فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 28 (تابستان 1397)

  • ویژه نامه حقوق شهروندی
  • تاریخ انتشار: 1397/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه عرب احمدی، احمدرضا خزایی صفحات 7-16
    جنبش های اجتماعی به هر گونه کوشش جمعی برای پیشبرد منافع یا رسیدن به هدف از طریق عملی خارج از حوزه نهاد رسمی اطلاق می گردد. این رفتارهای جمعی پاسخ عده ای از مردم نسبت به یک وضعیت یا مساله خاص می باشد. از سویی حقوق شهروندی به مجموعه ای از تکالیف، مسوولیت و مطالبات شهروندان در قبال یکدیگر، جامعه و دولت گفته می شود. از مهم ترین منابع متضمن و حمایت کننده حقوق شهروندان قوانین موجود، به ویژه قانون اساسی می باشد؛ قوانینی که از طرف نخبگان و حاکمیت بر مبنای اصول فرهنگی، سیاسی و اجتماعی شکل گرفته است. چیستی جنبش های اجتماعی، انواع و ارتباط آن ها با گسترش و شکل گیری حقوق شهروندی پرسش هایی است که به شیوه توصیفی تحلیلی در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته و نتیجه اصلی آن این است که جنبش های اجتماعی از طریق اثرگذاری در ساختار حکومت زمینه ساز ایجاد قوانینی تازه در جامعه شده و به تبع آن خاستگاهی برای شکل گیری و رعایت حقوق شهروندی به حساب می آیند. کارکرد دیگر جنبش اجتماعی، افزایش مشارکت، آگاهی سیاسی و اجتماعی در جهت مطالبه حقوق مردم از دولت ها می باشد.
    کلیدواژگان: جنبش اجتماعی، حقوق شهروندی، قدرت، هویت جمعی
  • ایرج افشار احمدی، محمد روحانی مقدم، مریم آقایی بجستانی صفحات 17-28
    در قرآن کریم مکررا تصریح شده که خداوند متعال مواهب عالم را برای انسان آفریده ، لذا بین او و مواهب آفرینش نوعی ارتباط وجود دارد. خالق جهان هستی و مدبر امور، قوانین حاکم بر افراد و جوامع انسانی را وضع کرد و انسان را مکلف به اطاعت از دستورات و قوانین قرار داد. در سیره پیامبر اکرم (ص) و نوع تعامل ایشان با افراد جامعه نیز حقوق هر فرد به عنوان شهروند، همواره در دستور کار بوده است. منابع اسلامی به ویژه تشیع، جنبه های مختلف حقوق فردی شهروندی در حکومت اسلامی را به طور مستقیم و غیر مستقیم مورد بررسی قرار داده است. امام خمینی (ره) اسلام شناسی خبره بود و اساسا دیدگاه‎های مختلف سیاسی و اجتماعی ایشان مبتنی بر برداشت و تفسیر ایشان از منابع اسلامی بود. ایشان دیدگاه های مختلفی را در زمینه الگوهای راهبردی نظام جمهوری اسلامی ایران، ضرورت تبیین هرچه بیشتر و بهتر منابع اسلامی و شیعی نمایان ‎ساخت. اولین حق انسان، حق نفس و شناخت جایگاه حقیقی خویش به عنوان اشرف مخلوقات است که با توجه به آیات قرآن کریم و سخنان ائمه اطهار (ع) ، شناخت حقوق اموال و افراد در جامعه مورد عنایت این مقاله می‎باشد، لذا در این راستا، پژوهش حاضر با استفاده از روش های تحقیقی کتابخانه ای، میدانی و مطالعه اسنادی، حقوق شهروندی فردی را در حکومت اسلامی ایران با استناد به بیانات امام خمینی (ره) مورد تحقیق و پژوهش قرار داده است.
