فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 22 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • سحر علی پور * صفحات 7-17
    اکثر اسناد حقوق بشری بالاخص بیانیه جهانی اخلاق زیستی و حقوق بشر شامل ماده های متعددی است که منحصرا به مساله رضایت مربوط می شود. این بیانیه و نیز گزارش متعاقب کمیته بین المللی اخلاق زیستی درباره «رضایت نامه» به شکل چشم گیری مفهوم قانونی «رضایت» را به مفاهیم گسترده تر و جزئی تری مانند احترام به شان و منزلت تمامیت و خودمختاری مرتبط می سازد، هرچند گزارش مربوط به «رضایت نامه» دارای دامنه گسترده ای است که تنها بخش هایی از آن در این مقاله مد نظر قرار گرفته است، لیکن مفهوم و جایگاه رضایت در اسناد حقوق بشری و ارتباط مابین اصل رضایت و اصل خودمختاری با کرامت انسانی در این مقاله در قالب یک کلیت بررسی شده است.
    کلیدواژگان: رضایت، اخلاق زیستی، خود مختاری، کرامت انسانی
  • محمدرضا رهبرپور * صفحات 19-31
    زمینه و هدف
    اخلاق زیستی به عنوان شاخه ای جدید از اخلاق هنجاری کاربردی به تبیین پاسخ ها و راهبردهای اساسی در مواجهه با پرسش ها و چالش های ناشی از ظهور و بروز فناوری های نوین زیست پزشکی می پردازد. کاربست موضوعاتی چون شبیه سازی انسانی، سلول های بنیادی، موجودات شیمری و هیولاگونه، دستکاری های ژنتیکی و فناوری های مرتبط با ژن و آزمایش های زیست پزشکی بر روی آزمودنی های انسانی، دستمایه مطالعات اخلاق زیستی قرار می گیرد. در این میان، کرامت انسانی به عنوان منشا کلیه حق های بشری، جایگاه مهم و خطیری در حوزه اخلاق زیستی و جواز یا ممنوعیت هر گونه رفتار نوپدید در قلمروی فناوری های زیست پزشکی یافته است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر با بهره گیری از مطالعات پیشینی در باب کرامت انسانی و با جستجوی واژگان کلیدی مرتبط در منابع نخستین و اصیل، تلاش شده است تا جایگاه کرامت انسانی در گستره اخلاق زیستی مورد تطبیق، تحلیل و ارزیابی قرار گیرد.
    ملاحظات اخلاقی: اصول اخلاق پژوهش در جستجوها و استناد به متون و منابع اولیه رعایت شد.
    یافته ها
    در این جستار کوتاه، قرائت ها و رهیافت های متفاوت از کرامت انسانی در ارتباط با اخلاق زیستی مورد مطالعه قرار گرفته است: ارزیابی قرائت دین مدار که کرامت ذاتی انسان را بازتابی از ویژگی و صفت وجه الله بودن وی می انگارد؛ تقریر قرائت های فلسفی اعم از سنت وظیفه گرایانه کانتی، رهیافت فایده گرایانه و نیز رویکرد طبیعت گرایانه، از جمله مباحثی هستند که در این مطالعه علمی مروری، مورد دقت و نقد قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    در جمع بندی نهایی و در تجمیع رهیافت های گوناگون، بر اهمیت و نقش کرامت انسانی به عنوان منشا کلیه حق های بشری تاکید گردیده، هر گونه تحدید و ممنوعیت در قلمروی اخلاق زیستی، به رعایت و لحاظ ابعاد کرامت در هویت انسانی مستند می گردد.
