فهرست مطالب

Physical Treatments Journal
Volume:6 Issue: 3, Autumn 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/08/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نادر نخودچی *، حیدر صادقی، اسماعیل ابراهمی تکامجانی، علی عباسی صفحات 143-148
    هدف
    پارگی لیگامان متقاطع قدامی(ACL) یکی از آسیب های شایع در میان کشتی گیران می باشد. یکی از روش های درمان این آسیب، جراحی بازسازی به روش آتوگرافت تاندون همسترینگ(HST) می باشد. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر بریس های نئوپرنی زانو بر متغیرهای کینتیکی زانوی کشتی گیران نخبه متعاقب جراحی بازسازی لیگامان به وسیله اتوگرافت همسترینگ می باشد.
    روش شناسی: 10 کشتی گیر نخبه با میانگین و انحراف استاندار سنی 37/2± 1/26سال، وزن 32/11±25/78 کیلوگرم و قد62/3 ±174سانتی متر که همگی در فاصله زمانی شش تا هجده ماه قبل از پژوهش حاضر مورد جراحی بازسازی لیگامان متقاطع قدامی به وسیله آتوگرافت همسترینگ قرار گرفته اند، به طور در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در این تحقیق متغیرهای منتخب کینتیکی (نسبت گشتاور عضلات فلکسور به اکسنتسور زانو، میانگین حداکثر گشتاور، حداکثر توان و کل کار عضلات فلکسور و اکستنسور زانو) بوسیله دستگاه دینامومتر ایزوکنتیک Gymnex مدل ISO-1 در سرعت 120 درجه بر ثانیه در دو حالت بدون بریس و با بریس نئوپرن با کشکک باز و دو نوار قابل تنظیم مورد اندازه گیری قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج آزمون های آماری نشان داد که استفاده از بریس سبب ایجاد تغییرات معنی داری در میانگین حداکثر گشتاور ، حداکثر توان و کل کار عضلات فلکسور زانو و نیز نسبت گشتاور عضلات فلکسور به اکستنسور زانو گردید(P<0.05) ، با این حال استفاده از بریس نئوپرن سبب ایجاد تغییرات معنی داری در متغیرهای کینتیکی عضلات اکستنسور زانو نگردید(P≥0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق می توان گفت که استفاده از بریس نئوپرنی سبب بهبود متغیرهای کینتیکی، بویژه عضلات فلکسور زانو در کشتی گیران نخبه متعاقب جراحی بازسازی لیگامان می شود. بنابراین کشتی گیران پس از انجام جراحی بازسازی ACL به روش HST و انجام مراحل توانبخشی، می توانند از مزایای بریس های نئوپرنی به منظور بهبود متغیرهای کینتیکی عضلات فلکسور زانو و کاهش احتمال آسیب مجدد لیگامان در حین فعالیت ورزشی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: زانوبند نئوپرنی، کینتیک مفصل زانو، بازسازی لیگامان متقاطع قدامی، آتوگرافت تاندون همسترینگ
  • عباسعلی پورمومنی * صفحات 149-154
    سکته مغزی یک ضایعه عصبی-عروقی در مغز است و عوارض حسی حرکتی ومخصوصا تعادل از علامت های شاخص این بیماری است.، کاهش کنترل تعادل بیشترین تاثیر را بر افتادن مکرر،اختلال در راه رفتن، ناتوانی در انجام فعالیت های مستقل روزانه دارد. ممکن است کینزیوتیپ بااثرات حسی و مکانیکی خود منجر به بهبود توانایی های کنترل وضعیتی در این بیماران شود. این مطالعه با هدف بررسی اثرکوتاه مدت کینزیوتیپینگ مهاری عضله گاستروکنمیوس برکنترل وضعیتی بیماران مبتلا به سکته مغزی مزمن انجام شد.
