فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1395)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نسرین آقاولی*، معصومه نژادعلی، مهناز قمی صفحه 1
    زمینه و اهداف
    تقاضای روز افزون آب زیرزمینی در ایران که با مشکل کم آبی و کمبود نزولات جوی مواجه است، با شدت در حال انجام است. مصرف آب آلوده به فلزات سنگین می تواند عوارض بهداشتی را در افراد ایجاد نماید. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آرسنیک، کادمیوم و سرب در منابع آب زیرزمینی منطقه شهراب و اطراف آن که مصارف آشامیدنی و کشاورزی زیادی دارند، انجام شده است.
    مواد و روش ها
    از 14 چاه که منبع تامین آب شرب روستایی منطقه شهراب بودند، نمونه برداری انجام شد. نمونه برداری با روش استاندارد انجام گرفت و پارامترهای میدانی pH، EC و Eh با دستگاه های پورتابل اندازه گیری شد. میزان فلزات سنگین با دستگاه ICP-MS تعیین شدند. تمام مراحل این تحقیق با رعایت موازین اخلاقی و پژوهشی انجام شد.
    یافته ها
    در کلیه نمونه ها میزان کادمیوم کمتر از 3 میکروگرم بر لیتر و میزان سرب بیشتر از 10 میکروگرم بر لیتر اندازه گیری شد که بیشتر از حد مجاز استاندارد آب آشامیدنی ایران است. در 3 نمونه میزان آرسنیک بیش از میزان توصیه شده استاندارد کشور یعنی 10 میکروگرم بر لیتر است.
    نتیجه گیری
    ضریب همبستگی بین فلزات آرسنیک و سرب و پارامترهای اصلی فیزیکوشیمیایی آب نشان داد که بین آنها و فلزات مورد بررسی همبستگی مثبت معنی داری مشاهده نگردید. غلظت فلزات سنگین در منابع آب زیرزمینی به عوامل متعددی وابسته است که از جمله می توان به نوع و میزان سموم مصرفی کشاورزی، شرایط اقلیمی منطقه، سطح سفره های زیرزمینی و زمین شناسی منطقه اشاره نمود. جهت تعیین دقیق منبع آلودگی احتیاج به مطالعات بیشتری می باشد.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، فلزات سنگین، آرسنیک، سرب، کادمیوم، شهراب
  • زهرا قاسم زاده، حانیه سادات سجادی، فرخنده سادات سجادی، گلنوش عقیلی*، محمد هادی صفحه 9
    زمینه و اهداف
    مرحله سوم طرح تحول نظام سلامت با ابلاغ کتاب ارزش نسبی خدمات و مراقبت های سلامت اجرایی شد. با توجه به تاثیر این کتاب بر عملکرد بیمارستان ها و مراکز آموزشی درمانی، مطالعه حاضر با هدف تعیین ومقایسه نشانگرهای آماری منتخب یک مرکز آموزشی درمانی قبل و بعد از اجرای مفاد این کتاب انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر، به صورت مقطعی در سال 1394 انجام شد. نشانگرهای آماری، با بررسی فرم های فعالیت مرکز و مراجعه به مدیریت آمار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، با کسب مجوز و رعایت اصل محرمانگی اطلاعات، جمع آوری و با نرم افزار آماری SPSS (ویرایش 17) تحلیل شد. مقایسه نشانگرها توسط آزمون های آماری برای نمونه های زوج شده انجام و در سطح معنی داری 0/05>P تحلیل شد.
