فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 25 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • سعید غفاری، شعله زکیانی * صفحات 7-15
    زمینه و هدف
    اخلاق حرفه ای دربردارنده استانداردهایی است که توسط اعضای آن حرفه که به مسوولیت های اخلاقی خود پایبند هستند، به رسمیت شناخته شده است. هدف این مطالعه تعیین میزان رعایت اخلاق حرفه ای در کتابداران شاغل در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، با استفاده از پرسشنامه استاندارد محقق ساخته، نقطه نظرات 59 نفر از کتابداران کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران که به روش تمام شماری وارد مطالعه شدند، جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS 13 تجزیه و تحلیل شد. پس از توضیح درباره اهداف پژوهش، رضایت آگاهانه شفاهی شرکت کنندگان اخذ و درباره بی نامی پرسشنامه ها و محرمانگی اطلاعات به آنان اطمینان داده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کل اخلاق حرفه ای در افراد مورد مطالعه 4/39 بود. از بین مولفه های اخلاق حرفه ای «احترام به عقاید مختلف در حرفه» با میانگین 4/46 بیشترین و «فراهم‏آوری امکانات برای دسترسی آسان و یکسان به اطلاعات برای همه مراجعان» با میانگین 3/64 کم ترین مقادیر را داشتند. تمامی مولفه های اخلاق حرفه ای افراد مورد مطالعه تفاوت معناداری با میانگین نظری داشتند. در این بین مناسب‏ترین وضعیت مربوط به مولفه رعایت بی طرفی در حرفه و کم ترین مقدار مربوط به مولفه حمایت از حقوق مالکیت معنوی بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که کتابداران مورد مطالعه، از منظر برخورداری از اصول اخلاق حرفه ای در وضعیت مطلوب قرار دارند. توصیه می شود مدیران با برنامه ریزی مناسب، کتابداران و اطلاع رسانان را از آخرین دستاوردهای علمی حرفه ای خود مطلع سازند و با در نظرگرفتن امکانات و امتیازات ویژه، آنان را در ارتقای رعایت اصول اخلاق حرفه ای یاری نمایند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، دانشگاه تهران، کتابداری، کتابخانه مرکزی
  • اسفندیار غفاری نسب *، خلیل کریمی، سید ابراهیم مساوات، محمدعلی قاسمی نژاد صفحات 17-29
    زمینه و هدف
    رابطه تعاملی میان پزشک و بیمار، دارای وجوه چندگانه ای است. به هر روی، شیوه تعامل میان پزشک و بیمار، بر پیامدهای اجتماعی روانی بیماران و چگونگی درمان آن ها تاثیر می گذارد. این مطالعه در پی یافتن الگوی تعاملی در میان بیمار و پزشک مبتنی بر نظام معنایی بیماران مراجعه کننده به درمانگاه اقبال، شیراز بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از روش تحلیل چارچوب به عنوان یکی از روش های تحقیق کیفی استفاده شده است. نمونه ها به صورت هدفمند انتخاب شده و تعداد آن ها بر اساس قاعده اشباع نظری 20 نفر بود. برای گردآوری داده ها از مصاحبه عمیق فردی استفاده شد، اگرچه رویکرد عام در تحلیل چارچوب استقرایی است، اما این شکل از تحقیق هم مفاهیم پیشین و هم مفاهیم جدید را دربر می گیرد.
    یافته ها
    سه نوع الگوی تعاملی میان پزشکان و بیماران شامل مدل پزشک محور، بیمارمحور و مشارکت دوجانبه پدیدار شد که البته غلبه با الگوی مشارکتی بود. همچنین مشارکت کنندگان به چهار تم اصلی در ارتباط با نحوه برخورد پزشکان و میزان رضایتمندی بیماران اشاره نمودند: نحوه برخورد دوستانه و عاطفی پزشک؛ اعتماد؛ شتاب زدگی به عنوان ویژگی قرن معاصر؛ پول؛ و نظام های تخصصی دانش.
    نتیجه گیری
    ریشه های اساسی رضایتمندی و عدم رضایتمندی بیماران بر اساس نظریات گیدنز پیرامون پول، نظام تخصصی دانش و اعتماد تفسیر شد. بنابراین اگر بیماران نتوانند به پزشک و یا به عبارت دقیق تر، جایگاه پزشک اعتماد کنند، مخاطرات ناشی از تهدید جانی آن ها در صورت عدم توجه به توصیه های پزشک و ابتلای به بیماری، موجب ناامنی هستی شناختی می شود.