    کلیدواژگان: حقوق فردی، شهروندی، امام خمینی، فقه، حکومت اسلامی
  • امیر جوادی صفحات 29-41
    حاکمیت قانون به عنوان زیربنای اصلی و اولیه تامین حقوق شهروندی و اجرای آن به شمار می رود. علاوه بر این باید اذعان کرد که حاکمیت قانون به عنوان یک اصل حقوقی در جهت تعدیل قدرت حاکمان و پاسخگویی آن ها در برابر شهروندان به کار می رود. به همین جهت نیازمند بررسی جامع و مستقلی هستیم که در اثر آن بتوان به مبانی مهم تاثیر حاکمیت قانون در تامین حقوق شهروندی دست یافت. در همین راستا در این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوال هستیم که چگونه می توان با حاکمیت قانون رعایت حقوق شهروندی را از طرف نظام قانونگذاری و طبقه حاکمه تضمین کرد که به نظر می رسد وضع قانون مناسب و اعتقاد شهروندان به اجرای آن می تواند حاکمیت قانون را ابزاری جهت تامین حقوق شهروندی گرداند. در این مقاله از شیوه تحلیلی و توصیفی جهت گردآوری مطالب و نگارش آن استفاده کرده ایم که این موارد در راستای تحقق و هدف این پژوهش که کشف رابطه ای میان حقوق شهروندی و حاکمیت قانون می باشد، صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، حاکم، قانونمداری، آزادی، جامعه
  • مهری توتونچیان، سید محمدرضا امام صفحات 43-53
    نظریه اقتصاد مقاومتی، یکی از مهم‎ترین نظریه های مطرح شده در حوزه اقتصاد است. از نظر بسیاری از مفسرین، این نظریه دارای ابعاد صرف اقتصادی در شرایط بحران نیست و ضمن توجه به اصول مقاومت، عزت‎مندی، مصالح جمعی، جهاد، تساوی و عدالت اقتصادی و رعایت حقوق اجتماعی اقلیت ها و دو اصل مهم کرامت و عدالت، زمینه های تحقق حقوق شهروندی را نیز فراهم آورده است. این موضوع مهم با رعایت کامل جنبه های فقهی، در منشور حقوق شهروندی، قانون اساسی و اسناد نهادی و رسمی کشور مورد بررسی قرار گرفته است. از آنجا که حقوق شهروندی زیربنای اقتصاد مقاومتی و بسترساز تحقق عدالت اقتصادی در جامعه می باشد، آگاهی بخشی به مردم و آموزش حقوق شهروندی، زمینه های لازم را برای نیل به اهداف اقتصاد مقاومتی و بهبود فضای کسب و کار فراهم می سازد، چراکه مقتضیات تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی با تحقق حقوق شهروندی، ایجاد خواهد گردید. بنابراین با توجه به فرهنگ و اصول اسلامی ، تجربیات موفق دنیا و بومی ‎سازی آن‎ها، باید با عزم ملی و همدلی بین دولت و مجلس و مردم، در اجرای صحیح قوانین کارآمد دقت شود، لذا ضروری است تا پیش از ورود به بحث اصلی، مفاهیم عدالت اقتصادی، اقتصاد مقاومتی و حقوق شهروندی به خوبی تبیین گردد. پژوهش حاضر، با استفاده از روش‎های تحقیقی میدانی و مطالعه اسنادی و کتابخانه ای، درصدد بررسی سیاست‎های اقتصاد مقاومتی است تا لزوم به هم پیوستگی این سیاست‎ها و رابطه آن با حوزه تحت شمول حقوق شهروندی در راستای تحقق عدالت اقتصادی و عدالت توزیعی، ایجاد رفاه و پویایی اقتصاد مبتنی بر تولید و اشتغال، به خوبی روشن ‎شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، حقوق شهروندی، عدالت اقتصادی، عدالت تخصیصی و توزیعی
  • پروین احمدی، سما کشاورز دیزجینی صفحات 55-68
    تربیت شهروندان مسوول و آگاه یکی از محوری ترین و بنیادی ترین رسالت های نظام آموزشی در کشو های مختلف است. هر کشوری در قالب آموزش رسمی و غیر رسمی، وظیفه آماده کردن شهروندان را برای ورود به زندگی اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اهمیت مولفه های تربیت شهروندی دانشی، نگرشی و مهارتی، در کتاب های مطالعات اجتماعی سه پایه، چهارم، پنجم و ششم ابتدایی صورت گرفته است. در این پژوهش از روش آنتروپی شانون که دارای سه مرحله می باشد، استفاده شده است. کل جامعه آماری (شامل: متن، تصویر، فعالیت ها) مورد مطالعه قرار گرفته است. پژوهش حاضر نشان می دهد که توجه به مولفه های مهارت شهروندی با فراوانی 183 بیشتر از دو مولفه دیگر است. نگرش شهروندی با فراوانی 170 در جایگاه دوم قرار دارد و دانش شهروندی با فراوانی 127 در جایگاه سوم اهمیت قرار دارد. از میان مولفه های مربوط به حقوق شهروندی، توانایی انتخاب و تصمیم گیری از بیشترین ضریب اهمیت برخوردار است.