    یافته ها
    ابلاغ کتاب ارزش نسبی، موجب افزایش معنادار در نشانگرهای درصد اشغال تخت، تخت روز اشغالی، میانگین مدت اقامت بیمار و تعداد مرگ و میر و کاهش معنادار در نشانگرهای فاصله چرخش تخت و چرخش اشغال تخت شد. در نشانگرهای میانگین تعداد بستری شدگان و ترخیص شدگان افزایش و در نشانگرهای تعداد مراجعین اورژانس و سزارین کاهش معنادار مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    اجرای کتاب مذکور، بر برخی از نشانگرها (درصد اشغال تخت، تخت روز اشغالی، تعداد سزارین) تاثیر گذار و بر دیگر نشانگرها (تعداد بستری شدگان، مراجعین سرپایی، مراجعین اورژانس، ترخیص شدگان و تعداد اعمال جراحی) بدون تاثیر بوده است. البته تعمیم نتایج مطالعه به سایر بیمارستان ها، نیازمند مطالعه گسترده تری می باشد.
    کلیدواژگان: تحول نظام سلامت، نشانگر آماری، مرکز آموزشی درمانی، ارزش نسبی خدمات و مراقبتهای سلامت، ایران
  • سجاد نصرالهی*، رضا علیمردانی، محمد شریفی، محمدرضا تقی زاده یزدی صفحه 17
    زمینه و اهداف
    اخیرا، شهرداری تهران اقدام به پیاده سازی سامانه ی یکپارچه مدیریت پسماند با رویکرد کمترین نشر آلایند ه های زیستی، کمترین هزینه و بیشترین بهره برداری از پتانسیل های موجود کرده است. هدف از این مطالعه بررسی هزینه های سرمایه گذاری ثابت و متغیر به همراه برآورد توابع هزینه ای و هزینه ی واحد زیرسامانه ها ی آن انتخاب گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، با هماهنگی سازمان مدیریت پسماند شهر تهران، از داده های ثبت شده مهر ماه 1393 تا آبان 1394 استفاده شد. ابتدا پسماند ورودی سالانه به هر زیرسامانه در بازه صفر تا 2 برابر نرخ ورودی به تعداد مساوی تقسیم و سپس میزان هزینه های سرمایه گذاری اولیه، عملیاتی و آینده با گرفتن نظرات کارشناسی تعیین شد، در نهایت از نرم افزار MATLAB نسخه 1.7 به منظور کدنویسی و تخمین توابع و ضریب همبستگی بین مقدار ورودی و مقدار هزینه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، زیرسامانه حمل و نقل با 43% بیشترین مقدار هزینه ها را به خود اختصاص داده است. پس از آن، پردازش با 23%، هضم بی هوازی با 12%، هضم هوازی با 9%، پسماندسوز با 7% و لندفیل با 6% در جایگاه بعدی قرار داشتند. همچنین استفاده از داده های واقعی با ظرفیت موجود به همراه داده های کارشناسی با ظرفیت فرضی نشان داد، تمام زیرسامانه ها دارای مقایس اقتصادی با ضریب همبستگی بالا می باشند.
    نتیجه گیری
    بنابراین، می توان نتیجه گرفت در سامانه مدیریت پسماند چنانچه جریان پسماند ها از دفن مستقیم به سمت سایر فن آوری های پردازش و دفن مانند تفکیک سازی مواد قابل بازیافت، هضم هوازی، هضم بی هوازی و پسماند سوزی هدایت شوند، مقدار قابل توجهی از هزینه ها کاسته خواهد شد.
