فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1397)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا غلام نیا، علیرضا باقرزاده، رضا سعیدی*، مهرنوش ابطحی محصل صفحات 1-5
    زمینه و اهداف
    سنجش و تعیین مولفه های کیفیت زندگی کاری از نگرانی های مهم مدیریت منابع انسانی است. هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین کیفیت زندگی کاری با بیماری های اسکلتی عضلانی(MSDs) و افت شنوایی به عنوان یکی از شاخص های سلامت HSE در یک شرکت خودروسازی است.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری 392 نفر از کارکنان شرکت خودروسازی است که از میان کارکنان بخش های مختلف به طور تصادفی انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی کاری NIOSH، چارت بدن و نمودار شنوایی، داده های جمع آوری گردید. از نرم افزارSPSS23  به منظور ثبت داده ها و تحلیل آن استفاده شد. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا گردید.
    یافته ها
    میانگین کیفیت زندگی کاری 171/13، حداقل و حداکثر آن به ترتیب 101 و 212 به دست آمد. بر اساس یافته ها، بیشترین احساس درد در انتهای کمر با فراوانی 40/31% و کمترین میزان مربوط به کف دست چپ با فراوانی 6/38% است. بررسی وضعیت معلولیت شنوایی نشان می دهد که 6/3% از افراد دچار معلولیت شنوایی می باشند. بر اساس آزمون های آماری، بین کیفیت زندگی کاری و میزان بیماری های اسکلتی عضلانی (p=0.000) و همچنین میزان افت شنوایی (p=0.000)، رابطه معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بین کیفیت زندگی کاری و سطح ایمنی و بهداشت، سلامت روان، سطح سلامت جسمی و اشتغال در محیط پرسروصدا نیز ارتباط معنی داری وجود دارد. در صورت مدیریت صحیح مولفه های کیفیت زندگی کاری، امکان بهبود شاخص های سلامت در سازمان و به پیرو آن بهبود کیفیت زندگی کاری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، بیماری های اسکلتی عضلانی، افت شنوایی، خودروسازی
  • علی رمضانخانی، محتشم غفاری، کورش اعتماد، فاطمه فلاح * صفحات 6-12
    زمینه و اهداف
    پرفشاری خون مشکل بهداشتی در سراسر جهان می باشد. در کشورهای با درآمد کم و متوسط حدود نیمی از افراد مبتلا از بیماری خود آگاه هستند، نیمی از آنان، درمان دریافت می کنند و اکثر آن ها فشارخون خود را کنترل نمی کنند. آموزش بهداشت، به ویژه استفاده از نظریه ها و الگوها، مداخله ای مهم جهت کنترل فشارخون می باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان تاثیر آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر کاهش پرفشاری خون در زنان سالمند تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 97-1396 انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر مطالعه ای مداخله ای از نوع قبل و بعد می باشد که به روش نمونه گیری در دسترس روی 39 نفر از زنان سالمند 79-60 ساله مبتلابه پرفشاری خون انجام شد. با توجه به تمامی موازین اخلاقی، مشخصات جمعیت شناختی در برگه ثبت یادداشت شد و فشارخون اندازه گیری شد. مداخله آموزشی طی سه جلسه 45 دقیقه ای انجام شد و فشارخون یک ماه پس از پایان مداخله اندازه گیری شد. داده ها با استفاده ازSPSS و به کمک آمار توصیفی و آزمون تی زوجی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک پیش از مداخله 13/7±145/3 و 5/8±93/4 میلی متر جیوه بود که پس از آموزش به 13/2±142/5 و7±91/4 میلی متر جیوه رسید که این اختلاف در فشارخون سیستولیک معنادار بود (0/046=p) اما در فشارخون دیاستولیک معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی در کاهش فشارخون زنان سالمند مبتلا به پرفشاری خون موثر بوده است. پیشنهاد می گردد از این مدل به منظور آموزش کنترل پرفشاری خون در زنان سالمند استفاده گردد.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، زنان سالمند، الگوی اعتقاد بهداشتی
  • احسان بخشی*، رضا کلانتری، نوشین سلیمی، فائزه عزتی صفحات 13-19
    سابقه و اهداف
    مراکز بهداشتی درمانی و بیمارستان ها، مهم ترین سازمان ها در ارائه خدمات بهداشتی و درمانی برای حفظ سلامتی مردم و جامعه می باشند. از طرفی کیفیت زندگی کاری مطلوب برای حفظ و انگیزش کارکنان در هر سازمانی لازم است. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی کاری و عوامل مرتبط بر آن در کارکنان نظام سلامت انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی و تمام شماری بر روی 158 نفر از کارکنان شاغل در بخش های پرستاری، علوم آزمایشگاهی، رادیولوژی و اتاق عمل بیمارستان امام خمینی و مراکز بهداشتی درمانی شهری و شهری/روستایی شهرستان اسلام آباد غرب انجام گرفت. برای جمع آوری داده ها از سوالات دموگرافیک و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون استفاده شد. تمام مراحل مطالعه با رعایت کلیه موازین اخلاقی پژوهش انجام شد. داده ها با استفاده ضریب همبستگی اسپیرمن، کروسکال والیس و من ویتنی در نرم افزار SPSS نسخه 19 آنالیز شدند.
