فهرست مطالب

پرستار و پزشک در رزم - سال نهم شماره 31 (تابستان 1400)

مجله پرستار و پزشک در رزم
سال نهم شماره 31 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه اخلاقی، سید حمید ذوالجلالی مقدم*، رضا شمس آبادی، مرتضی طالبی، حوریه باقری، علی اکبر ثمری، عماد پروانه اول صفحات 6-21
    مقدمه

    امروزه ویروس کرونا تمام مرزهای بین‌ الملی را در نوردیده و ظهور این ویروس ناشناخته، زندگی و سلامت میلیون‌ها انسان را تحت تاثیر قرار داده است. شیوع ویروس کرونا در جهان افزون بر اثرگذاری بر تمامی ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی موجب ایجاد تاثیرات روانشناختی فراوان بر جوامع درگیر شده است. 

    روش کار

    مقالات منتشرشده در پایگاه‌ های اطلاعاتی Web of sience،pubmed ،Magiran Scopus ،Embase ،Google Scholar ،Science direct ،ProQuest و Scopus مورد بررسی قرار گرفتند. واژگان مورد جستجو شامل شامل ویروس کرونا، اختلالات روانشناختی، استرس، اضطراب، افسردگی، وسواس، سلامت روانی و غیره بوده که در داده های پایگاه ‌های اطلاعاتی ذکر شده در فاصله زمان سال‌ های 1399-1398 (2020-2019) مورد جستجو قرار گرفتند. در مجموع 65 مقاله، یافت شد که با حذف موارد مشابه، براساس معیارهای ورود و با استناد به گزارشات به روز شده، در نهایت 23 مقاله وارد مطالعه گردید.

    یافته ها

    یکی از مهم‌ترین تبعات همه‌گیری بیماری ویروس کرونا عوارض روانشناختی به جا مانده از آن است. فاکتورهای نگرانی در ارتباط با خطر ابتلای بیماری، وضعیت آینده شغلی و منابع درآمدزایی افراد و خانواده‌ها و همچنین دوران طولانی قرنطینه‌ی خانگی در بروز علایم روانشناختی در عموم مردم تاثیر گذار بودند.

    نتیجه‌ گیری

     سطح اضطراب ایجاد شده در دوران همه گیری ویروس کرونا به طور معنی‌داری تاثیر منفی بر خودکارآمدی و کیفیت سطح زندگی افراد داشت. شناسایی عواملی که موجب به خطر افتادن سلامت روانشناختی در افراد مختلف جامعه می‌شود ضروری است تا با استفاده از شیوه‌های مناسب درمانی بتوان سلامت روان افراد را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، پیامدهای روانشناختی، استرس، اضطراب، گروه های حساس
  • یزدان احمدی*، زهرا سرافراز، مریم شریعت زاده، همایون ملکی، رضا مومن، فرشاد نادری، فرشید الازمنی صفحات 22-31
    مقدمه

    دستگاه گوارش در شیوع بیماری های ویروسی ممکن است به عنوان یک مسیر انتقال عفونت، جدا از دستگاه تنفسی عمل نماید. پنومونی کووید 19 یک بیماری بسیار عفونی مسری است. داده های فزاینده ای وجود دارد که نشان می دهد مبتلایان کووید 19 می توانند علایم دستگاه گوارش را نشان دهند. مطالعه کنونی با هدف بررسی امکان ابتلا به کووید 19از طریق مواد دفعی دستگاه گوارش تحتانی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه ی حاضر از نوع مطالعه مرور سیستماتیک می باشد که با استفاده از  کلید واژگان انگلیسی Gastrointestinal, Endoscopy, SARS-CoV-2, COVID-19  در پایگاه های بین المللی خارجی  Pub Med , Science Direct, Google scholar بین ماه های ژانویه تا می 2020 میلادی انجام گردیده است. جستجوی کلی برای منابع مرتبط، 474 مقاله بود و در نهایت 22 مقاله انتخاب گردید.

