی، نگرش مثبت، پزشکان عمومی
  • مریم اکبری لاکه، طیبه افتخارزاده، سهیلا خداکریم صفحات 41-48
    زمینه و اهداف
    شناخت ارتباط برخی ویژگی ها از جمله تاب آوری، با موفقیت تحصیلی کمک کننده است. لذا این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین تاب آوری و موفقیت تحصیلی در دانشجویان دندانپزشکی ترتیب داده شد
    مواد و روش ها
    این مطالعه همبستگی از نوع مقطعی بود که تعداد 185 نفر از دانشجوان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به ی روش نمونه گیری آسان، در آن شرکت داشتند. ابزار تاب آوری، پرسشنامه کونور دیویدسون و ملاک اندازه گیری موفقیت تحصیلی معدل نمره آزمون علوم پایه بود. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک انجام شد. برای رعایت کامل اخلاق در پژوهش، برای دانشجویان، موضوع تحقیق توضیح داده شد و بعد از گرفتن رضایت شفاهی، در مطالعه شرکت داده شدند.
    یافته ها
    بین نمره تاب آوری با نمره علوم پاه به عنوان ملاک موفقیت تحصیلی ارتباط مثبت و مستقیم معنی دار مشاهده شد. میانگین نمره یتاب آوری 62/27بود. حداقل نمره تاب آوری 21 و حداکثر نمره تاب آوری 91 تعیین شد. 82/7 درصد دارای نمره علوم پایه بیشتر از 120 موفق و 12/4درصد دارای نمره علوم پایه کمتر از 120 غیرموفق بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه برای برنامهریزان آموزشی، بسیار مفید است. در برنامه فعلی آموزشی دندانپزشکی تاکید بیشتر بر صلاحیت های حرفهای به عنوان عامل موفقیت تحصیلی است، در حالی که برخی خصوصیات شخصیتی فردی هم با موفقیت تحصیلی مستقیما در ارتباط هستند. لذا بر لزوم تغییر و اصلاح برنامه های آموزشی به سمت پرورش ابعاد شخصیتی موثر بر منش و رفتار حرفهای تاکید میشود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، موفقیت تحصیلی، دانشجویان دندانپزشکی
|
  • Elham Seidi Gallehdar, Iraj Alimohammadi, Nafiseh Alemohammad, Parvin Nassiri Pages 1-7
    Background
    Road traffic is considered as one of the main sources of noise pollution causing annoyance. In this study the relationship between noise pollution and demographic factors of residents living near Basij highway, north to south of Tehran’s district 15 was studied.
    Materials And Methods
    The noise measurement was conducted along 2 kilometers that was divided into 10 stations, each with a length of 200 meters. The measurement of equivalent level of noise took 5 minutes in each station. A questionnaire was developed to investigate the relationship between noise and
    annoyance. The Cochran formula yielded a sample size of 170 people, and their demographic factors were examined. All stages of study was conducted ethically.
    Results
    The noise annoyed women more than men, and 48.91% of women reported high annoyance.The minimum (75.9 dBA) and maximum (87.60 dBA) levels of noise were measured at the first and fifth stations, respectively. The relationships between noise annoyance and LeqA, sex, sleep disturbances,
    headache, disturbance of the leisure time, and impaired concentration were statistically significant (P
    Conclusion
    In this study it was found that traffic noise leads to dysfunction of the studied area residents.Indeed, women found the constant noise of the traffic an annoyance. Taking corrective measures to ensure physical and psychological health were thence recommended.
    Keywords: Noise annoyance, Highway, Traffic, Pollution
  • Abbas Danesh Kohan, Soad Mahfoozpour, Mohammad Palesh, Farasat Fazli Ouchhesar Pages 8-16
    Background And Aims
    One of the most important issues in the health sector is quality of care. Error reporting is essential to prevent errors and to learn from them. The aim of this study was to identify barriers to errors reporting in order to eliminate these barriers and to improve and encourage error reporting among
    clinical staff members.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 419 clinical staff members of teaching hospitals under the auspices of Shahid Beheshti University of Medical Sciences were selected using the multistage sampling method. The instrument for data collection was a researcher-developed questionnaire containing
    29 items and its validity and reliability were confirmed. Data were analyzed using SPSS 20 software and statistical tests. Ethical issues such as confidentiality of studied community were all considered.
    Results
    The overall mean of barriers to errors reporting in our study was 3.13 of 5 which was at moderate level. Fear of error reporting consequences with mean score of 3.37 and staff attitudes with mean score of 2.70 were identified as the most important and less important barriers to error reporting. There was
    significant relationship between barriers to error reporting with staffs, educational level and their working shift (p
    Conclusion
    The main barrier to error reporting was identified as the fear of error reporting consequences. Managers should have a nonpunitive approach to errors in the hospital so staff would report their errors voluntarily. By increasing the available data through error reporting, learning from errors is increased, and changes in hospital processes occurs.
    Keywords: Medical error, Error reporting, patient safety, Hospital
  • Taiebe Marashi, Tahere Haghighi Kenari, Ali Ramezankhani, Moloud Agajani Delavar, Soheila Khodakarim Pages 17-23
    Background And Aims
    Natural childbirth is the best birth method. Several factors cause conflicts over birth method decision-making in mothers. The aim of this study was to determine these conflicts in primiparous mothers among women referred to health centers in Babol.