    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، حقوق شهروندی، برنامه درسی، دوره ابتدایی، مطالعات اجتماعی
  • حسام الدین خلعتبری لیماکی، سید حسین جعفری نسب صفحات 69-82
    مکتب اسلام، در تدوین حقوق شهروندی، نگاه تعالی جویانه به انسان دارد. هدف این مقاله پاسخ دادن به این سوال است که نقش مبانی سیاست اسلامی در تبیین حقوق شهروندی چیست؟ در این تحقیق با رویکرد توصیفی و تحلیلی به این موضوع پرداخته شد. حاکمیت قانون الهی و حقوق شهروندی، دوساحتی بودن انسان و حقوق شهروندی، کرامت انسان و حقوق شهروندی، خلافت الهی انسان و حقوق شهروندی، از جمله یافته های این پژوهش می باشد. از جمله نتایج تحقیق عبارت است از این که دین اسلام با سیاست و حقوق و…، سازگار است. اسلام، بعد روحانی آدمی را اصل و بعد جسمانی او را فرع دانسته و زمینه رسیدن همه انسان ها را به سعادت در دنیا و آخرت هموار نموده است. تدبیر امور انسان به دست خداوند و منشا حاکمیت نیز، اراده و إذن اوست، زیرا با آگاهی، در سیاستگذاری ها، وضع قوانین و تشریع احکام، حقوق شهروندی و مصالح مادی و معنوی واقعی او را رعایت می کند و برای رسیدن او به حقوق شایسته شهروندی، بر نهادینه سازی اخلاق، ارزش های دینی و انسانی در فرد و جامعه تاکید نموده است.
    کلیدواژگان: مبانی، سیاست اسلامی، حقوق، حقوق شهروندی
  • محمدحسین جعفری، مهری حیدری نوشهر، الهه پارسا صفحات 83-94
    حاشیه نشینی از پیامدهای توسعه ناهمسو در نظام شهرنشینی است. در روند گسترش شهرها نیز طی چند دهه اخیر آبادی ها و روستاهای بسیاری به شهرها پیوند خورده و در آن ها ادغام گردیده اند. شهر یزد از این امر مستثنی نبوده است و حاشیه نشینی تمام مناطق شهر یزد را دربر گرفته است. از آنجایی که آثار نابرابری محله های شهر یزد در برخورداری از کاربری های شهری در شکل استفاده از فضا بازتاب پیدا کرده است، بنابراین وقتی حاشیه نشینان پراکندگی نابرابر منابع و حقوق شهری را ناعادلانه دیدند، خود را ناتوان از بهبود موقعیت اقتصادی اجتماعی دیدند. از این رو در این مقاله درصدد بررسی عوامل موثر برحاشیه نشینی و همچنین رابطه استفاده از خدمات و حقوق شهروندی توسط حاشیه نشین ها و ارتکاب جرم هستیم. با توجه به ضریب پراکندگی کاربری ها و خدمات شهری در محلات حاشیه نشین (188/9) و محلات غیر حاشیه نشین (14/49) چنین استنباط می شود که شاخص های آموزشی، بهداشتی، فرهنگی، تجاری، ورزشی، فضای سبز به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در حاشیه نشینی محسوب می شوند. بر اساس