    روش هاو مواد بکار رفته: این مطالعه به صورت مداخله ای نیمه تجربی (بدون شاهد و به صورت قبل ازآزمون- بعد از آزمون) در مرکز تحقیقات اسکلتی عضلانی دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در بازه زمانی اردیبهشت تا شهریور93 انجام شد. مطالعه شامل 22 بیمار30تا65 ساله مبتلا به سکته مغزی شامل12زن(5/54درصد)، 10مرد(5/45درصد)، 11 نفر همی پلژی راست، 11 نفر همی پلژی چپ بامیاگین سنی04/12±04/52بود. در ابتدا ازصفحه نیرو(جهت بررسی کنترل وضعیتی ایستا)، ازآزمونTimed up and go test(TUG)(جهت بررسی کنترل وضعیتیپویا) و ازمقیاسModified modified ashworth scale(MMAS)(جهت اندازه گیری نمره اسپاستیسیته) استفاده گردید. برای بررسی کنترل وضعیتی ایستا، از شخص خواسته شد با پاهای باز و به عرض لگن، بطوری که نگاه وسر مستقیم باشد و اندام های فوقانی در وضعیت راحتی کنار بدن قرار گیرند، 5مرتبه یک دقیقه ای روی صفحه نیرو بایستد. برای بررسی کنترل وضعیتی پویا، از بیمار تقاضا شداز وضعیت نشسته روی صندلی بلند شده، بایستد، 3متر با سرعت دلخواه راه برود، سپس تغییر جهت داده و به عقب برگردد و دوباره روی صندلی بنشیند.بعد از اتمام اولین ارزیابی ها توسط محقق، Kinesiotape (KT)مهاری عضله گاستروکنمیوس(به روش کشش در قاعده) که توسط خود محقق انجام شد، به مدت 1 ساعت روی پوست ناحیه دریافت شد. تمامارزیابی هادر زمان های پیش از مداخله، بلافاصلهو یک ساعت پس از مداخله تکرار شدند.برای مقایسه تفاوت های درون گروهی و بین گروهی پارامترهای تعادلی ایستا و پویا بین زمان های قبل و بعد از درمان، از آزمون Repeatedmeasure ANOVA(RM)استفاده شد. همچنین برای مقایسه تفاوت های درون گروهی و بین گروهی نمره اسپاستیسیته بین زمان های قبل و بعد از درمان از آزمون(GEE)Generalized estimating equationاستفاده گردید تجزیهوتحلیلآمارییافته هاتوسطنرمافزار PASW statistics 18, release 18.0.0انجامشد.
    یافته ها
    تفاوت معناداری در آزمون های TUG وMMASبین زمان های های پیش از مداخله، بلافاصله و یک ساعت پس از مداخله برای بیماران بدست آمد. بطوریکه نمرات TUG و MMASدر زمان های بلافاصله و یک ساعت پس از مداخلهدر مقایسه با زمان صفر، کاهش یافت(P<0/001).همچنین تفاوت معناداری در متغیرهای(Total velocity, Velocity in Mediolateral direction, Path length in Mediolateral direction)بین زمان های پیش از مداخله،بلافاصله ویک ساعت پس از مداخلهبرای بیماران بدست آمد، بطوریکه مقادیر(Total velocity, Path length in Mediolateral direction)در زمان یک ساعت پس از مداخله در مقایسه با پیش از مداخله کاهش یافت(P=0/029) (P=0/014)و مقادیر( Velocity in Mediolateral direction) در زمان بلافاصله و یک ساعت پس از مداخله در مقایسه با پیش از مداخله کاهش یافت( P=0/010).
    لازم به ذکر است که تاثیر مداخله در زمان های مختلف بر آزمونTUGدر بیماران همی پلژی راست و چپ از لحاظ آماری متفاوت است(P=0/013)و تاثیر مداخله در زمان های مختلف بر متغیرهای تعادل ایستا و نمره اسپاستیسیته در بیماران همی پلژی راست و چپ از لحاظ آماری یکسان است(05/0
    نتیجه گیری
    KTعضله گاستروکنمیوس منجر به کاهش اسپاستیسیته عضله گاستروکنمیوس، بهبود کنترل وضعیتی ایستا و پویای بیماران شد.KTعضله گاستروکنمیوس دارای تاثیر بیشتری در بهبودی کنترل وضعیتی پویای بیماران همی پلژی چپ در مقایسه با بیماران همی پلژی راست بود.
