فهرست مطالب

مجله پرستار و پزشک در رزم
سال دهم شماره 37 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید شاه محمدی، فرشاد غزالیان*، حسین شیروانی، حسین عابد نطنزی صفحات 6-15
    زمینه و هدف

    کبد چرب یکی از بیماری های روبه افزایش در ایران و جهان است و به همین دلیل یافتن راهکاری برای درمان و یا جلوگیری از پیشرفت آن امیری ضروری و مفید است. از همین رو هدف از این مطالعه بررسی اثر مصرف پروبیوتیک و تمرینات تناوبی شدید بر آنزیم های کبدی موش های صحرایی نر مبتلا به است‍یاتوزیس بود.

    روش بررسی

    در این بررسی تجربی، 40 سر موش صحرایی نر به طور تصادفی در 5 گروه 8 تایی شامل کنترل سالم، اسیاتوزیس، تمرین+استیاتوزیس، پروبیوتیک+استیاتوزیس، تمرین+پروبیوتیک+استیاتوزیس قرار گرفتند. برای ایجاد کبد چرب امولسیون پرچرب را به میزان میلی‏گرم/ کیلوگرم 10 ، روزانه دریافت کردند. مصرف پروبیوتیک ها؛ گروه های مربوطه به مدت 5 هفته و 5 روز در هفته روزانه CFU/ml   109 از باکتری لاکتوباسیلوس رامنسوس GG به صورت گاواژ دریافت می کردند. داده ها به روش واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح 05/0> p اندازه گیری شد.

    یافته ها

    سطح آنزیمAST و ALT در گروه پروبیوتیک ، گروه تمرین و گروه پروبیوتیک+تمرین نسبت به گره کنترل سالم با وجود کاهش معنادار نبود اما نسبت به گروه استیاتوزیس کاهش معنادار داشت (p=0/001). سطح آنزیم ALP در گروه تمرین و گروه پروبیوتیک+تمرین نسبت  به گروه استیاتوزیس کاهش معناداری را نشان می دهد و گروه استیاتوزیس+تمرین+پروبیوتیک با وجود کاهش کمتر  نسبت به گروه کنترل معنا دار نبود اما نسبت به گروه استیاتوزیس کاهش معناداری داشت (p=0/001).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد ترکیب مصرف پروبیوتیک به همراه تمرین تناوبی شدید اثر مشهودی بر کاهش آنزیم های کبدی دارد.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، تمرین تناوبی شدید، آنزیم های کبدی، استئاتوزیس
  • رضا حسن نژاد*، علی محمد صفانیا، اکبر آفرینش خاکی صفحات 16-24
    مقدمه

    هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی نقش میانجی فرهنگ سازمانی در اثر تنبلی بر عملکرد و اینرسی سازمانی بود. این مطالعه از سری تحقیات توصیفی همبستگی بود که به صورت میدانی انجام گرفت.

    روش کار

    جامعه آماری را تمامی کارکنان وزارت ورزش و جوانان کشور تشکیل میداد که با استفاده از روش تصادفی تعداد 200 نفر به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب گردید.

    یافته ها

    ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ی استاندارد برای متغیرهای پژوهش بود که روایی آن در یک مطالعه مقدماتی با استفاده ار روش تحلیل عاملی تاییدی و اعتبار آنها با آزمون آلفای کرونباخ به دست آمد و تایید شد. برای تجریه و تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختار با رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از آزمون VAF در این پژوهش نشان داد که متغیر فرهنگ سازمانی به ترتیب به میزان 42/0 و 56/0 میزان اثر متغیر تنبلی بر اینرسی و عملکرد شغلی را تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، اینرسی سازمانی، تنبلی سازمانی، عملکرد
  • مریم امیر احمدی، حامد حسنوند*، وحید هادی صفحات 25-33
    مقدمه

    در سال های اخیر به دلیل افزایش مصرف آفتکش ها در محصولات کشاورزی و به طبع ورود آن به زنجیره غدایی انسان موجب افزایش نگرانی هایی در مورد سلامت غذا، در بین مردم شده است.ازاین رو،هدف از انجام این پژوهش معتبرسازی روش آنالیز باقی مانده 25  آفت کش در برنج با استفاده از دستگاه LC-MS/MSست.