    کلیدواژگان: اخلاق زيستي، حمايت کيفري، کرامت ذاتي، کرامت الهي، وظيفه گرايي، فايده گرايي، طبيعت گرايي
  • مقاله مروری
  • سیداحسان رئیس الساداتی *، محمد هادی قنوات صفحات 33-44
    زمینه و هدف
    سعادت، از مقولات کلیدی در حوزه فلسفه اخلاق و نقطه تمرکز آموزه های ادیان الهی به شمار می رود؛ با این حال به لحاظ تفارق آبشخور مشارب فکری و زاویه نگرش به جهان هستی، اجماع واثقی نسبت به اطلاق معنایی واحد بر آن وجود ندارد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تبیین رابطه سعادت با نظریه حکمرانی مطلوب انجام گردیده است.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی، مطالعه کتابخانه ای مرتبط با رابطه سعادت با حکمرانی مطلوب است. در مطالعه حاضر با بهره گیری از واژگان کلیدی «سعادت»، «فلسفه اخلاق»، «حکمرانی مطلوب» در پایگاه های اطلاعاتی Magiran، SID و Google Scholar جستجو و مقالات و متون مرتبط جستجو و مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفت.
    ملاحظات اخلاقی: صداقت و امانت داری در تحلیل متون و استناددهی به متون رعایت گردید. صداقت در گزارش نتایج و به متون رعایت گردید.
    یافته ها
    سعادت اگرچه مفهومی ارزشی است، لیکن به لحاظ مولفه های نسبی، بعدپذیر بوده، مآلا رویکردهای متمایزی به آن شکل می گیرد یا دست کم به هنگام مصداق نمایی در جریان تزاحم ابعاد، خوانشی افتراقی را موجب می گردد. با وجود این اشکال، تاملی در نظریات فلاسفه و اندیشمندان، تا حدی، بیانگر ابعاد مفهوم شناختی سعادت است. سعادت در این معنا مفهومی اخلاقی، حائز ابعاد جسمانی و روحانی و مترتب به مراتب کمالی است و مبین رضایتمندی و التذاذ در سایه فعلیت یابی قوه گی ها و استعدادها است.
    نتیجه گیری
    سعادت، تنها زمانی به عنوان مولفه حکمرانی مطلوب و یا متغیر متاثر از آن تلقی خواهد شد که در قالب آرمان یک نظام ایدئولوژیک، پا را از دایره مادیات و محسوسات فراتر بگذارد.
    کلیدواژگان: سعادت، فلسفه اخلاق، حکمرانی مطلوب
  • فرح رامین * صفحات 45-58
    اخلاق تکاملی در شاخه هنجاری، میزان تاثیر زیست شناسی تکاملی را بر محتوای حقایق هنجاری و الزام های مبتنی بر این حقایق، بررسی می نماید. هدف این مقاله، بررسی تاثیر نظریه تکامل در قلمرو اخلاق هنجاری است و سعی دارد به این سوال پاسخ گوید: آیا عوامل تکاملی می توانند در قلمرو الزام های اخلاقی تاثیرگذار باشند؟ تحقیق حاضر، با رویکردی توصیفی تحلیلی، ابتدا به طور اجمالی انسان شناسی مبتنی بر نظریه تکامل و کاربردهای متفاوت نظریه تکامل در حیطه اخلاق را بررسی و بعد از توصیف دقیق اخلاق تکاملی هنجاری، آن را ارزیابی و نقد می نماید.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که می توان اخلاق تکاملی را مانند هر پژوهش اخلاقی در سه شاخه توصیفی، هنجاری و فرااخلاق مورد بررسی قرار داد (امری که در پژوهش های اخلاق تکاملی غالبا مورد غفلت واقع می شود) و با فرض صحت نظریه تکامل و عدم انکار تاثیرات محدود تکاملی در قلمرو اخلاق هنجاری، اثبات می کنیم الزام اخلاقی، ضرورت بالقیاس دارد و چون این ضرورت واقعیت دارد، الزام اخلاقی نیز واقعیت عینی دارد. منشا این الزام، نه عوامل تکاملی، بلکه عقل و ادراکات آدمی است که در چارچوب اختیار و اراده انسان معنا می یابد.