    یافته ها
    از بین افراد شرکت کننده 36/7 درصد کارکنان کیفیت زندگی کاری پایین، 61/4 درصد کیفیت زندگی کاری متوسط و 1/9 درصد کیفیت زندگی کاری بالا داشتند. همچنین کیفیت زندگی کاری با متغیرهای جنسیت، سن، وضعیت تاهل، محل خدمت، شغل دوم، الگوی کاری، سطح تحصیلات و وضعیت استخدامی رابطه معنی داری نداشت (0.05<p).
    نتیجه گیری
    با توجه به این که اکثر کارکنان نظام سلامت سطح کیفیت زندگی کاری پایین و متوسطی داشتند، انجام مداخلات لازم مانند بهبود شرایط کاری، روابط بهتر بین کارکنان، حمایت بیشتر مالی و معنوی از کارکنان، به منظور ارتقاء کیفیت زندگی کاری ضرری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، بیمارستان، مراکز بهداشتی درمانی، پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون
  • زینب اسکندری، عباس علی پور، نسترن کشاورز محمدی*، علی رمضانخانی صفحات 20-27
    زمینه و اهداف
    بارداری دارای عوارض خاص خود است، لذا اطلاع رسانی به زنان در مورد علائم خطر امری حیاتی است. این مطالعه با هدف بررسی اثر بخشی آموزش از طریق موبایل در زمینه علائم خطر بارداری طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه مداخله ای از نوع تجربی بوده و تعداد 120 نفر از مادران باردار، به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. زنان به طور تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. در گروه مداخله، 21 پیام متنی روزانه در رابطه با علائم خطر و شکایات شایع ارسال گردید و پس از آن مجددا در طی دو هفته نکات مهم پیام ها به عنوان پیام یادآور ارسال شد. اطلاعات توسط پرسشنامه جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمونهای آماری آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات، فریدمن و کوکران انجام شده و سطح معناداری آماری 05/0 لحاظ گردید. تمامی مراحل مطالعه حاضر، طبق موازین اخلاقی اجرا گردید.
    یافته ها
    پس از اعمال مداخله، نمره  آگاهی در گروه مداخله، بهبود یافته (p<0.001) و تغییرات مشاهده شده در گروه مداخله بیشتر از گروه شاهد بوده است (p<0.001). نمره رفتار در هر دو گروه بهبود یافته (p<0.001)؛ ولی تغییرات مشاهده شده در گروه مداخله بیشتر از گروه شاهد بوده است (p<0.001).