    کلیدواژگان: پسماند جامد شهری، مدیریت پسماند، توابع ریاضی، هزینه عملیاتی، هزینه واحد
  • محمد فهیمی نیا، آزیتا انباز *، زهرا احمد لی، اکبر اسکندری، مریم سواد کوهی صفحه 36
    زمینه و اهداف
    از آنجایی که استقرار مدیریت سبز در راستای کاهش مصرف منابع مختلف، در سازمان ها و ارگان های مختلف جزء اولویت های دولت می باشد و مدیران، نقش کلیدی در اجرای برنامه مدیریت سبز دارند، این مطالعه با هدف سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد مدیران دانشگاه علوم پزشکی قم در خصوص مدیریت سبز انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر بر حسب هدف، یک تحقیق کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی- مقطعی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل 50 نفر از مدیران شاغل دانشگاه علوم پزشکی قم بود، جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه ایی، حاوی سوالات چهار قسمتی شامل سوالات دموگرافیک، آگاهی، نگرش و عملکرد، صورت گرفت. تمام مراحل این تحقیق با رعایت موازین اخلاقی و پژوهشی انجام شد. داده های حاصله با آزمون های T مستقل، ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمره مدیران در خصوص آگاهی 17/28± 97/04 (حداکثر نمره اکتسابی120)، نگرش 7/70 ± 32/60(حداکثر نمره اکتسابی40) و عملکرد 50 ± 29/86(حداکثر نمره اکتسابی40) می باشد، بر این اساس 82% مدیران نمره آگاهی، 70% نمره نگرش و 52% نمره عملکرد خوبی دارند. ارتباط معنی دار آماری بین آگاهی و متغیرهای دموگرافیک مطالعه مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، مدیران از آگاهی، نگرش و عملکرد نسبتا مناسبی در زمینه مدیریت سبز برخوردارند. البته اجرای نظام مدیریت سبز در سازمان ها علاوه بر ملزم بودن آگاهی و نگرش مناسب زیست محیطی مدیران و کارکنان، مستلزم تخصیص اعتبار و بودجه، تشکیل کارگروه های مدیریت سبز و آموزش و فرهنگ سازی در جهت اجرای برنامه های مدیریت سبز می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت سبز، سنجش آگاهی، نگرش، عملکرد مدیران، دانشگاه علوم پزشکی قم
  • علی محمد مصدق راد، مولود قربانی* صفحه 44
    زمینه و اهداف
    شناسایی موانع اجرای حاکمیت بالینی و اقدام برای رفع آنها به اجرای موفق حاکمیت بالینی کمک می کند. این پژوهش با هدف شناسایی موانع اجرای حاکمیت بالینی در بیمارستان های استان خوزستان در سال 1393 انجام شد.
    مواد و روش ها
    برای انجام این پژوهش بنیادی از یک پرسشنامه با روایی و پایایی بالا استفاده شد که موانع اجرایی حاکمیت بالینی در بیمارستان ها را در 5 محور موانع مدیریتی، فرهنگی، انسانی، فرایندی و ساختاری می سنجید. پرسشنامه ها توسط کارشناسان مسئول حاکمیت بالینی 40 بیمارستان استان خوزستان تکمیل شد. تحلیل داده ها، در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. ملاحظات اخلاقی نظیر جلب رضایت آگاهانه، محرمانه تلقی کردن اطلاعات شخصی شرکت کنندگان در پژوهش و بی طرفی پژوهشگر در این پژوهش رعایت شد.
    یافته ها
    میانگین موانع اجرایی حاکمیت بالینی در بیمارستان های استان خوزستان برابر با 2/92از 5 امتیاز بوده است. موانع ساختاری و موانع مدیریتی به ترتیب بیشترین و کمترین موانع را در اجرای حاکمیت بالینی ایجاد کردند. عدم مشارکت پزشکان در حاکمیت بالینی، کمبود منابع مالی برای اجرای حاکمیت بالینی و بروکراسی همراه با حاکمیت بالینی بیشترین مانع را در اجرای حاکمیت بالینی ایجاد کردند.
    نتیجه گیری
    مدیران بیمارستان ها قبل از اجرای تکنیک های مدیریت کیفیت مانند حاکمیت بالینی باید موانع موجود را برطرف کنند و ساختار و فرهنگ سازمانی مناسبی را برای تسهیل اجرای موفقیت آمیز حاکمیت بالینی ایجاد کنند. سیاستگذاران بهداشت و درمان باید با در نظر گرفتن ساختار و فرهنگ سازمانی و میزان بلوغ سازمانی کارکنان، مدل مناسب حاکمیت بالینی را برای این سازمان ها توسعه و برای اجرا پیشنهاد کنند.