    یافته ها

     اگرچه کووید 19 غالبا سبب علایم تنفسی می شود؛ اما تظاهرات دستگاه گوارش ممکن است تنها علایم اولیه، در برخی از بیماران مبتلا به کووید 19 باشد. شواهد در حال ظهور، تداوم RNA ویروس سارس-کووید-2 را در نمونه های مدفوع حتی بعد از آزمایش منفی نمونه های تنفسی نشان می دهد و احتمالا دستگاه گوارش  می تواند یک مسیر بالقوه برای انتقال عفونت کووید 19 باشد.

    نتیجه گیری

    ما توصیه می کنیم قبل از انجام آندوسکوپی تحتانی، آزمایش RT-PCR  مدفوع گرفته شود؛ حتی در مواردی که RT-PCR  تنفسی منفی شده باشد که می تواند در دستورالعمل های کمیسیون های بهداشتی به عنوان یک استاندارد در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: دستگاه گوارش، آندوسکوپی، کووید 19، سارس-کووید-2
  • مرجان میرزایی، پیمان حسنی ابهریان*، فرحناز مسچی، مهرداد ثابت صفحات 32-45
    مقدمه

    در سال های اخیر روند پیشروی به سمت سالمندی در ایران بسیار پرسرعت بوده است. سالمندی باعث تغییر در عملکردهای شناختی و حرکتی و بروز اختلال در فعالیت روزمره سالمندان می شود، بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی مبتنی بر نرم افزار ریهاکام بر بهبود عملکرد شناختی سالمندان شهر مشهد بود.

    روش کار

    این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. ابتدا از سالمندان داوطلب، تست های ادن بروک (جهت غربالگری عملکردهای شناختی و حذف افراد مبتلا به زوال عقل) و مصاحبه ساختار یافته اسکید گرفته شد و بر اساس نتایج بدست آمده، 30 سالمند 60 سال به بالا انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه مساوی آزمایش و کنترل گمارده شدند. مداخله برای توانبخشی شناختی با استفاده از نرم افزار ریهاکام به صورت جلسات 45دقیقه ای روزانه و به مدت دو هفته متناوب اجرا شد. متغیرهای وابسته در دو نوبت پیش آزمون و پس آزمون توسط آزمون های جایگزینی نماد و ارقام، فراخنای ارقام برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل از لحاظ حافظه کاری و سرعت پردازش اطلاعات و توجه و تمرکز تفاوت معنی داری وجود دارد (0/001>p).

    نتیجه گیری

     توانبخشی شناختی مبتنی بر نرم افزار ریهاکام باعث بهبود عملکرد شناختی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است و جزو درمان های سودمند در این زمینه بوده و می تواند جزو درمان های مفید و کاربردی در این زمینه باشد

    کلیدواژگان: حافظه کاری، سرعت پردازش اطلاعات، توجه و تمرکز، سالمندان، نرم افزار ریهاکام
  • پیمان کریمی گودرزی، مسیح صبوری، ساسان زندی اصفهان* صفحات 46-55
    مقدمه

    طب سنتی یکی از شاخه های غنی پزشکی در ایران و جهان است. گیاه غاز یاقی از گیاهان دارویی و بومی غرب ایران می باشد. در مدت 8 سال دفاع مقدس، رزمندگان اسلام در کرمانشاه، برای تسریع در انعقاد خون زخم های جنگی از این گیاه استفاده می کرده اند. با توجه به این که گیاه غاز یاغی بومی منطقه ی غرب کشور است و این منطقه از لحاظ استراتژیک از اهمیت بالایی برخوردار است؛ در این مطالعه اثرات ضد خونریزی گیاه غاز یاقی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    در این طرح از عصاره ی الکلی 5 و 10 درصد برگ گیاه و برای بررسی شاخص های انعقادی بر روی نمونه خون 10 نفر مرد سالم با رده ی سنی 24-23 سال در محیط آزمایشگاه از تست های زمان پروترومبین (PT)، زمان نسبی ترومبوپلاستین فعال شده (APTT) و زمان انعقاد (CT) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد که گیاه غاز یاغی در هر دو غلظت 5 و 10 درصد اثرات تسریع در روند انعقاد خون دارد (p-value<0/05)، ولی تفاوت معناداری بین دو غلظت 5 و 10 درصد وجود ندارد (P-Value>0.05) .