    نتیجه گیری
    آموزش با استفاده از موبایل می تواند به بهبود  آگاهی و رفتار زنان در زمینه علائم خطر کمک نماید؛ لذا انجام آن در بهبود کیفی و کمی مراقبت های بارداری موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، تلفن همراه، زنان باردار، علائم خطر دوران بارداری، پیام متنی، آگاهی، رفتار
  • هستی برقعی پور، افشین احمدی شهرآباد، شکیبا بختم، غزاله منظمی تهرانی * صفحات 28-36
    زمینه و اهداف
    افت شنوایی ناشی از سروصدا، یک فرآیند حسی-عصبی است که در نتیجه مواجهه با صدای مداوم و یا متناوب به کندی پیشرفت می کند. یکی از گروه هایی که در معرض خطر کاهش شنوایی و آسیب های شغلی مرتبط با آن قرار دارند، خوانندگان هستند. بنابراین در این پژوهش به ارزیابی افت شنوایی خوانندگان حرفه ای موسیقی پاپ ایرانی پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش با استفاده از دو برنامه Soundlog و Temporary Hearing Loss Test به ارزیابی افت شنوایی در میان خوانندگان پاپ ایرانی به صورت مداخله ای پرداخته شده است. درنهایت، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده نرم افزار آماری SPSS18 صورت پذیرفت. در طی انجام این مطالعه، کلیه موازین اخلاقی رعایت و مجوزهای مربوطه دریافت گردید.
    یافته‏ ها
    سطح تراز صوت، حداکثر تراز صوت و سطح تراز معادل صوت در 8 ساعت کاری بدون استفاده از تجهیزات حفاظت شنوایی و با استفاده از تجهیزات حفاظت شنوایی به ترتیب 9/6±84/3 و 7/1±86/7 دسی بل؛ 2/1±118/9 و 2±120/7 دسی بل و 8/9±78/4 و 5/8±82/5 دسی بل بوده است. همچنین میزان افت شنوایی در گروه مورد مطالعه با توجه به مداخله، به ترتیب 1/7±2/4 و صفر دسی بل بود.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر کاربردی بودن دو برنامه مذکور بوده و بدون نیاز به متخصص، فرد می تواند متوجه میزان مواجهه با صدا در حین اجرا باشد. بنابراین استفاده از این ابزارها، وسایل حفاظت فردی مناسب و پایش های مداوم سبب کشف زود هنگام ابتلا به افت شنوایی در این افراد می گردد.
    کلیدواژگان: سطح تراز معادل صوت، افت شنوایی، تغییر آستانه موقت شنوایی، خوانندگان موسیقی پاپ ایرانی
  • سید کریم بخشیان تیزابی، رحمن پناهی، امین خاماچی‏ زاده چرندابی، علیرضا حیدرنیا * صفحات 37-43
    زمینه و اهداف
    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر اجرای برنامه آموزشی با استفاده از سرویس پیامک تلفن ‏همراه بر آگاهی و نگرش نسبت به خودمراقبتی در بیماران دیابتی نوع 2 طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش به صورت کارآزمایی بالینی نیمه‏تجربی با مشارکت 74 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع2 مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان چابهار انجام شد. بیماران به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 37 نفره مداخله و کنترل تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، آگاهی و نگرش بود. پیامک های آموزشی به مدت چهارهفته و به صورت روزانه به مشارکت کنندگان گروه مداخله ارسال شد. دو ماه پس از مداخله آموزشی، پرسشنامه توسط مشارکت‏کنندگان هر دو گروه تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری کای دو، t مستقل، t زوجی و من ویتنی تجزیه و تحلیل شد. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا گردید.
    یافته‏ ها
    با وجود همسانی متغیرهای دموگرافیک در دو گروه (p>0.05)، میانگین نمرات آگاهی و نگرش دو گروه مداخله و کنترل قبل از آموزش تفاوت آماری معنا‏دار نداشت (p>0.05)؛ اما بعد از آموزش، تفاوت میانگین نمرات آگاهی و نگرش بین دو گروه مداخله و کنترل از نظر آماری معنا‏دار بود (p<0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از اثربخشی مداخله آموزشی در ارتقای آگاهی و نگرش بیماران بود که با توجه به مزایای این روش از قبیل مقرون به صرفه بودن و دسترسی آسان، لازم است بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، دیابت نوع 2، خودمراقبتی، پیامک، تلفن همراه
|
  • Reza Gholamnia, Alireza Bagherzadeh, Reza Saeedi*, Mehrnosh Abtahi Mohasel Pages 1-5
    Background and Aims
    Measuring and determining the components of quality of work life is one of the most important concerns of human resource management. This study examines the relationship between quality of work life with musculoskeletal disorders (MSDs) and hearing loss as indicators of HSE in an automobile manufacturing company.