    روش کار

    در این پژوهش یک روش آنالیز همزمان برای تعیین مقدار 25 نوع آفتکش پر مصرف در برنج با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با طیف سنج جرمی متوالی راه اندازی شد. مراحل آماده سازی نمونه ها بر اساس روش بهینه شده QuEChERS، با استفاده از استخراج بافری و پاکسازی بر اساس متد d-SPE انجام شد. تکنیک LC-MS/MS با یونیزاسیون الکترواسپری در مد مثبت برای تعیین همزمان 25 نوع آفتکش در یک اجرای 20 دقیقه ای و در برنامه MRM بکار گرفته شد.

    نتایج

    حد تعیین مقدار (LOQ) و حد تشخیص (LOD) برای تمامی آفتکش ها به ترتیب، 25 و 8 نانوگرم/گرم بدست آمد. 30 نمونه جمع آوری شده برنج وارداتی از سطح شهر تهران جمع آوری و آنالیز شدند. از تعداد کل 30 نمونه، 9 نمونه یعنی 30٪ نمونه ها به سموم Triazophos, Phoratesulfoxide, Fosthiazate, Formetanate, Fonofos, Cyphenothrin آلودگی داشتند؛ که از این تعداد 4 نمونه بالاتر از MRL تعیین شده توسط سازمان استاندار ملی ایران بود.

    کلیدواژگان: آفت کش، کروماتوگرافی مایع با طیف سنج جرمی، برنج، QuEChERS
  • فاطمه روشنی، احمد فضیلت، محمدرضا توحیدکیا*، مهدی حقی صفحات 34-43
    مقدمه

    سندرم روده تحریک پذیر یکی از بیماریهای شایع گوارشی است که بخش قابل توجهی از جامعه را درگیر می کند. این بیماری که با درد مزمن شکمی و تغییرات در اجابت مزاج همراه است. در زنان شایع تر از مردان بوده و ماهیتی مزمن دارد.

    روش کار:

    در این مقاله ما به مرور و بررسی مطالعات انجام شده در زمینه پاتوفیزیولوژی سندرم روده تحریک پذیر و بررسی ژن های مرتبط با بروز IBS ازطریق جست و جوی واژگان کلیدی در اینترنت و پایگاه های داده مرتبط  مثل   PubMed، MEDLINE  و  Google Scholar پرداختیم.

    یافته ها

    در ادبیات منتشر شده در زمینه IBS، عوامل محیطی مختلفی و همچنین تاثیر برخی از ژن ها به عنوان زمینه ساز بروز این بیماری معرفی شده است که در این مطالعه تلاش شده با بررسی و جمع بندی این موارد، عوامل کلی ایجاد IBS ارایه گردد.

    بحث و نتیجه گیری

    علی رغم نامشخص ماندن دلیل قطعی بروز این بیماری، عواملی همچون استرس، حوادث دوران کودکی، عفونت قبلی روده ای، تغییرات نوروترانسمیتری مغز و تغییرات ژنتیکی در این بیماران مطرح شده است.

    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، دستگاه گوارش، پاتوژنز بیماری، پاتوفیزیولوژی
  • فاطمه روشنی، احمد فضیلت، طاهره روشنی، زهرا بهگر، حسین دلاور کسمایی* صفحات 44-55
    مقدمه

    بیماری ام اس شایع ترین بیماری خود ایمنی سیستم اعصاب مرکزی است. همچنین یک بیماری مزمن و التهابی است که مغز و نخاع را درگیر می کند.همچنین یک بیماری مزمن و التهابی است که مغز و نخاع را درگیر می کند. علایم عصبی و روانپزشکی در بیش از 60 درصد بیماران مبتلا به ام اس گزارش شده است و با وابستگی به دارو و نوع کیفیت زندگی مرتبط است. به طور خاص، افسردگی شایع است. شیوع مادام العمر افسردگی در افراد مبتلا به ام اس به 50 درصد تخمین زده می شود.

    روش کار

    در این مطالعه به مرور و بررسی پژوهش های انجام شده در زمینه  عوامل ژنتیکی ، عوامل روانشناختی  و دیگر عوامل محیطی  از طریق جستجو در دیتا بیس های مثل  PubMed،MEDLINE ، NCBI و دیگر دیتابیس ها پرداخته شده است.