    کلیدواژگان: حاکمیت بالینی، مدیریت کیفیت، موانع حاکمیت بالینی، بیمارستان
  • محسن سعدانی*، محمد مهدی امین، محمد امین کرمی، فهیمه تیموری، رضا قاسمی صفحه 57
    زمینه و اهداف
    هیدروکربن های آروماتیک علاوه بر تاثیرات سمی بر انسان، حیوان و گیاهان، می توانند در تولید مه دود فتوشیمیایی نیز موثر باشند، در نتیجه اندازه گیری آنها از نظر ارزیابی سلامت انسانها و همچنین اثرات زیست محیطی حایز اهمیت می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی کارایی روش Solid-Phase Microextraction برای اندازه گیری گاز بنزن، تولون و زایلن بوده است.
    مواد و روش ها
    نمونه بردارهای SPME در هولدرهای محافظ نمونه برداری قرار داده شده و به مدت 5 روز در هوای آزاد در مسیرهای نسبتا پرترافیک قرار گرفت. نمونه برداری در دو فصل انجام شده و در پایان هر دور نمونه برداری، نمونه ها جهت آنالیز به آزمایشگاه ارسال می گردید. علاوه بر روش فوق از روش پمپ و جاذب هم استفاده شده و غلظت گازهای بنزن، تولون و زایلن اندازه گیری شد. در انجام این طرح و استفاده از منابع، رعایت موازین اخلاقی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از نمونه برداری با SPMEبا نتایج به دست آمده از روش معمول با استفاده از جاذب وپمپ، آنالیز و مقایسه گردید. R2 نمودار مقایسه نتایج این دو روش برای بنزن، تولون و زایلن به ترتیب حدود 0/98، 0/9و 0/95 به دست آمد. اختلاف اندک مقدار اندازه گیری شده به صورتی بود که مقادیر غلظتهای پمپ و جاذب در بیشتر مواقع مقدار بالاتری را نشان می داد.
    نتیجه گیری
    مقایسه غلظتهای به دست آمده از دو روش، شباهت نسبی بین نتایج آنها را نشان می دهد و می توان گفت که استفاده از روش SPME هم می تواند، نتایج قابل اطمینانی از اندازه گیری گازهای بنزن، تولون و زایلن را ارایه دهد.
    کلیدواژگان: نمونه برداری غیر فعال، بنزن، تولون، زایلن
|
  • Nasrin Aghavali *, Masoume Nezhadali, Mahnaz Qomi Page 1
    Background And Aims
    The increasing demand for groundwater in Iran, which is facing water shortages and lack of rainfall, is intensively ongoing. Consumption of water contaminated with heavy metals may result in adverse health effects in people. The present study aimed to determine the amount of arsenic, cadmium and lead in groundwater resources of Shahrab and its surrounding areas having a lot of drinking and agricultural water uses.
    Materials And Methods
    A total of fourteen wells supplying rural drinking water in Shahrab area were sampled. Sampling was performed by standard methods. EC, pH and Eh were measured using a portable pH meter. Heavy metals concentration were also determined by ICP-MS. All stages of this research were conducted ethically.
    Results
    Cadmium concentrations were less than 3 µg/L in studied samples. However, lead concentrations were more than 10 µg/L, exceeding national drinking water standards in Iran. Furthermore, arsenic concentrations exceeded national standards (10 µg/L) in three sample.
    Conclusion
    A significant positive correlation was not observed between studied metals (arsenic and lead) and principal physicochemical parameters of water based on comparison between correlation coefficients. The concentration of heavy metals in groundwater resources is dependent on several factors, including the type and amount of agricultural pesticides, the region’s climatic conditions, the level of groundwater, and geology of region. Further studies are needed to determine the exact source(s) of contamination.