مدل های رتبه بندی سکونتگاه ها، درجه توسعه یافتگی در 41 محله شهر تفاوت چشم گیری را نشان داده است. همچنین میزان اعتبار همبستگی بین عدم توسعه یافتگی و حاشیه نشینی با 0/035 قابل اعتبار بوده است. بر اساس رگرسیون خطی نیز ارتباط معنی داری بین حاشیه نشینی و توزیع ناعادلانه خدمات و عدم توسعه یافتگی وجود داشته است. علاوه بر این، نتایج مدل خوشه ای، حاکی از این است که برای حاشیه نشین بودن یک محله، غیر از کمبود خدمات و کاربری ها، فاکتورهای دیگری نیز مطرح بوده است. یافته های این قسمت از تحقیق به موازات دیدگاه بوم شناسی شهری است. در رابطه با آسیب ها و جرائم اجتماعی حاشیه نشینی باید گفت، بر اساس نمونه ای به حجم 282 نفر از ساکنین مناطق حاشیه ای شهر یزد مشخص گردید که افراد بیکار و با درآمد پایین نسبتا بیشتر مرتکب جرائم اجتماعی شده اند. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که بین مهاجرت و ارتکاب جرائم اجتماعی رابطه معنی داری وجود ندارد. نتایج این تحقیق، همسو با نظریات قشربندی اجتماعی بوده است. معضل حاشیه نشینی حاصل بی توجهی و بی عدالتی به حقوق شهروندی است. اطلاق ساکنان حاشیه شهر به شهروند درجه دو مغایر اصول قانون اساسی و منشور حقوق شهروندی است. برای رفع این امر دولت باید در ارائه خدمات به حاشیه شهرها توجه بیشتر نماید تا شخصی به عنوان حاشیه نشین یا ساکن سکونتگاه غیر رسمی شناخته نشود.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، خدمات شهری، حقوق شهروندی، آسیبهای اجتماعی، شهر یزد
  • محمد شریف شاهی، قدرت الله نوروزی، محسن محمدی فارسانی، آمنه دهشیری صفحات 95-107
    زمینه و هدف
    نظر به نقش حاکمیت قانون در تحقق حقوق شهروندی در مقولات مختلف زیست اجتماعی، این تحقیق با هدف آسیب شناسی خدمت سربازی از این منظر انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مقاله با روش تحلیلی و تفسیر همگرای قانون پس از اشاره اجمالی بر نظریه حاکمیت قانون، در پی پاسخ به این پرسش است که عناصر قانونمندی نظام سربازی در ایران کدام است؟ نقاط قوت و ضعف این نظام جهت تحقق حقوق شهروندی و حاکمیت قانون چیست؟
    یافته ها
    فراگیری خدمت سربازی نسبت به تمامی اولاد ذکور عاملی موثر در تعمیق حاکمیت قانون است. هم ترازی و تساوی همه جوانان ایرانی فارغ از قومیت، پایگاه اجتماعی، تحصیلات و…، عاملی موثر در تثبیت انگاره تساوی در برابر قانون برای همه شهروندان است، اگرچه پار های رویه های نادرست و زمینه های بحران زا می تواند عامل نقض حقوق شهروندی سربازان گردد.