    کلیدواژگان: تعامل، پزشک محوری، بیمارمحوری، الگوی مشارکتی، تحقیق کیفی
  • نبی الله غلامی *، حسنعلی موذن زادگان صفحات 31-44
    زمینه و هدف
    ارتباط بین اخلاق و حقوق کیفری، از دو منظر رابطه اخلاق با حقوق کیفری ماهوی و حقوق کیفری شکلی قابل تبیین است. در این تحقیق، مصادیق حاکمیت الزامات اخلاقی در فرآیند تحقیقات مقدماتی در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 ایران تحلیل می گردد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق کیفی از روش تحلیل سند استفاده شده است. به منظور آشنایی با واژگان کاربردی، ابتداد مفاهیم تحقیقات مقدماتی و الزامات اخلاقی تعریف شده و سپس تحلیل و بحث صورت گرفته است.
    یافته ها
    مصادیق حاکمیت الزامات اخلاقی در فرآیند تحقیقات مقدماتی در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 ایران، تحت دو عنوان کلی الزامات اخلاقی ناظر به اقدامات مقامات قضایی و الزامات اخلاقی ناظر به اقدامات متهم مورد توجه قرار گرفته است. امکان این که در مرحله تحقیقات مقدماتی، هر کدام از طرفین به جهت پیروزی خود در این تقابل، الزامات اخلاقی را نادیده بگیرند، به نسبت سایر مراحل دادرسی، از جمله مرحله رسیدگی در دادگاه یا اجرای حکم بیشتر است. مهم ترین ویژگی الزامات اخلاقی ناظر بر فرآیند تحقیقات مقدماتی آن است که نقض این الزامات، فاقد ضمانت اجرای قانونی است. بنابراین به جز وجدان شخص و اخلاقیات، نمی توان ضمانت اجرای دیگری برای آن یافت.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشانگر این موضوع است که در بسیاری از موارد، اقدامات تحقیقی و تعقیبی مقامات قضایی نه مبتنی بر نص قانون، بلکه بر اساس الزامات اخلاقی صورت می گیرد. به علاوه، قانونگذار در موارد متعددی، وظایفی را برای مقامات قضایی مقرر کرده است که تنها ضمانت اجرای آن ها الزامات اخلاقی است.
    کلیدواژگان: تحقیقات مقدماتی، حقوق کیفری، اخلاقیات، الزامات اخلاقی
  • مهدی زاهدی، محمدحسین عرفان منش، نگار هوشمند * صفحات 45-62
    زمینه و هدف
    از میان موافقت نامه های موجود در حوزه حقوق مالکیت فکری، موافقت نامه منع تجارت متقلبانه (آکتا) بالاترین سطح استانداردهای اجرایی را مقرر نموده است. هدف مطالعه حاضر، شناخت نوآوری هایی مقررات آکتا نسبت به سایر مقررات بین المللی در حمایت از حقوق مالکیت فکری و اثرات این نوآوری ها بر دسترسی به دارو در کشورهای در حال توسعه می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق کیفی از روش تحلیل سند استفاده شده است. این روش با تحلیل ویژگی های موافقت نامه آکتا، تاثیر آن بر دسترسی به دارو در کشورهای در حال توسعه را مورد بحث و بررسی قرار می دهد.
    یافته ها
    دامنه وسیع حمایت از حقوق مالکیت فکری در این موافقت نامه، با حذف انعطاف پذیری موافقت نامه تریپس، عدم شفافیت و مشارکت لازم در جریان مذاکرات و گسترش تعریف کالاهای تقلبی و تعمیم آن به داروهای ژنریک، تاثیرات جبران نشدنی بر دسترسی به دارو و سلامت عمومی در جوامع در حال توسعه، برجای خواهد گذاشت. این موافقت نامه، احتمال توقیف نامشروع کالاها و طرح دعاوی واهی حقوقی علیه تولیدکنندگان داروهای ژنریک را افزایش می دهد و این امر افزایش امکان توقیف کالاها، افزایش قیمت و کمیاب شدن دارو در کشورهای در حال توسعه و تهدید سلامت عمومی را به دنبال خواهد داشت.