    Keywords: Drinking water, Heavy metals, Arsenic, Lead, Cadmium, Shahrab
  • Zahra Ghasem Zadeh, Haniye Sadat Sajadi, Farkhondeh Sadat Sajadi, Golnoosh Aghili *, Mohammad Hadi Page 9
    Background And Aim
    The third phase of health reform plan in Iran came into force since the announcement of the book named value of the notification. Due to the influence of this book on hospitals performance, this study aimed to determine and compare the selected statistical indicators of a teaching hospital before and after the implementation of the contents of this book.
    Materials And Methods
    The present cross-sectional descriptive-analytical study was conducted in 2015. Data (statistical indicators) were collected, with the permission and considering the confidentiality of information, through reports review and on-site visiting and analyzed using SPSS (version 17) software. The comparison of selected indicators between paired samples were performed. Correlations were considered significant at α=0.05.
    Results
    Announcement of the value of the notification book resulted in a statistically significant increase in bed occupancy ratio, occupied bed day, average length of stay, and number of hospital death and also a significant decrease of bed turnover interval and rate. Furthermore, a significant increase of inpatients and outpatients visits and significant decrease of emergency visits and caesarean were also observed.
    Conclusion
    Implementation of the aforementioned book significantly affected some statistical indicators (bed occupancy ratio, occupied bed day, and caesarian), but it has no significant effect on other statistical indicators (inpatients and outpatients visits, emergency visits and number of surgeries). However, extending the results of this study to other hospitals requires more extensive studies.
    Keywords: Health reform, statistical indicator, hospital, the relative value of health care, Iran
  • Sajad Nasrollahi-Sarvaghaji *, Reza Alimardani, Mohammad Sharifi, Mohammad Reza Taghizadeh Yazdi Page 17
    Background And Aims
    The municipality of Tehran has recently attempted to implement the integrated waste management system (IWMS) with the approach of minimizing environmental emissions, the lowest cost and the maximum utilization of existing potential. The present study set out with the aim of assessing the fixed and variable investment costs along with estimating the cost functions of its subsystems.
    Materials And Methods
    Recorded data from September to October in 2014- 2015 were used, making arrangements well in advance. The annual waste input to each subsystems of IWMS was firstly divided into 0 to twice of input ratio. The amount of fixed and variable investment costs along with future costs were then determined considering experts’ opinions. Finally, MATLAB software version 7.1 was used in order to coding, estimating cost functions, and determining the correlation coefficient (R2) between the input and cost values.
    Results
    The results showed that transportation subsystem allocated the maximum amount of costs (43%). Processing (23%), anaerobic digestion (12%), aerobic digestion (9%), landfilling (7%), and incineration (6%) were ranked in the next positions, respectively. Furthermore, using actual cost data based on existing capacity as well as peer reviewed experts’ data with theoretical capacity indicated that all subsystems had economic scale with high correlation coefficients.
    Conclusion
    It is concluded that directing the waste flow from burial site to other waste processing technologies such as separation of recyclable materials, aerobic digestion, anaerobic digestion, and incineration would result in a significant reduction in the total amount of costs.
    Keywords: Municipal solid waste, Waste management, Mathematical Functions, Operating cost, Unit cost
  • Mohammad Fahiminia, Azita Anbaz*, Zahra Ahmadli, Akbar Escandari, Maryam Savadkouhi Page 36
    Background And Aims
    The establishment of green management to reduce the consumption of resources is now a high priority for the government. Organizational managers play a key role in the implementation of green management plans. The present study was, therefore, aimed to assess the knowledge, attitude and practice of managers in Qom University of Medical Sciences towards green management.
    Materials And Methods
    According to the aim of study, the present research is considered as an applied crosssectional study. A questionnaire survey consisting of 50 managers of Qom University of Medical Sciences was performed to evaluate their knowledge, attitudes, and practices towards green management, as well as their demographic factors. All stages of research were conducted ethically. Data were analyzed with independent t-test, ANOVA, and Pearson correlation coefficient using SPSS software.
