فهرست مطالب

کاربرد شیمی در محیط زیست - پیاپی 23 (تابستان 1394)

نشریه کاربرد شیمی در محیط زیست
پیاپی 23 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیان محمودی رواسان*، علی مهریزاد صفحه 1
    تحقیق حاضر، کارایی فرآیندهای اکسیداسیون پیشرفته التراسونیک (US)، هیدروژن پراکسید (H2O2) و کاربرد هم زمان التراسونیک/ هیدروژن پراکسید (US/H2O2)را درحذف رنگ راکتیو آبی 21 بررسی می کند.آزمایشات تجربی به منظور بررسی اثر حذف رنگ توسط US با در نظر گرفتن اثر پارامترهایی نظیر قدرت و فرکانس دستگاه اولتراسونیک،  pHو غلظت اولیه رنگ انجام شد. نتایج آزمایشات نشان داد که در قدرت kW 60 و فرکانس kHz 1 و در محیط های اسیدی و خنثی و در غلظت های پائین رنگ،  بیش ترین میزان تخریب رنگ با سیستم US اتفاق می افتد. حذف رنگ توسط H2O2 به دلیل تولید رادیکال های هیدوکسیل فراوان توسط آب اکسیژنه، در مدت زمان بسیار کوتاهی در محیط های خنثی و قلیائی رخ می دهد. هم چنین استفاده از سیستم  US/H2O2منجر به حذف صدرصدی رنگ شد.

    کلیدواژگان: رنگ راکتیو آبی 21، فرآیند اکسیداسیون پیشرفته، التراسونیک، هیدروژن پراکسید
  • علی انوری، بهرام لطافت* صفحه 7
    در طی این مطالعه 20 نمونه از قسمت های مختلف شبکه آب شرب اهر برداشت شد و تحت آنالیز پارامترهای TDS، سختی کلسیم، قلیائیت، درجه حرارت و pH قرارگرفت. با استفاده از پارامترهای مذکور اندیس های لانژلیه، رایزنر، پوکوریوس و تهاجمی محاسبه شدند و داده های به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.نتایج حاصله از این مطالعه نشان می دهد که میانگین عددی و انحراف معیار اندیس های لانژلیه، رایزنر، پوکوریوس و تهاجمی در 20 نمونه مورد بررسی در فصل تابستان به ترتیب 303/0- و 109/0، 197/8 و180/0 ، 928/7 و 197/0، 870/11 و 066/0می باشد.با توجه به مقدار عددی اندیس لانژلیه و محدوده مجاز آن(5/0±) می توان نتیجه گرفت که آب تمایل به خورندگی دارد. در مورد اندیس رایزنر اگر مقدار آن بیش از 7 باشد آب تمایل به خورندگی دارد. در این مطالعه مقدار آن197/8 می باشد. هم چنین در صورتی که مقدار عددی اندیس پوکوریوس بیش از 6 باشد آب متمایل به خورندگی است که در این مطالعه مقدار آن برابر928/7 می باشد. در نهایت اندیس تهاجمی که اگر مقدار آن مابین 10و 12 باشد نشان دهنده ی خورنده بودن آب می باشد که در این مطالعه مقدار متوسط آن برابر769/11 می باشد.
    کلیدواژگان: اندیس لانژالیه، اندیس های خورندگی، پتانسیل رسوب گذاری، خورندگی
  • موسی اوجاقی گیالو، بهزاد حضی زاده، محمدحسین زرمان مهر* صفحه 15
    حذف یا تخریب  بیس فنل ای (BPA) با استفاده از روش های اوزناسیون، سونولیز و کوپل این دو روش و در حضور نانو کاتالیست  TiO2 در یک سیستم آزمایشگاهی مورد مطالعه  قرار گرفت. اثر پارامترهای کلیدی مثل pH  در سه محیط قلیائی  با  
    00/10 pH=  و محیط اسیدی  با 2/4 pH=   و محیط خنثی  با 6/6  pH=  که  همان pH   خود  محلول  بود تحت بررسی و آزمایش  قرار گرفت. غلظت  و مقدار  جذب  به یس فنل ای  در طول  آزمایش  با  دستگاه اسپکتروفتومتر  UV-Vis  در  طول موج 276 نانومتر و ماکسیمم  جذب 311/1 ثبت شد.  نتایج  نشان  داد که میزان  تخریب بیس فنل   Aدر فرآیند  تلفیقی  از ازوناسیون  و سونولیز در  محیط اسیدی  بیش تر  از حالت خنثی  و بازی  بوده است. کاهش  pH  درصد تخریب را  تا  مرز حذف شدن کامل رساند،  افزایش  pH   تاثیر قابل توجهی  نسبت  به حالت  خنثی  نداشت.  هم چنین  روش سونولیز  به تنهایی و همین طور با  به کار گیری  4/0 گرم  نانو کاتالیست  تیتانیوم دی اکسید  در 500  سی سی از  محلول هیچ  تاثیر  چشم گیری در تخریب  آلاینده  ندارد.  راندمان تخریب  %1/94 در ازوناسیون  محیط اسیدی  و در کوپل  ازوناسیون  و سونولیز آن 6/98%  به دست آمد.