    یافته ها

    این بیماری یک بیماری خودایمنی است که از جمله علایم آن می توان به نقص بینایی، خستگی بیش از حد، اسپاسم و از کار افتادگی سیستم ماهیچه ای در سطوح متفاوت اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    مالتیپل اسکلروزیس یک بیماری التهابی در سیستم عصبی مرکزی است؛ که با التهاب و از بین رفتن غلاف چربی پوشاننده اعصاب بدن که میلین نامیده می شود، همراه است در این بیماری، سیستم ایمنی به غلاف میلین سیستم عصبی مرکزی حمله می کند و با عود بیماری رشته های نورونی تخریب می شوند و در پی آن سیستم اختلال سیگنال در سیستم عصبی ایجاد می گردد؛ و از دیگر ویژگی های مهم این بیماری تخریب آکسون هاست که عامل اصلی ناتوانی دایمی در این بیماری است.

    کلیدواژگان: بیماری خود ایمنی، مالتیپل اسکلروزیس، اپی ژنتیک، اختلالات روانی
  • طاهره روشنی، احمد فضیلت، فاطمه روشنی* صفحات 56-63
    مقدمه

    سندروم روده تحریک پذیر اختلال شایعی است که به نظر می رسد اختلالات روان و همچنین اعصاب مرکزی در پیدایش آن دخیل می باشد.

    روش کار

    هدف از این  پژوهش مروری بر پاتوفیزیولوژی سندروم روده تحریک پذیر با تاکید بر دستگاه عصبی مرکزی به ویژه عوامل مغزی بود، و به بررسی چندین مطالعه با استفاده از دیتابیس های موجود مثل   PubMed، MEDLINE و Google Scholar   خواهیم پرداخت.

    یافته ها

    مرور پژوهش های مختلف در رابطه با ساختار و کارکرد مغزی بیماران مبتلا به IBS نشان دهنده  عواملی همچون استرس ، حوادث دوران کودکی ، زندگی در محیط های تنش زا در تشدید این بیماری موثر بوده و همچنین در مورد میزان بروز افسردگی و علایم جسمانی نتایج معنا داری بدست آمد و عوامل هیجانی و شناختی در این بیماران با افراد سالم تفاوت دارد.

    نتیجه گیری

    سندرم روده تحریک پذیر که یکی از شایع ترین اختلالات عملکردی روده است، ارتباط زیادی با عوامل روانشناختی دارد. مطالعات نشان می دهد که استرس، افسردگی و علایم جسمانی در  بیماران مبتلا به IBS بیشتر است و توجه به مسایل روان درمانی و روان شناختی و همچنین درمان های غیر دارویی این بیماران با توجه به سبب شناسی روانی این عارضه همراه با درمانهای دارویی می تواند هم در کاهش علایم و هم در پایین آوردن هزینه های درمان این بیماری بسیار موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: سندروم روده تحریک پذیر، محور مغز-روده، مغز و اعصاب، اختلالات روحی و روانی
  • حمیدرضا زرین کلک، رحیم داوری*، نظام هاشمی صفحات 64-73
    مقدمه

    عوامل متعددی در ایجاد سلامت جسمی و روانی کارکنان یک سازمان وهمچنین میزان کارایی آنان نقش دارد که از مهمترین آنها میتوان به عامل فرسودگی شغلی اشاره کرد. هدف از انجام این پژوهش تبیین فرسودگی شغلی بر اساس تاب آوری و حمایتهای اجتماعی با میانجیگری ارزشهای شخصی بود.

    روش کار

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر جمع آوری داده از نوع همبستگی با استفاده ازروش معادلات ساختاری بود. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش کلیه کارکنان شاغل در سازمان صنایع دفاع منطقه تهران هستند که با استفاده از روش نمونه گیری: در دسترس انتخاب شدند. تعداد کل افراد شرکت کننده در این پژوهش 179 نفر بود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد بین تاب آوری و حمایتهای اجتماعی با میانجی گری ارزشهای شخصی با فرسودگی شغلی رابطه معنادار وجود دارد.