    نتیجه گیری

    گیاه غاز یاقی دارای اثرات ضد خونریزی می باشد. پیشنهاد می شود این نتایج در تولید یک پلاستر یا پانسمان آماده جهت تسریع در جلوگیری از خونریزی های ناشی از زخم های جنگی توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران استفاده گردد. بدست آوردن بهترین غلظت ضد خونریزی نیازمند مطالعات تکمیلی است.

    کلیدواژگان: غاز یاقی، انعقاد خون، زخم جنگی
  • کوثر عظیمی*، بتول احدی، مهرانگیز پیوسته گر، روشنک خدابخش صفحات 56-63
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سیستم بازداری رفتاری و قربانی شدن با بدریخت انگاری بدن از طریق میانجی گری تحریفات شناختی بین فردی انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود که از طریق تحلیل مسیر انجام شد. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان مقطع متوسطه در سال تحصیلی 1398-1399 شهر تهران بود. تعداد 364 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و با مقیاس اصلاح شده وسواس فکری-عملی ییل براون، مقیاس تحریف های شناختی بین فردی، مقیاس قربانی شدن مرادی خرده مقیاس سیستم بازداری رفتاری مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مسیر نشان داد سیستم بازداری رفتاری، قربانی شدن و تحریفات شناختی بین فردی با بدریخت انگاری بدن رابطه مستقیم و مثبت دارند و تحریفات شناختی بین فردی نقش واسط ه ای معناداری بین سیستم بازداری رفتاری، قربانی شدن و نشانگان بدریخت انگاری بدن دارد.

    نتیجه گیری

     سیستم بازداری رفتاری، قربانی شدن و تحریفات شناختی بین فردی در بدریخت انگاری بدن دانش آموزان نقش دارند. این نتایج در طراحی برنامه های مشاوره ای و درمانی برای دانش آموزان قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: تحریفات شناختی بین فردی، سیستم بازداری رفتاری، قربانی شدن، بدریخت انگاری بدن
  • مهدی محمدی کانسبی*، لیدا جراحی، پیام سیادت، محمدرضا کرامتی، جلال زمان صفحات 64-75
    مقدمه

    سپسیس را می توان به عنوان یک پاسخ التهابی سیستمیک به عفونت ها تعریف کرد. پارامترهای مختلفی که در تشخیص سپسیس مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از: تعداد پلاکت (PLT)، حجم متوسط ​​پلاکت (MPV)، پروتئین واکنشی (CRP) C، نسبت نوتروفیل به لنفوسیت (NLR)، کشت خون و غیره می باشد.

    روش کار

     در بررسی سیستماتیک و متاآنالیز حاضر، جستجوی جامع بخش جستجوی پیشرفته در پایگاه های اطلاعاتی مختلف از جمله SCIENCE DIRECT، SCOPUS، COCHRANE LIBRARY، EMBASE و PUBMED انجام شد. مقالات با عناوین مرتبط بررسی شد. مطالعات استخراج شده به جنسیت، سن، و مقالات مروری محدود نشد.

    یافته ها

     در این مرور سیستماتیک و متاآنالیز، داده های 1246 بیمار و 1125 کنترل از مقالات اصلی/آزمایی جمع آوری شد. همه بیماران مبتلا به سپسیس اثبات شده ثبت شدند و جمعیت شاهد سالم بودند. گروه بیمار به دو گروه جداگانه نوزادان و کودکان بزرگسال تقسیم می شود. این تقسیم بندی برای گروه کنترل نیز انجام شده است.