    کلیدواژگان: بیس فنلA، ازوناسیون، سونولیز، تخریب، کوپل ازون و سونولیز، نانوکاتالیست
  • محمد جواد قاسمی*، محمدرضا روشنی صفحه 21
    از آن جا که  اصلی ترین ارکان دست یابی هر سازمان به  اهداف عالی خویش،  نیروی انسانی متخصص و متعهد می باشد و از طرفی سرمایه اصلی هر سازمانی، نیروی انسانی آن سازمان است، حفظ این عامل برای عمر سازمان بسیار مهم و حیاتی است. بر مبنای هدف مذکور به ارزیابی ریسک  بهداشتی  با رویکرد انسانی واحد الفین شرکت پلی مر آریاساسول  با  روش  شناسایی خطر و ارزیابی ریسک ((HIRA پرداخته شد.  با توجه  به تنوع  و گستردگی مواجهه پرسنل  با  عوامل  زیان آور محیط کار به منظور کنترل موثر این عوامل، ابتدا به شناخت خطرات و ارزیابی آن، سپس  به  ارائه  راه کارهای پیشگیری و حذف و در گام بعدی  به کنترل و آمادگی مواجهه برای به حداقل رساندن صدمات پرداخته شد.  از مهم ترین راه کارهای  پیشنهاد شده  در این  مطالعه  می توان  به:  تعیین اهداف بهداشتی براساس خط مشی شرکت، تهیه  شناسنامه  شغلی براساس نتایج اندازه گیری های عوامل  زیان آور محیط کار و صدور اقدام اصلاحی به منظور کنترل این عوامل، بازدید از واحد و تهیه چک لیست بهداشتی و تمرین عکس العمل در مواقع  اضطراری اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک بهداشتی، مواجهه شغلی، HIRA
  • عطاالله رجب پور دهخوارقانی*، امیر زارعی، رضا ایمانی باللوجه صفحه 31
    سورفاکتانت ها یا عوامل فعال سطحی در واقع مواد شیمیایی آلی هستند که با تجمع در سطح مشترک گاز- مایع یا جامد- مایع، خصوصیات آب را تغییر می دهند و با کاهش کشش سطحی آب، عمل پاک کنندگی را تسریع می کنند. سورفاکتانت ها در واقع اصلی ترین و مهم ترین مواد شیمیایی در دترجنت ها هستند که تقریبا 5-30% وزن دترجنت ها را تشکیل می دهند. با تخلیه مستقیم فاضلاب خام یا پساب های تصفیه شده، دترجنت ها به محیط وارد می شوند و با ایجاد آلودگی در منابع آب، کیفیت آن ها را کاهش می دهند و هزینه های تصفیه  را بالا می برند. مطالعه حاضر با توجه به حد مجاز تخلیه دترجنت ها بر اساس استانداردهای تخلیه پساب برای آب های سطحی و آب های زیرزمینی و هم چنین مورد استفاده در کشاورزی کنترل کارایی تصفیه خانه فاضلاب شهر تبریز انجام شد. در این مطالعه تجربی نمونه برداری از فاضلاب خام و هم چنین پساب تصفیه خانه  فاضلاب شهر تبریز در شش هفته و هر هفته شش نمونه برداری انجام شد. مقدار سورفاکتانت های آنیونی با روش MBASمشخص و با استانداردها مقایسه گردید. بر اساس یافته های پژوهش مقدار دترجنت ها در فاضلاب خام ورودی  به تصفیه خانه  فاضلاب شهر تبریز در محدوده  23/1 تا 23/5 میلی گرم در لیتر و در پساب تصفیه 093/0 تا 263/0 میلی گرم در لیتر به دست آمد. راندمان حذف در این تصفیه خانه حدود 93% بود. با توجه به نتایج این بررسی و مقایسه راندمان حذف بالای دترجنت از فاضلاب و با دستیابی به استاندارد تخلیه فاضلاب به محیط زیست مشاهده می شود که مقادیر دترجنت در پساب خروجی کم تر از استاندارد تخلیه به آب های سطحی و زیرزمینی می باشد، بنابراین به تصفیه پیشرفته نیاز نخواهد بود.