    نتیجه گیری
    موافقت نامه آکتا می بایست به گونه ای تفسیر و اجرا گردد که حق کشورهای متعاهد بر سلامت و دسترسی همگان به دارو مورد حفاظت قرار گیرد، به گونه ای که هرگاه دسترسی دارویی، متضمن نقض حقوق مالکیت فکری باشد، از طریق اعمال رویه ای واحد، از توقیف بین المللی این داروها و عدم دسترسی به آن ها جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: موافقت نامه منع تجارت متقلبانه (آکتا)، داروهای ژنریک، دسترسی، سلامت عمومی، حقوق مالکیت فکری، موافقت نامه تریپس
  • عباسعلی رستگار *، مرتضی اکبرزاده صفویی، سمیه زنگیان صفحات 63-82
    زمینه و هدف
    با جهانی شدن سازمان ها در عصر نوین، انجام فعالیت های سازمانی در چارچوب منشور اخلاقی از ضرورت های هر سازمانی است، به طوری که رهبری یک سازمان بر تصویر، هویت و شهرت آن از طریق به کارگیری راهبردهای رقابتی به شکل اصول اخلاقی اثر می گذارد. از این رو، هدف این پژوهش تطبیق روش های مدیریتی فلاسفه چین به منظور حکمرانی در عصر قدیم با اندیشه ها و تفکرات صاحب نظران مدیریت در عصر نوین است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تطبیقی، به مقایسه ویژگی ها و مولفه های مدیریت غربی و مدیریت شرقی با توجه به دو طرح تثلیث فکری و دینی پرداخته شد. ابتدا، مبانی نظری مطالعه مورد بررسی قرار گفت، سپس تفکرات اندیشمندان چین باستان و صاحب نظران عصر حاضر تحلیل و نقد گردیده و در نهایت بر روی نکات اصلی پژوهش، یعنی اخلاق و رهبری تمرکز گردید.
    یافته ها
    در این پژوهش اصول رهبری و اخلاق، اصول انتخاب بر اساس شایستگی، جذب و نگهداری افراد، پاداش مبتنی بر مشارکت و مدیریت مشارکتی به عنوان اصول کلیدی مدیریت مردم در چین باستان شناسایی شد که ارتباط نزدیکی با اصول مدیریت در جهان امروزی دارد. همچنین با وجود تفاوت بین فلسفه های مدیریتی غرب و شرق، استفاده از برخی از فلسفه های شرقی برای سازمان های غربی می تواند سودمند باشد.
    نتیجه گیری
    اصول اخلاقی رهبری و مدیریت سازمانی باستان می بایست برای حفظ و بقای سازمان ها تجدید و احیا شوند، زیرا لازمه ارتقای شیوه های مدیریت نوین توسط رهبر یک سازمان، توجه به این شیوه ها در قالب الزامات اخلاقی است.
    کلیدواژگان: اصول رهبری، چین باستان، اخلاق مدیریت، مدیریت نوین
  • سجاد رحمتی، سحر کاوندی * صفحات 83-99
    زمینه و هدف
    نظریه های زیست شناختی در باب سیر تکامل انسان و ساختار فیزیکی و ذهنی وی، تاثیرات گسترده ای بر حوزه اخلاق داشته اند. هدف این پژوهش، مطالعه و تحلیل دیدگاه پیتر سینگر در باب بسط دایره اخلاق از رهگذر بنیان های زیست شناختی و عقلانی اخلاق عام است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش روایتی، نظریه پیتر سینگر در باب بسط دایره اخلاق تحلیل و تفسیر می گردد.