    نتیجه گیری

     تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که عفونت و سپسیس ممکن است اثرات تقریبا یکسانی بر پارامترهای خون در نوزادان و کودکان بزرگسال داشته باشد. نتایج مطالعه MPV در گروه نوزادان نشان داد که این پارامتر در نوزادان سپتیک نسبت به گروه شاهد افزایش بیشتری داشت (95%CI= ، 00001/0 p-value <، 86/0Chi2= در بیماران نوزاد). اما این شاخص برای گروه کنترل افزایش جزیی داشت. بررسی تغییرات تعداد پلاکت نشان داد که هر دو گروه بیماران (نوزادان و کودکان بزرگسال) نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری نشان دادند (95%CI= ، 01/0p-value<، 01/36 Chi2= در کودکان بزرگسالان) و (95%CI= ، 0002/0p-value<، 74/0Chi2= در بیماران نوزاد). در موارد سپسیس شدید به دلیل افزایش مصرف گلبول های سفید خون در مبارزه با عفونت، این سلول ها به میزان قابل توجهی کاهش می یابد (نوزادان و کودکان بزرگسالان) (95%CI= ،2/0p-value= ،01 01 94/27 Chi2= در کودکان بزرگسال) و (95%CI= ، 65/0p-value=، 20/3 Chi2= در نوزادان).

    کلیدواژگان: سپسیس، پارامترهای خون، تعداد پلاکت، میانگین حجم پلاکت، گلبول سفید
  • اسماعیل حیدرانلو*، علی مرادی، سعید قاسمی، مهدی سالاری، مریم خلیلی، همایون ملکی صفحات 76-83
    مقدمه

    با توجه شیوع بالای نارسایی مزمن کلیه و همودیالیز و اپیدمی کرونا، بیماران همودیالیزی استرس و نگرانی زیادی در مورد انجام همودیالیز در بیمارستان داشتند لذا این پژوهش با هدف تعیین میزان اضطراب و افسردگی در بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به یک بیمارستان نظامی در اپیدمی کرونا انجام گردید.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی است که جامعه آماری آن 250 نفر از بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به یک بیمارستان نظامی در تهران، جهت انجام همودیالیز از تاریخ 5 آذر سال1399 تا 5 اردیبهشت سال 1400 در اپیدمی کرونا مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات، یک چک لیست محقق ساخته بود که طی مصاحبه حضوری با بیماران همودیالیزی در بخش دیالیز و با استفاده از پرونده پزشکی آن ها تکمیل شد و برای بررسی میزان اضطراب و افسردگی از پرسشنامه مقیاس بیمارستانی اضطراب و افسردگی (HADS) استفاده شد، سپس با استفاده از نرم افزار SPSS 22، آنالیز و تجزیه و تحلیل اطلاعات آماری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که در دوران شیوع کرونا بین سال های تحت دیالیز بودن و نمره اضطراب، رابطه ی معکوس و بین سال های تحت دیالیز بودن و نمره افسردگی، رابطه ی مستقیم وجود دارد. همچنین بین سن بیماران و نمره افسردگی، رابطه معکوس و بین تاهل و نمره افسردگی نیز رابطه مستقیم وجود دارد.

    نتیجه گیری

    حمایت خانواده و جامعه و اختصاص منابع مالی و انسانی و افزایش سطح آگاهی بیماران و خانواده هایشان در ارتقای بهداشت روانی بیماران همودیالیزی می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: اپیدمی کرونا، اضطراب، افسردگی، بیماران همودیالیزی
  • حسین جاوید نمین، محمد قمری* صفحات 84-91
    مقدمه

    وجود 8 سال جنگ تحمیلی در ایران موجب شده است که گروه قابل توجهی از رزمندگان و جانبازان به علایم اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) دچار شود.

    روش کار

    این پژوهش کاربردی با طرح نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل در سال 1397-1396 در بیمارستان روانپزشکی صدر شهر تهران انجام شد و تعداد 30 نفر از جانبازان مبتلا به (PTSD) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایش، 14 جلسه تحت درمان شناختی-رفتاری قرار گرفتند و تحلیل کوواریانس تک متغیر در مورد آن ها انجام شد.

    یافته ها

    پس از تعدیل نمرات پیش آزمون تفاوت بین دو گروه آزمایش و کنترل معنی دار بود بر اساس تحلیل کوواریانس یک راه بر روی نمره کل افراد در متغیر تاب آوری بین گروه کنترل و آزمایش تفاوت معنی داری وجود داشت F(8/227) (p .