    کلیدواژگان: تصفیه خانه فاضلاب شهر تبریز، لجن فعال، حذف دترجنت ها
  • مهدی میرزایی سرایدشتی*، میر مهدی ابولقاسمی صفحه 37
    در پروژه حاضر امکان  استخراج سموم کشاورزی را با بهره گیری از نانو ساختارهای اصلاح شده بر پایه لایه هیدرواکسیدهای مضاعف با استفاده از روش های میکرو استخراج فاز جامد مورد  بررسی قرار گرفت. قارچ کش تری آزول  وسیع الطیف بوده و  به صورت سیستمیک عمل کرده و بر اکثر انواع قارچ ها  موثر می باشد. به علت پایداری بالای  شیمیایی و فتوشیمیایی  و زیست تجزیه پذیر بودن پایین و قابلیت انتقال  سهل وآسان در محیط نیمه عمر نسبتا بالایی از چند هفته تا چند ماه  را دارا می باشند. میزان مصرف این آفت کش به صورت  سالیانه  افزایش پیدا کرده است.بررسی اثرات سوء این گروه از آفت کش ها بر روی حیوانات آزمایشگاهی نشان می دهد تر آزول ها با تغییرات اندازه و عملکرد کبد فعالیت خود را شروع می کنند.کاهش وزن کلیه و تغییرات ساختار مثانه ، اثر حاد بر روی سیستم اعصاب مرکزی از جمله تاثیرات  مخرب این گروه تری آزول ها می باشد. پایداری بالای تری آزول ها در محیط زیست و سهولت  آلودگی محصولات کشاورزی  به این آفت کش زمینه به خطر افتادن سلامتی انسان و محیط زیست را به وجود می آورد.جداسازی ترکیبات به روش های متداول مانند استخراج مایع- مایع، باعث اتلاف وقت و هزینه زیاد در آزمایشگاه ها می شود و به دلیل چندین مرحله ای بودن استخراج،احتمال از دست رفتن آنالیت زیاد بوده و حجم زیادی از حلال های آلی و سمی مصرف می گردد. به همین دلیل در چند دهه ی اخیر روش های میکرواستخراج توسعه پیدا کردند.به همین منظور از روش میکرو استخراج با بهره گیری از فیبر لایه هیدروکسید مضاعف بروی  نانو ذرات اکسید آهن (γ-Fe3O4 15∠-"> LDH) به منظور استخراج وشناسایی سموم خانواده  تری آزول استفاده شد. لایه هیدروکسید مضاعف که دارای حفره هایی در ابعاد نانو بوده وبسیارمتنوع می باشند. سطح ویژه ی بالا، گزینش پذیری،  شکل و اندازه از مهم ترین ویژگی های این مواد است که سبب کاربردهای فراوان کاتالیزوری، تصفیه و جداسازی و استخراج سموم شده و نقش آن ها را در نانوفناوری پررنگ تر کرده است. چون بیش تر بیو مولکول ها دارای بار منفی هستند، می توانند در فواصل LDHs قرار بگیرند. انواعی از داروها و سموم  نیز می توانند با LDHsبه منظور رهایش کنترل شده و استخراج حمل شوند.

