فهرست مطالب

کاربرد شیمی در محیط زیست - پیاپی 29 (زمستان 1395)

نشریه کاربرد شیمی در محیط زیست
پیاپی 29 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نوشین صمدزاده رضاییه، جعفر ابوالحسنی*، علی اصغر حمیدی صفحات 1-7
    در این مقاله یک روش جدید برای اندازه گیری داروی دیازپام بر اساس خاموش سازی نقاط کوانتومی سولفید کادمیوم توسعه داده شده است. نانوذرات مذکور حلالیت و پایداری خوبی در آب داشته و فلورسانس خوبی از خود نشان می دهند. دیازپام جزء بنزودیازپین های طولانی اثر می باشد و دارای پیوندهای پای در ساختار شیمیایی آن میباشد. در این تحقیق عوامل موثر بر اندازه گیری داروی دیازپام بررسی و بهینه سازی شد. 7pH= بهترین pH، بافر فسفات به عنوان مناسبترین بافر و 50 میکرولیتر از کوانتوم دات سولفید کادمیم مقادیر بهینه انتخاب شدند. منحنی کالیبراسیون در محدوده mg/L 2/1- 1/0 با ضریب همبستگی 9964/0 و انحراف استاندارد نسبی برای دو غلظت متفاوت برای دارو مورد نظر (mg/L5/0) 64/1 و (mg/L2/0)71/1 بهدست آمد. همچنین حد تشخیص برای داروی دیازپام برابر است با mg/L075/0 است. روش پیشنهادی روشی ساده، ارزان، حساس و نسبتا عاری از مزاحمت یونهای همراه می باشد.
    کلیدواژگان: دیازپام، نقاط کوانتومی سولفید کادمیوم، خاموش سازی فلورسانس
  • سعید نانوایی حسینی نام *، فهمیه درخشان فرد صفحات 9-12
    برای تولید پلی استایرن انبساطی از آغازگر بنزوئیل پراکساید به صورت پودر استفاده می شود. اگر این آغازگر به صورت سوسپانسیون تهیه شود در تولید این پلیمر اثر بخشی زیادی خواهد داشت. این آغازگر در حالت عادی در آب تهنشین می شود و به صورت سوسپانسیون نمیباشد. در این پروژه با استفاده از عوامل سوسپانسیون کننده با مقادیر متفاوت تلاش شده است تا سوسپانسیون این آغازگر تهیه گردد. سوسپانسیون بنزوئیل پر اکساید با موادهای مختلف نظیر HEC،PVP در 40% درصد تهیه گردید، در تهیه سوسپانسیون ها از BPO حل شده در دی کلرو متان استفاده بعد از اتمام آزمایش با مواد فوق نتیجه گرفته شد که عامل BPO حل شده در دی کلرو متان در 40%HEC بهترین جواب را جهت تولید پلی استایرن انبساطی می دهد.
    کلیدواژگان: بنزوئیل پراکساید، هیدروکسی اتیل سلولز، پلی وینیل پرولیدون، پلی استایرن انبساطی، سوسپانسیون
  • الهه فخری، نویده انرجان* صفحات 13-18
    در این مقاله نانو دیسپرسیون های اسانس گیاه پونه با روش تلفیقی امولسیونسازی خودبه خودی و جابه جایی حلال، تهیه گردید. اثر غلظت های مختلف امولسیفایرهای آب دوست تویین 20 و آب گریز اسپن 20 روی ویژگی های نانودیسپرسیون های تهیه شده یعنی متوسط اندازه ذرات، توزیع اندازه ی ذرات، پتانسیل زتا، هدایت و کدورت بررسی گردید. نتایج نشان دادند که غلظت امولسیفایرهای آبدوست و چربیدوست انتخاب شده روی خواص نانو دیسپرسیون های اسانس پونه تهیه شده دارای تاثیر معنا دار بوده و به استثنای ویژگی اندازه ذرات که ریزترین نانو ذرات در بیشترین غلظت امولسیفایر تویین 20 تولید گردید، در حالت کلی غلظت های متوسط امولسیفایرها منجر به تولید نانودیسپرسیون ها با خواص مطلوب تر (توزیع اندازه ذرات ریزتر، کدورت کمتر، پتانسیل زتا و هدایت بیشتر) می گردد. لذا با انتخاب بهتر متغیرهای فرمولاسیونی می توان نانودیسپرسیون با خصوصیات مطلوب ایجاد کرده و در فرمولاسیون های دارویی و غذایی به کار برد.