    نتیجه گیری

    این مداخله نشان داد که درمان شناختی-رفتاری موجب افزایش تاب آوری در جانبازان شده (PTSD) است.

    مقدمه

    وجود 8 سال جنگ تحمیلی در ایران موجب شده است که گروه قابل توجهی از رزمندگان و جانبازان به علایم اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) دچار شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، اختلال استرس پس از سانحه، تاب آوری
  • راهب جعفری*، منصور بیرامی صفحات 92-102
    مقدمه

    اختلال نقص‌توجه/بیش‌فعالی یکی از اختلالات شایع دوران کودکی می‌باشد. پژوهش حاضر نیز با هدف اثربخشی نوروتراپی بر کاهش تکانش‌گری و تصمیم‌گیری پر خطر در دانش آموزان پسر دبیرستانی با نشانه‌های نقص‌توجه/بیش‌فعالی انجام شد.

    روش‌کار

    طرح پژوهش حاضر به صورت نیمه آزمایشی با دو گروه آزمودنی بود که در سال تحصیلی 98-1397 انجام شد. نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 30 آزمودنی بود، بدین صورت که یک گروه 15 نفره شامل افراد مبتلا به نشانگان اختلال نقص‌توجه/بیش‌فعالی و 15 نفر در گروه پلاسیبو بودند، یعنی افرادی که مبتلا به نشانگان اختلال فوق هستند اما مداخله‌ای که برای آن ها صورت گرفت واقعی نبود. ابزار پژوهش شامل دستگاه نوروفیدبک، آزمون بازداری پاسخ برو-نرو، آزمون خطرپذیری بادکنکی و پرسشنامه نشانگان نقص‌توجه/بیش‌فعالی افراد بالغ بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شد.

    یافته‌ ها

    تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین نمره های پیش‌آزمون و پس‌آزمون گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود داشت(p<0/01) ، به نحوی که نوروتراپی باعث کاهش تکان‌گری و تصمیم‌گیری پر خطر در افراد مبتلا به نشانگان اختلال نقص‌توجه/بیش‌فعالی شده است.

    نتیجه ‌گیری

    با توجه به تاثیرات مثبت این روش بر کاهش تکانش‌گری و تصمیم‌گیری پرخطر افراد مبتلا به اختلال نقص‌توجه/بیش‌فعالی، این مطالعه نشان داد که نوروتراپی می تواند به عنوان یک روش موثر برای دستیابی به عملکرد بهینه در افرادی که اختلال نقص‌توجه/بیش‌فعالی دارند می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: نوروتراپی، تکانشگری، تصمیم گیر پرخطر، شناخت، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
|
  • Fatemeh Akhlaghi, Seyed Hamid Zoljalali Moghaddam*, Reza Shamsabadi, Morteza Talebi, Hourieh Bagheri, AliAkbar Samari, Emad Parvaneh Aval Pages 6-21
    Introduction

    Today, the corona virus has crossed all international borders and the emergence of this unknown virus has affected the lives and health of millions of people. The spread of coronavirus in the world, in addition to affecting all political, economic and social dimensions, has caused many psychological effects on the communities involved.

    Methods

    Published papers in Web of sience، pubmed، Magiran Scopus، Embase، Google Scholar، Science direct، ProQuest and Scopus databases were reviewed. Search items have included corona virus, psychological disorders, stress, anxiety, depression, obsessive-compulsive disorder, mental health, etc. which searched in the mentioned databases in the period of 2019-2020. A total of 65 papers were found in which by eliminating similar cases, based on inclusion criteria and citing updated reports, finally 23 article were included in the study.

    Results

    One of the most important consequences of the epidemic of coronavirus is its psychological effects. Concern factors related to the risk of disease, future employment status and sources of income for individuals and families, as well as the long period of home quarantine were influential in the development of psychological symptoms in the general public.