    کلیدواژگان: نانو ساختار، ساختار هیدروکسید لایه دوگانه، سم تری آزول، قارچ کش، میکرو استخراج
  • اثمر قدبلند*، رامین زادغفاری صفحه 45
    کیفیت آب عامل تعیین کننده ای  برای آسایش و رفاه انسان هاست. آگاهی از منابع آلاینده، نحوه  انتقال و آثار ناشی از ورود آلاینده ها  به آب برای کنترل آن ها  به طوری که  برای محیط زیست بی خطر بوده و در همین حال از جهت اقتصادی مقرون به صرفه  باشد حائز اهمیت است. سالانه  هفت صد تن مواد رنگ زای آلی وارد  پساب ها  شده  و باعث آلودگی آب های سطحی می شود. امروزه با اثبات کارایی جاذب ها در جذب مواد آلی از پساب ها  تحقیقات گسترده ای در استفاده از انواع  مواد از جمله  نانو ذرات با اصلاح  سطح  به عنوان  جاذب صورت گرفته است. در این  مقاله رنگ زای سمی  متیلن بلو  مورد استفاده  در صنایع  نساجی که  باعث آلایندگی آب ها  می گردد،  معرفی شده و روش های مطرح در حذف آن مورد بررسی قرار گرفته و راندمان حذف در هر روشی مورد بحث  قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: آلاینده، زنگ زا، پساب، نانو ذرات، متیلن بلو، نساجی
|
  • Kian Mahmoodi Ravasan*, Ali Mehrizad Page 1
    In this research work , the practice and feasibility studies have been carried out concerning the application of US, H2O2 and US/H2O2 as an AOPs, to remove some trace concentrations of reactive Blue 21.Experiments were carried out to remove the colour at different concentrations, PHs of solution and frequency factor of ultrasonic applied. A maximum deterioration of dye was shown to happen at output power of 60 kW, frequencies of 1kHz and trace concentrations in acedic or neutral media with ultrasonic technique. Due to the high amounts of hydroxyl radicals produced , the degradation of dye happened very rapidly in solutions containing some amounts of H2O2 only , and the same for both neutral and allkaleic medium . Moreover, it was found that the hundred percent of dye removal occurs using a combined system of US/H2O2.
    Keywords: Reactive Blue 21 dye, advanced oxidation process(AOP), ultrasonic, hydrogen peroxide
  • Ali Anvari, Bahram Letafat* Page 7
    Twenty samples of water were taken from different areas of city water distribution system of Ahar. The calcium hardness, alkalinity, TDS, temperature and total hardness were measured. Through the data obtained from above mentioned factors, Langlier, Ryznar, Puckorious parameters andaggressiveness indices were calculated. According to the value obtained for Langlier at this study and regarding its allowed range of (±0.5), it is concluded that water is susceptible to corrosion. Also, when the value of Puckorious index is more than 6, it is being corrosive, which in the case of this study is found to be 7.92. Also, the Ryzanc index value is 197 , which is much more than 7, indicating a highly corroding nature of water. Finally, if the aggressiveness index value is being between 10 and 12, indicating the fact that it should be corrosive, which in the case of this study is found to be 11.87. According to these findings it was concluded that drinking water of Ahar is corrosive. In order to control corrosion it is suggested that a laboratorial study , regarding to distribution system, should be carried out to adjust effective parameters such as pH.
    Keywords: Drinking water, corrosion indices, scaling, corrosion potential, parameters
  • Mousa Ojagy Ghigloo, Behzad Hazizadeh, Muhammadhossain Armanmehr* Page 15
    The aim of this investigation is to study removal of trace aniline (AN) , using ozone and catalyst alone, an well as, coupled with sonolysis technique . The effect of key parameters such as pH was studied at three chemical conditions of alkaline, acidic and neutral with values of 9, 3 and 7.0 respectively. Moreover, TiO2 was used as catalyst with ozone and sonolysis or their combinations. The experimental data were obtained in the presence of 0.012 and 0.007 grams of nanoparticle of dioxide titanium. A maximum rate of degradation was observed in the case of ozone only in neutral chemical conditions. By increasing the amount of added TiO2 from 0.007 gr to 0.012 gr, the degree of deterioration increased from 6.5% to 73% respectively. This is showing the fact that even the presence of catalyst lowered the efficiency of removal by around 10% compared with that of 85% of ozonation alone. The rate of degradations were determined using a spectrophotometric technique.