    کلیدواژگان: نظریه تکامل، اخلاق هنجاری، حقایق اخلاقی، الزام های اخلاقی، ضرورت بالقیاس
  • مقاله پژوهشی
  • عادل زاهد بابلان*، رامین غریب زاده، علی اکبر مرتضی زاده، آزاده دادجو صفحات 59-70
    پژوهش حاضر به تبیین نقش اخلاق حرفه ای در تعالی سازمانی با میانجی گری اشتیاق شغلی معلمان می پردازد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد که مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان مدارس شهرستان اردبیل (تعداد کل 5750 نفر) می باشد و 360 نفر به عنوان نمونه با استفاده از جدول برآورد حجم نمونه کرجسی و مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده های مورد نیاز از 3 نوع پرسشنامه استاندارد اخلاق حرفه ای (1393 ش.)، تعالی سازمانی (1385 ش.) و اشتیاق شغلی (1392 ش.) استفاده شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزارهای آماری SPSS و Lisrel استفاده شده است. 3 فرضیه تحقیق مطابق با روش معادلات ساختاری بررسی گردید و روابط بین متغیرها و سازه ها معنی دار بوده و تایید می شوند و روابط ساختاری متغیرها از مقدار معناداری سطح خطای پنج درصد 1/96 بیشتر است. تحلیل یافته های بخش ساختاری مدل نشان می دهد اخلاق حرفه ای با ضرایب مسیر بالایی که با سایر متغیرها دارد، می تواند عاملی موثر و قدرتمند برای بالابردن آنان در سازمان محسوب شود.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، تعالی سازمانی، اشتیاق شغلی، مدیران
  • محمدرضا سرمدی، محمدحسن صیف *، محمدنبی مرتضایی پور صفحات 71-80
    هدف اصلی تحقیق بررسی تاثیر اخلاق کار اسلامی بر تعهد سازمانی با نقش واسطه ای عدالت سازمانی در بین کارکنان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج می باشد. تحقیق حاضر از منظر هدف کاربردی و در زمره تحقیقات توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کارکنان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج به میزان 250 نفر می باشد. در پژوهش حاضر از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده گردیده که تعداد 157 نفر به دست آمد. گردآوری اطلاعات به روش میدانی و با ترکیب 3 پرسشنامه از نوع بسته صورت گرفته است. مقیاس اندازه گیری همه بخش های مدل بر اساس مقیاس پنج سطحی لیکرت می باشد. علاوه بر آمار توصیفی با توجه به ماهیت متغیرها و مدل مفهومی ارائه شده در تحقیق حاضر، برای تعیین همبستگی بین متغیرهای تحقیق از جدول ماتریس همبستگی استفاده شده است، سپس برای بررسی فرضیه های تحقیق از روش تحلیل مسیر، مدل را به اجزای تشکیل دهنده آن شکسته و تک تک مسیرها را بررسی نموده ایم. کلیت مدل ارائه شده در تحقیق در غالب شاخص های نکویی برازش مورد بررسی قرار گرفته اند و نمودار مسیر مدل برازش شده ارائه شده است. نتایج حاکی از آن بود که اخلاق کار اسلامی از طریق مولفه های عدالت سازمانی (عدالت رویه ای، عدالت توزیعی و عدالت بین فردی) بر تعهد سازمانی تاثیر غیر مستقیم دارد، به علاوه مولفه های عدالت نیز به طور مستقیم و معنادار بر تعهد سازمانی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق کار اسلامی، تعهد سازمانی، مولفه های عدالت سازمانی
  • سیدضیاءالدین علیانسب، سید مرتضی علیانسب *، مهدی تقوی آذر شربیانی صفحات 81-98
    زمینه و هدف
    هیجان شادی، مطلوب آدمیان است که گاهی مورد ستایش و در مواردی همراه با ذم اخلاقی، همواره با افراط و تفریط و چالش اخلاقی رو به رو بوده است. برای حل این چالش، باید معیارهای روشنی، جهت تطبیق بر مصادیق تعیین شود. هدف این پژوهش تبیین اصول اخلاقی شادی از دیدگاه آیات و روایات معصومان (سلام الله علیهم) است.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی است که با اتکای به بررسی منابع اسلامی صورت می پذیرد.