    Conclusion

    The level of anxiety created during the corona virus epidemic had a significant negative effect on self-efficacy and quality of life. Identifying the factors that endanger the mental health of different people in the community is essential to improve the mental health of people using appropriate treatment methods

    Keywords: Coronavirus, Psychological consequences, Stress, Anxiety, Sensitive groups
  • Yazdan Ahmadi*, Zahra Sarfaraz, Maryam SHARIATZADEH, Homayoun Maleki, Mehdi Akbarzadeh, Farshad Naderi, Farshid Al-Azmani Pages 22-31
    Introduction

    Gastrointestinal tract may act as a transmission route of infection apart from the respiratory tract in the spread of viral diseases. Covid pneumoniae 19 is a highly contagious infectious disease. There is growing evidence that patients with Covid 19 can develop gastrointestinal symptoms. The present study was performed to investigate the possibility of Covid 19 infection through the lower gastrointestinal tract.

    Methods

    The present study is a systematic review study using the English keywords Gastrointestinal, Endoscopy, SARS-CoV-2, COVID-19 in the international international databases Pub Med, Science Direct, Google scholar from January to May 2020. AD is done. The total search for related resources was 474 articles and finally 22 articles were selected.

    Results

    Although Covid 19 often causes respiratory symptoms; But gastrointestinal manifestations may be just the first sign in some patients with Covid. Emerging evidence suggests persistence of SARS-Covid-2 virus RNA in fecal samples even after a negative breath test, and the gastrointestinal tract may be a potential route for transmission of Covid-19 infection.

    Conclusion

    We recommend that RT-PCR be performed before lower endoscopy; Even in cases where respiratory RT-PCR is negative, it can be considered as a standard in the guidelines of health commissions.
    Keywords: Gastrointestinal tract, Endoscopy, Covid 19, SARS-Covid-2

    Keywords: Gastrointestinal, Endoscopy, SARS-CoV-2, COVID-19
  • Marjan Mirzaei, Peyman Hasani Abharian*, Farahnaz Meschi, Mehrdad Sabet Pages 32-45
    Introduction

    In recent years, the trend towards aging in Iran has been very rapid. Since aging causes changes in cognitive and motor functions and disruption in the daily activities of the elderly, so the aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive rehabilitation based on Rehacom software on improving cognitive function in the elderly in Mashhad.

    Methods

    The method of this research was quasi-experimental pre-test-post-test with control and follow-up groups. Initially, volunteer seniors received ACE-R (to screen for cognitive function and eliminate people with dementia) and SCID structured interview. Based on the results, 30 elderly people aged 60 years and older were selected and randomly assigned to two equal experimental and control groups. The intervention for cognitive rehabilitation was performed using RehaCom software in 45-minute daily sessions for two consecutive weeks. The tools used in this study included SDMT, Digit Span and IVA tests that people answered their questions in the pre-test and post-test. Data analyzed using repeated measure analysis of variance.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of working memory, information processing speed and attention and concentration (p <0.001).

    Conclusion

    Cognitive rehabilitation based on RehaCom software has improved the cognitive performance of the experimental group compared to the control group and is one of the useful therapies in this field and can be one of the useful and practical therapies in this field.

    Keywords: Working memory, Information processing speed, Attention, concentration, Seniors, Rehacom software
  • Peyman Karimi Goodarzi, Masih Saboori, Sasan Zandi Esfahan* Pages 46-55
    Introduction

    Traditional medicine is one of the rich branches of medicine in Iran and the world. Falcaria vulgaris is one of the medicinal and native plants of the western region of Iran. It is used in traditional medicine to accelerate the prevention of bleeding and heal skin wounds. War wounds are usually accompanied by tissue damage and bleeding. During eight years of holy defense, Iranian warriors in Kermanshah used this plant to accelerate the blood clotting of war wounds. Considering that Falcaria vulgaris is native to the western region of the country and this region is of great strategic importance, in this study, the anti-bleeding effects of this plant were investigated.

    Methods and Materials

     In this project, 5% and 10% alcoholic extracts of plant leaves were used. Prothrombin time (PT), activated partial thromboplastin time (APTT), and coagulation time (CT) tests were used to evaluate coagulation indices on the blood samples of 10 healthy men aged 23-24 years in the laboratory.