    کلیدواژگان: اسانس پونه، روش جابه جایی حلال، امولسیون سازی خودبخودی، امولسیفایر
  • سعید احمدی شکسته*، جمشید منظوری صفحات 19-27
    هپارین به طور گسترده ای به عنوان یک داروی ضد انعقاد در انواع روش های جراحی، مانند دیالیز کلیه و جراحی قلب باز، با سرعت بخشیدن به غیر فعالسازی فاکتورهای انعقادی استفاده میشود. برای جلوگیری از اثرات مضر ناشی از مصرف زیاد هپارین که عوارضی مانند خونریزی و ترومبوسیتوپنی به دنبال دارد، اندازه گیری سریع و دقیق سطح هپارین در طول مراحل بالینی از اهمیت حیاتی برخوردار است. در این کار تحقیقاتی یک روش فلورسانس ساده و حساس برای اندازه گیری هپارین گزارش شده است. روش پیشنهادی مبتنی بر اثر خاموش سازی هپارین بر فلورسانس نقاط کوانتومی گرافن میباشد. نقاط کوانتومی گرافن به وسیله روش ساده پیرولیز حرارتی گرافن تهیه و به وسیله TEM مشخص گردید. اثر پارامترهای مختلف بررسی و بهینه گردید و تحت شرایط بهینه رابطه خطی بین شدت فلورسانس خاموش شده با غلظت هپارین در محدوده 01/0 تا 1 میلیگرم بر لیتر به دست آمد. حد تشخیص روش برابر با 42/0 میلیگرم بر لیتر محاسبه شد. RSD برای پنج بار اندازه گیری 5/0 میلیگرم بر لیتر هپارین برابر با%40/0 میباشد.
    کلیدواژگان: هپارودیک، نقاط کوانتومی گرافن، خاموش سازی فلورسانس
  • حسین خوش روش، سرور صادقی*، سارا شریفی صفحات 29-37
    گوگردزدایی از سوخت های فسیلی مانند گازوئیل به دلیل انتشار گاز SO2 به هنگام احتراق به اتمسفر، امری بسیار ضروری و حائز اهمیت در کنترل آلودگی محیط زیست است. تاکنون روش های مختلفی در راستای حذف ترکیبات گوگردی آروماتیک در گازوئیل مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا روش های بیولوژیکی جهت حذف ترکیبات آروماتیک گوگردی مورد توجه قرار گرفته اند. باکتری پسودوموناس ائروژینوزا تثبیت شده روی پایه پلیمری پلی وینیل الکل قادر به گوگردزدایی از ترکیب دی بنزوتیوفنی می باشد. در این راستا باکتری سودوموناس برای گوگردزدایی از دی بنزوتیوفن به عنوان ترکیب مدل گازوئیلی در فاز آلی -n هگزان انجام شدکه نتایج به دست آمده با روش اسپکتروفتومتری UV در طول موجnm 325 نشان داد که در شرایط بهینه بیش از 8/93 درصد از دی بنزوتیوفن با غلظت اولیهppm 20 در دمای 0C35/ 7pH = و با دوز جاذب g 5/0 پس ازh 7 حذف شده است. نتایج نشان میدهد که حذف گوگرد در این روش از مدل سینتیکی شبه درجه اول و همچنین از ایزوترم فروندلیچ تبعیت میکند. همچنین قابلیت بازیابی زیست توده ساپورت شده روی پلیمر بررسی شد. خصوصیات باکتری قبل و بعد از تثبیت روی پایه پلیمری با روش های طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) شناسایی شد.