    کلیدواژگان: ?سکته مغزی?، کینزیوتیپ، کنترول پوسچر، اسپاستیسیتی
  • سید صدرالدین شجاع الدین، پروانه بازی پور *، ایرج عبداللهی، علی شاه حسینی صفحات 155-160
    زمینه و هدف
    برخی از ناهنجاری هایی که ریسک آسیب را افزایش می دهند از جمله کف پای گود، هنوز قابل اصلاح نبوده و تنها می توان با پیشگیری و رعایت عوامل خارجی، ریسک آسیب را کاهش داد. با توجه به شیوع کف پای گود و حساسیت پا در ورزش به ویژه رشته های ورزشی که موجب می شوند نیروی زیادی با سرعت های ناگهانی به کف پا وارد شود، این پژوهش با هدف مقایسه برخی ویژگی های وزن اندازی وارد به پای بازیکنان رشته بدمینتون مبتلا به کف پای گود و نرمال در دو حرکت پایه ای در بدمینتون طراحی شده است.
    روش کار
    در این مطالعه 20 نفر بازیکن با پای گود و نرمال انتخاب شدند. نوع کف پا با مقیاس پوسچر پا تعیین شده ، و داده های آن از جمله فشار میانگین و بیشینه با استفاده از سیستم اندازه گیری کفی پدار جمع آوری و با استفاده از آزمون t مستقل در spss20 در 5 ناحیه آناتومیکی از کف پا میان دو گروه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ویژگی های وزن اندازی در بازیکنان با پای گود و نرمال متفاوت بوده و در افراد با کف پای گود در چند ناحیه آناتومیکی از کف پا بیشتر و در برخی دیگر از جمله میدفوت فشار کمتر است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که با توجه به تفاوت های مشاهده شده در ویژگی های وزن اندازی زیر کف پای بازیکنان با کف پای گود و نرمال، احتمالا بازیکنان با پای گود نسبت به پای نرمال در ریسک بیشتری از آسیب های استرس فرکچر قرار دارند. کفش و کفی بازیکنان رشته بدمینتون باید با توجه به نوع پای آنها انتخاب شود.
    کلیدواژگان: ویژگی های وزن اندازی کف پا، پای گود، پیشگیری از آسیب، حرکت پایه ای در بدمینتون
  • اصغر رضا سلطانی*، بیژن فروغ، محمدرضا هادیان، حمیدرضا نجاری، هادی صراف راز صفحات 169-179
    هدف
    بررسی اثرات یک جلسه درمان با شاک ویو برروی عضلات پلانتار فلکسور بر اسپاستیسته، معماری عضله، و راه رفتن بیماران مبتلا به سکته مغزی..
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی، تک گروهی و با اندازه گیری مکرر انجام شد. با استفاده از شیوه نمونه گیری آسان و در دسترس، در مجموع 17 بیمار مبتلا به سکته مغزی، 2000 شات شاک ویو برروی عضلات پلانتار فلکسور سمت مبتلا در یک جلسه اعمال شد. معیارهای ارزیابی شامل مقیاس اصلاح شده اصلاح شده اشورث (MMAS) اندازه گیری محیط ساق پا و پارمترهای معماری (زاویه پنیشن، طول فاسیکل، و ضخامت عضله) سر داخلی عضله گاستروکنمیوس یه صورت 2 طرفه، تست Timed UP and Go (TUG)، Visual Analog Scale (VAS) گزارش شده توسط بیمار از شدت اسپاستیسیته، دامنه حرکتی پسیو مچ پا (pROM) بودند. تمام معیارها در 2 زمان قبل و 30 دقیقه بعد از مداخله اندازه گیری می شدند. معیارهای مربوط به معماری عضله و محیط ساق بلافاصله بعد از مداخله نیز اندازه گیری می شدند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ورژن 18 انجام شد. بررسی اثرات مداخله در زمان با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر (آنواه) انجام شد.