    Results

    The results showed that Falcaria vulgaris in both concentrations of 5 and 10% had accelerating effects on blood coagulation (p<0.05), but there was no significant difference between the two concentrations (p> 0.05).

    Discussion

    Falcaria vulgaris has anti-bleeding effects. It is suggested that these results be used in the production of a plaster or dressing to accelerate the prevention of bleeding from war wounds by the Army of the Islamic Republic of Iran. Achieving the best anti-bleeding concentration requires further studies.

    Keywords: Falcaria vulgaris, Blood Coagulation, War Wounds
  • Kowsar Azimi*, Batool Ahadi, Mehrangiz Paivastegar, Roshanak Khodabakhsh Pages 56-63
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the relationship between behavioral inhibition system, victimization and reward experience and body dysmorphic with mediating role of interpersonal cognitive distortions. The research method was descriptive – correlational which was done through path analysis.

    Methods

    The study population consisted of high school students in academic year of 2019-2020 in Tehran. 364 participants were selected via multistage cluster random sampling method and were assessed with Yale- Brown obsessive compulsive scale modified for body dysmorphic disorder (BDD- YBOCS), behavioral inhibition subscale (BIS), Moradi victimization scale and interpersonal cognitive distortions scale(ICDS).

    Results

    The result of path analysis showed behavioral inhibition system, victimization and interpersonal cognitive distortions had a positive and direct relationship with body dysmorphic. Also the results indicated that interpersonal cognitive distortions play a significant mediating role on the relationship between behavioral inhibition system, victimization, and body dysmorphic symptoms.

    Conclusion

    behavioral inhibition system, victimization, and interpersonal cognitive distortions play a role in students’ body dysmorphic. The result can be used to design counseling and therapeutic program for students.

    Keywords: Behavioral inhibition System, body dysmorphic symptoms, interpersonal cognitive Distortions, Victimization
  • Mehdi Mohammadi Kanesbi*, Lida Jarahi, Payam Siadat, MohammadReza Keramati, Jalal Zaman Pages 64-75
    Introduction

    Sepsis can be defined as a systemic inflammatory response to infections. Various parameters used in the diagnosis of sepsis include platelet count (PLT), mean platelet volume (MPV), C reactive protein (CRP), neutrophil to lymphocyte ratio (NLR), blood culture, etc.

    Methods

    In the present systematic and meta-analysis review, a comprehensive search of the Advanced Search section was performed on various databases, including SCIENCE DIRECT, SCOPUS, COCHRANE LIBRARY, EMBASE, and PUBMED. Articles with related titles were checked. Extracted studies were not limited to gender, age, and review articles.

    Results

    In this systematic and meta-analysis review, the data of 1246 patients and 1125 controls were collected from the original/trial articles. All patients were registered with proven sepsis and the control population were healthy. The patient group is divided into two separate groups of infants and children-adults. this division has also been made for the control group.

    Conclusion

    Data analysis showed that infection and sepsis may have approximately the same effects on blood parameters in both neonates and children-adults. The results of MPV study in the neonatal group showed that this parameter had a greater increase in septic neonates than the control group (CI: 95%, P. value <0.00001, Chi2: 0.86 in neonatal patients). However, this index had a slight increase for the control group. The study of platelet count changes showed that both groups of patients (infants and children-adults) showed a significant decrease compared to the control group (CI: 95%, P = 0.01, Chi2 = 36.01 in children-adults) and (CI: 95%, P. value = 0.0002, Chi2 = 0.74 in neonatal patients). in cases of severe sepsis is due to increased consumption of white blood cells in the fight against the infection, these cells are significantly reduced. (Infants and children-adults) (CI: 95%, P Value: 0.2, Chi2 = 27.94 01 01 in children-adults) and (CI: 95%, P value: 0.65, Chi2 = 3.20 in infants).

    Keywords: Sepsis, Blood parameters, Platelet count, Mean platelet volume, White Blood Cell
  • Esmail Heidaranlu*, Ali Moradi, Saeed Ghasemi, Mehdi Salari, Maryam Khalili, Homayon Maleki Pages 76-83
    Introduction

    Due to chronic renal failure and hemodialysis and covid-19 epidemic, hemodialysis patients have a lot of stress and anxiety about performing hemodialysis in the hospital. This study was performed to determine the level of anxiety and depression in patients with hemodialysis in the coronary epidemic.