    یافته ها
    سینگر با تاکید بر اصل بی طرفی و برابری و امکان غلبه عقل بر اقتضائات طبیعت زیست شناختی معتقد است که می توان منشا گرایش های اخلاقی انسان را طبیعت زیست شناختی او دانست، اما در مقام تصمیم گیری، انسان باید هنجارهای اخلاقی عرفی را مورد تامل قرار دهد. وی محدودنمودن رعایت بی طرفی به نوع انسان را عملی دلبخواهانه و فاقد پشتوانه منطقی می داند. معیار ملاحظه بی طرفانه از نظر سینگر «قابلیت دردکشیدن و تجربه لذت» است و بر این اساس او دایره اخلاق را تا جایی که «اغلب» حیوانات و نه همه آن ها را شامل شود، گسترش می دهد. نقدهایی نظیر عدم توجه به ضعف عقل و تاثیرپذیری آن از سایر گرایش های انسان در تبیین ناسازگاری بین باورها و اعمال فرد، عدم تفکیک میان کارکرد معرفت شناسانه و منطقی عقل در بسط دگرگرایی، اهمیت ندادن به ترجیحات و منافع همه موجودات در بسط اخلاق بر نظریه وی وارد است.
    نتیجه گیری
    دیدگاه سینگر در بسط دایره اخلاق، دیدگاهی تعدیل یافته است. او معتقد است زیست شناسی صرفا موجب تامل مجدد در شهودهای اخلاقی می شود، اما نمی تواند هنجارهای اخلاقی ما را تعیین کند. بر این اساس می توان با عقل و استدلال، اخلاقی عام و بی طرفانه و عاری از سوگیری های زیست شناختی ارائه کرد.
    کلیدواژگان: پیتر سینگر، اخلاق، اهمیت اخلاقی، بی طرفی، عقل، طبیعت زیست شناختی
  • مقاله مروری
  • سعید بیرودیان *، حمیده آرین نیا صفحات 101-110
    زمینه و هدف
    فناوری نانو نقطه تلاقی اصول مهندسی، فیزیک، زیست شناسی، پزشکی و شیمی است و برای کاربرد این علوم برای ساخت محصولات کاملا جدید عمل می کند. تحقیقات نانوفناوری به صورت قابل توجهی در یک دهه گذشته گسترش یافته و اخیرا با توسعه پژوهش های نانو در پزشکی مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف شناخت مهم ترین مسائل اخلاقی در تحقیقات حوزه نانو فناوری پزشکی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری، مقالات مرتبط از طریق جستجوی اینترنتی کلیدواژه های فناوری نانو (Nanotechnology) یا نانوفناوری پزشکی (Nanomedicine) و اخلاق زیستی (Bioethics) یا اخلاق نانو (Nonoethics) و ریسک (Risk) یا ایمنی (Safety) در پایگاه های اطلاعاتی، به صورت هدفمند بازیابی و مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مسائل اخلاقی که در این حوزه تحقیقات نانو پزشکی که باید درنظر گرفته شوند، زیرمجموعه ای از اصول اخلاقی است که عموما در پژوهش های زیستی مد نظر قرار می گیرند، با این تفاوت که ویژگی های خاص نانوذرات، از جمله ناشناخته بودن عوارض جانبی و تنوع آن ها، توجه به این اصول را با در نظرگرفتن پیش فرض هایی که در رابطه با عواقب این فناوری وجود دارد، حائز اهمیت می سازد. در رابطه با نقش اخلاق در نانوفناوری پزشکی، مسائل اخلاقی مرتبط شناخته شده عبارت از احترام به خودمختاری، رضایت آگاهانه، حفظ حریم خصوصی و محرمانگی، زیان بارنبودن و کنترل توانایی بشر، عدالت و دسترسی بودند.
    نتیجه گیری
    اصول اخلاقی در پژوهش های زیستی، می بایستی در هر سه مقطع پیشگیری، تشخیص و درمان به طور جدی اجرایی شوند تا از افراد موضوع پژوهش که داوطلبانه در پیشرفت دانش مشارکت می کنند، حفاظت گردد.
    کلیدواژگان: نانوفناوری پزشکی، تحقیقات نانوفناوری، اخلاق زیستی
  • مهدی رضایی، خدیجه جامی الاحمدی * صفحات 111-122
    زمینه و هدف
    نانوبیوتکنولوژی حوزه ای است با رشد سریع و زمینه های متنوع که توجه بسیاری از محققین را به خود معطوف نموده است. تحقیقات بسیار زیادی در این زمینه در حال انجام است، اما مساله نگران کننده در این باره عدم توجه و رشد کافی مباحث اخلاقی و ایمنی زیستی در این حوزه است. این مطالعه با هدف شناخت جنبه های اخلاقی و ایمنی زیستی نانوبیوتکنولوژی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری برای بازیابی متون مرتبط، جستجوی اینترنتی هدفمند با استفاده از واژگان کلیدی اصلی «Nanobiotechnology» AND «Biosafety» OR «Bioethics» در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و بین المللی انجام شد.