    یافته ها
    در قرآن وروایات معصومین ساز و کارهایی برای شادی و اصول اخلاقی آن ساز و کارهایی ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    اصول اخلاقی شادی عبارت اند از اصلاح انگیزه، یاد خدا، تقوی، توکل، امید، تعالی، شکر و آخرت گرایی. با پایبندی به آن ها در صحنه اعتقاد و عمل، شادی دارای ارزش اخلاقی خواهد بود. آموزه های اخلاقی اسلام نه تنها مانع شادی و نشاط نیست، بلکه می کوشد همه مومنان را از درون اصلاح نموده و باور آن ها را نسبت به شادی با یک نگرش توحیدی و الهی همراه سازد. اصول مطرح شده ضامن شادی اخلاقی افراد است که هم سعادت دینی و اخروی و هم خوشبختی و شادمانی دنیایی ایشان را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، اخلاق شادی، شادی، اخلاق
  • معصومه کریمی، عبدالله علی اسمعیلی *، غلامرضا عطایی، ثریا خفری، محبوبه خادم ابولفضلی صفحات 99-108
    مقاله حاضر نتیجه پیمایشی در شهر بابل است که هدف آن روشن ساختن یک مشکل اخلاقی مبتلابه بسیاری از پزشکان در حوزه بیماری های صعب العلاج، به ویژه سرطان است. تحقیق به بررسی این پرداخته که افراد در صورت ابتلا به سرطان، چقدر حاضرند مستقیما از بیماری و طول عمر خود آگاه باشند و این با کدام یک از ویژگی های سن، جنس، وضعیت تاهل، تحصیلات، تعداد فرزندان همبستگی دارد تا روشن شود پزشکان به کدام یک از گروه های فوق می توانند درباره وضعیت بیماری توضیح دهند. این پژوهش با حجم نمونه 381 نفر به صورت پیمایشی در 5 منطقه شهری بابل اجرا شد. ابزار تحقیق آزمونی محقق ساخته بر پایه فرافکنی روانشناختی پاسخ دهندگان است. پایایی پرسشنامه پس از بررسی پایه و حذف تعدادی از سوالات 0/78 با فرمول دونیمه کردن و 0/79 با آلفای کرانباخ به دست آمد. برای تعیین روایی صوری و محتوایی، در همین مرحله برخی از پرسش ها تعدیل شدند. نتایج تحقیق نشان داد بین افرادی که می خواهند از بیماری خود اطلاع داشته باشند و کسانی که حاضر به دانستن حقیقت نیستند، تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین پاسخ های مثبت و منفی با عواملی مانند سن و تعداد فرزند همبستگی نشان داد، اما با سطح تحصیلات و جنس خیر.
    کلیدواژگان: آگاهی از سرطان، اخلاق پزشکی، حقوق بیمار
|
  • Sahar Alipour * Pages 7-17
    Most human rights instruments, especially the Universal Declaration on Bioethics and Human Rights contains several provisions which are concerned exclusively with the issue of consent. The statement and the report Venice International Bioethics Committee on the "consent" Dramatically legal concept of "consent" to a broader and more detailed concepts such as respect for the dignity and integrity and autonomy, connects. Although the report on "consent" has a wide range that only parts of it have been considered in this article But the concept of consent in human rights instruments And the relationship between the principle of consent and the principle of self-determination, human dignity as a whole, have been reviewed in this article.
    Keywords: Consent, Bioethics, Autonomy, Human Dignity
  • Mohammad Reza Rahbarpour * Pages 19-31
    Background And Aim
    Bioethics as a new branch of normative ethics and applied to the basic strategies in the face of questions and answers explaining the challenges posed by the emergence of new technologies, biomedical deals. Implementation issues such as human cloning, stem cells, shimmer and demonization organisms, genetic manipulation and gene-related technologies and biomedical experiments on human subjects, is subject to bioethics studies. In the meantime, Human Dignity as the source of all human rights has an important place in the field of bioethics and biomedical technology to permit or prohibit any behavior or action in this area.
    Materials And Methods
    In this article with the use of previous studies about Human Dignity and the search keywords in the origin sources, tried to analyze and assesse the place of human dignity in the context of the implementation of Bioethics.