    نتیجه

    در کل می توان گفت: با ترکیبی از فعالیت های اجتماعی سازمان یافته و آموزش مولفه های تاب آوری و تشویق و ترغیب کارکنان در انجام فعالیتهایی که توانمندی آن را دارند و انتصاب شغلی مناسب افراد در مشاغل سازمانی می توان و همچنین ارتقاع میزان عزت نفس و ارتقا سطح نظام ارزشی می توان از بروز فرسودگی شغلی در محیطهای نظامی جلوگیری نمود.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تاب آوری، حمایت اجتماعی، ارزشهای شخصی
  • سمیه آزرمی، فائضه بنی یعقوبی*، فرشید الازمنی نوده، محمد افشار اردلان، فرامرز احسانی صفحات 74-81
    مقدمه و هدف

    در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، عوامل شیمیایی علیه نیروهای ایرانی استفاده شد و تعداد زیادی از افراد نظامی و غیرنظامی در مواجهه با این عوامل مجروح یا کشته شدند لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیرات این سلاح ها و رویکردهای مدیریتی تلفات شیمیایی در دوران دفاع مقدس انجام شده است.

    مواد و روش ها

     این مطالعه یک مطالعه مروری متمرکز است که پژوهشگران برای بررسی متون مرتبط با موضوع و هدف پژوهش، منابع واجد شرایط را در پایگاه داده های الکترونیک PubMed، Scopus، Google Scholar، Sid، Magiran و منابع کتابخانه ای جستجو نمودند. پس از جستجوی به عمل آمده در بازه زمانی نامحدود، در مجموع، 235 منبع حاصل شد. 75 مقاله براساس عنوان و چکیده، بازیابی شده و در نهایت 23 مقاله انتخاب و وارد مطالعه شدند و نتایج آن ها مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    کارکنان بهداشت و درمان نیروهای نظامی در طول جنگ درگیر مشکلات بسیاری بودند. رمز موفقیت امداد و درمان جانبازان شیمیایی، برنامه ریزی، آموزش و سازماندهی تیم های پزشکی از خط مقدم تا شهرهای پشت جبهه بود.

    بحث و نتیجه گیری

    اکنون با گذشت بیش از 30 سال از زمان جنگ، مجروحان جسمی، روحی و شیمیایی بسیاری بر جای مانده اند. کشف، نگهداری، تسهیم، تبادل، به کارگیری و توسعه دانش کارکنان مراقبت بهداشتی به ویژه کارکنان بهداشت و درمان نیروهای مسلح می تواند به حفظ تجربیات و درس آموخته های دوران دفاع مقدس و ارتقای پاسخ به حوادث احتمالی و مشابه در آینده کمک نماید.

    کلیدواژگان: امداد، جنگ ایران- عراق، درمان، شیمیایی، مصدوم
  • جلیل رجبی* صفحات 82-83
|
  • Saeed Shahmohammadi, Farshad Ghazalian*, Hossein Shirvani, Hossein Abednatanzi Pages 6-15
    Background and Aims

    Fatty liver is one of the increasing diseases in Iran and the world, and for this reason, it is necessary and useful to find a solution to treat or prevent its progress.Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of probiotic consumption and intense intermittent exercise on liver enzymes in male rats with steatosis.

    Research method

    In this experimental study, 40 male rats were randomly divided into 5 groups of 8 including healthy control, asetosis, exercise+steatosis, probiotic+steatosis, exercise+probiotic+steatosis. To develop fatty liver, they received high-fat emulsion at the rate of 10 mg/kg daily.consumption of probiotics;The respective groups received 109 CFU/ml of Lactobacillus rhamnosus GG by gavage daily for 5 weeks and 5 days a week. Data were measured by one-way variance method and Bonferroni's post hoc test at the level of p>0.05.

    Findings

    The levels of AST and ALT enzymes in the probiotic group, the exercise group and the probiotic+exercise group were not significantly lower than the healthy control group,but there was a significant decrease compared to the steatosis group (p=0.001).The level of ALP enzyme in the exercise group and the probiotic+exercise group showed a significant decrease compared to the steatosis group, and the steatosis+exercise+probiotic group, although the decrease was not significant compared to the control group, but it had a significant decrease compared to the steatosis group (p= 0.001).

    Conclusion

    It seems that the combination of probiotic consumption with intense intermittent exercise has a visible effect on the reduction of liver enzymes.

    Keywords: probiotics, intense interval training, liver enzymes, steatosis
  • REZA Hassan Nejhad *, Ali Mohamad Safania, Akbar Afarinesh Khaki Pages 16-24
    Introduction

    The main purpose of this study was to investigate the mediating role of organizational culture in the effect of laziness on organizational performance and inertia.