    یافته ها
    علی رغم روند رو به رشد مطالعات اخلاقی و ایمنی زیستی نانوبیوتکنولوژی، هنوز اختلاف چشمگیری نسبت به این دست مطالعات در جوامع بین المللی مشهود است. اخیرا با تشکیل انواع سازمان ها، کمیته ها، کارگروه های مختلف گام های مفیدی در این راه برداشته شده است. همچنین دستورالعمل ها، استانداردها، پروتکل های اجرایی استاندارد و راهنماهایی از این قبیل تدوین و در دسترس عموم قرار گرفته است. نکته قابل توجه در این زمینه، به روزرسانی و تبادل اطلاعات دایمی با جوامع بین المللی است که کمک به سزایی در به حداقل رساندن خطرات احتمالی نانوبیوتکنولوژی می کند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده عدم وجود کنترل و نظارت کافی بر مطالعات نانوبیوتکنولوژی است. با توجه به پیشرفت نانوبیوتکنولوژی در ایران و وجود حوزه فعالیت گسترده این علم، توجه خاص به مسائل اخلاقی و ایمنی زیستی از یکسو و بررسی جنبه های مختلف و آینده محتمل تحقیقات از سوی دیگر در این زمینه امری ضروری است.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، ایمنی زیستی، نانوبیوتکنولوژی
|
  • Saied Ghaffari, Sholeh Zakiani * Pages 7-15
    Background And Aim
    Professional ethics encompasses standards recognized by members of the profession who are committed to their moral responsibilities. The aim of this study was to determine the degree of observance of professional ethics in librarians of Central Library and Document Center of Tehran University.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytic study was carried out using a valid researcher-made questionnaire. The viewpoints of 59 librarians who included to the study through census, were gathered using questionnaire and analyzed by SPSS 13. After explaining the goals of the research, the informed consent of the participants was obtained and they were assured about the confidentiality of the information.
    Findings: The average total score of professional ethics in the subjects was 4.39. Among the components of professional ethics, "respect for different opinions in the profession", with mean of 4.46 and "providing facilities for easy and uniform access to information for all clients" with mean of 3.64 had highest and lowest values, respectively. All of the components of professional ethics had a significant difference with theoretical mean. In the meantime, the most appropriate condition was the observance of impartiality in the profession and the least amount related to the component of the protection of intellectual property rights.
    Conclusion
    The findings showed that librarians are in desirable position in terms of professional ethics. It is recommended that managers with appropriate planning, inform their librarians and informers about latest scientific achievements and help them promote ethical principles by considering special facilities and privileges.
    Keywords: Professional Ethics, Librarianship, Central Library, Tehran University
  • Esfandiar Ghafari Nasab *, Khalil Karimi, Seyyed Ebrihim Mosavat, Mohammadali Ghaseminejad Pages 17-29
    Background And Aim
    The interactive relationship between physician and patient implies multifaceted faces. By the way, the manner of interacting between them to some extent might have a socio-psychological influences on the patients’ outcomes. It has also important impact on the treatment of patients. This study aimed to find the interactive patterns in terms of patient's meaning system among patients who referred to Eghbal health center of Shiraz, Iran.
    Materials And Methods
    In this qualitative research, we used the method of framework analysis. Although the general approach to analyzing the framework is inductive, this form of research encompasses both previous concepts and new concepts. The number of participants were 20 persons who were selected purposively. In depth interview was used to collect data in terms of theoretical saturation rule.
    Findings: Three kinds of interactive patterns between physicians and their patients were emerged. Those included physician-centered model, patient-centered model and interactive- participatory model so that, interactive model has been dominated. Participants also pointed out four main themes related to how doctors treated patients and satisfied them: how to deal with affection and compassion; trust; hastiness as a feature of the contemporary century; money and specialized knowledge systems.
    Conclusion
    The basic roots of satisfaction and dissatisfaction of patients based on the theories of Giddens about the money, specialized system of knowledge and confidence were interpreted and finally concluded that if they didn’t adopt the physician’s suggestion, they endangered by diseases and threatened by ontological insecurity.