    Methods

    This is a cross-sectional study which 250 hemodialysis patients referred to one military Hospital at Tehran for hemodialysis were examined in the covid-19 epidemic from 25 November 2020 to 5 April 2021. The data collection tool was a researcher-made checklist that was completed during face-to-face interviews with hemodialysis patients in the dialysis ward and using their medical records and to evaluate the level of anxiety and depression, the Hospital Anxiety and Depression Scale questionnaire (HADS) was used. Then, using SPSS22 software, statistical data analysis was performed.

    Results

    The results of the study showed that there is a statistically significant difference in the level of anxiety and depression in hemodialysis patients during covid19 epidemic (Pvalue =). They cause fear and isolation that can be used as a personal and social crisis which has led to stress and psychological problems.

    Conclusion

    supporting the family and society and allocating financial and human resources and increasing the level of awareness of patients and their families is effective in promoting the mental health of hemodialysis patients

    Keywords: covid19 epidemic - Anxiety - Depression - Hemodialysis patients
  • Hossein Javid Namin, Mohammad Ghamari* Pages 84-91
    Introduction

    Eight years of imposed war between Iran and Iraq has caused a considerable number of soldiers and disabled war veterans to experience symptoms of post-traumatic stress disorder (PTSD).

    Methods

    This applied study was conducted in the form of a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group at Sadr Psychiatric Hospital in Tehran during the year 2017-18. A total of 30 disabled war veterans with PTSD were selected through an available sampling method, and were divided into two groups: an experimental and a control group. The experimental group underwent cognitive-behavioral therapy for 14 sessions. The Depression, Anxiety and Stress Scales (DASS-21) was used for data collection, Data were analyzed with the aid of SPSS 21 software and a univariate analysis of covariance (ANCOVA). An analysis of covariance (ANCOVA) was used to eliminate the pretest effect. And Levene’s test was used to homogenize variances.

    Results

    After modifying pretest scores, the difference between the experimental and control groups became significant. Based on the one-way ANCOVA carried out on the subjects’ total scores, there was a significant difference between the experimental and control groups in the variable “anxiety” (P < 0.05) and (F 8/227).

    Conclusion

    This intervention showed that cognitive-behavioral therapy had increased resilience among disabled war veterans with PTSD.

    Keywords: cognitive-behavioral therapy - posttraumatic stress disorder (PTSD) – resilience
  • Raheb Jafari*, Mansour Bayrami Pages 92-102
    Introduction

    Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most common disorders of childhood. The present study was conducted with the aim of the effectiveness of neurotherapy on reducing the risk of impulsivity and high-risk decision making in high school female students with attention de ficit hyperactivity disorder (ADHD).

    Methods

    The present study was a semi-experimental design with two groups of subjects that was conducted in the 2017-18 academic year. The statistical sample of the study included 30 subjects, in which a group of 15 people included people with attention de ficit hyperactivity disorder syndrome (ADHD) and 15 patients in the placebo group, that is, people with the following disorder syndrome, but interfering with them It was not real. The research instrument was a neurotherapy device, a go-nogo response inhibitory test, a balloon risk test, and a questionnaire for attention de ficit / hyperactivity disorder in adults. Data analysis was done by SPSS software version 19 using multivariate covariance analysis.

    Results

    Data analysis showed that there was a signi ficant difference between the mean of pre- and post-test scores of the experimental and control groups There was a signi ficant correlation (p <0.01) with neurotherapy reducing impulsivity and high risk decision making in people with hyperactivity disorder.

    Conclusion

    Considering the positive effects of this method on reducing the risk of impulsivity and high risk decision making in people with attention deficit hyperactivity disorder, this study showed that neurotherapy can be an effective way to achieve optimal performance in people who disorders of attention de ficit hyperactivity disorder can be used.

    Keywords: Neurotherapy, Impulsivity, High risk decision maker, Recognition, Attention deficit hyperactivity disorder