    Methods

      This study was one of the series of correlational descriptive research that was conducted in the field. The statistical population consisted of all the employees of the country's Ministry of Sports and Youth, and 200 people were selected as the statistical sample of the study using a random method.

    Results

      The data collection tool was a standard questionnaire for the research variables, the validity of which was obtained and confirmed in a preliminary study using the confirmatory factor analysis method, and their validity was obtained and confirmed by Cronbach's alpha test. For experiment and data analysis, structural equation modeling method with partial least squares approach was applied.

    Conclusion

    The results obtained from the VAF test in this research showed that the variable of organizational culture influences the effect of the variable of laziness on inertia and job performance by 0.42 and 0.56, respectively.

    Keywords: organizational culture, organizational inertia, organizational laziness, performance
  • Maryam Amir Ahmadi, Hamed Hassanvand*, Vahid Hadi Pages 25-33
    Introduction

    In recent years, due to the increase in the use of pesticides in agricultural products and its entry into the human food chain, there has been an increase in concerns about the health of food among people. Therefore, the purpose of conducting this research is to validate the analysis method. 25 pesticide residues in rice using LC-MS/MS.

    Methods

    In this research, a simultaneous analysis method was set up to determine the amount of 25 commonly used pesticides in rice using a liquid chromatography device with a sequential mass spectrometer. Sample preparation steps were performed based on QuEChERS optimized method, using buffer extraction and purification based on d-SPE method. LC-MS/MS technique with electrospray ionization in positive mode was used for the simultaneous determination of 25 types of pesticides in a 20-minute run and in the MRM program.

    Results

    The limit of quantification (LOQ) and limit of detection (LOD) for all pesticides were 25 and 8 ng/g, respectively. 30 samples of rice imported from Tehran were collected and analyzed. Out of the total number of 30 samples, 9 samples, i.e. 30% of the samples, were contaminated with Triazophos, Phoratesulfoxide, Fosthiazate, Formetanate, Fonofos, and Cyphenothrin toxins; Of these, 4 samples were higher than the MRL determined by the National Governor's Organization of Iran.

    Keywords: Pesticide, Liquid Chromatography with Mass Spectrometry, Rice, QuEChERS
  • Fatemeh Roshani, Ahmad Fazilat, MohammadReza Tohidkia*, Mehdi Haghi Pages 34-43
    Introduction

    Irritable Bowel Syndrome (IBS) is known as a prevalent, long-term condition of the digestive system, which affect a significant proportion of societies.

    Methods

    In the current study, we have reviewed and investigated on the conducted researches covering IBS pathophysiology and the genes associated  with the manifestation of the syndrome.

    Findings

    Throughout the published literature about IBS, various environmental factors as well as the influence of particular genes have been introduced as the underlying causes of raising IBS. This study is an effort to review, assess and collect data on multiple causes which leads to IBS manifestation.

    Conclusion

    Although no certain and definite cause of IBS was found throughout searched and reviewed articles, factors such as stresses, childhood events, previous bowel infection, neurotransmitter changes in brain and genetic alterations have been described and explained through articles. Diagnosing IBS should be done precautiously and primary examinations on inspecting organic diseases in the digestive system should take place prior to diagnosis of the syndrome

    Keywords: Irritable Bowel Syndrome, digestive system, Pathogenicity, pathophysiology
  • Fatemeh Roshani, Ahmad Fazilat, Taherh Roshani, Zahra Behgar, Hosein Delavar Kasmaei* Pages 44-55
    Introduction

    Multiple Sclerosis (MS) in referred to as the most prevalent autoimmune disease throughout the world. Besides it is also known as a chronic inflammatory disease which affect brain as well as spinal cord. Neurological and psychological symptoms (neuropsychotic) have been reported in more than 60% of MS patients that relates to medication as well as life quality. The depression particularly arises amongst afflicted individuals. The life-long epidemy of depression is estimated to affect around 50% of MS patients.

    Methods

    In the current review study, published research articles about the genetic, psychological and other environmental factors underlying MS manifestation were searched and investigated through reputed medical databases like NCBI, PubMed, MEDLINE etc.

    Results

    MS is an autoimmune disease whose sign and symptom include vision deficiency, fatigue, muscular system disfunction and spasm in different levels. The severity of these symptoms are not equal in all patients and thus complicating the MS diagnosis.