    کلیدواژگان: گوگردزدایی زیستی، سودوموناس آئروژینوزا، پلی وینیل الکل، دی بنزوتیوفن، گازوئیل
  • علیرضا غلامی *، حسین امانی صفحات 39-44
    امروزه تحلیل و آنالیز ریسک یکی از مهمترین فرآیندها در صنایع به شمار می رود. سازمانها در تلاشند تا ریسکهای فرآیندهای مختلف را شناسائی نموده و با طبقه بندی و رتبه بندی آنها، در پی احصاء مهمترین ریسکها برآیند. تصفیه خانه ها یکی از مهمترین بخش صنایع می باشند که نیاز زیادی به این طبقه بندی دارد. لذا در این تحقیق به ارزیابی ریسک در نیروگاه سیکل ترکیبی آبادان پرداخته شده است. این تحقیق از نظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد و از نظر شیوه اجرا در زمره تحقیقات توصیفی-پیمایشی قرار میگیرد. روش کار بدین گونه است که در ابتدا خوشه های ریسک مورد تعیین قرار گرفته است که در خوشه ایمنی 143 ریسک مورد شناسائی قرار گرفته است و برای هر یک از این ریسک ها سه مقدار شدت، وقوع و رخداد تعیین شده است. در مرحله بعد برای خوشه بندی ریسک ها از الگوریتم میانگین κ استفاده شده است و هر یک از خوشه های ریسک بر اساس شباهت نقاط در 10 دسته قرار گرفتهاند. که با تعیین نقاط مرکزی هر خوشه میتوان ارزیابی خوشه ها را تعیین نمود، در نهایت با ضرب سه پارامتر شدت، وقوع و رخداد امتیاز ریسک ها بهدست آمده و می توان ریسک ها را رتبه بندی نمود. با انجام این تحقیق میتوان نسبت به روش های احصاء ریسک متناسب برای ریسکهای مهم اقدام نمود.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، FMEA، خطر، خوشه بندی، متوسط K، تصفیه آب
  • هدی پاسدار *، بهاره هدایتی سقاواز، ناصر فروغی فر، مهران دولو صفحات 45-51
    در این پروژه لیگاند بیس (2-هیدروکسی- 3-نیتروفنیل) متان از واکنش 2-نیتروفنول و فرمالدهید در حضور کاتالیزور سولفوریک اسید تهیه در نسبت های مولی 1:1 و 1:2 کمپلکس های فلزی جدید حاصل شدند. این کمپلکس ها (II) شد. در ادامه از واکنش این لیگاند با یون کبالت و هدایت سنجی شناسایی شدند. داده های طیف سنجی نشان می دهند که این کمپلکس ها Mass ،UV-Vis ،FT- IR با روش های طیف سنجی دارای ساختار هندسی مسطح مربعی می باشند و عدد کوئوردیناسیون آن ها چهار است. در مرحله آخر فعالیت ضد باکتری این ترکیبات بر روی باکتری های گرم مثبت و گرم منفی مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق نشان دهنده فعالیت ضد باکتری بیشتر کمپلکس های فلزی 18،12 و 20 به ترتیب بر روی باکتری های ، با قطر هاله عدم رشد 20 CoL نسبت به لیگاند آزاد است. در میان ترکیبات تهیه شده کمپلکس 2 اشرشیا کولای، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سیبتیلیس و سراشیا مارسسنس دارای بیشترین فعالیت ضد باکتریایی می باشد.
    کلیدواژگان: 2، نیتروفنول، فرمالدهید، کاتالیزور سولفوریک اسید، مسطح مربعی، فعالیت ضد باکتری
  • مهزیار امرجانی*، سهرابعلی قربانیان، مرتضی اصغری صفحات 53-60
    در این مقاله، در ابتدا نانو فتوکاتالیست دی اکسید تیتانیوم /آهن با روش سل ژل سنتز گردید. سایز متوسط نانو فتو کاتالیست سنتز شده در حدود 47-28 نانومتر میباشد. هدف استفاده از تابش UV و نانو فتوکاتالیست/UV در حذف نیترات از پساب میباشد. غلظت های مورد بررسی نیترات در این تحقیق شامل غلظت های 50 تا 130 میلیگرم در لیتر بود. به منظور تعیین مقدار بهینه غلظت نانو فتوکاتالیست در احیای نیترات از غلظت های 1/0 تا 6/0 میلیگرم در لیتر استفاده شد. برای تعیین pH بهینه نیز از 2 تا 9 pH استفاده شد. زمان های تابش و دما مورد بررسی به ترتیب 30 تا 180 دقیقه و 20 تا 40 درجه سانتیگراد استفاده شد. با افزایش زمان راندمان حذف فتوکاتالیستی نیترات افزایش یافته ولی با افزایش غلظت این روند نزولی بوده است. بهینه ترین حالت حذف در غلظت اولیه 50 میلیگرم بر لیتر و زمان 120 دقیقه حاصل شده است که این مقدار حذف برابر با 7/87 درصد می باشد. راندمان بهینه pH در حذف نیترات توسط نانو فتوکاتالیست برابر با 5 بوده است که 89 درصد می باشد که نشان می دهد بهترین راندمان حذف در شرایط اسیدی رخ داده است. بیشترین مقدار حذف نیترات در غلظت 5/0 میلیگرم بر لیتر نانو فتو کاتالیست می باشد که برابر با 1/89 درصد بوده است. با افزایش دما از 20 تا 40 درجه سانتیگراد راندمان حذف نیترات از 54 به 91 درصد افزایش پیدا می کند. از بین مراحل انجام شده، استفاده از پرتو UV به تنهایی برای حذف نیترات کارایی ندارد اما به نظر میرسد که استفاده از فرآیند نانو فتوکاتالیست/ UV کارایی خوبی در حذف نیترات دارد.