    Results
    The results of this study showed that the managers mean scores on knowledge, attitude, and performance were 97.04 ±17.28, 32.60 ±7.70, and 29.86±50, respectively. The respective attributable maximum scores acquired were 120, 40, and 40. The data analyzed suggests, therefore, that about 82% of managers had a good (positive) knowledge, and 70% positive attitude to take part in green management plans. However, only around 52% of respondents preferred to take practices about green management. Furthermore, there was no statistically significant relationship between the knowledge and demographic variables in this study.
    Conclusion
    This study found that managers had a relatively good knowledge, attitude and practice to green management. It should also be noted that besides a proper environmental knowledge and attitude, the implementation of green management system requires the allocation of credit and funding, formation of green management committee, as well as training and cultural programs.
    Keywords: Green management, Manager's knowledge, attitude, practice, Qom University of Medical Sciences
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Moloud Ghorbani * Page 44
    Background And Aim
    Identification and removal of the barriers of putting clinical governance into practice facilitate its successful implementation. This study aimed to identify the barriers of clinical governance implementation in Khozestan province hospitals in 2014.
    Materials And Methods
    A valid and reliable questionnaire was used for conducting this descriptive cross-sectional study. The questionnaire assessed five issues including managerial, cultural, human resource, procedural, and structural barriers of clinical governance. Questionnaires were completed by clinical governance officers in 40 hospitals of Khuzestan province. All statistical analyses )descriptive and analytical( were done using SPSS. Ethical issues such as informed consent, confidentiality of information and researchers’ objectivity were all considered.
    Results
    The mean score of clinical governance implementation barriers in studied hospitals was 2.92 out of 5. Structural and managerial barriers were respectively the most and least barriers of clinical governance implementation. Lack of doctors’ involvement in clinical governance, insufficient financial resources for implementing clinical governance and the bureaucracy involved in clinical governance had created the greatest obstacle in implementing clinical governance.
    Conclusion
    Hospital managers should overcome the barriers of quality management techniques such as clinical governance before implementing these techniques. In addition, they have to create an appropriate structure and organizational culture in order to facilitate the successful implementation of clinical governance. Besides, health policy makers should develop an appropriate clinical governance model considering the structure and organizational culture of the hospitals.
    Keywords: Clinical governance, Quality management, Barriers of clinical governance implementation, hospital
  • Mohsen Sadani *, Mohammad Mehdi Amin, Mohammad Amin Karami, Fahime Teimouri, Reza Ghasemi Page 57
    Background And Aims
    Besides toxic effects on human, animals and plants, aromatic hydrocarbons may also be effective in the formation of photochemical smog. The measurement of these hydrocarbons, therefore, play a prominent part in evaluating their health and environmental impacts. The purpose of this study was to compare pump and adsorption sampling method with solid phase microextraction (SPME) to investigate changes in the concentration of benzene, toluene, and xylene (BTX).
    Materials And Methods
    SPME samplers in sampling protective holders were placed in ambient air at a relatively high traffic routes for 5 days. Sampling was carried out in two seasons. Samples were analyzed at the end of sampling period. In addition, pump and adsorption sampling method was also used to measure the concentrations of benzene, toluene, and xylene. Ethical issues were all considered in conducting the study and citation.
    Results
    The obtained results in solid phase microextraction sampling method were compared with those obtained using the conventional pump and adsorbent method. Correlation coefficients (R2) between these methods were 0.98, 0.9 and 0.95 for benzene, toluene, and xylene, respectively. The results obtained with pump and adsorption method showed a higher values in general.
    Conclusion
    The comparison between obtained results with these methods indicates a relatively similar values. It may be concluded that SPME sampling method can also present reliable results for the measurement of benzene, toluene and xylene concentrations in the ambient air.
    Keywords: Passive sampling, SPME, Benzene, Toluene, Xylene