    Conclusion

    MS is an inflammatory disease of the nervous system which is accompanied by the inflammation and destruction of myelin sheath. The immune system invades the central nervous system in this disease that is followed by destruction of  neurons which leads to signaling disorder. Damages in axons are also another consequence of MS, which is the main cause of inabilities in the disease.

    Keywords: : Autoimmune disease, Multiple Sclerosis, Epigenetics, Psychological disorders
  • Taherh Roshani, Ahmad Fazilat, Fatemeh Roshani* Pages 56-63
    Introduction

    Irritable Bowel Syndrome (IBS) is a prevalent disorder that seems to raise as the consequence of psychological disorders and complications in central nervous system. There are different psychological problems accompanying IBS as 80-90% of the IBS patients are suffering from mental-psychological disorders. Psychological issues including anxiety and depression have been reported in patients diagnosed with IBS.

    Methods

    The aim of the current study was to review the pathophysiology of IBS with the emphasis on the central nervous system through investigating on various relevant studies using verified database such as PubMed, MEDLINE and Google Scholar.

    Findings

    The review of different research studies related to the brain structure and functioning of IBS patients revealed that factors like stress, childhood experiences as well as living in stressful environments promotes manifestation of the syndrome. moreover, the was significant findings found on the manifestation of depression symptoms aside with physical signs associated with IBS. Besides, emotional and cognitive factors in IBS afflicted people differs from healthy individuals.

    Conclusion

    Being one of the most prevalent functional disorder, IBS has a vast and profound association with psychological factors. Different studies shows that stress, depression as well as physical symptoms are more prevalent in IBS patients; hence taking more consideration on psychotherapy and psychological issues apart from non-pharmacological treatments in these patients along with pharmacological treatment alleviates the IBS symptoms and decreases the treatment costs in this prevalent syndrome.

    Keywords: Irritable Bowel Syndrome (IBS), brain-intestine axis, nervous system, psychological disorders
  • Hamid Reza Zarrin Kelk, Rahim Davari*, Nezam Hashemi Pages 64-73
    Introduction

    Several factors play role in creating the physical and mental health of an organization's employees, as well as their level of efficiency, one of the most important of which is job burnout. The purpose of this research is to explain job burnout based on resilience and social support with the mediation of personal values.

    Methodology

     The method of conducting the research in terms of practical purpose and in terms of data collection is of correlation type using the method of structural equations. The study population in this research is all the employees working in the Defense Industries Organization of region of Tehran, who were selected using the convenient sampling method. The total number of participants in this research was .179

    Results

    The results of the research show that there is a significant correlation between resilience and social supports with the mediation of personal values ​​and job burnout.

    conclusion

    In general, it can be said: with a combination of organized social activities and education of resilience components, encouraging and persuading employees to carry out activities that they are capable of, and assigning suitable jobs to people in organizational jobs, as well as improving the level of self-esteem and Improving the level of the value system can prevent job burnout in military environments.

    Keywords: Job burnout, resilience, social support, personal values
  • Somayeh Azarmi, Faeze Baniyaghoobi*, Farshid Alazmani Noodeh, Mohammad Afshar Ardalan, Faramarz Ehsani Pages 74-81
    Background and Aim

    In the Iraq-imposed war against Iran, A large number of military and civilian people were injured or killed in the face of these factors. This study was conducted with the aim of investigating how chemical weapons are used, the effects of these weapons and the management approaches of chemical casualties during the holy defense period.

    Methods

    This study is a scoping review study in which the researchers searched the qualified sources in the electronic databases of PubMed, Scopus, Google Scholar, SID, Magiran and library sources to review the literature related to the topic and purpose of the research. After the search, a total of 235 sources were obtained. 75 articles were retrieved based on the title and abstract, and finally 23 articles were selected and included in the study and their results were analyzed.

    Results

    Military healthcare personnel were involved in many problems during the war. The key to the success of the relief and treatment of chemical injuries was the planning, training and organization of medical teams from the front line to the cities behind the front.

    Discussion and Conclusion

    Now, more than 30 years have passed since the war, many physical, mental and chemical injuries have been left behind. Discovering, maintaining, sharing, exchanging, applying and developing the knowledge of health care personnel, especially health care personnel of the armed forces, can help preserve the experiences and lessons learned during the holy defense period and improve the response to possible and similar incidents in the future

    Keywords: aid, Iran-Iraq war, treatment, chemical, casualty