    کلیدواژگان: سل ژل، نانوفتو کاتالیست، راندمان
|
  • Pages 1-7
    In this work we have developed a new method for determination of diazepam based on fluorescence quenching of quantum dots of cadmium sulfide. The quantum dots of CdS which have a good solubility and were stable in water, were exhibited a good fluorescence. Diazepam is one of the long acting benzodiazepines and has several p bonds in its chemical structure. Here, the effects of important parameters on the determination of diazepam were studied and optimized. Phosphate was identified as the most adequate buffer, and pH=7 as the optimum pH value and the addition of 50 μL of cadmium sulfide quantum dot solution was known as optimum condition. Calibration curve with a linear correlation coefficient of 0.9964 in the concentration range of 0.1-1.2 μg/L were obtained. Relative standard deviation for two different concentrations of diazepam were 1.17 (200 μg/L), and 1.64 (500 μg/L). Limit of detection were obtained to be 75 μg/L. This method presented as a simple, economic, sensitive, and relatively free from significant interferences from other species existing in the medium.
    Keywords: Diazepam, quantum dots of cadmium sulfide, quenching fluorescence
  • Pages 9-12
    For the production of polystyrene expansion of benzoyl peroxide initiator is used as a powder. If the starter is prepared as a suspension in production of the polymer will have a large effect. This primer is normally deposited in water and is not suspended. In this project using suspending agents with different amounts of effort to be prepared suspensions of the initiator. Benzoyl oxide suspension is filled with different materials such as HEC, PVP in 40% of our preparation in suspension of BPO dissolved in dichloromethane is used. After completion of the above tests have concluded that the BPO agent dissolved in dichloromethane at HEC 40% best answer to the production of polystyrene expansion has given us.
    Keywords: Benzoyl peroxide, hydroxyethyl cellulose, polyvinylpyrrolidone, polystyrene expansion, suspension
  • Pages 13-18
    The Mentha pulegium essential oil nanodispersions were prepared using combined spontaneous emulsification and solvent displacement techniques. The effects of hydrophobic and hydrophilic emulsifiers, namely, Tween 20 and Span 20, were studied on average particle size, particle size distribution, zeta potential, conductivity and turbidity of prepared nanodispersions. The results showed that the concentrations of emulsifiers had significant effects on all studied characteristics.  Except for particle size in which the smallest nanoparticles was obtained at the highest concentration of Tween 20, the average concentrations emulsifiers led to the production of the most desirable nanodispersions (smaller particle size, size distribution, turbidity and higher net zeta potential and conductivity). Therefore, proper choice of formulation variables can give the most desirable nanodispersions with pharmaceutical and food formulations uses.
    Keywords: Mentha pulegium, Solvent displacement, Spontaneous emulsification, Emulsifier
  • Pages 19-27
    Heparin is widely used as an anticoagulant in a variety of surgical procedures, such as kidney dialysis and open heart surgery, to accelerate the inactivation of clotting factor used. In this work, a simple and sensitive method for measuring fluorescence heparin has been reported. The proposed method is based on fluorescence silencing effect of heparin is graphene quantum dots. Graphene quantum dots produced graphene by thermal pyrolysis method is simple and has been identified by TEM. RSD to five Measurement 0.5 mg heparin  40% is equal to.