    Keywords: Interaction, Physician-Centered, Patient-Centered, Participatory Pattern, Qualitative Research
  • Nabiollah Gholami *, Hassan Ali Moazenzadegan Pages 31-44
    Background And Aim
    The relation between ethics and criminal law is discussable from two viewpoints of ethics relation with substantial criminal law and contractual criminal law. This study aimed to analyze the examples of sovereignty of the ethical requirements in the primary investigations process, in the Iran’s Code of Criminal Law.
    Materials And Methods
    In this qualitative research, document analysis method was used. In order to introduce main conceptions, the phrases of the Iran’s Code of Criminal Law was firstly defined and then, the examples were analyzed and discussed.
    Findings: The examples of governance of the ethical requirements in the primary investigations process, in the Iran’s Code of Criminal Law has been paid attention under two main items: judicial officials tasks and victim actions. The possibility of ignoring the moralities in the primary investigations process by both judicial officials and accused person is more than other phases of investigation. Regarding the breach of ethical requirements in the primary investigations process lacks any legal guarantee, therefore, the consciousness and moralities are just executive guarantees.
    Conclusion
    The findings indicate that according to the Iran’s Code of Criminal Law, the primary investigations of judicial officials is not based on the law text but is based on the ethical requirements and moralities. Moreover, in many cases the lawmaker has assigned some tasks and duties for the judicial officials that their just executive guarantee is ethical requirements.
    Keywords: Primary Researches, Criminal Law, Moralities, Ethical Requirements
  • Mehdi Zahedi, Mohammad Hossein Erfanmanesh, Negar Houshmand * Pages 45-62
    Background And Aim
    Among the existing agreements to protect intellectual property rights, the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) has set the highest level of enforcement standards. This study tries to clarify and identify differences between the ACTA provisions and innovations with other international regulations and its effects on the universal access to medicines in developing countries.
    Materials And Methods
    In this qualitative research, document analysis method was applied. By using this method and analyzing the characteristics of the ACTA regulations, we will discussed its effects on the universal access to the medicines and public health.
    Findings: ACTA negotiators have created an agreement that shifts international "hard law" rules and "soft law" encouragements toward making enforcement of intellectual property rights in courts and borders, less costly, and more "deterrent" in the level of penalties through omission of the felexibility of TRIPS Agreement, and required transprancy and participation. So that, it increases the risks and consequences of wrongful searches, seizures, lawsuits and other enforcement actions for those relying on intellectual property limitations and exceptions to access markets. This is likely to make affordable medicines more expencive and rare in many developing countries and threaten the public health.
    Conclusion
    The ACTA must be interperated and performed so that the right of committed countries to health and access to medicines be protected; when access to some medicines requires to breach the intellectual property rights, intrernational inhibition and access to them should be prevented through a common accepted approach.
    Keywords: Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), Generic Medicines, Access, Public Health, Intellectual Property Rights, TRIPS Agreement
  • Abbas Ali Rastegar *, Morteza Akbarzadeh Safui, Somayeh Zangian Pages 63-82
    Background And Aim
    By the globalization of organizations in modern Age, doing organizational activities in terms of the code of ethics is necessary for any organization. So that the leadership of an organization impacts on its image, identity and reputation by using competitive strategies in terms of ethical principles. Thus, this study aimed to compare management practices of Chinese philosophers in order to govern and manage the people in the ancient world with ideas and thoughts management scholars in the modern era.
    Materials And Methods
    In this comparative study, the features and components of Western and Eastern management were compared according to two patterns of the thought and religion Trinity. At first, the theoretical foundations was examined. Then, the thoughts of ancient Chinese and and contemporary experts were analyzed and criticized and finally, it was focused on the main points of research: ethics and leadership.
    Findings: In this research, the principles of leadership and ethics, selection based merit, attracting and maintaining individuals, participatory reward and the participatory management were recognized as key principles of people management in ancient China, which are closely related to the modern world. Also, there was a difference between the West and East management philosophies, but the use of some Eastern philosophies for Western organizations can be useful.
    Conclusion
    These principles should be renewed to preserve organizations, because it is necessary to pay attention to ethical principles as moral obligations for promoting modern management practices by an organization leader.