    Materials and Methods
    The statistical population of this descriptive-analytical study consists of 392 employees of company who were randomly selected from different departments using Morgan table. Required data was collected using an improved NIOSH quality of work life questionnaire, body map and audiogram. SPSS software (version 23) was employed for descriptive and regression analyses. All stages of this research were conducted ethically.
    Results
    The findings showed that the mean score for quality of work life was 171.13, ranging from 101 to 212. The greatest sensation of pain, based on the results, was at the end of the lumbar region with a frequency of 40.31 percent and the least was reported in palm left hand with a frequency of 6.38 percent. Furthermore, 6.3% of respondents showed hearing disability. Statistical analyses showed that there is significant relationship between the quality of work life and musculoskeletal diseases (p = 0.000) as well as the quality of work life and the rates of hearing loss (p = 0.000).
    Conclusion
    Also, statistically significant relationship were noticed between the quality of working life and the level of health and safety, mental health, physical health, and employment in a noisy environment . If correct management issues of quality of work life were implemented, improved health indicators and subsequently improved quality of work life could be seen in an organization.
    Keywords: Quality of Work Life, Musculoskeletal Diseases, Hearing Loss
  • Ali Ramezanhkani, Mohtasham Ghaffari, Koorosh Etemad, Fatemeh Fallah * Pages 6-12
    Background and Aims
    Hypertension is a health problem worldwide. In low and middle income countries, about half of the people with hypertension are aware of their illness, half of whom receive treatment, and most of them do not control their blood pressure. Health education is an important intervention for controlling blood pressure. The aim of this study was to determine the effect of education based on health belief model on hypertension in elderly women affiliated with Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2018.
    Materials and Methods
    The present study is an interventional study of before-after type that was conducted on 39 females aged 60-79 years old with hypertension which were selected with convenient sampling method. According to all ethical standards, demographic data sheets were filled and blood pressure was measured. Educational intervention was performed in 3 sessions of 45 minutes. Blood pressure was measured one month later at the end of the intervention. Data were analyzed by SPSS using descriptive statistics and paired t-test.
    Results
    The mean systolic and diastolic blood pressure before intervention was 145.3 ± 13.7 and 93.4 ± 5.8 mm Hg, and after training was 142.5 ± 13.2 and 91.4 ± 7 mm Hg. This difference was statistically significant in systolic blood pressure (P=0.046), but it was not significant in diastolic blood pressure.
    Conclusion
    Education based on health belief model is effective in reducing hypertension in elderly women with hypertension. It is suggested that this model be used to control blood pressure in elderly women.
    Keywords: Hypertension, Elderly Women, Health Belief Model
  • Ehsan Bakhshi*, Reza Kalantari, Nooshin Salimi, Faezeh Ezati Pages 13-19
    Background and Aims
    Healthcare centers coupled with hospitals are the most important organizations that provide health related services for people and society. On the other hand, high quality of work life is necessary to maintain and motivate employees. This study conducted with the aim of assessing quality of work life and its related factors in healthcare staff.
    Materials & Methods
    This cross-sectional study was conducted on totally 158 respondents consisting of all employees of nursing, laboratory, radiology and operating room of Imam Khomeini hospital and health centers of Islamabad Gharb city. In order to data collection, the questionnaires of demographics and Walton›s quality of work life were used. In this study, all ethical issues were considered throughout all steps. Data was analyzed with Pearson correlation coefficient, Mann-Whitney, and Kruskal-Walis test via SPSS19 software.
    Results
    Among all participants, 36.7% of employee had low quality of life, 61.4 medium and 1.9 reported high quality of work life. There was no significant relationship between quality of life and sex, age, marital status, place of work, work patterns, education level and the type of employment (P-valve > 0.05).
    Conclusion
    Regarding low and medium quality of life in studied employees, some interventions seem necessary to increase the quality of life level such as improving work condition, better relationships in workplace, and more financial and moral supports.
    Keywords: Quality of Work Life, Hospital, Health Centers, Walton, s Quality of Work life Questionnaire
  • Zeinab Eskandari, Abas Alipoor, Nastaran Keshavarz mohammadi *, Ali Ramezankhani Pages 20-27
    Background and Aims
    Pregnancy has its own side effects and thus it is vital for women to be informed about the risk symptoms. The present study has been designed to investigate the effectiveness of mobile based education regarding signs of pregnancy risks.