    نتایج
    آزمون آماری ویل کوکسان نشانگر بهبود معنادار MMAS بود. با استفاده از آزمون تی- زوجی بهبود معنادار معیار های pROM، VAS، TUG نیز مشخص گردید. آنواه نشان دهنده تعامل معنادار زمان*سمت برای زاویه پنیشن و محیط ساق بود. آنواه همچنین اثر معنا دار زمان برای محیط ساق را نشان داد. آزمون های تعقیبی مقایسه زوجی نشانگر تفاوت معنادار محیط ساق میان قبل و 30 دقیقه بعد از مداخله بود. هیچ تغییر معناداری با استفاده از آنواه برای طول فاسیکل و ضخامت عضله مشخص نشد. آزمون همبستگی اسپیرمن همبستگی مثبت معنادار میان تغییرات دامنه حرکتی پسیو مچ پا و بهبود طول فاسیکل را مشخص کرد.
    نتیجه گیری
    اعمال یک جلسه شاک ویو برروی عضلات پلانتار فلکسور اسپاستیک می تواند معیارهای بالینی اسپاستیسته عضلانی و عملکرد عضلانی را بهبود بخشد. به منظور درک بهتر مکانیسم های زیربنایی اثرات ضد اسپاستیسته شاک ویو به مطالعات بیشتری نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، اسپاستیسته، شاک ویو درمانی، راه رفتن، معماری عضله
|
  • Seyyed Reza Attarzadeh Hosseini *, Keyvan Hejazi Pages 137-142
    Purpose
    Allometry is a method to express the relationship between physiological and anatomical variables. It can be used to measure the vital capacity through mathematical equations. This study aimed at evaluating lung function indices to estimate the maximal aerobic power by respiratory gas analysis device and the allometric equation.
    Methods
    This study was a descriptive and correlational research. A total of 80 subjects were chosen by convenience sampling method. Then, their anthropometric characteristics and dimensions of chest circumference (diameter and depth of the chest) were measured, and Bruce test was used to measure maximal aerobic power. The Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis were performed using SPSS 16.
    Results
    There is a positive and significant relationship between vital capacity and maximal aerobic power (r=0.229, P=0.041) and also between the device vital capacity and formula vital capacity (r=1.00, P=0.00). Accordingly, the following model was developed (chest circumference×0.284)(age×0.319)(vital capacity×1.761)詷▊皭誉=Maximal oxygen consumption.
    Conclusion
    According to the study results, there is a significant correlation between device vital capacity and formula vital capacity. Thus, in order to predict the maximal oxygen consumption, in the absence of any other experimental methods, allometric equation can be used.
    Keywords: Pulmonary function, Peak oxygen consumption, Allometric equation
  • Nader Nokhodchi *, Heydar Sadeghi, Ismail Ebrahimi Takamjani, Ali Abbasi Pages 143-148
    Purpose
    Anterior Cruciate Ligament (ACL) tear is a common injury among wrestlers. One of its treatments is reconstructive surgery with Hamstring Tendon (HST) autograft. This research aimed to examine the effect of neoprene knee brace on the knee kinetics variables of elite wrestlers after ligament reconstructive surgery with hamstring autograft.
    Methods
    The present research method is quasi-experimental with pretest-posttest design and a control group. A total of 10 elite wrestlers with average (SD) age of 26.1(2.37) years, average (SD) weight of 78.25(11.32) kg and average (SD) height of 174(3.6) cm all of whom underwent ACL reconstructive surgery with hamstring autograft 6 to 18 months prior to the present research were selected through convenience sampling method. In this research, the selected kinetic variables (ratio of the knee flexor muscles torque to the knee extensor muscles, the average peak torque, maximum power and total work of knee extensor and flexor muscles) were measured by isokinetic dynamometer Gymnex model ISO-1 at 120 degrees per second in two modes of with and without neoprene knee brace with open patella and two adjustable straps. To examine the research hypotheses, the statistical dependent t test at the significant level of 0.05 was used. All statistical analyses were done by SPSS 16.