    Ethical Consideration: Principles of research ethics were observed in searches and cite texts and primary sources.
    Finding: In this brief article the different approaches of human dignity in connection with bioethics have been studied and evaluated: assessment of religiosity readings that reflects the characteristics and traits of inherent dignity of the human being and attributes of Allah the way He sees; exposition of philosophical interpretations ranging from the tradition of Kantian deontological, utilitarian approach and the approach of a naturalist's among the subjects, that in this study descriptive, analytical, and criticized the accuracy and purpose of issue of why the prohibition and criminalization in the areas of bioethical issues.
    Conclution: In the final classification and the integration of various approaches, the importance of human dignity as the source of all human rights has been asserted and any restriction on the scope of bioethics must be in the light of observation and respection to the dignity of the human identity.
    Keywords: Bioethics, Criminal Protection, Dignity, Divine Dignity, Deontolgy, Utilitarianism, Naturalism
  • Seyed Ehsan Rais Alsadati *, Mohammad Hadi Ghanavat Pages 33-44
    Background And Aim
    Felicity is among key items in the field of philosophy of ethics, center of attention for divine knowledge; meanwhile, due to difference ideologies and viewpoint toward universe, there is no single agreement in relation to semantic definition of felicity; thus, the present articles examines the relationship between felicity with suitable sovereignty theory.
    Materials And Methods
    The present research from viewpoint of its methodology is descriptive-analytical and library study associated with relationship of felicity with suitable sovereignty. The present study benefits from key words including: "felicity", "philosophy of ethics", "suitable sovereignty" in Magiran database, SID and Google Scholar and examining the related articles and texts.
    Ethical Consideration: Sincerity and trustworthiness is observed for analyzing and referencing texts and there is sincerity for offering report and texts.
    Finding: Although felicity is a value based concept, from relative aspects it has specific dimension and may have distinguished approaches. Meanwhile, there is problem for theories of philosophers and scholars for referring to cognitive concept of felicity. In fact, felicity according to its ethical concept has physical and spiritual aspect and refers to satisfaction and pleasure within actualization of skills and talents.
    Conclution: Felicity is regarded as item for suitable sovereignty or influential variable when it is revealed within an ideological system and goes beyond material and sensible objects.
    Keywords: Felicity, Philosophy of Ethics, Suitable Sovereignty
  • Farah Ramin * Pages 45-58
    Evolutionary ethics in the normative field concerns the impact of evolutionary biology on the content of normative facts and the obligations based on these facts. The aim of current research is to consider the impact of evolutionary biology in the realm of normative ethics and is an attempt to answer this question: can biological factors influence the realm of moral obligations? The present research, at first reviews, with an descriptive - analytic approach, the anthropological theory of evolution which is based on the theory of evolution and its various applications in the field of ethics, and after that offers a detailed description of evolutionary normative ethics, followed by evaluating and critiquing it.
    The results of the research show that evolutionary ethics can be categorized, like any other research, into subcategories, here as three branches of the descriptive, normative and meta-analyzed moral (which is often neglected in the study of evolutionary ethics), and assuming the correctness of the theory of evolution without the denial of its impact which is limited in the field of normative ethics, it is proved that a moral obligation has the necessity in relation to something else. Analogically, and because the need is real, the moral obligation has an objective reality. The source of these obligations does not lie in evolutionary factors, but in human reason and human perceptions in that there lie the mandate of human will and human power of choice.
    Keywords: The Theory of Evolution, Normative Ethics, Moral Facts, Moral Obligations, the Necessity in Relation to Something Else
  • Adel Zahed Babelan *, Ramin Gharibzadeh, Ali Akbar Mortezazadeh, Azadeh Dadjou Pages 59-70
    This study clarifies the role of professional ethics in organizational excellence mediation teacher's enthusiasm. The research is descriptive and correlational study based on structural equation modeling. The study population consisted of all teachers in the city of Ardabil (a total of 5750 persons) and 360 samples using the sample size Gorges and Morgan were selected using stratified random sampling method. To collect the required data from three standard questionnaires Ethics (1393), Organizational Excellence (1385) and Work Engagement (1392) is used. In order to analyze the data collected, Lisrel and SPSS statistical software was used. 3 hypotheses were evaluated in accordance with structural equation modeling and significant relationships between variables and structures are confirmed and changing relationships of a significant amount of error is five percent more 1/96. The findings of this analysis show the model structure Professional ethics with high path coefficient with other variables, can be a powerful factor in the organization is to raise them.