    Keywords: Ancient Chinese, Leadership Principles, Ethics of Management, Modern Management
  • Sajad Rahmati, Sahar Kavandi * Pages 83-99
    Background And Aim
    Theories of biology about evolution of the human and his physical and mental structure had broad influences on the field of ethics. The purpose of this study is the explanation and analysis of Peter Singer's view on the expanding of ethics circle based on biological and rational foundations of universal ethics.
    Materials And Methods
    In this narrative research, Singer's view on the expanding of ethics circle was analyzed and interperated.
    Findings: Emphasizing on the principles of impartiality and equality, possibility of overcoming reason on demands of biological nature, singer believes that the origin of our moral attitudes is our biological nature, but in decision makeing, one must contemplate on common moral norms. In Singer's viewpoint, limiting impartiality to human species is an arbitrary action without any rational support; the criterion of this impartial consideration is the "ability of suffering and experiencing of pleasure" and accordingly he expands the circle of ethics in so far as it includes "most" of the animals and not all of them. There is some criticisms to him such as lack of attention to the weakness of reason and human tendencies, lack of separation between the epistemological and logical function of reason in the expanding of altruism, disregarding to preferences of all creatures in expanding the circle of ethics.
    Conclusion
    Singer's view is a moderate one; he believes that biology only caused to reflections on moral intuitions, but it cannot determine our moral norms. Accordingly, we can provide a universal and impartial ethics devoid of biological biases.
    Keywords: Peter Singer, Ethics, Impartiality, Reason, Biologic Nature
  • Saeed Byroudian *, Hamideh Ariannia Pages 101-110
    Background And Aim
    Nanotechnology is the point of intersection of the sciences of engineering, physics, biology, medicine and chemistry, and acts to usilize these sciences in order to construct new products. Nanotechnology researches has recently been intensified with the development of Nano researches in medicine, which attempts to provide medicines and therapeutic methods based on the principles governing nanotechnology with the goal of human health and well-being. This study aimed to identify the main ethical issues in Nanotechnology researches.
    Materials And Methods
    In this review study, related articles were retrieved and analyzed porposfully by searching the keywords of "Nanotechnology or Nanomedicine" and "Bioethics or Nonoethics" and "Risk or Safety" in academic databases.
    Findings: The ethical issues in the area of nanomedicine researchs that should be considered are a subset of the ethical principles wich generally considered in bioethics, but because of the specific properties of nanoparticles including the unknown side effects and their variation highlites the focus of these principles regarding the assumptions related consequences of the nanomedicine. The most important known ethical issues included respect for autonomy, informed consent, privacy and confidentiality, harmfulnessless and control human ability, justice and access in relation to the role of ethics in nanomedicine.
    Conclusion
    Ethical principles in biological researches should be implemented in all three stages of prevention, diagnosis and treatment in order to protect the volunteer human subjects participating in the advancement of knowledge.
    Keywords: Nanomedicine, Nanotechnology Research, Bioethics
  • Mehdi Rezaee, Khadijeh Jamialahmadi * Pages 111-122
    Background And Aim
    Nanobiotechnology as a developing and fascinating field of research has attracted many researchers, but there are many concerns about ignoring the bioethics and biosafety issues in this field. This study aimed to explore and identify bioethical and biosafety aspects of nanobiotechnology.
    Materials And Methods
    In this review, the related articles was retrieved by porpusful search of main keywords: "Bioethics" OR "Biosafety" AND "Nanobiotechnology" in internal and international scientific data bases.
    Findings: Results showed that an increasing number of studies have recently focused on bioethical and biosafety issues of nanobiotechnology in Iran, although, these studies are remarkably less than those of international studies. Moreover, development of some organizations, committees, and working groups along with providing instructions, standards, guidances, and standard operating procedure (SOP) for people, directly dealing with nanobiotechnology help to decrease the risks there of. It is worth mentioning that in order to lessen the probable risks of nanobiotechnology, we should be constantly updated and exchange with the international information.
    Conclusion
    The results indicate that there is no appropriate observation and control on the ethical issues of nanobiotechnology. Because of multiple fields of research in nanobiotechnology and intensive development of Iranian researchers in these areas, nanobiotechnology riquires more attention and control in biosafety and bioethical issues. Therefore, different aspects and unknown ethical issues of future researches in this field should be extensively controled.
    Keywords: Bioethical Issues, Biosafety, Nanobiotechnology