    Keywords: Aniline, ozone, degradation, AOPs(advanced oxidation proceses), nano, oxidation, deterioration
  • Muhammadjavad Ghasemi*, Muhammadreza Roshani Page 21
    The most fundamental element of any organization, to achieve its high goals, is the presence of an expert and committed human force. The main asset of any organization is its human force, and to protect this factor is very important and vital for the organization ׳s life. Based on the mentioned goal, health risk was assessed regarding human approach in olefin unit of Polymeraryasasol company using a risk detection and risk assessment method. Regarding the widespread and diversity of the personnel exposing to the hazardous factors at the workplace and in order to control these factors effectively, firstly, the hazards were identified and assessed, then the prevention and elimination techniques were given. Finally, it is suggested as how to encounter with probable human damages and minimize the hazards in a case exposed. The most important proposed techniques referred here are: setting up the health objectives based on the policies of the company; providing an occupational ID based on the results of measurements related to hazardous factors of workplace, issuing the modifying actions for controlling these factors; visiting the unit and preparing a health check list as well as exercising the response at emergency times.
    Keywords: Health risk assessment, occupational exposure, HIRA
  • Ataolah Rajabpour *, Amir Zarei, Reza Imani Ballojeh Page 31
    Surfactants are organic chemicals that aggregate in joint surface of gas-liquid or solid liquid phases so as to change the water physical properties to accelerate the deterging process by decreasing surface tension. Surfactants, in fact, are the main chemicals in detergents and constitute 5-30% of the detergents by weight. Detergents enter the environment, through the direct discharge of raw wastewater or treated effluent, and reduce the quality of water resources and increase treatment costs. The detergents discharge limits, based on effluent discharge standards are as 1.5 mg/l for surface water, 0.5 mg/l for groundwater and agricultural use. The goal of this study was to investigate the efficiency control of Tabriz wastewater treatment plant. In this experimental research the detergent amounts of raw and treated wastewater were measured for six successive weeks; six samples per week. Anionic surfactants were determined through MBAS method and compared with discharge standards. The findings showed that detergent amounts in raw wastewater was about 1.23 to 5.23 mg/l and in treated waste water 0.093 to 0.263 mg/l. The removal efficiency was determined to be 93%.Considering the results of this research and comparison of high removal efficiency of detergent discharged into environment, it was observed that the amount of chemical and environmental factors of effluent were lower than that of standard values into surface water and groundwater. So this can be found an efficient alternative method for treatment of urban wastewaters.
    Keywords: Detergent, discharge, efficiency, groundwaters, wastewaters, surfactant, effluent, environment
  • Mehdi Mirzaea Sarayedashti*, Mirmehdi Abolghasemi Page 37
    In this project, the extraction of trace triazole family toxins were carried out using the nanostructured double layered hydroxides(LDHs) by generic frame[M-1 xMx (OH 2) (Am-)x/m.nH2O].Triazoles are systemic broad spectrum fungicides with high chemical and photochemical stability, low biodegradability and with lifetimes of weeks or months.The intake test of these chemicals in animals have shown the symptoms such as decreased kidney weight, altered urinary bladder structure, acute effects on the central nervous systems,and liver disfunctions.The contaminated samples were chosen and the hazardous chemicals separated through the prevalent metods of liquid-liquid extraction. The multiple stage extraction techniques as liquid-liquid and liquid- solid take a lot of time and money and lab,s facilities. It, also, demands a considerable amounts of toxic organic solvents.For this reason,in last few decades , new methods of microextraction have been developed. In this study, a microextraction procedure was applied using a fiber of double layered hydroxide, implanted on nano particles of iron oxide (γ-Fe3O4,α-LDH), for the extraction and identification of toxics(triazoles).The shape, size,properties and selection of the metal or girth for loading the above mentioned materials, are determining factor for the extraction of the trace pollutants.It, also , has been shown that since toxic triazoles having the negatively charged sites, they can be trapped in vacant socket layers of LDHs. Eventually, they can be released from these harbored microlayers and transferred for extraction processes.
    Keywords: Nanostructured, double layered hydroxides, triazole, toxin, fungicides, microextraction, implanted, harbored
  • Asmar Ghadboland*, Ramin Zadghaffari Page 45
    Water quality is the decisive factor for the welfare of human beings. A conceptual approach to pollution, its spreading and the effects of pollutants entering the water is an important factor witch should be controlled. Annually, seven hundred tons of organic dyes enter into wastewaters and surface waters as pollutants. Today, with proven nature of adsorption of organic matters from wastewater, extensive research has been made on the use of a variety of materials such as surface modified nanoparticles as absorbents. In this paper, toxic methylene blue dye that is used in the textile industry, is known as a water pollutant and the efficiency of the ways to remove it from wastewaters, have been studied.
    Keywords: Pollution, wastewater, nanoparticles, methylene blue, textile