    Materials and Methods
    An experimental intervention study was conducted on 120 pregnant mothers by cluster sampling method. The study population was then randomly divided into control and intervention groups. Twenty one educational text messages regarding risk symptoms and common complaints were sent to the intervention group on a daily basis. During two weeks thereafter, the important points were resent as remembering message. A questionnaire was used for collecting data. For data analysis, SPSS software version 22 was used for statistical analysis, using variance analysis, Friedman, and Cochrane. The significance level was considered as 0.05.
    Results
    In this study, the knowledge score of both groups improved after intervention, but the changes observed in the intervention group were not statistically significant. The behavioral pattern was better in the two groups after the intervention, but the observed changes in the intervention group were higher than the control group.
    Conclusion
    Despite the specific features of the educational model, the plan can be effective in improving the quality and quantity of pregnancy care as a continuous intervention in all health care centers.
    Keywords: Health Education, Mobile Health, Pregnant Mothers, Danger Signs in Pregnancy, Text Message, Knowledge, Behavior
  • Hasti Borgheipour, Afshin Ahmadi Shahrabad, Shakiba Bakhtom, Ghazaleh MonazamiTehrani * Pages 28-36
    Background and Aims
    Noise induced hearing loss is a sensory-neural phenomenon which happens slowly due to continued or alternative sound exposure. Singers are one of the working groups who are at the risk of hearing loss. This study aimed to assess the hearing loss of Iranian professional pop singers.
    Materials & Methods
    In this study, two SoundLog and Temporary Hearing Loss Test softwares have been used to measure temporary threshold shift (TTS), level of sound (LAeq), maximum level of sound, as well as the level of equivalent sound in 8 hours (LAeq, 8h) with and without hearing protection device (HPD). Data analysis was conducted using SPSS 18 software. All stages of this research were conducted ethically.
    Results
    The sound level, maximum sound level and equivalent level of sound in 8 hours without using hearing protection equipment and by using hearing protection equipment were 84.3 ± 9.6 and 86.7 ± 7.1; 118.9 ± 2.8 and 120.7 ± 2.7 and 78.4 ± 8.9 and 82.5± 5.8, respectively. Also, the hearing loss level in the sample was 2.4 ± 7.1 and 0 db, according to the intervention.
    Conclusion
    The results indicated the applicability of the programs. Therefore, without the need for an expert, a person can understand the sound exposure level during his performance. Thus, these tools, suitable personal protective equipment and continuous monitoring will lead to early detection of hearing loss in these groups.
    Keywords: Equivalent Sound Level, Hearing Loss, Temporary Threshold Shift, Iranian Professional Pop Singers
  • Seyyed Karim Bakhshiyan Tizabi, Rahman Panahi, Amin Khamachi Zadeh Charandabi, Alireza Heidarnia * Pages 37-43
    Background and Aims
    The aim of this study was to determine the effect of educational program implementation using mobile phone SMS service on knowledge and attitude towards self-care in type 2 diabetic patients.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental clinical trial was performed with 74 diabetes patients in Chabahar. Patients were selected through purposeful sampling and randomly divided into two groups of 37 person, intervention and control groups. The data collection tools were demographic, knowledge and attitude questionnaires. Educational text messages were sent to the intervention group on a daily basis for four weeks. Two months after the intervention, the questionnaires was completed by participants in both groups. Data were analyzed by SPSS software version 16 and Chi-square, independent t-test, paired t-test and Mann-Whitney test. All stages of the study were conducted according to moral standards.
    Results
    Although the demographic variables were consistent in both groups (P˃0.05), the mean scores of knowledge and attitude of the two intervention and control groups were not significantly different before the training (P>0.05). However, following desired education, the difference in mean of knowledge and attitude scores between two intervention and control groups was statistically significant (P<0.001).
    Conclusion
    The results indicated the effectiveness of educational intervention in improving the knowledge and attitude of patients through Sending SMS Educational Method (SSEM). Considering the advantages of this method, such as affordability and easy access, it is necessary to pay more attention.
    Keywords: Knowledge_Attitude_Type 2 Diabetes_Self-Care_SMS_Mobile Phone