    Keywords: Professional Ethics, Organizational Excellence, Job Engagement
  • Mohammad Reza Sarmadi, Mohammad Hassan Seif *, Mohammad Nabie Mortezaeipoor Pages 71-80
    The aim of this paper is to study of influence Islamic work ethic (IWE) and organizational commitment (OC) with mediator role organizational justice (OJ) among staff at the Yasuj University of medical sciences. The total sample of this study was among total 250 staff at the (Yasuj) University of Medical Sciences. Two hundred fifty questionnaires were distributed that only 157 questionnaires were returned. We employed three mixed questionnaires with survey way. We used of random sampling method and Cochran test for determination of sample size.
    The recent research from objective aspect is applicative and in class correlation descriptive researches. In this research we used of rational method that often used by researchers that use the properties a science research.
    Path analysis influences indicate that (IWE) has two variables (interpersonal relationship and attitude work ethic) that indirectly and positively influence on organizational commitment also two variables (IWE) directly and positively affective on three variables of organizational justice (procedural justice-interpersonal justice-distributional justice) and the end of experiment the all of hypothesizes have been validated. This study is the first in the published literature to used mediator role organizational justice among organizations with notice to emphasis instructions Islam to justice.
    Keywords: Islamic Work Ethic, Organizational Commitment, Organizational Justice
  • Sayyed Ziaodin Olyanasab, Sayyed Mortaza Olyanasab *, Mahdi Taghavi Azar Sharabiyany Pages 81-98
    Background And Aim
    Thrill of joy, good human beings that sometimes praise and blame associated with moral and ethical challenge faced is always going to extremes. To solve this challenge, it should be clear criteria, to adapt the applications to be determined. The aim of this study was to explain the ethics of happiness from the perspective of verses and Hadiths Imams (Slamallh Bayt) is.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study done by relying on Islamic sources.
    Finding: In the Holy Quran and traditions mechanisms for happiness and its moral principles and mechanisms are provided.
    Conclusion
    Ethical principles include the modification motivation joy, remembrance of Allah, piety, trust, hope, transcendence, sugar and Khrtgrayy. ShnhY with adherence to their belief and practice, will be happy with moral values. Islamic ethical teachings not only prevent but also seeks the happiness of the reform HmhY believers and their belief in a monotheistic attitude towards happiness and God can make. The principles outlined moral guarantor of happiness that is both religious and worldly happiness and happy world for them to follow.
    Keywords: Islamic Ethics, Ethics Happiness, Happiness, Ethics
  • Masoumeh Karimi, Abdollah Aliesmaili *, Golamreza Atai, Soraya Khafri, Mahboube Khadem Abolfazli Pages 99-108
    The article is result of a survey in Babol aimed to clarifying an ethical problem of physician working in the field of refractory disease, especially cancer. The researchers inquired that people how much are ready to be informed directly about their disease and survival, and which attributes containing age, gender, marital status, education status, and number of children are correlate to it so that physician can describe about illness to them. This survey has done on 381 people in five geographical areas in Babol. Research tool was a researcher made questionnaire, which was based on psychological projection. Questionnaire validity calculated by splitting 0.78 and by Cronbach’s alpha 0.79 after a pilot study and removing some items. Also in order to improving the reliability some items has corrected at the same time. Finally, findings showed there is a significant deference between people who prefer to know truth and somebody do not prefer. The agreement to awareness showed correlation with some factors such as age and number of children, but there is no correlation with educational status and gender.
    Keywords: Cancer Awareness, Medical Ethics, Patient Rights