    نتیجه گیری
    اجرای بدون تنازل و تبعیض قانون، تاکید بر شهروندی سرباز و محوریت آموزش حقوق و تکالیف قانونی خاصه قانون اساسی، ضمن تقویت حقوق شهروندی سربازان، تثبیت این حقوق در جامعه را نیز به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، سربازی، شهروندی، تساوی، قطعیت حقوقی
  • الهام سیفی، سید محمدرضا امام صفحات 109-121
    بعد از شکل گیری جوامع بشری، اولین رابطه ای که میان انسان ها شکل گرفت، تبادلاتی بود که بر اساس نیازشان بین آنان صورت پذیرفت و در حوزه های مختلفی، مانند خرید و فروش و معاوضه کالاها انجام شد. با پیشرفت و افزایش سطح فکری مردم این تبادلات شکل پیچیده تری به خود گرفت که امروزه به آن «اقتصاد» می گویند. بعدها اقتصاد شکل کامل تری یافت تا این که نظریات بسیاری در حهت ارتقای سطح کیفی آن بیان شد. در کشور ما یکی از موضوعاتی که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته، نظام اقتصاد رقابتی است که مقام معظم رهبری برای تحقق و اجرایی شدن اصل 44 به آن تصریح نموده اند. در عین حال از مهم ترین مبانی که در حقوق شهروندی، رییس جمهور وقت از آن نام برده بردند، «اصل حمایت از اقتصاد رقابت و شفاف» است. این اصل در به وجودآوردن یک اقتصاد سالم تاثیرگذار است و می تواند یک راه کار برای تحقق اصل حیاتی اقتصاد مقاومتی بوده و تامین کننده حقوق شهروندی باشد. حال این سوال مطرح می شود که فقه چه راه کار مناسبی برای دستیابی به اقتصاد سالم، شفاف و رقابتی ارائه می دهد؟ فقه هم با قواعدی، مانند قاعده آزادی و عدم اکراه، قاعده عدم انحصار یا عدم رفتار انحصارگرایانه، قاعده تعاون و قاعده حق اولویت توانسته راه کارهای مناسبی ارائه دهد. این نوشتار به روش اسنادی کتابخانه ای تهیه شده است.
    کلیدواژگان: ادله، قواعد فقهی، حقوق شهروندی، اقتصاد رقابتی، اقتصاد مقاومتی
|
  • Fatemeh Arab Ahmadi, Ahmad Reza Khazaei Pages 7-16
    Social movements refer to any collective effort that aims at securing certain interests or reaching a goal through an action outside the domain of official institution. These collective behaviors are the response to a special situation or issue. On the other hand, citizenship rights represent a set of citizenship obligations, responsibilities, and requests that address both the society and the government. Among the most important sources that contain and support citizenship rights in the current legislations one can refer to the Constitution; i.e. laws that have been codified by the elites and the regime based on cultural, political and social principles. This essay seeks to study in a descriptive-analytic way the nature of social movements their types and relations with the expansion and formation of citizenship rights. The chief conclusion is that social movements influence the structure of government and in this way they pave the path for establishing new legislations that can ground citizenship rights. The other function of social movement is the enhancement of the political and social consciousness in people that enables them to force the government to fulfill their aspirations
    Keywords: Social Movement, Citizenship Rights, Power, Collective Identity
  • Iraj Afshar Ahmadi, Mohammad Rohani Moqaddam, Maryam Aqai Bejestani Pages 17-28
    In Holy Quran it has been frequently stipulated that God has created the bounties in the world for mankind and there is a kind of relationship between the created bountie and him. The Creator of the universe and the Lord of all affairs has codified the laws governing the individuals and human societies and obligated man to observe the divine rules and regulations. The rights of every human individual as a citizen have been observed by the Holy Prophet (peace be upon him) in his relations with them. Islamic sources particularly those of Shia origin have addressed various aspects of individual citizenship rights in Islamic government in direct and indirect ways. Imam Khomeini was a seasoned expert in Islamic studies and his various political and social ideas were basically grounded in his interpretation of the Islamic resources. He revealed various perspectives concerning the strategic patterns of Islamic Republic of Iran as well as the necessity of better and further explanation of the Islamic and Shia sources. The first human right is the right to selfhood and knowledge of one's true place as the noblest creature on the planet that is assayed by the current essay in the light of the verses of Holy Quran, words of divine saints and the knowledge of the property rights of individuals. Then, to this end, the present study using a library based research method, documented studies deals with the individual citizenship rights in Islamic Republic of Iran based on the words of Imam Khomeini.