    Keywords: Hparvdyk, graphene quantum dots, fluorescence of shutdown
  • Pages 29-37
    Desulfurization of fossil fuels such as gasoil  is one of the important factors in pollution control of the environment because of sulfur dioxide emission due to combustion into the atmosphere. Conventional methods for desulfurization of gasoil for its aromatic contents have been considered. To this approach,biodesulfurization methods have been examined  for desulfurization of sulfur containing  aromatic compounds. Pseudomonas aeruginosa supported on poly vinyl alcohol has been used for biodesulfurization of dibenzothiophene as gasoil model compound in n-hexane as  the solvent . The obtaining results according to UV-Spectrophotometer analysis at 325 nm showed that 93.8 % of DBT at the optimum condition of primary concentration about 20 ppm , pH= 7 ,adsorbent dose of 0.5 g, in 35°C and after 7 hrs of contact time has been removed. Equilibrium data and adsorption kinetics have been observed to obey the Freundlich isotherm and pseudo first-order kinetic models, respectively. Also the recovery of suppored biomass has been investigated.The alteration in surface morphology of biosorbent after supporting on polymer was investigated by FT-IR  spectroscopy and SEM images.
    Keywords: Biodesulfurization, Pseudomonas aeruginosa, poly vinylalcohol, dibenzothiophene, gasoil
  • Pages 39-44
    The risk analysis process in industry is one of the most important process. Organizations are trying to identify the risks of different processes and classify and rank them and identify the most important risks. The refinery is one of the most important sectors of the industry, which needs a lot of this classification. Therefore, in this research, the risk assessment in Abadan combined cycle power plant has been investigated. The aim of this study is among the applied research and the practical procedures to be placed in the category of descriptive survey. At first, risk clusters were determined that identified the risk in the 143 safety cluster. By doing this research can be recognized approaches to risk in proportion to important risks should be taken.
    Keywords: risk assessment, FMEA, risk, Clustering, The Average κ, Water Treatment
  • Pages 45-51
    In this research bis(2-hydroxy-3nitrophenyl)methane were synthesized from condensation of 2-nitrophenol and formaldehyde in present of sulfuric acid as catalyst. The novel complexes were prepared by the reaction of ligand and Co(II) in 1:1 and 2:1 molar ratio. The complexes were characterized by FT-IR, UV-Vis, mass spectroscopy and molar conductance. Spectral data confirmed that Coordination number around each atom is four with square planner geometry. The synthesized compounds were screened for their in vitro antibacterial activity against Gram-negative and Gram-positive bacterial strains. The results of these studies showed that the metal complexes have more antibacterial activity against species as compared with the non-complexed ligand. Among the tested compounds the most effective antibacterial agent was CoL2 with inhabitation zone of 20, 18, 12 and 20 for E.Coli, S.aureus, B.sabtilis and S.marcescens respectively.
    Keywords: 2-Nitrophenol, Formaldehyde, Sulfuric Acid Catalyst, Square Planner, Antibacterial Activity
  • Pages 53-60
    In this study, the first nano photocatalyst  titanium dioxide / iron were synthesized by sol-gel method. The average size of about 28-47 nm is synthesized nano-photocatalysts.The purpose of using UV irradiation and nano photocatalyst /UV nitrate removal from wastewater. Nitrate concentrations in this study were evaluated 50 concentrations to 130 mg per liter. In order to determine the optimum concentration of nitrate concentrations in the revival of photocatalyst nano 0.1-0.6 mg/Lit was used. To determine the optimum pH from pH, 2 to 9 were used. Exposure time and temperature, respectively  and 30-180 min and 20-40 ° C  was used. Photocatalytic nitrate removal efficiency increased with increasing duration but by increasing the concentration has been declining. The most efficient mode of eliminate the initial concentration of 50 ppm and 120 minutes of time is the amount equal to 87.7 percent is removed.pH optimum efficiency for nitrate removal by nano photocatalyst, which is equal to 2 percent is 89  that shows the best removal occurred in acidic conditions. The highest value in concentration of 0.5 mg photocatalytic nano is equivalent to 89.1 percent.Increasing the temperature from 20 to 40 ° C nitrate removal efficiency of 54 to 91 percent increase. Among the steps taken, the use of UV light to remove nitrate does not work alone, but it seems that the process of photocatalyst nano / UV nitrate removal efficiency is good.
    Keywords: sol-gel, Nanvftvkatalyst, efficiency