    Results
    The findings of statistical tests demonstrated that using neoprene knee brace results in significant changes in the average peak torque, maximum power and total work of the knee flexor muscles and also the ratio of the knee flexor muscles torque to the extensor muscles (P
    Conclusion
    Based on the results, using neoprene knee brace could improve kinetic variables, especially knee flexor muscles in elite wrestlers after ligament reconstructive surgery. Therefore, these wrestlers after ACL reconstructive surgery through HST method and performing rehabilitation program can benefit from neoprene knee brace for improving kinetic variables of knee flexor muscles and reducing the likelihood of ligament re-injury during athletic activities.
    Keywords: Neoprene knee brace, Knee joint kinetic, Anterior cruciate ligament reconstruction, Hamstring tendon autograft
  • Abbas Ali Pourmomeny *, Fateme Jalaee, Hamzeh Baharloo, Mohammad Karimi Pages 149-154
    Purpose
    Stroke is one of leading causes of neuromuscular disorders that affects the patients’ abilities during standing and walking. Various treatments have been used to restore and improve patients’ stability and reduce falling risks. This study aimed to assess the effect of Kinesio taping on dynamic balance and spasticity in subjects with stroke disorder.
    Methods
    This project was single blind randomized controlled trial. A total of 22 stroke patients (11 patients were diagnosed with right-sided and 11 patients with left-sided hemiplegia) were recruited in this study. Both groups received Kinesio taping intervention. Kinesio Tex Tape was directly applied to the skin of calf muscles and kept there for 1 hour. Time up and go (TUG) test was used to assess dynamic postural control and modified modified Ashworth Scale to evaluate the degree of spasticity of plantar flexor muscles. The subjects’ static stability was evaluated based on sways of centre of pressure (CoP) on a force plate. The statistical analysis was done by performing repeated measure of analysis of variance with Minitab software (v. 17).
    Results
    There was a statistically significant reduction of the spasticity and Time up and go test scores in the pre-taped, taped and retest conditions (P
    Conclusion
    These results suggest that ankle taping is useful in immediate stabilization of body posture and reduction of spasticity. Also the results of this study showed that subjects with left-sided hemiplegia have relevant balance disorders and taping better improve dynamic postural control in these patients.
    Keywords: Stroke, Kinesio tape, Postural control, Balance, Spasticity
  • Seyed Sadredin Shojaedin, Parvane Bazipoor *, Iraj Abdollahi, Ali Shahhosseini Pages 155-160
    Purpose
    Some deformities that increase the risk of injury including cavus foot are not correctable yet and can only be limited by prevention and taking care of external causes. The current study aimed at determining if foot type (cavus or normal) resulted in loading differences during badminton fundamental movements, considering the prevalence of cavovarus foot deformity and the important role of the foot in sports - especially the sports that suddenly impose forces with different speeds on foot.
    Methods
    Twenty healthy subjects (10 cases with normal feet and 10 with high arch feet) completed 5 trials in each condition, while in-shoe pressure data were collected at 100 Hz. Peak pressure and mean pressure were analyzed among the subjects in 5 major anatomical regions of the foot using the independent t test in SPSS version 20. Foot type was determined by foot posture index (FPI) (α
    Results
    Results showed that plantar loading characteristics were different in individuals with cavovarus foot deformity and the ones with normal feet. During the forward-right lunge, individuals with cavovarus foot deformity demonstrated a decrease in medial midfoot (P=0.001), lateral midfoot (P=0.040), peak pressure, toes mean pressure (P=0.036), and showed increased mean (P=0.800) and peak pressure (P=0.279) in heel region, but the decrease was not statistically significant. During the forward-left lunge, individuals with cavovarus foot deformity demonstrated a decrease in peak (P=0.010) and mean (P=0.010) pressure in midfoot and forefoot. Mean pressure in heel (P=0.608) and mean (P=0.577) and peak (P=0.509) pressure in toes increased, but the decrease was statistically insignificant.
    Conclusion
    The current findings demonstrated that the loading patterns differed between the individuals with cavovarus foot deformity and the ones with normal feet, which could possibly influence injury risk in the population. The results also indicated that suitable footwear should be used in people with foot deformities after determining the type and risk factors for the foot injuries.