    Keywords: Individual Rights, Citizenship, Imam Khomeini, Jurisprudence, Islamic Government
  • Amir Javadi Pages 29-41
    The rule of law is considered as the basic and primary basis for the provision of citizenship rights and its implementation. Additionally, it should be acknowledged that the rule of law is used as a legal principle in order to moderate the power of the rulers and their accountability to the citizens. For this reason, we need a comprehensive and independent review that could provide the basis for the impact of the rule of law in the provision of citizenship rights. In this regard, this article seeks to answer the question of how to ensure that the rule of law enshrines citizenship rights by the legislature and the ruling class, which seems to suggest that the proper law and the belief of citizens in its implementation can serve as a tool for the rule of law. To secure citizenship rights. In this article, we have used an analytical and descriptive method to compile and write it, which is in line with the purpose of this research, which is to discover the relationship between civil rights and the rule of law
    Keywords: Citizen Rights, Ruler, Lawmaking, Freedom, Society
  • Mehri Toutounchian, Seyyed Mohammad Reza Emam Pages 43-53
    The theory of resistance economy is one of the most important theories that have been offered in the domain of economy. Many commentators believe that this theory is not merely of economic aspects in crisis conditions rather it not only pays attention to the principles of resistance, dignity, collective interests, Jihad, equality and economic justice and observation of the social rights of minorities and two important principles of dignity and justice it also provides the ground for realization of the citizenship rights. This significant issue has been assayed in the current article from the point of view of the jurisprudential aspects in the charter of citizenship rights, constitution and institutional and official documents of the country. Since citizenship rights are the bedrock of resistance economy and provides the ground for realization of economic justice in the society informing people and teaching them their citizenship rights provides the required grounds for the realization of goals of resistance economy and improvement of the business environment, because the requirements of the realization of resistance economy will be provided by the fulfillment of the citizenship rights. Therefore, we need correct implementation of laws in the light of Islamic culture and principles as well as successful experiences of indigenization around the world via national will and mutual understanding of the government, parliament and people. Then, before turning to the central problem of this article we need to explain the concepts of economic justice, resistance economy, and citizenship rights. The current study has been conducted based on library based and documented research and seeks to assay the policies of resistance economy in order to cast light on the interconnectedness of these policies and its relation with the domain of citizenship rights towards the realization of economic justice and distribution justice, creation of welfare and dynamicity based on production and employment.
    Keywords: Resistance Economy, Citizenship Rights, Economic Justice, Allocation, Distribution Justice
  • Parvin Ahmadi, Sama Keshavarz Dizjin Pages 55-68
    Educating responsible and conscious is one of the most important and basic objectives of any education systems in countries. Every country has task to preparing citizens entering to social, economic, political and cultural life. This study is investigating importance rate of citizenship education components including knowledge, attitude and skill in social study books of 3, 4, 5 and 6 grades of elementary school. We apply Shannon’s entropy method in this research that include three phase. The whole sample (text, picture and activity) was studied. Results indicated that attention to component of citizenship skill with 183 frequencies is more than other components. Citizenship attitude is the next with 170 frequencies and citizenship knowledge is the last with 127 frequencies. Choice Ability and decision making have more important among citizenship rights component.
    Keywords: Citizenship Education, Citizenship Rights, Curriculum, Elementary School, Social Study
  • Hesamuddin Khal’atbari, Sayyid Hussein Ja’fari Nasab Pages 69-82
    Islamic school has codified the citizenship rights based on transcendent vision of man. The goal of this essay is providing an answer for the following question: what is the role of the principles of Islamic politics in the explanation of citizenship rights? In the current research the latter issue is assayed through a descriptive and analytic approach. The rule of divine law; two-sidedness of man and the citizenship rights; human dignity and the citizenship rights; divine caliphate of man and the citizenship rights are among the findings of this study. Among the results of this research one can refer to the fact that Islamic religion is consistent with politics and law. Islam takes human spiritual aspect to be the major aspect of his existence while his corporeal aspect is considered as the ancillary to the former aspect and the basis that provides the ground for all human individuals to reach prosperity in this world and the otherworld. Human affairs are handled by God and the sovereignty is also based on His Will because by consciousness of this fact in policy making, codification of laws and legislation of judgments, citizenship rights and his true material and spiritual interests are observed and the grounds required for the fulfillment of the proper citizenship rights as well as the institutionalization of ethics, religious and human values in individuals and society are highlighted.