    Materials And Methods
    A descriptive-analytic cross-sectional study with cluster sampling was conducted on 161 primiparous mothers referred to selected Babol health centers. The “Low literacy Decisional conflict scale” was used after validity and reliability verification. The data were analyzed using SPSS V.16. The ANOVA, and Pearson,s correlation coefficient were run to analyze data. All stages of this research were conducted ethically. The consent forms were indeed completed.
    Results
    The mean age of pregnant women was 24.9± 5.3 and 27.3% (n= 44) tended to have caesarean. The mean scores of four-subscale decision-making for choosing the birth method; informed, personal values clarity, decision support and uncertainty were 47.2, 49.7, 36.2, and 41.2 of 100, respectively. Pearson correlation coefficient revealed that the four-subscale decision-making were directly correlated to each other (P
    Conclusion
    Findings show that almost half of the mothers had a conflict of decision-making on choosing an appropriate birth method. Although there was no statistically significant relationship between the choice of birth method and their conflict of decision-making, but this decision should be without any conflict in decision making. In order to improve women’s decision-making skills, some interventions are needed.
    Keywords: Delivery type, Primiparous, Conflict Decision-Making
  • Maryam Amini, Ahmadreza Yazdanbakhsh, Akbar Eslami, Ehsan Aghayani Pages 24-33
    Background And Aim
    Textile industry is one of the largest consumers of water in the world. The wastewater from the textile industry is known to have strong colour, chemical oxygen demand (COD), highly fluctuating pH and high temperature. The release of coloured wastewater represents a serious environmental and public health concern. Among the various physicochemical and biological methods of textile wastewater treatment, coagulationflocculation is considered as an attractive and favourable technique because of its low cost, easy operation and high efficiency.
    Materials And Methods
    The study was conducted in the laboratory scale using Jar test. Dye removal from real wastewater was investigated by the use of three mineral coagulants including poly aluminum chloride, ferric sulfate and ferric chloride. In order to optimize the process, parameters including pH, coagulant dose, time and speed of coagulation were considered. Treated samples were analysed to determine the residual color and COD.
    Results
    According to the results of our experiments, under optimum conditions of process (pH 9, doses of 250 mg/lcoagulant and coagulation speed of 175 rpm with a duration of 5 minutes), the highest removal efficiencies (COD 44.4% and color 95%) were obtained by the use of poly aluminum chloride. The results showed that poly aluminum chloride enhanced the biodegradability of wastewater from 0.07 to 0.21 at optimized process conditions.
    Conclusion
    Although the coagulation process reduced a large percentage of pollution load in the wastewater, another process has to be followed to meet the wastewater discharge standards in receiving sources.
    Keywords: Textile wastewater, Dye, Coagulation, Biodegradability
  • Maliheh Abootalebi, Marzieh Kargar, Maryam Paran Pages 34-40
    Background And Aim
    Male menopause is a natural age-dependent decline in testosterone levels in men. Despite the importance of this issue for the health of the elderly, there is a lack of related information. So this study aimed to assess and compare the awareness and attitude of male and female general practitioners
    about andropause.
    Materials And Methods
    The present cross-sectional study was conducted on 204 general physicians in Shiraz-2016. Cluster method was used for sampling. A researcher-made questionnaire was developed for assessing the demographic characteristics and levels of awareness and attitude of general physicians about andropause. All stages of research were conducted ethically. SPSS 18 was used to analyze the data, and descriptive statistics, independent t-tests and Pearson’s correlation were applied for data analysis. P-value less than 0.05 was considered significant.
    Results
    Results showed that there was no statistically significant difference between the male and female general physicians, awareness about andropause (p = 0.185). Also there was a statistically significant difference between the attitude of males and females towards andropause (p
    Conclusion
    The implementation of training courses for spreading information and knowledge as well as positive attitudes towards andropause for general practitioners are highly advocated.
    Keywords: Andropause, Awareness, Optimism, General practitioner
  • Maryam Akbarilakeh, Tayebe Eftekharzadeh, Soheila Khodakarim Pages 41-48
    Background And Aim
    Understanding the relationship of some personality traits such as resilience with academic and career success could be helpful. Therefore, this research aims to investigate such a relationship in dentistry students, one of the most stressful professions of medical sciences.
    Materials And Methods
    A total of 185 dental students from Shahid Beheshti University of Medical Sciences participated in this cross-sectional non-experimental correlation study through convenience sampling. The Conner-Davidson questionnaire was filled out to assess the resilience of students and the average score of the final test of basic science was considered as the criterion for measuring the academic success. Data analysis was carried out through logistic regression and chi-square test. All stages of this research were conducted ethically. The subject of study was explained to students, and they were included in the study after accepting and obtaining oral satisfaction.
    Results
    The relationship between resilience score with basic science score as a criterion for academic success showed a positive and direct correlation. The median of the resilience score was 62.27. The minimum and maximum resilience scores were 21 and 91, respectively. About 82.7% got a basic science score of > 120 (successful) and 12% got a basic science score of
    Conclusion
    The results of this study can be very useful for educational planners, especially in Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The current curriculum of dentistry primarily focuses on profession competencies as a decisive factor in academic success, while some personality traits are directly related to academic success. Therefore, there is no doubt about the necessity of changing and refining educational programs towards the development of personality dimensions affecting the nature and professional conduct.
    Keywords: Resilience, Academic success, Dental students