    Keywords: Plantar loading characteristics, Cavovarus foot deformity, Injury prevention, Fundamental badminton movements
  • Syed Asadullah Arslan, Mohammad Reza Hadian *, Gholamreza Olyaei, Hussein Bagheri, Mir Saeed Yekaninejad, Sahar Ijaz, Ali Arab Kheradmand Pages 161-168
    Purpose
    In the present era, Low Back Pain (LBP) is a destructive health problem. It affects many people and accounts for huge economic loss. Office workers have a unique lifestyle while working in sedentary position with poor body posture for long periods of time. The musculoskeletal problems can result in inconvenience or pain with bad impact on the quality of life.
    Methods
    This cross-sectional study was done to find the prevalence and risk factors of LBP among the office workers of King Edward Medical University (KEMU), Lahore, Pakistan. After taking the ethical approval from Institutional Review Board (IRB), KEMU, Lahore, a sample size of 300 office workers was calculated by using proportion formula of sample size estimation with 5% margin of error from KEMU with effect from Jan 2015 to Sep 2015. Participants aged between 18 and 60 years with at least 1 year work experience completed the validated questionnaires.
    Results
    Results showed that point and lifetime prevalence of LBP among office workers of KEMU, Lahore, Pakistan was 29.20% and 69.20%, respectively. LBP prevalence rose with the increase in age, work experience, low education, low physical activity, sleep disturbance, smoking habit, more sitting and standing time, computer use, and low job satisfaction.
    Conclusion
    We concluded that different individual, ergonomic, and psychosocial factors were associated with LBP. Because of high prevalence of LBP among office workers of this university, better ergonomic facilities and awareness about sitting posture, regular exercise, good sleep, and psychological support to the workers were recommended to decrease the effects of predisposing risk factors of LBP.
    Keywords: Low back pain, Prevalence, Risk factors
  • Maryam Rastgoo, Hadi Sarafraz, Hamidreza Najari, Mohammad Reza Hadian, Bijan Forough, Asghar Rezasoltani * Pages 169-179
    Purpose
    To investigate the effect of single session Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) over the ankle plantar flexor muscles on the spasticity, muscle architecture, and gait in chronic stroke patients.
    Methods
    This quasi-experimental, single group study had a repeated measures design. A total of 17 post-stroke patients were selected by convenience sampling method, and received 2000 shots of ESWT on the ankle plantar flexor muscles of the affected side in one session. Outcome measures consisted of Modified Modified Ashworth Scale (MMAS), bilateral leg circumference, and muscle architecture parameters (pennation angle, fascicle length, and muscle thickness) of the medial head of the gastrocnemius muscle, timed up and go (TUG) test, self-reported visual analog scale (VAS) of spasticity, and ankle passive Range of Motion (pROM). All outcomes were measured at 2 times: before the intervention and 30 minutes after the intervention. The muscle architecture parameters and leg circumference were also measured immediately after the intervention. Statistical analysis was done using SPSS 18.0. Repeated measures analysis of variance (ANOVA) was performed to evaluate the effects of intervention in time.
    Results
    Wilcoxon test revealed significant improvement in MMAS. Significant improvement in VAS, pROM, and TUG test results is also noted by means of the paired t test. ANOVA showed significant time×side interaction for the pennation angle and leg circumference. Significant effect of time was also shown by ANOVA for leg circumference. Post hoc analyses showed a significant difference for the leg circumference before the intervention and 30 minutes after it. ANOVA showed no significant change in fascicle length and muscle thickness. Spearman’s rho revealed significant positive correlation between the changes of the ankle pROM and improvement of the fascicle length.
    Conclusion
    According to the results single session of ESWT over the spastic plantar flexors muscle can improve clinical measures of muscle spasticity and motor function. More studies are needed to clarify the underlying mechanisms for the antispastic effect of ESWT.
    Keywords: Stroke, Spasticity, Extracorporeal shock wave therapy, Gait, Muscle architecture