    Keywords: Principles, Islamic Politics, Rights, Citizenship Rights
  • Mohammad Hossein Jafari, Mehri Heidari Noshahr, Elahe Parsa Pages 83-94
    The marginalization of the outcomes of disparate development in the urbanization system. In the process of expanding cities, in recent decades, many villages and towns have been merged into cities. Yazd city has not been the exception and has included the margin of all areas of Yazd city. Since the effects of inequality in the neighborhoods of Yazd city have been reflected in the use of space in the use of urban landscapes. Therefore, when marginalized people saw unequal distribution of urban resources and rights unfair, they saw themselves unable to recover from the socio-economic situation. Therefore, in this article, we are going to examine the factors affecting the erosion and the relationship between the use of services and citizen rights by marginalization and crime. According to the dispersion coefficient of utilities and urban services in marginal neighborhoods (188.9) and non marginal neighborhoods (14.49), it is concluded that educational, health, cultural, commercial, sports, Green space is considered as one of the factors affecting marginalization. Based on ranking models of settlements, the degree of development in 41 neighborhoods of Yazd has shown a significant difference. Also, the correlation coefficient between non-development and marginalization is valid 035/0. According to linear regression, there was a significant relationship between marginalization and unfair distribution of services and lack of development. Moreover, the results of the cluster model suggest that other factors have been implicated in the marginalization of a neighborhood, other than the lack of services and utilities. The findings of this section of the study are in line with the urban ecosystem perspective. Regarding the damage and social crime of marginalization, according to a sample of 282 residents of the marginal areas of Yazd, it has been found that relatively low unemployed people have committed social crimes. Also, the results showed no significant relationship between immigration and committing social crimes. The results of this study were consistent with theories of social stratification. The marginalization problem is a result of inattention and inadmissibility of citizenship rights. The definition of Yazd margin residents as the second degree citizens is contrary to the principles of the Constitution and the Charter of Civil Rights. Therefore, the government should pay more attention to providing services for Marginalization, to nobody be considered as marginalized or resident in informal settlements
    Keywords: Marginalization, Urban Services, Civil Rights, Social Damages, Yazd City
  • Mohammad Sharif, Shahi, Qhodratollah Nowrouzi Baghkomeh, Mohsen Mohamadi Farsani Pages 95-107
    Background and Aim
    Given the role of rule of law in implantation of civil rights in different aspects of social life, this research would study pros and cons of mandatory military service.
    Materials and Methods
    This paper adopts an analytical interpretative approach to the functional system of law. It is looking after a brief notation on the theory of rule of law, seeking to answer the questions as to what the legitimacy of Iran's system of conscription and strengths and weaknesses of this system compared to the culture of rule of law in Iran are. Findings: Inclusive nature of mandatory military service which covers all sons is an effective element in penetration of rule of law. Equal treatments whit all Iranian young man, regardless of their ethnic origins, social background, education and etc… has a constructive role in deeping the idea of citizen’s equality under the law. Should bear in mind some wrong procedures can lead to violation of civil rights of soldier.
    Conclusion
    The complete implementation of law, emphasizing on this fact that soldier is a citizen along with education of rights and responsibilities, especially the constitution will to consolidation of soldier’s civil rights and the rights in society in general.
    Keywords: Rule of Law, Military Service, Citizenship, Equality, Legal Certainty
  • Elham Seify, Seyyed Mohammad Reza Emam Pages 109-121
    Upon the emergence of societies, the first relationship that humans needed to establish between themselves was transaction. As time went by transaction turned to one the most vital branches of human basic needs and grounded what we know today as economy. With the development of people's intellectual level economy evolved to more complicated form until numerous theories were offered in order to enhance its level of quality. One of the principles that have been emphasized in recent years is the necessity of transparent and competitive economic system. The article 44 of the constitution, according to Supreme Leader, can be a basis for resistance economy as one of the strategies of foundation of a transparent and competitive economy. Meanwhile one of the most fundamental principles that have been stipulated in the citizenship rights notified by President Rouhani is the principle of support of competitive and transparent economy. This system is influential in the creation of a healthy economy and can serve as a strategy for the realization of the vital principle of resistance economy and citizenship rights. The current essay seeks to see whether jurisprudence can provide strategies and reasons for this task and it seems that jurisprudential principles can offer a correct basis for better implementation of this principle. This study has been conducted based on document analysis and library researches.
    Keywords: Reasons, Jurisprudential Principles, Citizenship Rights, Competitive Economy, Resistance Economy